Novosti - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- popeye
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Mad Max
Re: NOVOSTI - 2020.
onaj gornji pravac je dugacak. hoce li to biti najduzi pravac u F1?

"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
Tako je
vidjet ćemo kad staza bude finalizirana... ali mislim da će ovo više ličiti na Rusiju nego na bilo što drugogjoko-mkd je napisao/la: 22 sij 2020, 01:57 Ovako na prvi pogled zapažam nekoliko detalja sličnih na stazu u Suzukiju
Po google mapsu taj pravac je dugačak cca. 1km (kojih 100m više možda). Otprilike nešto između startnog pravca u Barceloni i startnog pravca u Monzi.popeye je napisao/la: 22 sij 2020, 10:00 onaj gornji pravac je dugacak. hoce li to biti najduzi pravac u F1?
Najdulji pravac imaju Shanghai, Baku, Yas Marina i Hermanos Rodriguez sa 1200m, a ako se gleda od zadnjeg pravog zavoja onda je Baku rekorder sa 1600m
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
ja bi rekao po okolisu - Australija / KandaCuky je napisao/la: 22 sij 2020, 12:03 vidjet ćemo kad staza bude finalizirana... ali mislim da će ovo više ličiti na Rusiju nego na bilo što drugo
I like to race, not to do laps alone.
- Cuky
- Moderator
Ja sam mislio na sami layout staze. S obzirom da je na parkingu i ulicama oko stadiona biti će ravna staza bez puno uspona i padova, sa ogradom blizu same staze i velikim izletnim zonama...
BUMP: evo netko je već brzinski složio najnoviji layout Miamija za Assetto Corsa
BUMP: evo netko je već brzinski složio najnoviji layout Miamija za Assetto Corsa

- popeye
- Veteran
moguce da se ove godine dve trke nece voziti pozari u Australiji i virus u Kini...

"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
- Cuky
- Moderator
požari u Australiji su gotovi, tako da tu problema neće biti.
Virus u Kini je već druga stvar... ali tako se paničarilo 2-3 tjedna i kad je bio SARS i poslije Ebola, pa se svejedno sve dalje normalno nastavilo
a i realno mislim da je panika prenapuhana... sad se neko vrijeme paničarilo oko požara u australiji... tamo stigle kiše i panike nema više... onda je kraljica potpisala u zakon izlazak VB iz EU pa se o tome pisali 2 dana... i sad se pojavio novi virus gripe pa treba napraviti paniku od toga da bi se skupljali klikovi
Virus u Kini je već druga stvar... ali tako se paničarilo 2-3 tjedna i kad je bio SARS i poslije Ebola, pa se svejedno sve dalje normalno nastavilo
a i realno mislim da je panika prenapuhana... sad se neko vrijeme paničarilo oko požara u australiji... tamo stigle kiše i panike nema više... onda je kraljica potpisala u zakon izlazak VB iz EU pa se o tome pisali 2 dana... i sad se pojavio novi virus gripe pa treba napraviti paniku od toga da bi se skupljali klikovi

- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
Ako ti je trasportation lockdown grada koji ima 11milijuna stanovnika mala stvar, da onda je situacija prenapuhana....Cuky je napisao/la: 24 sij 2020, 13:35 požari u Australiji su gotovi, tako da tu problema neće biti.
I like to race, not to do laps alone.
- Cuky
- Moderator
To je, po meni, normalna reakcija da bi se širenje bolesti usporilo ili zaustavilo. Ali o tome nisam uopće pričao nego o panici koju pumpaju mediji

- Cuky
- Moderator
Prvi sektor u Paul Ricardu biti će kompletno redizajniran. Neće samo izabrati drugi layout nego će postojeći promijeniti. Ako FIA da svoj blagoslov promjene bi trebale biti završene već za ovogodišnju utrku
https://www.racefans.net/2020/01/27/new ... -boullier/
https://www.racefans.net/2020/01/27/new ... -boullier/

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Znaci Boullier je jos ziv
. Dugo ga nisam cuo nigdje 

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Cuky
- Moderator
dr. Helmut Marko već sad najavljuje proteste protiv Ferrarija u 2020.
https://www.gpfans.com/en/articles/4954 ... uspicious/

- popeye
- Veteran
vec krajem prosle godine ih je najavio.Cuky je napisao/la: 31 sij 2020, 19:24 dr. Helmut Marko već sad najavljuje proteste protiv Ferrarija u 2020.

