Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
F1NAC
Moderator
Moderator
Ja sam: Vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: NOVOSTI - Svibanj 2013.

Post Postao/la F1NAC »

F2004_the_best_ever je napisao/la:
Cuky je napisao/la:imaš kazne u utrci + što ti se piše kazneni bod (ili bodovi, ovisno o prekršaju). Time se valjda želi obeshrabriti vozače u ponavljanju prekršaja pa ako netko često radi prekršaje onda bude kažnjen zabranom nastupa u utrci
Ako vozač dobije zabranu nastupa na utrci može li tada rezervni vazač ekipe da nastupi ili ekipa ostaje samo sa jednim vozačem na gridu. :?:
vjerovatno rezevrni vozi (Grosjean/dambrosio 2012 Italija)
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Matt_77
Početnik
Početnik
Navijam za: McLaren

Post Postao/la Matt_77 »

Cuky je napisao/la:imaš kazne u utrci + što ti se piše kazneni bod (ili bodovi, ovisno o prekršaju). Time se valjda želi obeshrabriti vozače u ponavljanju prekršaja pa ako netko često radi prekršaje onda bude kažnjen zabranom nastupa u utrci
onda je to ok
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Pirelli says it can bring boring processions back to F1 if asked
By Jonathan Noble Monday, May 13th 2013, 16:06 GMT

Pirelli says it will help bring back boring processions to Formula 1 if that is what teams and fans want.

In the wake of a fresh debate about the impact the tyres are having on the sport - and Red Bull owner Dietrich Mateschitz claiming F1 "has nothing to do with racing anymore" – Pirelli has reiterated it is only doing what it has been asked to.

When Pirelli returned to F1 for the 2011 season, it was asked to spice up the show and deliver multiple stop races with high degrading rubber, just like the famous 2010 Canadian Grand Prix.

Paul Hembery, its motorsport boss, is aware his company is facing criticism for what is happening on track right now, but he has made it clear that those calling for a radical overhaul need to be sure about exactly what they are hoping for.

"What do you want?" he said. "We were asked to provide two to three stops and replicate Canada [2010].

"I know some of you would like us to do a one stop race where tyres are not a factor, and you can go back to processional racing where the qualifying position is the end position, if that is what you want in racing.

"What do you want us to do? You tell us, we will do it."

Hembery suggested that his company was baffled about why the tyre situation was being viewed as so extreme this year, when it has been no different ever since it returned to F1 in 2011.

"It is rather bizarre because we are only doing what we did in the last two years," he said.

"We don't understand why you [the media] are all so excited.

"It is a bit bizarre - unless you all want us to give tyres to Red Bull to help them win the championship, which appears to be the case.

"I think it is pretty clear. There is one team who will benefit from a change and that is them."

Red Bull's RB9 is widely believed to be the car that produces the most downforce in Formula 1 this year, but it cannot make use of all that peak performance because it puts the tyres under too much stress.

The nature of the challenge of looking after tyres means cars that are more mechanically sympathetic like the Lotus and Ferrari are better equipped when it comes to being consistent in the races.
evo ca misli Paul Hembrey

ukoliko promjene gume i Red Bull pocinje ponovo pobjeđivat , ja vise F1 ne gledam to je sranje onda zesce
slika
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Alonso

Post Postao/la _dreamer_ »

znaci, katastrofa! Ne mogu da vjerujem, jednostavno ne mogu. U pola sezone hajmo mjenjati gume jer nekima (necemo ih imenovati) nisu po volji... Ako si Ferrari i Lotus ovo dopuste, onda su idioti najveci.

http://www.autosport.com/news/report.php/id/107421" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.jamesallenonf1.com/2013/05/w ... will-mean/" onclick="window.open(this.href);return false;
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

ako su ferrari i lotus dosad uspjeli dobro čuvat gume, u dalje će ih bolje čuvat,ne vidim u čemu je problem,ostat će ta prednost. samo što ćemo ovako možda i vidjeti vozače koji mogu pritisnuti više od 5 krugova a da se guma ne raspadne
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Pa i nije baš... ne znam. Ako ovo stvarno bude neka stvarna, konkretna promjena, to bi moglo biti taman dovoljno da Red bull uvati 4. naslov. Ali opet, nagađanja.
Samo neka se trkaju.
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Dero »

