P&O - Rujan 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
booky_boy
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la booky_boy »

Mladen Jergović je napisao/la:
booky_boy je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: Koliko je meni poznato, Stepney je u osamdesetima bio u Lotusu, onda je do sredine devedesetih bio u Benettonu, i onda je 1996. prešao u Ferrari. Govori se da je sa sobom donio u Ferrari jako puno tehničkih informacija (i tajni) iz Benettona.
Stepney je iz Piquet racinga došao u Ferrari 1993god. u Ferrari je došao na poziv Johna Barnarda.
Piquet Racinga?
Da iz Piquet Racinga, prije toga je bio u Benetonu i Lotusu.
FUEL
FIRE
DESIRE
karte_m0lim

Post Postao/la karte_m0lim »

pitanje vezano za hr vozače...

niko pulić, poprilično nezapažen u domaćim medijima....

triput puta za redom brdski prvak europe...

ove godine prvi u svojoj klasi, treći u ukupnom poretku...

slijedeću sezonu se opet vraća (navodno) u utrke kamiona...

sad jedna zamolba, da prenesete HRTu, jel se može u studiju F1 odvojit bar 2 minute za najave domaćih utrka, komentara i sl. ( kad se već mogo pustit prilog o maxu biaggiu)

thnx
Buxer
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Buxer »

booky_boy je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:Piquet Racinga?
Shadow pa Lotus. Piquet Racing ( možda Minardi Piquet Racing ali to je F3000 ili tak nešto )?

evo link:
http://www.grandprix.com/gpe/cref-stenig.html

A i ovo sam našao:
"Stepney worked as chief mechanic alongside Barnard but in 1991 Stepney moved to Nelson Piquet’s ill-fated Formula 3000 team. In 1993 Barnard moved to Ferrari and Stepney joined him – again as chief mechanic - to lead the re-organisation of the race team"
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's." - Ayrton Senna, January, 1989

slika
Dnohla Vopi

Post Postao/la Dnohla Vopi »

Blaka Da Uglav je napisao/la:Prvo svima, a odnosno g. Jergoviću dobar dan! I malo oproštenje: kako sam iz Slovenije, hrvatski jezik nije mi govorni jezik tako, da ču napraviti nebroj griješaka.

Prvo ko prvu: g. Jergović, malo obnašjenje. Vi ste jedan od glavnih razloga zašto ja gledam F1 na HTV2 i puno cijenim vaš kvalitativni doprinos tom javljanju, zaista volim vaše analize i vaše znanje sa ovog područja.

Moje pitanje: jedan od momaka nad mnom več vas je pitao o osobnom karakteru jednog od glavnih aktera u letošnji uzbudljivi sezoni nam omiljenog sporta, govorim o Alonsu. Ja bih maleno proširio ovo pitanje, koje bih se moglo pretvoriti i u jedno veoma zanimivu kolumnu "Zašto nije išlo?, na relaciju karaktera Alonsa - Dennisa - Hamiltona.

Ja sam prije sezone pričao sa jednim prijateljom koji mrzi Mclaren i Dennisa (kao pomalo i ja) kakva če biti relacija na odnosu Dennis - Alonso. Tada sam ja tvrdio, da postoje možnosti, da sve ide super jer sta obojica dva veoma "hardcore" karaktera: analitička, hladna, pomalo perfekcionista i control freaka. Šanse bile su malene ali ipak. Naravno je on tvrdio suprotno i očitno bio u pravu. Na faktor iznenadženja, na kog ja nisam računao (kako i mnogi koji prate F1), naletio je u mladom Hamiltonu. I sad srž mog pitanja: koliko krivde ima u ovoj bitki egova mladi Hamilton, za kojeg sem več čitao, da ima... hmm kako da kažem... pomalo hinavski karakter? Koliko, unatoč politici istopravnih dirkača Dennisov poznati "tata odnos" prema Hamiltonu (u koliko to uopšte postoji). I koliko Alonsovo "intoleranca" do enako brzog močadskog koljega?

Puno vam hvala na vašom odgovoru!
Kao što sam ovdje već nekoliko puta pokušao reći, nije toliko stvar u tome da su Dennis i Alonso totalno različiti po karakteru, jer su, zapravo, možda sličniji nego što su bili Dennis i Montoya, koliko je problem u tome da je, mislim, Dennis manje-više obećao Alonsu punu podršku u obrani naslova prvaka svijeta. Ali, to je bilo bez uzimanja u obzir faktora Hamilton. Dakle, pala su neka obećanja, možda implicitna. Onda je došao Hamilton i razbucao cijelu koncepciju svojoj čistom kvalitetom i brzinom. Dennis je špilao svoju igru, odnosno potpupunu jednakost oba vozača. On misli da se to može, premda je jednom (1988/89.) već u tome kolosalno pogriješio. Vjerojatno se i nadao da će Alonsovo iskustvo i kvaliteta polako ipak prevagnuti. To se, dijelom i zbog tehničkih fakotra, nije dogodilo, i onda je postalo suviše kasno. Došlo je do pucanja odnosa, Alonso se ozbiljno naljutio i sad McLaren ima problem jer se može desiti da imaju svjetskog prvaka koji neće govoriti s 80 posto ekipe. Koliko će to biti dobro u komericijalnom smislu, te ćemo vidjeti.
Po meni, Dennis i McLaren su napravili veliku pogrešku jer su bili spori i neodlučni.
neznam jeste li uspjeli procitati svih 200-injak stranica transkripata, ali upravo sam naletio na nesto zanimljivo na ovu temu. Ron Dennis (stranica 68/115, transkripti od 13.09.2007.):
First, the relationship between Fernando and myself is extremely cold. That is an understatement.
In Fernando’s mind, there is the firm belief that our policy, whereby each driver receives equal
treatment, doe not properly reflect his status as World Champion. He bases this assertion on the
fact that his experience and knowledge and what came to him from his former team is such that he
should receive an advantage.
(...)

