Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
F1NAC
Moderator
Moderator
Ja sam: Vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

i Ferrari koristi McLarenov display na volanu

slika

slika
Zadnja izmjena: F1NAC, dana/u 28 sij 2014, 17:57, ukupno mijenjano 1 put.
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Marc Marquez
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Marc Marquez »

Lijepo je vidjet Kimija na prvom mjestu, makar je ovo tek test :)

Što se tiče ove sedmice na Kimijevom nosu (i brojeva ostalih vozača), ja sam mislio da će svaki vozač imat svoj font i boju broja (kao u moto gp). Možda se to promijeni do početka sezone?
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

znači opet svi imaju identičan display (opet je od McLarena jer on proizvodi i ECU) samo su se modernizirali. Lijepo, lijepo :D
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Ne sviđaju mi se takvi volani, slično ko oni oko 2007.
slika

Puno su mi bolji ovi "stari"
slika
slika
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

Dal ce biti ovi volani cijelu sezonu, tj dal su dozvoljeni takvi ili je smo za testiranje, da vozac ima cim vise inforamcija ispred sebe?
I like to race, not to do laps alone.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

volan je, recimo to tako, "živčano središte" bolida...sumnjam da će se išta po pitanju elektronike mijenjati, možda oblik, raspored gumbova i slično...ali s obzirom da očito svi imaju ove modernije displaye mislim da je to to. Samo me zanima kako će RB postaviti display ispred volana na kokpit :D

EDIT: Primjetih da RB i WIlliams imaju stare displaye, montirane identično kao što ih RB montira već godinama (na rub kokpita, odvojeno od volana).

A evo još jedan video sa Kimijem u glavnoj ulozi

slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

Zvuk koji se tesko razlikuje od onog na La ferariju na testnoj stazi u Fioranu

Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

James Allison:
“We have obtained some good baselines from which to continue the development of the F14 T,” said the Scuderia’s Technical Director, talking to http://www.ferrari.com" onclick="window.open(this.href);return false;. “We are working mainly on car reliability and so far, we can claim to be reasonably satisfied because, even though we are talking about a car that’s almost totally new, we haven’t encountered any particular problems. We are also happy with the data parameters we have seen in terms of cooling, as well as those relating to aerodynamic downforce: both of them have matched our expectations.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

treba vidit bahrain, na većim temperaturama kako se ponasa
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Na twitteru:
Wonder who's arriving tomorrow!
[ https://pbs.twimg.com/media/BfLn5oGIUAAVPiV.jpg:large ]

slika
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

Lijepo se broj vidi..to mi se sviđa. neda mi se traziti stare slike pretp da je ostalo na kilu isto?
I like to race, not to do laps alone.
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Svježe: http://www.youtube.com/watch?v=tL43odDN5k8" onclick="window.open(this.href);return false;

Ovako na prvu, bolid se čini jako stabilan u Alonsovim rukama. Makar su ta vremena i dalje miljama daleko od nekih ozbiljnijih vremena.
(vremena ostvarena s gumama za traktore :) )

+

10:26 Red flag, and it's for a Ferrari...
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Scuderia Ferrari ‏@InsideFerrari 1m

Quasi pronti per la sessione pomeridiana.
Nearly set for the afternoon session. #AloIn #FerrariSamurai
pic.twitter.com/bB2CODh3Gn

slika
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

Neko ukratko kako se čini stanje s Ferrariem,ima li nade za nas ove godine?
Ne stignem čitati i pratiti
...put u raj nije posut ružama...
dmarijon
Legenda
Legenda

Za sada zvuči pomalo konzervativno, ali dobro. Merc, Mclaren i Ferrari kao ozbiljniji timovi. Ali još će se to razvijati u raznim smjerovima :)
Samo neka se trkaju.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

dmarijon je napisao/la:Svježe: http://www.youtube.com/watch?v=tL43odDN5k8" onclick="window.open(this.href);return false;

Ovako na prvu, bolid se čini jako stabilan u Alonsovim rukama. Makar su ta vremena i dalje miljama daleko od nekih ozbiljnijih vremena.
(vremena ostvarena s gumama za traktore :) )

+

10:26 Red flag, and it's for a Ferrari...
neznan dal ja i ti gledamo isti video al ovo je raikkonen u bolidu (crvenkasta kaciga ? :D )
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Da. Video je danas postavljen a valjda je od jučer. :P
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Fernando je danas testirao drukčiji difuzor
slika

Za usporedbu, onaj koji je bio prva dva dana na bolidu:
slika

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Dolazi od Gary Andersona tako da bih uzeo sa malo rezerve, ali on kaže da mu se čini da je Ferrari napravio nešto što nitko drugi nije: "seamless downshift gearbox" (neznam kako bih preveo da ne zvuči glupo pa sam napisao engleski)...uglavnom, tehnologija koju već 10-ak godina svi koriste u F1 koja omogućuje da se brzine prema gore mijenjaju bez gubitka vučne sile i bez trzaja bolida...Ferrari je navodno ove godine primjenio i na mijenjanje u niže brzine
The Ferrari F1 F14 T sounds a lot different to the other cars under braking. Why is this?