- Cuky
- Moderator
FIA bi valjda do kraja idućeg tjedna trebala odlučiti što će biti sa VN Kine... opcije koje se spominju su:
- odgoda utrke te zamjena mjesta u kalendaru sa Rusijom ili možda Japanom
- otkazivanje utrke i zamjena sa VN Njemačke ili VN Malezije
- otkazivanje utrke bez zamjene
- utrka ide normalno kako je i planirano
BUMP: Kineski sportski savez objavio je da se svi sportski događaji obustavljaju do daljnjeg. To znači da nema VN Kine, barem ne u oroginalno planiranom datumu. Čeka se sada odlula FIA-e hoće li biti kakvih pomicanja utrka i sl.
- odgoda utrke te zamjena mjesta u kalendaru sa Rusijom ili možda Japanom
- otkazivanje utrke i zamjena sa VN Njemačke ili VN Malezije
- otkazivanje utrke bez zamjene
- utrka ide normalno kako je i planirano
BUMP: Kineski sportski savez objavio je da se svi sportski događaji obustavljaju do daljnjeg. To znači da nema VN Kine, barem ne u oroginalno planiranom datumu. Čeka se sada odlula FIA-e hoće li biti kakvih pomicanja utrka i sl.

- Domi
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Schumacher - Kimi
Navijan za Maleziju, uvijek super utrke i stvarno šteta da je više nema.
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
- Cuky
- Moderator
Oni su se, koliko sam skužio, između F1 i MotoGP odlučili za MotoGP jer je cijena organizacije manja, utrke su posjećenije, imali su i još uvijek imaju nekoliko svojih vozača sve 3 kategorije (doduše za 2020 imaju u Moto2 i Moto3) te motocikli manje oštećuju stazu nego F1 bolidi pa je i održavanje jeftinije.
Ali stvarno ne bih imao baš ništa protiv F1 utrke ondje.
BUMP: Svih 6 dana testiranja biti će prenošeni live na F1 TV Pro, Sky F1 UK i Sky F1 Italia. I to sva 3 dana od 09:00-13:00 i od 14:00-18:00.
Također, za novu sezonu je unaprijeđen i live timing.
https://www.formula1.com/en/latest/arti ... svcnw.html
Jedino još nigdje ne nalazim ništa o popustima za F1 TV ove sezone
Ali stvarno ne bih imao baš ništa protiv F1 utrke ondje.
BUMP: Svih 6 dana testiranja biti će prenošeni live na F1 TV Pro, Sky F1 UK i Sky F1 Italia. I to sva 3 dana od 09:00-13:00 i od 14:00-18:00.
Također, za novu sezonu je unaprijeđen i live timing.
https://www.formula1.com/en/latest/arti ... svcnw.html
Jedino još nigdje ne nalazim ništa o popustima za F1 TV ove sezone

- popeye
- Veteran
evo jos nesto od Forbsa
recimo da ulazu isto para u razvoj motora to je $250 M po timu. samo za motore.The American business magazine reports that these four suppliers spend one billion dollars annually on Formula 1 engines.

- Cuky
- Moderator
Nije po timu nego po proizvođaču motora... jer su i kod tvorničkih ekipa troškovi za motore odvojeni od troškova ekipe. Kod nekih, kao npr Mercedes (momčad stacionirana u Brackleyu, pogonski odjel stacioniran u bivšoj Ilmorovoj tvornici u Brixworthu) i Renault (momčad u Enstoneu, motor se proizvodi u Viry-Châtillonu) su čak i na različitim lokacijama.
Dakle AMG Petronas Mercedes-Benz F1 Team i Mercedes High Performance Powertrains su dvije pravno odvojene cjeline pod istim vlasnikom. Kako točno reguliraju financije međusobno to ne znam, ali novci od prodaje PU Racing Pointu i Williamsu idu u Mercedes HPP, a ne u F1 momčad.
BUMP
Dakle AMG Petronas Mercedes-Benz F1 Team i Mercedes High Performance Powertrains su dvije pravno odvojene cjeline pod istim vlasnikom. Kako točno reguliraju financije međusobno to ne znam, ali novci od prodaje PU Racing Pointu i Williamsu idu u Mercedes HPP, a ne u F1 momčad.
BUMP

