Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: F1

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la sunseeker »

domenico je napisao/la:Evo se javio i gazda Jezda (Luca Cordero di Montezemolo) koji je na službenoj stranici Ferrarija naglasio da ovo u Njemačkoj nije nikakav presedan, već da je to način na koji Ferrari vidi timski rad i da je to politika tima još od Nuvolarija i Laude (Lauda je na njemačkom RTL-u govorio puno protiv odluke da se pusti Alonso na prvo mjesto). Očito je da Ferrari ne misli tako lako odustati od 60-godišnjeg načina na koji oni vode tim pa makar po cijenu sukoba sa FIA-om. Nama koji volimo Formulu 1 ne preostaje nam ništa drugo nego ili obožavati ili mrziti Ferrarija ( u ovih par dana pregledavajući sve moguće forume vidim da nema sredine; ili se Ferrari pljuca do iznemoglosti ili se Ferrari brani uz prijetnje fizičkim obračunom; ovisno jeste li anglo-saksonski ljubitelji F1 ili latino-hispanski ).
pa to je očekivano, ovakve situacije uvijek polariziraju stavove do iznemoglosti....ali james allen je sve lijepo elaborirao:
What the FIA should do about team orders in Formula 1
domenico
Navijam za: Alonso

Post Postao/la domenico »

James Allen je OK, nastoji biti racionalan, ali već su mu britanci našli manu da je u stvari Ferrarijev glasnogovornik jer mu zamjeraju da mu se sin zove Enzo (odmah je sumnjiv).
Nediljko Matijaš
keexx
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren-Mercedes

Post Postao/la keexx »

slika slika
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Jordan legenda! Vodlitelj fuflja i fuflja a ovaj mu direktno veli što su svi vidjeli...a odgovor je super: "This is not true". Ma nedaj Bože...
Kako ga nije sram ovakvu izjavu dati kad je sve svim jasno...U Mclarenu kad lažu barem se ispričaju poslije, ovi niti to. Samo lažu i lažu...
King iCool
Veteran
Veteran
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

pilot19 je napisao/la:
King iCool je napisao/la: Jordan legenda!
daj me podsiti što je tvoj dragi Denis reka tom Jordanu kad je onšto sra Hamiltonu jel ono da nesluša ljude koji nisu ništa postigli u životu ilitiga propalicu :D
Ne znam za tu izjavu niti me ne zanim. Ovo nije tema Hamilton niti Mclaren.
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

King iCool je napisao/la:
Jordan legenda! Vodlitelj fuflja i fuflja a ovaj mu direktno veli što su svi vidjeli...a odgovor je super: "This is not true". Ma nedaj Bože...
Kako ga nije sram ovakvu izjavu dati kad je sve svim jasno...U Mclarenu kad lažu barem se ispričaju poslije, ovi niti to. Samo lažu i lažu...
A šta su trebali reći, da, Massa je propustio Alonsa, i da je to u redu i da će i dalje to raditi, pa odmah da dobiju kaznu, pa ko bi bio tako glup i to rekao. ;)
Ferrari nije rekao:"Massa let s pass Alonso for the championship", ja to nisam čuo, neznam možda ti jesi, i to će biti osnov njihove odbrane pred WMSC.
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la sunseeker »

King iCool je napisao/la: Kako ga nije sram ovakvu izjavu dati kad je sve svim jasno...U Mclarenu kad lažu barem se ispričaju poslije, ovi niti to. Samo lažu i lažu...
misliš kad ih ulove da lažu :biggrin:
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Massa je na svom blogu napisao:"In Germany, we produced a great team result and if people were asking why Ferrari kept saying for several weeks before that the F10 had improved a lot, they got the answer in Hockenheim. But that does not mean we are sitting on our hands, because there will be even more updates coming this weekend and the result last weekend is motivation for everyone in the team to keep pushing even harder to keep the momentum going, improving race by race. There are other reasons to be optimistic about this weekend, including the fact that Bridgestone is bringing its Super-Soft and Medium tyres that have always suited the F10 very well, so maybe we can have another very competitive race. Throughout the year, we have seen that various teams’ performance has been very much related to the track characteristics, with the exception of Red Bull, who have been competitive everywhere.
Nema šta, tehnički odjel Ferrarija radi dan i noć =D> . Svakim danom sve sam ponosniji na njih. :biggrin:

