Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Alonso Fernando
- Rezervni vozač
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Fernando Alonso only
Re: Formula 1 team - Ferrari
Zbilja ste smijesni kad mislite da je boljom taktikom mogao bolje.RB je dominantan kao 2011,pogotovo s ovom smjesom guma.
To da je Vettel imao problema s mjenjacem je vjestacko pravljenje utrke uzbudljivom.Vebber je imao probleme s mjenjacem i osteceno krilo pa je bio brzi od Alonsa.
Nama treba Briatore pod hitno.Domenicali i LDM cute kao zaliveni sto su vodeci odvezli utrku na jednom stopu bez ikakvih problema,a dogovor je bio da Pireli donese gume koje ce zahtjevati 2-3 zaustavljanja.Sjetimo se koji su pritisak vrsili RB i Merc na FIAu dok nisu dosli na svoje.
To da je Vettel imao problema s mjenjacem je vjestacko pravljenje utrke uzbudljivom.Vebber je imao probleme s mjenjacem i osteceno krilo pa je bio brzi od Alonsa.
Nama treba Briatore pod hitno.Domenicali i LDM cute kao zaliveni sto su vodeci odvezli utrku na jednom stopu bez ikakvih problema,a dogovor je bio da Pireli donese gume koje ce zahtjevati 2-3 zaustavljanja.Sjetimo se koji su pritisak vrsili RB i Merc na FIAu dok nisu dosli na svoje.
Zadnja izmjena: Alonso Fernando, dana/u 08 ruj 2013, 18:59, ukupno mijenjano 1 put.
- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Navijam za: McLaren
Alonso je zaostajao za Vettelom 5.3 prije Vett ulaska u boks, a s onim svojim razvlačenjem nakon svog boksa zaostatak je bio 10.3. kad pogledamo da je Vettel imao problema s mjenjačem, nije baš nebitno ovih 5 izgubljenih sekundi. Ko zna kako bi RBR funkcionirao da je Alonso bio bliži.
Po meni, pogrešna odluka.
Po meni, pogrešna odluka.

- Alonso Fernando
- Rezervni vozač
- Navijam za: Fernando Alonso only
Nisi cuo koliko su puta rekli Vettelu da se smiri ,da nema potrebe da pusha.Bilo je tu najmanje pola sekunde rezerve po krugu.To sto je poslije otisao u box je vjerovatno doprinijelo da spasi drugo mjesto.Vebber je s 5 krogova starijim gumama bio na repu Alonsa cijelo vrijeme.
- gringo73
Pa Alonso je sam kriv što je prednost od skoro 6 sekundi bacio, i onda mu poslije boksa Webber bio na repu do kraja trke. Drugo mjesto ne bi bilo upitno, a prvo bi mu bilo bliže. Logika bez idolopoklonstva.Alonso Fernando je napisao/la:Nisi cuo koliko su puta rekli Vettelu da se smiri ,da nema potrebe da pusha.Bilo je tu najmanje pola sekunde rezerve po krugu.To sto je poslije otisao u box je vjerovatno doprinijelo da spasi drugo mjesto.Vebber je s 5 krogova starijim gumama bio na repu Alonsa cijelo vrijeme.

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
I to je jedino što bi postigao. Opet bi završio na istome mjestu, samo sa drukčijim zaostatcima.gringo73 je napisao/la:]Drugo mjesto ne bi bilo upitno, a prvo bi mu bilo bliže.
Ovako su u prilici kada nisu bili najbrži probali riskirati i dovesti se u situaciju da ako bi se dogodilo neko čudo bili u boljoj poziciji za napad s 5 (neznam sad točno dali 5 ili 4) krugova mlađim gumama.
Pretpostavljam da su i Webbera imali u računici ove taktike kasnog zaustavljanja, ali sjetite se da Webber nije mogao proći Massu na stazi, pa su mislili da neće ni Alonsa (i nije).
Kako god, Alonso u ovoj utrci opet nije imao šanse, kao i u Belgiji.

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
kolega @gringo73
veliki respet imam prema tebi ali mislim da Red Bull nije imao nikakih problema, jednostavno mislim da su oni blefirali.
Newey i Red Bull igraju se mačke i miša, ovi ostali timovi rade Sizifor posao, Newey im je dao veliki kamen i proračunao da ga oni ne mogu uzkotrljat na vrh brda ali ove budale (Ferrari i ostali) misle da mogu, nekad taj kamen ovi uzkotrljaju do pola brda nekad blizu vrha brda pa se on opet vrati dole ali nikad ne mogu da ga uzkotrljaju na vrh brda.
veliki respet imam prema tebi ali mislim da Red Bull nije imao nikakih problema, jednostavno mislim da su oni blefirali.
Newey i Red Bull igraju se mačke i miša, ovi ostali timovi rade Sizifor posao, Newey im je dao veliki kamen i proračunao da ga oni ne mogu uzkotrljat na vrh brda ali ove budale (Ferrari i ostali) misle da mogu, nekad taj kamen ovi uzkotrljaju do pola brda nekad blizu vrha brda pa se on opet vrati dole ali nikad ne mogu da ga uzkotrljaju na vrh brda.

