Moguće, makar ja mislim da u tim mailovima zbilja i nema nešto specijalno. Ima vjerojatno tih stvari, kao što je Stepney rekao Coughlanu i slično. Ali, to nema veze. To sigurno nije dokaz u ovoj špijunskoj aferi. Jedini pravi dokaz bilo bi da piše ˝Super, svašta smo naučili iz tih 780 stranica koje je Stepney dao Coughlanu. Sad ćemo izabrati najbolje stvari i odmah ih primijeniti na autu za iduće utrke. I onda kasnije još neki mail jkoji bi potvrdio da su napravili preinake na autima u skladu s postavkama iz tih 780 stranica. E to bi bio pravi dokaz u cijeloj toj ˝špijunskoj˝ aferi. Koliko je do sada iscurilo u javnost, to nije baš slučaj, pa je moguće da je Alonso i sam uvidio da ti mailovi ne sadrže ništa opasno i zato ih je i dao tako rado.Dnohla Vopi je napisao/la:mislite li da je moguce da ovo sto alonso radi sa tim mailovima jednostavno damage-control? kao, bolje da ja njima dam neke tamo lijeve mailove, u kojima nista posebno pametno ne pise, nego da netko nade i te mailove koje je dostavio FIA-i i one koje nije (pod pretpostavkom da nije poslao sve sto ima)
P&O - Rujan 2007
-
- Svjetski prvak
Zadnja izmjena: Mladen Jergović, dana/u 10 ruj 2007, 09:35, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Svjetski prvak
Re: ...
U Belgiji bi Ferrari svakako trebao biti bolji. Treba, istina, uzeti u obzir činjenicu da su u McLarenu, očito, jako puno radili na autu preko ljeta. Jesu li i u Ferrariju radili, vidjet ćemo. Za mene je ovako slab Ferrari u Monzi bio veliko iznenađenje. Oni su, po meni u 4 ključna zavoja (Curva Grande, dva Lesma i Parabolica) trebali biti bolji od McLarena. Plus, onaj ravni dio od 15 sekundi. McLaren je, to se znalo i prije, odličan u sporim šikanama i preko rubnika, ali to nije trebalo donijeti sekundu po krugu prednosti.tg je napisao/la:Zanimaju me vase prognoze za Spa? po mom misljenju bi Ferrari trebao biti izjednacen sa Mclarenom. to kazem zbog toga sto se u Belgiji koristi potpuno drugaciji set up. Kimi je tu 2004 i 2005 pobijedio, tako da bi to trebala biti dobra trka za njega. komentar? Apsolutno se slazem da je Hamiltonovo preticanje bilo savrseno, ali treba se uzeti u obzir i njegov vrat, ne bas super postavljen i sekundu sporiji auto. dajte svoje misljenje. Hvala
Spa bi, dakle, po tim nekim pretpostavkama trebala biti bolja zstaza a Ferrari, ali to neće biti slučaj ukoliko su u McLarenu toliko popravili auto za brže dijelove staze.
Također, Spa je prava vozačka staza. Tu će do izražaja doći najbolji vozači, znači Alonso, Räikkönen i Hamilton. Ako Ferrari bude iole dobar, Räikkönen će biti veliki faktor u toj utrci.
Mislim da je pretjecanje bilo briljantno, unatoč činjenici da je McLaren bio znatno bolji auto i unatoč Räikkönenovom vratu, zbog toga jer je Hamilton morao biti (ili je mislio da mora biti) toliko odlučan da to obavi što prije. On je imao mekane gume i znao je da će uskoro te gume prestati biti dobre. Zato je toliko žurio da pretjecanje obavi što prije. Toliko je žurio da je posve iznenadio i moje dečke u FOM-u koji su napravili monumentalnu pogrešku i propustili pokriti Hamiltonovo hvatanje Kimija.
Plus, kao što sam rekao u Studiju F1, Hamilton je pretjecanje obavio tako što nije prišao Räikkönenu posve blizu, nego je je zapravo bio dosta daleko i onda kočio nenormalno kasno, posve na limitu izlijetanja, iznenadio Kimija i nekako ostao na stazi. Po meni, to je bio fantastičan potez, osobito nekog tko ima vodstvo u poretku svjetskog prvenstva i, teoretski, treba ići na sigurno.
