Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
Kenny
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Williams i MS

Re: NOVOSTI - Siječanj 2016

Post Postao/la Kenny »

Cuky je napisao/la:I onda je ogroman broj momčadi zatvorio svoja vrata jer im je sve dulja sezona sa sve jačim i skupljim motorima bila neodrživa. Zato se krenulo prvo sa cijelim vikendom, pa 2 vikenda i onda od 2006 na ovamo sa ograničenim brojem motora po bolidu za cijelu sezonu.
Da znam da su u 2000im propali svi manji timovi i ostali samo najjači, to je šteta, ali isto tako mi je i kalendar bezveze, ima hrpa staza, a većina njih su neke nove staze koje liče jedna na drugu, koje su bezveze, hrpa ih je u nekim zemljama di ljude F1 ni nezanima, ali eto ti arapi daju pare Bernieu, pa imamo hrpu glupavih staza.

Koliko god da su uspjevali do sada smanjit troškove sa tim motorima sad su ih povećali sa ovim novim

Cuky je napisao/la:Zašto miješaš kruške i jabuke? Pričali smo o zonama koje ne kažnjavaju pogreške, ne koje ne kažnjavaju namjerna izlaženja sa staze. Nije ista stvar kad vozač namjerno izađe sa staze kako bi stekao prednost (npr. Schumacher u Hockenheimu 2003. ili Vettel nekoliko puta kroz zadnjih par sezona) i tu je FIA da kazni takve stvari i kad vozač pogriješi, izleti i onda iskoristi taj asfalt da iskontrolira bolid, sabere se i vrati natrag u utrku (npr. Hamilton 2014. u Brazilu)
Tu treba biti šljunak da kazni vozače kad izlete, da izgube par mjesta, ili da se uopće nevrate na stazu, po meni i ta nenamjerna izljetanja trebaju biti kažnjena, ne da ih sudci na stazi kažnjavaju, nego da ih staza kazni

Cuky je napisao/la:Vozač i dalje kontrolira koliko snage želi od motora, vozač i dalje pritišće kočnicu, mijenja brzine i prilagođava se situaciji na stazi i samom bolidu. Elektronika ne upravlja bolidom na način da ga vozi umjesto vozača, elektronika se brine da bolid funkcionira kako treba, baš kao što je to u svim ostalim trkaćim serijama. Bez elektronike nebi bilo pitanje tko upravlja bolid nego kako ga uopće pokrenuti.
Da upravlja time vozač, ali isto tako postoji hrpa toga što mu omogućava lakšu vožnju, naprimjer lakše im je upravljat volanom nego prije, sustav koji neda da se bolid ugasi na startu...

Toon je napisao/la:
Kenny je napisao/la:Zato cjeniš Lemmya koji je osto do kraja ono što je
zato što on nije stroj...imaš jedan vic kad pitaju starog Rusa jel mu bilo bolje pod Staljinom ili sad pod Putinom...on im odgovor da je bilo bolje pod Staljinom a na pitanje pa zašto tada njegov odgovor je bio - tada sam bio mlad i mogao sam f...ati a sad ne mogu....
[/quote]

Nije on stroj, ali nisu ni vozači. Nebrini nisam toliko star ;) , ali kužim smisao vica
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

popeye je napisao/la:
Cuky je napisao/la: Elektronika ne upravlja bolidom na način da ga vozi umjesto vozača, elektronika se brine da bolid funkcionira kako treba, baš kao što je to u svim ostalim trkaćim serijama. Bez elektronike nebi bilo pitanje tko upravlja bolid nego kako ga uopće pokrenuti.
Nije tacno. U NASCAR-u uopste nema elektronike i cesce su greske vozaca jer je takav auto teze voziti. To je ono sto fali F1 a sto je pre bilo. Teze upravljanje bolidima. Vozacima treba otezati stvari a ne olaksati.
tako je. Auti se kreću kao u flinstonesima. #-o . Teze je vozit jer prakticki imaju nogu na gasu i ako milimetar otiđu van putanje ce se razletit po stazi.
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

