P&O - Studeni 2007
- The Greatest
- Profesionalni vozač
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari i Alonsa
-
Pozdrav svima!
Ne javljam se puno, ali čitam sve.
I sad pitanja za Mladena.
1. Koliko je bitno to da je proizvođač zajedničke elektronike za slijedeću sezonu Mc Laren. Da li oni po bilo kojoj osnovi zbog toga mogu biti u nekakvoj prednosti, ako radi ničeg, onda radi toga jer su s tim ranije mogli planirati i auto za 2008. prilagoditi tom sustavu, lupam bez veze ali tu mi dosta toga nije jasno?
2. da li mislite da bi Pedro de la Rosa mogel biti kompromis i kompenzacija španjolskim sponzorima koji su u Mc Laren ušli radi Alonsa?
Čovjek bi, po mojem mišljenju bil sjajan vodonoša Hamiltonu. Nije ambiciozan, poslušan je i ima iskustva.
Ne javljam se puno, ali čitam sve.
I sad pitanja za Mladena.
1. Koliko je bitno to da je proizvođač zajedničke elektronike za slijedeću sezonu Mc Laren. Da li oni po bilo kojoj osnovi zbog toga mogu biti u nekakvoj prednosti, ako radi ničeg, onda radi toga jer su s tim ranije mogli planirati i auto za 2008. prilagoditi tom sustavu, lupam bez veze ali tu mi dosta toga nije jasno?
2. da li mislite da bi Pedro de la Rosa mogel biti kompromis i kompenzacija španjolskim sponzorima koji su u Mc Laren ušli radi Alonsa?
Čovjek bi, po mojem mišljenju bil sjajan vodonoša Hamiltonu. Nije ambiciozan, poslušan je i ima iskustva.
- Scorpyo
- Rezervni vozač
- Navijam za: Dobre utrke
-
- Svjetski prvak
1/ Naravno da nije osobito dobro stalno mijenjati F1 ekipe. Obično se računa da se vozač posve srodi s ekipom i počne koristiti puni potencijal tek u drugoj ili čak trećoj sezoni. Čak i ako se Alonso sada vrati u Renault, taj prelazak neće biti posve lak.legolas je napisao/la:Pozdrav g. Jeroviću
Evo ovako, mene prvo zanima steti li i koliko Alonsu iz godine u godinu prelazenje u nove momcadi. U smislu prilagodbe bolidu, radnoj okolini...
Drugo pitanje: Na to ste covjeku prije mene djelomicno odgovorili na ovo pitanje, ali ne u postpunosti. Kakve su mogucnosti da neki hrvat udje kao radnik u neku momcad F1. Da li momcadi objavljuju neki natjecaj za mjesto u timu ili kao to ide. Molim vas da nam to malo objasnite.
Unaprjed hvala.
2/ Mislim da sam bar 4 ili 5 puta odgovorio na slično pitanje. Ali, evo: obično će vas, ako se javite na neki oglas u specijaliziranoj štampi (a takvih oglasa ima svaki tjedan u britanskom Autosportu) pitati imate li nekog radnog iskustva u auto-sportu, u nekoj od nižih kategorija (F3, WSR, turistički auti, GT i slično). Bez takvog iskustva praktički nemate nikakvih šansi. Dakle, prvo treba odraditi dvije-tri godine u tim kategorijama (koje također oglašavaju radne pozicije u specijaliziranoj štampi). Onda treba početi aktivno njuškati p oFormuli 1, što može uključiti i telefoniranja izravno u ekipe. Nikad ne znate: može se dogoditi da vas pozovu na razgovor. Ti se razgovori uvijek obavljaju u baznim tvornicama ekipa. Ako ih uvjerite da bez vas ne mogu, tek tada počinju pravi ispiti, jer u Formuli 1 sigurno nećete opstati ako niste vrhunski profesionalac u bilo čemu što radite, makar to bila i najniža, nekvalificirana pozicija. Ali, kad se jednom etablirate, dalje je sve moguće.