Nikad nećemo znati bi li McLaren na tim gumama i kasnije bio dovoljno dobar za ovako spor Ferrari i bi li Hamilon mogao Räikkönena prijeći i kasnije.
-
- Svjetski prvak
To jednostavno znači da će Alonso, kao i svi mi, pričekati četvrtak, i onda još utrku-dvije da vidi rasplet prvenstva. Njegovo ponašanje nakon utrke pokazuje da nešto vrlo opako ne štima između Alonsa i McLarena. Ja sam rekao i u Studiju F1 da je meni to jako čudno. To nije samo ponašanje razmažene zvijezde. Meni se sve više čini da su Dennis i McLaren propustiti održati neki dio (implicitnih ili eksplicitnih) obećanja Alonsu iz vremena potpisivanja ugovora. Kad se pojavio Hamilton vjerojatno su neke važne odluke pustili za kasnije, sve dok nije postalo previše kasno. Sad imaju ozbiljan problem u briljantnom vozaču koji će im možda otići iz ekipe.*silberpfeil je napisao/la:mladene njemacki reporter kai ebel je pitao alonsa dali ostaje u mclarenu a on je na to odgovorio da ostaje u f1!!! mozete malo to prokomentirati i da jos prokomentirate one suze rona dennisa
Dennis je u subotu popodne dobio obavijest o toj nekakvoj mogućoj istrazi u Italiji, povrh sveg ovog cirkusa oko FIA-inih novih dokaza itd. On je, jednostvno, čovjek pred kolosalnim pritiskom, čovjek koji odgovara za tisuću zaposlenih u McLarenu (i njihove obitelji) i čovjek koji odgovara za stotine milijuna sponzorskog novca uloženog u McLaren. Kad usred sveg tog pritiska - i usred Ferrarilanda - vaša ekipa ostvari 1-2 pobjedu, vjerojatno brane koje drže sve te emocije malo popuste.
-
- Svjetski prvak
Nešto sigurno postoji. Molim, pogledajte prethodni odgovor.mislav 1984 je napisao/la:mislim da se iz alonsove hladnoće prema momčadi i dennisu može dosta iščitati. još kad se uzme u obzir da renault odugovlači sa objavom vozača za sljedeću sezonu, rekao bih da postoji neki dogovor...molim vaše mišljenje o tome.
hvala!
-
- Svjetski prvak
Charlie Whiting obično je tolerantan prema ovakvim stvarima, bez obzira radi li se o Ferrariju ili ne.raikkonen je napisao/la:Gospodine Jergovic
Kimi je na startu prešao bijelu crtu. Da li to treba sankcionisat i šta se radi u tom slučaju. Evo i slika.
http://img266.imageshack.us/img266/5014 ... 236zz4.jpg
-
- Svjetski prvak
Ja osobno bih puno radije vidio Alonsa u Ferrariju nego u Renaultu, jer mislim da između Alonsa i Räikkönena ne bi bilo velikih problema. Najviše zbog toga jer ne vidim da bi Kimi imao problema s bilo kim! (Čovjek vjerojatno ima puls 15... Skoro je zaspao na onim intervjuima nakon utrke.)Sanel je napisao/la:U prijenosu je čini mi se Novak rekao na kraju utrke nakon vaganja da se kao drže skupa kimi i alonso, a skupa hamilton i massa. S obzirom na to i na neke izjave Alonsa i sva ova događanja mislite li da ako Alonso ode iz McLarena da će vjerojatnije završiti u ferariju sa kimijem nego u renaultu koji baš i nije konkurentan više? Znam da ste rekli da je jean todt rekao da dok je on u feraiju da alonsu nema ulaska ali postoji li kakva mogućnost da se smekša, a vjerujem i da mnogi navijači ferarija nebi imali ništa protiv da vide alonsa u crvenom a čini mi se da nekako u ferariju najviše od svih momčadi drže do svojih navijača.
I još nešto, mislim da je vrlo izvjesno da će se sada massa žrtvovati u korist kimija koji realno ipak više nema neke šanse za naslov.