popeye je napisao/la: Nije tacno. U NASCAR-u uopste nema elektronike i cesce su greske vozaca jer je takav auto teze voziti. To je ono sto fali F1 a sto je pre bilo. Teze upravljanje bolidima. Vozacima treba otezati stvari a ne olaksati.
Ima elektronike samo u puno manjoj mjeri i ne toliko u pomoći vozačima već više kao nekakav "nadgledni sustav" (nemam trenutno bolji izraz)...sigurno je teže voziti auto iz '65 nego iz 2005 normalno jer je tehnologija napredovala...što bi sad trebalo? vezati jednu ruku vozačima pa im "otežavati", stavljati one gusarske poveze na oči?...ako imaš mobitel/smartphone siguran sam da nije Nokia 3310 iako je to savršen trajan i nepoderiv mobitel, već neki iz zadnje/predzadnje generacije....
....problem je što staze ne kažnjavaju greške vozača - ne ovi nedosljedni suci - baš staze za svaki izlazak...
Kenny - tehnologija napreduje, galopira...logično je da možemo sa sjetom gledati neka stara vremena ali ne možemo ostati u tim vremenima već se treba pokrenuti naprijed....
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
popeye
Veteran
Veteran
Navijam za: Mad Max

Post Postao/la popeye »

Toon je napisao/la:
popeye je napisao/la: Nije tacno. U NASCAR-u uopste nema elektronike i cesce su greske vozaca jer je takav auto teze voziti. To je ono sto fali F1 a sto je pre bilo. Teze upravljanje bolidima. Vozacima treba otezati stvari a ne olaksati.
Ima elektronike samo u puno manjoj mjeri i ne toliko u pomoći vozačima već više kao nekakav "nadgledni sustav" (nemam trenutno bolji izraz)...
Ja kolko znam nemaju elektronike nemaju cak ni telemetriju nemaju ni pokazivac za gorivo.
Sprint Cup Series cars are unique in automobile racing. The engines are powerful enough to reach speeds over 200 mph (320 km/h), but high weight – coupled with a (relatively) simple aerodynamic package – makes for poor handling. Their bodies and chassis are strictly regulated to ensure parity, and electronics are traditionally spartan in nature.
slika
"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Pa sto ce ti pokazivac goriva :D ni u f1 nemaju pokazivac goriva. Ali ih zato imaju na pitu kao i u Nascaru
slika
wolfman
HNL kladionica super velemajstor
HNL kladionica super velemajstor
Navijam za: Vettel

Post Postao/la wolfman »

F1NAC je napisao/la:Pa sto ce ti pokazivac goriva :D ni u f1 nemaju pokazivac goriva. Ali ih zato imaju na pitu kao i u Nascaru
nemaju ni na pitu,da imaju ne bi lani par vozaća ostalo bez pobjede zato što im je nestalo goriva :D
elektronika u NASCAR-u stvarno je spartanska, ali neznam zašto bi F1 kao vrh motorsporta trebala sljediti primjer NASCAR-a
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Toon je napisao/la: ....problem je što staze ne kažnjavaju greške vozača - ne ovi nedosljedni suci - baš staze za svaki izlazak...

Pa da je šljunak pored staze kao prije nebi bilo potrebe za tim kažnjavanjima od sudaca, nego bi izgubili svaki put kad izlete koju sekundu
Toon je napisao/la:Kenny - tehnologija napreduje, galopira...logično je da možemo sa sjetom gledati neka stara vremena ali ne možemo ostati u tim vremenima već se treba pokrenuti naprijed....
Ma jasno da tehnologija napreduje, ali isto tako uništava ovaj sport. Da su ostale barem zone izljetanja kao prije već bi malo bolje to bilo i da se vozače nekažnjava za svaku sitnicu
wolfman je napisao/la: nemaju ni na pitu,da imaju ne bi lani par vozaća ostalo bez pobjede zato što im je nestalo goriva :D
elektronika u NASCAR-u stvarno je spartanska, ali neznam zašto bi F1 kao vrh motorsporta trebala sljediti primjer NASCAR-a
Jednostavno bi bila zanimljivija, nepredvidljivija, zamisli da i u F1 nemaju pokazivače za gorivo, postojala bi šansa da i u F1 ostaju bez goriva, ali nemora biti kao u NASCARu sve, nego neke stvari bi trebalo vratit na staro
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

