Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Cuky
Moderator
Moderator
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la Cuky »

nikolaf1 je napisao/la:
F1NAC je napisao/la:[ https://pbs.twimg.com/media/BTTzOX9IMAAzIn2.jpg:large ]

novo krilo na F138
Izrazito low-downforce ( low-drag ) prednje krilo. Nagib krila je prilican, ali su izbacili sve dodatne downforce elemente. Ocito im ova konfiguracija u zracnom tunelu daje najbolje performanse za stazu tipa Monze.

Oni elementi koji se nalaze naprijed iznad glavnog krila nisu za toliko za downforce koliko za fino usmjeravanje struje zraka prema ostatku bolida.

Što se tiče nagiba, s obzirom na smanjeni broj elemenata očito je da je nagib krila manji. Da je ostao isti nagib, sa smanjenim brojem elemenata, dolazilo mi do odvajanja struje zraka iznad i ispod i krilo bi u brzim zavojima bilo beskorisno.

Još jedna slika
slika
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
nikolaf1
Početnik
Početnik
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la nikolaf1 »

Cuky je napisao/la:
nikolaf1 je napisao/la:
F1NAC je napisao/la:[ https://pbs.twimg.com/media/BTTzOX9IMAAzIn2.jpg:large ]

novo krilo na F138
Izrazito low-downforce ( low-drag ) prednje krilo. Nagib krila je prilican, ali su izbacili sve dodatne downforce elemente. Ocito im ova konfiguracija u zracnom tunelu daje najbolje performanse za stazu tipa Monze.

Oni elementi koji se nalaze naprijed iznad glavnog krila nisu za toliko za downforce koliko za fino usmjeravanje struje zraka prema ostatku bolida.

Što se tiče nagiba, s obzirom na smanjeni broj elemenata očito je da je nagib krila manji. Da je ostao isti nagib, sa smanjenim brojem elemenata, dolazilo mi do odvajanja struje zraka iznad i ispod i krilo bi u brzim zavojima bilo beskorisno.

Još jedna slika
slika
Nagib prednjeg krila je ostao gotovo isti, samo je smanjen broj elemenata krila, pa sada nema "milijun" kaskada, koliko ih je bilo na ostalim stazama ( pa i u Kanadi ). A dodatni elementi stvaraju odredjeni % downforce-a, ali i odredjeni % draga, pa su zato i izbaceni. Umjesto njih su stavili cetiri vertikalna usmjerivaca zracne struje ( mislim na cijelo krilo; nesto slicno kao kod Lotusa na pojedinim konfiguracijama krila ).
Ako gledamo ovako prednje krilo, mislim da je ocekivati da sutra, a najdalje u petak vidimo i prilicno izrazeno low-downforce straznje krilo ( zbog balansa bolida; jer ako bi imali vise krila nazad nego naprijed to bi dovelo do podupravljivosti bolida preko nosa, pojacane potrosnje prednjih guma ).

EDIT: Ovo je slika Lotusovog prednjeg krila. Kod Lotusa je jedan vertikalni usmjerivac koji se u gornjoj polovini dijeli na dvije sekcije. Kod Ferrari-ja su u pitanju dve vertikalna usmjerivaca, koji na sebi nemaju dodatnih rezova, podjela i slicno.
Zadnja izmjena: nikolaf1, dana/u 06 ruj 2013, 11:55, ukupno mijenjano 2 puta.
FORZA FERRARI !!!
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

slika

slika
nikolaf1
Početnik
Početnik

slika

Evo i straznjeg krila. Low-drag krilo je u pitanju. Razlikuje se od onog u Spa, po zakrivljenju donjeg elementa ( za Moncu je manje zagrivljeno; takodje za Monzu je u potpunosti prav donji dio, dok je u Spa bio sasjecen na krajevima ). Gornji element krila je dobio dva V izreza ( sto smo imali prilike gledati i prosle sezone na Ferrari-ju ). Bocne stranice se razlikuju, po broju izreza, gdje je za Monzu broj istih manji, radi sto boljeg protjecanja struje zraka po povrsini krila, uz minimalne turbulencije i stvaranje draga. DRS aktivator je drugaciji, jer je konfiguracija cijelog krila drugacija.
FORZA FERRARI !!!
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

nikolaf1 je napisao/la:Bocne stranice se razlikuju, po broju izreza, gdje je za Monzu broj istih manji, radi sto boljeg protjecanja struje zraka po povrsini krila, uz minimalne turbulencije i stvaranje draga. DRS aktivator je drugaciji, jer je konfiguracija cijelog krila drugacija.

Ti rezovi su tu zato da smanjuju turbulencije i drag, ne da ga povećavaju. Zato ih se i viđa više na većim krilima, a manje na ovima za Spa/Monzu.

slika
nikolaf1
Početnik
Početnik

Cuky je napisao/la:
nikolaf1 je napisao/la:Bocne stranice se razlikuju, po broju izreza, gdje je za Monzu broj istih manji, radi sto boljeg protjecanja struje zraka po povrsini krila, uz minimalne turbulencije i stvaranje draga. DRS aktivator je drugaciji, jer je konfiguracija cijelog krila drugacija.

Ti rezovi su tu zato da smanjuju turbulencije i drag, ne da ga povećavaju. Zato ih se i viđa više na većim krilima, a manje na ovima za Spa/Monzu.
Dakle, logika je da za Spa i Monzu treba sto vise draga i turbulencija? :roll: Po ovome sto si napisao, veci broj rezova znaci manje turbulencije i drag. A kako ih je manje na low donforce krilima, onda se dolazi do zakljucka da je za Spa i Monzu bas potrebno vise draga i vise turbulencije.

