P&O - Srpanj 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Buba je napisao/la:Mladene,ima te li kakvih informacija tko bi mogao doci u Mclaren umjesto Couglhana.
Tko uopce radi na poziciji na kojoj je nekad radio Newey....?
Cini se da je dosta inzinjera otislo iz Mclarena poslednjih godina,vaznih ljudi,ali ne cini se da su puno oslabili kako bi to utjecalo na druge momcadi.
Moje informacije su da McLaren neće nadomještati Coughlana. To, zapravo, nije nekadašnja pozicija Neweya, već pozicija glavnog dizajnera (Newey je bio tehnički direktor), što kod McLarena znači tek glavnog crtača ideja koje inače koncipira čitav njihov dizajnerski komitet.
Čini se da kod McLarena ovakav sistem funkcionira (suprotno onom što bih, recimo, ja mislio), tako da ih onda ne pogađa puno kad netko ode iz ekipe. I naravno, dva ključna čovjeka iz te tehničke ekipe, Paddy Lowe i Neil Oatley, vrlo su čvrsti McLarenovi ljudi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

M. Schumacher je napisao/la:Mladene,imam jedno pitanje u vezi broja staza tj.utrka u kalendaru F1 zanime me dali postoji nekakvo ograničenje broja utrka u sezoni?HVALA
Sada se čini da postoji nekakav prešutni dogovor da se neće ići na više od 20 utrka, zbog obzira prema obiteljima svih koji rade u Formuli 1.
Međutim, do prije pet-šest godina svi su se kleli kako neće biti više od 16 ili 17 utrka, uključujući i Ecclestonea koji je govorio kako bi više utrka razvodnilo kvalitetu. Sada je pjesma drugačija, bez sumnje inicirana ekonomskom lukrativnošću nastalom dolaskom novih utrka, i novih F1 tržišta.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav Mladene
Evo nov sam na forumu i nemojte mi zamjerati ako postavim pitanje iz nekog prijašnjeg posta.Imam nekoliko pitanja za vas
1.Što mislite o da li je važno baš da neka staza odgovara određenoj momčadi?Recimo da li bi Raikkonen mogao slaviti na nekoj stazi koja ferrariu ne odgovara kao što je to Nurburgring.Ja osobno mislim da može jer je on po meni vrhunski vozač koji može gurati bolid preko granica svojih mogućnosti kao što su to radili veliki vozači poput Senne,Fangia,Shumachera.Osim toga kada je tu mclaren zadnji puta pobijedio ako je to njihova staza?

2.Od ovogodišnjih 17 utrka koje vam se najviše sviđaju?Što mislite o stazama Spa,Shanghai,Hungaroring i Istanbul(meni su te najbolje)

3.Što mislite da li bi vas Massa uvjerio u svoje vozačke sposobnosti da pobijedi u nekoj utrci kao što je recimo Raikkonen pobijedio u Suzuki 2005.

Hvala unaprijed.
1. McLaren je posljednji pu pobijedio u Nürburgringu 1998. s Mikom Häikkinenom. Dakle, u pravu ste, dosta davno. Međutim, 2003. i 2005. Kimi Räikkönen bio je uvjerljivo premoćan u ovoj utrci i trebao je oba puta pobijediti, osobito 2005. kad je imao onaj lom prednjeg ovjesa u posljednjem krugu. Kad velim da McLaren ima više šansi u Nürburgringu, mislim prije svega na njihovu, čini se, veću agilnost pri izlasku iz sporih zavoja, kakvih na ovoj stazi ima nekoliko. Ferrari, sa svojim dužim međuosovinskim razmakom, ide za nijansu lošije po takvim dijelovima staza. Ali, ima u Nürburgringu i dijelova koji su kao stvoreni za Ferrari, tako da McLarenova prednost ne bi trebala biti jako naglašena.

2. Šangaj mi je malo anemična staza, s (pre)golemim zonama za izlijetanj koje je čine malo neuzbudljivom. Hungaroring je dobra staza za ići po njoj u Porsche Carreri, ali to je užasna staza za Formulu 1, osim ako ne pada kiša. Spa i Istanbul su dvije uvjerljivo najbolje staze u Formuli 1 danas, s time što je Spa (meni) bolja jer se nalazi u prirodnom ambijentu (jednim dijelom u šumi) i ljepše je položena. Voziti običan auto po stazi Spa je čudesno. Mogu misliti kako je voziti neku rasnu pilu.