wolfman je napisao/la: elektronika u NASCAR-u stvarno je spartanska, ali neznam zašto bi F1 kao vrh motorsporta trebala sljediti primjer NASCAR-a
Zato sto F1 propada. Zato sto je F1 trka inzenjera a ne vozaca. To treba promeniti i trke ce biti bolje i neizvesnije kao u NASCAR-u.
slika
"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

popeye je napisao/la: Ja kolko znam nemaju elektronike nemaju cak ni telemetriju nemaju ni pokazivac za gorivo.
...ranijih godina sam više pratio američke serije...u posljednje vrijeme baš ne pa ću malo bubati (možda govoriti neke poluinformacije) no znam da su negdje 2012 uvodili elektronsko ubrizgavanje a također u autima imaju cijeli sustav elektronske zaštite vozača (ne da mi se googlati) ali znam da ima neke veze s vatrom, sigurnosnim otvaranjima, gašenjem motora i sl....a kao što znaš ne možeš nigdje vidjeti što u stvari sve smiju/ne smiju imati jer NITKO OSIM NEKIH U MOMČADIMA nema na uvid kompletna pravila (tako je barem bilo a mislim da je i sada)...i da ne brkamo dva totalno različita utrkivanja...koliko se sada njihovih utrka vozi na ovalu? nekih 85%? - mislim da tu i nema neke velike mudrosti i pomoći od elektronike....a i kompletna autoindustrija (filozofija iste) bila poprilično različita u Europi i USA - a znamo da je ona u USA propala i da je pokupovana od ostatka svijeta...hmmm valjda zato jer je ipak ova Europska nešto bolja...
...rezime nekakav - možemo se prisjećati i žaliti za nekim "starim vremenima" no koristi od toga i nema baš nekakve...

@Kenny - šljunak? nisam baš siguran....preopasan materijal koji lako ode na stazu, u nečiju glavu, u dio nekog bolida....neki materijal koji može naglo i učinkovito bez opasnosti dosta usporiti bolid bi bio dovoljan....
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Toon je napisao/la:
...ranijih godina sam više pratio američke serije...u posljednje vrijeme baš ne pa ću malo bubati (možda govoriti neke poluinformacije) no znam da su negdje 2012 uvodili elektronsko ubrizgavanje a također u autima imaju cijeli sustav elektronske zaštite vozača (ne da mi se googlati) ali znam da ima neke veze s vatrom, sigurnosnim otvaranjima, gašenjem motora i sl....a kao što znaš ne možeš nigdje vidjeti što u stvari sve smiju/ne smiju imati jer NITKO OSIM NEKIH U MOMČADIMA nema na uvid kompletna pravila (tako je barem bilo a mislim da je i sada)...i da ne brkamo dva totalno različita utrkivanja...koliko se sada njihovih utrka vozi na ovalu? nekih 85%? - mislim da tu i nema neke velike mudrosti i pomoći od elektronike....a i kompletna autoindustrija (filozofija iste) bila poprilično različita u Europi i USA - a znamo da je ona u USA propala i da je pokupovana od ostatka svijeta...hmmm valjda zato jer je ipak ova Europska nešto bolja...
...rezime nekakav - možemo se prisjećati i žaliti za nekim "starim vremenima" no koristi od toga i nema baš nekakve...

