Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- McLewis
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: McLaren i Mercedes
Re: Formula 1 team - Ferrari
slazem se skroz sa cuky-em..... nikola , moguce je da je ferrarijev motor najjaci, ali nacin na koji ti dolazis do tog zakljucka ti ne drzi vodu apsolutno nikako.... primjer neka ti bude proslogodisnja utrka u monzi, kimi je imao najbrzi top speed u kvalama, 342,7 a vettel je bio 22. najbrzi, sa 333,8 znaci da je vettelov renault slabiji od kimijevog, a definitivno je i kimi imao vise krilaca prosle god jer je red bull isto bio zvijer, 2011. petrov treci najbrzi u renaultu sa 344.8 a vettel ZADNJI tj, najsporiji sa 327,7 a u utrci je pomeo konkurenciju kao balavce....
a najbolji primjer ti je 2010. kad je bio f-duct na snazi a u mclarenu su se odlucili za dvije razlicite taktike te je lewis hamilton postigao u monzi na pravcu 344,3 a jenson button 329,5 km/h... dakle po tvojoj logici je lewis imao jaceg mercedesa u svom mclarenu te se odlucio za bolji top speed.... jensona je alonso koji vozi po tebi jaceg ferrarija, ganjao prvi dio utrke i opet ga nije uspio proci jer je jenson bio sjajan u zavojima, te ga je tek kroz box rijesio, unatoc tome sta je alonsov top speed bio 341,0 kmh... snaga je njima svima tu negdje da se razlika ni ne osjeti, a to sta je ferrarijev motor zavrsio sa 4 bolida u top 7 je vise splet drugih okolnosti nego to da ih je motor dogurao tamo....
a najbolji primjer ti je 2010. kad je bio f-duct na snazi a u mclarenu su se odlucili za dvije razlicite taktike te je lewis hamilton postigao u monzi na pravcu 344,3 a jenson button 329,5 km/h... dakle po tvojoj logici je lewis imao jaceg mercedesa u svom mclarenu te se odlucio za bolji top speed.... jensona je alonso koji vozi po tebi jaceg ferrarija, ganjao prvi dio utrke i opet ga nije uspio proci jer je jenson bio sjajan u zavojima, te ga je tek kroz box rijesio, unatoc tome sta je alonsov top speed bio 341,0 kmh... snaga je njima svima tu negdje da se razlika ni ne osjeti, a to sta je ferrarijev motor zavrsio sa 4 bolida u top 7 je vise splet drugih okolnosti nego to da ih je motor dogurao tamo....
McLaren u <3
- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Ove fore sa 4 ferrarijeva motora su jako varljiva jer motori su jednaki kao i prošle godine. Pa kako komentirati onda prošlogodišnju Monzu:
1 4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 53 1:19:41.221 1 25
2 15 Sergio Perez Sauber-Ferrari 53 +4.3 secs 12 18
3 5 Fernando Alonso Ferrari 53 +20.5 secs 10 15
4 6 Felipe Massa Ferrari 53 +29.6 secs 3 12
5 9 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 53 +30.8 secs 7 10
6 7 Michael Schumacher Mercedes 53 +31.2 secs 4 8
7 8 Nico Rosberg Mercedes 53 +33.5 secs 6 6
8 11 Paul di Resta Force India-Mercedes 53 +41.0 secs 9 4
9 14 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 53 +43.8 secs 8 2
10 19 Bruno Senna Williams-Renault 53 +48.1 secs 13 1
U prvih osam je 4 mercedesa plus Buttonovo odustajanje i to sa drugog mjesta.
1 4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 53 1:19:41.221 1 25
2 15 Sergio Perez Sauber-Ferrari 53 +4.3 secs 12 18
3 5 Fernando Alonso Ferrari 53 +20.5 secs 10 15
4 6 Felipe Massa Ferrari 53 +29.6 secs 3 12
5 9 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 53 +30.8 secs 7 10
6 7 Michael Schumacher Mercedes 53 +31.2 secs 4 8
7 8 Nico Rosberg Mercedes 53 +33.5 secs 6 6
8 11 Paul di Resta Force India-Mercedes 53 +41.0 secs 9 4
9 14 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 53 +43.8 secs 8 2
10 19 Bruno Senna Williams-Renault 53 +48.1 secs 13 1
U prvih osam je 4 mercedesa plus Buttonovo odustajanje i to sa drugog mjesta.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
Luca Marmorini zadovoljan sa dosadašnjim radom na V6 motoru.

