Drag ti je efektivno nusprodukt u slučaju F1 downforca ili u avijaciji lifta. Za početak kako rade krila na kojem principu? imaš aeroprofil nalik suzi koji je zaobljen. Za primjer poprečni presjek profila krila (stražnje krilo sastavljeno od 2 profila)pospani gad je napisao/la: ↑16 kol 2018, 17:59Zanimljivo..... to nisam znao. A pojasniš mi pojam drag? To je ono kada treba što manje downforcea, kao na stazi u Monzi, kada su i prednja i stražnja krila "pojednostavljenja"? Pomislim i na NASCAR i na one rakete na četiri kotača - ona suluda ubrzavanja, gdje se zaustavljaju padobranom.Cuky je napisao/la: ↑16 kol 2018, 15:47 S obzirom da je kod Prosta u toj njihovoj zadnjoj sezoni kronično nedostajalo downforcea mislim da je to bio samo najjednostavniji način za dodati downforce na stazama na kojima preveliki drag nije bio toliki problem (ako se ne varam, po rubnicima bih rekao da je fotka iz Mađarske). Nešto slično kao ova dva slučaja kod Arrowsa i Jordana na FP u Monaku te iste godine:
..............................
Kasnije, kada su prvo u Renaultu, a onda i drugi, počeli takva krilca stavljati na svoje bolide to se više koristilo za fino usmjeravanje zraka oko prednjih kotača nego za downforce na prednjem krilu te su zapravo dobivali i ukupno smanjenje draga pošto je manje strujanja bilo ometano prednjim kotačima.

Sa svojim nagibom i zaobljenjem mijenja se tlak oko profila. U slučaju F1 imaš viši tlak s gornje strane i niži s donje što rezultira normalno downforceom. E sad zašto to spominjem, zato jer zone viši/niži tlak utječu na drag. A to si možeš zamislit kao silu otpora tvojeg kretanja recimo kroz vodu. Dok plivaš probaj s rukom gurnut vodu, i dok guraš prati kako se valovi generiraju (to radim kad mi je dosadno na moru) i vidjet ćeš kako ti voda na rubovima dlanova bježi odiza prema unutra gdje je tlak dosta niži nego onaj ispred ruke. Normalno veličina draga ti ovisi o brzini objekta koji se kreće kroz fluid. Što se monze tiče da, što je manje krila to je manja razlika u tlakovima i dolazi do manjeg draga.
Za više