Ako je samo ovo od elektronike što si napio ona nepomaže vozaču i to je uredu jer je ona samo zbog sigurnosti tu, jako zanimljivo je što svi podcjenjujemo NASCAR, ali pogledaj da jedan Montoya koji je bio hebeno dobar u F1 u NASCARu nije napravio ništa koliko ja znam

@Kenny - šljunak? nisam baš siguran....preopasan materijal koji lako ode na stazu, u nečiju glavu, u dio nekog bolida....neki materijal koji može naglo i učinkovito bez opasnosti dosta usporiti bolid bi bio dovoljan....[/quote]

Neznam da je šljunak nekog ubio, a što ode na stazu samo može donjet zanimljivosti utrke, zamisli da neko izleti i par sekundi poslje toga dođe Hamilton u Mercedesu i izvrti se, pa pola utrke mora vijat ostale
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Kenny je napisao/la:
Neznam da je šljunak nekog ubio, a što ode na stazu samo može donjet zanimljivosti utrke, zamisli da neko izleti i par sekundi poslje toga dođe Hamilton u Mercedesu i izvrti se, pa pola utrke mora vijat ostale
Pitaj Dr Helmuta Marka nakon sto se vozio iza Fittipaldija. makar danas imaju zylone na vizirima pa nebi se nis desilo. Ugl, odite gledajte Nascar i uzivajte. :bye:

danas imaju dosta debrisa od gume pa i ako malo izlete iz putanje prakticki je ko da su na ledu, toga nije bilo toliko u proslim vremenima. i da se dogodi ovo sto si ti napisao pa da Hamilton naleti na to dobili bi upozorenje kao sto dobe ako budu koji komadici karbonskih vlakna po stazi i dosta da prođu malo sporije i ce sami pomes to.
slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

F1NAC je napisao/la:
Kenny je napisao/la:
Pitaj Dr Helmuta Marka nakon sto se vozio iza Fittipaldija. makar danas imaju zylone na vizirima pa nebi se nis desilo. Ugl, odite gledajte Nascar i uzivajte. :bye:

danas imaju dosta debrisa od gume pa i ako malo izlete iz putanje prakticki je ko da su na ledu, toga nije bilo toliko u proslim vremenima. i da se dogodi ovo sto si ti napisao pa da Hamilton naleti na to dobili bi upozorenje kao sto dobe ako budu koji komadici karbonskih vlakna po stazi i dosta da prođu malo sporije i ce sami pomes to.
Nemam pojma šta se desilo Helmutu, ali i sam kažeš da su kacige sigurnije, tako da nebi bilo ništa. Istina da bi javili vozaču da je neko izletio na stazu, ali nebi stigli uvjek, a da mi je NASCAR zanimljiviji od F1 to nisam nigdje napiso
slika
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Kenny je napisao/la: Ako je samo ovo od elektronike što si napio ona nepomaže vozaču i to je uredu jer je ona samo zbog sigurnosti tu, jako zanimljivo je što svi podcjenjujemo NASCAR, ali pogledaj da jedan Montoya koji je bio hebeno dobar u F1 u NASCARu nije napravio ništa koliko ja znam
Tako je NASCAR se podcenjuje jer ljudi najcesce nisu upuceni a Montoja je proveo cak 7 godina tamo i ostvario je samo 2 pobede a NI JEDNU na ovalu!
slika
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

Ajmo sada nekakovo moje viđenje NASCAR vs F1....

F1 – staze po cijelom svijetu, recimo zato da je to globalno utrkivanje....različite staze, različite konfiguracije, uvjeti, klima i sve ostalo što ide s tim
NC – USA, i nešto malo van nje...recimo zato da je to natjecanje jednog kontinenta...utrkivanje u kojem se u 90% utrka skreće samo lijevo....