Nigel TOZZI
After matters had calmed down with Mr Alonso and you were once again on speaking terms, you
did not ask him then…
Ron DENNIS
We are not on speaking terms, but that does not matter.
bolje cevap u ruci nego posao u struci

pretpostavka je majka svih zajeba
DTF

Post Postao/la DTF »

Svaka cast Purleyu na hrabrosti ali na njegovu primjeru se lijepo vidi zasto zadatke trebaju obavljati trenirani profesionalci, a ne ljudi koje ponesu osjecaji. Jel naime on je u uporabi aparata za gasenje pozara napravio par gresaka, a na pocetku se vidi da ga ne zna ni aktivirati (pomogao mu sudac koji je nosio aparat). U tom aparatu ima cca praha za 10 sekundi gasenja i zato se ne istisne cijeli prah odjednom nego se isprekidano gasi, a isto tako treba se gasiti s vece udaljenosti jel se prah rasprsi onda vise. Ne govorim ovo da bi osudio Purleya, jel sam vec na pocetku rekao svaka mu cast na hrabrosti. Ali ono sto osuđujem je da su na toj stazi trebali biti profesionalci koji znaju kako se koristi aparat za gasenje pozara i koje ne ponesu emocije kada cuju prijatelja kako vristi. Ukratko trenirani profesionalci. Znaci tu je pogreska jel koliko sam ja skuzio suci koji imaju aparate za gasenje su ljudi iz domacih auto-moto klubova, koji nisu obuceni za gasenje ako nije tocno ispravite. A ono sto je dobro je da redari nisu pustali ljude na stazu da okrenu auto jel su to isto ljudi koji su pod utjecajem osjecaja i tko zna sto bi bilo. Možda bi i još koga od njih drugi auti pogazili ili sto ja znam.
Postoje dvije vrste ljudi; jednima je najvažnije kako izgleda, a drugima istina
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Gospodine Mladene nemojte nam otići s foruma!!!

Post Postao/la Mladen Jergović »

adelaide je napisao/la:Pozdrav gospodinu Mladenu i ostalima!

Imam 4 pitanja.

1. Ako možda znate, možete li mi reći što je MSchumacher izjavio nakon utrke u Mađarskoj 1998. na pressici poslije one fantastične pobjede? Nisam na Youtube-u mogao naći ništa.

2. Kakvo je Vaše mišljenje o stazi Hungaroring? Vi ste vozili na njoj, pa možete reći nešto. Koliko je to uopće staza na kojoj je bitan cjelokupan talent nekog vozača? Ja ju obožavam voziti na simulacijama. Ovdje ju svi pljuju a i na drugim forumima. Meni je baš sjajna jer je podosta teško voziti (77) 70 krugova na stazi koja je sva vijugava a da ne napraviš nijednu grešku, a onda je zapravo to valjda sami pakao - koliko je teško(zahtjevno) vozačima odvesti Mađu? Meni je ona stara staza (3968 m) bolja nego ova verzija sada. Nedostaje mi ona šikana prije zadnja dva zavoja prije ciljne ravnine. Ja tu stazu obožavam (uska, prljava, prašnjava, zavojita, kratka, utrka traje 1h 45 min...sjajno), i kad je njen red u kalendaru uvijek sam uzbuđen. Znam da je skoro nemoguće pretjecati, ali ja uživam hipnotički gledajući kako vozači voze iz kruga u krug po idealnoj liniji ne radeći greške i vozeći točno toliko brzo da ne idu na onu prašinu koja je van linije. Uživam u njihovom umijeću, to mi je vrlo slično kao kada gledam vrhunskog jazz klavijaturista ili gitarista. Ja u tome uživam, pa mi nije jasno kako to da baš svi pljuju tu stazu.

3. Vi ste rekli da su Sennin ego jako teško podnosili. Gledajući dokumentarce o njemu i gledajući njegove intervjue ne čini mi se tako jako egoističnim, ali kao što ste napomenuli mi imamo samo uvid o tome svemu preko TVa, a to je NULA. Pričali ste s Ayrtonom, pa mi recite jeste li VI u razgovoru s njim osjetili to egoistično zračenje?