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
- gringo73
Za blefiranje, ne znam. Znam samo da je od objave Vettel konstantno gubio vrijeme (3-4 desetinke, ponekad i više) u zadnjem sektoru. A baš tamo je bio najjači cijeli vikend. Prva 2 sektora je vozio ista vremena kao i Alonso. Tehnički problemi su jedina stvar koji mogu usporit/onemogučit RBR osvajanje ove titule, i bilo kakvo "kašljucanje" treba iskoristit. Ovdje je to propalo.F2004_the_best_ever je napisao/la:kolega @gringo73

- nikolaf1
- Početnik
Ova rasprava oko strategije je sto bi bilo kad bi bilo. Realno, Ferrari je mogao pritisnuti Vettela na kraju utrke kad su se kod njega pojavili problemi sa mjenjacem, da su ostali uz Vettel-a u prvim pit-stopovima. Medjutim, kako je Ferrari mogao znati da li ce se pojaviti problemi sa mjenjacem kod Vettel-a. Nikako! Prema tome, pokusali su riskirati, bar nesto uciniti, medjutim protiv ovakvog Red Bull-a i ovakvog Vettel-a je to nemoguce, pogotovo kad su na prvom mjestu i imaju cist zrak ispred sebe. Nazalost, tako je.. Treba samo da veseli cinjenica da Ferrari radi punom parom kako bi pritisnuo Red Bull, stalno se donose poboljsanja, ali ocito je da je koncept Red Bull-a koji je aktuelan od 2009 sezone previse dobar u ovim pravilima. Newey ga samo nadogradjuje i to se ne moze stici. I jos treba da veseli da Ferrari opet ima prilicno kvalitetne ljude, jer projekat za 2013. godinu vode ljudi koji su do sada bili anonimusi siroj javnosti poput Simone Resta-e ili Corrada Lanzone-a, a koji su napravili bolid koji je jedini pokusao da se priblizi Red Bull-u tokom sezone. Ostale momcadi nisu imale kapaciteta za to. Ferrari u posljednje 4 godine, 3 godine se bori sa Red Bull-om za sampionat. I stalno se sve svodi na to da Ferrari napravi 2 koraka naprijed, ali Red Bull napravi jos korak naprijed u isto vrijeme i opet su u prednosti. Jednostavno, sve vrijeme se vodi igra macke i misa. Naravno to je posljedica toga sto Ferrari, realno, nema covjeka u tehnickom odjelu koji je genijalan kao Newey. Nekad je tu bio Byrne, ali njegovo vrijeme je pomalo proslo, ali eto, comeback tog velikog dizajnera ce biti sljedece godine, tocnije sezone 2014, jer taj bolid on potpisuje uz Tombazisa i Bigois-a. Tu je Allison, tu je Fry.. Mislim da ovim ljudima treba vjerovati i da ce napraviti odlican bolid. Ferrari je pripremio odlicno balansiranu tehnicku ekipu, za razliku od Mercedesa koji je samo nabacao sto vise jakih imena, a u razvojnom putu za ovu sezonu smo vidjeli sto se dogadja. Toplo-hladno... Jedino ko kod njih nesto moze napraviti je Lowe, ako se prije toga dogovori sa Brawn-om.
Mercedes sam spomenuo jer su jedini oni ove sezone bili kapacitet uz Ferrari da nesto urade, ali nisu uspjeli. Imaju lovu, imaju tehnicku strukturu. Lotus ipak nije u tom rangu, jer nemaju love. Imaju ljude, koji polako odlaze jer nema love. Ovo pisem da ne bi ispalo da nesto imam protiv Mercedes-a, jer to Mercedesovi navijaci odmah tako protumace. Ja samo realan i to svako normalan moze vidjeti.
A jos jedna stvar koja je posluzila kao dobar pokazatelj, je poredak top 7 na utrci u Monzi. Jedan kolega sa ovog foruma je puno, puno polemisao sa mnom pa se sluzio i raznim navodima, pretpostavkama ne bi li ispao u pravu glede toga ko ima najbolji motor. Monza je tradicionalno bila realan pokazatelj snage i pouzdanosti motora , godinama unazad. Kada se pogleda top 7 na utrci u Monzi, 4 vozaca su bila na Ferrari-jevim motorima. Dva Ferrari-ja, jedan Sauber i jedan Toro Rosso. Te momcadi su se vodile filozofijom - obori nagib krila i bices najbrzi na pravcima - sto se ispostavilo kao tocno, a Ferrari se pokazao kao najsnazniji motor koji uzgred i ne trosi puno vise od ostalih motora ( ljudi zavrsili utrku, imali jos i za uzorak FIA-da daju, a bili su prilicno kompetitivni sto ne bi bio slucaj da su bili puno tezi od ostalih bolida jer Monza to ne oprasta ). Dokaz Ferrari-jeve snage je bio i u Spa, gdje niko Alonsu na pravcu nije mogao nista cak i kad bi taj neko otvorio DRS ( mislim na Hamiltona koji je vozio na Mercedes-ovom motoru, koji je eto nesto pokusao da izvede pustivsi Alonsa naprijed kako bi ga sa DRS-om pokusao opet prestici jer je znao da ako Alonso otvori DRS, da tek tada nema sanse. A ispalo je da nije imao sanse ni kada je on imao DRS ). Znaci, suma summarum, Ferrari-jev motor je po pitanju snage najbolji motor na gridu. Takodje, i po potrosnji su uz Renault i Mercedes. Jedina prednost Mercedesa je sto je taj motor "pitomiji", tako da je prenos lako namjestiti za dobru trakciju, kakvu Mercedes ima. Ali kad pogledamo da je 2010 i 2011 godine Ferrari imao najbolji mehanicki grip na gridu ( imao super trakciju, ali je aerodinamika bila nula ), to znaci da i motor nije bilo tesko pripitomiti, a opet biti najsnazniji. Dakle, Ferrari-jev motor je trenutno najbolji, dok u koncept bolida ne diram jer bi Ferrari bio prvak da kojim slucajem imaju najbolji koncept bolida ( Red Bull je kao bolid, brutalan; A Newey se odlucio na Renault motor samo zbog toga sto ga je lakse upakirati u bolid po njegovim zamislima i evo vidimo o cemu je covjek govorio - imao je smjer od koga nije odustajao i napravio je najbolji bolid ).
Uglavnom, navijaci Ferrari-ja ne treba da brinu. Ferrari ce napraviti odlican motor i iduce godine. Kad su u posljednjih 20 godina pravili odlicne motore, nema razloga da to ne bude i sljedece sezone. Imaju sve kapacitete da to i naprave ( sjajne inzinjere, sjajnu infrastukturu itd... ).