PS: Sustina mog posta je bila da su eliminirali svako dodatno kanalisanje zracne struje koja ide preko straznjeg krila, kako bi je sto vise islo upravo preko istog. Ovi rezovi, primarno sluze da se postigne sto bolji aero balans high-downforce krila, jer oni "lijepe" zracnu struju za sebe, tako da na krajevima krila ( gdje se spaja krilo i bosna stranica istog ) dolazi do turbulencija koje se ovim rezovima prebacuju izvan krila i tako se onemogucava destabilizacija krila.
Kada se radi o ovom krilu o kojem postamo, tu je stvar da manji nagib krila stvara ravnije ( "mirnije" ) zracne struje, tako da potreba za rezovima je smanjena, a efikasnost krila je povecana jer se sva zracna struja usmjerava tocno preko krila. U isto vrijeme se smanjuju turbulencije koje se stvaraju na bocnim stranicama krila kada su rezovi tu, a sto se istice posebno na stazama gdje se ostvaruju ekstremno velike brzine.
FORZA FERRARI !!!
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

ovi vertikalni rezovi su kao vortex generatori? slicne takve sam vidio na krilima aviona koji koriste takve rezove da naprave te tzv vortexe koji prijanjaju uz krilo
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Ti rezovi služe da bi zrak, koji je pod visokim pritiskom sa gornje strane krila, odvodili prema van. Tako smanjuju razliku u tlaku unutar i izvan krila, čime se stvara manje turbulencija iza krila. Turbulencije nastaju miješanjem tog "vanjskog" zraka koji je na standardnom atmosferskom pritiksu i ovog unutar krila koji je pod većim pritiskom, a kružnog su oblika (to su oni vortexi koje viđamo kada je dosta vlage u zraku), a isti stvaraju drag. Low-drag krila stvaraju puno manji pritisak zraka unutar krila pa je i potreban broj proreza kojima će se taj zrak izvlačiti van manji.

Tu je pojašnjeno sve, a i prikazano kako su prije imali manje efikasno riješenje u obliku izrezivanja jednog dijela bočne stranice. Renault je prvi 2004. počeo malo "finije" riješavati taj problem i sad smo došli do tih proreza
http://scarbsf1.com/blog1/2011/08/08/an ... ur-trails/" onclick="window.open(this.href);return false;

slika
ivancina
Početnik
Početnik
Navijam za: McLaren

Post Postao/la ivancina »

šta massa izvodi na kraju fp1 na izlasku iz boxa?????????
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

bilo je crveno...i još je Fernando stajao ispred za vježbanje starta

slika
nikolaf1
Početnik
Početnik

FP1 se, sto se tice Ferrari-ja sveo na usporedjivanje stare i nove aero-konfiguracije. Massa je koristio tijekom cijelog treninga novo krilo, dok je Alonso vrsio usporedbu starog i novog krila. Najbolje vrijeme, Alonso je postigao sa novim krilom i to u jedinom stintu kad je novo krilo i koristio. Preostala dva stinta je vozio sa starim krilom.
Pri postavljanju najbrzeg vremena Alonso je izasao straznjim tockom preko pasica na pijesak, sto mu je oduzelo nesto vremena, iako je to bilo na izlazu iz Parabolike, u samom finisu kruga.

Ono sto je na ovom treningu uocljivo jeste da je Ferrari jako brz u drugom sektoru, dok u trecem sektoru najvise gubi.
FORZA FERRARI !!!
ivancina
Početnik
Početnik

Cuky je napisao/la:bilo je crveno...i još je Fernando stajao ispred za vježbanje starta
pa šta je slijep
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

možda se crveno upalilo taman prije nego je prošao liniju pa je stao da provjeri sa momčadi smije li nastaviti ili ne...ali normalno, uvijek kritike na račun Masse...a kad dobro napravi tišina..već mi ga žao pomalo...

Inače, što se Ferrarija tiče, ja sam zadovoljan prvim treningom.

slika
ivancina
Početnik
Početnik

pa kakve veze ima kad se upalilo svijetlo kad vidi da alonso stoji i skoro se još zaleti u njega
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Cuky je napisao/la:možda se crveno upalilo taman prije nego je prošao liniju pa je stao da provjeri sa momčadi smije li nastaviti ili ne...ali normalno, uvijek kritike na račun Masse...a kad dobro napravi tišina..već mi ga žao pomalo...

Inače, što se Ferrarija tiče, ja sam zadovoljan prvim treningom.
A drugim? :)
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

drugi nisam gledao jer sam bio na poslu pa ne mogu komentirati

slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

....i bolje da nisi...
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

slika

nekako mi urednije izleda strujanje zraka kod difuzora
slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

J. Allison u crvenom
slika

Ovo bi trebala da bude nova podnica i difuzor koje bi Ferrari trebao da testira danas na 3 slobodnom treningu
https://twitter.com/emmepi27/status/375967149610643456" onclick="window.open(this.href);return false;
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

lijepo mu stoji crveno :D
slika
The Greatest
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Alonsa

Post Postao/la The Greatest »

Serem se više u Ferrarijevu strukturu i kvalifikacije.
Avanti FER, Avanti!!!
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Svaka vam čast =D> #-o
slika
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

''Rob Smedley is the only man smiling on ferrari pitwall '' :badgrin:
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

Uvijek neki k izmišljaju,da su se posvetili normalno kvalifikacijama imali bi obojica drugi startni red a možda i više,a ovako zaseru kad god imaju dobar bolid
...put u raj nije posut ružama...
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

byebye 2013. Welcome 2014.
slika
Odgovori