4. Razvoj bolida u jednoj F1 sezoni. Što to točno znači da McLaren tim potroši preko milijun eura dnevno na razvoj? Znam da je opširno, ali pojasnite mi kratko. Znam da napreduje aerodinamika (to mi je jasno), napreduje i motor (to mi je jasno), ali teško shvaćam da jedna momčad toliko unaprijedi bolid da do kraja sezone bude više od 1 sekunde brži nego na početku sezone. Možda sam ograničen (glup), ali ne mogu povezati sliku u globalu.

HVALA UNAPRIJED!

NEMOJTE MOLIM VAS OTIĆI S OVOG FORUMA!

MOLIM VAS NEMOJTE!

NE ZAMARAJTE SE S LJUDIMA ŽELJNIMA SVAĐE, IMA NAS TU KOJI PIJEMO VAŠE ZNANJE KAO ŽEDNI VODE!

POZDRAV!
1) Evo, išao sam pogledati u Autocourse iz te godine. Schumacher je rekao: ˝Bila je to utrka u kojoj sam svaki krug morao voziti kao kvalifikacije. Po prvi put je taktika od zaustavljanja u boskovima funkcionirala za nas, ali kad je Ross Brawn tako odlučio nakon prvog stopa, nisam bio baš siguran da je taktika dobra. Ali, stisnuo sam zube i odlučio pokušati.˝

2) Ja sam puno puta vozio po toj stazi. U običnom, cestovnom autu ta je staza jako zabavna i jako dobra . Čak vele neki vozači da je vrlo dobra i u drugim, nižim kategorijama. Ali, za Formulu 1 je manje dobra jer jednostavno nema puno prilika za pretjecanje. također, budući da postoji samo jedna dobra linija kroz većinu zavoja, nakon otprilike trećine utrke na ostalom dijelu staze počnu se skupljati otpaci od guma i ostala prljavština, pa je onda progresivno sve teže sići s one idealne linije. To, naravno, čini mogućnost pretjecanja (čak i za cijeli krug) još težom.

3) Morate znati da će svaki dokumentarac o Senni (a jasam ih, mislim, vidio sve) uvijek biti rađen s njim u suradnji. Dakle, neće baš biti rađen tako da ističe njegove manje popularne osobine. Ono što sam ja osobno vidio je sve uvijek bilo izuzetno dobro. Jednom sam samo s njim duže razgovarao i tu nije bilo ni traga bilo kakvoj pretencioznosti ili većem egu. Kad sam prije spomenuo taj ego, mislio sam prije svega na svijest o vlastitoj kvaliteti i samopouzdanje, što, međutim, ne moraju biti loše osobine. Za mene, recimo, neki ljudi vele da sam arogantan. Radi se samo o tome da znate koliko vrijedite i da nemate baš puno vremena u životu za kojekakve budale. Senna je bio točno takav, i to se mnogima uopće nije sviđalo. Ali, sve ovisi o individualnim sklonostima i o tome kakav je tko sam.

4) McLaren troši puno na razvoj, jer znaju da se jedino tako može naprijed. Nisam siguran da se radi o sekundi po sezoni, ali da oni apsolutno stalno rade i traže nova rješenja to je točno. Također je točno da je Formula 1 enormno skupa. Jedan dan testa kosta pola milijuna eura, a tu se - u idealnim okolnsotima - troši samo potrošni materijal. Ono što dosta košta su kvalitetni ljudi, aero-tunel, materijali i njihova obrada.

Neću nikuda otići. Ovo sve me veseli.
Nigel Mansell

Post Postao/la Nigel Mansell »

Mladene kako da dođem do Ivana Blažička da mu predložim kao i ostali forumaši da vas aktivnije uključi u emisiju i prijenos znači da skočite u kabinu sa naša dva heroja pa da malo se raspravlja u toj kabini!

Nemogu ga pronaći nikako!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

booky_boy je napisao/la:
booky_boy je napisao/la: Stepney je iz Piquet racinga došao u Ferrari 1993god. u Ferrari je došao na poziv Johna Barnarda.
Piquet Racinga?
Koliko je meni poznato, Piquet Racing je osnovan 2002.
Marinela
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Renault i Alonsa

Post Postao/la Marinela »

Nigel Mansell je napisao/la:Mladene kako da dođem do Ivana Blažička da mu predložim kao i ostali forumaši da vas aktivnije uključi u emisiju i prijenos znači da skočite u kabinu sa naša dva heroja pa da malo se raspravlja u toj kabini!

Možete - na forumu HRT, podforum Emisije, Studio F1.
hmrkovic

Post Postao/la hmrkovic »

Blaka Da Uglav je napisao/la:Prvo svima, a odnosno g. Jergoviću dobar dan! I malo oproštenje: kako sam iz Slovenije, hrvatski jezik nije mi govorni jezik tako, da ču napraviti nebroj griješaka.

Prvo ko prvu: g. Jergović, malo obnašjenje. Vi ste jedan od glavnih razloga zašto ja gledam F1 na HTV2 i puno cijenim vaš kvalitativni doprinos tom javljanju, zaista volim vaše analize i vaše znanje sa ovog područja.