EDIT: izgleda da će nas naš poglavica LDM napustiti, a i to se jednom moralo desiti, samo mi se ne sviđa njegov potencijalni naslednik. ;)
http://www.motorsport.com/news/article. ... 9653&FS=F1" onclick="window.open(this.href);return false;
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la _dreamer_ »

http://www.motorsport-total.com/f1/news ... 72903.html" onclick="window.open(this.href);return false;

za one koji ne znaju njemacki, vjerovatno ima clanak i na "autosport"-u

uglavnom, autosport saznaje nove detalje sa utrke u hockenheimu, te da je ona scena sa smedleyem i onakav ocigledan i ofiran "nalog" produkt viseminutnog opiranja masse da propusti alonsa. O cemu je rijec? Pa o onome sto smo svi i pretpostavljali, naime:

Smedleyev radiotalk je bio ukupno treci od tri "naloga" koja je dobio massa. Planirano je bilo da ga odmah nakon boxa propusti, i kada se desio onaj napad alonsa na massu, ovaj drugi ga je - vidjeli smo kako - zatvorio. Ne razumijeci sta to massa radi, onda je alonso rekao: "this is ridiculous", sto smo i mi mogli cuti preko tv-a. alnoso onda namjerno pravi razmak od neke tri sekunde. u to dolazi onaj teamradio od smedleya "now is the time to push, bla bla bla". Vjerovatno nekad u slicno vrijeme Alonso je rekao svom trkacem inzinjeru "Ne brini, brzo cu skinuti njegovu prednost". nakon sto je alonso u slijedecih nekoliko krugova smanjio potpuno prednost, massa je vise puta bio dobio nalog da propusti alonsa - naravno kroz pazljivo i manje ofirno formulisanje recenica. tek nakon sto su vidjeli da massa ne p(r)opusta, dosla je ona ofirna naredba od smedleya.

no, komesari su ferrari kaznili zbog onoga "good job, sorry", a ne radi prvog teamradia. Massin otac je rekao da se u principu slaze sa timskim odlukama, jedino mu je krivo sto smatra da su mozda dosle malo prerano jer massa ima ipak matematicke sanse za titulu...
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
SRV
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la SRV »

Onda bi u Parizu mogla biti zestoka kazna, ako budu slusali svu tu komunikaciju, kako su natjerali Massu da ga pusti.

Ovo baca jos gore svjetlo na svu pricu.
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

Već se neko zmislil novog sponzora:)

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

evo i moj prvi post ovdje na forumu :)

po ovome što je dreamer rekao izgleda da je bilo sve i prije dogovoreno te da je Massa taj koji je zeznuo cijelu stvar...ne branim nikoga jer meni je bitan jedino rezultat Ferrarija bez obzira tko su vozači...ali ako je bio dogovor da ga propusti nakon bokseva nije mi jasno zašto se nije Massa držao toga....
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

SRV je napisao/la:Onda bi u Parizu mogla biti zestoka kazna, ako budu slusali svu tu komunikaciju, kako su natjerali Massu da ga pusti.

Ja kako sam razumio ni jednom mu nisu direktno naredili a to zadnje obraćenje Smedley Massi, koje smo svi čuli, je bilo najjasnije šta mora Massa da uradi. Tako što se tiče toga taško da će ih kazniti.
Međutim ono što predstavlja najveći problem jeste ono obraćanje Smedley Massi posle i ono "sorry".
Edit:slika
Pat Fry u crvenom :biggrin: =D>
f1factor
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la f1factor »

damjan.cule je napisao/la:evo i moj prvi post ovdje na forumu :)

po ovome što je dreamer rekao izgleda da je bilo sve i prije dogovoreno te da je Massa taj koji je zeznuo cijelu stvar...ne branim nikoga jer meni je bitan jedino rezultat Ferrarija bez obzira tko su vozači...ali ako je bio dogovor da ga propusti nakon bokseva nije mi jasno zašto se nije Massa držao toga....

Moje misljenje je da Massa ipak nije Barichelo vec mnogo temperamentniji vozac i osoba, vise mi lici na pravog brazilca nego potonji. Vise se oslanja na emocije nego na razum.
Felipe Massa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Felipe Massa-Ferrari

Post Postao/la Felipe Massa »

f1factor je napisao/la:
damjan.cule je napisao/la:evo i moj prvi post ovdje na forumu :)

Moje misljenje je da Massa ipak nije Barichelo vec mnogo temperamentniji vozac i osoba, vise mi lici na pravog brazilca nego potonji. Vise se oslanja na emocije nego na razum.
Upavo to ;)
slika

Ayrtone nek ti je vječna slava i hvala.Bio si moj poslednji junak i idol.
jaki
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la jaki »

lol
slika
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: FERRARI

Post Postao/la nikolaa »

SRV je napisao/la:Onda bi u Parizu mogla biti zestoka kazna, ako budu slusali svu tu komunikaciju, kako su natjerali Massu da ga pusti.