Ali, to bi natjeralo Todta seniora za pojede poveliko govno, plus oduzelo bi brdo love mini Todtu (koji je menadžer Masse). Ali, ovo drugo bi se već riješilo. Ono prvo, u ovom svijetu Formule 1 danas u kojem, kako veli Hamilton (i što se meni osobito svidjelo) svi žele biti veći od drugih, možda i nije toliko vjerojatno. Ali, never say never.
Opet, da sam ja Todt, sigurno bih sada sve usredotočio na Räikkönena. Vjerojatno je ionako kasno, ali bez da cijela ekipa (uključivši i Massu) sada počne raditi za Kimija, nema nikakve šanse da se osvoji naslov.
-
- Svjetski prvak
Vozači se ne kažnjavaju za rezanje šikane samo ako zarade poziciju.The Greatest je napisao/la:Ne vjerujem da Kimija treba kazniti, jer kad pogledam desno, vidm da je i vozač BMW-a ispred te crte. Ili je ova slika snimljena točno malo poslije starta. A na drugo, nema šanse da se Alonso vrati u Renault. Zašto se vraćati u ono što si napustio i u auto koji je 2 sekunde sporiji.
Mladene, ja mislim da razlog zašto Hamilton nije kažnjen zbog onog incidenta sa Massom nije dodir, nego je Hamilton ušao u prvo zavoj prije Masse i ustvari ga pretekao. Tako da on nije ništa dobio. Usput, znate li do kada Massa ima ugovor sa Ferrarijem?
Massa ima ugovor još za 2008., ali tko zna kakve sve ograde on ima u tom ugovoru.
-
- Svjetski prvak
Nisam sto posto siguran da je ono koso postavljanje prije starta posve defienzivno taktiziranje. Mislim da su oba McLarena startala najbolje šo su mogli. Također, mislim da je Hamilton, zapravo, pokušao napasti i Alonsa, ali je onda imao puno posla s Massom koji je (kao i drugi Ferrari) startao bolje od oba McLarena.HamilonsoMcM je napisao/la:Zašto Hamilton nije ni pokušao napasti Alonsa?Možete prokomentirat Hamiltonovo defenzivno postavljanje prije starta? Da li je možda McLaren odlučio s Alonsom hvatati vozačku titulu?
Pitam zato jer mi nije jasno da se Hamilton išao braniti od Masse koji je tad za njim zaostajao 15 bodova i koji mu je puno manji konkurent od Alonsa.
Mislim da se ne bi trebalo raditi ni o onom:"bolje 8 bodova nego 0" jer po meni se tako ne razmišlja ako želiš biti svjetski prvak, pogotovo ne u zadnjih par utrka u kojima se rješava prvenstvo. 5 bodova prednosti koliko je Hamilton imao uoči starta nisu nikakva garancija.
Mislim da malo pretjerujete ako mislite da vozači misle o bodovima u prvom zavoju, s pulsom 200 i svim tim autima oko sebe. To jest, znam da ne misle jer sam puno puta pričao s njima o tome. Glavno je prestići što više rivala, i nikog ne udariti.
Također, mislim da je Hamilton pokazao da i nije baš neki vozač koji puno kalkulira s bodovima kasnije, kad je pretjecao Räikkönena. To je bilo sve samo ne ziheraško pretjecanje. To je bilo posve na limitu. Kad kočite s 350 na sat na 60, imate drugi auto na pola metra od sebe, blokirate gume i još morate skrenuti, vjerujte to je na apsolutnoj granici i samo vas nevjerojana kontrola upravljanja može izvući. Hamlton je tu ekstremno puno riskirao, bez obzira na to što je Ferrari bio toliko slab. Hamilton je mislio da pretjecanje mora obaviti što prije jer se bojao da će mu već u idućem krugu mekane gume početi raditi slabije. Ali, da je čuvao bodove, on je jednostavno mogao pričekati i vidjeti hoće li gume stavrno postati slabije i onda odlučiti hoće li pretjecati ili će čuvati 6 bodova koje je već imao.
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
Još početkom 2005. Todt i Alonso imali su ozbiljne pregovore o prelasku u Ferrari. Nešto je u tim pregovorima otišlo vrlo lošim tokom i tada je Todt počeo govoriti da ih jednom, eventualno može zanimati samo jedan vozač, plavokosi i iz jedne zemlje na sjeveru Europe.Buba je napisao/la:Mene interesuje zasto je Jean Todt rekao da ne zeli Alonsa u ferrariju dok je on tu....je li nesto bilo izmedju njih..nesto sto sam propustio,nisam upucen?