Moje pitanje: jedan od momaka nad mnom več vas je pitao o osobnom karakteru jednog od glavnih aktera u letošnji uzbudljivi sezoni nam omiljenog sporta, govorim o Alonsu. Ja bih maleno proširio ovo pitanje, koje bih se moglo pretvoriti i u jedno veoma zanimivu kolumnu "Zašto nije išlo?, na relaciju karaktera Alonsa - Dennisa - Hamiltona.

Ja sam prije sezone pričao sa jednim prijateljom koji mrzi Mclaren i Dennisa (kao pomalo i ja) kakva če biti relacija na odnosu Dennis - Alonso. Tada sam ja tvrdio, da postoje možnosti, da sve ide super jer sta obojica dva veoma "hardcore" karaktera: analitička, hladna, pomalo perfekcionista i control freaka. Šanse bile su malene ali ipak. Naravno je on tvrdio suprotno i očitno bio u pravu. Na faktor iznenadženja, na kog ja nisam računao (kako i mnogi koji prate F1), naletio je u mladom Hamiltonu. I sad srž mog pitanja: koliko krivde ima u ovoj bitki egova mladi Hamilton, za kojeg sem več čitao, da ima... hmm kako da kažem... pomalo hinavski karakter? Koliko, unatoč politici istopravnih dirkača Dennisov poznati "tata odnos" prema Hamiltonu (u koliko to uopšte postoji). I koliko Alonsovo "intoleranca" do enako brzog močadskog koljega?

Kao što sam ovdje već nekoliko puta pokušao reći, nije toliko stvar u tome da su Dennis i Alonso totalno različiti po karakteru, jer su, zapravo, možda sličniji nego što su bili Dennis i Montoya, koliko je problem u tome da je, mislim, Dennis manje-više obećao Alonsu punu podršku u obrani naslova prvaka svijeta. Ali, to je bilo bez uzimanja u obzir faktora Hamilton. Dakle, pala su neka obećanja, možda implicitna. Onda je došao Hamilton i razbucao cijelu koncepciju svojoj čistom kvalitetom i brzinom. Dennis je špilao svoju igru, odnosno potpupunu jednakost oba vozača. On misli da se to može, premda je jednom (1988/89.) već u tome kolosalno pogriješio. Vjerojatno se i nadao da će Alonsovo iskustvo i kvaliteta polako ipak prevagnuti. To se, dijelom i zbog tehničkih fakotra, nije dogodilo, i onda je postalo suviše kasno. Došlo je do pucanja odnosa, Alonso se ozbiljno naljutio i sad McLaren ima problem jer se može desiti da imaju svjetskog prvaka koji neće govoriti s 80 posto ekipe. Koliko će to biti dobro u komericijalnom smislu, te ćemo vidjeti.
Po meni, Dennis i McLaren su napravili veliku pogrešku jer su bili spori i neodlučni.
Ovo za obećanja Alonsu već nekoliko puta ponavljate a sve viđeno ukazuje ta ste u pravu, pogotovo ako se promatra Alonsovo ponašanje na stazi i oko nje (njegovo čudno manevriranje u Americi kad nije uspijevao preteći Hamiltona te događaji u Mađarskoj gdje je posebno u oči upadala očita žučna rasprava i mahanje rukama prema pitwallu u predzadnjem zaustavljanju u boksu u q3,itd).

Ipak, radilo se o neostvarenim obećanjima Dennisa prema Alonsu ili ne, neizmjerno se divim Ronu Dennisu jer je dopustio otvorenu borbu za naslov prvaka unutar svoje ekipe a to je sasvim u duhu F1!Naročito nakon što su Ferrari i Schumacher tako nemilosrdno pokazali učinkovitost (i ubijanje zanimljivosti same F1) jednog vozača u ekipi i drugog koji mu isključivo čuva leđa.

Paradoksalno je da je sada Ron Dennis i McM kažnjen baš po famoznom članku 151c tj. da su se ponašali protivno duhu f1.
Btw. čudno mi je i ponašanje samog Ferrarija i također jednaki tretman svoja dva vozača, očekivao sam i dalje one man show što se tiče vozača ali oni su napravili potpuni zaokret, kako to objašnjavate?
Adriatic
Kontakt:

Post Postao/la Adriatic »

Hy
Mladene zašto Nick Fry ne dobije otkaz :?: :?:
el Torro

Post Postao/la el Torro »