Kazna ne bi mogla biti jos zesca.fazon je sto se u prijasnja 2 radio kontakta nitko iz Ferrari-ja nije ofirao, te se pricalo sifrirano.Tako da se ne moze dokazati da je Ferrari u ta 2 kontakta pritiska Massu da propusti Alonsa.Tek u trecem javljanju Ferrari ( Smedley ) su bili primorani da onako ocigledno kazu Massi da mora propustiti Alonsa.
Ako je vec postojao dogovor da ce Massa propustiti Alonsa nakon bokseva, onda je Massa napravio cijelu zbrku odbijajuci da propusti Fernanda.
Ovo baca, prvenstveno mnogo drugacije svjetlo na ovu pricu..Ispada da je samo Massa kriv sto se momcad sad nalazi pod ovolikim pritiskom javnosti, medija oko cijele ove kontraverze.Takodje dokazuje da Ferrari ipak moze sve sifrirano pricati, ali to brazilski temperament nije razumio..

Neko je postavio sliku Pat Fry-a..Lijepo mu stoji crvena.. :D =D>
FORZA FERRARI!!!
Bernardinac
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Bernardinac »

Naravno da je Massa zeznuo stvar. To je bilo očigledno. Morao je pokazati kako se sve prebija preko njegovih leđa i kako on jadnik uvijek izvuče deblji kraj, i da ga svi pomalo žale itd.,itd. Razumijem ja to, ali ovi u Ferrariju baš i ne. Vjerojatno su mu objasnili u boxu, kao što su i rekli preko radija.
pilot19
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la pilot19 »

I što mislite ko će dogodine vozit za Ferrari :D
slika
deda
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la deda »

pilot19 je napisao/la:I što mislite ko će dogodine vozit za Ferrari :D
A cuj mogo bi Massa odletit dogodine ak nebude poslusan!
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

pa iduće godine bi za ferari mogao voziti masa i kubica...
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

Kad pogledam slike ( a bilo ih je danas u kadru vise puta nego Mercedes-a :) ) na kojima se nalazi pit wall Ferrari-ja, uvidjam da je to prilicno mlada ekipa.Pa ljudi moji, oni zajedno na pit wall-u nemaju 10 sijedih dlaka ( Domenicalli prednjaci i cini 80 procenata od ovoga ).:) :) :)
Ferrari je jako podmladio ekipu, vjerojatno kreirajuci buducnost u sljedecih desetak sezona ( nesto slicno je bilo sa Jean Todt-om i Brawn-om ).
Najstariji u ekipi je Mickey Anshley - Cownlishaw, dok je ostatak momcadi prilicno mlad.
Sam Domenicalli ima 40-tak godina ,a sef momcadi.Costa isto tako, Tombazis isto nije nesto star.Marmorini je malo stariji od njih.

PS: Dolaskom Fry-a Ferrari je malo povecao prosjek godina, ali to je opravdano.Cika Pat je jak strucnjak, bez obzira na godine..
FORZA FERRARI!!!
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

nikolaa je napisao/la:Kad pogledam slike ( a bilo ih je danas u kadru vise puta nego Mercedes-a :) ) na kojima se nalazi pit wall Ferrari-ja, uvidjam da je to prilicno mlada ekipa.Pa ljudi moji, oni zajedno na pit wall-u nemaju 10 sijedih dlaka ( Domenicalli prednjaci i cini 80 procenata od ovoga ).:) :) :)
Ferrari je jako podmladio ekipu, vjerojatno kreirajuci buducnost u sljedecih desetak sezona ( nesto slicno je bilo sa Jean Todt-om i Brawn-om ).
Najstariji u ekipi je Mickey Anshley - Cownlishaw, dok je ostatak momcadi prilicno mlad.
Sam Domenicalli ima 40-tak godina ,a sef momcadi.Costa isto tako, Tombazis isto nije nesto star.Marmorini je malo stariji od njih.

PS: Dolaskom Fry-a Ferrari je malo povecao prosjek godina, ali to je opravdano.Cika Pat je jak strucnjak, bez obzira na godine..
Otkud znaš, možda farbaju kosu. :biggrin: :D
A sad ozbiljno, istina je da Ferrari ima relativno mladu momčad, ima tu i iskusnijih stručnjaka ali ni ovi mladi nisu "pali s kruške" i oni su, ako se u obzir uzmu njihove godine, dosta u Ferrari-ju.
Dyer ima 42 godine a već je 9 godina u Ferrari-ju.
Domenicali ima 45 godina a već skoro 20 godina je u Ferrari-u na različitim pozicijama.
Costa ima 49 godina a već 15 godina je u Ferrari-jevom tehničkom odijelu.
Tombazis ima 42 godine, sa prekidima 10 godina radi u Ferrariju,
Pat Fry ima 46 godina a radnog staža u Ferrari-ju nepun mjesec :biggrin: , ali mi navijači Ferrari-ja očekujemo dosta od njega u budućnosti.
Rivola ima 39 godina.
Smedley ima 37 godina, 6 godina u Ferrari-ju.
Stella ima 39 godina.
Marmorini ima 49 godina sa prekidima radi 10 godina u Ferrari-ju.
Mislim da se sa njima Ferrariju smiješi lijepa budućnsot, mada mi je Domenicali problematičan :biggrin:
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