A jos jedna stvar koja je posluzila kao dobar pokazatelj, je poredak top 7 na utrci u Monzi. Jedan kolega sa ovog foruma je puno, puno polemisao sa mnom pa se sluzio i raznim navodima, pretpostavkama ne bi li ispao u pravu glede toga ko ima najbolji motor. Monza je tradicionalno bila realan pokazatelj snage i pouzdanosti motora , godinama unazad. Kada se pogleda top 7 na utrci u Monzi, 4 vozaca su bila na Ferrari-jevim motorima. Dva Ferrari-ja, jedan Sauber i jedan Toro Rosso. Te momcadi su se vodile filozofijom - obori nagib krila i bices najbrzi na pravcima - sto se ispostavilo kao tocno, a Ferrari se pokazao kao najsnazniji motor koji uzgred i ne trosi puno vise od ostalih motora ( ljudi zavrsili utrku, imali jos i za uzorak FIA-da daju, a bili su prilicno kompetitivni sto ne bi bio slucaj da su bili puno tezi od ostalih bolida jer Monza to ne oprasta ). Dokaz Ferrari-jeve snage je bio i u Spa, gdje niko Alonsu na pravcu nije mogao nista cak i kad bi taj neko otvorio DRS ( mislim na Hamiltona koji je vozio na Mercedes-ovom motoru, koji je eto nesto pokusao da izvede pustivsi Alonsa naprijed kako bi ga sa DRS-om pokusao opet prestici jer je znao da ako Alonso otvori DRS, da tek tada nema sanse. A ispalo je da nije imao sanse ni kada je on imao DRS ). Znaci, suma summarum, Ferrari-jev motor je po pitanju snage najbolji motor na gridu. Takodje, i po potrosnji su uz Renault i Mercedes. Jedina prednost Mercedesa je sto je taj motor "pitomiji", tako da je prenos lako namjestiti za dobru trakciju, kakvu Mercedes ima. Ali kad pogledamo da je 2010 i 2011 godine Ferrari imao najbolji mehanicki grip na gridu ( imao super trakciju, ali je aerodinamika bila nula ), to znaci da i motor nije bilo tesko pripitomiti, a opet biti najsnazniji. Dakle, Ferrari-jev motor je trenutno najbolji, dok u koncept bolida ne diram jer bi Ferrari bio prvak da kojim slucajem imaju najbolji koncept bolida ( Red Bull je kao bolid, brutalan; A Newey se odlucio na Renault motor samo zbog toga sto ga je lakse upakirati u bolid po njegovim zamislima i evo vidimo o cemu je covjek govorio - imao je smjer od koga nije odustajao i napravio je najbolji bolid ).
Uglavnom, navijaci Ferrari-ja ne treba da brinu. Ferrari ce napraviti odlican motor i iduce godine. Kad su u posljednjih 20 godina pravili odlicne motore, nema razloga da to ne bude i sljedece sezone. Imaju sve kapacitete da to i naprave ( sjajne inzinjere, sjajnu infrastukturu itd... ).