Ferrari International Assistance, yeah right

Ako se ovo zapravo dogodi i od Kanade vidimo nevjerojatan come back Red Bulla čisto bi volio totalni raspad F1 i odlazak Ferrarija u neku drugu seriju. Mjenjanje tako bitne stvari u bilo kojoj moto seriji kao što su gume usred sezone je tragikomično.

A o ovoj gamadi iz Red Bulla stvarno nemam rijeci. Licemjeri na kvadrat. Bitno da su 2011 bili popuno sretni sa 4 ulaska u boks u Turskoj. Tada su imali auto brži sekundu od ostatka grida i ne sjecam se baš onog gada Hornera da je kukao.
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

vidc je napisao/la:ako su ferrari i lotus dosad uspjeli dobro čuvat gume, u dalje će ih bolje čuvat,ne vidim u čemu je problem,ostat će ta prednost. samo što ćemo ovako možda i vidjeti vozače koji mogu pritisnuti više od 5 krugova a da se guma ne raspadne

Barem procitaj ono sto sam postavio prije nego prokomentiras, pogledaj komentar Marka Gillana na blogu od James Allena.
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

Mjenjati pravila igre usred sezone je besmislica
A šta je bilo drugo očekivati nego kad smo vidjeli Berniea sa Mateschitzom,pa nakon toga "slučajno" Hembery daje onu izjavu.Lijepo su ovo organizirali,nema šta
...put u raj nije posut ružama...
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

vidc je napisao/la:ako su ferrari i lotus dosad uspjeli dobro čuvat gume, u dalje će ih bolje čuvat,ne vidim u čemu je problem,ostat će ta prednost. samo što ćemo ovako možda i vidjeti vozače koji mogu pritisnuti više od 5 krugova a da se guma ne raspadne
Ne znam dal da se trudim pojasniti jer čisto sumnjam da tebi racionalno mogu nešto objasniti al ajd.

1. U današnjoj F1 kada smo došli do vrha razvoja u aerodinamici u trenutnom pravilniku cilj svake momčadi je da nađe zlatnu sredinu između degradacije guma i proizvedenog downforcea na bolidu. Previše stvorenog downforcea jednostavno uništava ove gume.

2. Bez testiranja u sezoni mjenjanje tako radikalne komponente kao što su gume je krajnje bezobrazno i doslovno ide u facu svim timovima koji su našli tu "zlatnu sredinu" na bolidu

3. Pročitaj si članak LINK u kojem baš ono što si napisao pada u vodu. Ferrari je svaki krug u Barceloni stiskao i nametnu 4 pit stop strategiju. Iz svakog seta guma iskoristili su sve i to ih je odvelo do pobjede.

4. Mjenjanjem komponente guma nece doci samo do 5 krugova dužeg života. Doci ce i do promjena u kvalifikacijskom poretku i do promjena na bolidima. Tko kaže recimo da Lotus i Ferrari nisu na maksimumu razvoja i da za njih nema tih 20 % downforcea koji ce Red Bull moci iskoristiti ako dođe do promjene komponente?

Znam da nisi baš neki ljubitelj Ferrarija ali barem nemoj pokušavati opravdavati totalnu glupost koju namjeravaju učiniti
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

ovaj gore text paula je na mjestu svakim slovom..

neznam.. netreba puno "ojacat" gume, tek malo.. nekih 20-ak km da su trajnije..
gume nesmiju! trajat dugo i bit egzatne u metar trajanja jer se onda stvaraju procesije i to je ono sto on pise..

ako imas gumu koja se trosi super ravnomjerno i kojoj se zna vijek trajanja, onda nije problem poslozit taktiku i onda je poredak u utrci jednak poretku u kvalama..

