Formula 1 team - Oracle Red Bull Racing [RB18]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
dmarijon
Legenda
Legenda

Re: Formula 1 team - Red Bull Racing

Post Postao/la dmarijon »

Sad ću baciti bombu, ali...
svi kritiziramo Red Bull jer "oni uvijek nešto muljaju na granici regularnosti". U biti, isto tako mi se čini moguće da svi muljaju na granici regularnosti. Ne samo moguće, nego tako i je. Samo što možda FIA po Red Bullu često više cjepidlači. Jučer sam na Sky-u slušao kako iz Red Bulla komentiraju da u biti svi mapiraju mape za dodavanje gasa.
Samo neka se trkaju.
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

Ma kakav TC?!!!!?
Da bi se nešto moglo smatrati TC-om potrebno je da na mapu aktivno utiču parametri nevezani za motor npr razlika u brzini prednjih (nepogonjenih) kotača u odnosu na zadnje. Samo reguliranje momenta na bilo kojim okretajima nemože nikako biti neregularno pod uvjetom da je mapa pasivna tj u svim situacijama će na tom broju okretaja biti isti moment!

Još uvijek mislim da nije problem u samoj točki 5.5.3 već u TD 036-11 koja proširuje i pojašnjava točku i najvjerovatnije je usmjerena prema reguliranju mapa pri otpuštenom gasu ... ili u načinu na koji se došlo do manjeg momenta na srednjim okretajima. Dosad to nisam spominjao jer je u pitanju glasina koju nigdje poslije nisam našao, a radi se o tome da elektronika "isključuje" pojedine cilindre pri dodanom gasu - dakle isto što bi i radila u slučaju da ima TC samo ovaj puta bez informacija motoru dali je trakcija "pukla" ili nije, dakle to nije TC! Ali ono što smatraju neregularnim u ovoj situaciji je gorivo koje ne izgara u cilindrima već u ispušnim cijevima te tako stvara "blow" efekt usmjeren iznad difuzora - odmah pada u vodu ideja o zabrani napuhavanja difuzora novim položajem ispuha što se ovima u TWG-u (tehnička radna skupina) nikako nesviđa jer opet ispadaju izigrani.
delmusa
Navijam za: del racing bih

Post Postao/la delmusa »

ovaj snimak kimijevog starta iz 2009...
kimi nije stekao prednost izlaskom s staze i ponovnim ukljucivanjem...cak sta vise izgubio je poziciju...
u zadnjoj utrci, vettel je izlaskom s staze i ponovnim ukljucenjem stekao prednost...
gledajuci kroz pravilnik i odlukom suca u pogledu bijele linije, gdje su sve 4 gume van staze?...to nije dozvoljeno...
to je mala kazna 20 sec.
da se ja pitam, kao predsjednik racing kluba, kluba koji održava više racing utrka godišnje...u karting sportu...
bio bi kažnjen:
1.kompletnim oduzimanjem plasmana i bodova na cijeloj utrci...
2.zbog nelegalnog bolida, a to se provlaci vec duze u ovoj sezoni...diskvalifikaciju timu i vozacu do kraja sezone
3.zbog grube uvrede sportskog kodexa prema organizaciji, sudijama, mediju, publici i varanju, novčanu kaznu tim + vozač...

da je pokazao volje, vratio poziciju pa ponovno isao naprijed, to je nesto drugo i ne bi bilo sankcija i komentara...
evo Vam jedan nekdasnji prikaz karting utrke, gdje mozete vidjeti na utrci kako se postivajuci pravilnik, kao i s sportskim kodexom moze lijepo voziti i napredovati, preticati, utrkivati...
nemojte podcjenjivati karting, iz njih su ponikli gotovo svi vrhunski vozaci sadasnje F1
karting danas i nadalje ima nevjerovatne G sile i danas nasi natjecateljski kartinzi na pistama s lakocom potegnu i preko 240 km/h ...
spomenuo sam ovdije karting u temi RBR seb vettela...
pogledajte samo njegove snimke kada je vozio karting... nevjerovatno bezobrazan, drzak i agresivan vozac...
uvijek je poslije utrke bio tema s sudijama, no uvijek su ga novci pokrivali...
mnogo je tih snimaka i skinuto, bas iz vremena s koalizijom s mark Weberom...
nije bas vettel tako sjajna violina, koliku predmoc ima u bolidu RBR nad konkurencijom...
uzivajte... a fanovi vettela, neka puste koji snimak bravurozne voznje tog dvostrukog svjetskog prvaka...
http://www.youtube.com/watch?v=DQGj5vHFK1o" onclick="window.open(this.href);return false;
na 07:22 imate interesantnu situaciju...kao i na 7:36... a vrhunac je bravuroznom voznjom s 8 mjesta na postolje karting s brojem 01 time 07.58~08:10... tako to rade majstori milimetarskih procjena na utrci...
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