Thinking instead to 2014 and the new regulations, where are we with the construction of the new engine-transmission V6 ?
"Considering that just six months shall start the championship in 2014 I would say that the basic choices have already been made all. E 'already long time that we are working on this project. We are currently finalizing the last details, especially in terms of the production engine in the car. We are pleased to work so far, and I would say that everything? in line with the schedule. "
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
dream team !Scuderia Ferrari @InsideFerrari 3m
Welcome back, Kimi! http://bit.ly/16k5kC9" onclick="window.open(this.href);return false;

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- vidc
- Veteran
bravo za ferrari! 

- The Greatest
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Ferrari i Alonsa
Idealna kombinacija. Moja dva najdraža vozača u najdražem timu. Radujem se idućoj sezoni i njihovom međusobom okršaju.
Avanti FER, Avanti!!!
- Domi
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Schumacher - Kimi
Evo razloga da se vratim navijanju za Ferrari (barem jednu polovicu) nakon 3 godine 
Forza Kimi

Forza Kimi

"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Kolege forumaši zanima me vaše mišljenje oko toga ko će biti čiji trkaći inženjer.
Pojavile su se informacije da je i Mark Slade dio ugovora Kimija sa Ferrari-jem i da će i on zajedno preći sa Kimijem iz Lotusa u Ferrari. Mislim da je Kimi i kada je prvi put dolazi u Ferrari htijo dovesti Slade sa sobom ali to valjde McLaren nije dozvolio.
Šta će biti sada.
Da li će Smedley preuzeti Kimija ili će doći do rokade pa će Stella uzeti Kimija a Smedley Alonsa.
Da li će Smedley biti postavljen na neku drugu funkciju u Ferrara-riju, da li će Smedley uopšte ostati u Ferrari-ju ili će otići i on sa Massom. Da li će doći Slade.
Mnogo pitanje i nepoznanica.

Pojavile su se informacije da je i Mark Slade dio ugovora Kimija sa Ferrari-jem i da će i on zajedno preći sa Kimijem iz Lotusa u Ferrari. Mislim da je Kimi i kada je prvi put dolazi u Ferrari htijo dovesti Slade sa sobom ali to valjde McLaren nije dozvolio.
Šta će biti sada.

Da li će Smedley preuzeti Kimija ili će doći do rokade pa će Stella uzeti Kimija a Smedley Alonsa.
Da li će Smedley biti postavljen na neku drugu funkciju u Ferrara-riju, da li će Smedley uopšte ostati u Ferrari-ju ili će otići i on sa Massom. Da li će doći Slade.
Mnogo pitanje i nepoznanica.

- nikolaf1
- Početnik
Dobrodoslica Kimiju!!! Svaka cast na hrabrosti celnika Ferrari-ja da promijene filozofiju vodjenja momcadi. Sad samo treba cekati sljedecu sezonu i vidjeti kako to sve funkcionira.
Ja se nadam da ce oni funkcionirati odlicno. Sada je jos na Ferrari-ju da napravi bolid dostojan njih dvojice.
Mene, takodje interesuje kako ce sada trkaci inzinjeri biti rasporedjeni. Stella je Alonsov inzinjer, a kada je Kimi bio u momcadi bio je njegov trkaci inzinjer jer ga je jedini 100 % razumio sto zeli reci i sto zeli objasniti. Da li ce sad Stella ostati gdje je, a Smedley preuzeti Kimija, ili ce biti obratno?
Ja se nadam da ce oni funkcionirati odlicno. Sada je jos na Ferrari-ju da napravi bolid dostojan njih dvojice.
Mene, takodje interesuje kako ce sada trkaci inzinjeri biti rasporedjeni. Stella je Alonsov inzinjer, a kada je Kimi bio u momcadi bio je njegov trkaci inzinjer jer ga je jedini 100 % razumio sto zeli reci i sto zeli objasniti. Da li ce sad Stella ostati gdje je, a Smedley preuzeti Kimija, ili ce biti obratno?
FORZA FERRARI !!!
-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
Stella ostaje Alonsov mislim glupo bi bilo mjenjati,a nisam baš siguran u ostanak Smedleya
...put u raj nije posut ružama...
- F1NAC
- Moderator
Stella i Alonso su sigurno skupa, sad za Kimija je pitanje.. Ja mislim da ce Smedley ostati u najgorem slucaju dobit neku drugu ulogu u momcadi