FORZA FERRARI !!!
- vidc
- Veteran
samo je pitanje tko će sljedeće godine voziti taj bolid...
- McLewis
- Veteran
- Navijam za: McLaren i Mercedes
Moram se osvrnuti na tvoju procjenu da ferrari ima najbolji motor, mozda si u pravu, ali ovo po cemu ti procjenjujes da su najbolji je besmislica... Jer vise nije toliko do motora vec do postavki bolida, i po tebi sada ispada da je ferrari bolji jer je primjer riciardo zavrsio ispred mclarena.. Navodim to ovdje jer je upravo zavrsio naprijed jer su debili u mclarenu postavili prekratku 7 brzinu, i top speed je bio 330 km/h i pola cilj e ravnine i ostalih ravnih dijelova se u blokadi vozi... To nema veze sa snagom motora, a vidim da navodis i spa te borbu alonsa i lewisa... Vise je tu do postavke bolida, nagiba krila, omjera brzina, i puno drugih stvari ... Po tome je i renault bolji motor od mercovog jer je vettel nakon starta oprao lewisa kao da stoji... A svi u paddocku trube da je renault najslabiji od tri proizvodjaca.... Tako da ti ta prica ne drzi vodu...nikolaf1 je napisao/la: A jos jedna stvar koja je posluzila kao dobar pokazatelj, je poredak top 7 na utrci u Monzi. Jedan kolega sa ovog foruma je puno, puno polemisao sa mnom pa se sluzio i raznim navodima, pretpostavkama ne bi li ispao u pravu glede toga ko ima najbolji motor. Monza je tradicionalno bila realan pokazatelj snage i pouzdanosti motora , godinama unazad. Kada se pogleda top 7 na utrci u Monzi, 4 vozaca su bila na Ferrari-jevim motorima. Dva Ferrari-ja, jedan Sauber i jedan Toro Rosso. Te momcadi su se vodile filozofijom - obori nagib krila i bices najbrzi na pravcima - sto se ispostavilo kao tocno, a Ferrari se pokazao kao najsnazniji motor koji uzgred i ne trosi puno vise od ostalih motora ( ljudi zavrsili utrku, imali jos i za uzorak FIA-da daju, a bili su prilicno kompetitivni sto ne bi bio slucaj da su bili puno tezi od ostalih bolida jer Monza to ne oprasta ). Dokaz Ferrari-jeve snage je bio i u Spa, gdje niko Alonsu na pravcu nije mogao nista cak i kad bi taj neko otvorio DRS ( mislim na Hamiltona koji je vozio na Mercedes-ovom motoru, koji je eto nesto pokusao da izvede pustivsi Alonsa naprijed kako bi ga sa DRS-om pokusao opet prestici jer je znao da ako Alonso otvori DRS, da tek tada nema sanse. A ispalo je da nije imao sanse ni kada je on imao DRS ). Znaci, suma summarum, Ferrari-jev motor je po pitanju snage najbolji motor na gridu. Takodje, i po potrosnji su uz Renault i Mercedes. Jedina prednost Mercedesa je sto je taj motor "pitomiji", tako da je prenos lako namjestiti za dobru trakciju, kakvu Mercedes ima. Ali kad pogledamo da je 2010 i 2011 godine Ferrari imao najbolji mehanicki grip na gridu ( imao super trakciju, ali je aerodinamika bila nula ), to znaci da i motor nije bilo tesko pripitomiti, a opet biti najsnazniji. Dakle, Ferrari-jev motor je trenutno najbolji, dok u koncept bolida ne diram jer bi Ferrari bio prvak da kojim slucajem imaju najbolji koncept bolida ( Red Bull je kao bolid, brutalan; A Newey se odlucio na Renault motor samo zbog toga sto ga je lakse upakirati u bolid po njegovim zamislima i evo vidimo o cemu je covjek govorio - imao je smjer od koga nije odustajao i napravio je najbolji bolid ).
Uglavnom, navijaci Ferrari-ja ne treba da brinu. Ferrari ce napraviti odlican motor i iduce godine. Kad su u posljednjih 20 godina pravili odlicne motore, nema razloga da to ne bude i sljedece sezone. Imaju sve kapacitete da to i naprave ( sjajne inzinjere, sjajnu infrastukturu itd... ).![]()
McLaren u <3
- F1NAC
- Moderator
Jedan ce vozit Alonso a drugog cemo znat u narednih par danavidc je napisao/la:samo je pitanje tko će sljedeće godine voziti taj bolid...