3. Ah da, to bi već bilo nešto drugo. Istina, trebao bi napraviti dva-tri puta (baš kao što je Räikkönen napravio), i onda bih možda priznao da u njemu ima ono nešto.
ipenezi3
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la ipenezi3 »

Mladene, kada možemo očekivati one razdvojene stražnje spojlere na bolidima, i što točno nude osim onemgučavanja da taj bolid na ravnom bude prestignut?
Hvala unaprijed.
Penza
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Formel ajnc je napisao/la:Pozdrav, gospodine Jergoviću!

Želio bih znati kakvo mišljenje imate o još nekim detaljima vezanim za aktualnu špijunsku aferu.

Osvrnut ću se na spominjanje Ferrarijeve podnice u kontekstu te afere. Već ste rekli da je McLaren za tu podnicu mogao možda doznati i tako da im je netko to jednostavno rekao, dakle, bez krađe dokumenata. Ali i u tom slučaju se radi o ilegalnim radnjama, tj. o odavanju tajni konkurenciji, ali usmenom predajom i o iskorištavanju nelegalno dobivenih podataka. Prema tome, ako je McLaren do ideje o prefleksibilnoj podnici došao ilegalnim putem, zar ne bi bilo logično da McLaren tu svoju pretpostavku u javnosti ni ne spominje, jer je za očekivati da bi ih se moglo pitati otkud im informacije. Osim toga, poteškoće koje ima Ferrari zbog korigiranja pravila o provjeri podnice daleko su manje nego šteta koju bi McLaren pretrpio kad bi se ustanovilo da je do informacije o podnici došao činjenjem nelegalnih radnji.

Budući da je teško povjerovati da su u McLarenu toliko glupi da u javnost izlaze s informacijama čije bi posjedovanje moglo izazvati velike sumnje u regularnost McLarenovog ponašanja i budući da u vrijeme kad se pojavila pritužba na Ferrarijevu podnicu nitko nije tražio da se ispita otkud McLarenu ti podaci, moja je pretpostavka da vjerojatno postoji neki legalan način da se to dozna.

Pretpostavljam da FIA na svakom Grand prix vikendu podvrgava bolide provjerama regularnosti. Jesu li konkretni rezultati tih provjera dostupni javnosti, tj. ekipama? Može li npr. neka ekipa od FIA-e tražiti na uvid rezultate provjera bolida konkurentskih momčadi, pa onda na temelju toga pretpostaviti da bi se neke komponente ponašale neregularno da su podvrgnute strožim testovima? Nije li moguće da se tako nešto dogodilo i u ovom slučaju?

Zahvaljujem se na strpljenju!

Pozdrav!
Vi ste apsolutno u pravu. Ja sam samo rekao da nije nužno da se do tih podataka došlo iz papirologije koja se našla kod Coughlana. Dakle, hoću reći, ja ne mislim da je McLaren uopće dobio te informacije kao neku specijalnu tajnu. Samo sam rekao da ih je mogao dobiti i drugim putem, ako ih je (što, ponavljam, sumnjam) dobio.

Inače, u Formuli 1 radi oko dvije tisuće ljudi (samo u ekipama). Ono što sam htio reći je da je dovoljno da netko negdje pripomene nešto o nekakvim fleksibilnim podnicama, i odmah će se naći netko tko će biti dovoljno sumnjičav (a Ron Dennis je upravo takav lik) da pokrene postupke provjere.
1994. je Nicola Larini zamjenjivao ozlijeđenog Jeana Alesija u Ferrariju i greškom (stvarno čistom jezičkom greškom) je spomenuo kako je na njegovom autu slabije radio traction control. On je mislio reći traction, ali rekao je traction control. Ferrari tada nije imao traction control (koji je bio zabranjen pravilima), to znam pouzdano, a i rezultati utrka to pokazuju. Pa ipak, na tu Larinijevu opasku nekom novinaru cijeli je paddock skočio na to kao na omiljenu kost, i nisu je puštali sve dok im pažnju nisu preuzele neke druge stvari (kao događaji u Imoli dva tjedna kasnije).
Dakle, lako je moguće da je Dennis negdje od nekoga čuo to o fleksibilnoj podnici i jednostavno je alarmirao FIA-u na provjere, bez veze s aferom koja se kasnije razbuktala.

