Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Walter
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
- Kontakt:
Re: Formula 1 team - Ferrari
Ovaj Ferrari izgleda još ljepše na stazi nego kad su ga po prvi put predstavili svijetu.
Massa kaže da je ovogodišnji bolid mnogo bolji od prošlogodišnjeg, čekamo Alonsov komentar.
Massa kaže da je ovogodišnji bolid mnogo bolji od prošlogodišnjeg, čekamo Alonsov komentar.
-
- Legenda
He, načekat ćemo se do Alonsovog komentara. Aj da vidimo kako se De La rosa snalazi. Bit će zanimljivo, jer Ferrari slovi kao težak za vozače koji ga jako dobro ne poznaju.
Samo neka se trkaju.
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
pa ako radi testove nece bit tezak za vozit posto ne ide punim gasom. A po jergovicevem komentaru ove sezone mozemo ocekivat napetu borbu za prvo mjesto između Lotusa , TR , i Force Indijedmarijon je napisao/la:He, načekat ćemo se do Alonsovog komentara. Aj da vidimo kako se De La rosa snalazi. Bit će zanimljivo, jer Ferrari slovi kao težak za vozače koji ga jako dobro ne poznaju.

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Jergović lupa ko Maksim po diviziji.
Mora se sačekati zadnji test u Barceloni da bi se dali koliko-toliko relevantni zaključci o brzini bolida.

Mora se sačekati zadnji test u Barceloni da bi se dali koliko-toliko relevantni zaključci o brzini bolida.
- F1NAC
- Moderator
hmm valjda nije motor09:10 The fire extinguishers are out and spraying. No fire as such, but there was a dense cloud of smoke coming from the rear of the F138.
EDIT :
Not good

- Barry
- Test vozač
kakogod ode danasnji dan sto se tice testiranja.
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
"burn baby burn"
, bolje što se ovo dogodilo 4. dana na testu nego da se desilo prvog dana testiranja.
Vjerovatno je to kraj za Ferrari što se tiče testiranja, ako je motor u pitanju onda je to sigurno kraj testiranja. De la Rosa nek se drži simulatora.

Vjerovatno je to kraj za Ferrari što se tiče testiranja, ako je motor u pitanju onda je to sigurno kraj testiranja. De la Rosa nek se drži simulatora.

- F1NAC
- Moderator
doslo je do pregrijavanja (nisu napisali cega)
Overheating issue confirmed. Need solution but not compromise.

- Barry
- Test vozač
Scuderia Ferrari @InsideFerrari
Work in progress to check conditions of the F138, it will take a while to hit the track again.. izgleda da cemo pedra gledati barem u drugom dijelu dana.
Work in progress to check conditions of the F138, it will take a while to hit the track again.. izgleda da cemo pedra gledati barem u drugom dijelu dana.
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
andrewbensonf1 profile
andrewbensonf1 News in from Gary Anderson - it was a gearbox problem that stopped the Ferrari. They're changing it so @PedrodelaRosa1 should be out later

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Cuky
- Moderator
Lijepo je zadimilo s obzirom da se radi o mjenjaču. Uglavnom, lijepo je (makar čudno) vidjeti Pedra u crvenom 
EDIT: Ferrari je danas testirao (tj. imao namjeru testirati) malo drukčiji izlaz za ispuh. Lijevo korišten na prva 3 dana, desno današnji

EDIT: Ferrari je danas testirao (tj. imao namjeru testirati) malo drukčiji izlaz za ispuh. Lijevo korišten na prva 3 dana, desno današnji
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
najcudnije je sto najradikalniji iduv je donio Cateram,a odma zatim ga Ferari iskopirao.RB tvrdi da je ta varijanta nelegalna
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak

Koju svrhu ima ovaj otvor ispod nosa bolida...

- F1NAC
- Moderator
Pa ca nisu to dva ista auspuha samo je drukciji kut slikanja tj ova druga slika je malo od povisenog slikana ?Cuky je napisao/la:Lijepo je zadimilo s obzirom da se radi o mjenjaču. Uglavnom, lijepo je (makar čudno) vidjeti Pedra u crvenom
[ https://dl.dropbox.com/u/5521387/exhaus.JPG ]

- Cuky
- Moderator
kut je drukčiji, ali nebi bila baš tolika razlika zbog kuta gledanja..,
Sad neznam iskreno..neki tvrde da je drukčiji i crtaju neke dijagrame, drugi tvrde da je isti i opet crtaju...
Sad neznam iskreno..neki tvrde da je drukčiji i crtaju neke dijagrame, drugi tvrde da je isti i opet crtaju...

