Testiranja - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Cuky
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Re: Testiranja 2014.
ne, imaju jednu turbinu i jedan elektro motor/generator (to je taj MGU-H) koji je vezan na istu osovinu na kojoj su turbina i kompresor. Kada vozač otpusti papučicu gasa turbo bi se vrtio uzalud jer nije potražnja za snagom i onda tu vrtnju koja inače nije iskorištena MGU-H pretvara u električnu energiju i sprema ju u bateriju. To se može raditi i dok se vozi punim gasom, ali se onda gubi na snazi motora pa to rade na usporavanjima. Ovisno o mapi ERS-a koja je odabrana energija se može koristiti na MGU-K za dodatnih 160KS, a može ju se koristiti u na MGU-H koji kada je turbo na nižim okretajima istog zavrti na radnu brzinu kako bi se izbjegao turbo-lag.
Sorry ako nisam baš najbolje objasnio...ja sam uspio shvatit kako to funkcionira, ali mi objašnjavanje nije jača strana.
Imaš dakle 1 V6 motor, 2 eletrična motora/generatora (MGU-K i MGU-H) i 1 turbo
Evo potrudih se naći pojašnjenje i našao sam odličan video...prikupljanje energije sa MGU-H je pojašnjeno na oko 2:00, korištenje energije sa MGU-H je pojašnjeno na oko 4:30
Sorry ako nisam baš najbolje objasnio...ja sam uspio shvatit kako to funkcionira, ali mi objašnjavanje nije jača strana.
Imaš dakle 1 V6 motor, 2 eletrična motora/generatora (MGU-K i MGU-H) i 1 turbo
Evo potrudih se naći pojašnjenje i našao sam odličan video...prikupljanje energije sa MGU-H je pojašnjeno na oko 2:00, korištenje energije sa MGU-H je pojašnjeno na oko 4:30
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Ma jasno da imaju samo jedan turbo, ali ovaj MGU-K isto radi što bi radila i druga turbina i tako izbjegnu turbo lag

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Mgu-H sprječava turbo rupu i spojen je na turbinu, a Mgu-K je spojen na radilicu motora i ima istu svrhu kao Kers zadnjih godina samo mu je snaga 2x veca.
Ovako sam ja to skužio nakon nekoliko videa i štiva
Ovako sam ja to skužio nakon nekoliko videa i štiva

- Cuky
- Moderator
MGU-K je ista stvar kao KERS do sada. Dakle, spojen je na radilicu motora i pomaže kod usporavanja bolida na kočenjima, a višak energije pretvara u električnu energiju koja se sprema u bateriju. Razlika u odnosu na KERS je u tome što je maksimalna snaga sada 180KS umjesto 80KS koliko je bilo do sada te u tome što se tih 180KS može koristiti kroz 30 sekundi te vozač više nema gumb kojim aktivira nego se aktivira u ovisnosti o položaju pedale gasa i mape koja se koristi.
MGU-H je na istoj osovini kao kompresor i turbina i kod usporavanja "uzaludnu" vrtnju te osovine pretvara u električnu energiju koja se sprema u istu bateriju kao i ona energija koju sakupi MGU-K. Kasnije se može (ne mora nužno) ta energija iskoristiti za spriječavanje turbo rupe ili se koristi za dodatno ubrzanje tako što ju potroši MGU-K
MGU-H je na istoj osovini kao kompresor i turbina i kod usporavanja "uzaludnu" vrtnju te osovine pretvara u električnu energiju koja se sprema u istu bateriju kao i ona energija koju sakupi MGU-K. Kasnije se može (ne mora nužno) ta energija iskoristiti za spriječavanje turbo rupe ili se koristi za dodatno ubrzanje tako što ju potroši MGU-K

- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
Kaj nije 160 max snaga koju smije isporuciti MGU-K?Cuky je napisao/la:MGU-K je ista stvar kao KERS do sada. Dakle, spojen je na radilicu motora i pomaže kod usporavanja bolida na kočenjima, a višak energije pretvara u električnu energiju koja se sprema u bateriju. Razlika u odnosu na KERS je u tome što je maksimalna snaga sada 180KS umjesto 80KS koliko je bilo do sada te u tome što se tih 180KS može koristiti kroz 30 sekundi te vozač više nema gumb kojim aktivira nego se aktivira u ovisnosti o položaju pedale gasa i mape koja se koristi.
I like to race, not to do laps alone.
- Cuky
- Moderator
je u pravu si, moja greška

-
- Legenda
Da, baš krenuh napisati da je 160 KS
. Nego, dobro osvježenje gradiva - upravo o ovome smo puno pričali prošle godine. Sad ćemo vidjeti i praksu.
Konačni cilj i (donekle) opravdanje ovih motora: ovo je savršena baza za primjenu u autoindrusiji. Turbo motori su već skoro pa normalna stvar, elektro motor (hibrid( sve češća. A profitirat će najviše Mercedes, Fiat, Renault (...
).

