Kacige u F1

Tehnološka strana Formule 1, razvoj bolida...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,47,gringo73,Scuderia,Cuky

Odgovori
Avatar
GT-R
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Postovi: 352
Pridružen/a: 05 lis 2008, 10:19
Ja sam: Vozač
Navijam za: Schumacher i Massa
Lokacija: Zagreb

Kacige u F1

Post Postao/la GT-R » 28 srp 2009, 08:29

Jedan od najvažnijih sigurnosnih elemenata u F1 koje vozači koriste su specijalno izrađene kacige za glavu.
U povijesti, kacige nikada nisu doživjele revoluciju, od početka Formule 1 1950. pa sve do danas, izrada kaciga je evoluirala te je svaka od njih sofisticiran i skup proizvod.

Osnovni oblik moderne kacige jako je sličan s onima iz '80, pa čak i s onima iz '70, no tehnika izrade i njihova kvaliteta bitno su se promijenili.

Krajem '80-ih, tipična F1 kaciga težila je oko 2.5 kilograma. Takva težina dramatično se povećavala pod utjecajem G-sile tijekom kočenja, ubrzavanja ili prolaska kroz zavoje. Pri sili od 2G koja je u većini zavoja normalna pojava, težina kacige povećavala se na nevjerojatnih 5kg, što je predstavljalo još veću opasnost ukoliko bi došlo do nesreće.

Proizvođači kaciga uočili su da je kod lakših nesreća vozačima najčešće stradavao vratni mišić te su tome pridali veliku pozornost.Prvi korak u adresiranju tog problema bila je redukcija težine kacige, jer je i pri manjim sudarima, zbog već navedene težine, dolazilo do neugodnih posljedica.

Tako su današnje kacige u Formuli 1 izuzetno čvrste, ali mnogo su ugodnije i lakše te sada teže oko 1.25 kg.

Kacige su konstruirane u nekoliko odvojenih slojeva, pružajući kombinaciju čvrstoće i fleksibilnosti kod udara.

Dok se obična motociklistička kaciga izrađuje od tri sloja – uložak, unutarnja i vanjska ljuska – kaciga u Formuli 1 ima čak 17 slojeva. Pojedinačne komponente su ljubomorno čuvana tajna – specijaliste ne možete natjerati da otkriju više od tri glavna materijala: karbonska vlakna za postizanje čvrstoće, vatrootporni aramid i polietilen, koji se također koristi u proizvodnji prsluka za zaštitu od vatrenog oružja, a njihova je namjena učiniti kacigu neprobojnom. Njima se dodaju aluminij, magnezij te epoksi smola kao vezivno sredstvo. U Formuli 1 se zna reći kako je “ono što pristaje za monocoque također i odlična odjeća”. Karbonska vlakna (CFC) koja se koriste jamče izuzetno malu težinu kaciga od oko 1,25kg, koje s druge strane mogu izdržati znatna opterećenja. Prednosti male težine kacige su jasne – ona služi za smanjenje opterećenja na vozačeve vratne mišiće, posebice u dijelovima piste s visokim G silama.

Vanjska školjka kacige ima dva sloja, tipični pojačani ugljični sloj preko sloja karbonskih vlakana. Ispod toga dolazi školjka od goleme, čvrste plastike, materijala koji se koristi i za izradu neprobojnih pancirki. Ispod plastičnog sloja, nalazi se mekši sloj koji je prekriven materijalom baziranim na poliesterima otpornim na plamen, a koji se ujedno koristi i za izradu rukavica i vozačkih odijela. U plastičnom sloju, integriran je i akustički izolator. Tako je unutar same kacige razine buke ispod 100db.

Vizir je izrađen od specijalnih vatrootpornih bezbojnih i prozirnih polikarbonata debelih 3 mm, koji kombiniraju zaštitu od udara i zaštitu od plamena s odličnom vidljivošću. Većina vozača koristi obojene ili zatamnjene vizire, koji su s unutarnje strane premazani raznim kemikalijama koje spriječavaju zamagljivanje vizira usred disanja i govora vozača koje posebno do izražaja dolazi tijekom kišnih uvjeta.

Uz to, u unutrašnjosti kacige postoji i dio za govor vozača koji se koristi tijekom komunikacje s boksom, a odmah uz otvor za govor nalazi se i cjevčica koja služi za dovod tekućine, najčešće energetskog napitka.