F2004_the_best_ever je napisao/la:
nikolaa je napisao/la:Kad pogledam slike ( a bilo ih je danas u kadru vise puta nego Mercedes-a :) ) na kojima se nalazi pit wall Ferrari-ja, uvidjam da je to prilicno mlada ekipa.Pa ljudi moji, oni zajedno na pit wall-u nemaju 10 sijedih dlaka ( Domenicalli prednjaci i cini 80 procenata od ovoga ).:) :) :)

Otkud znaš, možda farbaju kosu. :biggrin: :D
A sad ozbiljno, istina je da Ferrari ima relativno mladu momčad, ima tu i iskusnijih stručnjaka ali ni ovi mladi nisu "pali s kruške" i oni su, ako se u obzir uzmu njihove godine, dosta u Ferrari-ju.
Dyer ima 42 godine a već je 9 godina u Ferrari-ju.
Domenicali ima 45 godina a već skoro 20 godina je u Ferrari-u na različitim pozicijama.
Costa ima 49 godina a već 15 godina je u Ferrari-jevom tehničkom odijelu.
Tombazis ima 42 godine, sa prekidima 10 godina radi u Ferrariju,
Pat Fry ima 46 godina a radnog staža u Ferrari-ju nepun mjesec :biggrin: , ali mi navijači Ferrari-ja očekujemo dosta od njega u budućnosti.
Rivola ima 39 godina.
Smedley ima 37 godina, 6 godina u Ferrari-ju.
Stella ima 39 godina.
Marmorini ima 49 godina sa prekidima radi 10 godina u Ferrari-ju.
Mislim da se sa njima Ferrariju smiješi lijepa budućnsot, mada mi je Domenicali problematičan :biggrin:
Dakle, nijedan od njih nije presao 50 godina ( izuzev Cowlishav-a ). Vrlo, vrlo mlada ekipa usporedjujuci sa ostatkom grida.Mlada ekipa, ali prilicno iskusna i ima potencijal za najvise vrhove.Ovo je ekipa koja je kreirana da bude kostur momcadi.Sve je to ono sto je Jean Todt rekao i sta se trudio, a to je da ostavi iza sebe jaku momcad koja je dobro organizirana.
Sa ovim kadrom, Ferrari ima jaku buducnost za sljedecih 20 godina.

Pogledajte samo Tombazis-a koji je u vrhu F1 po pitanju dizajna i aerodinamike, a ima samo 42 godine.

Nas dragi Stefi je bas onako problematican.Baca ga opasno.. :D
A sad ozbiljno, mislim da on nece jos dugo biti na celu ove momcadi ( jedino ako momcad ne krene ogromnim koracima naprijed ), jer iako je iskusan kao da nije za ovog posla.

PS: Bas si se potrudio oko ovog posta.Vecini si proracunao koliko imaju godina.Meni se nije dalo... =D>
FORZA FERRARI!!!
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

nikolaa je napisao/la: Dakle, nijedan od njih nije presao 50 godina ( izuzev Cowlishav-a ). Vrlo, vrlo mlada ekipa usporedjujuci sa ostatkom grida.Mlada ekipa, ali prilicno iskusna i ima potencijal za najvise vrhove.Ovo je ekipa koja je kreirana da bude kostur momcadi.Sve je to ono sto je Jean Todt rekao i sta se trudio, a to je da ostavi iza sebe jaku momcad koja je dobro organizirana.
Sa ovim kadrom, Ferrari ima jaku buducnost za sljedecih 20 godina.

Pogledajte samo Tombazis-a koji je u vrhu F1 po pitanju dizajna i aerodinamike, a ima samo 42 godine.

Nas dragi Stefi je bas onako problematican.Baca ga opasno.. :D
A sad ozbiljno, mislim da on nece jos dugo biti na celu ove momcadi ( jedino ako momcad ne krene ogromnim koracima naprijed ), jer iako je iskusan kao da nije za ovog posla.

PS: Bas si se potrudio oko ovog posta.Vecini si proracunao koliko imaju godina.Meni se nije dalo... =D>
Tako je to kad ti Ferrari uđe pod kožu, ljubav prema Ferrari-ju je velika :biggrin: , tako da kad god imam slobodnog vremena iskoristim to između ostalog i da saznam najnovije vijesti iz Ferrari-ja. ;)
Odgovori