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- nikolaf1
- Početnik
Renault jeste najslabiji motor na gridu. To je fakt. A sasvim drugi problem je taj sto Red Bull ima toliku kolicinu downforce-a koji izvlaci iz difuzora, pa oni mogu da stave ono suludo straznje krilo i da i dalje kroz Paraboliku prolaze najbrze od svih. Na pravcu, Weber Massi sa DRS-om nije mogao da pridje. Mislim, nemam sta dodatno da pisem kad se sve vidi prema rezultatima na kraju utrke. 4 bolida u top 7 sa Ferrari-jevim motorom. Sauber i Toro Rosso su samo oborili krila i bili su medju najbrzima na pravcu, sto je sve zahvaljujuci motoru. Red Bull je imao najludji setup za Monzu, koji je vizuelno pravio najmanje draga, ali ipak nisu bili brzi od bolida na Ferrari-jima. Sustina moje price je da je bilo koji bolid koji je imao Ferrari-jev motor mogao uraditi ono sto su uradile ove dvije momcadi koje su shvatile da tu lezi prednost, tj. prednost lezi u motoru.McLewis je napisao/la:Moram se osvrnuti na tvoju procjenu da ferrari ima najbolji motor, mozda si u pravu, ali ovo po cemu ti procjenjujes da su najbolji je besmislica... Jer vise nije toliko do motora vec do postavki bolida, i po tebi sada ispada da je ferrari bolji jer je primjer riciardo zavrsio ispred mclarena.. Navodim to ovdje jer je upravo zavrsio naprijed jer su debili u mclarenu postavili prekratku 7 brzinu, i top speed je bio 330 km/h i pola cilj e ravnine i ostalih ravnih dijelova se u blokadi vozi... To nema veze sa snagom motora, a vidim da navodis i spa te borbu alonsa i lewisa... Vise je tu do postavke bolida, nagiba krila, omjera brzina, i puno drugih stvari ... Po tome je i renault bolji motor od mercovog jer je vettel nakon starta oprao lewisa kao da stoji... A svi u paddocku trube da je renault najslabiji od tri proizvodjaca.... Tako da ti ta prica ne drzi vodu...nikolaf1 je napisao/la: A jos jedna stvar koja je posluzila kao dobar pokazatelj, je poredak top 7 na utrci u Monzi. Jedan kolega sa ovog foruma je puno, puno polemisao sa mnom pa se sluzio i raznim navodima, pretpostavkama ne bi li ispao u pravu glede toga ko ima najbolji motor. Monza je tradicionalno bila realan pokazatelj snage i pouzdanosti motora , godinama unazad. Kada se pogleda top 7 na utrci u Monzi, 4 vozaca su bila na Ferrari-jevim motorima. Dva Ferrari-ja, jedan Sauber i jedan Toro Rosso. Te momcadi su se vodile filozofijom - obori nagib krila i bices najbrzi na pravcima - sto se ispostavilo kao tocno, a Ferrari se pokazao kao najsnazniji motor koji uzgred i ne trosi puno vise od ostalih motora ( ljudi zavrsili utrku, imali jos i za uzorak FIA-da daju, a bili su prilicno kompetitivni sto ne bi bio slucaj da su bili puno tezi od ostalih bolida jer Monza to ne oprasta ). Dokaz Ferrari-jeve snage je bio i u Spa, gdje niko Alonsu na pravcu nije mogao nista cak i kad bi taj neko otvorio DRS ( mislim na Hamiltona koji je vozio na Mercedes-ovom motoru, koji je eto nesto pokusao da izvede pustivsi Alonsa naprijed kako bi ga sa DRS-om pokusao opet prestici jer je znao da ako Alonso otvori DRS, da tek tada nema sanse. A ispalo je da nije imao sanse ni kada je on imao DRS ). Znaci, suma summarum, Ferrari-jev motor je po pitanju snage najbolji motor na gridu. Takodje, i po potrosnji su uz Renault i Mercedes. Jedina prednost Mercedesa je sto je taj motor "pitomiji", tako da je prenos lako namjestiti za dobru trakciju, kakvu Mercedes ima. Ali kad pogledamo da je 2010 i 2011 godine Ferrari imao najbolji mehanicki grip na gridu ( imao super trakciju, ali je aerodinamika bila nula ), to znaci da i motor nije bilo tesko pripitomiti, a opet biti najsnazniji. Dakle, Ferrari-jev motor je trenutno najbolji, dok u koncept bolida ne diram jer bi Ferrari bio prvak da kojim slucajem imaju najbolji koncept bolida ( Red Bull je kao bolid, brutalan; A Newey se odlucio na Renault motor samo zbog toga sto ga je lakse upakirati u bolid po njegovim zamislima i evo vidimo o cemu je covjek govorio - imao je smjer od koga nije odustajao i napravio je najbolji bolid ).
Uglavnom, navijaci Ferrari-ja ne treba da brinu. Ferrari ce napraviti odlican motor i iduce godine. Kad su u posljednjih 20 godina pravili odlicne motore, nema razloga da to ne bude i sljedece sezone. Imaju sve kapacitete da to i naprave ( sjajne inzinjere, sjajnu infrastukturu itd... ).![]()
U Spa su Mercedes i Ferrari imalo priblizno iste specifikacije. Samo su smanjili nagib krila, dok je Red Bull jedini isao na ultra specifikaciju koju su koristili u Monzi. Mercedes i Ferrari su tek u Monzi koristili svoj low-downforce paket. U Spa se vidjelo da je Ferrari najsnazniji motor, a to se potvrdilo u Monzi gdje sve momcadi idu sa minimalnim dragom na aerodinamici, idu na to da ostvare sto je moguce vecu brzinu na pravcima jer bi bilo smijesno ici na veliki downforce kad se staza sastoji od 2 sikane i pravaca. To svaki laik moze da skonta. Bas zbog takve konfiguracije Monze je ta staza uvijek bila pokazatelj snage motora i uvijek su kroz istoriju upravo na Monzi strucnjaci i analiticari procjenjivali snagu motora. Jer, tek se na ovakvoj stazi to moze vidjeti gdje aerodinamika igra najmanju ulogu, a svaka momcad trazi sto je vecu mogucu brzinu i svoje motore dovodi do limita. U Monzi najvecu brzinu su ostvarili Sauber i Toro Rosso. Sauber je isao preko 340, dok je Toro Rosso isao 339 km/h. Ferrari je isao 338.5 km/h. Mercedes je isao 337 km/h ( evo i ovdje potvrda konstatacije da su imali skoro istu specifikaciju )
A McLaren je stvarno imao smijesnu filozofiju sa tim stupnjevima prenosa. Oni bas k'o da su debitirali u Formuli 1. Button je isao 332 km/h, a mogli su potegnuti kao i Hamilton, 337 km/h. Renault je isao 336-337 km/h..
Nisam ja nijednom rjecju rekao da je Ferrari 20 x bolji od ostalih, ali da je najbolji motor po snazi ( nijedan bolid koliko god los bio nije imao problema da ostvaruje prilicno velike brzine ) i pouzdanosti, to jeste. Neki su raspravljali sa mnom na osnovu nekih navoda koji su stvarno smijesni, a poznato je od 2006. godine da je Type 056 po snazi stvarno najjaci motor. Tu je i Merc, jako blizu, ali je Ferrari jaci. Vec sam napisao da je prednost Merca sto je kultivisaniji i lakse ga je nastelati sa zadnjim vjesanjem i prenosom, pa ove sezone Merc ima super trakciju ( bolju od bilo kog bolida na gridu ). Potrosnja, snaga, iskoristivost motora... sve je to priblizno, sto sam ja uvijek govorio i vjerujem da ce svi oni napraviti odlicne motore za sljedecu sezonu. I nece biti nekih velikih oscilacija izmedju proizvodjaca. Samo sto su pojedini to opovrgavali i zato sam ja i napisao ovaj post... cisto da obesmislim njihove ranije postove ( necu nikoga da imenujem zbog postovanja prema tim istih, a i postovanja prema svima vama na forumu ).
FORZA FERRARI !!!
- McLewis
- Veteran
- Navijam za: McLaren i Mercedes
E moj nikola, to i dalje po cemu ti sudis o snazi motora mi nema smisla... Sve je fo postavke, top speed ovisi o postavki bolida i aerodinamici... A tek onda snaga motora...
McLaren u <3
-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
@McLewis....Vettel je prosao Hamiltona u Spa-ju samo zato sto je Hamo katastrofalno odvozio Eau-Rouge..
Alonsista hasta la muerte..
- nikolaf1
- Početnik
McLewis je napisao/la:E moj nikola, to i dalje po cemu ti sudis o snazi motora mi nema smisla... Sve je fo postavke, top speed ovisi o postavki bolida i aerodinamici... A tek onda snaga motora...