1. Koji su, po vama, najbolji dueli / rivali u povijesti F1 ?
2. Kimi i C.Dyer. Nakon pobjede u Spa prošli vikend, vidio sam kako je Kimija Dyer malo "zboksao" sleđa u onoj prostoriji nakon vaganja, pa su se zagrlili ... Čitao sam naime, da je Dyer opovrgao teze o Kimijevoj tehničkoj nepotkovanosti i da zapravo ima poprilično fini osječaj za podešavanje auta. Naravno, nije ni za očekivati da javno govori o Kimijevim nedostacima, ali me interesira koliko su njih dvojica zadovoljni jedan drugim. Velim, reakciju kakvu je Kimi napravio u Spa, nisam vidio da je radio sa nekim u McLarenu .. ili možda griješim? Da li je Ferrarij zaista poseban kad se radi o međuljudskim odnosima unutar njih, atmosferi ...?
3. Da li je istina da je 2001 Jaguar ponudio Hakkinenu 40 mil DEM da pređe k njima (za sezonu 2002)? Na RTL sam tada gledao verbalni duel Laude i Hauga nakon što je obznanjeno da će Raikkonen voziti U McLarenu od 2002, a osim toga su pod ugovorom imali i Heidfelda, Hakkinena... što se, navodno, Jaguaru i ostalim "manjim" timovima nikako nije sviđalo ... Koliko ima istine u tome ?
melvinator

Post Postao/la melvinator »

Koliko bi po vašoj procijeni bilo potrebno uložiti novaca da staza na grobniku zadovolji uvijete za formulu 1? :D
Nigel Mansell

Post Postao/la Nigel Mansell »

gledajući te spekulacije za alonsa smatram da bi najbolje bilo za njega i mclaren a kamoli za novu momčad da se to dogodi a u krajnjem slučaju za nas! jer koliko god dennis tvrdio (ma i ferrari) da postoji jednakost među dva vozača, nemože je nikako ni bit, jer nikad im neće bit dozvoljena borba do krajnjih granica! to sam primjetio na vn SAD-a kada je alonso jednom pobao prestići hamiltona al nije išlo pa je dennis javio da jedino proba preko boksa što "ja prepostavljam" da je bio razlog alonsovog približavanju zidu boksa!

koliko god se naslušao ove godine o dennisovom pružanju istih mogućnosti vozačima čisto sumljam jer se upravo time dogodila sterilizacija prvenstva (ponavljam isto ferrari)! Jer kako drugačije pojasniti paradoks da je prvenstvo najneizvjesnije otkad ja pratim f1 ("91) a da su utrke 4 runde prije kraja dosadne za p...., time hoću reći da jesu aero drangulije većinski krivac manjku pretjecanja ali veliki udio mora se spomenut leži u zabrani pretjecanja u momčadima (izuzev sada u mclarenu kada je sve ošlu kvragu).

eto to je moje mišljenje pa bi volio da ga prokomentirate.
Adriatic
Kontakt:

Post Postao/la Adriatic »

dob dan

zovem se hrvoje

gospon mladen prvo moran vam reci divin se vasemu znanju
imate previse informacija koju moran reci malo ko zna u hrvatskoj

pratin f1 od 1993 zapravo zadnju i legendarnu sezonu izmedju dva legendarna vozaca prosta i senne .
naime mene zanima u toj godini na kraju sezone bilo je govora da senna prelazi u bolji bolid tj williams .prost kad je to saznao odmah je reagirao sa negodovanjem te odustankom od f1.mene zanima to jest zadnja utrka u f1 te 1993 kada je senna dobio adelide poboljsali su se odnosi izmedju ta doticna a ujednom najbolja vozaca f1 svih vremena (sorry michael that is a fact) da je bolid kada je testirao senna u portugalu 1994 bio konstruiran zapravo za prosta a ne za sennu tj do kraja se nije znalo hoce li prost zaista ostati u williamsu te da se u zadnjim tim treninzima pocelo praviti za sennu bolid u kojem bi imao dovoljno mjesta za voznju jer kasnije se senna zalio da jednostavno nema dovoljno mjesta u bolidu.dali je to uzrok zalbe nakojoj se senna tuzio u williamsu da jednostavno nema dovoljno mjesta za upravljanje .

dali je to istina ili samo pretpostavka ili nesto trece.
Ron Dennis

Post Postao/la Ron Dennis »

Poštovani gosp. Jergoviću,

nakon afere Mclarena, jedna od najvećih nepoznanica je Alonsova budućnost. Neki sajtovi pišu da prelazi u Renault, neki da prelazi u Ferrari (Massa u Toyotu)...
Pošto je sve izvjesnije da će otići iz Mclarena, da li postoji mogućnost, po Vašoj procjeni i poznanstvu Rona Dennisa, da dotični nagradi Hamiltona sa titulom prvaka tj. da na nekoj od sljedećih utrka Alonso odustane zbog kvara na bolidu (naravno "slučajno").
Ako se uzme u obzir da je Hamilton taj koji hvali team, a Alonso taj koji hvali svoje iskustvo i odlazi...meni to djeluje lako moguće i ja bih to učinio na Dennisovom mjestu. Bolje imat prvaka sljedeće godine u timu!

Također je li istina da Alonso isplaćuje mehaničarima premije u slučaju pobjede ili boljeg plasmana od Hamiltona!

Vaše znanje se cijeni!

