Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Cuky
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Re: Formula 1 team - Ferrari
pojma nemam...pojavile su se priče da bi Ferrari trebao zakotrljati stazom potpuno novi bolid (oba krila, difuzor, neki spominju i nos, blablabla) ali iz Ferrarija do sada nisu ništa spominjali...tako da su sve to nagađanja, uglavnom forumaša
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

-
- Legenda
Mene isto baš to zanima. Nedavno smo raspravljali da li je moguće da će i na prvoj utrci biti onako relativno jednostavno prednje krilo.
S jedne strane, nadam se da će ga "nakinđurit" do zadnjih testova (kao i ostatak bolida). S druge strane, nema logike da skrivaju nadogradnje jer im je u interesu da testiraju. A opet... možda testiraju jedno po jedno.
U svakom slučaju, zadnji testovi će biti najzanimljiviji za sve.
S jedne strane, nadam se da će ga "nakinđurit" do zadnjih testova (kao i ostatak bolida). S druge strane, nema logike da skrivaju nadogradnje jer im je u interesu da testiraju. A opet... možda testiraju jedno po jedno.
U svakom slučaju, zadnji testovi će biti najzanimljiviji za sve.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
meni nije jasno zašto je tolika kuknjava oko "jednostavnog prednjeg krila"...ako krilo radi ono što bi trebalo u obliku u kojem jest, zašto ga komplicirat i možda pokvarit?

-
- Legenda
Ha, možda zbog vremena s testiranja
- u odnosu na Mercedes i Mclaren.
Mislim, pretpostavka je i logika da "bogato" krilo daje i bolji downforce

Mislim, pretpostavka je i logika da "bogato" krilo daje i bolji downforce
Zadnja izmjena: dmarijon, dana/u 24 vel 2014, 21:14, ukupno mijenjano 1 put.
Samo neka se trkaju.
- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Zato jer ljudi vide da Red Bull ima krilo s 6 elemenata i s tim uzimaju sve moguće pobjede i pole postione prošle sezone i takvo krilo ponovno donesu na testiranja. Isto kao Mercedes, Lotus, McLaren...
Meni je isto u početku bilo čudno, ali se ni sam zamarao tolko tim krilom dok je auto išao i radio kilometre. Red Bullu to krilo baš i nije pomoglo puno u ovim testiranjima
Meni je isto u početku bilo čudno, ali se ni sam zamarao tolko tim krilom dok je auto išao i radio kilometre. Red Bullu to krilo baš i nije pomoglo puno u ovim testiranjima

-
- Legenda
Sve to ok, ali ako Red Bull popravi i sredi motor, bojim se da je sam bolid ipak brži od Ferrarijevog.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
Da ti citiram najvećeg inžinjera u povijesti naše galaksije, Scotty iz zvjezdanih staza:dmarijon je napisao/la:Mislim, pretpostavka je i logika da "bogato" krilo daje i bolji downforce
Prednje krilo ionako nikada ne služi da bi radilo što veći downforce, jer su im promjenom pravila 2009., pa kasnijom zabranom EBD-a te sada promjenama otraga (stražjne krilo, položaj ispuha...) konstantno rezali downforce otraga. Cilj je postići što veću količinu downforcea otraga, a prednje krilo se onda radi tako da što bolje ustabili količinu downforce naprijed i iza te da što manje uneredi struju zraka koja sa njega ide prema sredini bolida. To što je krilo jednostavno ne mora značiti da ne radi baš ono što i kako u Ferrariju žele da radi.The more they overthink the plumbing, the easier it is to stop up the drain.
Već vidim da je jedan lik na f1technicalu napisao da je ovo promašaj Ferrarija jer da sa tako nerazvijenim prednjim krilom i bolidom koji je sa svojim smećem od prednjeg pullrod ovjesa razvijan na bazi svoja dva prethodnika ne može ništa dobrog donijet. Ja bih čeka ipak polovicu sezone prije nego što ikog otpišemo, zvali se oni Ferrari, Red Bull ili Marussia