Inače, kao što znate, ˝posuđivanje˝ ideja u Formuli 1 (tako što se neki detalj vidi kod konkurencije i onda prilagodi vlastitom autu) normalna je, gotovo rutinska, stvar i ne smatra se ilegalnim ponašanjem.

Rezultati testova FIA-e (uglavnom) nisu dostupni javnosti, ali jesu svim ekipama. Dakle, u ovom slučaju McLaren je sigurno mogao vidjeti rezultate testova i Ferrarijevih podnica. Ali, ono što se ovdje dogodilo je da je McLaren zatražio te provjere i testove - za sve ekipe, uključujući i svoju - prije nego što se znalo da su možda neke podnice previše fleksibilne. Dakle, McLaren nije, službeno, ciljao samo na Ferrari, i nije mogao znati da su neke podnice malo previše fleksibilne prije nego što su rezultati testova postali dostupni.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Mladene, kada možemo očekivati one razdvojene stražnje spojlere na bolidima, i što točno nude osim onemgučavanja da taj bolid na ravnom bude prestignut?
Hvala unaprijed.
Koliko ja znam, ta je ideja pronjuškana od strane Tehničke grupe Formule 1 i, praktički, odbačena. Mislim da možete zaboraviti na taj koncept.
pospani gad
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

Dobar dan, Mladene!

Molim vaša mišljenja o vozačkim kvalitetama Spykerovih test vozača Markusa Winkelhocka i Adriana Vallesa?

Markus bi mogao biti na GP Europe

Adrian na GP Mađarske

a ne bi se čudio ako bi se za volanom Spykera na GP Turske pojavio Fairuz Fauzy!

Sve se to kod Spykera plaća, no ipak za nabrojanu trojku molim vaše mišljenje!

Hvala!
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
ipenezi3
Početnik
Početnik

Mladene, vi poznajete Ecclestonea bolje nego svi mi, da li možda znate što on misli o tome da stalno pobjeđuje McLaren ili Ferrari? Misli li on da je to pozitivna stvar za formulu 1 ili ima neko svoje negativno mišljene? A, što vi mislite o spomenutome? Molim vas da to malo prokomentirate.
Unaprijed hvala.
Penza
tvojnov2
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari i Gazdu

Post Postao/la tvojnov2 »

Mladene pozdrav

Zanimaju me dve stvari:

1.Možete li mi malo objasniti situaciju iz Hockenheima 2005.Nisam tu utrku gledao pa me zanima kako je alonso u toj utrci došao do pobjede?

2.Što mislite o Adrianu Sutilu?Vidim da taj dečko stvarno zna voziti dobro što je uostalom pokazao na trećem treningu u Monacu kada je odvozio najbrže vrijeme i to po kiši.Da li ga možemo nazvati novim Regenmaisterom(kišnim kraljem) kao što su to zvali Schumachera svojevremeno?Da li bi ostvarivao bolje rezultate kao i Hamilton da vozi u boljem autu?

Pozdrav
Go reds!!!!!! Go Schumi!!!
sumil
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Post Postao/la sumil »

Pozdrav gospodine Jergoviću

Interesuje me zbog čega su konkretno Max Mosley i Ron Dennis u lošim odnosima.
B-Link

Re: nova staza?