F1 – koriste se posljednje riječi tehnike, labaratoriji, vrhunski materijali, dizajneri, doktori ing...vrhunski stručnjaci na gomili područja
NC – čelik, motor, mehanika

F1 – trude se da ima što manje "prljavština vozača" na stazi tipa guranja, nesportskih poteza i slično i sve se kažnjava (poprilično nelogično)...sa zadnjeg na prvo je doći prava fantastika
NC – bez "prljavšina vozača" nema prave trke...svi se trude biti što podliji, lukaviji, prljaviji...za zadnjeg na prvo i nije baš velik problem

F1 – praćenje bolida i pretjecanje je poprilično teško izvesti, puno prljavog zraka...
NS – prednji ti čisti zrak(smanjuje otpor) i ti si iza njega u stvari u boljoj poziciji te su pretjecanja sasvim normalna stvar...čak idemo do onoga ne želim preticati sve do zadnjeg kruga

F1 – kočenja su česta i sa velikim G silama, kočnice od najboljih mogućih materijala, ubrzanja i usporavanja dio utrke, pravilni ulasci i izlasci kod zavoja itd...
NC – gas, gas, gas – održavanje idealne brzine i linije elipse (ovala)...da karikiram mislim da bi i sa mog auta diskovi izdržali utrku...

...svako neka odabere što voli...nekada sam gledao oboje...sada sam puno više na F1...prije svega jer nemam više vremena odvojiti za Nascar...Nascar je nekakvo američko shvačanje automobilizma, utrkivanja i stila života...F1 više nekako europsko...nemojmo podcjenjivati niti jedno niti drugo...to su dva različita svijeta i dvije različite filozofije...nemojmo ih uspoređivati, ne možemo to....
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Za mene je NASCAR bolji iz prostog razloga sto je konkurentniji, mnogo vise vozaca se bori za pobede i titulu dok se u F1 vec sve zna. Dalje svidja mi se sto su u NASCAR-u auti izjednaceni i sto gledam trke vozaca a ne kao u F1 trke inzenjera i onda imamo da jedan tim dominira sto se mislim nikome ne svidja.

Evo sa Top Geara usporedba:
F1 vs NASCAR: which is better?

When it comes to Formula One versus NASCAR, you can be as rude as you like about the other side. Many people are - and you know what they say…

F1 is dull. Nobody overtakes, and the same bloke wins every week. It’s hideously expensive. The cars are ugly. And the rules? No idea. And yet, each year, the cars and drivers are shipped, trucked or flown to 19-ish countries, where up to 300,000 people watch them race from moored yachts or muddy fields. The whole business makes about $1.5 billion per year. And around the world, nearly half a billion people watch at least 15 minutes of racing at some point during the season.

NASCAR sucks. They only turn left. The fans are fat. The drivers are fatter. The cars are made from pig iron and scrap. And yet each race is beamed to 150 countries, attracting about $3 billion in annual sponsorship from McDonald’s and Budweiser and other brands that keep the audience plump. About 75 million American adults - that’s one in three - consider themselves fans, and about 3.5 million pack the bleachers of the nation’s speedways every year.

But look past the hard-earned stereotypes, and you’ll find a reason to like both. Yes, F1 cars are made in whitewashed labs by mad professors. And NASCARs are knocked up in medieval foundries by men with mallets. But if an F1 car is a lunar module, a NASCAR is the rocket beneath it. Both deserve our respect.

They grew up at the same time but in very different ways. One began with moonshiners running loops around dirt tracks; the other with wealthy playboys armed with sports cars and twisting street circuits. Even today, their respective feeder series follow a similar plan: dirt racing for oval racers, costly karting for single-seaters. It’s cheap versus elite. Hot dogs versus hors d’oeuvres. Yes, there are exceptions to the rule, but when’s the last time you saw a blue-collar kid in a McLaren? (OK, Lewis wasn’t exactly from wealthy stock, but he was hardly from the wrong side of the tracks either).

In NASCAR, if it ain’t rubbin’, it ain’t racin’. Drivers bully through a vast swarm, and if you start at the back, you might still finish first. Try doing that in F1, and you’ll be picking carbon splinters from your face. In NASCAR, telemetry is banned, and where F1 has laptops, NASCAR has hammers and spanners. An F1 driver can tune his car on the go. Once up and running in a stock car, the only thing you can adjust is your attitude. But if you think that sounds easy, you try setting up a car for a 200mph lap of a steeply banked oval. During a race, a NASCAR’s chassis is literally bent by the centrifugal force of orbit.

