Utrke 2019 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
Toon
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: mclaren

Re: VN Austrije, Red Bull Ring, 28-30. Lipanj 2019

Post Postao/la Toon »

@Čale - primjeri su iz 2007 i 2004 a sada smo prošli polovicu 2019...tako da nemojmo o primjerima - ajmo vaditi i neke s početka 60ih i 70ih i 80ih kakve su to tek utrke bile....ovdje se samo radi o TRENUTNIM pravilima (za koja znamo da nisu dobra) koja se primjenjuju svaki puta drugačije...kako prema kome...svakome po zasluzi?...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Ćale od Lewisa je napisao/la: 30 lip 2019, 20:39 Koliko je cinizma na forumu to je strašno, svi bi utrkivanje za prvo mjesto ali bez da se "ugrožava" njihov fan, neka crkne auto drugome samo da moj netaknuto pobjedi. Nismo objektivni, ako želimo utrkivanje kotač uz kotač za prvo mjesto do kraja utrke, onda su ovakve riziko situacije normalna stvar. Nitko neće ispustit prvo mjesto tek tako, pogotovo ako nema što izgubiti (da mu ne utječe za naslov). Sužavanje putanje protivniku prema izlazu je godinama bila normalna stvar, zato je i proširena staza preko rubnika.
Nije stvar u kažnjavanju ili ne kažnjavanju. Stvar je u tome da se identična situacija kaznila dvaput pred dvije tri godine, oba puta Rosbergu i to jednom baš protiv Verstappena koji je tada plakao kako ga je izgurao, a danas kaže kako nema smisla biti u F1 ako ga kazne. Također, Vettel je kažnjen u Kanadi sasvim bezveze jer sve što je radio nakon pogreške je pokušavao uhvatiti bolid da ne završi u zidu ili u Lewisu i za to je dobio kaznu. Hoću reći, zadnjih par sezona se stvorila neka "šablona" po kojoj se ovakve stvari kažnjavaju, ali eto sad odjednom to više ne vrijedi i ovaj put je ok.

I dao bih ruku da su situacije bile obrnute, da je crveni bolid izgurao Maxa u borbi za pobjedu da bi crveni, bio to Vettel ili Leclerc, dobio kaznu.

EDIT: Da se razumijemo, sve situacije koje sam nabrojao ovdje, dakle Rosberg vs. Hamilton u Austriji 2016, Rosberg vs. Max u Njemačkoj 2016, Vettel u Kanadi pred 3 tjedna i sada ovo su trebali proći bez kazne. Rosberg je u prvom slučaju dovoljno bio kažnjen time da je izgubio krilo i prosuo bodove, dok su ostala 3 primjera bila čisto utrkivanje i pritiskanje do kraja

PS: Utrci sam dao ocjenu 5. Kad bi svaka utrka bila nepredvidljiva poput ove F1 ne bi imala puno problema. Samo treba suce riješit
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

Toon primjeri jesu stari, samo kako će vozač na unutarnjoj ranije ubrzati ako mora cjelo vrijeme puštati na vanjskoj prostor?
Potez nije bio primjer dubokog kočenja, kao što Ricciardo zna sa sobom povuć nekog prije apexa van staze. Max se ovdje može izgovarat da ga nije vidio gdje je, osim ako namjerno ide dodatni manevar u izguravanje.
Meni je drago da je Max uspio proć i pobjedit, jer da je bio Hamilton na njegovom mjestu pričalo bi se kako je Mercedes najbrži i kako samo skrivaju brzinu te da su utrke nezanimljive. Ovako je jedan iz RB-a pokvario Ferrariev vikend, neposredno i sam tim.
slika
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

@Čale - TRENUTNA pravila govore da se onaj koji se brani smije jednom pomaknuti (u ovom slučaju Leclerc) što je on i učinio (vanjska strana), oba imaju svoje putanje ulaska u zavoj. Leclerc se svoje putanje drži a Max ulazi u njegovu putanju prolaska, nema bolid ispred i nikakvu prednost već sileđijski izbacuje bolid sa staze...ovo po meni jednostavno nije poštena i dobro dosuđena odluka...ni prva ni zadnja a to je ono što smeta...kako im se na koga digne...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

S obizorm na lagani konsenzus da je (danas prema sucima) ili da bi (prema zeljama nekih) ovakvo zatvaranje trebalo biti savsim ok. Ne vidim onda razloga zasto onda Bottas ili Gasly svojim kolegama na taj nacin cistili put. Mislim - ako nece riskirati kaznu nego samo oštećenje bolida. Onda svako malo dive-bomb s unutarnje - stisnut zube, zasmirit pa ko ziv ko mrtav.
I like to race, not to do laps alone.
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

Što da ne, dive bomb je legalan, pitaj ricciarda. I malo je likova ko piquet koji će se namjerno razbit zbog svog kolege
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

vidc je napisao/la: 30 lip 2019, 22:48 Što da ne, dive bomb je legalan, pitaj ricciarda. I malo je likova ko piquet koji će se namjerno razbit zbog svog kolege
Da - je. Ali uz kontakt i izgurivanje sa staze nije.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Pa onda riskiraš oštećenje bolida. Neko će surađivat, neko neće. Snosiš odgovornost za eventualno oštećenje bolida, eventualno odustajanje itd
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

ŠBBKBB, ali da se bar ona tuka od Bottasa jednom potrudila sačuvat poziciju od Verstappena, već bi bilo puno manje vremena za ulovit Leclerca. Ali, on ganja prvenstvo, ne treba mu crash. Opet, tak se ne osvaja prvenstvo vjerojatno.