Post Postao/la B-Link »

Mladen Jergović je napisao/la:
tg je napisao/la:Ove godine imamo novu stazu u kalendaru F1, koja zamjenjuje Suzuku. Ko je projektovao tu stazu, kojim bolidima odgovara, kakva je? recite nam nesto o toj stazi. Mislite li da je dobar potez zamjene Suzuke za Fuji? I sta mislite hoce li biti vise izjednacena situacije [ Ferrari-Mclaren ] na VN Evrope, ili ce KIMI prema 3 za redom? Hvala na predhodnim ODGOVORIMA.
Fuji je staza na kojoj je održan Grand Prix Japana 1976. i 1977., ali prošle godine ju je radikalno dotjerao Hermann Tilke, Ecclestoneov kućni ahritekt F1 staza. Po onom što do sada znam, staza je prilično sterilna, s jednim stvarno smiješnim Mickey Mouse dijelom pred kraj kruga. S druge ima jako, jako dugačku ciljnu ravninu, mislim najdužu u današnjoj Formuli 1. Po onom što sam do sada vidio (a i neki drugi ljudi, među njima i Jenson Button), ova staza nije ni do koljena Suzuki.
Suzuka je otpala jer je Toyota (vlasnik staze) ponudila više novca Ecclestoneu, i zato jer je Suzuka (čiji je vlasnik Honda) postala lagano stara i zapuštena. Na stazi Fuji će, kako sada stvari stoje, i McLaren i Ferrari vjerojatno imati podjednake šanse.
Evo da vidite kako to izgleda nakon Tilkea

slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Mladene, ovo o Hillu izašlo je na autosport.com
Hm, pregledao sam sve živo i nisam ništa našao. Imate datum?
ipenezi3
Početnik
Početnik

Oprostite, mladene nije bila rijeć o Hillu, nego o Mansellu.
AUTOSPORT.HR 06.05.2007
Ispričavam se još jednom.
Penza
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la LeoZGB »

Mladene vec sam vam postavio par pitanja o buducnosti vodstva F1 (kakve su sanse da se Mosley makne i kakve su sanse da vozaci preuzmu F1) ako se sjecate tih pitanja.

E a sad me zanima jer sam isao gledat arhivu vasih clanaka tu na F1-HR i u clanku posvecenom sramotnoj utrci u SAD-u (u kojoj je jedina zanimljivost bila dal ce se dva ferrarija slupat pri izlascima iz boksova) pise da se sedam momcadi odlucilo da ce na jesen izabrat drugog kandidata za predsjednika FIE ili osnovat vlastitu formulu od 2008.
Znamo da se nista nije niti ce se od toga dogodit ali mene zanima zasto stvarno nisu maknuli Mosleya ako su to mogli napravit?

Nadalje koliko sam uspio vidjet tu na ovoj stranici u kolumnama ste rijetko pisali o MS, a i opcenito ga spominjete samo kada vas se pita nesto sto se direktno njega tice (znam da niste njegov ljubitelj ali znam da cijenite to sto je covjek napravio i da ga smatrate jednim od 3 naj veca ikada) pa me zanima posto ne poznajem vas rad inace dali ste drugdje vise pisali o doticnom vozacu a da vam to posao nije direktno nalagao.

Trece stvar koja me zanima je (ponavljam ne poznajem vas rad) dal ste pisali kakve knjige koje se ticu F1 a da nisu namijenjene direktno ljudima kojima su statistike sve nego nesto tipa ovih kolumni koje pisete ovdje, znaci nadasve zanimljivo stivo koje svatko tko voli ovaj sport ce s gustom progutat u jednom dahu a da nemora biti vrhunski znalac da shvati poantu, i ako niste dali planirate jer mislim da bi napisali bestseler.

I za kraj mojeg davljenja zanima me dal bi bili voljni napisat recimo pet clanaka o pet vama naj vecih vozaca (naravno moze i deset clanaka) s tim da bi svaki clanak bio posvecen samo jednom vozacu i da to bude napisano ljudski a ne novinarski ako me razumijete sta hocu reci.

Unaprijed hvala i do sljedeceg gnjavljenja
Sex is like hacking...U go In..U go out...and U pray that U didn´t left something behind

Bolje proliti malo s Parkinsonom, nego zaboraviti popiti s Alzheimerom.
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pospani gad je napisao/la:Dobar dan, Mladene!

Molim vaša mišljenja o vozačkim kvalitetama Spykerovih test vozača Markusa Winkelhocka i Adriana Vallesa?

Markus bi mogao biti na GP Europe

Adrian na GP Mađarske

a ne bi se čudio ako bi se za volanom Spykera na GP Turske pojavio Fairuz Fauzy!