-
- Svjetski prvak
To nema veze s bolovima u vratu nego s činjenicom da su u Ferrariju, očito, stavili nešto više krila na aute, valjda kako bi ih učinili konkurentnijima u onim sporijim dijelovima. Ali, sigurno je da su imali previše krila, previše potiska, i onda su bili spori(ji) na tim ravnim dijelovima. Zašto su to učinili, ne znam. Vjerojatno se radi o pokušaju da se parira McLarenima u zavojima (ili bude brži). Vrlo očito, nije uspjelo, jer McLareni su i bez puno krila (Hamilton je bio najbrži po ravnom) bili više nego dovoljno brzi i u zavojima. Zato je ovaj poraz Ferrarija toliko težak.tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav
Mladene zašto se danas nije vidio onaj poznati top speed kod ferraria u monzi.Brzine su bile oko 350 km/h a kimi nije bio ni među osam po tom top speedu.Ne razumijem zašto onda svi govore da ferrari ima najveći top speed u utrkama.
Još me zanima zašto kimi nije mogo stvarat nekakvu prednost na ravnim dijelovima i brzim zavojima.Tu je mclaren bio nadmoćniji i upravo ga je na startno ciljnoj ravnini hamilton prestigao.Ne bi li i tu ferrari trebao imati prednost.Jel to ima možda veze sa kimievim bolovima u vratu nakon one nesreće u petak?
Zadnja izmjena: Mladen Jergović, dana/u 10 ruj 2007, 09:29, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Svjetski prvak
1. Sumnjam. Ako nije uspio ove godine kad je Ferrari (do Monze) bio toliko dobar, ne znam kad će.edo je napisao/la:Poštovanje,htio bih postaviti par pitanja???
1.Dali Felipe Massa nekada može stići do f1 naslova???
2.Šta mislite dali Kimi Raikonen ima problema sa samopuzdanjem???
3.Vaše mišljenje o Johnyu Herbertu???
4.Zašto je ove godine Ferrari ovoliko nepouzdan,naravno vaše mišljene?
2. Apsolutno ne.
3. Ovo smo već imali. Johnny je krasan, veseo čovjek za kojeg nema nikog u F1 paddocku tko bi rekao bilo što loše o njemu. Kao vozač je obećavao jako puno, osobito u Formuli 3 i 3000, ali onda je 1988. u Brands Hatchu imao enormnu nesreću u kojoj je jako eško slomio oba gležnja, osobito desni. Od toga se nikad nije posve oporavio, premda je napravio posve solidnu F1 karijeru, s 3 GP oobjede. Kasnije je osvojio i 24 sata Le Mansa. Ukratko, jako jako dobar vozač koji bi vjerojatno bio još mnogo bolji da nije blo te nesreće.
4. Zato jer više nemaju Michaela Schumachera, Rossa Brawna i Nigela Stepneya. Ne zezam se! Ova trojica su u ekipu unosila radnu etiku i preciznost razmišljanja kojih sada posve sigurno u Ferrariju nema. To se već vidi ove sezone, a u idućima, bojim se, to će biti još očitije.
-
- Svjetski prvak
Nelson Piquet je bio jedan iz najelitnije ladice briljantnih vozača sve do svoje velike nesreće u Imoli (u Tamburellu) na treningu za GP San Marina 1987. Od tada više nikad nije bio onaj stari, premda je te godine osvojio treći naslov svjetskog prvaka.Nigel Mansell je napisao/la:Pozdrav Mladene!
Htio bi pitati nešto vezano uz Nelsona Piquea! Pratim formulu od 1991 tako da sam upoznat sa gotovo svim vozačkim veličinama koje su izašle iz osamdesetih godina (druga polovica) osim za Piquea pa bi te molio ako možeš koju riječ dvije o tom "sjajnom" vozaču ipak čovijek ima tri naslova pa bi volio nešto znati o njemu.
Još bi vas Mladene pitao pošto ste dobri sa vozačima F1 pogotovo sa starijima pa da vas pitam dali ima koja knjiga točnije autobiografija vozača vrijedna spomena!