- popeye
- Veteran
Caki jel ja pricam kineski? Forbs je rekao da su 4 proizvodjaca automobila (Ferari, Merc, Honda i Reno) koja su sada u F1 potrosila $1 B u godini za motore. dao sam primer ajmo uzeti da su sva 4 trosila jednako to je $250 M samo za razvoj motora. ja ne znam sta si ti pogresno shvatio?
Inace Mercedes od prodaje motora RP i W dobija $37 M

Inace Mercedes od prodaje motora RP i W dobija $37 M
a ovo je izvestaj finansija iz 2016The story doesn’t stop there though as Mercedes gets an estimated $37 million annually from supplying its engines to the Williams and Racing Point teams.

- Vuksa_KC
- Veteran
Napisal si prvo po timu, Cuky te samo ispravil.popeye je napisao/la: 08 vel 2020, 01:22 Caki jel ja pricam kineski? Forbs je rekao da su 4 proizvodjaca automobila (Ferari, Merc, Honda i Reno) koja su sada u F1 potrosila $1 B u godini za motore. dao sam primer ajmo uzeti da su sva 4 trosila jednako to je $250 M samo za razvoj motora. ja ne znam sta si ti pogresno shvatio?
- popeye
- Veteran
i sta sam pogresio? postoji samo jedan Ferari, jedan Mercedes, jedan Reno.
Mercedes ima fabriku motora na jednoj lokaciji a za sasiju na drugoj jer su prvo kupili ilmor pa tek mnogo posle Bron GP koji je lociran na drugom mestu. Renoova fabrika motora je u Francuskoj a fabrika sasije u Engleskoj jer su kupili tim Beneton odnosno Toleman cije je sediste u Engleskoj. I budzetom upravlja jedan covek sef tima Toto (za Merc) i on odredjuje kolko ce otici para na sasiju a kolko na motor.

- Vuksa_KC
- Veteran
To su proizvođači motora, a postoji više timova s Ferrarijem, više s Mercedesom i više s Renom i Hondom.popeye je napisao/la: 08 vel 2020, 12:41i sta sam pogresio? postoji samo jedan Ferari, jedan Mercedes, jedan Reno.
Mercedes ima fabriku motora na jednoj lokaciji a za sasiju na drugoj jer su prvo kupili ilmor pa tek mnogo posle Bron GP koji je lociran na drugom mestu. Renoova fabrika motora je u Francuskoj a fabrika sasije u Engleskoj jer su kupili tim Beneton odnosno Toleman cije je sediste u Engleskoj. I budzetom upravlja jedan covek sef tima Toto (za Merc) i on odredjuje kolko ce otici para na sasiju a kolko na motor.
- popeye
- Veteran
o boze
ajde necu vise nista...

- Cuky
- Moderator
Već sam ti napisao u svojem prvom odgovoru. Mercedes AMG Petronas Motorsport i Mercedes AMG High Performance Powertrains Ltd su 2 odvojene firme, ili kako vole napisati, 2 odvojena pravna subjekta.
Jedan se utrkuje u F1, drugi proizvodi pogonske jedinice za F1, GT3, cestovne hypercars i drugo.
To što je oboma vlasnik Deimler ne znači da F1 momčad ulupava tih, nagađajmo, 250 milijuna $ godišnje u razvoj pogonske jedinice. To radi HPP, a Mercedesova momčad svoj budžet troši na ostalo.
Jedan se utrkuje u F1, drugi proizvodi pogonske jedinice za F1, GT3, cestovne hypercars i drugo.
To što je oboma vlasnik Deimler ne znači da F1 momčad ulupava tih, nagađajmo, 250 milijuna $ godišnje u razvoj pogonske jedinice. To radi HPP, a Mercedesova momčad svoj budžet troši na ostalo.

- popeye
- Veteran
To je bila moja pretpostavka (ja ne znam tacan broj niko ne zna) na izvestaj Forbsa da ta 4 proizvodjaca auta potrose $1 B u godini samo za razvoj F1 motora.Cuky je napisao/la: 08 vel 2020, 19:09

- Cuky
- Moderator
znam... držao sam se te brojke jer je jednostavna za koristit u raspravi a točnu ionako ne znamo