It is incredibly smooth on the downchanges. Everyone else is blipping the throttle a lot more and it's difficult to say why the Ferrari is so smooth in comparison.

All the cars have a zero torque loss upshift, seamless shift, but nobody has done that on the downshifts. With the ERS recharging from the rear wheels and the need to downchange under braking, it now might be a good idea.

We don't know for sure, but perhaps Ferrari is ahead of the game with such technology.

slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

:bye: Ja se izvinjavam,ovo sam komentirao u temu testiranja,a nisam znao da je ovde vec objashnjeno.
dmarijon
Legenda
Legenda

Baš čitam i jedno i drugo :) ... i razmišljam: imaju resurse kakve možeš zamisliti, ali već par godina jednu stvar nikako da rješe: da zalijepe zadnji kraj za asfalt.
genijalno mi je kako je onaj (...) komentator napisao: Alosno namjerno na izlascima iz zavoja ostavi trag gume da objasni momčadi gdje je problem :D
Samo neka se trkaju.
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Cuky je napisao/la:Ferrari nikada nije ni imao nešto pretjerano složeno krilo...tek su krajem 2012. eksperimentirali sa onim preelastičnim, a krajem prošle sezone su počeli malo složenije krilo raditi
Ferrari počinje raditi složenija prednja krila sa dolaskom Davida Sancheza, inače stručnjaka za krila. Ovo prednje krilo na F14T je jednostavno i pokazale su se tačne glasine da će Ferrari doći u Jerez sa baznom, jednostavnom varijantom prednjeg krila, koje je u skladu sa novim pravilima i koje koliko toliko može da proizvede downforca da drže bolid na stazi a naravno taj nivo downforca mora koliko toliko biti u skladu i sa nivoom downforca na zadnjem kraju bolida. Usudio bi se reći da je Ferrarijevo prednje krilo možda i najjednostravnije krilo u Jerezu ali je sigurno da Sanchez i de Beer rade na novom krilu koje bi se trebalo pojaviti na zadnjem testu a možda ono tek bude spremno za Australiju.
Inače pojavile su se i glasine da bi Ferari trebao da uradi novi crash test za novi nos bolida. Allison je rekao da Lotus ima drugačiju filozofiju nosa ali je rekao i to da on ne misli da će izgled nosa biti odlučujući faktor i da različine interpretacije izgleda nosa nemaju veliki uticaj na performance bolida. Mnogi smatraju da će strujanje zraka oko sidepoda i zadnji kraj bolida, kao i prošlih sezona, biti odlučujući faktor za performanse bolida.
Što se tiče hlađena bolida izgleda da je Ferrari odradio dobar posao i u timu su po tom pitanju zadovoljni, mada je temperatura u Jerezu bila niska i treba sačekati Bahrein i vidjeti tamo kako hlađenje bolida funkcioniše. Pojavile su se informacije da Ferrari što se tiče radijatora sarađuje sa jednom firmom iz USA i da po tom pitanju koriste jednu naprednu tehnologiju ali i veoma komplikovanu i skupu. Smatra se da Ferrari za hlađenje koristi vodu-zrak ali nema zvanične potvrde da je to istina.
Na zadnjem danu testiranja na zadnjem lijevom dijelu bolida iznad otvora gdje izlazi topao zrak pojavilo se jedno udubljenje i jedan otvor a ispod tog otvora jedna cijev koja sprovodi taj zrak koji ide preko sidepoda i ulazi na taj otvor, negdje u bolid, da li je taj zrak potreban da bi se dodatno hladila neka komponenta bolida, ne znam. Međutim takođe ta cijev svojm površinom smanjuje ovaj otvor za hlađenje na koji izlazi topao zrak tako ako je joj je fukcija da hladi neki dio bolida ona ujedno smanjuje hlađenje drugih dijelova bolida. Slika
Biće zanimljivo vidjeti da li će Ferrari pokušati kopirati McLarenovu suspenziju, već odavno su se bile pojavile glasine i to mislim u talijanskim medijima da McLaren radi na inovativnoj suspenziji. Neki smatraju da bi Ferrari zbog načina na koji je uradio sadašnju suspneziju na F14T mogao laše od ostalih da kopira McLarenovu suspenziju. Ne treba zaboraviti i činjenicu da je Pat Fryu jedna od specijalnosti upravo suspenzija.
Što se tiče motora i ERS-a kada je u pitanju pouzdanost sve je bilo OK ali ne znamo koliko se tu "pritiskalo" kada su u pitanju performase bolida.
Ja sam zadovoljan nastupom Ferrari-ja u Jerezu, F14T će se još dosta promjenit do zadnjeg testa u Bahreinu i u Australiji.
Sada sledi malo zatišije od F1 a onda kreće F1 prvi test pa odmah drugi u Bahreinu, pakovanja i pravac Australija.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

zvuk turbaka

http://encurva.com/2014/01/31/asi-suena ... -apagarse/" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

Ko da je sletio Airbus...ili bolje, F-14 :)
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

The Ferrari F14-T is good but changes everything in Bahrain, more powered engine and new aerodynamics (via Gazzetta)
slika
Odgovori