-
- Svjetski prvak
To su obične gradske ulice, negdje ne šire od 8 ili 9 metara, negdje i oko 12 metara.tvojnov2 je napisao/la:Čisto za usporedbu koliko je bila prosječno široka staza u monacuMladen Jergović je napisao/la:Mislite na Singapur? Uglavnom između 12 i 18 metara, osim na onom mostu, gdje će biti samo 8 metara.shrkec je napisao/la:Mladene .
Dal znate možda kolko će biti široka staza na novoj uličnoj utrci?
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
1/ Kao prvo, još je posve moguće da Brawn dođe natrag u Ferrari. Luca Baldisserri je vrhunski inženjer i strateg i o njemu imam vrlo visoko mišljenje. Lani je napravio taktičku pogrešku i najavio odlazak iz ekipe (navodno u Williams). Kad se to izjalovilo, Ferrari ga je držao dosta rezervirano, gotovo u nekakvoj kazni, u prvoj polovici 2007., i tu je također možda jedan od razloga slabijeg početka sezone. Stefano Domenicali je čovjek kojeg ne cijenim toliko jer je dosta sklon internim spletkama i gaženju preko ljudi. Ali, neki vele da je dobar ekipni menadžer. Moguće.Luky je napisao/la:Pozdrav Mladene.
Evo par pitanja:
1. Vidio sam da mislite kako će Brown biti veliki nedostatak za Ferrari sljedeće sezone, zbog toga me zanima što mislite i Baldiseriju i Domenicaliju, koji su ga zamijenili u Scuderiji.
2. Očito je da Fernando želi jednu godinu voziti u RBR - u i onda prijeći u BMW ili Ferrari 2009. godine. Ako BMW sljedeće sezone bude napredovao
(znači nekoliko pobjeda) mislite da bi se Fernando odlučio za njih ili Ferrari u tom trenutku ( pod pretpostavkom da će Ferrari zadržati svoju formu)?
3. Autosport.com neki dan objavio je vijest pod naslovom "Hakkinen se povlači iz motorsporta". Ja iz tog članka i Mikinih izjava nigdje nisam iščitao da se on povlači iz motorsporta, veći iz DTM serije. Imate li neka saznanja o njegovoj budućnosti s Mercedesom ( malo luđi scenarij, koji je nemoguć, ali opet zanimljiv je Mika uz Lewisa u McLarenovom bolidu sljedeće sezone).)
4. Što mislite kako bi prošli Michael Schumacher i Mika Hakkinen da se, recimo, odluče vratiti u F1 2009. godine i da odrade cijeli zimski program testiranja, koji bi bio njihov domet.
5. Jeste li ikada gledali Garya Paffeta? Mislite li da konačno zaslužuje priliku u Formuli 1?
6. Pošto ste živjeli u Londonu i radili za Reuters možete li mi malo opisati britansko favoriziranje svojih vozača. Meni se čini da malo pretjeruju..., i to ne samo u Formuli 1 već općenito Naime, sigurno znate tko je na novoj naslovnici britanskog F1Racinga - Lewis (mislim da je ipak Kimi zaslužio naslovnicu).
7. Tko će jednoga dana zamijeniti Berniea? Taj čovjek je neuništiv, dosta je star ali se dobro drži.
Puno hvala i oprostite na puno pitanja, jednostavno me puno toga zanima,
2/ Alonso trenutno ima dva problema: novac (i to ne nužno nedostatak novca, nego možda čak i višak zainteresiranih da ulože tamo kamo bi on otišao) i njegova želja da potpiše ˝ziheraški˝ ugovor na jednu godinu. To, jasno niti jedna ozbiljna ekipa ne želi. Zato se ova kobasica ponešto otegla. Po meni, BMW je vjerojatno u ovom trenutku bolji izbor za budućnos nego Renault.
3/ Ja sam shvatio, preko nekih drugih ljudi, da se Hakkinen posve povlači s utrka.