Formula One designers fight a constant war on the atmosphere, with pointy bits and rude noses to slice the air. This leaves behind messy turbulence, which makes life harder for the cars behind - unless they get seriously close and risk a rear-ender. A bluff NASCAR leaves behind a cleaner pocket, which the following driver uses to gain a few miles per hour (the car in front also speeds up a bit as the vacuum pushes him along). But while you tailgate the car in front, the bloke behind is doing the same to you. It’s why they swap positions so often. In 2011, F1 saw about 80 genuine overtaking manoeuvres in the whole season. That year, NASCAR saw 88 lead swaps… in one race.

When an F1 driver brakes at the end of a straight, his body is tormented by a force of 5g. Brake discs are made by firing carbon atoms at a cobweb of rayon, and they cost a small fortune. Over in NASCAR, they make do with slabs of cast iron, but then again, they don’t use the brakes much. Instead, a driver must keep his speed up, tempering the throttle and picking a perfect elliptical line for hundreds of laps per race. So while his diet might be a touch… carby, you can’t knock his stamina. Especially as he must pump a clutch every now and then, unlike an F1 driver who has an easier job with paddles.

Very few people have felt these differences for themselves, and only one man has competed properly in both NASCAR and Formula One. He is Juan Pablo Montoya. “With NASCAR races being so long,” he tells us, “it’s important to be patient and understand how the track changes - but really, they’re opposite poles,” he says. “I remember the feeling of getting into an F1 car after the winter break and braking for the first time, and the grip… it was amazing. In NASCAR, the cars are very heavy and unpredictable, but it makes the racing great…”

Traditionally, a NASCAR shared much with its road-going counterpart. And while these days they can hardly be described as ‘stock’, the shells do bear a slight resemblance to their buyable counterparts, and teams must choose from one of three basic chassis: Chevy, Ford or Toyota. The idea is the same as always: win on Sunday, sell on Monday. It’s a similar deal in F1, though with cars sharing so little with what’s on your driveway, Monday’s shopping list is more likely to include a pack of fizzy pop than a new hatchback.

But enough of the economics. Because when you sit down in front of the telly on a Sunday afternoon, all you really want is a good show. NASCAR nails that one with the smoke and noise and fist fights. But - like any great performance - those boys make it look easy. Next to this, F1 looks a little more modest and, whichever way you cut it, more anorakish. But what you don’t see on TV is the sheer effort and brainpower that goes into the creation of every tiny part. It’s a lesson in particle physics to NASCAR’s Big Bang.

NASCAR is America at its best. Formula One is science at its most acceptable. The choice is yours, race fans.
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

popeye je napisao/la:Za mene je NASCAR bolji iz prostog razloga sto je konkurentniji, mnogo vise vozaca se bori za pobede i titulu dok se u F1 vec sve zna. Dalje svidja mi se sto su u NASCAR-u auti izjednaceni i sto gledam trke vozaca a ne kao u F1 trke inzenjera i onda imamo da jedan tim dominira sto se mislim nikome ne svidja.

Evo sa Top Geara usporedba:
Taj argument da je f1 utrka inzinjera umjesto vozaca je tako glupo govorit. A kad utrka F1 nije bila trka inzenjera? Gledaj si Nascar. Meni se od njega s*re. Dosta je da jednom moras ic na wc tijekom trke i vise neznas di je to. Jaki adrenalin mora bit gledat kakk skrecu ulijevo :D
slika
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Sva 4 proizvođača PU su pristala na smanjenje cijena PU za kupce te bi cijena trebala biti fiksna 12 milijuna € po sezoni umjesto dosadašnjih 20-25 milijuna € po sezoni po bolidu
http://www.autosport.com/news/report.php/id/122535