Zahvaljujem!
*PLONKER*

Post Postao/la *PLONKER* »

Nigel Mansell je napisao/la:poštovanje Mladene!
Neznam ako ste imali prilike pročitati članak u nacionalu o formuli jedan ako jeste pa da u kratko ga ocjenite ja osobno smatram da je potpuni shit!
Drugo pitanje je vezano za start na gp Belgije i alonsovo guranje hamiltona, priznajem prvi trenutak mi je prošlo kroz glavu gle p.... ali kad bolje razmislim zašto? Ako sudci kažu da su stvari ok zašto ne? U čemu je fora onda di je tu utrkivanje mislim ako ćemo gledati ko u apoteci pretjecanja bez ikakve ljudskosti i emocija onda ću prestat gledat formulu i kada će vozač reći nije me pustio makar sam bio više od pol auta unutar njega ja kažem bullshit.
Čitao sam ovaj mjesec u jednom f1 mjesečniku razgovor više vozača i zapamtio sam jednu izjavu od mansella očito mog omiljenog vozača koji je rekao da mu nije potpuno jasno zašto su uvozači toliko "mekani" prema hamiltonu, jer da se utrkuje protiv senne odavno bi završio na travi a veli da bi ga on prvi izgurao ako treba!
Mislim da se u F1 uvuklo previše korporacijskog fair play-a i osobno bi želio više sukoba vozača izvan i unutar auta, kao i vođa momčadi znači da mi ne dolaze na konferencije i kažu on je dobar vozač i sl.!
Nacional ne čitam. (Tko je napisao taj tekst?)
U principu se slažem s vama i mislim da utrke trebaju biti oštre. Ovo u Belgiji su svi gledali kroz povećalo jer se radi o dva vozača McLarena. Da, Alonso ga je izgurao, ali na startu se svi guraju, i treba se gurati jer svi inženjeri ponavljaju vozačima da probaju što više pozicija osvojiti i obraniti na startu jer je kasnije jako teško, ili nemoguće.
To je ono što je i Massa napravio Alonsu, recimo, na startu u Španjolskoj: mogao je abgasati i ići uže, ali nije. Alonso je u Belgiji možda mogao ići uže, ali nije. Na kraju je (i tu Alonso ima pravo) Hamilton imao brži i bolji izlaz prema Eau Rougeu.

Usput, ono što smo kasnije vidjeli baš u Eau Rougeu, to je prava Formula 1. Ono što je Hamilton pokušao, i Alonso tamo napravio objašnjava zašto su vrhunski F1 vozači plaćeni toliko koliko jesu.
I prije nego što mi netko počne s ˝Ah, ali Eau Rouge je danas lagan, ide se punim gasom˝, nemojte ništa reći prije nego što ste a/ sami prošli kroz taj Eau Rouge, makar i u peglici b/ prije nego što ste stali pola metra od ograde u donjem dijelu tog zavoja (tamo gdje je u nedjelju bila ona kamera) i vi djeliF1 auto kako tu mijenja pravac pri 300 na sat.
Samo tko proba obje ove stvari, znat će cijeniti i Hamiltona i Alonsa puno, puno više.

...apsolutno se slažem sa svime gore navedenim, ali nisam mogao odoliti ,a da ne naglasim još samo jedan mali detalj;

Kimmi Raikonen je tjerao svoj bolid kroz Eau Rouge prejakoooo, gotovo na perfektan naćin i to je u ovoj sezoni za mene bio daleko najljepši kadar koji smo mogli vidjeti na TV-u...

mogu si samo zamisliti kako je to izgledalo iz perspektive pored samog zavoja...

slažete li se samnom ili možda mislite da je gore spomenuti dvojac to radio bolje?

interesira me i Vaše mišljenje (dojam) koji bi bio redosljed najboljih prolazaka kroz Eau Rouge na zadnjoj utrci.
...who the heck is $@Ł€ ???
alain prost

Post Postao/la alain prost »

Nigel Mansell je napisao/la:poštovanje Mladene!
Neznam ako ste imali prilike pročitati članak u nacionalu o formuli jedan ako jeste pa da u kratko ga ocjenite ja osobno smatram da je potpuni shit!
Drugo pitanje je vezano za start na gp Belgije i alonsovo guranje hamiltona, priznajem prvi trenutak mi je prošlo kroz glavu gle p.... ali kad bolje razmislim zašto? Ako sudci kažu da su stvari ok zašto ne? U čemu je fora onda di je tu utrkivanje mislim ako ćemo gledati ko u apoteci pretjecanja bez ikakve ljudskosti i emocija onda ću prestat gledat formulu i kada će vozač reći nije me pustio makar sam bio više od pol auta unutar njega ja kažem bullshit.
Čitao sam ovaj mjesec u jednom f1 mjesečniku razgovor više vozača i zapamtio sam jednu izjavu od mansella očito mog omiljenog vozača koji je rekao da mu nije potpuno jasno zašto su uvozači toliko "mekani" prema hamiltonu, jer da se utrkuje protiv senne odavno bi završio na travi a veli da bi ga on prvi izgurao ako treba!
Mislim da se u F1 uvuklo previše korporacijskog fair play-a i osobno bi želio više sukoba vozača izvan i unutar auta, kao i vođa momčadi znači da mi ne dolaze na konferencije i kažu on je dobar vozač i sl.!
Nacional ne čitam. (Tko je napisao taj tekst?)
U principu se slažem s vama i mislim da utrke trebaju biti oštre. Ovo u Belgiji su svi gledali kroz povećalo jer se radi o dva vozača McLarena. Da, Alonso ga je izgurao, ali na startu se svi guraju, i treba se gurati jer svi inženjeri ponavljaju vozačima da probaju što više pozicija osvojiti i obraniti na startu jer je kasnije jako teško, ili nemoguće.
To je ono što je i Massa napravio Alonsu, recimo, na startu u Španjolskoj: mogao je abgasati i ići uže, ali nije. Alonso je u Belgiji možda mogao ići uže, ali nije. Na kraju je (i tu Alonso ima pravo) Hamilton imao brži i bolji izlaz prema Eau Rougeu.