za spanjolsku je simulacija (mercu) bila da su 3 stopa brza nekih 7 sekundi ako se dobro sjecam od 4.. nakon utrke je vrli strucnjak ted zakljucio kako im je upravo to skenjkalo utrku i da su trebali ic na 4 stopa.. no shit sherlock! doduse, stvarno moras bit retardiran da kao vodeca 2!! bolida ides na taktiku stopa manje.. to valjda moze samo merc mislit da je bolje..

i onda kroz utrku se cini da malo tko zna kakvu taktiku uopce fura.. umjesto da spanaju i kad vide da je sektor drasticno pao - trk u box.. a ne 5 krugova prije vozit sekundu i pol sporije krugove.. cemu.. kimi ide na taktiku manje stopova i onda zadnja 2 stinta kad je najvaznije stedi medium gume vise nego hard..

vozi stint 10 krugova, al vozi blizu maximuma.. (kako izduraju mekse na pocetku utrke kad su bolidi tankeri i kad se nekoliko spana? izdrze nekih 7 krugova + kvale)
odi po tvrdje i njih onda razvuci malo vise i vozi njeznije.. ovisno o situaciji, a ne o unaprijed pripremljenoj taktici..

ove neocekivane degradacije guma u nedjelju iznad ocekivanja nisu ni toliko lose.. ako se unaprijed zna sto, kako i koliko, onda se utrka ne mora ni vozit.. neka odsimulira svaki tim i to nek budu rezultati... branjenja pozicije ionako nema i nemoze bit uz drs..

jedini stint na granici ove godine je odvozio fetel, onaj zadnji lov na lewisa.. i taman kad pomislis da ce netko ic probat prema kraju utrke ubrzat tempo, ono sipak.. nakon 40 krugova status quo..

jedini! tim koji gleda cijelu utrku do kraja je force indija.. kako oni mogu stisnut pred kraj i to opakiji tempo nego fkng pole position man?!
jel se moze? moze se..

vjerujem da ce na mnogim stazama bit puno drukcija situacija, na stazama koje ne je*u gume toliko ce bit drukcija slika vjerujem..

par km vise u gume i bit ce dobar balans..
jedino sto ne kuzim - oni (pireli) hvale prosle 2 godine i tadasnje gume - sto su jos omeksali i sjebali te gume za ovu godinu? nejasno mi to..

kako sam vec rekao i meni je ova utrka bila ogavna i ovo trosenje i unistavanje i ja sam naravno super negativan prema trenutnoj situaciji, al ono sto znam 100% je da ne bi nikako htio da se dovedu ni blizu bridgstonea..
rFactor F1 HR server Info
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

koga briga za komentar Marka Gillana.
ja sam gledatelj formule 1 i meni se ovo čuvanje guma nimalno ne sviđa jer se vozači ne utrkuju i ne voze brzo što je apsurd da ne može biti veći. stoga pozdravljam svaku promjenu koja je vodi u smjeru odaljavanja od tog apsurda
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

3. Pročitaj si članak LINK u kojem baš ono što si napisao pada u vodu. Ferrari je svaki krug u Barceloni stiskao i nametnu 4 pit stop strategiju. Iz svakog seta guma iskoristili su sve i to ih je odvelo do pobjede.

????????????

what? koji k?
ko je ovdje lud..

samo kratko, citirat cu brundlea odmah nakon utrke da ne bude da je to moj stav:

dakle, cim je zavrsila trka, i kad se spustio sa komentatorske stolice do ovih ostalih, prvi dojam mu je bio.. - "ermmm, hm.. pa.. malo cudna trka, ovo ono, neznam bas do pred kraj tko sto kako i gdje, al moram rec da mi je bilo jako lose za vidjet svaki onboard alonsa i masse kad se vidi kako mirno i lagano voze, volan polako kroz zavoj (nesto kao mans i ekipa u njihovoj f1 ligi :) bez zurbe, nimalo blizu granice zavoja.. -kaze : i ja bi mogao tako brzo vozit! danas..