stvar je u tome da se za stjecanje prednosti izlaskom sa staze najčešće dobije drive through. Kako je to bilo na pola predzadnjeg kruga nije bilo vremena za procijeniti situaciju, donijeti odluku, obavijestiti momčad o odluci, čekat da se oni žale, potvrdit odluku i očekivat da Vettel odradi tu kaznu. U takvom slučaju imaju 2 vremenske kazne koje simuliraju drive through: 20 sekundi dodano na vrijeme utrke i 30 sekundi dodano na vrijeme utrke.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
delmusa

Post Postao/la delmusa »

u svakom slucaju... moglo se odluciti u 10 sec...stici cak i prolazak s zaustavljanjem u box, prvi su na boxu-prije startno ciljne ravnine-kraj utrke...
blaga kazna za RBR- i vozaca Seb Vettela...
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

dmarijon je napisao/la:Sad ću baciti bombu, ali...
svi kritiziramo Red Bull jer "oni uvijek nešto muljaju na granici regularnosti". U biti, isto tako mi se čini moguće da svi muljaju na granici regularnosti. Ne samo moguće, nego tako i je. Samo što možda FIA po Red Bullu često više cjepidlači. Jučer sam na Sky-u slušao kako iz Red Bulla komentiraju da u biti svi mapiraju mape za dodavanje gasa.
Ok, ajmo se složit tu. Neka bude legalno, ali onda se NE SMIJU MIJENJAT pravila jer znači da je BILO ILEGALNO, a oni su s ILEGALNIM bolidom odvezli utrku. Dakle ili kazna, ili ne dirat ništa. Jebena FIA i dosljednost, malo bi piškili malo bi kakili.
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

Slash je napisao/la:
dmarijon je napisao/la:Sad ću baciti bombu, ali...
Ok, ajmo se složit tu. Neka bude legalno, ali onda se NE SMIJU MIJENJAT pravila jer znači da je BILO ILEGALNO, a oni su s ILEGALNIM bolidom odvezli utrku. Dakle ili kazna, ili ne dirat ništa. Jebena FIA i dosljednost, malo bi piškili malo bi kakili.
Tu sad dolazimo do onog "u duhu pravilnika" ... što je, po meni, najveća glupost. Nisu bili u stanju jasno definirati pravilnik tako da se taj "duh" stalno spominje kada netko pronađe propust. Slažem sa vama - nek se drže slova pravilnika kakav je i puste duhove na miru. Ako nešta nevalja neka dobro razmisle prije promjene za narednu sezonu ...
dmarijon
Legenda
Legenda

Apsolutno je nemoguće da FIA predvidi sve situacije i bude pametnija od inžinjera. Da su najpametniji i najprecizniji na svijetu, može se teoretski dogoditi da sve definiraju prije početka sezone, a na pola sezone se neki tim sjeti rješenja koje je opet, ovako, na rubu.
Samo neka se trkaju.
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Koji su to muljatori! FUJ!
Mučki muljatori
Njemački je pa koristite GT tko ne razumije ali ovako u kratko radi se o tome da Red Bull od početka sezone mulja i da su ih iz maFIA-e mogli nekoliko puta diskvalificirati, ali nisu. Čak se i Todt pobrinuo za to da se ih u Monacu ne kazni odnosno da se ostale momčadi ne žale. U Montrealu su imali neki sistem gdje su samo rukom mogli podesiti visinu bolida na prednjoj osovini, a to je između kvala i utrke zabranjeno, a i u pravilima stoji da se to smije raditi propisanim alatom...
Slash
Veteran
Veteran

Post Postao/la Slash »