Meni nema smisla da ti ne vidis neke cinjenice. Pa ne mogu da vjerujem da ne mozes da vidis razliku izmedju npr. Ferrari-ja i Red Bull-a na Monzi. Red Bull je imao aero konfiguraciju koja je bila sa mnogo manje downforce-a ( preko krila ), a samim tim i manje draga, a opet se nisu uspjeli biti brzi od Ferrari-ja koji su isli sa vise downforce-a preko krila, jer nemaju difuzor kakav ima Red Bull. Cinjenica da je Ferrari-jev motor jaci je samo presudila u tome jer je Ferrari sa vise drag-a bio brzi od Red Bull-a sa manje drag-a. To su cinjenice.
Neko je pominjao preticanje Hamiltona na pravcu. U pravu je, da je Hamilton Eau Rouge odvezao lose, a to je Vettel iskoristio. Vettel ne bi imao sanse u prvom krugu na onaj nacin preteci Hamiltona iako je Red Bull imao veliku brzinu zbog konfiguracije straznjeg krila.
I nije mi jasno, zasto fanovi momcadi koje voze na Mercedesu ili koje imaju veze sa Mercedesom ne mogu da prihvate neke cinjenice koje su istinite i provjerive u brojkama, a to je da Ferrari ocito ima vecu izlaznu snagu od Mercedes - a i Renault-a u ovom trenutku. Sa Renault-ovim fanovima nikad nema takvih problema jer ljudi realno sagledaju stvari. Dok Mercedesovci valjda imaju racunicu od "100 KS vise od ostatka grida" koju novinari u stilu Jergovica i njegovih insajderskih informacija "prosipaju" u zadnje vrijeme za novi Mercedesov V6 turbak.

