Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
Kenny
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Williams i MS

Re: NOVOSTI - Siječanj 2015.

Post Postao/la Kenny »

Znači Merc komotno može do kraja sezone razvijat svoj motor kad imaju toliku prednost, Honda će znači biti skroz u qurcu. Nego nakon ovih motora koliko dugo se neće smjet dirat ništa na njima?
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

Kenny je napisao/la:Znači Merc komotno može do kraja sezone razvijat svoj motor kad imaju toliku prednost, Honda će znači biti skroz u qurcu. Nego nakon ovih motora koliko dugo se neće smjet dirat ništa na njima?
Ove sezone mogu iskoristit tokene kroz cijelu sezonu. Nakon 2015. Sezone mogu mijenjat ali manji postotak od 2015. Do 28.2 2016 cca. Svakon godinon ti se povecava postotak zamrznutih dijelova. Do 2019 ce prakticki cijela PU bit zamrznuta.

@gjoko- vjerovatno ce na pocetku sezone bit modificirana PU s tim da ce promjenit dijelove za koje su sigurni da su uzrok loseg dobavljanja snage(veca turbina- raspored kompresor turbo) i tokom sezone mogu recimo se igrat s hlađenjem, nacinom ispusne grane. Ers nesto itd
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

Može se i dalje raditi,ali u granicama dozvoljenih tokena.Evo tebelarni prikaz po godinama,koliko se može i šta se može raditi:

slika
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

gjoko-mkd je napisao/la:Dali ovo znači da će Ferari započeti sezonu sa motorom od 2014,t.j. sa motorom sa manjim turbom? Neznam dali im se isplati da 1/3 od sezone izvozi sa inferiornim motorom, ili da celu sezonu izvoze sa koliko-toliko pojačanim motorom u okviru tih 32 tokena

Pa zapravo se po meni isplati više uvoditi promjene malo pomalo...npr. uvedu nešto za što su sigurni da funkcionira, vide kako se PU ponaša u toj konfiguraciji, vide ima li koje novo područje koje osjetnije kaska od ostatka PU i onda promjene taj dio (ako imaju još dovoljno tokena) i tako redom...nešto slično kao kad mijenjaš setup: nikad ne radiš previše promjena odjednom kako bi znao koja je točno promjena uzrokovala koju promjenu u ponašanju auta.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Ova blamaža s Hondom je u potpunosti ok ako će im dati 5PU kroz sezonu, jer ako su oni na pravilima iz 2014. zašto se to ne bi odnosilo na sve?

Mislim da ovo neće tu završiti, čuti će se još buke
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Cuky je napisao/la:
gjoko-mkd je napisao/la:Dali ovo znači da će Ferari započeti sezonu sa motorom od 2014,t.j. sa motorom sa manjim turbom? Neznam dali im se isplati da 1/3 od sezone izvozi sa inferiornim motorom, ili da celu sezonu izvoze sa koliko-toliko pojačanim motorom u okviru tih 32 tokena

Pa zapravo se po meni isplati više uvoditi promjene malo pomalo...npr. uvedu nešto za što su sigurni da funkcionira, vide kako se PU ponaša u toj konfiguraciji, vide ima li koje novo područje koje osjetnije kaska od ostatka PU i onda promjene taj dio (ako imaju još dovoljno tokena) i tako redom...nešto slično kao kad mijenjaš setup: nikad ne radiš previše promjena odjednom kako bi znao koja je točno promjena uzrokovala koju promjenu u ponašanju auta.
Sad bas pratim diskusiju na f1technical i cini se da nece to tako izgledat. Naime nece moc trku po trku upgradeat nego tek kad finaliziraju PU sa svim modificiranjima idu je homologirat nakon cega vise nema modifikacija i mogu onda koristit je u 2015. s tim da datum nije određen.