4/ Bili bi, kao i uvijek, odlični. Moje je mišljenje da nema nikakvih, nazovite ih i fizioloških, prepreka koje bi vozače činile manje uspješnima u Formuli 1 negdje do 45. godine starosti.
5/ Da, gledao sam ga u Formuli 1, i mislim da je oličan vozač. Po meni, sigurno zaslužuje mjesto u Formuli 1, više, recimo, od Anthonyja Davidsona.
6/ Zamislite da Hrvatska ima vozača u Formuli 1 koji upravo žari i pali u vrhunskoj ekipi i umalo je izgubio naslov svjetskog prvaka u debi sezoni. Sad zamislite da u Hrvatskoj postoje dva ili tri vrlo kvalitetna F1 časopisa. Zar stvarno mislite da bi uređivačka politika bila bitno drugačija? (Ovdje moram reći da forsiranje Britanca - nekad Mansella, Hilla ili Buttona, danas Hamiltona - u britanskim medijima nema nikakve veze s nacionalnim osjećajima, već isključivo s komercijalnom logikom. Svaka tiskana publikacija u Velikoj Britaniji ove je sezone, zahvaljujući Hamiltonu, povećala tiražu - i pa dakle i profite - za 30 do 40 posto. Također, iz istog razloga trenutno u Londonu možete kupiti 8 knjiga o Hamiltonu.)
7/ Nitko.
-
- Svjetski prvak
Vanjska temperatura, odnosno temperatura gumene smjese na samoj površini i oko centimetar unutra.DTF je napisao/la:Danas sam pun zamolbi, pa Mladene ako nije problem pokušajte saznati jel ta temperatura bila vanjska tempeatura gume ili temperatura plina u gumi. To je i polazište ove rasprave. E i ne bi se složio kao ti tako olako da je vanjska temperatura gume važnija od unutarnje. Ne sjećam se točno o kome je bila riječ ali je stražnja guma imala 0,1 bar više tlaka nego što je bilo predviđeno, te je unutarnji rub gume grebao po autu dok se guma nije razletila. I baš tu ti je važna temperatura plina u gumi, jer po jednadžbi pV=nRT, koja je usput rečeno točna, a ne one koje si ti napisao, se vidi da za isti volumen i količinu plina ako se povisuje temperaturu povisuje se i tlak.tex je napisao/la:da primijetio sam nakraju da moja prva izvedba ima puno mana i o puno toga ovisi. druga izvedba je puno točnije šta se tiče temperatura vanjske poveršine gume, ako se nevaram bila riječ i koja je puno važnija za utrkivanjeDTF je napisao/la: Za početak nemoj misliti da te napadam, vec i mene zanimaju te tehničke(inžinjerske u pravom smislu riječi) stvari u F1. A da ne kažem da mi je to i struka. Ovaj primjer s brzinom ti nije baš najbolji jel imaš dva vrlo jednostavna načina mjerenja brzine auta. Ako znaš dimenziju kotača, samo ti treba koliko puta se okrene u sekundi i znaš i brzinu(ako ne proklizuju), to je kod običnih auta. A kod F1 auta je još jednostavnije i točnije jer imalu senzore akceleracije, a vrijeme se jako dobro mjeri i samo ta dva podatka je sve što ti treba za odredit brzinu. A u vezi detektor, večina detektora kao izlaz podatak ima napon tako da definitivno ništa sa detektor ne mjeriš nego moraš izračunati, tako da interpretiraš izlazni napon s detektora. A što se tiče FOM-ovog podatka o temperatur gume, mislim da to nije podatak o temperaturi vanjske gume nego temperatura zraka unutar gume, jer je njima zbog tlaka u gumi važna temperatura. E sada kako ja mislim da oni to mjere, napominjem kako ja mislim bez nekih dokaza. Senzori tlaka nisu neka novina i razvili su se već davno i jako su precizni, pa je sve što trebamo izmjeriti, tj. imati je senzor tlaka kojeg pretpostavljam ugrade u felgu. I onda po plinskom zakonu pV=nRT, ako znamo volumen(V) i količinu(n) zraka u gumi, a tlak(p) mjerimo znamo izračunati i temperatur(T). I to je najjednostavniji način da se izmjeri, točnije rečeno izračuna, temperatura zraka u gumi. I kod inžinjerstva, što je logično se uvijek gleda kako najjednostavnije nešto riješiti, a mislim da jednostavniji i inžinjerski izvediviji nači od ovoga nema. Ispričavam se na dugom postu, ali već par puta sam napisao kratki odgovor pa se nije skužilo što hoću reći, pa sam odlučio da ubuduće pišem duže i probam sve jednostavno izreći. I samo zamolba za vas Mladene, ako ćete biti u mogućnosti priupitajte nekog o mjerenju temperature u gumama.