tako da moje pitanje - o cemu ti, odnosno o cemu ovaj laprda
They went out and they pushed. Every. Single. Lap.
mislim .. khm.. pa kome on to prica?
nekome tko ne prati live timing za vrijeme utrke ocito..

alonso je! vozio redovno brze krugove od ostalih (osim onog djela kad je kimi bio na med), ta zato je i pobjedio lol.. nekako je ono.. uobicajeno da pobjednik vozi brze nego svi ostali lol..

al da je tjerao svaki krug.. ma joj.. jedna od zescih gluposti koje sam procitao u zadnje ohoho vremena a da je vezana uz f1 utrku..
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Dero je napisao/la: Ne znam dal da se trudim pojasniti jer čisto sumnjam da tebi racionalno mogu nešto objasniti al ajd.

1. U današnjoj F1 kada smo došli do vrha razvoja u aerodinamici u trenutnom pravilniku cilj svake momčadi je da nađe zlatnu sredinu između degradacije guma i proizvedenog downforcea na bolidu. Previše stvorenog downforcea jednostavno uništava ove gume.

...
ma mene od svega najviše nervira ovo boldano. jebeš čuvanje i degradaciju guma. slažem se da treba biti nekakve vještine kod vozača kad su u pitanju gume pa da neki vozači recimo mogu vozit malo sporije i ušparat jedan odlazak u boks a drugi ima opciju odabrat stiskat pa dokle može. ovo s pirellijem u zadnje dvije i po godine je dovelo do toga da vozači u kvalifikacijama štede gume. iako nema nikakvog smisla, ali ovo sranje s gumama u f1 me dovelo do toga da sam u stanju izjaviti da nikad ne bih kupio pirelli gume.
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

vidc je napisao/la:koga briga za komentar Marka Gillana.
ja sam gledatelj formule 1 i meni se ovo čuvanje guma nimalno ne sviđa jer se vozači ne utrkuju i ne voze brzo što je apsurd da ne može biti veći. stoga pozdravljam svaku promjenu koja je vodi u smjeru odaljavanja od tog apsurda
Hah, cuj koga briga za Marka Gillana? Pa nisam spomenuo seku aleksic, znas li ti ko je taj covjek? Pa koga briga za tebe, Mark Gillan barem nesto zna o F1 za razliku od tebe. TI pozdravljas promjenu elementarnih pravila, ne uzimajuci u obzir to sto ta promjena predstavlja presedan u F1 i sto ce se drasticno odraziti na mnoge timove koji su ulozili milione u razvoj i koji su naravno uradili bolji posao po ovom pitanju od Red Bulla.

Nije ti bio absurd kada je Vettel 2011 isao cetiri puta u Spaniji u box, a sada eto jest. Slaba ti je logika...

Armanini je napisao/la:

????????????

what? koji k?
ko je ovdje lud..

samo kratko, citirat cu brundlea odmah nakon utrke da ne bude da je to moj stav:

dakle, cim je zavrsila trka, i kad se spustio sa komentatorske stolice do ovih ostalih, prvi dojam mu je bio.. - "ermmm, hm.. pa.. malo cudna trka, ovo ono, neznam bas do pred kraj tko sto kako i gdje, al moram rec da mi je bilo jako lose za vidjet svaki onboard alonsa i masse kad se vidi kako mirno i lagano voze, volan polako kroz zavoj (nesto kao mans i ekipa u njihovoj f1 ligi :) bez zurbe, nimalo blizu granice zavoja.. -kaze : i ja bi mogao tako brzo vozit! danas..