Nekoliko prozirnih slojeva plastične i prozirne folije slijepljeno je na vanjskoj strani vizira. Plastične folije skupljaju raznu prljavštinu na stazi koja dospije na kacigu vozača, a ovaj ih može vrlo lako i jednostavno skinuti. Tijekom utrke, start je najkritičnije vrijeme od zaprljanja folije vizira, te vozači najčešće odmah nakon starta skidaju plastičnu foliju.

U proteklim sezonama oblika kaciga je evoluirao u aerodinamičko učinkovitiji oblik. Vozačeva je glava smještena ispod airboxa, područja izloženog velikim turbulencijama čija efikasnost utječe na aerodinamiku stražnjeg kraja i količinu zraka koja dolazi do motora. Stoga je tendencija u oblikovanju kaciga usmjerena prema reduciranju štetnih turbulencija te usmjeravanju zraka prema airboxu.

Konstruktori kaciga također moraju predvidjeti i ventilaciju za vozača, što adresiraju ugradnjom dviju malenih cjevčica koje vozaču dopremaju svjež zrak, a opremjljene su specijalnim filterima za mehaničko pročišćavanje zraka. Tijekom jedne sekunde u kacigu uđe 5l svježeg zraka.

Tijekom izrade kacige, lijepi se 120 slojeva od karbonskog vlakna. Nakon toga se kaciga postavi u autoklav, pri čemu se pojedinačni slojevi spajaju jedan s drugim i otvrdnjavaju pod visokim tlakom i konstantnom temperaturom od 132°C. Dijelovi koji su izloženi izuzetnim opterećenjima, poput donjeg dijela i rupe za vizir, dodatno se pojačavaju uporabom aluminija i titana. Unutarnji uložak se sastoji od dva sloja vatrootpornog Nomex-a.

Prije no što Međunarodna automobilska federacija (Fédération Internationale de l’Automobile, FIA) odobri neku kacigu, ista se mora podvrgnuti velikom broju različitih testova simulacije sudara. Za vrijeme takozvanog ‘testa penetracije’ šiljati metalni predmet težine 3 kg pada s visine od tri metra na kacigu koja ne smije napuknuti. Također se testira sigurnosno prilijeganje kacige. Opterećen s 38 kg, remen ispod brade se ne smije rastegnuti više od 30 mm. Vizir se bombardira projektilima koji se kreću brzinom od oko 500 km/h. Točke udara ne smiju biti dublje od 2,5 mm. Posljednje, ali ne i najmanje važno, kaciga se 45 sekundi izlaže plamenu temperature 800 °C u požarnom testu. Tijekom tog perioda, temperature unutar kacige ne smiju prijeći 70°C.

slikaslika

Izvor: F1 Racing
slika

Avatar
Robert Kubica
Postovi: 126
Pridružen/a: 21 srp 2009, 20:51
Ja sam: Vozač
Navijam za: Roberta Kubicu
Lokacija: Split, Hrvatska
Kontakt:

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Robert Kubica » 28 srp 2009, 12:31

odličan post i odlična tema
čuo sam da se cijena kreće oko 12000 eura
slika

Avatar
GT-R
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Postovi: 352
Pridružen/a: 05 lis 2008, 10:19
Ja sam: Vozač
Navijam za: Schumacher i Massa
Lokacija: Zagreb

Re: Kacige u F1

Post Postao/la GT-R » 28 srp 2009, 16:44

Robert Kubica je napisao/la:odličan post i odlična tema
čuo sam da se cijena kreće oko 12000 eura
Tako je, to sam zaboravio napisati, iako sam mislio da je 20 000 € (učinilo mi se da sam tako čuo na Studio F1), ali čitao sam da je Massina oko 12 000 €.