ono šta si ti objasnio to je unutarnja temperatura samog zraka, koja nije baš nešto važnija, šta je moguće da se stavi senzor u samu felgu
šta se tiče tvoje formule ima mala greška, tj termičke jedandžbe stanja idealnih plinova, koja glasi pV=mRT, gdje je m masa plina ili pV=NRmT, gdje je N-količina kilomola plina a Rm je opća plinska konstanta. to je inaće osnovna jednadžba za termodinamike
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
DC je sigurno malo nezadovoljan što Hamilton kupi takav publicitet na sve strane. Sjećam se da je on bio jedan od onih koji su, prije godinu dana, tvrdili da je (tada još tek potencijalna) odluka da Hamilton potpiše za McLaren loša, i za Hamiltona samog i za McLaren. Vjerojatno je malo parafrazirao Hamiltonove riječi.Keith je napisao/la:http://www.manipef1.com/news/2007/index.php?id=2074
Evo mojeg mišljenja: Po mojem postoje tri opcije: Možda je DC mrvicu ljubomoran na Hamiltonov usojeh u prvoj sezoni a on je u F-1 x godina pa nije ostvario takav rezultat...Zbog toga je možda preuveličao i malo karikirao Lewisove riječi ili je čak izmislio. Makar zbog vaših postova o DC-u na ovom forumu nekako ne vjerujem u ovo, ili se varam? nNeznam stvarno šta da milim o tome.
Druga opcija, Hamilton ima zbilja premalu plaću i zarađuje sastrane, ne vidim ništa loše ni u tome...
Treća opcija da je ovo potpuna izmišljotina nekog novinara?
Što mislite o ovom što sam ja napisao i kako vi komentirate ovaj članak?
P.S. Hvala na strpljenju i trudu koji ulažete u ovaj forum.
Također, DC dolazi iz obitelji koja nikad nije imala osobitih financijskih problema, posve sigurno iz sredine koja je drastično drugačija od one u kojoj je odrastao Hamilton. Lewis sigurno ima drugačije startne osnove, i ne vidim u tome ništa negativno. Pogotovo ako znamo da je početna plaća Hamiltona u McLarenu bila točno 50 puta manja od one Alonsa...
-
- Svjetski prvak
1/ Pretpostavljam da hoće, ali trebamo vidjeti novosti o Alonsu.tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav Mladene evo imam dva pitanja
1.Oće li Kimi i iduće sezone biti najplaćeniji vozač
2.Do koje jere bi mogao ferrari pasti u svojoj formi ako se brawn ne vrati
2/ O ovome sam pisao samo kao o mojem osjećaju. Ross Brawn je čovjek koji zagovara veliku radnu disciplinu i etiku, i nenadmašan je u delegiranju ljudi koji brinu za finalnu kontrolu proizvoda. ovo posljednje presudno je za konačnu pouzdanost automobila na stazi. Posve je nemoguće kvantificirati koliko bi značio nedolazak Brawna natrag, ali vjerojatno su neki od tehničkih problema u 2007. bili rezultat i činjenice da u ekipi nije bilo Brawna i Nigla Stepneya.