Konačni cilj i (donekle) opravdanje ovih motora: ovo je savršena baza za primjenu u autoindrusiji. Turbo motori su već skoro pa normalna stvar, elektro motor (hibrid( sve češća. A profitirat će najviše Mercedes, Fiat, Renault (...

Samo neka se trkaju.
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Poznati line upovi:
Red Bull Racing
Wednesday: Sebastian Vettel
Thursday: Sebastian Vettel
Friday: Daniel Ricciardo
Saturday: Daniel Ricciardo
McLaren
Wednesday: Kevin Magnussen
Thursday: Kevin Magnussen
Friday: Jenson Button
Saturday: Jenson Button
Force India
Wednesday: Nico Hülkenberg
Thursday: Nico Hülkenberg
Friday: Sergio Pérez
Saturday: Sergio Pére
Scuderia Toro Rosso
Wednesday: Daniil Kvyat
Thursday: Daniil Kvyat
Friday: Jean-Eric Vergne
Saturday: Jean-Eric Vergn
Marussia
Wednesday: Jules Bianchi
Thursday: Max Chilton
Friday: Max Chilton
Saturday: Jules Bianchi
Caterham
Wednesday: Robin Frijns
Thursday: Kamui Kobayashi
Friday: Marcus Ericsson
Saturday: Kamui Kobayashi
Red Bull Racing
McLaren
Force India
Scuderia Toro Rosso
Marussia
Caterham

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- F1NAC
- Moderator
Poznati line upovi:
Red Bull Racing
McLaren
Force India
Scuderia Toro Rosso
Marussia
Caterham
Red Bull Racing
McLaren
Force India
Scuderia Toro Rosso
Marussia
Caterham

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
A dije moj ferari?
- Cuky
- Moderator
Samo mali ispravak...
F1NAC je napisao/la:Red Bull Racing
Wednesday: krivo montirana opruga
Thursday: Vettel, zapali se u 3. krugu
Friday: Ricciardo, ne mogu upaliti bolid
Saturday: Ricciardo, stane nakon 10-ak krugova

- F1NAC
- Moderator
Ceka se potvrda, postoji mogućnost da cijeli test odradi Alonsogjoko-mkd je napisao/la:A dije moj ferari?
Haha Cuky dobar scenarij

- Cuky
- Moderator
A moram iskoristit sad priliku dok su u problemima da se malo šalim na njihov račun...nekako se sve bojim da će se opet dogodit neka promjena u njihovu korist nakon Silverstonea pa ćemo se samo moć smijat svima drugima kako ispadaju glupi pored limenki

- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Navijam za: McLaren
Prva dva dana Alonso, druga dva Kimi.gjoko-mkd je napisao/la:A dije moj ferari?
EDIT:
Zanimljiv tekst na AMuS gdje uspoređuju testiranje u Jerezu 2013. i 2014. Vremena po sektorima (prvo '13, pa '14):
1. sektor (izlaz iz 4.zavoja): 17.603 - 20.076
2. sektor (apex zavoja 9): 33.531 - 34.658
3. sektor: 26.765 - 28.549
Kao jedan od razloga tolikog gubitka vremena na '13 spori zavoji/jaka kočenja navode problem s distribucijom sile kočenja koja još ne "hoda" kod većine auta. Naravno da je manjak downforce najzaslužniji za sveopću sliku.
Brzine na svakoj od prolaznih točaka sektora:
1. sektor: 276.0 - 265.3km/h
2. sektor: 132.8 - 118.9km/h
Ali je zato top speed išao gore, sa 305.2 na 307.6km/h
LINK