Znam puno ljudi koji su s njim radili u Brabhamu (uključujući i Charlieja Whitinga koji je bio glavni mehaničar u ekipi, i Herbieja Blasha koji je bio menadžer ekipe) i oni se kunu da je Nelson u ranim osamdesetima bio vanzemaljac, nevjerojatno, nadnaravno brz vozač.
Piquet privatno bio je malo neotesan, skoro primitivan, čovjek koji se proslavio mnogim nesmotrenim izjavama, poput onih da je Senna peder, ili da Mansell ima ružnu ženu. To mu je stvorilo jako puno neprijatelja i zakompliciralo stvari kasnije u karijeri. Bio je i enormno veliki ženskaroš, pa ima nekoliko djece na svim stranama svijeta.
Ali, kao vozač, Piquet je napravio dovoljno da ga se mora smatrati jednim od najboljih svih vremena.
-
Postovani,
par pitanja.
kao prvo , zahvala.Knjiga Grand Prix Data Book mi je stigla.Hvala na savjetu.Knjiga je fenomenalna, "must have" sto bi rekli, pogotovo z ovakvog, pomalo narkomana kao sto sam ja kad je u pitanju F1.
1)Komentar na Rosbergovu dosadasnju sezonu sa osvrtom na Moncu.I sta mislite da li on pece pravi zanat, mislim na pocetak u relativnoj slabijoj elipi, ucenje 2 sezone pa se vec vide rezultati.Misli da je to dobar put prema vrhu (misli da je uz to mladji od Hamiltona sa vec 2 sezone u F1)
2) Sta znate o FW30 i zasto je Nico toliko odusevljen s njim, osim sto je u potpunosti nov bolid?
3) Sta mislite o buducnosti Wurza u Willliamsu, da li je moguce da ga vrate na mjesto testera, ko je potencijalni, po Vama, kandidat za drugo mjesto pored , pretpostavljam Nike, , i da li bi ga Patric H. vec nabio nogom u dupe (Wurza) da ima ovlastenja oko izbora vozaca?Kkoliko se on uopste mijesa Francku oko izbora?
4)Da li bi Spa mogla presuditi (narvano ne i matematicki) prvaka? Mislite li da ce Hamilton biti u problemu ako Alonso vise ne dozvoljava svoje setape na upotrebu?Da li se to vec u Monci vidjelo?
Hvala!
par pitanja.
kao prvo , zahvala.Knjiga Grand Prix Data Book mi je stigla.Hvala na savjetu.Knjiga je fenomenalna, "must have" sto bi rekli, pogotovo z ovakvog, pomalo narkomana kao sto sam ja kad je u pitanju F1.
1)Komentar na Rosbergovu dosadasnju sezonu sa osvrtom na Moncu.I sta mislite da li on pece pravi zanat, mislim na pocetak u relativnoj slabijoj elipi, ucenje 2 sezone pa se vec vide rezultati.Misli da je to dobar put prema vrhu (misli da je uz to mladji od Hamiltona sa vec 2 sezone u F1)
2) Sta znate o FW30 i zasto je Nico toliko odusevljen s njim, osim sto je u potpunosti nov bolid?
3) Sta mislite o buducnosti Wurza u Willliamsu, da li je moguce da ga vrate na mjesto testera, ko je potencijalni, po Vama, kandidat za drugo mjesto pored , pretpostavljam Nike, , i da li bi ga Patric H. vec nabio nogom u dupe (Wurza) da ima ovlastenja oko izbora vozaca?Kkoliko se on uopste mijesa Francku oko izbora?
4)Da li bi Spa mogla presuditi (narvano ne i matematicki) prvaka? Mislite li da ce Hamilton biti u problemu ako Alonso vise ne dozvoljava svoje setape na upotrebu?Da li se to vec u Monci vidjelo?
Hvala!
-
- Navijam za: Nikoga
Pozdrav!
Pitanje vezano uz aferu Mclarena:
Dali se zna nešto više o tome koje informacije se nalaze u tom spisu od 780 stranica i zašto su baš te informacije u "tiskanom" izdanju, lako prenosive...?
Ionako neka nova rješenje npr. Mclarena druge momčadi počinju primjenjivati za nekoliko utrka...!Pa zar to nije špijunaža i krađa?