- Cuky
- Moderator
Evo iz Allisonovih usta što su u Ferrariju radili na testu
Ferrari starting to understand the F14-T says Allison
EDIT:
I jedan komentar na f1technical forumu na ovaj članak, sa kojim se gotovo u potpunosti slažem jer slično razmišljam po tom pitanju
Cijeli tekst:“We worked on learning how to get the best from the 2014 clutch and on tuning the new brake by wire system. We looked in detail at balancing the temperature of all the cooling fluids, a key part of this year’s rules, and we began gradually expanding the operating window of the new Energy Recovery System.”
Ferrari starting to understand the F14-T says Allison
EDIT:
I jedan komentar na f1technical forumu na ovaj članak, sa kojim se gotovo u potpunosti slažem jer slično razmišljam po tom pitanju
Seems to me that Ferrari, much as they did in late 90's, have put reliability first, with the understanding that the car first on the grid in Melbourne might just as easily break down and then it's all for nought. I remember 1999 (I think it was) - McLaren had the faster car but broke down in Australia and Ferrari scored a 1-2.
So I think Ferrari's approach was to use a very vanilla car in the first two tests and they have been working on understanding a baseline car that will make it the full race distance. They've obviously not been able to fully test that (most likely the 'other thing' Raikkonen mentioned not being able to do because of the telematry issues was the race distance) so they are undoubtedly behind the Merc in that regard, but I very much doubt they ever had any intention of running a quali sim regardless of issues - it just wasn't part of their programme.
They've also, seemingly, taken the decision that there's more value to be had in running the filming day now; rather than a shakedown that other teams used the day for, for Ferrari this day could be used to get a preliminary look at some of the new aero parts, now that they're confident the car will run reasonably smoothly all day.
So I'd suggest their typically cautious methodology is not without merit in this instance; I would still be surprised if they put it on pole in Australia - mainly because it's been so long since they did that on pure, dry performance - but I don't think we've been shown anything on which to base their low fuel pace so far, so we really have no informed idea.
Also, on that (trying to bring this long post to a close), I noted from the BBC site that Alonso's fastest lap was set on used softs. That and the several times Ferrari drivers set good sectors only to pit or back off, gives me the impression that there is something conscious to them not showing their pace (which is not necessarily to say they are competitive, just that they seem to not want to show where they are yet).

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
Fray je rekao da ce doneti mnogo novih djelova,sto znaci da ce poceti raditi i na brzinu a ne samo na pouzdanosti.Neke ce djelove doneti tik na samom kraju testa-vjerovatno na zadnjem danu.
Slag na tortu:
#F1 @InsideFerrari and @alo_oficial will be in #Sakhir for a filimg day session today via @Gazzetta_it
Slag na tortu:
#F1 @InsideFerrari and @alo_oficial will be in #Sakhir for a filimg day session today via @Gazzetta_it
- Cuky
- Moderator
odrađen je danas (utorak) taj jedan dan snimanja...ovo je video koji su postali na youtube

- vidc
- Veteran
- Navijam za: Scuderia Ferrari
pa nije baš ni da ga ferrari štedi na snimanju. jel ovo sad ilegalno ili?
- Cuky
- Moderator
a zašto je točno ilegalno? Svaka momčad ima pravo na 2 "filming evet"-a oba u trajanju od maksimalno 100km svaki, uz uvjete da se koriste gume specijalno rađene za tu priliku (koje se ne koriste u sezoni) i da se FIA unaprijed obavijesti da će momčad tog i tog dana na tom i tom mjestu odraditi taj event.
Mercedes je snimao u Silverstoneu prije Jereza
Toro Rosso je snimao u ako se ne varam Misanu prije Jereza
Lotus je snimao u Jerezu između tog testa i Bahraina
McLaren je snimao u Bahrainu jučer ili prekjučer
Ferrari je snimao u Bahrainu jučer
Nisam 100% siguran, ali mislim da sam bio naletio i na to da je Caterham snimao, samo nisam točno siguran kad i gdje.
Nisam 100% siguran, ali mislim da sam bio naletio i na to da je Caterham snimao, samo nisam točno siguran kad i gdje.

- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
vidc je napisao/la:pa nije baš ni da ga ferrari štedi na snimanju. jel ovo sad ilegalno ili?