King iCool je napisao/la:Koji su to muljatori! FUJ!
Mučki muljatori
Njemački je pa koristite GT tko ne razumije ali ovako u kratko radi se o tome da Red Bull od početka sezone mulja i da su ih iz maFIA-e mogli nekoliko puta diskvalificirati, ali nisu. Čak se i Todt pobrinuo za to da se ih u Monacu ne kazni odnosno da se ostale momčadi ne žale. U Montrealu su imali neki sistem gdje su samo rukom mogli podesiti visinu bolida na prednjoj osovini, a to je između kvala i utrke zabranjeno, a i u pravilima stoji da se to smije raditi propisanim alatom...
Sotone, gaze ovaj sport kopitima zla. :cry:
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
delmusa

Post Postao/la delmusa »

zamolio bih RBR tim da prenese prstiću, da za vrijeme kvalifikacija vozi po stazi...
na slobodnim treninzima, toliko je prasio po travi i zemlji, da evo redari cetkaju asfalt od zemlje koju je nanio po stazi...
Alonso-champ
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Alonso-champ »

gledam Sky i ne mogu vjerovati sta Horner izjavljuje.... :zid:
Alonsista hasta la muerte..
elder
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Lewis Hamilton

Post Postao/la elder »

Alonso-champ je napisao/la:gledam Sky i ne mogu vjerovati sta Horner izjavljuje.... :zid:
haha a kaj si mislil kaj bu rekel :)
Darkness rises when silence dies
dmarijon
Legenda
Legenda

šta je rekao? :)
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Ovo je odgovor koji je Horner dao na pitanje o optužbama da su mijenjali visinu bolida dok je bio pod Parc Ferme-om u Kanadi
"We aren't changing ride height. We are changing the stiffness of a spring."
No prije nego je odgovorio očito je zaboravio da se ni to ne smije raditi na bolidu

slika
elder
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Lewis Hamilton

Post Postao/la elder »

I mislim da je jos dodal da je za te optuzbe saznal 10min prije intervju-a
Darkness rises when silence dies
Slash
Veteran
Veteran

Post Postao/la Slash »

Super tekst Jergovićev
Neki od vas su možda nedavno pročitali onu priču o smrti Juana Manuela Fangija 1995. i mojem nezahvalnom zadatku da o tome informiram i intervjuiram tadašnja velika F1 imena. Na tom golf celebrity turniru u Epsomu dogodila mi se još jedna zanimljiva stvar.

Dok sam u mini-reportažnim kolima pregledavao intervjue s Ronom Dennisom, Eddiejem Jordanom i ostalima prišao mi je jedan mladić, zbunjeno pozdravio i – zatražio posao.

- Dobar dan. Ja sam jako dobar prijatelj Davida Coultharda. On mi je rekao da ste vas dvojica dosta dobri i mene bi zanimalo bi li u sklopu FOM-a i TV operacije bilo posla za mene?

Potom mi je rekao svoje ime. Christian Horner.

Nisam, naravno, mogao baš ništa odgovoriti. Tada sam bio još relativni junior u Ecclestoneovom TV carstvu i sigurno nisam mogao odlučiti o primanju na posao nekog tko mi je, osim svega, otvoreno rekao i da nema puno pojma o televiziji, ali ga zanima raditi za FOM. Promrmljao sam nešto neodređeno u stilu ˝Don’t call us, we’ll call you˝, i to je bilo – to. Niti sam se ja javio Horneru, niti sam ikad više išta čuo o njegovoj nesuđenoj FOM karijeri. Ali, kasnije, kad se njegovo ime počelo pojavljivati u Formuli 3000 (najprije je, neuspješno, bio vozač u toj seriji, a onda je postao vlasnik i vođa ekipe Arden), bljesnuo bi mi u sjećanju naš susret u Epsomu i njegov pokušaj dobivanja posla tada, kad je imao samo 22 godine i bio (i tu neuspješni) vozač britanske Formule 3.