Usput, ono što smo kasnije vidjeli baš u Eau Rougeu, to je prava Formula 1. Ono što je Hamilton pokušao, i Alonso tamo napravio objašnjava zašto su vrhunski F1 vozači plaćeni toliko koliko jesu.
I prije nego što mi netko počne s ˝Ah, ali Eau Rouge je danas lagan, ide se punim gasom˝, nemojte ništa reći prije nego što ste a/ sami prošli kroz taj Eau Rouge, makar i u peglici b/ prije nego što ste stali pola metra od ograde u donjem dijelu tog zavoja (tamo gdje je u nedjelju bila ona kamera) i vi djeliF1 auto kako tu mijenja pravac pri 300 na sat.
Samo tko proba obje ove stvari, znat će cijeniti i Hamiltona i Alonsa puno, puno više.

Recimo da sam u nedjelju bil blizu mjesta na Eau Rougeu koje opisujete i gledal u živo borbu Alonsa i Hamiltona za treću poziciju na tom zavoju, ali zbog toga nosam videl na koji je način Alonso došel u situaciju da ga Hamiltin ugrozi jer nisam stigel gledati u video zid?
The Greatest
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari i Alonsa

Post Postao/la The Greatest »

Mika Hakkinen u najboljem izdanju! Mladene, čovjek stvarno izgleda ko napušen! Sve mu je smiješno.

Pitanje za vas: Tko je ovaj čovjek koji postavlja pitanja? Po glasu čujem da nije Peter.
Avanti FER, Avanti!!!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

karte_m0lim je napisao/la:pitanje vezano za hr vozače...

niko pulić, poprilično nezapažen u domaćim medijima....

triput puta za redom brdski prvak europe...

ove godine prvi u svojoj klasi, treći u ukupnom poretku...

slijedeću sezonu se opet vraća (navodno) u utrke kamiona...

sad jedna zamolba, da prenesete HRTu, jel se može u studiju F1 odvojit bar 2 minute za najave domaćih utrka, komentara i sl. ( kad se već mogo pustit prilog o maxu biaggiu)

thnx
Nisam siguran koje je pitanje o Niku Puliću. Super-vozač, ali natječe se u kategorijama koje privlače ekstremno malo medijske pažnje.

Što se Studija F1 tiče, kao i uvijek molim vas da zahtijev uputite izravno na njihov (tj. HRT-ov) forum.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Buxer je napisao/la:
booky_boy je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:Piquet Racinga?
Shadow pa Lotus. Piquet Racing ( možda Minardi Piquet Racing ali to je F3000 ili tak nešto )?

evo link:
http://www.grandprix.com/gpe/cref-stenig.html

A i ovo sam našao:
"Stepney worked as chief mechanic alongside Barnard but in 1991 Stepney moved to Nelson Piquet’s ill-fated Formula 3000 team. In 1993 Barnard moved to Ferrari and Stepney joined him – again as chief mechanic - to lead the re-organisation of the race team"
A, to. To nije bio Piquet Racing (iako je postojala ideja da se tako zove, ali onda je bilo Minardi Piquet F3000), nego pokušaj Minardija da ima ekipu u Formuli 3000 1992., a Piquet je bio glavni (tj. većinski) financijer. Stepney je bio nešto kao menadžer ekipe, ali to je brzo propalo, i onda ga je na kraju 1993. John Barnard pozvao u Ferrari.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dnohla Vopi je napisao/la:

neznam jeste li uspjeli procitati svih 200-injak stranica transkripata, ali upravo sam naletio na nesto zanimljivo na ovu temu. Ron Dennis (stranica 68/115, transkripti od 13.09.2007.):
First, the relationship between Fernando and myself is extremely cold. That is an understatement.
In Fernando’s mind, there is the firm belief that our policy, whereby each driver receives equal
treatment, doe not properly reflect his status as World Champion. He bases this assertion on the
fact that his experience and knowledge and what came to him from his former team is such that he
should receive an advantage.
(...)