-
- Svjetski prvak
Ne sviđaju mi se pretjerano ti novi trendovi, ali to je današnja Formula 1. Sigurno je da neće biti povratka unatrag, dakle na pješčane zone za izlijetanje. Bar ne, sve dok se smatra da su ove asfaltne sigurne. Ali, ja po pitanju Formule 1 (a ni inače) ne želim biti negativan. Ako je to nekakv novi trend, OK. meni je Formula 1 jako važna u životu, pa je sigurno neću prestati pratiti zato jer mi se neka novotarija manje sviđa.flying finn je napisao/la:Mladene, sjećam se da ste već spominjali nešto u vezi asfaltiranih "run off" dijelova koji su zamijenili "gravel trap" na gotovo svakoj stazi. Nekako mi se čini da to direktno utječe na rezultate utrka. Hamilton je u Brazilu izletio na mjestu gdje je bila najodvratnija zamka u kalendaru, Kimi je u Japanu letio sa staze barem 5 puta, Kubica i Massa, u Monzi su asfaltirane zone par dana prije utrke nakon što su vozači cmizdrili....postoje li i najmanje šanse da se s mogućom promjenom vlasti vrate zamke pa ko zapne njegov problem?
Sviđa li vam se taj neki put kojim je F1 krenula, olakšavanje staza, nepotrebne tehnologije, rješavanje utrka u kvalifikacijama i boksevima, izmišljanje skandala kako bi se punili stupci kad se već ne mogu punit spektakularnim utrkama?
Inače dobio sam inspiraciju za ovo nakon što sam na ITV (gdje P.Windsor radi nešto poput vas ovdje) vidio slično pitanje na koje je Windsor odgovorio čovjeku koji ga je pitao da ako želi gledati najbolje vozače na svijetu u tehnološki najnaprednijim autima gleda F1, a želi li gledati nepotrebna pretjecanja gleda MOTOGP ili NASCAR. Znam da vam je čovjek dobar frend, ali ne mogu vjerovati da je ovo rekao. Sakon Yamamoto nije najbolji vozač na svijetu, za naprednu tehnologiju me boli đon, a ono što je najbitnije on naziva nepotrebnim. Koji je vaš odgovor na isto pitanje?
P.S. Niti ja, niti bilo koji istinski ljubitelj F1 ne želi da "naša" serija bude konstantno razvaljivanje poput NASCAR-a, ali kvaliteta "utrkivanja" ove sezone je bila najgora dosad.
Peter na ITV-u. On inače radi za američki Speed TV i za FOM, što se televizije tiče. Ne znam. S njim sam u kontaktu svaki dan, pa ću ga baš pitati.
Inače, zapravo se slažem da je puno pretjecanja u NASCAR-u i u seriji MotoGP posve nebitno. Često se, kao u biciklizmu, radi tek o rutinskim promjenama pozicija, nekoj vrsti prešutne solidarnosti u kojoj se vozači izmenjuju na pozicijama na čelu i onima u ˝firungu˝, kako bi na kraju svi podjednako opterećivali motore. Pretpostavljam da se mislilo na to pri spomenu nepotrebnih pretjecanja.
-
- Svjetski prvak
1/ Mislim da sam to već negdje odgovorio. Ali, otprilike ovako:schuey je napisao/la:mladene, pošto dugo pratite formulu,mene zanima kako biste vi napravili povjesni dream team koji uključuje sve čelne ljude i u kojoj bi to momčadi bilo?
i dali možda znate koji su bili najdeblji,namršaviji,najviši i najniži vozači u povijesti?
Boss: Frank Williams
Glavni menadžer: Peter Windsor
Tehnički direktor: Ross Brawn
Glavni dizajner: Adrian Newey
Glavni inženjer: Pat Symonds
Glavni inženjer za stazu: Chris Dyer
Glavni softveraš: Ted Czapsky
Glavni mehaničar: Nigel Stepney
Vozač: Ayrton Senna
Vozač: Fernando Alonso
2/ Mršavih i malih bilo je koliko hoćete. Švivarac Silvio Moser bio je, tako, visok metar i 55. S druge strane, nizozemski plemić Carel Godin de Beaufort (koji je uvijek vozio F1 auto bos) bio je visok metar i 96. Argentinac Froilan Gonzales bio je ekstremno korpulentan - zvali su ga Bik s Pampasa, ali možda najdeblji GP vozač u povijesti bio je Britanac Horace Gould. Nemam podataka koliko je težio, ali vidio sam neke slike. Pretpostavljam preko 120 kila.