I like to race, not to do laps alone.
- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
Uf, uf, ovo izgleda prejednostavno..Cuky je napisao/la:Radi se na tome da se zadrži titula najbrže ekipe u boksevima

I like to race, not to do laps alone.
- vidc
- Veteran
samo pitamCuky je napisao/la:a zašto je točno ilegalno? Svaka momčad ima pravo na 2 "filming evet"-a oba u trajanju od maksimalno 100km svaki, uz uvjete da se koriste gume specijalno rađene za tu priliku (koje se ne koriste u sezoni) i da se FIA unaprijed obavijesti da će momčad tog i tog dana na tom i tom mjestu odraditi taj event.

vidim da je red bull već proglašen krivim zato što postoji nekakava audio snimka ... kontam možda postoji nekakvo ograničenje u maksimalnoj brzini ili nešto slično.
- Cuky
- Moderator
Ne postoji ograničenje u maksimalnoj brzini (bar mislim da ne)...Red Bull je proglašen krivim za nešto drugo, a to je testiranje na pravcu koje je, ako se ne varam, ove godine zabranjeno jer su uvedeni ekstra dani za testiranja unutar sezone.
Također, to testiranje (ako se održalo uopće sa bolidom RB-a jer navodno je Renault koristio jedan bolid iz svoje Formula Renault 3.5 serije kako bi testirao promjene na pogonskoj jedinici) je bilo nenajavljeno, tajno, dok ovi filmski dani moraju biti unaprijed najavljeni FIA-i.
Također, to testiranje (ako se održalo uopće sa bolidom RB-a jer navodno je Renault koristio jedan bolid iz svoje Formula Renault 3.5 serije kako bi testirao promjene na pogonskoj jedinici) je bilo nenajavljeno, tajno, dok ovi filmski dani moraju biti unaprijed najavljeni FIA-i.

- vidc
- Veteran
aha...znači imamo audio snimak renaultovog motora i automatski je red bull proglašen varalicama.
ustvari, da li renault sad može to raditi koliko hoće? mislim na to da uzme bolid iz formule renault i testira motor koliko god je potrebno naravno uz prisustvo osobolja timova koje opskrbljuje svojim motorom?
ustvari, da li renault sad može to raditi koliko hoće? mislim na to da uzme bolid iz formule renault i testira motor koliko god je potrebno naravno uz prisustvo osobolja timova koje opskrbljuje svojim motorom?
- Cuky
- Moderator
pa smije ga testirati koliko hoće ako nije u F1 bolidu (baš kao što je npr. Ferrari svoj V6 testirao u malo modificiranom LaFerrari cestovnom autu). Stvar je u tome da prekosutra moraju konačne specifikacije pogonske jedinice dostaviti FIA-i kako bi ih homologirali i iako bi testirali, promjena više nema.

- vidc
- Veteran
ma bit će još promjena,ne sumnjam u to. ako ispadne da renaultovim motori ne mogu vozit ni pola utrke a da se neka komponenta ne pokvari, naravno da će im FIA dozvolit da to riješe. u suprotnom, bolidi s renaultovim motorom mogu po dogovoru odustajat na kraju prvog kruga a sumnjam da je FIA-i u interesu da se utrke voze bez 4 tima...
- Cuky
- Moderator
pa ako Renault otkrije točan kvar, dostavi FIA-i detaljnu dokumentaciju u kojoj se opisuje problem i promjene koje planiraju napraviti kako bi ga otklonili, FIA im dozvoli rad na tome. Isto su (samo se tad nije toliko o tome pisalo, bar se ja ne sjećam previše buke) istu stvar radili i Renault i Mercedes i Ferrari sa V8 motorima...jedan od zadnjih slučaja je bio 2010. kada je Ferrari na prve 2 utrke imao problema sa motorom, mislim da je bilo nešto sa klipovima, jer su se njihovi motori kvarili i u njihovim bolidima i u Sauberu i u Toro Rossu, pa im je FIA dozvolila promjenu i nakon toga više nisu imali te probleme.

