Formel ajnc je napisao/la:Pozdrav, gospodine Jergoviću!
Želio bih znati kakvo mišljenje imate o još nekim detaljima vezanim za aktualnu špijunsku aferu.
Osvrnut ću se na spominjanje Ferrarijeve podnice u kontekstu te afere. Već ste rekli da je McLaren za tu podnicu mogao možda doznati i tako da im je netko to jednostavno rekao, dakle, bez krađe dokumenata. Ali i u tom slučaju se radi o ilegalnim radnjama, tj. o odavanju tajni konkurenciji, ali usmenom predajom i o iskorištavanju nelegalno dobivenih podataka. Prema tome, ako je McLaren do ideje o prefleksibilnoj podnici došao ilegalnim putem, zar ne bi bilo logično da McLaren tu svoju pretpostavku u javnosti ni ne spominje, jer je za očekivati da bi ih se moglo pitati otkud im informacije. Osim toga, poteškoće koje ima Ferrari zbog korigiranja pravila o provjeri podnice daleko su manje nego šteta koju bi McLaren pretrpio kad bi se ustanovilo da je do informacije o podnici došao činjenjem nelegalnih radnji.
Budući da je teško povjerovati da su u McLarenu toliko glupi da u javnost izlaze s informacijama čije bi posjedovanje moglo izazvati velike sumnje u regularnost McLarenovog ponašanja i budući da u vrijeme kad se pojavila pritužba na Ferrarijevu podnicu nitko nije tražio da se ispita otkud McLarenu ti podaci, moja je pretpostavka da vjerojatno postoji neki legalan način da se to dozna.
Pretpostavljam da FIA na svakom Grand prix vikendu podvrgava bolide provjerama regularnosti. Jesu li konkretni rezultati tih provjera dostupni javnosti, tj. ekipama? Može li npr. neka ekipa od FIA-e tražiti na uvid rezultate provjera bolida konkurentskih momčadi, pa onda na temelju toga pretpostaviti da bi se neke komponente ponašale neregularno da su podvrgnute strožim testovima? Nije li moguće da se tako nešto dogodilo i u ovom slučaju?
Zahvaljujem se na strpljenju!
Pozdrav!
Vi ste apsolutno u pravu. Ja sam samo rekao da nije nužno da se do tih podataka došlo iz papirologije koja se našla kod Coughlana. Dakle, hoću reći, ja ne mislim da je McLaren uopće dobio te informacije kao neku specijalnu tajnu. Samo sam rekao da ih je mogao dobiti i drugim putem, ako ih je (što, ponavljam, sumnjam) dobio.
Inače, u Formuli 1 radi oko dvije tisuće ljudi (samo u ekipama). Ono što sam htio reći je da je dovoljno da netko negdje pripomene nešto o nekakvim fleksibilnim podnicama, i odmah će se naći netko tko će biti dovoljno sumnjičav (a Ron Dennis je upravo takav lik) da pokrene postupke provjere.
1994. je Nicola Larini zamjenjivao ozlijeđenog Jeana Alesija u Ferrariju i greškom (stvarno čistom jezičkom greškom) je spomenuo kako je na njegovom autu slabije radio traction control. On je mislio reći traction, ali rekao je traction control. Ferrari tada nije imao traction control (koji je bio zabranjen pravilima), to znam pouzdano, a i rezultati utrka to pokazuju. Pa ipak, na tu Larinijevu opasku nekom novinaru cijeli je paddock skočio na to kao na omiljenu kost, i nisu je puštali sve dok im pažnju nisu preuzele neke druge stvari (kao događaji u Imoli dva tjedna kasnije).
Dakle, lako je moguće da je Dennis negdje od nekoga čuo to o fleksibilnoj podnici i jednostavno je alarmirao FIA-u na provjere, bez veze s aferom koja se kasnije razbuktala.
Inače, kao što znate, ˝posuđivanje˝ ideja u Formuli 1 (tako što se neki detalj vidi kod konkurencije i onda prilagodi vlastitom autu) normalna je, gotovo rutinska, stvar i ne smatra se ilegalnim ponašanjem.
Rezultati testova FIA-e (uglavnom) nisu dostupni javnosti, ali jesu svim ekipama. Dakle, u ovom slučaju McLaren je sigurno mogao vidjeti rezultate testova i Ferrarijevih podnica. Ali, ono što se ovdje dogodilo je da je McLaren zatražio te provjere i testove - za sve ekipe, uključujući i svoju -
prije nego što se znalo da su možda neke podnice previše fleksibilne. Dakle, McLaren nije, službeno, ciljao samo na Ferrari, i nije mogao znati da su neke podnice malo previše fleksibilne prije nego što su rezultati testova postali dostupni.