F1-HR.com

Dobrodošli...

Bolidi 2010.

Tehnološka strana Formule 1, razvoj bolida...

Moderatori/ce: Zweki, Senna, gringo73, 47, Icy

Bolidi 2010.

PostPostao/la 130R » 10 sij 2010, 13:24

Gledao sam na Eurosportu onaj F1 Factory ili kako več i rekli su da će bolidi za 2010. imati puno veči osovinski razmak od ovogodišnjih. Razlog je navodno zbog velikog rezervoara, koji ili neće stati ovako ili bi balans bio jako loš na početku utrke pa pokušavaju da rezervoar bude što više u sredini. Nisam skroz razumio što pričaju jer mi je mješano englesko njemački na ESP-u pa se ništa ne kuži. Pa ne znam dali će to napraviti samo Williams, ili svi i ako znate još koje promjene koje će biti na tim bolidima napišite, izgleda da će biti dosta drugačiji nego smo mislili.
slika
"U moje vrijeme gume su bile tanke, a vozači debeli." J.M.Fangio
130R
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ja sam: Vozač
Navijam za: sve i nikog

Re: Bolidi 2010.

PostPostao/la Arai » 10 sij 2010, 15:18

130R je napisao/la:Gledao sam na Eurosportu onaj F1 Factory ili kako več i rekli su da će bolidi za 2010. imati puno veči osovinski razmak od ovogodišnjih. Razlog je navodno zbog velikog rezervoara, koji ili neće stati ovako ili bi balans bio jako loš na početku utrke pa pokušavaju da rezervoar bude što više u sredini. Nisam skroz razumio što pričaju jer mi je mješano englesko njemački na ESP-u pa se ništa ne kuži. Pa ne znam dali će to napraviti samo Williams, ili svi i ako znate još koje promjene koje će biti na tim bolidima napišite, izgleda da će biti dosta drugačiji nego smo mislili.

Međuosovinski razmak će se povećati za otprilike 15 cm zbog duplo većeg rezervoara (prije je zapremnina bila 120 l, a sada će biti 235 l)
Timovi će pokušati minimalizirati to povećanje tako da pomaknu vozača prema naprijed ili da smanje dužinu mjenjača. Što se tiče prednjih
guma, one će, kako je već poznato biti uže (mislim da za 2.5 cm) pa kažu da će taj dio biti još i važniji nego što je to bio do sada.
Isto tako kažu da na tom području možemo očekivati zanimljiva aerodinamička riješenja. Još jedna vidljiva promjena će biti ona na šasiji
koja će biti šira i viša da se može ukomponirati tako veliki spremnik goriva.
Evo nešto više o bolidima u 2010-toj možete saznati OVDJE.

EDIT.
A evo i jedan zanimljiv video koji pojašnjava sve promjenje u pravilima za nadolazeću sezonu, pa tako i one tehničke prirode. LINK
slika slika
Arai
Ekipni prvak F1 kladionice 2009.

Navijam za: McLaren

PostPostao/la zvjerko » 10 sij 2010, 19:34

Ako produže šasiju znači da će moći bolje kontrolirati težište bolida tj biti će niže i manja će biti razlika u ponašanju bolida pri punom/praznom spremniku = nekakvo konstantno i predvidljivo ponašanje bolida. Ako prošire šasiju to znači da će bolid biti osjetljiviji na promjenu količine goriva jer će se težište više mijenjati - ako netko krene tim smjerom to znači da će dosta taktizirati tokom utrke jer će probati "preživiti" fazu u kojoj bolid ima problema da bi to nadoknadio (ili napravio prednost sa punim spremnikom) u kasnijoj/ranijoj fazi utrke...
slikaslika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Navijam za: Ferrari

PostPostao/la 130R » 10 sij 2010, 21:26

Dugi međuosovinski razmak će značiti i veču stabilnost u brzim zavojima, i opčenito pri večim brzinama, ali će stvarati probleme u sporim zavojima. Sjetimo se 2007. kad je McLaren imao kratki međuosovinski razmak, a Ferrari dugi kakvi su bili odnosi na pojedinim stazama. Ovih 15 cm je dosta, i moglo bi biti zanimljivo ako se večina odluči na produživanje šasije, a time i međuosovinskog razmaka, a neki se odluče na proširivanje kakvi će odnosi biti u Monaku, ili u Monzi na šikanama.
slika
130R
Svjetski prvak
Svjetski prvak