EDIT: Sve jace i jace glasine da je Raikkonen potpisao za Ferrari. Kako to Germans kazu " Ferrari super team ". Po njima i Domenicalijevim izjavama Alonso ostaje gdje je.. http://www.auto-motor-und-sport.de/form ... 93815.html" onclick="window.open(this.href);return false;
FORZA FERRARI !!!
- Cuky
- Moderator
sve to ima smisla što ti kažeš nikola, ali ima jedna postavka koja bez obzira na to koliko je mali drag ili koliko je jak motor neda bolidu brže nego što može: setup mjenjača. Vidljivo je u Monzi bilo da RB, Mercedes, McLaren pa i Force Indija na startnom pravcu već kad prelaze preko grida (dakle 700-njak metara prije prvog zavoja) voze na limiteru, dok Ferrari ide i ide i ide...Ferrari jednostavno uvijek ima malo dulje brzine upravo da bi što kasnije došao do limitera i time imao što veću brzinu na pravcu. Da je motor neznam koliko jači, kad dođe do 18.000 okretaja u 7. brzini više nema dalje, to je to...
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- Armanini
- Svjetski prvak
hm.. bojim se da su vam osnove malo pogresneDa je motor neznam koliko jači, kad dođe do 18.000 okretaja u 7. brzini više nema dalje, to je to...

omjer brzina se stela prema "mogucnosti" motora.. ne skrate oni omjer i tako "odrezu" nekoliko kmh kojih bi inace imali, vec skrate omjer upravo zato jer nemaju tih nekoliko kmh u odnosu na ostale..
al kao sto kazete, nije to zbog same jacine motora vise, vec do konfiguracije bolida i cjelokupnog setupa..
mclarenovci su rekli nakon utrke kako su lupali u limiter prakticki otvorili drs, al da su imali duze brzine, patili bi svaku ravnicu na kojoj ne otvaraju krilo, a sto je 80% utrke..
razlike u snazi motora ne igraju ulogu vise nikakvi.. reno je slabiji tih 30 ks il koliko, al nema zbog toga rbr spor top speed, jer sjetite se lani i top speeda rbra i lotusa.. gdje je rbr redovno bio najsporiji bolid, a lotus medju najbrzima..
iako.. ovo je malo laicko naklapanje.. jer svasta nesto igra ulogu, pa tako i gorivo koje se isto svake godine unaprijedjuje.. but still..
- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Treba samo dodati da je Kimi prošle sezone u Monzi imao najveći top speed, a Vettel i Webber najmanji, a mislim da je Kimi imao i najveći top speed u sezoni, Marussije su ove sezone među najbržima bilemeđu najbržima, tako da top speed govori samo kako je mjenjač podešen

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- sofer
- Navijam za: MERCEDES AMG PETRONAS
Nisam dugo postao pa evo...Cuky je napisao/la:sve to ima smisla što ti kažeš nikola, ali ima jedna postavka koja bez obzira na to koliko je mali drag ili koliko je jak motor neda bolidu brže nego što može: setup mjenjača. Vidljivo je u Monzi bilo da RB, Mercedes, McLaren pa i Force Indija na startnom pravcu već kad prelaze preko grida (dakle 700-njak metara prije prvog zavoja) voze na limiteru, dok Ferrari ide i ide i ide...Ferrari jednostavno uvijek ima malo dulje brzine upravo da bi što kasnije došao do limitera i time imao što veću brzinu na pravcu. Da je motor neznam koliko jači, kad dođe do 18.000 okretaja u 7. brzini više nema dalje, to je to...
Cuky je to lijepo obrazlozio.Bez obzira koliko je omjer brzina,kada se dostigne max. broj obrtaja to je to,dalje ne moze.
Jer odabiri omjera brzina zavisi od omjera prenosnih osovina,velicine guma(u ovom slucaju su sve iste) pa tako znajuci te podatke oni vrse odabir omjera brzina, jer za prve 4 brzine broj obrtaja mjenjaca je veci u odnosu na broj obrtajamotora,stime da se za ostale 3 brzine broj obrtaja mjenjaca proporcijalno smanjuje obrtaju motora.
Samo je pitanje kako podesiti mjenjac,dali da brze postigne max. brzinu ili da ima vecu max.brzinu.
- Armanini
- Svjetski prvak
naravno, samo sto je cuky napisao da nema veze kolika je snaga motora jer kad dodje do max okretaja je nebitno.. kuzim sto je mislio rec, samo je krivo napisao, jer to bi znacilo da ja sa 50 ks na 5k okretaja imam isti top speed kao ferrari sa 800 ks na 5k okretajaBez obzira koliko je omjer brzina,kada se dostigne max. broj obrtaja to je to,dalje ne moze.