- Cuky
- Moderator
ne sjećam se da sam igdje vidio neku sliku/video da je netko uopće ove godine koristio DRS na testu u Jerezu...jedna od novosti ove godine je vezana i uz funkcioniranje DRS-a...do sada je kad je otvoren maksimalni razmak između pomičnog i nepomičnog dijela bio 50mm, a za ovu godinu je povećan na 60mm što dovodi do još većeg smanjenja draga. Uz to nema više donjeg stražnjeg krila, a i stražnje krilo je pliće tako da se i tu izgubilo ponešto draga. Ukoliko ne ograniče maksimalnu brzinu sa kratkom zadnjom brzinom onda bismo možda opet mogli vidjeti izlete u 350+ km/h

- F1NAC
- Moderator
s tim da jos se timovi navikavaju na brake by wire sistem

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
U prvom postu sam stavio do sada potvrđene line upove. Jedino se za Williams još nezna

- Kenny
- Legenda
Jel im ove sezone uvedeno da gear ratio mora biti jednak na svim stazama? jer ako to je sumnjam da će išta veći top speed bit veći nego prošle sezoneCuky je napisao/la:ne sjećam se da sam igdje vidio neku sliku/video da je netko uopće ove godine koristio DRS na testu u Jerezu...jedna od novosti ove godine je vezana i uz funkcioniranje DRS-a...do sada je kad je otvoren maksimalni razmak između pomičnog i nepomičnog dijela bio 50mm, a za ovu godinu je povećan na 60mm što dovodi do još većeg smanjenja draga. Uz to nema više donjeg stražnjeg krila, a i stražnje krilo je pliće tako da se i tu izgubilo ponešto draga. Ukoliko ne ograniče maksimalnu brzinu sa kratkom zadnjom brzinom onda bismo možda opet mogli vidjeti izlete u 350+ km/h

-
- Legenda
Nisam znao za ovo što vaš kolega Jergović
i Neven pišu: 100 litara goriva može trošiti kada se vrti iznad 10.500 okretaja, a ispod toga proporcionalno okretajima.
To je kao maksimalna potrošnja goriva. Zar nije bilo dovoljno ograničiti tankove na 100 litara. Ovo rade da bi prisilili momčadi davoze na što manjim okretajima... šta?
Stvarno bi većinu trke morali voziti na okretajima od 5 - 10 000.

To je kao maksimalna potrošnja goriva. Zar nije bilo dovoljno ograničiti tankove na 100 litara. Ovo rade da bi prisilili momčadi davoze na što manjim okretajima... šta?
Stvarno bi većinu trke morali voziti na okretajima od 5 - 10 000.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
@Kenny
da, moraju im omjeri biti isti, ali imaju i 1 brzinu više (8 umjesto 7). A sumnjam da će netko napraviti ful kratke brzine pa gubiti na stazama poput Spa i Monze.
@dmarijon
maksimalan protok goriva u motor smije biti 100 kg/h, dok je maksimalna količina goriva koja se smije koristiti u utrci 100kg.
Što se motora tiče, tj. okretaja, priče sa testova u Jerezu kažu da su motori najefikasniji između 10000 i 13000. Isto tako, većina se slaže sa time da će se okretaji iznad 12-13k koristiti uglavnom u kvalifikacijama i u pokušaju napada/obrane jer potrošnja raste puno više nego što dobivaju na brzini. Isto tako se priča i da jedan od proizvođača (nije spominjano ime) ima problema kad je motor jako blizu 15k okretaja i da su vibracije tolike da bi se kroz par krugova motor uništio.
da, moraju im omjeri biti isti, ali imaju i 1 brzinu više (8 umjesto 7). A sumnjam da će netko napraviti ful kratke brzine pa gubiti na stazama poput Spa i Monze.
@dmarijon
maksimalan protok goriva u motor smije biti 100 kg/h, dok je maksimalna količina goriva koja se smije koristiti u utrci 100kg.
Što se motora tiče, tj. okretaja, priče sa testova u Jerezu kažu da su motori najefikasniji između 10000 i 13000. Isto tako, većina se slaže sa time da će se okretaji iznad 12-13k koristiti uglavnom u kvalifikacijama i u pokušaju napada/obrane jer potrošnja raste puno više nego što dobivaju na brzini. Isto tako se priča i da jedan od proizvođača (nije spominjano ime) ima problema kad je motor jako blizu 15k okretaja i da su vibracije tolike da bi se kroz par krugova motor uništio.