Bljesnuo bi mi taj susret u sjećanju i zbog toga jer mi se Horner nije uopće bio dopao. Bilo je u njegovom nastupu nečeg aristokratsko-arogantnog, ali nekako bez pokrića. (Uvijek govorim da arogancija, koju često i meni pripisuju, može biti OK, ali samo i ukoliko stoji na solidnim i čvrstim osnovama, recimo, znanja.) Naravno, niti mahanje Coulthardovim poznanstvom nije me se osobito dojmilo, jer mi se nekako činilo da je više jednostrano. (Pokazalo se da sam tu bio u krivu: Horner je uistinu bio, i dugo ostao, DC-jev dobar frend.) Znao sam i da Horner dolazi iz izuzetno imućne obitelji, pa mi se njegovo nastojanje proboja u FOM činilo kao snobovski ćef bogatuna.

Fast forward 17 godina. Christian Horner već je osmu godinu šef ultra-uspješne F1 ekipe Red Bull, jedan od najcitiranijih ljudi u paddocku i čak čovjek o kojem su se u posljednje vrijeme počele ispredati nebulozne priče kao o mogućem nasljedniku samog Bernieja Ecclestonea.

Možda je povod ovom posljednjem i i činjenica da je Horner bar u dva navrata ljetovao na našem Jadranu kao gost bossa svih bossova na njegovoj mega-jahti ˝Petara˝. Možda se i ovdje radi o jednom od onih brzopletih, tipičnih F1 short-cutova, kakvog mi je nekom prilikom pokušao prodati neki lik iz FIA-e (ili nekog sličnog tijela, ne sjećam se više), imenom Jonathan Ashman:

- Nedavno me Bernie pozvao u svoj helikopter i to mi pokazuje koliko smo veliki prijatelji!

Yeah, right.

U svakom slučaju, Horner nije posve beznačajna figura u F1 svijetu danas, premda je stvari gazda ekipe intimus Dietricha Mateschitza, austrijski doktor Helmut Marko.

I sada, konačno!, dolazimo do teme ove priče. Taj Christian Horner, čovjek, očito, s nekim liderskim kvalitetama u ekipi u kojoj radi, pošteno se izblamirao u Budimpešti, usred nove afere vezane uz rastezljivu interpretaciju pravila inženjerskog vodstva Red Bulla.

Naime, tek što je ekipa (još jednom!) retroaktivno dobila po prstima, nakon što je FIA pažljivije definirala vlastita pravila o linearnom odnosu vozačevog pritiska na papučicu gasa i stvarnog obrtnog momenta motora u zavojima (a nakon što je Red Bull uhvaćen s prstima u pekmezu u Hockenheimu) i zabranila mapiranje motora kakvo je Red Bull koristio u Njemačkoj, pojavio se novi tehnički skandal.

Red Bull je opet u epicentru kontroverze jer je procurila informacija da je ekipa u Kanadi (i drugdje) u bolidu RB8 imala ugrađen ručni uređaj za kontrolu razmaka šasije od tla. FIA-ino tehničko pravilo 34.5 eksplicitno kaže (između ostalog) da se razmaka šasije od tla ne može mijenjati drugačije nego alatima izvan bolida, a i ako se mijenja između kvalifikacija i utrke, bolid mora starti utrku iz boksova.

Upitan o tome u Mađarskoj, Horner je rekao:

- Radi se o nečem što se može mijenjati ili ručno ili alatima, no budući da FIA preferira da se to radi vanjskim alatima, mi to nikad nismo podešavali ručno u parc-fermeu, i to stvarno nije bitno.

Molim? To, onda, znači da je Red Bull cijelo vrijeme imao u bolid ugrađenu ilegalnu mogućnost ručnog podešavanja kontrole razmaka šasije od tla! Upitan zbog čega, kad pravila tako nešto izričito zabranjuju, Horner je rekao:

- Puno se stvari na bolidu podešava ručno. Ali, uvijek su korišteni alati. Kao što velim, razmak se nikada nije mijenjao u parc-fermeu. Nikada.

Ali, zašto je ta mogućnost uopće bila u bolidu?

- Da budem iskren, morat ću to provjeriti. Ali, uvjeravam vas da je sve to trivijalno.