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Da, vjerovatno Stella i Alonso ostaju zajedno da "spikaju" talijanski i nerviraju engleze.F1NAC je napisao/la:Stella i Alonso su sigurno skupa, sad za Kimija je pitanje.. Ja mislim da ce Smedley ostati u najgorem slucaju dobit neku drugu ulogu u momcadi

- nikolaf1
- Početnik
Ja mislim da ce Smedley ostati u Ferrari-ju. Koju ce rolu obnasati, ne znam.. mozda i bude Raikkonenov inzinjer.
Dyer u BMW-u, u DTM sampionatu. Ne znam da li postoji neka kvalitetna opcija u Ferrari-ju, trenutno.
Dyer u BMW-u, u DTM sampionatu. Ne znam da li postoji neka kvalitetna opcija u Ferrari-ju, trenutno.
FORZA FERRARI !!!
- Schumy.d
- Legenda
Imat ćemo uvjerljivo najjaču vozačku postavu. Ja mislim da mogu funkcionirati kako treba, samo se molim da naprave dobar bolid.
- Armanini
- Svjetski prvak
kad samo pomislim na sljedecu godinu i ovaj ubojit dvojac, odmah se malo navlazim 

- luka_kimi
- Moderator
- Navijam za: Kimi
Kimi, baby, stay cool.
Najradije bih da ova sezona odmah završi da krenemo s idućom. 

I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's. Kimi Raikkonen...

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Vozači; Alonso i Kimi
Tehnički odjel; Byrne, Allison, Fry, Tombazis, Bigois, Lanzone, Sanchez, Bester, Hinsen, Clark, Heal, Montecchi, Resta....
Motor i elektronika; Marmorini i Martinelli
Strategija; Neil Martin
Stručnjak za gume; Hamashima
Test vozač i rad na simulatoru; De la Rosa
Ekipa koja sposobna da napravi dobar bolid, posebno kada se 2014 pravila značajno mjenjaju i Newey neće imati prednost da samo nadograđuje inicijalni bolid iz 2009
. Ali ima tu nešto što sreću kvari i on se zove Stefano Domenicali
, ja i dalje mislim da će Ferrari veoma teško do naslova dok god je na čelu Domenicali.
Tehnički odjel; Byrne, Allison, Fry, Tombazis, Bigois, Lanzone, Sanchez, Bester, Hinsen, Clark, Heal, Montecchi, Resta....
Strategija; Neil Martin
Ekipa koja sposobna da napravi dobar bolid, posebno kada se 2014 pravila značajno mjenjaju i Newey neće imati prednost da samo nadograđuje inicijalni bolid iz 2009

-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
Ima još nešto zračni tunelF2004_the_best_ever je napisao/la:Vozači; Alonso i Kimi
Strategija; Neil Martin
Ekipa koja sposobna da napravi dobar bolid, posebno kada se 2014 pravila značajno mjenjaju i Newey neće imati prednost da samo nadograđuje inicijalni bolid iz 2009. Ali ima tu nešto što sreću kvari i on se zove Stefano Domenicali
, ja i dalje mislim da će Ferrari veoma teško do naslova dok god je na čelu Domenicali.
...put u raj nije posut ružama...
- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Jedva čekam sljedeću sezonu!
Drago mi je da mi zastavauskoro dolazi
Zar nisu prošle godine počeli raditi novi tunel?
Drago mi je da mi zastavauskoro dolazi

Zar nisu prošle godine počeli raditi novi tunel?