Sve se to kod Spykera plaća, no ipak za nabrojanu trojku molim vaše mišljenje!

Hvala!
Od spomenute trojice vjerojatno je najbolji Markus Winkelhock. Svakako ima najviše iskustva.
Nisam sto posto siguran da Valles ima Superlicencu, što znači da bi morao odvoziti bar 300 km u testovima, ako hoće voziti u Mađarskoj.
Fauzy sigurno nema Superlicencu, i za njega važi isto.

Ali, sve su to klasične plaćene vožnje, i zbilja nisam siguran da je voziti jednu utrku za Spyker briljantna investicija. Ti ljudi (tj. njihovi sponzori) će potrošiti između 700 tisuća i milijun eura za to da budu posljednji. I još će ih Sutil vjerojatno dobro prizemljiti...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Mladene, vi poznajete Ecclestonea bolje nego svi mi, da li možda znate što on misli o tome da stalno pobjeđuje McLaren ili Ferrari? Misli li on da je to pozitivna stvar za formulu 1 ili ima neko svoje negativno mišljene? A, što vi mislite o spomenutome? Molim vas da to malo prokomentirate.
Unaprijed hvala.
Mislim da je Ecclestoneu to OK, sve dok ne pobjeđuje stalno samo jedna ekipa (kao, recimo, Ferrari 2002 ili 2004.). Radi se ipak o velikom dvoboju, i to je dobro za publicitet Formule 1.
Osobno, mislim da to nije tako jako dobro, jer imamo te dvije ekipe, onda BMW koji im ne može ništa, ali je ipak oštro najbolji od ostalih. Tek onda imamo izjednačenost među ostalim ekipama.
Meni bi se puno više sviđalo da nismo sigurni da će u nedjelju pobijediti McLaren ili Ferrari, da imamo više nepredviđenih rezultata.
Možda padne kiša...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:Mladene pozdrav

Zanimaju me dve stvari:

1.Možete li mi malo objasniti situaciju iz Hockenheima 2005.Nisam tu utrku gledao pa me zanima kako je alonso u toj utrci došao do pobjede?

2.Što mislite o Adrianu Sutilu?Vidim da taj dečko stvarno zna voziti dobro što je uostalom pokazao na trećem treningu u Monacu kada je odvozio najbrže vrijeme i to po kiši.Da li ga možemo nazvati novim Regenmaisterom(kišnim kraljem) kao što su to zvali Schumachera svojevremeno?Da li bi ostvarivao bolje rezultate kao i Hamilton da vozi u boljem autu?

Pozdrav
1. Räikkönen je bio uvjerljivo najbrži i u kvalifikacijama i u utrci, ali onda mu je riknula hidraulika u 35. krugu (od 67). Alonso (treći u kvalifikacijama) onda je mirno preuzeo vodstvo i pobijedio.

2. Sutil je jedan od najboljih mladih vozača koji su došli u Formulu 1 u posljednje vrijeme. Školovani pijanist (i sin svirača oboe u minhenskom filharmonijskom orkestru), on ima dobro obrazovanje i fine manire, i na stazi je jednako impresivan. On je jedan od rijetkih vozača za koje Lewis Hamilton tvrdi da ih se pribojava. Oni se znaju jako dobro iz Formule 3, gdje su bili u istoj ekipi. Sutil je svoje u Spykeru završio; sad treba doći u bolju ekipu i bit će vrlo, vrlo dobar.
ipenezi3
Početnik
Početnik

Zadnje vijesti kažu da je Stepney primao mito, a vele da im je daval i Ferrarievu telemetriju. Što mislite kolko je McLarenu ta telemetrija mogla značiti(pomoći) da prestignu crvene? Po meni, ako se dobro razumijem, telemetrija je mogla pomoći tako da srebrni vide gdje mogu nabiti gas da prestignu vozaće Scuderie, da saznaju gdje im je slaba točka, dali im se motor grije i kada, dali imaju problema s nekim ostalim djelovima auta... Ispravite me ako sam u krivu.
Pozdrav Mladene!
Penza
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sumil je napisao/la:Pozdrav gospodine Jergoviću

Neka stara nesuglasica, koja se još produbljivala nakon čestih Dennisovih primjedbi da FIA favorizira Ferrari.
Plus, ljudi su skroz različitih karaktera.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

LeoZGB je napisao/la:Mladene vec sam vam postavio par pitanja o buducnosti vodstva F1 (kakve su sanse da se Mosley makne i kakve su sanse da vozaci preuzmu F1) ako se sjecate tih pitanja.