Ako je i od jednog šefa ekipe koji je manje-više figurehead i koji, čini se, nije baš osobito potkovan što se tehnikalija tiče – previše je. Čak i da mu se vjeruje, nova pitanja naviru neumoljivo kao snježna lavina. Stvarno, zašto bi Red Bull imao takvu kontrolu ugrađenu u svoje bolide, ako to nikad nisu koristili ili nisu mislili koristiti? Zašto se o tome nije ništa saznalo nakon Kanade, kad se čini očitim da je tamo FIA reagirala i potiho naredila Red Bullu da dotični sistem kontrole ukloni? Zbog čega FIA nije ništa učinila? Zašto Red Bull nije dao nekom pametnijem da se u Budimpešti suoči s medijima i odgovori na neizbježna pitanja? I naravno, majka svih pitanja: koliko je Red Bull puta u prošlosti koristio navedeni ilegalni sistem kontrole razmaka šasije od tla?

Ako mislite da se radi o cjepidlačenju, varate se. Otkako je krajem 2009. zabranjeno nadolijevanje benzina u tijeku utrke, kvalifikacijski set-up drastično je podređen onom utrke, budući da se bolidi praktički ne smiju dirati (u parc-fermeu) između kvalifikacija i starta utrke. Prije ove promjene u pravilima razmak šasije od tla obavezno se povećavao za uvjete utrke (i veću masu benzina u tanku, čak i u vrijeme nadolijevanja), budući da se kvalifikacijski krug vozi s gotovo praznim tankom. Uobičajeni pomak bio je oko milimetar i pol naprijed i oko tri milimetra otraga, i to se činilo kako bi se ostalo na propisanom minimalnom razmaku i spriječilo pretjerano (i zabranjeno) trošenje one kontrolne drvene daske na samom dnu šasije. Naravno, niži položaj šasije u odnosu na tlo donosi aerodinamičke koristi, stručnjaci vele čak i do tri desetinke po krugu i više.

U prethodnim sezonama često se postavljalo pitanje fenomenalne Red Bullove brzine u kvalifikacijama i uglavnom se to pripisivalo koncepciji lukavo koncipiranog uzdužnog nagiba cijele šasije, nagiba koji je, navodno, onda omogućio da prednja krila ovih bolida leže nešto niže stazi nego što se činilo da je slučaj kod drugih. Nakon Budimpešte možda objašnjenja leže i u još kojem grmu.

A FIA? Zašto ništa nije objavljeno nakon Montreala? Konačno, tehnički delegat Jo Bauer napravio je cijelu frku oko mapiranja Renaultovog motora u Hockenheimu i Red Bull je (od teških sankcija) spasila samo nedovoljna preciznost FIA-inih pravila. No, svejedno je FIA potom pravila doradila i to je efektivno učinilo model RB8, kakav je bio u Hockenheimu, de facto ilegalnim. Pitanje je zbog čega FIA tako nešto nije napravila i za vrijeme, ili nakon, Kanade? Zašto sada, tri utrke kasnije? Na ovo pitanje, za sada, nitko nema određen odgovor, ali mnogi nagađaju da se radi o reakciji svjetske federacije na (pre)glasna gunđanja medijima bossova Red Bulla o konspiraciji protiv ove ekipe. Znate već: Sigurnosni automobil u Valenciji koji je, po Red Bullu, bio uveden samo da se neutralizira veliko vodstvo Seba Vettela. I onda, kazna za Vettela u Njemačkoj i gubitak od tri pozicije na kraju utrke.

Pa je onda, po toj teoriji, FIA-i sve to malo dosadilo i u medije su ˝procurile˝ informacije o, praktički, ilegalnosti Red Bullovih bolida u Kanadi i/ili ranije.

Naravno, sve ovo dovodi nas do ključnih pitanja. Koliko su F1 tehnička pravila stvarno preširoko napisana? Koliko je točna tvrdnja samog Hornera da su bolidi legalni sve dok se čvrsto ne ustanovi da su ilegalni, a do tog trenutka pravila se koriste onako kako su napisana, sa svim mogućim i nemogućim rupama u njima? Koliko još ima stvari koje su genijalci poput Adriana Neweya (ali i ne samo njega) već ugradili u svoje ovogodišnje automobile, a da o njima FIA nema pojma? O koliko takvih stvari FIA ima pojma, ali iz ovog ili onog razloga o tome šuti?