PostPostao/la nikolaa » 21 sij 2010, 21:53

Da.Medjuosovinski razmak ide na povecanje za otprilike 15 cm.To je prilicno velika razlika.Bolid ce biti jako stabilan u brzim zavojima,medjutim u sikanama te stazama poput Monte Carla ce biti mnogo manje zivahne i upravljivi.Problem biva u tzv.mehanickom gripu koji se smanjuje povecanjem medjuosovinskog razmaka.Neko je naveo gore sezonu 2007 i razliku izmedju McLarena i Ferrarija.E to ce biti otprilike razlika izmedju proslosezonskih i novosezonskih bolida.Inace,sumnjam da ce se ijedna momcad odluciti na prosirenje same sasije jer je to vrlo riskantno za balans bolida,tacnije skoro sigurno da bi bolid mijenjao ponasanje pod razlicitom kolicinom goriva u spremniku sto bi bio veliki problem tokom utrke.
I visina sasije bi mogla biti veca.Ja mislim da bi mnoge momcadi mogle potegnuti za prilicno radikalnim rjesenjima u podrucju od kokpita do straznjeg ovjesa.Mislim na to,posto ce rezervoar podici visinu sasije u podrucju iza kokpita.Moje vidjenje 3 stavke koje bi mogle biti implementirane na bolide:
1.)Tu bi se moglo napraviti da jasno vidimo razliku koju rezervoar pravi ( agresivne linije ) koja bi razdvajala hladnjake od pokrova motora.Posto je podnica bolida ispod hladnjaka ravna,podrucje iznad hladnjaka bi se moglo iskoristiti kao ogromno pritisno krilo,te bi prakticki imali 2 velika bocna krila koja bi bolid drzala sto cvrsce u zavojima bez krsenja pravila o redukciji aerodinamickih elemenata kao i o regularnosti podnice.
2.)Mogao bi biti fazon gdje bi se povecala visina bocnih zastita vozaceve glave,te bi se napravili usisnici za zrak koji bi mogli zamijeniti klasicni airbox iznad glave.Razlog lezi u tome sto ce se sasija povisiti i otpor zraka povecati,a sa ovim bi se otpor zraka reducirao za veoma veliki postotak.
3.)Zanimljiva situacija ce biti na prednjem kraju bolida jer su gume uze.Tu cemo vidjeti razna rjesenja i razlicita vidjenja.Mislim da ce biti nekih dosad nevidjenih aerodinamickih elemenata,kao i mozda nevidjenih verzija prednjeg ovjesa.
4.)Velika promjena bi se mogla zbiti i na difuzorima,na njihovoj efikasnosti posto su najavljivane odredjene restrikcije koje sigurno stupaju na snagu 2011,sto bi mogla biti priprema za novu sezonu.

Bice ovo jedna VELIKA sezona i po pitanju tehnologije,dizajna i fleksibilnosti u razvoju bolida bez testiranja tijekom sezone.
FORZA FERRARI!!!
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Navijam za: FERRARI

PostPostao/la Bernardinac » 22 sij 2010, 03:22

nikolaa je napisao/la:2.)Mogao bi biti fazon gdje bi se povecala visina bocnih zastita vozaceve glave,te bi se napravili usisnici za zrak koji bi mogli zamijeniti klasicni airbox iznad glave.Razlog lezi u tome sto ce se sasija povisiti i otpor zraka povecati,a sa ovim bi se otpor zraka reducirao za veoma veliki postotak.
3.)Zanimljiva situacija ce biti na prednjem kraju bolida jer su gume uze.Tu cemo vidjeti razna rjesenja i razlicita vidjenja.Mislim da ce biti nekih dosad nevidjenih aerodinamickih elemenata,kao i mozda nevidjenih verzija prednjeg ovjesa.