Inače još jedna informacija za fanove ferarija: ferari ima uposlenog čovjeka da probije prijenos telemetrijskih i komunikacijskih podataka Mclarena. Toliko o poštenju...
Zahvaljujem!
Dali se zna nešto više o tome koje informacije se nalaze u tom spisu od 780 stranica i zašto su baš te informacije u "tiskanom" izdanju, lako prenosive...?
Ionako neka nova rješenje npr. Mclarena druge momčadi počinju primjenjivati za nekoliko utrka...!Pa zar to nije špijunaža i krađa?
Inače još jedna informacija za fanove ferarija: ferari ima uposlenog čovjeka da probije prijenos telemetrijskih i komunikacijskih podataka Mclarena. Toliko o poštenju...
Zahvaljujem!
-
- Navijam za: Nikoga
...
Imam jedno pitanja u vezi spijunske afere. Da li je moguce da kazne meklaren teko sto ce im oduzeti samo dio bodova [ 20 - 30 bodova ]. Tada bi sampionat bio mnogo zanimljiviji. Komentar? Da li se ikad desilo da je samo dio bodova oduzet?
-
1. Najbolji zavoji u povijesti F1?
2. Gdje bi Fernanda smjestili na vašoj vozačkoj all-time listi?
3. Kako bi izgledala all-time lista desetak McLarenovih vozača?
4. Najveći vremenski razmak između dvije pobjede jednoga vozča i(li) momčadi?
5. I za kraj jedno (pre)trivijalno: Rekord kruga koji je najdulje stajao neoboren (naravno, a da se relativno redovno vozio)?
2. Gdje bi Fernanda smjestili na vašoj vozačkoj all-time listi?
3. Kako bi izgledala all-time lista desetak McLarenovih vozača?
4. Najveći vremenski razmak između dvije pobjede jednoga vozča i(li) momčadi?
5. I za kraj jedno (pre)trivijalno: Rekord kruga koji je najdulje stajao neoboren (naravno, a da se relativno redovno vozio)?
-
- Svjetski prvak
1) Rosberg je, bez sumnje, dobar, premda ja ne mislim da je dobar kao Hamilton. Ali, ove godine osobito pokazao je vrlo zavidnu konzistenciju i brzinu, osobito u kvalifikacijama. U utrkama je nešto bljeđi, ali možda je to i zbog auta.TATA je napisao/la:Postovani,
par pitanja.
Hvala!
Nisam toliko siguran da je jedini pravi put prema vrhu nužno provesti godinu-dvije u slabijoj ili srednjoj ekipi. Hamilton je odmah sjeo u pravi auto i ništa mu ne fali. Danas je iskustvo u Formuli 1 relativna stvar.
2) Neki teoretski (i praktični, iz aero-tunela) pokazatelji govore da bi FW30 trebao biti znatan kvalitativni skok u odnosu na FW29. Ali, naravno, ništa se ne može pouzdano znati dok auto ne okrene kotače na stazi. Sva ova galama malo je PR, malo indirektni signal da će, ukoliko netko želi uzeti Rosberga od Williamsa, to biti vrlo, vrlo skupo.
3) Mislim da ta budućnost nije blještavo svijetla, ali ukoliko neće imati nikog bitno boljeg zadržat će ga, čak i na ovom mjestu na kojem je sada. Frank Williams je taj koji odlučuje o tim stvarima, ali Patrick Head ima vrlo velik utjecaj. No, da je Head baš toliko protv Wurza ovaj bi već odletio. Mali problem je u tome što je Alex izuzetno inteligentan i artikuliran vozač koji zna enormno puno o autu Formule 1 i njegovom podešavanju. Jedino u čemu (više) nije toliko jak je čista brzina u kvalifikacijama i određenim uvjetima utrke. Ali, ako su ti uvjeti malo zahtjevniji ili složeniji, on je vozač u kojeg se i te kako može pouzdati. Zato i ima više bodova od Rosberga ove godine, i tu činjenicu u Williamsu ne zanemaruju tek tako.
