Kubica će sigurno još mnogo napredovati a i Hamilton će pokazati
svoj talent pretjecanja u svoj svojoj raskoši kada bude trebalo i kada to situacija bude nalagala...
Moje drugo pitanje je vezano uz Renault,ali uz Renault kao tim,prvenstveno u sferi doprinosa razvoju F1...
Da li se slažete da je Renault jedna od najinovativnijih ,ako ne i najinovativniji tim u F1...možda je ovo presmiona tvrdnja no ja ću pokušati obrazložiti ovou moju tvrdnju...
Svi već znamo da od top timova su uvijek(barem u prošlosti prije ove zadnje ture kada su se vratili u F1) kuburili sa proračunom no uvijek
su iznenađivali svijet svojim inovacijama...U jednom prilogu izdatom u
uz jedan auto tjednik pročitao sam specijalan prilog o ulozi Renaulta u F1...Moram priznati da sam bio fasciniran koje su sve ideje potaknuli...
Jednom rječju moglo bi ih se opisati kao vizionare...Sam put do F1 je bio
impresivan...
Ne znam da li mnogi znaju no Renault je jedini proizvođač koji ima pobjede i u LeMansu,WRCu,i čini mi se i u rallyu Paris Dakar(za ovo nisam siguran)..no WRC i LeMans uspjesi su bili odskočna daska za F1...
Ulazak u F1 je bio popraćen uvođenjem turbo motora u F1(inače je Renault i firma koja je prva uvela turbo i u mali auto serijske proizvodnje)....u početku su bili predmet sprdnje no vrlo brzo svi su pohitali prema turbu...Na žalost sredinom 80ih financijska kriza ih je otjerala iz F1...
Navodno se hrpa Renaultovih inženjera razbježala po drugim timovima ...Druga polovina 80tih je prošla u dominaciji McLaren Honde no povratak Renault je bio obilježen dvostrukom pobjedom već nakon tri mjeseca..Navodno je Max Mosley izjavio da je Renault tada spasio
obraz europskoj auto industriji...
No ono što je mene iznenadilo je činjenica,ako sam dobro razumio,da je i Renaultov izum i pneumatsko zatvaranje ventila što je praktički otvorilo
put "neograničenom" povećanju broja okretaja...
O dominaciji 90ih svi već znamo jer sjesti u ono doba u bolid pogonjen Renaultovim motorom je značilo gotovo sigurnu titulu...
U današnje doba Renault ima i momčad koja je odgovorna i za šasiju
no čini mi se da općenito kada je aerodinamika u pitanju,dominiraju inžinjeri iz Velike Britanije iako su gotov sve ekipe vrlo,vrlo internacionalizirane...no razvojni dio vezan uz motor je oduvijek bio u Viryu u Francuskoj....
Danas više ne bih tretirao Renauklt kao momčad koja kuburi sa novcem
no i dalje nisu na vrhu,ali ideje se i dalje množe...Gotovo da mi je
žao što je zaustavljen razvoj motora(znamd da su oni to inicirali ali eto...
Da li možda znate još koju ideju koja je potekla iz tvornice u Viryu(V10 motori,kut od 72 stupnja itd) i
da li je istina da i u F1 postoji nešto kao velika četvorka nekada u nogometu i koji bi to timovi bili? Ja imam nekakvu ideju.
Unaprijed hvala!