Uvod o Horneru nisam napisao bez veze. Čini mi se simptomatičnim za ilustraciju određenog humanog, skoro naivnog, modela ponašanja, modela koji je, što se tiče njega samog, ponovno isplivao u njegovoj ˝Časna riječ!˝ taktici naspram nemilosrdnih novinarskih pitanja u Budimpešti. Ali modela kojem je u sportu milijardi i sportu kojim vladaju možda najlucidniji svjetski inženjeri današnjice jednostavno više nije mjesto.
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

osim uobicajeni aroganciju kao sto sam kaze,teks je doneku razinu realan,barem sta se tice tehnickog dela tematike.a onaj deo kao "dao sam mu korpu Horneru" je malo za sebehvaliti
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

King iCool je napisao/la:Koji su to muljatori! FUJ!
Mučki muljatori
ovo je interesantno...
ok, visina bolida se ne smije mijenjati između kvalifikacija i utrke i mora se koristiti poseban alata za to.
a što ako čekamo prvi krug utrke i ugradimo taj alat u bolid da vozač može mijenjati visinu bolida? ako pravila striktno ne zabranjuju takve stvari, onda ne vidim problem u tome. tko je drugima kriv što je red bull miljama ispred njih kad je u pitanju kreativnost

EDIT: ne radi se o visini bolida nego o tvrdoći ovjesa
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

- Radi se o nečem što se može mijenjati ili ručno ili alatima, no budući da FIA preferira da se to radi vanjskim alatima, mi to nikad nismo podešavali ručno u parc-fermeu, i to stvarno nije bitno.
lol ako to prolazi neka i svi ostali stave hrpu stvari na bolid koje mogu koristit, a nemoraju, pa kad ih ovi iz FIAe pitaju nešto za to neka kažu da je tu za ukras :biggrin:
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

slika

:biggrin:
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
kimi&pablo.u.bmw
Početnik
Početnik

Post Postao/la kimi&pablo.u.bmw »

sta?
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

vidc je napisao/la:ovo je interesantno...
ok, visina bolida se ne smije mijenjati između kvalifikacija i utrke i mora se koristiti poseban alata za to.
a što ako čekamo prvi krug utrke i ugradimo taj alat u bolid da vozač može mijenjati visinu bolida? ako pravila striktno ne zabranjuju takve stvari, onda ne vidim problem u tome. tko je drugima kriv što je red bull miljama ispred njih kad je u pitanju kreativnost

EDIT: ne radi se o visini bolida nego o tvrdoći ovjesa
Visina bolida se ne smije mijenjati. Tu je sve jasno.
Ovo sa čekanjem prvog kruga opet nema logike jer pravila zabranjuju bilo kakav utjecaj vozača na aerodinamiku bolida (jedina iznimka je DRS). Zato je npr. zabranjen onaj Lotusov ovjes koji se brinuo da prednji dio ne "potone" prilikom kočenja jer je on aktiviran vozačevim pritiskom na papučicu kočnice, što krši pravilo koje zabranjuje pomična aerodinamička pomagala. Dakle, vozač ne smije ničim mijenjati visinu bolida u vožnji.

Vezano za tvrdoću ovjesa, to je opet kršenje Parc Ferme pravila koja zabranjuju bilo kakav rad na bolidu osim u slučajevima kada dođe do oštećenja na bolidu koje ugrožava sigurnost nastupa ili ako se kvalificiraju po kiši, a za utrku bude potop. Onda FIA dozvoljava prilagodbu ovjesa i aerodinamike za kišne uvjete (makar opet ne tako opsežno kako bi momčadi i vozači htjeli)

slika
senamozart
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: F1 McLaren Team

Post Postao/la senamozart »

par pitanja:
zna li itko da li će se protiv red bulla i njihove tzv.kvazikreativnosti podnijeti kakav prigovor i hoće li biti dodatne istrage,kazne bilo šta radi njihovih nepodobština i prljavih radnjih koje izvode kad to ne bi smjeli.šta je sa tim mapama motora,ilegalnim podnicama,ispusima i radnjama na bolidu između kvala i utrka.i kakva je svrha lijepljenja onih naljepnica od strane FIA-e na bolid vettela sad na zadnjim kvalama u mađarskoj.
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

ja ću umrijet :) ... http://f1racing.com.hr/formula-1/red-bu ... otor-wrc-a" onclick="window.open(this.href);return false;

već zamišljam scenu: za deset godina bernie ode (u najboljim godinama...) i F1 promjeni vlasnika i službeno se zove Red Bull Formula 1
(šala... :) )
Samo neka se trkaju.
Odgovori