- Cuky
- Moderator
što nisu u testnom timu još Gene i Fisichella zajedno sa De La Rosom?
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Još malo špelulacija - vijesti o V6 motorima
Još vijesti iz Ferrari, tiču se aerodinamičkog odjela
read a tweet from Racecar Engineering that the rumors on the 2014 engines say - Renault sorted, Mclaren lots of grunt but not reliable, Ferrari - no good, Honda - who knows.
Što se tiče motora Ferrari nema izgovora, mora napravit dobar V6 motor, ako su u eri aerodinamike imali problema sa dovoljnim brojem dobrih aerodinamičara i zračnim tunelom, što se tiče motora, za kompaniju koja se ponosi svojim motorima kako u F1 tako i u cestovnim automobilima, loš V6 motor se ne smije ni pomislit napraviti a znamo i čuvenu Enzovu izjavu - "Aerodynamics are for people who can't build engines." Nadam se da Marmorini i Martinelli neće dozvolit da se Enzo prevrće u grobu time što bi zabrljali sa V6 motorom. Mislim da su Martinelli i Marmorini zajedno sa ostalim stručnjacima iz Ferrari-ja i iz Fiat grupe sposobni napravit dobar V6 motor."In Monza it came out that neither Renault's and Mercedes' layout nor the sound of their test engines are near the real ones that gonna be raced and first tested in January 2014. Ferrari therefore prefers to show the "real" engine before christmas. The Italian believe at this time it is too late for the competitors (Renault and Mercedes) to copy some smart things."
Još vijesti iz Ferrari, tiču se aerodinamičkog odjela
@ScarbsF1: Chief aerodynamicist Nicolas Hennel has left Ferrari after just over a year in the role, previously he was at McLaren and Renault
@ScarbsF1: With Head of Aero Marco De Luca also departing the team this year some big restructuring seems to be going on.”
- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Ajde dosta za željama i pozdravima. Ajmo sad malo realizma. Zbog čega mislite da će RB biti slabiji ili da Mercedes ili McLaren neće biti bolji od njih? Koliko znam Byrne je radio i na ovome bolidu prošle godine pa ništa, prdac.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

-
- Legenda
Danas mi je ovo palo na pamet, a ne znam koliko stoji. Koliko to može biti realan problem (za Red Bull upravo).
Zbog ograničenja goriva očito da će morati štediti. I to konkretno štediti, a ne samo ovako, kao sada. Red Bulova prednost je aerodinamika, efektan potisak na cestu, veći nego kod ostalih. Manja maksimalna brzina, brži zavoji, kasnija kočenja tj. kočenje dok se već ulazi u zavoj... i sve što ide s time.
Ako je potisak veći više se i goriva troši? Moralo bi tako biti. Ako bi čak i sve to stajalo, ne mislim da će biti lošiji. Najgore kakav red bull može biti je brz kao i ostali najbrži.
Mercedes.. ne znam, ali mi je zamislivo i realno da odskoči u prvi plan.
Ferrari, ništa ne znam, osim vjesti da im ne ide s razvojem motora - u koje baš i ne vjerujem.
Zbog ograničenja goriva očito da će morati štediti. I to konkretno štediti, a ne samo ovako, kao sada. Red Bulova prednost je aerodinamika, efektan potisak na cestu, veći nego kod ostalih. Manja maksimalna brzina, brži zavoji, kasnija kočenja tj. kočenje dok se već ulazi u zavoj... i sve što ide s time.
Ako je potisak veći više se i goriva troši? Moralo bi tako biti. Ako bi čak i sve to stajalo, ne mislim da će biti lošiji. Najgore kakav red bull može biti je brz kao i ostali najbrži.
Ferrari, ništa ne znam, osim vjesti da im ne ide s razvojem motora - u koje baš i ne vjerujem.
Samo neka se trkaju.
-
- Navijam za: McLaren
dmarijon je napisao/la:Danas mi je ovo palo na pamet, a ne znam koliko stoji. Koliko to može biti realan problem (za Red Bull upravo).
...ali će zato ono što gube na pravcu štednjom goriva vraćati kroz zavoje kroz koje se ne ide punim gasom (tj. upravo u kojima imaju najveću prednost)...
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
A gdje je to Byrne izjavio da je radio na F2012Dani je napisao/la:Ajde dosta za željama i pozdravima. Ajmo sad malo realizma. Zbog čega mislite da će RB biti slabiji ili da Mercedes ili McLaren neće biti bolji od njih? Koliko znam Byrne je radio i na ovome bolidu prošle godine pa ništa, prdac.

Ono što su bile špekulacije je da je on pokušao da pomogne u razvoju F2012 međutim teško je ispraviti ono što je u baznom dizajnu bilo loše, prije svega njihov famozni ispuh. Byrne je bio vjerovatno involviran u razvoj F2012 ali to se ne može mjeriti sa njegovom uticajem na konstruisanje i razvoj bolida Ferrarija za 2014.
Što se tiče V6 motora do prvih testiranja i utrke ja ne dajem ni jednom motoru prednost.