Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Re: Formula 1 team - Ferrari
https://www.periscope.tv/w/aF_XajMyMTky ... GvDF9ICQ==" onclick="window.open(this.href);return false;
eh, da su prije 7 dana ovako odradili pit stop....
eh, da su prije 7 dana ovako odradili pit stop....
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Luigi Perna (Gazzetta): "Hulkenberg is the first alternative to Bottas. At the moment, Kimi is more out than in [in Ferrari]"
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Samo hulka ce zezat tezina. On je 10 kg tezi od vettela recimo

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- F1NAC
- Moderator
Updatei za Silverstone

Lijevo staro, desno novo

Lijevo staro, desno novo

- Cuky
- Moderator
@Finac
Također na toj slici, ako pogledaš podnicu blizu ovih vertikalnih krilaca isto je drukčija u Silverstoneu
novo prednje krilo (gore)

Također na toj slici, ako pogledaš podnicu blizu ovih vertikalnih krilaca isto je drukčija u Silverstoneu
novo prednje krilo (gore)

“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- F1NAC
- Moderator
novi izgled držaća za "kamere"

EDIT:
Endplate bez usmjerivača

EDIT#2:
Cini se da ima dosta problema sa zagrijavanjem tvrđih guma (oba vozača se zale na grip na tvrđim gumama)

EDIT:
Endplate bez usmjerivača

EDIT#2:
Cini se da ima dosta problema sa zagrijavanjem tvrđih guma (oba vozača se zale na grip na tvrđim gumama)

- Cuky
- Moderator
ako je kod Ferrarija išta pozitivno ove sezone (osim naravno popravljene forme u odnosu na prošlu) onda je to da su do sada sve nedogradnje donesene na stazu u petak testirane, a u subotu i nedjelju vožene na bolidima te ostavljane na bolidima i za slijedeće utrke. Ajde da su napokon i taj problem riješili.

- Cuky
- Moderator
kod Raikkonena nakon FP2 promijenjeni turbo, MHU-H, baterija i elektronika

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Što se tiče Ferrarijevog PU
Zadnje vrijeme sam skupio nešto slika, kopao po F1T, malo se igrao sa "slaganjem" komponenti i mislim da je Facts only s F1t u pravu - raspored 2014. je bio /Mgu-H/ - /Kompresor/ - /Turbina/.
Manje-više svi su se složili da je Ferrari 2014 imao ovaj raspored
Scarbs je došao s ovim, a i Somers je imao nešto slično na svom blogu

Štos je da je Scarbs tu malo fulao s intercoolerom, točnije s ovim lijevim usisom (a i čini mi se da bi cijeli intercooler na skici trebao biti pomaknut malo napred i "sjesti" u šasiju kako su na V8 sjeli tankovi ulja).
BItna stvar je da intercooler na motoru ne leži ovako ravan nego je nagnut, tako da je desni rub (samog coolera, ne ove karbonske cijevi) sa slike otprilike vertikalan u odnosu na motor

Kompresor bi trebao izgledati ovako i ostaviti ovaj prazni prostor između V motora i intercoolera (ponavljam, koje je malo nagnut čime se dobi još malo mjesta)

Malo sam se igrao s proporcijama i mislim da bi se trebalo raditi o nekih 15-20cm.
Na ovoj slici je Mgu-H. Ne znam kolku ruku ovaj lik ima uživo, ali ako računamo da se ne radi o nekom divu dolazimo da tih 15cm
, taman za tu rupu.

A i čini mi se da je Scarbs otišao malo predaleko (u mjenjač) s turbinom. Pogledajte gdje je turbina na ovoj slici (računajte da je slikano pod kutom, probajte u glavi izravnati sliku), a gdje je na onoj skici.

Na ovoj slici se može vidjeti da je postojalo udubljenje u šasiji za taj intercooler (radi se o Marussiji s eBaya)

Scarbs je čak jednom i spomenuo da možda zrak u intercooler (onaj lijevi dio na gornjoj slici) ulazi kroz središnji dio kompresora (u kojem slučaju bi se on vrtio u obrnutom smjeru), ali i to pada u vodu jer je taj usis na intercooleru iznad kompresora pa ostaje jedino ova varijanta skicirana u CAD-u.
Mislim da u vrijeme pravljenja te skice (oko Monaka ako se ne varam) još nije bilo tolko dobrih slika intercoolera pa nije mogao znati kako zrak ulazi u kompresor i intercooler. Kasnije su se tek pojavile slike s propašću Marussije i pokazale da mora postojati taj prazni prostor unutar Vmotora
Evo i post FO-a http://www.f1technical.net/forum/viewto ... 39#p527039" onclick="window.open(this.href);return false;
Ako je ovo točno, a ja sam 99.9% siguran da je točno, to znači da Ferrari nije mijenjao sami raspored komponenti za 2015.
Zadnje vrijeme sam skupio nešto slika, kopao po F1T, malo se igrao sa "slaganjem" komponenti i mislim da je Facts only s F1t u pravu - raspored 2014. je bio /Mgu-H/ - /Kompresor/ - /Turbina/.
Manje-više svi su se složili da je Ferrari 2014 imao ovaj raspored
Scarbs je došao s ovim, a i Somers je imao nešto slično na svom blogu