E a sad me zanima jer sam isao gledat arhivu vasih clanaka tu na F1-HR i u clanku posvecenom sramotnoj utrci u SAD-u (u kojoj je jedina zanimljivost bila dal ce se dva ferrarija slupat pri izlascima iz boksova) pise da se sedam momcadi odlucilo da ce na jesen izabrat drugog kandidata za predsjednika FIE ili osnovat vlastitu formulu od 2008.
Znamo da se nista nije niti ce se od toga dogodit ali mene zanima zasto stvarno nisu maknuli Mosleya ako su to mogli napravit?

Nadalje koliko sam uspio vidjet tu na ovoj stranici u kolumnama ste rijetko pisali o MS, a i opcenito ga spominjete samo kada vas se pita nesto sto se direktno njega tice (znam da niste njegov ljubitelj ali znam da cijenite to sto je covjek napravio i da ga smatrate jednim od 3 naj veca ikada) pa me zanima posto ne poznajem vas rad inace dali ste drugdje vise pisali o doticnom vozacu a da vam to posao nije direktno nalagao.

Trece stvar koja me zanima je (ponavljam ne poznajem vas rad) dal ste pisali kakve knjige koje se ticu F1 a da nisu namijenjene direktno ljudima kojima su statistike sve nego nesto tipa ovih kolumni koje pisete ovdje, znaci nadasve zanimljivo stivo koje svatko tko voli ovaj sport ce s gustom progutat u jednom dahu a da nemora biti vrhunski znalac da shvati poantu, i ako niste dali planirate jer mislim da bi napisali bestseler.

I za kraj mojeg davljenja zanima me dal bi bili voljni napisat recimo pet clanaka o pet vama naj vecih vozaca (naravno moze i deset clanaka) s tim da bi svaki clanak bio posvecen samo jednom vozacu i da to bude napisano ljudski a ne novinarski ako me razumijete sta hocu reci.

Unaprijed hvala i do sljedeceg gnjavljenja
U vrijeme oko Indyja 2005. svima je već stvarno bio pun nos Mosleya, ali mislim da se ništa nije dogodilo oko pritiska za njegovu smjenu iz vrlo jednostavnog razloga: nisu imali nikoh drugog za koga bi se svi složili da vodi FIA-u. Nevjerojatno, ali je tako. Dakle, sigurno ima boljih, ali nema nikog oko koga bi se svi složili.

Sigurno sam negdje pisao o Schumacheru, ali sad vam stvarno ne moigu reći ni gdje ni kada. Ima tih stvari previše.

Što se knjige tiče, to je negdje u budućnosti, kad budem imao više vremena i mira.

Ova stvar oko 5 ili 10 najboljih vozača već je, na neki način krenula. Posljednja kolumna na ovom websiteu je o Juanu Fangiju, i s vremena na vrijeme izaći će i 9 idućih članaka o devetorici drugih koji spadaju u taj klub.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Zadnje vijesti kažu da je Stepney primao mito, a vele da im je daval i Ferrarievu telemetriju. Što mislite kolko je McLarenu ta telemetrija mogla značiti(pomoći) da prestignu crvene? Po meni, ako se dobro razumijem, telemetrija je mogla pomoći tako da srebrni vide gdje mogu nabiti gas da prestignu vozaće Scuderie, da saznaju gdje im je slaba točka, dali im se motor grije i kada, dali imaju problema s nekim ostalim djelovima auta... Ispravite me ako sam u krivu.
Pozdrav Mladene!
Ne kažu zadnje vijesti da je Stepney primao mito, nego autosport.hr navodi britanski tabloid koji piše o provjeri Stepneyevih bankovnih računa i onda taj website uzima, tako, jednu opaku kraticu i u naslovu se pita: ˝Stepney primao mito?˝ To je novinarstvo koliko sam ja Lewis Hamilton.
Kad bi Nigel Stepney, recimo, nekako saznao da ovaj website radi ovakve stvari i kad ne bi imao pametnijeg posla, tužio bi ih i dokazao da oni nikako ne mogu znati je li on primao mito ili nije, i još bi dokazao da se oni nikako nemaju pravo tako nešto pitati. O sudskoj presudi neću niti govoriti, ali nakon nje vjerojatno više ne biste čuli za taj website.
Dakle, calm down, i pratite kvalitetnije izvore informacija.