Vjerovatno ce svi krenut sa 2014 PU i tako ce kad homologiraju PU za 2015 onda koristit njih
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Cuky je napisao/la:

Sad bas pratim diskusiju na f1technical i cini se da nece to tako izgledat. Naime nece moc trku po trku upgradeat nego tek kad finaliziraju PU sa svim modificiranjima idu je homologirat nakon cega vise nema modifikacija i mogu onda koristit je u 2015. s tim da datum nije određen.

Vjerovatno ce svi krenut sa 2014 PU i tako ce kad homologiraju PU za 2015 onda koristit njih
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

otprilike ono što sam napisao gore.opet mislim das je bolje da ferari započne sezonu sa kakvim-takvim pojačanjem na motoru,nego da prve 5 utrke(toliko mora da izvozi jedan motor).ako i do tada ne razviju motor,moraju da čekaju 10 utrka kada će moći da ugrade drugi motor od ukupno 4.a to znači da je prošla sezona
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

JEl može neko da mi objasni te tokene oko motora? o čemu je tu rječ
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Ti tokeni bi ti bili kao neki bodovi. Svaki dio PU ima određen broj tih tokena(bodova). OVe godine se moze iskoristit 61 token (vidi tablicu od speedya), ali ti također pravilo nalaze da mozes promjenit sveukupno 48%mase PU sto dođe otprilike 32 tokena
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

@Kenny

Evo u ovom članku mislim poprilično razumljivo pojašnjeni tokeni
http://somersf1.blogspot.co.uk/2015/01/ ... bacle.html" onclick="window.open(this.href);return false;

F1NAC je napisao/la:Sad bas pratim diskusiju na f1technical i cini se da nece to tako izgledat. Naime nece moc trku po trku upgradeat nego tek kad finaliziraju PU sa svim modificiranjima idu je homologirat nakon cega vise nema modifikacija i mogu onda koristit je u 2015. s tim da datum nije određen.

U članku gore, tj. u komentaru na isti, Matthew Somerfield kaže da po onome kako on shvaća trenutnu situaciju proizvođači ne moraju odjednom iskoristiti svih 32 tokena nego mogu malo po malo, npr. nakon svakih 5 utrka homologirati novu verziju PU

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

imas jednu tocku u pravilniku koji nalaze da PU mores homologirat samo jednon. Nemogu radit vise homologacija
F1 Sporting regulations 2015
APPENDIX 4
POWER UNIT HOMOLOGATION

2. A manufacturer may homologate no more than one specification of power unit.
slika
speedy56
Legenda
Legenda

Dakle uz ovaj uvjet da se PU može jednom homologirati bi mogli očekivati početak sezone s 2014. PU verzijama, a kasnije (npr, oko Španjolske, 2-3mjesca više za razvoj) bi mogli uvesti tu finalnu 2015. verziju?
Kaj npr ako u 1 momčadi jedan vozač odvozi 1 utrku na 2014 PU, a drugi 2utrke i proizvođač homologira novu verziju (2015) PU, ovaj prvi će dalje tokom sezone moći koristit 3PU (2015), a ovaj drugi 2 (2015.) jer dalje mogu voziti samo s homologiranom verzijom (a homoligirana je samo jedna)

Al će bi 1000000 interpretacija ovoga...
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

sacekaj tek da se Honda pocne tuzit i trazit svoja prava u razvoju. James Allison je to dobro zakomplicirao
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

F1NAC je napisao/la:imas jednu tocku u pravilniku koji nalaze da PU mores homologirat samo jednon. Nemogu radit vise homologacija
F1 Sporting regulations 2015
APPENDIX 4
POWER UNIT HOMOLOGATION

2. A manufacturer may homologate no more than one specification of power unit.

Tako je...u jednom trenutku ne može imati više specifikacija homologirano. Ako naprave promjene na PU onda prethodno homologirana specifikacija više ne može biti korištena ni od jedne ekipe nego sve ekipe moraju koristiti novu specifikaciju

Dakle na početku sezone homologiraš specifikaciju A...ako kasnije u sezoni homologiraš specifikaciju B onda specifikaciju A više ne može nitko koristiti u utrkama jer nije više homologirana pošto je zamijenjena specifikacijom B.