4) Spa sigurno neće donijeti odluku o prvaku, jer se tamo neće još ništa prelomiti po pitanju dva McLarenova vozača. To ne bi bio slučaj čak i da jedan od njih odustane iz utrke, jer ipak nakon toga ostaju još 3 utrke. Što se telemetrije tiče, pretopstavljam da se to vidjelo i u Monzi. Koliko čujem, Hamilton više nema potpuni uvid ui Alonsovu telemetriju još od Silverstonea, ali Monza je osobito nezgodna staza za dobro podesiti auto, pa je tu možda uzrok malih Hamiltonovih problema.
-
- Svjetski prvak
U tom materijalu je kompletna tehnička dokumentacija ovogodišnjeg Ferrarija, ako i operativna dokumentacija vođenja ekipe.Ron Dennis je napisao/la:Pozdrav!
Zahvaljujem!
Zašto su te informacije tiskane na papiru je, naravno, jedno od ključnih pitanja cijele afere. Sav taj materijal vjerojatno stane na jedan jedini CD ili DVD.
Naravno da sve ekipe neprestano mažnjavaju dobre ideje i tehnička rješenja od svih drugih ekipa. To se u Formuli 1 radi otkad postoji i nitko to nikada nije zvao krađom ili špijunažom.
Informacija o Ferrariju i hvatanju informacija je posve točna, ali ja to ne bih nazivao nepoštenjem. To je Formula 1.
-
- Svjetski prvak
Re: ...
Ne, to se još nije dogodilo, osim ako ovo oduzimanje bodova u Mađarskoj ne smatranjem oduzimanja dijela bodova.tg je napisao/la:Imam jedno pitanja u vezi spijunske afere. Da li je moguce da kazne meklaren teko sto ce im oduzeti samo dio bodova [ 20 - 30 bodova ]. Tada bi sampionat bio mnogo zanimljiviji. Komentar? Da li se ikad desilo da je samo dio bodova oduzet?
Premda bi takav cinični pristup mogao biti posve očekivan od FIA-e, ne vidim kako bi se tako nešto uistinu moglo opravdati. Kreiranje zanimljivije završnice prvenstva nije, po meni, osobito validan razlog.
- The Greatest
- Profesionalni vozač
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari i Alonsa
Mladene, mala ispravka. Na live timingu piše da je Massa bio najbrži na ravnom, a iza slijdde Alonso i Hamilton.Mladen Jergović je napisao/la:To nema veze s bolovima u vratu nego s činjenicom da su u Ferrariju, očito, stavili nešto više krila na aute, valjda kako bi ih učinili konkurentnijima u onim sporijim dijelovima. Ali, sigurno je da su imali previše krila, previše potiska, i onda su bili spori(ji) na tim ravnim dijelovima. Zašto su to učinili, ne znam. Vjerojatno se radi o pokušaju da se parira McLarenima u zavojima (ili bude brži). Vrlo očito, nije uspjelo, jer McLareni su i bez puno krila (Hamilton je bio najbrži po ravnom) bili više nego dovoljno brzi i u zavojima. Zato je ovaj poraz Ferrarija toliko težak.tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav
Mladene zašto se danas nije vidio onaj poznati top speed kod ferraria u monzi.Brzine su bile oko 350 km/h a kimi nije bio ni među osam po tom top speedu.Ne razumijem zašto onda svi govore da ferrari ima najveći top speed u utrkama.
Još me zanima zašto kimi nije mogo stvarat nekakvu prednost na ravnim dijelovima i brzim zavojima.Tu je mclaren bio nadmoćniji i upravo ga je na startno ciljnoj ravnini hamilton prestigao.Ne bi li i tu ferrari trebao imati prednost.Jel to ima možda veze sa kimievim bolovima u vratu nakon one nesreće u petak?
Avanti FER, Avanti!!!