Ovo pod 2., neki povezuju sa Ferrarijem, i kako bi to mogao biti A bolid kao što je @zvjerko spominjao A i B bolide. Ne znam ima li kakva odredba o visini airboxa iznad glave koji ujedno služi i kao zaštita vozačeve glave od eventualnih prevrtanja i sl. Gledajući starije bolide sredinom 70-ih vidimo ogromne airboxove dok ih početkom 80-ih uopće nema i visina zaštite glave je tik malo iznad.
Što se tiče stavke 3., također mislim da će biti zanimljivo. Kad pogedamo evoluciju ramenena ovjesa koja su nekad bila potpuno okrugla do današnjih koja više izgledaju kao mala krila. Povećanjem površine ramena ili samo promjenom njihovih kutova mogao bi se dobiti efekat sličan onom na prednjem krilu. Ne znam koliko je to dozvoljeno ili ima li neka stavka koja zabranjuje to?
Bernardinac

Navijam za: Fernando Alonso

PostPostao/la 130R » 22 sij 2010, 14:16

Bernardinac je napisao/la:
nikolaa je napisao/la:2.)Mogao bi biti fazon gdje bi se povecala visina bocnih zastita vozaceve glave,te bi se napravili usisnici za zrak koji bi mogli zamijeniti klasicni airbox iznad glave.Razlog lezi u tome sto ce se sasija povisiti i otpor zraka povecati,a sa ovim bi se otpor zraka reducirao za veoma veliki postotak.

Ovo pod 2., neki povezuju sa Ferrarijem, i kako bi to mogao biti A bolid kao što je @zvjerko spominjao A i B bolide. Ne znam ima li kakva odredba o visini airboxa iznad glave koji ujedno služi i kao zaštita vozačeve glave od eventualnih prevrtanja i sl. Gledajući starije bolide sredinom 70-ih vidimo ogromne airboxove dok ih početkom 80-ih uopće nema i visina zaštite glave je tik malo iznad.
Što se tiče stavke 3., također mislim da će biti zanimljivo. Kad pogedamo evoluciju ramenena ovjesa koja su nekad bila potpuno okrugla do današnjih koja više izgledaju kao mala krila. Povećanjem površine ramena ili samo promjenom njihovih kutova mogao bi se dobiti efekat sličan onom na prednjem krilu. Ne znam koliko je to dozvoljeno ili ima li neka stavka koja zabranjuje to?

Veliki usisnici iznad glave su zabranjeni 1975., 80-ih ih nema jer su se koristili turbo motori, a za njih je airbox nepotreban, jer se zrak i tako stlačuje pomoču turbokompresora. Znam da je definirana najmanja visina bolida, ali ne znam ako to uključuje airbox, mislim da ne, tako da ga mogu stavit di hoče.
slika
130R
Svjetski prvak
Svjetski prvak

PostPostao/la zvjerko » 22 sij 2010, 18:41

Čini mi se da ovdje dolazi do miješanja pojmova - zračna kutija (air box) i usisnik zraka (ram air) nisu jedno te isto već dvije komponente usisnog trakta motora. Zračna kutija se nalazi između usisnika zraka i usisnih tijela sa injektorima na motoru, a njena uloga je da smiri zrak kako bi motor bolje "disao" jer i ovdje se isto može upotrijebiti pojam "prljavi zrak" ... jedan drugi efekat (puno korišten kod motocikala) je kod formule stavljen van zakona na neki način, a radi se o tome da se u zatvorenom air boxu stvara tlak i na taj način imamo jednu vrstu prednabijanja motora ... u formuli air box mora biti otvoren tj nesmije biti pod tlakom.
Što se Ferraria tiče mogli ste primjetiti da je bio opremljen najvećom "rupom" iznad vozačeve glave ali i da je taj otvor podijeljen - odokativno 4/5 za usis i 1/5 za nešta drugo, vjerovatno zrak za hlađenje elektronike ili nečeg drugog i nekako mi se čini da dodatni usis na novom bolidu sa strana (bočna zaštita vozačeve glave) upravo služi za hlađenje tog "nečeg drugog" kako bi smanjili gornji usis... koliko je to dobro riješenje, kolika je ošteda u dragu, koliko mali bočni usisnici "kradu" korisne struje zraka za zadnje krilo... imaju CFD, zračni tunel... pa valjda znaju šta rade.
slikaslika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