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
Prije svega, zbog interne i lokalne politike vlasti u Belgiji, a zatim i zbog ekonomskih okolnosti regije u kojoj se staza nalazi.Scorpyo je napisao/la:Kako onda objasnjavate ima/nema SPA posljednjih par sezona?Mladen Jergović je napisao/la: Mislim da je Imola, kako sada izgleda, odmrčala iz Formule 1. Jednom kad padnete s Ecclestoneove liste, vrlo se teško na nju opet vratiti.
- Scorpyo
- Rezervni vozač
- Navijam za: Dobre utrke
Ako sam Vas dobro shvatio, oni nikada nisu bili ispali sa Bernieve liste, nego su sami otkazivali?Mladen Jergović je napisao/la:Prije svega, zbog interne i lokalne politike vlasti u Belgiji, a zatim i zbog ekonomskih okolnosti regije u kojoj se staza nalazi.Scorpyo je napisao/la:Kako onda objasnjavate ima/nema SPA posljednjih par sezona?Mladen Jergović je napisao/la: Mislim da je Imola, kako sada izgleda, odmrčala iz Formule 1. Jednom kad padnete s Ecclestoneove liste, vrlo se teško na nju opet vratiti.
Drugim rijecima pozdravimo se sa Imolom definitivno?

-
- Svjetski prvak
Već sam jednom pisao o ovome: skoro nikad niti jedna ekipa ne obznanjuje službeno da je neki vozač prvi a neki drugi. Te se stvari dešavaju implicitno i logično. Kovalainen sigurno neće zbog toga otići iz Renaulta. Naime, nitko ga neće tjerati eksplicitno da bude drugi vozač, recimo, Alonsu. Ali, tijekom sezone se te stvari same postave na mjesto.LeoZGB je napisao/la:Mladen Jergović je napisao/la:Pokušao sam otvoriti taj tekst, ali mi nije dalo.LeoZGB je napisao/la:Mladene pročitao sam na jednoj stranici da su u Renaultu odlučili da više neće imati dva jednako tretirana vozača u momčadi nego isključivo 1,2. Dal mislite da je razlog uvlačenje Alonsu da dođe k njima ili je istina ovo sto su naveli u tekstu.
http://www.autoportal.hr/formula_1/2007 ... misljenje/
U svakom slučaju, ne znam gdje je pravi izvor ove informacije. Izgleda mi malo čudno, jer kad je Alonso bio u Renaultu, oni su već tada de facto imali prvog i drugog vozača. Dakle, ne vidim što bi se sad tu mijenjalo.
Promjenili su bazu stranice tako da nazalost taj text bar za sada nije dostupan. Ali uglavnom Pat Symonds je rekao da nakon ovakve Mclarenove sezone njima(Renaultu) ne pada napamet imat jednakost među vozačima. A ja sam si to protumačio na sljedeći naćin:
Prošle sezone su Fisico i Heiki vjerojatno imali isti tretman, Alonso bi sada mogao opet doci k njima, a Heiki je izjavio da mu ne pada napamet biti drugi vozač jer ako misli ikada biti svjetski prvak mora moći pobijediti Alonsa, Kimija i Hamiltona, što bi značilo da bi Alonso opet bio sa rookiem (Piquet jr.) u momčadi i ovakvo nešto već sada izjavljuju em da ga privuku, em da nema zabune i medijske hajke.