Pa i nije to bas tako prosto ko pasulj kao sto banalizira Brundle. Kad bi tako bilo, onda u utrci ne bi postojala razlika u kvalitetu izmedju Masse i Alonsa, a kao sto vidimo, postoji itekako. Dakle, ipak je itekako potrebno znanje da bi odvozio brzo i usput maksimalno sacuvao gume.
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Vidc, ne razumiješ glavni point. Jedino moguće smisleno je da se takvo što napravi prije početka sezone. Uložene su stotine miliona eura da bi se našao balans između brzine i trošenja guma.
Samo neka se trkaju.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Pa i nije to bas tako prosto ko pasulj kao sto banalizira Brundle. Kad bi tako bilo, onda u utrci ne bi postojala razlika u kvalitetu izmedju Masse i Alonsa, a kao sto vidimo, postoji itekako. Dakle, ipak je itekako potrebno znanje da bi odvozio brzo i usput maksimalno sacuvao gume.
hm.. i da i ne.. da, u smislu da apsolutno stoji da je potrebno znanje da bi vozio brzi i cuvao gume (al je stvar u ovom maximalnom), al to je dio lemans utrka, nemoze i nesmije bit dio f1 utrka..

al ne koji mi je jos veci ne - razlika izmedju alonsa i masse nije bila nikad! manja.. kako u kvalama, tako i u utrkama.. massa koji je imao najvecih problema sa gumama (to mu je barem bila isprika), koji je driftao svaki drugi izaz sporijih zavoja, sada nema problema sa gumama.. :/
kod ferrarija sad vrijedi ona stara - kad je ferrari dobar i massa je dobar.. dakle ferr se cini prilicno dobra pila trenutno..

The 2012 tyres were more durable than this year’s tyres, which suffer from high degradation. Pirelli has indicated that it will change the construction of the tyres to be more like the 2012 products.

The 2013 tyres have a different construction from the 2012 products, with a steel belt inside the tyre in place of last year’s kevlar belt. It is likely that this decision will be reversed with the revised tyres, as Pirelli moves back to a proven solution.
evo mi odgovor..

dakle oni su unazadovali gume.. suludo..
kako pise u tom textu http://www.jamesallenonf1.com/2013/05/w ... will-mean/" onclick="window.open(this.href);return false;
taman pred kraj lanjske sezone su timovi upoznali dobro gume, i oni telci idu mjenjat drasticno gume.. i to u zadnjoj godini trenutne f1.. meni tu nema logike..
a mozda i ima..

netko je pitao sto je ono ispod same gume.. celik il koji vrag..
eto kako pise james - sad je celik, lani bio kevlar.. koliko god neko bio noob u razumjevanju materijala, mislim da je svakom jasno da je razlika u kili celika i kevlara veca nego par lipa :)
a po kojem pismu moze taj obruc na kojem lezi guma smanjit potrosnju "gazne povrsine" (sva prava pridrzana - neven novak®) ako se promjeni materijal, to valjda samo oni znaju..

dakle, izgleda da je uzrok mozda vrlo jednostavan - smanjenje troskova proizvodnje.. vjerojatno nije, obzirom da im timovi solidno plate za te gume, al who knows :)
Zadnja izmjena: Armanini, dana/u 14 svi 2013, 19:24, ukupno mijenjano 1 put.
slika
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

@armanini

strategija Ferrarija je bila u principu; Vozi set guma bez pažnje na degradaciju dok taj set traje i onda uđi u boks na promjenu. Brundleov komentar baš i ne znam jel čemu ali prepostavljam da je bio usmjeren na Kimijev onboard. Jesi čuo radio Masse? Rekli su mu komotno da stišce jer ima dovoljno prostora između sebe i Vettela da ode i 5. put u boks.
Alonso je isto tako stiskao sve do 4. stopa. I da gledao sam oboard u tom razdoblju i stvarno je izgledalo da stisce.