Također, dorade pravilnika vezanog za PU bi trebale biti napravljene pred 2018. te ostati nepromijenjeno te 3 sezone (dakle do 2020.)
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Toon je napisao/la:
F1 – praćenje bolida i pretjecanje je poprilično teško izvesti, puno prljavog zraka...
Ovdje se nemogu složit, nekad je bilo teško, a danas nije kad imaju DRS, ali mislim da ni netreba uspoređivar ove 2 serije jer su totalno različite, a na kraju svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Ja sam par puta probo da gledan NASCAR, ali jednostavno nisam mogo da gledam
slika
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

F1NAC je napisao/la: Taj argument da je f1 utrka inzinjera umjesto vozaca je tako glupo govorit.
A kao nije? Jel pobedjuje najbolji bolid? Pre je to bio RB a sad Mecka. Mozemo se samo nadati i Boga moliti da dva tima budu izjednacena i gledamo borbu Hamiltona i Fetela.
A kad utrka F1 nije bila trka inzenjera?
Problem je od kada ja pratim (od 2001) da je bilo stvarno dosadnih i predvidivih sezona, a evo unazad 3 godine gledamo dominaciju jednog tima.
Gledaj si Nascar. Meni se od njega s*re. Dosta je da jednom moras ic na wc tijekom trke i vise neznas di je to. Jaki adrenalin mora bit gledat kakk skrecu ulijevo :D
Kolko samo borbe i preticanja ima u NASCAR-u pa F1 moze sanjati o tim brojkama ;) I uz to prirodna su preticanja a ne vestacka sa DRS-om kao u F1.
slika
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Potvrđena je satnica starta utrka u 2016. Po tome saznajemo da će se VN Europe u Azerbajdžanu voziti u sumrak.
http://www.skysports.com/f1/news/12928/ ... -confirmed
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Ne sviđa mi se kako je ovo križanje s Le Mansom ispalo. Zašto F1 tu jednu utrku ne bi odvozila u subotu, kvale u petak, trening u četvrtak?? Petak je na 24hLM za WEC slobodan dan, dakle F1 bi se mogla pratiti bez problema (kvale). Start F1 utrke bi mogli staviti u subotu oko 13h (po njihovom vremenu, azerbajđanskom), a start 24hLM pomaknuti na 16h (po našem, iako bi ovo bilo izvedivo i s startom u 15h). Bez problema bi se gledao i Le Mans i F1, osim treninga, iako je to manje bitno. MotoGp je godinama u Assenu vozio utrku u subotu, a ako F1 može prebaciti treninge u Monte Carlu na četvrtak zbog modnih revija i partija ne vidim zašto se ovo ne bi moglo napraviti za najveću utrku na svijetu, a ako ništa drugo barem će prva utrka u Azerb. dobiti više medijskog prostora

I da, skoro sam zaboravio, u tom slučaju uopće ne bismo trebali spominjati ovo
The Azerbaijan event could also face the risk of fading light in case of delays, with the sun to set slightly after 9pm.
ali očito da glavonje nakon 1,5 godine brzo zaborave neke stvari...
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

navodno zbog pada cijene nafte je i palo gospodarstvo u Azerbajdžanu, pošto se da država temelji na nafti. I zbog toga je sad navodno cak i pod upitnikom odrzavanje trke
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Pirelli je na zadnjem testu donio gume s promjenjenom konstrukcijom koja je imala u sebi sloj koji ce omogucit nakon sto se guma istrosi do tog sloja ponavljanje famoznog cliffa. Naravno nijedan tim ni itko drugi osim pirellija nije znao
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ako sam te dobro razumio, napravit će "umjetan cliff" u svrhu veće zabave? tj. testiraju tu ideju.
Samo neka se trkaju.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

tako je. I uz to taj sloj bi trebao spriječit iznenadne delaminacije (Rosberg,Vettel u Spa)
slika
Zaključano