PostPostao/la Bernardinac » 30 sij 2010, 16:49

Pa ovaj McM je ogroman. Trebat će mu motati i stražnjim gumama u Monacu da prođe zavoje :biggrin:
Možda su svjesno išli na to. Biti superioran na brzim stazama a na onim ostalima uhvatit koliko se može :lol:
Bernardinac

PostPostao/la zvjerko » 30 sij 2010, 22:59

Bernardinac je napisao/la:Pa ovaj McM je ogroman. Trebat će mu motati i stražnjim gumama u Monacu da prođe zavoje :biggrin:
Možda su svjesno išli na to. Biti superioran na brzim stazama a na onim ostalima uhvatit koliko se može :lol:

Jesi li uopće pokušao razmisliti kojih dimenzija je novi spremnik za gorivo? Prošle godine su se koristili 100-120 litarski spremnici, a sada su duplo veći. Ilustracije radi spremnik dimenzija 50x50x50cm (ili pola metra puta pola metra...) je zapremine 125 litara - sad trebaju dva takva! Po meni je zadivljujuće što bolidi nisu narasli još više...
slikaslika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

PostPostao/la Bernardinac » 30 sij 2010, 23:52

zvjerko je napisao/la:
Bernardinac je napisao/la:Pa ovaj McM je ogroman. Trebat će mu motati i stražnjim gumama u Monacu da prođe zavoje :biggrin:

Jesi li uopće pokušao razmisliti kojih dimenzija je novi spremnik za gorivo? Prošle godine su se koristili 100-120 litarski spremnici, a sada su duplo veći. Ilustracije radi spremnik dimenzija 50x50x50cm (ili pola metra puta pola metra...) je zapremine 125 litara - sad trebaju dva takva! Po meni je zadivljujuće što bolidi nisu narasli još više...

Da, imam akvarijum od 125 l i to je ogromno. Normalno da su maximalno iskoristili prostor. McM je ipak dosta duži od Ferrarija a možda bude i najduži od svih. Međuosovinski razmak mu je veći, ja na to mislim. Kako će se ponašati na šikanama i sporim zavojima? Mislim da će imati problema :?: Volio bih čuti tvoje mišljenje, čini mi se da znaš dosta u svezi tehnike, aerodinamike i sl :)
Bernardinac

PostPostao/la zvjerko » 31 sij 2010, 14:12

OK. Mislim da McLaren neće imati ništa više (ni manje) problema sa sporim zavojima od ostalih, posebno ne zbog naizgled dosta većeg osovinskog rastojanja jer mislim da su namjerno išli tim smjerom kako bi što više produžili podnicu bolida (podnica smije početi iza prednjih kotača) i tako dobili veću površinu na koju utiče difuzor. Ovaj razlog nema veze sa sporim zavojima ali ima sa ukupnom brzinom bolida po krugu koji se sastoji od uglavnom srednjebzih i brzih zavoja te jednim ili dva spora na većini staza. Druga stvar koja je mogla uticati na takvu odluku je duži i niži spremnik - kako se gorivo bude trošilo manje će mijenjati visinu težišta bolida i uticati na vozne karakteristike bolida.
Treba shvatiti da idealnog riješenja nema čak ni u datim okolnostima jer se te okolnosti mijenjaju iz kruga u krug! Prijašnjih sezona su se trebali nositi sa promjenama u ponašanju bolida zbog količine goriva na distanci 1/3 do 1/2 utrke - zatim uđe u box, promjene gume, natoče gorivo i ajmo ispočetka do kraja utrke. Sada nemaju taj luxuz jer bolid mora biti vozljiv od početka do kraja utrke i mogućnost uticanja na vozne karakteristike u toku utrke se svela samo na svježe gume. Na kraju krajeva, timovi (konstruktori) imaju nekakvu svoju filozofiju gradnje bolida i, kada dođe do situacije da se kompromitira dizajn, posežu za različitim riješenjima koja daju sličan rezultat u konačnici. Još uvijek nema (a mislim da nikad neće ni biti) referentnog dizajna bolida za koji se može reći "to je to" i svako odstupanje da vodi neuspjehu...
slikaslika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