Jako skupe kacige, ali isto tako jako dobro čuvaju glavu... Jedna takva kaciga je Massi spasila život...
slika

Avatar
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Postovi: 2528
Pridružen/a: 26 svi 2009, 17:19
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Armanini » 28 srp 2009, 17:03

da, jergovic je rekao 20k, dok za massinu kazu 12k.. kako god to je skoro 100k kn :)

u studiu su prikazivali kako je testiraju, rokaju je sa svim zivim..

skoro pa bi i beretu .50 prezivila :)
rFactor F1 HR server Info
slika

Avatar
Robert Kubica
Postovi: 126
Pridružen/a: 21 srp 2009, 20:51
Ja sam: Vozač
Navijam za: Roberta Kubicu
Lokacija: Split, Hrvatska
Kontakt:

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Robert Kubica » 28 srp 2009, 17:49

formula 1 je stvarno skup sport - 10 kaciga milijun kuna
slika

Avatar
ivanpetka
Početnik
Početnik
Postovi: 323
Pridružen/a: 15 pro 2008, 13:50
Ja sam: Vozač
Navijam za: Massu
Lokacija: Zagreb

Re: Kacige u F1

Post Postao/la ivanpetka » 31 srp 2009, 20:32

Robert Kubica je napisao/la:formula 1 je stvarno skup sport - 10 kaciga milijun kuna
Hehe. Kacige su još najjeftinije. :p F1 je ja mislim jedan od najskupljih sportova ako ne i najskuplji.
A što se kaciga tiče, one su kao šljemovi, to je tolko čvrsto i neprobojno da je to strahota
AA! Ljuti umak je ljut!!

Avatar
Vrhy
Postovi: 24
Pridružen/a: 23 srp 2009, 11:25
Navijam za: M. Schumacher i Ferrari
Kontakt:

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Vrhy » 06 kol 2009, 15:46

ivanpetka je napisao/la:
Robert Kubica je napisao/la:formula 1 je stvarno skup sport - 10 kaciga milijun kuna
Hehe. Kacige su još najjeftinije. :p F1 je ja mislim jedan od najskupljih sportova ako ne i najskuplji.
A što se kaciga tiče, one su kao šljemovi, to je tolko čvrsto i neprobojno da je to strahota
Ove Schuberthove kacige pogotovo, to je jako ko kamen....
slika
Michael Schumacher is The Best F1 Driver Forever..... ;)

Avatar
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Postovi: 1631
Pridružen/a: 09 lip 2007, 23:28
Ja sam: Vozač
Navijam za: Pirelli i DRS

Re: Kacige u F1

Post Postao/la zvjerko » 06 kol 2009, 16:15

Neću tvrditi jer nisam siguran ali mislim da svi vozači koriste Schubertove kacige i sama cijena može ovisiti o osobi koja ju je oslikala ili o osobi koja ju nosi (prilikom prodaje kao suvenir) tako da postoji mogućnost da vrijednosti kacige nisu izrečene samo kao nabavna cijena prije "ušminkavanja" za određenog vozača.

Avatar
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Postovi: 1256
Pridružen/a: 31 ožu 2009, 19:08
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Arai » 06 kol 2009, 16:56

zvjerko je napisao/la:Neću tvrditi jer nisam siguran ali mislim da svi vozači koriste Schubertove kacige i sama cijena može ovisiti o osobi koja ju je oslikala ili o osobi koja ju nosi (prilikom prodaje kao suvenir) tako da postoji mogućnost da vrijednosti kacige nisu izrečene samo kao nabavna cijena prije "ušminkavanja" za određenog vozača.
Mislim da su trenutno tri proizvođača kaciga u Formuli 1... To su Bell, Schuberth i Arai...
Bell-ove koriste: Button, Buemi, koristili su ih i Bourdais i Piquet

slika

Schuberth-ove koriste: Massa, Rosberg, Raikkonen, Heidfeld...

slika

A Hamilton, Webber, Vettel, Kovalainen, Sutil, Fisichella koriste Arai...

slika
slika

Avatar
ivanpetka
Početnik
Početnik
Postovi: 323
Pridružen/a: 15 pro 2008, 13:50
Ja sam: Vozač
Navijam za: Massu
Lokacija: Zagreb

Re: Kacige u F1

Post Postao/la ivanpetka » 06 kol 2009, 18:51

Ova prva Schuberth kaciga je od Brawna ako se ne varam :)
AA! Ljuti umak je ljut!!