Ovako kako si ti rekao, da samo jednom u sezoni možeš homologirati, je vrijedilo 2014...vrijedilo bi i ove sezone da se FIA nije zahebala pa u pravilnik zaboravila upisati datum do kada se mora homologirati konačna specifikacija.

slika
speedy56
Legenda
Legenda

FIA je izbacila detalje novih pravila o dobivanju superlicenca. Vozači će za dobivanje superlicence morati imati barem 18g, 2 god u nižim serijama, proći ispit o sportskom pravilniku i skupiti barem 40 bodova prema rezultatima iz nižih serija prema tablici
Championship position 1st 2nd 3rd 4th 5th 6th 7th 8th 9th 10th

Future FIA F2 Championship 60 50 40 30 20 10 8 6 4 3

GP2 Series 50 40 30 20 10 8 6 4 3 2

FIA F3 European Championship 40 30 20 10 8 6 4 3 2 1

FIA WEC (LMP1 only) 40 30 20 10 8 6 4 3 2 1

IndyCar 40 30 20 10 8 6 4 3 2 1

GP3 Series 30 20 15 10 7 5 3 2 1 0

Formula Renault 3.5 30 20 15 10 7 5 3 2 1 0

Japanese Super Formula 20 7 10 7 5 3 2 1 0 0

National F4 championships certified by FIA 10 7 5 2 1 0 0 0 0 0

National F3 championships 10 7 5 2 1 0 0 0 0 0

Formula Renault (EuroCup, ALPS or NEC) 5 3 1 0 0 0 0 0 0 0
Najviše bodova vozači mogu osvojiti u F2, prvenstvu koje još ne postoji... Po meni WSR 3.5 zaslužuje biti više rangiran.
DTM se ne spominje, a npr di Resta je prešao odande, ovaj Juncadella je tamo, Wehrlein isto,

http://www.autosport.com/news/report.php/id/117281" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Bottas je naprimjer koliko ja znam odvozio samo 1 sezonu u GP3 i bio prvak, a nakon toga prešao u Williams i ništa mu nije falilo
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

pa nije baš...pogledaj ovdje, u većini OW serija u kojima je nastupao (razna Formula Renault 2.0 i F3 natjecanja) je uglavnom bio uvijek među prva 3 na kraju sezone...a još je i prije nastupanja u F1 3 sezone bio test vozač Williamsa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Valtteri_Bottas" onclick="window.open(this.href);return false;

slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

aha, ja nisam dobro shvatio izgleda nisam čito tekst, znači svi rezultati se boduju u karijeri
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

da, ali moraju imati minimalno 2 sezone odrađene u nekoj od nižih serija.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

graf koji pokazuje minimalne dopustene tezine kroz godine

slika
slika
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

Koreja maknuta iz kalendara za 2015.

http://www1.skysports.com/f1/news/12433 ... dule?16789" onclick="window.open(this.href);return false;
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
speedy56
Legenda
Legenda

Zašto je GP Njemačke TBA na kojoj će stazi voziti?
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

jer bi ove sezone po tome kako je bilo do sada trebao biti Nurburgring...a moguće da još nije sigurno što će biti sa utrkom tamo pa postoji mogućnost da se opet u Hockenheimu vozi. Sjećaš se da i pretprošle godine nije Nurb bio siguran do mjesec-dva prije utrke

slika
speedy56
Legenda
Legenda

vjerojatno zato nije sigurno :)

Iskreno, zaboravio sam za 2013., sjećam se da je bilo povuci-potegni za pronalazak novog vlasnika dok neki ruski baja na kraju nije uzeo
slika
Zaključano