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
Najvise je profitirano reno u ovim dozvoljenim preradama oko sigurnosti sklopova motora.useli su da pojacaju V8 motor iza zajvese stabilnosti rada motora.
Pa i Mercedesov V8 motor kada je bio prijavljen prvi put nije bio neke znacajne jacine.Oni su isto tako uspeli pojacati motor na isti nacin.
A Ferari je imao problem na prvim utrkama 2010 godine, ALI taj se motor vec ugragjivao nekoliko godina i nije se kvario.Znaci pre sezone 2010 Ferari je nesto radio u motoru sto je normalno FIA dozvoljila,ali je nesto krenulo naopako.
Motore koje je koristio Ferari u Bahreinu na kvalifikacijama,nisu vise nikad koristili.
Zadnju utrku koji je Alonso vozio iza Petrova,vozio je motor sa sestim utkom za redom.
Pa i Mercedesov V8 motor kada je bio prijavljen prvi put nije bio neke znacajne jacine.Oni su isto tako uspeli pojacati motor na isti nacin.
A Ferari je imao problem na prvim utrkama 2010 godine, ALI taj se motor vec ugragjivao nekoliko godina i nije se kvario.Znaci pre sezone 2010 Ferari je nesto radio u motoru sto je normalno FIA dozvoljila,ali je nesto krenulo naopako.
Motore koje je koristio Ferari u Bahreinu na kvalifikacijama,nisu vise nikad koristili.
Zadnju utrku koji je Alonso vozio iza Petrova,vozio je motor sa sestim utkom za redom.
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Ako je ovo tačno onda je sezona za Ferrari završena a da nije još ni počela.Ferrari's form has been difficult to read so far. They have periodically popped up at the top of the times. And a race run done by Fernando Alonso at the first Bahrain test looked reasonably competitive compared to a simultaneous one by Mercedes driver Nico Rosberg, as far as it was possible to tell. But a senior Ferrari figure revealed this week that the team believe their engine is about 75bhp down on the Mercedes, and they don't understand how their rivals are getting so much power while staying within the fuel restriction introduced this year. Which does not paint too pretty a picture for Fernando Alonso and Kimi Raikkonen
-Andrew Benson-
-
- Legenda
Ako i je točno, Ferraristi se još mogu nadati (slamka...) da ta snaga neće biti uvijek iskoristiva. Merc je zadovoljio normu od 100 litara goriva na sat iznad 10.500 okretaja i ispod toga proporcionalno manje. Treba vidjeti hoće li zadovoljiti i onu drugu i zahtjevniju normu: 100kg kroz utrku (oko 130 litara), ili zbog dužine trke neće smjeti koristiti maksimalnu snagu.
+
Nije nikako počelo dobro za Ferrari. Vidjet ćemo popodne što će biti, ili sutra s Fernandom. Navodno potpuno novi nos bolida, ako sam dobro skužio? A to s deficitom snage se sad sve više spominje.
+
Nije nikako počelo dobro za Ferrari. Vidjet ćemo popodne što će biti, ili sutra s Fernandom. Navodno potpuno novi nos bolida, ako sam dobro skužio? A to s deficitom snage se sad sve više spominje.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
Zanimljivo kako netko točno zna koliko su slabiji, a nitko nezna točno koliku snagu suparnici razvijaju 
Inače, s obzirom da glasina (vijest) dolazi od britanca, uzeo bih ju malo sa oprezom...zadnje 3-4 godine ne sjećam se da je ikad za vrijeme testova došla iti jedna pohvala sa njihove strane na račun Ferrarija tipa "čini se da su ovo jako dobro napravili"...uvijek samo "ovo je loše, ovo je očajno, ovo je nikakvo"
Također i ovo:

Inače, s obzirom da glasina (vijest) dolazi od britanca, uzeo bih ju malo sa oprezom...zadnje 3-4 godine ne sjećam se da je ikad za vrijeme testova došla iti jedna pohvala sa njihove strane na račun Ferrarija tipa "čini se da su ovo jako dobro napravili"...uvijek samo "ovo je loše, ovo je očajno, ovo je nikakvo"
Također i ovo:
Well hey, if we believe all the rumour this must mean that Ferrari have 25bhp more than Renault!
And it will take 25 weeks before renault can run a race distance!

-
- Legenda
Što se snage tiče, sjećam se da sam negdje čitao o načinima na koji se može izmjeriti snaga nekog bolida, i to uglavnom uz pomoć zvuka! Vrsta, dubina, broj okretaja... tako nešto.
Kako god, nadam se da su u krivu, ili da je samo kako kažeš britanska propaganda Andrewa Bensona. I dalje strpljivo čekamo neki Ferrarije obečavajući krug.... ?
Kako god, nadam se da su u krivu, ili da je samo kako kažeš britanska propaganda Andrewa Bensona. I dalje strpljivo čekamo neki Ferrarije obečavajući krug.... ?
Samo neka se trkaju.