Avatar
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Postovi: 1256
Pridružen/a: 31 ožu 2009, 19:08
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Arai » 06 kol 2009, 19:55

ivanpetka je napisao/la:Ova prva Schuberth kaciga je od Brawna ako se ne varam :)
Prva je Bell... Vidiš da na svakoj piše koji je proizvođač (marka) kacige... Od Brawna, :? to je Buttonova kaciga.
slika

Avatar
ivanpetka
Početnik
Početnik
Postovi: 323
Pridružen/a: 15 pro 2008, 13:50
Ja sam: Vozač
Navijam za: Massu
Lokacija: Zagreb

Re: Kacige u F1

Post Postao/la ivanpetka » 06 kol 2009, 21:02

Arai je napisao/la:
ivanpetka je napisao/la:Ova prva Schuberth kaciga je od Brawna ako se ne varam :)
Prva je Bell... Vidiš da na svakoj piše koji je proizvođač (marka) kacige... Od Brawna, :? to je Buttonova kaciga.
Ma nisam to htio reč, mislim kao to je kaciga Brawnovih vozača ;)
AA! Ljuti umak je ljut!!

Avatar
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Postovi: 1256
Pridružen/a: 31 ožu 2009, 19:08
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Arai » 06 kol 2009, 21:23

ivanpetka je napisao/la:
Arai je napisao/la:
ivanpetka je napisao/la:Ova prva Schuberth kaciga je od Brawna ako se ne varam :)
Prva je Bell... Vidiš da na svakoj piše koji je proizvođač (marka) kacige... Od Brawna, :? to je Buttonova kaciga.
Ma nisam to htio reč, mislim kao to je kaciga Brawnovih vozača ;)
Ovo gore je Buttonova kaciga, marke Bell. Barrichello ima drugačiju kacigu, marke Arai...
Ne kužim kak je to kaciga Brawnovih vozača... Vjerojatno misliš tako zbog te fluorescentne boje koju su u početku imali obojica, a
sad je ima samo Button dok Barrichello ne. Ma, nema veze...
slika

Avatar
jasmin Ferrari
Postovi: 2
Pridružen/a: 18 svi 2010, 10:56
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari scuderiaF1
Lokacija: BiH/Tuzla

Re: Kacige u F1

Post Postao/la jasmin Ferrari » 23 svi 2010, 21:08

http://sportske.jutarnji.hr/index.php?c ... k_id=12921" onclick="window.open(this.href);return false;

seas
Postovi: 8
Pridružen/a: 11 lis 2009, 15:33
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Re: Kacige u F1

Post Postao/la seas » 18 pro 2010, 11:03

Mala zemjla za veliki odmor
http://www.formula1-dictionary.net

Online
Avatar
Cuky
Moderator
Moderator
Postovi: 12754
Pridružen/a: 25 srp 2010, 18:03
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari
Lokacija: Rab/Rijeka

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Cuky » 18 ožu 2014, 10:59

evo pošto nisam našao prikladniju temu...Kacige vozača u 2014.

Felipe Massa

slika
slika
slika

Valtteri Bottas

slika
slika
slika

Adrian Sutil

slika
slika
slika

Esteban Gutierrez

slika
slika
slika

Lewis Hamilton

slika
slika
slika

Nico Rosberg

slika
slika
slika

Max Chilton

slika
slika
slika

Jules Bianchi

slika
slika
slika

Sebastian Vettel

slika
slika
slika

Daniel Ricciardo

slika
slika
slika

Jean-Eric Vergne

slika
slika
slika

Daniil Kvyat

slika
slika
slika

Nico Hülkenberg

slika
slika
slika

Sergio Pérez

slika
slika
slika

Kamui Kobayashi

slika
slika
slika

Marcus Ericsson

slika
slika
slika

Fernando Alonso

slika
slika
slika

Kimi Räikkönen

slika
slika
slika

Jenson Button

slika
slika
slika

Kevin Magnussen

slika
slika
slika

Pastor Maldonado

slika
slika
slika

Romain Grosjean

slika
slika
slika
slika
slika -
"A gravel trap which you can drive out of, is a rubbish gravel trap" - Martin Brundle

Online
Avatar
Cuky
Moderator
Moderator
Postovi: 12754
Pridružen/a: 25 srp 2010, 18:03
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari
Lokacija: Rab/Rijeka

Re: Kacige u F1

Post Postao/la Cuky » 01 pro 2016, 12:09

Kratki video koji pokazuje razvoj trkaćih kaciga kroz zadnjih 100 godina
slika
slika -
"A gravel trap which you can drive out of, is a rubbish gravel trap" - Martin Brundle

Odgovori