Da, dive bombe ovise isključivo o onom kojeg se prestiže i njegovoj toleranciji. Nije neka nauka zabiti se pokraj i nadati se da se drugi makne.
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Scuderia je napisao/la: 29 lip 2019, 22:05 Cemu cudjenje ? Treba Schumijeve rekorde skinut. Skripte su odavno spremne, sve se radi po istima.
Hoćeš reći da scenaristi ferrarijevih uspjeha opet rade?
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Interesantno, veli Masi da su gledali i situaciju Ros Ham i da je kljucna razlika bila sta je Ros branio poziciju i ocito gledao di je Ham, namjerno mu preprecujuci put, dok je Max bio fokusiran na zavoj i sto brzi izlazak iz zavoja ne obaziruci se na charlesa
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Znači najbolje ne gledati gdje je vozač iza tebe jer time dokazuješ da ga želiš skucati u zid/van, samo gledaj naprijed i miran si. Baš zvuči odlično kaj se tiče sigurnosti na stazi.
Poštovanje naravno neću spominjati.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

eto onda rješeno. Nemoj gledat u retrovizor i čist si :D
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

...svatko može pogledati highligliste i neka obrati pažnju kako je Max na tom istom zavoju prolazio (kojom putanjom) ostale vozače (Kimija, Norrisa koji su se jednako postavljali ko nesretni Leclerc) i neka onda priča o tome da li je ferrari oštećen ili samo cvili...svi znate da ne volim (blaga je to riječ) crvene ali jbga pokradeni su (to mi je drago :) )...
...nego crvene curice jel' ste podnijeli žalbu na odluku?
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Nećemo, nemamo utjecaja. Ovaj Binotto nam prefin za talijana kojima se ti uglavnom izruguješ (ovaj ko da nije talijan).
Treba nam neka prgava brčina koja onako maše sa skupljenim prstima i psuje. :P
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Slash je napisao/la: 01 srp 2019, 11:46 Interesantno, veli Masi da su gledali i situaciju Ros Ham i da je kljucna razlika bila sta je Ros branio poziciju i ocito gledao di je Ham, namjerno mu preprecujuci put, dok je Max bio fokusiran na zavoj i sto brzi izlazak iz zavoja ne obaziruci se na charlesa
Onda su nespospobni. Nek pogledaju situaciju doslovno krug prije. I kaj se dogodilo kad mu je ostavio prostora. I u tom trenutku sam se bio spreman okladiti da ce mu sljedeci krug tu zalupiti vrata.

Bilo je ocito ko iz aviona.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Vuksa_KC je napisao/la: 01 srp 2019, 12:59 Nećemo, nemamo utjecaja. Ovaj Binotto nam prefin za talijana kojima se ti uglavnom izruguješ (ovaj ko da nije talijan).
Treba nam neka prgava brčina koja onako maše sa skupljenim prstima i psuje. :P
Rođen je u Švicarskoj, vjerojatno je to imalo utjecaja :D

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Evo meni još uvijek nije jasno kako ovo nisu kaznili. Usporedba 68. i 69. kruga. U 68 ga je Leclerc stisnuo puno više prema unutra, imao je puno teži kut za ulazak u zavoj i svejedno je ostavio prostora sa vanjske strane. U 69. krugu je imao bolji kut za ulazak u zavoj, ali je bolid "magično" otišao široko i izgurao Leclerca. A ja ću dat i svoje mišljenje zašto: jer je u 68. krugu vidio da ako ostavi mjesta sa vanjske strane zbog snage motora Leclerc lako obrani poziciju na slijedećem pravcu. U 69. krugu je odlučio izgurati ga van pa kasnije napraviti pritisak na suce da ga se ne kazni, počevši u prvom razgovoru za medije po izlasku iz bolida.

https://streamable.com/p1bt2

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

pa eto, kažu verstappen se koncetrirao na izlaz iz zavoja i nije gledao gdje je leclerc tako da nije kriv :D
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Cuky je napisao/la: 02 srp 2019, 09:25 Evo meni još uvijek nije jasno kako ovo nisu kaznili. Usporedba 68. i 69. kruga. U 68 ga je Leclerc stisnuo puno više prema unutra, imao je puno teži kut za ulazak u zavoj i svejedno je ostavio prostora sa vanjske strane. U 69. krugu je imao bolji kut za ulazak u zavoj, ali je bolid "magično" otišao široko i izgurao Leclerca. A ja ću dat i svoje mišljenje zašto: jer je u 68. krugu vidio da ako ostavi mjesta sa vanjske strane zbog snage motora Leclerc lako obrani poziciju na slijedećem pravcu. U 69. krugu je odlučio izgurati ga van pa kasnije napraviti pritisak na suce da ga se ne kazni, počevši u prvom razgovoru za medije po izlasku iz bolida.