Druga stvar pokrenuo sam jednu kladionicu tu na stranici o tome kako će momčadi izgledati sljedece sezone, pa bi volio a vjerujem i drugi da nam se pridružite u prognozi, neće vam uzeti puno vremena samo trebate napisati kako će momčadi po vama izgledati, link je tu: http://forum.f1-hr.com/viewtopic.php?t=1815
-
- Svjetski prvak
Prilično premoćno, prednoste je strani Ferrarija: 12-5. Räikkönen i Massa imali su po 6 najbržih krugova, Onda Alonso 3 i Hamilton 2.tvojnov2 je napisao/la:Mladene moze usporedba najbrzih krugova izmedu ferraria i mclarena.Ko je imao vise najbrzih krugova tijekom sezone i koji je vozac prednjacio u broju najbrzih krugova?
Ovu su važni podaci jer govore da je Ferrari znatno bolje odradio podešenost auta u uvjetima utrka, puno bolje nego što bi to naslutili konačni rezultati utrka.
-
- Svjetski prvak
Nisam bio na sprovodu jer sam morao raditi u Engleskoj. Ali, bio sam kasnije na grobu nekoliko puta.goran007 je napisao/la:gosp.Jergovicu,sjecam se tog cijelog vikenda i kako sam ga tesko prozivljavao.Ocekivao sam konacno pobjedu Senne,a dogodila se katastrofa.Mislim da bi kolumna o tom vikendu od Vas,koji ste ga prozivljavali na licu mjesta bila odlicna stvar.Ne neke teorije sudara,vec jednostavno situacija od Rubensova sudara preko neizvjesnosti i objave sennine smrti.I ne znam da li ste to gdje odovorili,ali me zanima da li ste bili u Brazilu na Senninom sprovodu??Mladen Jergović je napisao/la:Bio sam tamo i neću taj vikend tako brzo zaboraviti.LeoZGB je napisao/la:Mladene bas sam citao jedan post od kolege forumasa u kojem je nabrojao sve sto se desilo u Imoli 94 (Barichello-sudar, Ratzenberg-pogibija, Senna-pogibija, nastradali mehanicari, nastradala publika), mozda cak nije sve niti nabrojao, ali i ovo je više nego pre strašno. Mene a vjerujem i još neke zanima jel to najcrnji vikend u povijesti F1?
Hvala i pozdrav
Možda padne jedna kolumna o tome, ako još nekog zanima.
Kolumna će doći.
-
- Navijam za: Nikoga
Molim vas da komentirate uvredu koju je kolumnist hrvatskog F1 Racinga Goran Dijaković uputio vama i svim članovima foruma F1 HR u novom broju.
Ovo što on govori je nedopustivo,ne vrijeđa samo vas nego i sve članove ovoga foruma.
Taj čovjek se spustio izgleda na jako nisku razinu.Citiram:
"Naš najveći autoritet me blati gdje god stigne.Nakon što sam bio najbolji,najdraži i sl.,postao sam najgori i najslabiji pa su čak i njegovi polupismeni čitaoci,koji F1 prate tek nekoliko sati,"za mene doktori nauka".Sve me to jako zabavlja jer volim raspravljati čak i sa slabijima od sebe."
Ovo što on govori je nedopustivo,ne vrijeđa samo vas nego i sve članove ovoga foruma.
Taj čovjek se spustio izgleda na jako nisku razinu.Citiram:
"Naš najveći autoritet me blati gdje god stigne.Nakon što sam bio najbolji,najdraži i sl.,postao sam najgori i najslabiji pa su čak i njegovi polupismeni čitaoci,koji F1 prate tek nekoliko sati,"za mene doktori nauka".Sve me to jako zabavlja jer volim raspravljati čak i sa slabijima od sebe."
- p@rtibrejker
- Veteran
- Navijam za: Hrvatsku Kunu
Naišao sam na podatak da su za učestvovanje u sezoni 2008. odbijeni slijedeći timovi:
* European Minardi F1 Team Ltd
* Jordan Grand Prix
* Direxiv
* Carlin Motorsport
Da li možete reći nešto više o tome, zašto su odbijeni i slično.
Također sam naišao na neke promjene u pravilima:
* Bridgestone will be the official tyre supplier for the 2008-2010 seasons.