ono sto se tu prica zapravo je dal motori danas igraju ulogu kod top speeda, odnosno dal se mjenjaci stelaju u odnosu koliko je optimalno prema performansama motora, il koliko sama konfiguracija bolida diktira cijelu pricu..
naravno, to je kao i uvijek kompromis odnosno racunica sto je bolje za taj bolid na toj stazi, samo opet ostaje pitanje sto vise uvjetuje ubrzanje/top speed - performanse motora ili konfiguracija samog bolida..Samo je pitanje kako podesiti mjenjac,dali da brze postigne max. brzinu ili da ima vecu max.brzinu.
nikola je siguran da je do motora, a gledajuci primjer lotusa i rbra vidimo da nije tako..
hipotetsko pitaje - dal mislite da bi rbr imao veci top speed da unutra ubace ferrari?
- Cuky
- Moderator
ma bitno da ste razumili što je moja glava zamislila, a prsti malo nespretno prenijeli na tipkovnicu 
a što se hipotetskog pitanja tiče: 99% sam siguran da nebi...jednostavno, RB ima svoju filozofiju setupa gdje im je bitnije da je bolid vozljiviji u zavojima od toga kolika je max. brzina i tako podešavaju bolid.

a što se hipotetskog pitanja tiče: 99% sam siguran da nebi...jednostavno, RB ima svoju filozofiju setupa gdje im je bitnije da je bolid vozljiviji u zavojima od toga kolika je max. brzina i tako podešavaju bolid.

-
- Legenda
I u praksi, to se isplati. To što je top speed manji i nije preveliki problem kad je izlazak iz zavoja brži.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
zapravo sve ovisi u kakvoj si situaciji...ako si ispred idealno je da imaš bolje ubrzanje i brzinu kroz zavoj od ovog iza jer:
1. on te neće moć pratit kroz zavoj
2. na izlasku iz zavoja ćeš se odvojiti
3. ako pravac nije pretjerano dug ovaj iza neće uspjet nadoknaditi razliku koju si stvorio na početku pravca
No ako si taj koji pretiče idealno je imati veću maksimalnu brzinu jer:
1. ako je pravac dosta dug uspjet ćeš nadoknaditi to što on stvori na izlazu iz zavoja
2. kad ga jednom prođeš kasnije ćeš se lakše branit jer će on u tvojoj zavjetrini dohvatiti svoju maksimalnu brzinu, a ti ćeš i dalje ubrzavat
Uglavnom, mislim da opet nisam najsretnije objasnio svoje misli...jbg, dan takav
1. on te neće moć pratit kroz zavoj
2. na izlasku iz zavoja ćeš se odvojiti
3. ako pravac nije pretjerano dug ovaj iza neće uspjet nadoknaditi razliku koju si stvorio na početku pravca
No ako si taj koji pretiče idealno je imati veću maksimalnu brzinu jer:
1. ako je pravac dosta dug uspjet ćeš nadoknaditi to što on stvori na izlazu iz zavoja
2. kad ga jednom prođeš kasnije ćeš se lakše branit jer će on u tvojoj zavjetrini dohvatiti svoju maksimalnu brzinu, a ti ćeš i dalje ubrzavat
Uglavnom, mislim da opet nisam najsretnije objasnio svoje misli...jbg, dan takav

-
- Legenda
Ja kužim šta hoćeš reći. Da,
Ali idem i ovom logikom: da je bolja ova druga solucija, Newey bi tako složio bolid.
U praksi, najbolje vrijeme po krugu ostvaruješ kad imaš stabilniju brzinu. Što manja usporavanja i ubrzavanja. Mislim da je to prednost Red Bulla. Kad to riješiš, onda ostalo dolazi samo.
Ali idem i ovom logikom: da je bolja ova druga solucija, Newey bi tako složio bolid.
U praksi, najbolje vrijeme po krugu ostvaruješ kad imaš stabilniju brzinu. Što manja usporavanja i ubrzavanja. Mislim da je to prednost Red Bulla. Kad to riješiš, onda ostalo dolazi samo.
Samo neka se trkaju.