Kao sto rekoh - bio sam spreman okladiti se u 68 krugu da ce to napraviti krug kasnije.

Tak da - poprilicno sam siguran da je zbog ambienta donesena takva odluka. Ili su totalno nesposobni. Nek biraju kaj im je draže.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Kubica je izgubio DotD nagradu, iz F1 su obavijestili da je došlo do tehničkih poteškoća. Nagrada je, nakon ispravka greške, pripala Verstappenu

slika
popeye
Veteran
Veteran
Navijam za: Mad Max

Post Postao/la popeye »

a kome bi :D
zonelsk je napisao/la: 02 srp 2019, 09:49
Cuky je napisao/la: 02 srp 2019, 09:25 Evo meni još uvijek nije jasno kako ovo nisu kaznili. Usporedba 68. i 69. kruga. U 68 ga je Leclerc stisnuo puno više prema unutra, imao je puno teži kut za ulazak u zavoj i svejedno je ostavio prostora sa vanjske strane. U 69. krugu je imao bolji kut za ulazak u zavoj, ali je bolid "magično" otišao široko i izgurao Leclerca. A ja ću dat i svoje mišljenje zašto: jer je u 68. krugu vidio da ako ostavi mjesta sa vanjske strane zbog snage motora Leclerc lako obrani poziciju na slijedećem pravcu. U 69. krugu je odlučio izgurati ga van pa kasnije napraviti pritisak na suce da ga se ne kazni, počevši u prvom razgovoru za medije po izlasku iz bolida.

Kao sto rekoh - bio sam spreman okladiti se u 68 krugu da ce to napraviti krug kasnije.

Tak da - poprilicno sam siguran da je zbog ambienta donesena takva odluka. Ili su totalno nesposobni. Nek biraju kaj im je draže.
odluka je donesena za dobrobit F1. procitaj izjave Fetla, Hakinena, Maxa (dobro njega neces :biggrin: ). pravila su glupa i mora ih se menjati jer jos jedan skandal kao u Kanadi i bukvalno niko vise nece gledati F1 jer ljudi ne zele da gledaju sat i po trkanja u kojima na kraju pobednika odluce sudije.

Max:
“It’s hard racing otherwise we have to stay at home,” Verstappen said. “If those things are not allowed in racing, what is the point of being in F1?

Fetl Hakkinen: Stewards investigation over Verstappen's overtake a 'shame'

Mika Hakkinen believes it's a shame that the stewards deemed it necessary to investigate Max Verstappen's race-clinching overtake on Charles Leclerc at the Austrian Grand Prix.

In the final laps, the Red Bull and Ferrari drivers went head to head for the lead of the race, with Verstappen passing Leclerc at Turn 3.

However, the stewards opted to look into the overtaking manoeuvre as the two clashed wheels which saw Leclerc take to the run-off area.

No penalty was handed out for the move, but Hakkinen says it's a shame that it got to that stage.

"It is a shame that there was some uncertainty over whether the Stewards might apply a penalty for Max’s overtaking manoeuvre on Charles," he wrote in his Unibet column.

"To me, it was a clear example of hard but fair overtaking. When the two cars got to the apex of the corner Max had made the overtake.

"I understand why Leclerc trying to stay on the outside but you cannot use the run-off area to overtake. It was good racing, and Max really deserved this victory."

Honda win 'good news' for Formula 1

Hakkinen added that Honda's win, its first in the turbo hybrid era, is important for F1 as all current engine manufacturers have been able to come out on top in a Grand Prix.

"It was an important win for Honda, and this is good news for Formula 1 because it is important for all the car manufacturers supporting the World Championship to have their moment of success.

"Honda has been a strong supporter of Formula 1 since the 1960s and it is great to see them on top of the podium again after several years of disappointment."
slika
"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Pročitaj izjave Verstappena i RB-a kada je njemu to isto Rosberg napravio u Njemačkoj 2016... koliko su tada kukali i tvrdili da je kazna zaslužena... tada mu nije bilo da nema smisla biti u F1 ako takve stvari nisu dozvoljene

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

sve je to ok... samo što će prvom prilikom neko iz ferrarija,renaulta, racing pointa itd popušit kaznu za istu stvar
Kranči
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Charles Leclerc

Post Postao/la Kranči »

Pokrali Kubicu ko Haryanta.
Zaključano