- sepulctor
- Rezervni vozač
Ja ne znam tko je tu ludThe Greatest je napisao/la:Mladene, mala ispravka. Na live timingu piše da je Massa bio najbrži na ravnom, a iza slijdde Alonso i Hamilton.Mladen Jergović je napisao/la:To nema veze s bolovima u vratu nego s činjenicom da su u Ferrariju, očito, stavili nešto više krila na aute, valjda kako bi ih učinili konkurentnijima u onim sporijim dijelovima. Ali, sigurno je da su imali previše krila, previše potiska, i onda su bili spori(ji) na tim ravnim dijelovima. Zašto su to učinili, ne znam. Vjerojatno se radi o pokušaju da se parira McLarenima u zavojima (ili bude brži). Vrlo očito, nije uspjelo, jer McLareni su i bez puno krila (Hamilton je bio najbrži po ravnom) bili više nego dovoljno brzi i u zavojima. Zato je ovaj poraz Ferrarija toliko težak.tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav

http://www.fia.com/resources/documents/ ... rap_07.pdf
- The Greatest
- Profesionalni vozač
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari i Alonsa
Pa ovo je stvarno nevjerojatno! Na live timingu piše jedno, na stranici piše drugo, na drugim stranicama piše treće...sepulctor je napisao/la:Ja ne znam tko je tu ludThe Greatest je napisao/la:Mladene, mala ispravka. Na live timingu piše da je Massa bio najbrži na ravnom, a iza slijdde Alonso i Hamilton.Mladen Jergović je napisao/la: To nema veze s bolovima u vratu nego s činjenicom da su u Ferrariju, očito, stavili nešto više krila na aute, valjda kako bi ih učinili konkurentnijima u onim sporijim dijelovima. Ali, sigurno je da su imali previše krila, previše potiska, i onda su bili spori(ji) na tim ravnim dijelovima. Zašto su to učinili, ne znam. Vjerojatno se radi o pokušaju da se parira McLarenima u zavojima (ili bude brži). Vrlo očito, nije uspjelo, jer McLareni su i bez puno krila (Hamilton je bio najbrži po ravnom) bili više nego dovoljno brzi i u zavojima. Zato je ovaj poraz Ferrarija toliko težak.![]()
Avanti FER, Avanti!!!
-
- Svjetski prvak
OK, moguće. Meni se učinilo (nemam live timing u HRT-u) da je u nekoj fazi utrke grafika pokazala da je to bio Hamilton (350 na sat). Ali, Räikkönena sigurno nije bilo među prvih 8, što je vrlo indikativno za ovo što sam - bar za njegov Ferrari - htio reći.The Greatest je napisao/la:Mladene, mala ispravka. Na live timingu piše da je Massa bio najbrži na ravnom, a iza slijdde Alonso i Hamilton.Mladen Jergović je napisao/la:To nema veze s bolovima u vratu nego s činjenicom da su u Ferrariju, očito, stavili nešto više krila na aute, valjda kako bi ih učinili konkurentnijima u onim sporijim dijelovima. Ali, sigurno je da su imali previše krila, previše potiska, i onda su bili spori(ji) na tim ravnim dijelovima. Zašto su to učinili, ne znam. Vjerojatno se radi o pokušaju da se parira McLarenima u zavojima (ili bude brži). Vrlo očito, nije uspjelo, jer McLareni su i bez puno krila (Hamilton je bio najbrži po ravnom) bili više nego dovoljno brzi i u zavojima. Zato je ovaj poraz Ferrarija toliko težak.tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav
Možda je Massa imao posve drugačiji set-up, s vrlo malo krila. Nećemo nikad znati koliko bi to bilo efikasno protiv ovakvih McLarena.
-
- Svjetski prvak
No, eto. Nije jako važno. Ono što je pisac htio reći je da se u Ferrariju nisu usudili skroz maknuti krila vozačima jer bi onda tek bili loši po zavojima. U svakom slučaju, banana.sepulctor je napisao/la:Ja ne znam tko je tu ludThe Greatest je napisao/la:Mladene, mala ispravka. Na live timingu piše da je Massa bio najbrži na ravnom, a iza slijdde Alonso i Hamilton.Mladen Jergović je napisao/la: To nema veze s bolovima u vratu nego s činjenicom da su u Ferrariju, očito, stavili nešto više krila na aute, valjda kako bi ih učinili konkurentnijima u onim sporijim dijelovima. Ali, sigurno je da su imali previše krila, previše potiska, i onda su bili spori(ji) na tim ravnim dijelovima. Zašto su to učinili, ne znam. Vjerojatno se radi o pokušaju da se parira McLarenima u zavojima (ili bude brži). Vrlo očito, nije uspjelo, jer McLareni su i bez puno krila (Hamilton je bio najbrži po ravnom) bili više nego dovoljno brzi i u zavojima. Zato je ovaj poraz Ferrarija toliko težak.![]()