- F1NAC
- Moderator
hmm , orijentiras se po ovim senzorima i šarafima , inace bila bi neka obavijest da su koristili novi layout .. Hmm ki ce znat 

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
najverovatnije odavde vazduh se direkno vodi do zadnjeg dela prema difuzoru,sta vishe vazduha kod difuzora ,veci podtlak i vise daunforsaF2004_the_best_ever je napisao/la:[ http://i.imgur.com/egvtbSf.jpg ]
- f.alonso
- Navijam za: alonso
Mozda ima neke veze sa hladjenjem KERS-a
- Cuky
- Moderator
slabo vjerovatno...prvo, kuda bi proveo cijev tako široku? a druga stvar: kod difuzora želiš što bržu struju zraka, a krivudanjem kroz cijevi bi se sigurno struja zraka usporila. Zbog toga su upravo i počeli u F1 koristiti EBD, u njegovom prvotnom obliku, da ubrzaju struju zraka kroz difuzor upravo u trenutcima kad je downforce najmanji: kad je bolid usred zavoja. Tada je struja zraka kroz difuzor sporija i gubi se downforce. To je mala kontradikcija jer baš kad ti treba najviše imaš ga najmanje. EBD se koristio (i to mislim na ono aktivno, kada bi gorivo bilo paljeno iako gas nije pritisnut) da bi vratio bar dio tog downforcea kad je bolid u zavojugjoko-mkd je napisao/la:najverovatnije odavde vazduh se direkno vodi do zadnjeg dela prema difuzoru,sta vishe vazduha kod difuzora ,veci podtlak i vise daunforsaF2004_the_best_ever je napisao/la:[ http://i.imgur.com/egvtbSf.jpg ]
Vidiš da je na F138 nos jako tanak (iako tako ne izgleda jer je pokriven pločom) i nema otvora koji momčadi ostave na vrhu nosa za hlađenje vozača u kokpitu. Također, Ferrari svoj kompletan KERS postavlja ispod spremnika za gorivo, pa je moguće da ovaj otvor vodi zrak ispod sjedala vozača do tog dijela u svrhu hlađenja KERS-a

- F1NAC
- Moderator
evo i sluzbeno od strane Ferrarija
Andrew Benson: "Ferrari have now confirmed legendary designer Rory Byrne is involved in the 2014 F1 car project"

- Dero
- Profesionalni vozač
Zanimljiv otvor, definitivno prevelik za hlađenje vozača. Prepostavljam da je na previše osjetljivom mjestu da bi se koristilo za bilo kakvo hlađenje KERSa a također onda bi taj otvor imali i na prva 3 dana testiranja za njegovo hlađenje.
Isto tako sumnjam da je cilj dovesti zrak do difuzora, prekomplicirano i preveliko.
Negdje prošle sezone ili ove pročitao sam da u Ferrariju proučavaju unutarnju aerodinamiku bolida, makar pojma nemam na što bi se to moglo odnositi.
Isto tako sumnjam da je cilj dovesti zrak do difuzora, prekomplicirano i preveliko.
Negdje prošle sezone ili ove pročitao sam da u Ferrariju proučavaju unutarnju aerodinamiku bolida, makar pojma nemam na što bi se to moglo odnositi.
- Bernardinac
- Rezervni vozač
- Navijam za: Fernando Alonso
Otvor je za hlađenje Alonsovih i Massinih jajca jer su se žalili na znoj u međunožju.Cuky je napisao/la:slabo vjerovatno...prvo, kuda bi proveo cijev tako široku? a druga stvar: kod difuzora želiš što bržu struju zraka, a krivudanjem kroz cijevi bi se sigurno struja zraka usporila. Zbog toga su upravo i počeli u F1 koristiti EBD, u njegovom prvotnom obliku, da ubrzaju struju zraka kroz difuzor upravo u trenutcima kad je downforce najmanji: kad je bolid usred zavoja. Tada je struja zraka kroz difuzor sporija i gubi se downforce. To je mala kontradikcija jer baš kad ti treba najviše imaš ga najmanje. EBD se koristio (i to mislim na ono aktivno, kada bi gorivo bilo paljeno iako gas nije pritisnut) da bi vratio bar dio tog downforcea kad je bolid u zavojugjoko-mkd je napisao/la:najverovatnije odavde vazduh se direkno vodi do zadnjeg dela prema difuzoru,sta vishe vazduha kod difuzora ,veci podtlak i vise daunforsaF2004_the_best_ever je napisao/la:[ http://i.imgur.com/egvtbSf.jpg ]
Vidiš da je na F138 nos jako tanak (iako tako ne izgleda jer je pokriven pločom) i nema otvora koji momčadi ostave na vrhu nosa za hlađenje vozača u kokpitu. Također, Ferrari svoj kompletan KERS postavlja ispod spremnika za gorivo, pa je moguće da ovaj otvor vodi zrak ispod sjedala vozača do tog dijela u svrhu hlađenja KERS-a

- vidc
- Veteran
možda zrak ulazi kroz ovu rupu i prolazi kroz široki kanal duž cijele podnice i izlazi ispod mjenjača kroz onaj procjep na difuzor...
- Cuky
- Moderator
na f1technical forumu mnogi se slažu da je to ista stvar kao što je RB imao prošle godine na vrhu nosa, samo što je kod Ferrarija sa donje strane

- F1NAC
- Moderator
opaa
James Allen je napisao/la:The Ferrari is using a DRS booster system using a Fluidic Switch, which channels air flow above a certain speed to increase the drag reduction system. It’s a difficult thing to get working right on a race track, but could be a useful gain if they nail it. Most of the top teams will probably evolve one as the year goes on.