PostPostao/la GT-R » 31 sij 2010, 22:24

Čini mi se da su svi bolidi do sada doživjeli neke veće promjene u odnosu na prošlogodišnje.
Baš me zanima kako će izgledati ostali bolidi :)
Imam jedan prijedlog:
Zašto se nebi u ovu temu stavljale slike SVIH bolida iz nove sezone, a ne da moramo sada ić iz teme u temu tražit slike kako koji bolid izgleda?
slika
GT-R
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Navijam za: Schumacher i Massa

PostPostao/la Bernardinac » 01 vel 2010, 00:37

Odličan prijedlog, ja sam za.
@zvjerko Hvala na nekim objašnjenjima u svezi podnice, to nisam znao :)
Općenito, gledajući prezentacije, svi skrivaju difuzore i izgleda da će njihova uloga biti najbitnija, ili jako bitna, što je potvrdila prošla sezona.
Sad nešto razmišljam o onim " izjavama" o "B bolidu" Ferrarija :roll:
Bernardinac

PostPostao/la turboo » 06 vel 2010, 11:16

znam da nema baš neke teme ( iako nisam i puno imao vremena tražit ) ali me zanima koje gorivo koristi formula 1?
unaprijed zahvaljujem
...::: // Hamilton United \\ :::...
turboo

PostPostao/la 130R » 06 vel 2010, 14:17

turboo je napisao/la:znam da nema baš neke teme ( iako nisam i puno imao vremena tražit ) ali me zanima koje gorivo koristi formula 1?
unaprijed zahvaljujem

Uglavnom je to običan benzin, sastojci goriva moraju biti isti kao za komercijalni benzin, samo se malo drugačije mješaju. Također se dodaju neki aditivi. U Indy carsu znam da se koristi gorivo na bazi alkohola (etanol) i vjerojatno če kad tad to doči i u F1.

Zna li tko osovinske razmake bolida. Virgin ima 3,2 m, a kako su dugi 5,5 m zanima me dali je i osovinski razmak dosta veči od ostalih ili je večina dužine dobivena na prevjesima (dio ispred i iza osovina).
slika
130R
Svjetski prvak
Svjetski prvak

PostPostao/la Mansell » 06 vel 2010, 17:44

Imas u temi Testiranja: rezultati i komentari.
Mercedes GP- 301 cm
Ferrari - 321 cm
BMW-Sauber - 327
Mclaren-Mercedes - 328
slika
Bolje voditi ljubav nego psa.
Bolje šest sati u školi nego ne spavat uopće.
Bolje imati užasan kraj, nego užase bez kraja
Mansell
Početnik
Početnik

Navijam za: Mercedes

PostPostao/la bluemonday » 07 vel 2010, 21:19

Što se tiče goriva, mislim da postoji propis po kojem određeni postotak mora biti biogorivo
bluemonday
Početnik
Početnik

Navijam za: williamsF1

PostPostao/la Arai » 07 vel 2010, 22:01

bluemonday je napisao/la:Što se tiče goriva, mislim da postoji propis po kojem određeni postotak mora biti biogorivo

Da, postoji. I ako se ne varam on iznosi 5.75%...
slika slika
Arai

Navijam za: McLaren

PostPostao/la gringo73 » 08 vel 2010, 01:34

Tehnički osvrt na (dosad) predstavljene bolide. Link
slika
gringo73
Moderator
Moderator

Navijam za: Icy

PostPostao/la zvjerko » 10 vel 2010, 00:47

130R je napisao/la:
turboo je napisao/la:znam da nema baš neke teme ( iako nisam i puno imao vremena tražit ) ali me zanima koje gorivo koristi formula 1?
unaprijed zahvaljujem

Uglavnom je to običan benzin, sastojci goriva moraju biti isti kao za komercijalni benzin, samo se malo drugačije mješaju. Također se dodaju neki aditivi. U Indy carsu znam da se koristi gorivo na bazi alkohola (etanol) i vjerojatno če kad tad to doči i u F1. ...

...koji mora biti dostupan za kupiti na benzinskoj postaji istog sastava kao onaj korišten u utrci npr Shell V-Power ...
slikaslika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak

PostPostao/la Igor18 » 16 vel 2010, 00:11

Igor18
Test vozač
Test vozač