@Vidc

U popunosti se slažem da F1 nikako nesmije biti prvenstvo "tko čuva najbolje gume". Al tako je kako je i momčadi su napravili bolide po tome. Ja sam totalno za da u off sezoni imamo radikalne promjene ali diranje usred sezone jednostavno nije fer.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dero je napisao/la:@armanini

strategija Ferrarija je bila u principu; Vozi set guma bez pažnje na degradaciju dok taj set traje i onda uđi u boks na promjenu. Brundleov komentar baš i ne znam jel čemu ali prepostavljam da je bio usmjeren na Kimijev onboard.

od kud ti ovo?
zasto massa nije vozio brze krugove od kimija onda? skoro ni u jednom stintu.. pricate nebuloze oko tih brzih stinteva..
alonso je jedino vozio iber prvih par krugova..

brundleov je komentar bio usmjeren na ferrarijev dvojac, a isto vrijedi i za kimija..
a meni je bio indikativan jer su me 2 onboarda upravo alonsa potsjetila na jednu nasu prepirku oko toga koliko korekcija imaju kroz utrku.. imaju ih prilicno..
a alonso je vozio mirno, kao da na moru nema valova..

mozda vi imate neko drukcije shvacanje voznje stinta na granici i forsiranja..
slika
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

Armanini je napisao/la:

od kud ti ovo?
zasto massa nije vozio brze krugove od kimija onda? skoro ni u jednom stintu.. pricate nebuloze oko tih brzih stinteva..
Sam si tražio pa evo. Prvi i drugi stint možeš ignorirati zbog prometa.

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Armanini je napisao/la:dakle oni su unazadovali gume.. suludo..
kako pise u tom textu http://www.jamesallenonf1.com/2013/05/w ... will-mean/" onclick="window.open(this.href);return false;
taman pred kraj lanjske sezone su timovi upoznali dobro gume, i oni telci idu mjenjat drasticno gume.. i to u zadnjoj godini trenutne f1.. meni tu nema logike..
a mozda i ima..

Ima jako jednostavno objašnjenje koje je u vrijeme prvih testova Hemrey dao i sam: FIA je od njih tražila da u sezoni po bolidu bude u prosijeku 2,5 (dakle 2-3 stopa; uvijek je moguće da se na nekoj utrci ode manje ili više, ali na većini da bude 2-3 stopa), dok se prošle sezone kako je sezona napredovala taj prosjek po bolidu smanjio na 2-2,2 stopa. I da bi zadovoljili ono što im je od FIA-e naručeno morali su gume pokvariti.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Treba sačekati da bi se vidjelo kako će ove promjene što se tiče guma uticati na ekipe.
Mjenjali su i Barceloni hard gumu, istina ne toliko kao što će vjerovatno sada biti promjena na gumama, pa je ta hard guma najbolje radila na Ferrari-ju i kada je u pitanju jedan krug i kada je u pitanju race pace. ;)
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

dmarijon je napisao/la:Vidc, ne razumiješ glavni point. Jedino moguće smisleno je da se takvo što napravi prije početka sezone. Uložene su stotine miliona eura da bi se našao balans između brzine i trošenja guma.
uložene su stotine miliona eura da bi se razvio bolid sa što više downforcea...i onda odjednom dođu gume koje kažnjavaju bolide s puno downforcea
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

daj nemoj srat :D hebote u 2011 je RB imao blown difuzor i onda je najvec na udaru bio Ferrari jer je imao motor koji nije to mogao podnes i kad su oni htjeli promjene su ih dobili tek kad je sve bilo gotovo . ni meni se ne sviđaju gume ali bome mi se ne sviđa da se sad po nalogu necije momcadi sad ide sređivat .. Neka se snađu , skinu downforce ko ih j***. 2011 Ferrari je imao problema sa zagrijavanjem guma pa sta , su trpili cijelu sezonu
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

vidc je napisao/la:
dmarijon je napisao/la:Vidc, ne razumiješ glavni point. Jedino moguće smisleno je da se takvo što napravi prije početka sezone. Uložene su stotine miliona eura da bi se našao balans između brzine i trošenja guma.
uložene su stotine miliona eura da bi se razvio bolid sa što više downforcea...i onda odjednom dođu gume koje kažnjavaju bolide s puno downforcea

I što je tu problem? F1 je oduvijek kompromis između performansi i pouzdanosti, downforcea i draga,...pa tako i sada, samo sada nisu u fokusu motori, aerodinamika i sl. nego ono bez čega nijedan bolid nebi ni na guranje išao: gume
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Zaključano