Što se telemetrije tiče, da, iz nje onaj koji zna što hoće može saznati sve. Ali, prvo se mora dokazati je li itko u McLarenu vidio te materijale, osim Coughlana. Po svoj prilici nije, ali pričekajmo 26. srpnja.
ipenezi3
Početnik
Početnik

Mladene, sorry na gnjavaži, ali može li FIA optužiti McLaren, koji je jako jaka ekipa, na temelju ovih,(po meni baš i nekonkretnih) dokaza koji se manje-više svode na medije? Recite mi da li FIA uopće gleda te stvari iz tiska i uvažuje li ih? Po meni su jedini čvrsti, konkretni dokazi u ovoj istrazi CD-i sa Ferrarijevim podacima, nađeni u Coughlanovom stanu. Ako postoje još neki čvrsti dokazi, molio bih vas da mi ih kažete ako ovo odlućite prokomentirati.
Unaprijed hvala, Pozdrav!
Penza
sumil
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Post Postao/la sumil »

Mladen Jergović je napisao/la:
sumil je napisao/la:Pozdrav gospodine Jergoviću

Neka stara nesuglasica, koja se još produbljivala nakon čestih Dennisovih primjedbi da FIA favorizira Ferrari.
Plus, ljudi su skroz različitih karaktera.
1.Znate li konkretno koja je to stara nesuglasica ili je to možda bilo toliko davno da se više niko ne može setiti.

U svakom slučaju hvala na odgovoru. Evo još par pitanja:

2.Osim Senna-e i Balestre-a možete li navesti još ljudi iz f1 čiji su odnosi bili loši (a da nisu u pitanju međusobni odnosi dvojice vozača).

3.Verujete li da će se VN Francuske i VN SAD-a vratiti u kalendar u kraćem vremenskom periodu, i na koje staze tipujete?
Mladen Jergović je napisao/la:Ova stvar oko 5 ili 10 najboljih vozača već je, na neki način krenula. Posljednja kolumna na ovom websiteu je o Juanu Fangiju, i s vremena na vrijeme izaći će i 9 idućih članaka o devetorici drugih koji spadaju u taj klub.
4.Hoće li se tu naći mesta za Stirlinga Moss-a ili ćete pisati samo o ljudima koji su osvajali titule?
tvojnov2
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari i Gazdu

Post Postao/la tvojnov2 »

Mladene pozdrav opet od mene

Osim ferraria jako volim i BMW pa me zanima kada bi mogli očekivati njihovu prvu pobjedu?Znam da su trenutno daleko iza ferraria i mclarena
ali možda već iduće godine to uspiju.Theissen je govorio o tome da već iduće godine ciljaju na pobjedu,da li se s tim slažete? Jel bi za njih bio usjeh i pole position obzirom da su dobri u kvalifikacijama?
Kada bi točno srbija trebala ući u F1 kalendar.Je li ugovor već potpisan?
Što mislite da li da je naš grobnik ušao u kalendar bi li bio bolja staza od hungaroringa i bi li bilo više uzbuđenja nego na hungaroringu koji je ako se ne varam došao kao alternativa za grobnik?
Go reds!!!!!! Go Schumi!!!
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Gospodine Jergoviću baš sam juče pročitao vašu najnoviju kolumnu i jako mi se je svidjela. Moram vas i pohvaliti da su vam i druge kolumne jako dobre.

Kada sam ju pročitao malo sam razmišljao o tome kako je Fangio počeo voziti Formuli 1 sa 38 a završio voziti sa 45 godina. Ovako nešto je danas nezamislivo, pa me zanima zbog čega je danas tako u formuli 1.
Zaključano