Porš jest lagano upropašten brend što se tiče ekskluzivnosti (naravno, ekonomski niti malo), baš radi masovne proizvodnje jer brđo u Cayennu misli da ima eto pravi Porš ko i 911 u starog čiče, jer emblem je tu, a u biti ima ljepše sklopljen Touareg. Slično radi i Merc sa upropaštavanjem AMG-a sa onim Black Edition AMG-ima jer sam Merc AMG više nije dovoljan kao malo ekskluzivniji Merc. Ide tu još i BMW sa blagim srozanjem M odjela sa X6 i X5 koji vjerojatno te modele nisu niti taknuli ko trojku ili peticu nego facepalmom dopustili marketingu nek odradi svoje.Ćale od Lewisa je napisao/la:Baš da je Ferrari vrh u svim segmentima nebi se složio, pogotovo što se tiče luksuza, najnovije teh. i inovativnosti. Još nikada koliko je meni znano nisu imali auto što se kaže 'ispred svog vremena', dok je Porš to imao više puta.nikolaf1 je napisao/la: Koliko god nama poglavica LdM ne odgovara jer je licno odgovoran za stanje u kojem se Scuderia trenutacno nalazi ( njegov projekat potpuno talijanske momcadi je totalni out ), on radi sjajne stvari za Ferrari S.p.A... Kompanija iz godine u godinu ostvaruje rekordne dobiti od prodaje vozila, a modeli koji izlaze iz ove fabrike su vrh automobilizma u mnogim segmentima ( najnovije tehnologije, inovativni sustavi, luksuz, dizajn, brzina, motori ). U isto vrijeme, drzi se na ekskluzivnosti brenda jer se ne proizvodi vise od 7500 vozila godisnje, bez obzira na broj narudzbi. Npr. Porche je unisten brend bas zbog masovne proizvodnje i uvodjenja SUV modela Cayenne i sada Macan.. 160 000 vozila godisnje, ekskluzivnost je izgubljena i imati Porchea vise nije toliko ekstravagantno kao sto je bilo prije..
Porš nije uništen brend zbog masovne proizvodnje već želi svoja vozila ponuditi i u onim klasama gdje Mercedes ili BMW nije dovoljan (meni se takvi modeli ne sviđaju samo tko me pita, gledaju svoju profit). Porš je donedavno imao više od 50% udjela vlasništva nad VW koji drži skoro 50% svjetske autoindustrije i kamiona pod sobom.
Fiat već duže dovodi Ferrari i Alfu na prodaju a šta misliš tko je prvi kupac? ...isti onaj koji već ima 91% talijanskog dizajna a onih 9 će preuzet kad stari Giugiaro ode.
A meni je porsche ekstravagantno vidjet na cesti uvjek, pogotovo kad vidim starijeg čiču u 911. Jer to je auto kojeg voziš u svim vremenskim uvjetima i za sve potrebe. To kupuju ljudi koji znaju što žele u životu bez potrebne reklame 'cuore sportivo' jer kad izađu na slavni Nurburgring Nordschliefe onda se vidi tko je cuore sportivo po vremenima kruga, koliko se nalazi Porsche-a i kojih do prvog ultra superiornog Enzeta.
Danas ultra sportski auto nije problem napravit, gdje su bili Pagani, Gumpert Apollo, Koenigsegg prije 15tak godina?
Eto danas su ispred Ferraria ako ćemo gledat ekstravagantnost. Eto pa i Rimac je preko noći napravio auto koji će po performansama uništit sve navedene, daj 1milijon$ i imat ćeš drugi na svjetu najekstravagantnije vozilo
Stvari su jednostavne, kupce Porša 911 i Ferrarija ne zanimaju nikakvi Koenignignnsgnsingi ili Huyauayayre sa dash displayima iz nove Lancie Delte (tolko o ekskluzivnostima) jer kupuju auto za vožnju, a ne svemirski brod.
Ferrari se ne opterećuje previše vremenima krugova po stazama ili top speedom, ko da bi im bil problem nešt takvog sravnit sa zemljom. To služi uglavnom Japancima i Nijemcima, i još dok malo slažu koje su se gume koristile, ali glavno da je filmić sa rekordom na youtubeu.
Pretpostavljam da ako se ikako može osjetiti dašak F1 u civilnom svijetu, onda se to može u Ferrariju dok se sve zbroji.