-
- Legenda
Ovo mi je jasno:
"maksimalan protok goriva u motor smije biti 100 kg/h, dok je maksimalna količina goriva koja se smije koristiti u utrci 100kg.",
Ali čemu ovaj maksimalni protok kad već postoji ograničenje poo utrci? Mislim, ima neki razlog.
"maksimalan protok goriva u motor smije biti 100 kg/h, dok je maksimalna količina goriva koja se smije koristiti u utrci 100kg.",
Ali čemu ovaj maksimalni protok kad već postoji ograničenje poo utrci? Mislim, ima neki razlog.
Samo neka se trkaju.
- Kenny
- Legenda
Zaboravio sam da imaju 1 brzinu više, nego šta je sada s tim dobiveno da se mjenjač nesmije dirati cjelu sezonu, a sve će doć na odprilike isto?
Sumnjam da se Renaultov motor stigo zavrtit na 15000 okretaja prije nego što se zapalio
Sumnjam da se Renaultov motor stigo zavrtit na 15000 okretaja prije nego što se zapalio

-
- Legenda
Ako netko nađe konkretnije info, neka viče!.
Vidim da Ferrari godi i da svi imaju antene i prozore po sebi
http://www.formula1.com/gallery/testing/2014/841.html" onclick="window.open(this.href);return false;
p.s.
Bahrain Test Day One @ 8.27am UK time
1. Hamilton, Mercedes, 1:39.573, 13 laps; 2. Alonso, Ferrari, 1:41.115, 13 laps; 3. Sutil, Sauber, 1:42.849, 16 laps; 4. Grosjean, Lotus, 1:44.832, 7 laps; 5. Frijns, Caterham, 1:45.238, 7 laps; 6. Hulkenberg, Force India, No time, 7 laps; 6. Magnussen, McLaren, No time, 3 laps; 8. Massa, Williams, No time, 3 laps. 9. Bianchi, Marussia, No time, 2 laps; No laps completed by either Red Bull team yet.
Vidim da Ferrari godi i da svi imaju antene i prozore po sebi

http://www.formula1.com/gallery/testing/2014/841.html" onclick="window.open(this.href);return false;
p.s.
Bahrain Test Day One @ 8.27am UK time
1. Hamilton, Mercedes, 1:39.573, 13 laps; 2. Alonso, Ferrari, 1:41.115, 13 laps; 3. Sutil, Sauber, 1:42.849, 16 laps; 4. Grosjean, Lotus, 1:44.832, 7 laps; 5. Frijns, Caterham, 1:45.238, 7 laps; 6. Hulkenberg, Force India, No time, 7 laps; 6. Magnussen, McLaren, No time, 3 laps; 8. Massa, Williams, No time, 3 laps. 9. Bianchi, Marussia, No time, 2 laps; No laps completed by either Red Bull team yet.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
@dmarijon
maksimalni protok goriva je tu da bi se ograničila snaga...nekad su ih ograničili sa maksimalnim dozvoljenim pritiskom zraka koji dolazi iz turba i veličinom tanka za gorivo, sad su im dali otvorene ruke što se tiče pritiska turba, ali su im ograničili koliko maksimalno goriva mogu iskoristiti u 1h
@Kenny
time je dobiveno da se štedi na materijalu jer se više ne rade različiti omjeri brzina za svaku stazu posebno...dakle umjesto 19 različitih kompleta zupčanika u mjenjaču imaš 1 komplet koji mora uz to trajati i određeni broj utrka (mislim da je povećano sa 5 na 6 ako se dobro sjećam) prije zamjene
maksimalni protok goriva je tu da bi se ograničila snaga...nekad su ih ograničili sa maksimalnim dozvoljenim pritiskom zraka koji dolazi iz turba i veličinom tanka za gorivo, sad su im dali otvorene ruke što se tiče pritiska turba, ali su im ograničili koliko maksimalno goriva mogu iskoristiti u 1h
@Kenny
time je dobiveno da se štedi na materijalu jer se više ne rade različiti omjeri brzina za svaku stazu posebno...dakle umjesto 19 različitih kompleta zupčanika u mjenjaču imaš 1 komplet koji mora uz to trajati i određeni broj utrka (mislim da je povećano sa 5 na 6 ako se dobro sjećam) prije zamjene

- Caldor
- Profesionalni vozač
- Navijam za: McLaren
Magnussen 1.38:295. Mercedes opet radi brdo krugova