* A standard Electronic Control Unit (ECU) supplied by McLaren Electronic Systems (badged as Microsoft)
* Long life gearboxes
* Long life engines
* Restrictions on the ability of the teams to change their aerodynamics during the season
* Restrictions on the ability of the teams to change their engines during and between the season(s)
* Rev-limited engines
* Full cockpit will be added to shield the driver from flying debris
* Additional 2 groves to be added on rear tyres [citation needed]
* It was announced on March 30, 2007 that traction control is going to be banned from the 2008 season.
Zanima me ako su navedene promjene točne, i posebno ovo boldano redom:
1. Mjenjač - nisam siguran da li je to pravilo bilo do sada, ali da li ovo znači kaznu ukoliko se bude radilo ili mijenjalo nešto na mjenjaču unutar "zabranjenog" vremena?
2. Restrikcije na aerodinamici? Povezano sa restrikcijama na motorima ne vidim gdje je ovdje mjesto za kakav napredak?
3 Ovo s kokpitom ne razumijem što bi trebalo značiti baš najbolje pa ako može objašnjenje molim.
Thanx.
* European Minardi F1 Team Ltd
* Jordan Grand Prix
* Direxiv
* Carlin Motorsport
Da li možete reći nešto više o tome, zašto su odbijeni i slično.
Također sam naišao na neke promjene u pravilima:
* Bridgestone will be the official tyre supplier for the 2008-2010 seasons.
* A standard Electronic Control Unit (ECU) supplied by McLaren Electronic Systems (badged as Microsoft)
* Long life gearboxes
* Long life engines
* Restrictions on the ability of the teams to change their aerodynamics during the season
* Restrictions on the ability of the teams to change their engines during and between the season(s)
* Rev-limited engines
* Full cockpit will be added to shield the driver from flying debris
* Additional 2 groves to be added on rear tyres [citation needed]
* It was announced on March 30, 2007 that traction control is going to be banned from the 2008 season.
Zanima me ako su navedene promjene točne, i posebno ovo boldano redom:
1. Mjenjač - nisam siguran da li je to pravilo bilo do sada, ali da li ovo znači kaznu ukoliko se bude radilo ili mijenjalo nešto na mjenjaču unutar "zabranjenog" vremena?
2. Restrikcije na aerodinamici? Povezano sa restrikcijama na motorima ne vidim gdje je ovdje mjesto za kakav napredak?
3 Ovo s kokpitom ne razumijem što bi trebalo značiti baš najbolje pa ako može objašnjenje molim.
Thanx.
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
- shrkec
- Rezervni vozač
- Navijam za: Nikoga
- Kontakt:
- tvojnov2
- Početnik
- Navijam za: Ferrari i Gazdu
Da se nadovežem na ovu temu.Ako može koje su najveće prednosti michaela schumachera u odnosu na alonsa a koje alonsa nad schumacherom i što vas je najviše uvjerilo da je schumacher bolji?shrkec je napisao/la:Mladene
Imam jedno pitanjce za Vas.
kad su Vas pitali ko je bolji alonso ili schumacher rekli ste schumacher . Zašto ste onda u svom dream teamu postavili alonsa za 2. vozača?
Go reds!!!!!! Go Schumi!!!
- pospani gad
- Veteran
- Navijam za: Fernanda Alonsa
- Kontakt:
Mladene,
Što mislite za Alonsovo "približavanje" Red-Bullu, zbog toga što je najnoviji ( a i budući ) uradak RB-03 od Adriana vjerovatno donekle sličan posljednjem McLarenu Mp4-22 koji je Alonso vozio, što bi mu pasalo, radi bolje prilagodbe nakon promjene kokpita? Skužili ste me, zar ne, što sam mislio reći?
Što mislite za Alonsovo "približavanje" Red-Bullu, zbog toga što je najnoviji ( a i budući ) uradak RB-03 od Adriana vjerovatno donekle sličan posljednjem McLarenu Mp4-22 koji je Alonso vozio, što bi mu pasalo, radi bolje prilagodbe nakon promjene kokpita? Skužili ste me, zar ne, što sam mislio reći?
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.