Moderatori/ce: Zweki, Senna, gringo73, 47, Icy

130R je napisao/la:Gledao sam na Eurosportu onaj F1 Factory ili kako več i rekli su da će bolidi za 2010. imati puno veči osovinski razmak od ovogodišnjih. Razlog je navodno zbog velikog rezervoara, koji ili neće stati ovako ili bi balans bio jako loš na početku utrke pa pokušavaju da rezervoar bude što više u sredini. Nisam skroz razumio što pričaju jer mi je mješano englesko njemački na ESP-u pa se ništa ne kuži. Pa ne znam dali će to napraviti samo Williams, ili svi i ako znate još koje promjene koje će biti na tim bolidima napišite, izgleda da će biti dosta drugačiji nego smo mislili.

nikolaa je napisao/la:2.)Mogao bi biti fazon gdje bi se povecala visina bocnih zastita vozaceve glave,te bi se napravili usisnici za zrak koji bi mogli zamijeniti klasicni airbox iznad glave.Razlog lezi u tome sto ce se sasija povisiti i otpor zraka povecati,a sa ovim bi se otpor zraka reducirao za veoma veliki postotak.
3.)Zanimljiva situacija ce biti na prednjem kraju bolida jer su gume uze.Tu cemo vidjeti razna rjesenja i razlicita vidjenja.Mislim da ce biti nekih dosad nevidjenih aerodinamickih elemenata,kao i mozda nevidjenih verzija prednjeg ovjesa.
Bernardinac je napisao/la:nikolaa je napisao/la:2.)Mogao bi biti fazon gdje bi se povecala visina bocnih zastita vozaceve glave,te bi se napravili usisnici za zrak koji bi mogli zamijeniti klasicni airbox iznad glave.Razlog lezi u tome sto ce se sasija povisiti i otpor zraka povecati,a sa ovim bi se otpor zraka reducirao za veoma veliki postotak.
3.)Zanimljiva situacija ce biti na prednjem kraju bolida jer su gume uze.Tu cemo vidjeti razna rjesenja i razlicita vidjenja.Mislim da ce biti nekih dosad nevidjenih aerodinamickih elemenata,kao i mozda nevidjenih verzija prednjeg ovjesa.
Ovo pod 2., neki povezuju sa Ferrarijem, i kako bi to mogao biti A bolid kao što je @zvjerko spominjao A i B bolide. Ne znam ima li kakva odredba o visini airboxa iznad glave koji ujedno služi i kao zaštita vozačeve glave od eventualnih prevrtanja i sl. Gledajući starije bolide sredinom 70-ih vidimo ogromne airboxove dok ih početkom 80-ih uopće nema i visina zaštite glave je tik malo iznad.
Što se tiče stavke 3., također mislim da će biti zanimljivo. Kad pogedamo evoluciju ramenena ovjesa koja su nekad bila potpuno okrugla do današnjih koja više izgledaju kao mala krila. Povećanjem površine ramena ili samo promjenom njihovih kutova mogao bi se dobiti efekat sličan onom na prednjem krilu. Ne znam koliko je to dozvoljeno ili ima li neka stavka koja zabranjuje to?

Bernardinac je napisao/la:Pa ovaj McM je ogroman. Trebat će mu motati i stražnjim gumama u Monacu da prođe zavoje![]()
Možda su svjesno išli na to. Biti superioran na brzim stazama a na onim ostalima uhvatit koliko se može

zvjerko je napisao/la:Bernardinac je napisao/la:Pa ovaj McM je ogroman. Trebat će mu motati i stražnjim gumama u Monacu da prođe zavoje![]()
Možda su svjesno išli na to. Biti superioran na brzim stazama a na onim ostalima uhvatit koliko se može
Jesi li uopće pokušao razmisliti kojih dimenzija je novi spremnik za gorivo? Prošle godine su se koristili 100-120 litarski spremnici, a sada su duplo veći. Ilustracije radi spremnik dimenzija 50x50x50cm (ili pola metra puta pola metra...) je zapremine 125 litara - sad trebaju dva takva! Po meni je zadivljujuće što bolidi nisu narasli još više...
Volio bih čuti tvoje mišljenje, čini mi se da znaš dosta u svezi tehnike, aerodinamike i sl 

turboo je napisao/la:znam da nema baš neke teme ( iako nisam i puno imao vremena tražit ) ali me zanima koje gorivo koristi formula 1?
unaprijed zahvaljujem

bluemonday je napisao/la:Što se tiče goriva, mislim da postoji propis po kojem određeni postotak mora biti biogorivo

130R je napisao/la:turboo je napisao/la:znam da nema baš neke teme ( iako nisam i puno imao vremena tražit ) ali me zanima koje gorivo koristi formula 1?
unaprijed zahvaljujem
Uglavnom je to običan benzin, sastojci goriva moraju biti isti kao za komercijalni benzin, samo se malo drugačije mješaju. Također se dodaju neki aditivi. U Indy carsu znam da se koristi gorivo na bazi alkohola (etanol) i vjerojatno če kad tad to doči i u F1. ...

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.