Nigel TOZZI
After matters had calmed down with Mr Alonso and you were once again on speaking terms, you
did not ask him then…
Ron DENNIS
We are not on speaking terms, but that does not matter.
Pročitao sam oba materijala (i ionaj iz srpnja, i ovaj iz rujna). Ima puno zanimljivih stvari.
Jedino, moj transkript iz rujna ima 87 stranica...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

DTF je napisao/la:Svaka cast Purleyu na hrabrosti ali na njegovu primjeru se lijepo vidi zasto zadatke trebaju obavljati trenirani profesionalci, a ne ljudi koje ponesu osjecaji. Jel naime on je u uporabi aparata za gasenje pozara napravio par gresaka, a na pocetku se vidi da ga ne zna ni aktivirati (pomogao mu sudac koji je nosio aparat). U tom aparatu ima cca praha za 10 sekundi gasenja i zato se ne istisne cijeli prah odjednom nego se isprekidano gasi, a isto tako treba se gasiti s vece udaljenosti jel se prah rasprsi onda vise. Ne govorim ovo da bi osudio Purleya, jel sam vec na pocetku rekao svaka mu cast na hrabrosti. Ali ono sto osuđujem je da su na toj stazi trebali biti profesionalci koji znaju kako se koristi aparat za gasenje pozara i koje ne ponesu emocije kada cuju prijatelja kako vristi. Ukratko trenirani profesionalci. Znaci tu je pogreska jel koliko sam ja skuzio suci koji imaju aparate za gasenje su ljudi iz domacih auto-moto klubova, koji nisu obuceni za gasenje ako nije tocno ispravite. A ono sto je dobro je da redari nisu pustali ljude na stazu da okrenu auto jel su to isto ljudi koji su pod utjecajem osjecaja i tko zna sto bi bilo. Možda bi i još koga od njih drugi auti pogazili ili sto ja znam.
Da vama kompa gori u prevrnutom autu, a da sudac (ili vatrogasac) stoji ko tele i boji se prići blizu, baš me zanima da li biste razmišljali o profesionalizmu. Naravno, ad su stvari u zandvoortu te 1973. bile organizirane očajno loše, ali Purley je pokušao spasiti život svog prijatelja.
Redari nisu pustili ljude da okrenu auto i onda je čovjek u njemu izgorio. Ne vidim što je tu baš tako dobro. Svi auti su pored scene nesreće prolazili sporije. Da su još dva, tri čovjeka samo malo riskirala i pomogla Purleyu, 25-godišnji Williamson možda ne bi izgorio.
Vi govorite sjedeći doma uz kompjuter.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Nigel Mansell je napisao/la:Mladene kako da dođem do Ivana Blažička da mu predložim kao i ostali forumaši da vas aktivnije uključi u emisiju i prijenos znači da skočite u kabinu sa naša dva heroja pa da malo se raspravlja u toj kabini!

Postoji HRT-ov forum Studija F1, i Ivica, čini me se, tamo komunicira s ljudima koji mu pišu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

hmrkovic je napisao/la:

Ovo za obećanja Alonsu već nekoliko puta ponavljate a sve viđeno ukazuje ta ste u pravu, pogotovo ako se promatra Alonsovo ponašanje na stazi i oko nje (njegovo čudno manevriranje u Americi kad nije uspijevao preteći Hamiltona te događaji u Mađarskoj gdje je posebno u oči upadala očita žučna rasprava i mahanje rukama prema pitwallu u predzadnjem zaustavljanju u boksu u q3,itd).

Ipak, radilo se o neostvarenim obećanjima Dennisa prema Alonsu ili ne, neizmjerno se divim Ronu Dennisu jer je dopustio otvorenu borbu za naslov prvaka unutar svoje ekipe a to je sasvim u duhu F1!Naročito nakon što su Ferrari i Schumacher tako nemilosrdno pokazali učinkovitost (i ubijanje zanimljivosti same F1) jednog vozača u ekipi i drugog koji mu isključivo čuva leđa.

Paradoksalno je da je sada Ron Dennis i McM kažnjen baš po famoznom članku 151c tj. da su se ponašali protivno duhu f1.
Btw. čudno mi je i ponašanje samog Ferrarija i također jednaki tretman svoja dva vozača, očekivao sam i dalje one man show što se tiče vozača ali oni su napravili potpuni zaokret, kako to objašnjavate?
Teoretski, Dennisov je pristup, i njegova tvrdoglavost, OK, ali praktički je posve očito da to ne donosi puno sreće. To je već dovelo do ogromnih problema 1989., a sada mu se može dogoditi da broj 1 (osvojen McLarenom) ode 2008. u neku drugu ekipu. Izgubiti vozača Alonsovog kalibra zbog nesuglasica oko originalnih dogovora nipošto nije dobra stvar.

Teoretski, vi ste u pravu. Duh Formule 1 naizgled je borba u za sve jednakim uvjetima. Ali to, zapravo, nije tako i gotovo nikad u povijesti Formule 1 nije bilo tako. Već sam o tome pisao, i na ovom forumu, i u mojoj kolumni na ovom siteu.

U Ferrariju su promijenili taktiku radi toga to je mini Todt menadžer Felipea Masse, pa su se ubacili neki drugi interesi, a Räikkönenu se neda gnjaviti s tim stvarima. M Schumacher to nikad ne bi dozvolio i zato je sedmerostruki prvak svijeta. Räikkönen je ove sezone gotovo izgubio naslov prvaka.
Zaključano