Štos je da je Scarbs tu malo fulao s intercoolerom, točnije s ovim lijevim usisom (a i čini mi se da bi cijeli intercooler na skici trebao biti pomaknut malo napred i "sjesti" u šasiju kako su na V8 sjeli tankovi ulja).
BItna stvar je da intercooler na motoru ne leži ovako ravan nego je nagnut, tako da je desni rub (samog coolera, ne ove karbonske cijevi) sa slike otprilike vertikalan u odnosu na motor

Kompresor bi trebao izgledati ovako i ostaviti ovaj prazni prostor između V motora i intercoolera (ponavljam, koje je malo nagnut čime se dobi još malo mjesta)

Malo sam se igrao s proporcijama i mislim da bi se trebalo raditi o nekih 15-20cm.
Na ovoj slici je Mgu-H. Ne znam kolku ruku ovaj lik ima uživo, ali ako računamo da se ne radi o nekom divu dolazimo da tih 15cm

A i čini mi se da je Scarbs otišao malo predaleko (u mjenjač) s turbinom. Pogledajte gdje je turbina na ovoj slici (računajte da je slikano pod kutom, probajte u glavi izravnati sliku), a gdje je na onoj skici.

Na ovoj slici se može vidjeti da je postojalo udubljenje u šasiji za taj intercooler (radi se o Marussiji s eBaya)

Scarbs je čak jednom i spomenuo da možda zrak u intercooler (onaj lijevi dio na gornjoj slici) ulazi kroz središnji dio kompresora (u kojem slučaju bi se on vrtio u obrnutom smjeru), ali i to pada u vodu jer je taj usis na intercooleru iznad kompresora pa ostaje jedino ova varijanta skicirana u CAD-u.
Mislim da u vrijeme pravljenja te skice (oko Monaka ako se ne varam) još nije bilo tolko dobrih slika intercoolera pa nije mogao znati kako zrak ulazi u kompresor i intercooler. Kasnije su se tek pojavile slike s propašću Marussije i pokazale da mora postojati taj prazni prostor unutar Vmotora
Evo i post FO-a http://www.f1technical.net/forum/viewto ... 39#p527039" onclick="window.open(this.href);return false;

Ako je ovo točno, a ja sam 99.9% siguran da je točno, to znači da Ferrari nije mijenjao sami raspored komponenti za 2015.

- Cuky
- Moderator
raspored kod Ferrarija prošle godine je bio (od napried prema iza) intercooler, kompresor, MGU-H, turbina (kao što je na Scarbsovoj skici). Zato se i pričalo da je Ferrari kao i Mercedes razdvojio turbinu i kompresor, ali su oboje i dalje bili iza ICE-a, a ne jedan ispred i drugi iza. Bila se pojavila i ova slika sa turbinom i kompresorom koji u sendviču drže MGU-H

Ove je godine MGU-H preselio ispred turbine i sad se nalazi unutar V ICE-a, dok su turbina i kompresor jedan uz drugog
Ovo ostalo, dakle kako zrak iz kompresora ulazi u stražnji dio intercoolera pa onda naprijed izlazi van i dijeli se u lijevu i desnu granu ICE-a je ostalo nepromijenjeno (mislim jedino da je intercooler malo dorađen da bi bio još efikasniji).
Također su ove godine radili dosta promjena na ispuhu...wastegate je pojednostavljen...prošle godine su imali odvojen wastegate ventil za svaku granu, dok se sad obje grane spajaju u jednu cijev koja onda ide na jedan wastegate ventil. Također su i to kako je ispuh oblikovan od izlaska iz motora do ulaska u turbinu promijenili kako bi toplina ispuha što manje utjecala na ICE te kako bi ispušni plinovi izgubili što manje svoje energije na putu do turbine.

Ove je godine MGU-H preselio ispred turbine i sad se nalazi unutar V ICE-a, dok su turbina i kompresor jedan uz drugog
Ovo ostalo, dakle kako zrak iz kompresora ulazi u stražnji dio intercoolera pa onda naprijed izlazi van i dijeli se u lijevu i desnu granu ICE-a je ostalo nepromijenjeno (mislim jedino da je intercooler malo dorađen da bi bio još efikasniji).
Također su ove godine radili dosta promjena na ispuhu...wastegate je pojednostavljen...prošle godine su imali odvojen wastegate ventil za svaku granu, dok se sad obje grane spajaju u jednu cijev koja onda ide na jedan wastegate ventil. Također su i to kako je ispuh oblikovan od izlaska iz motora do ulaska u turbinu promijenili kako bi toplina ispuha što manje utjecala na ICE te kako bi ispušni plinovi izgubili što manje svoje energije na putu do turbine.

- speedy56
- Legenda
Ona slika je iz 2012., zbog toga nisam baš siguran da se ista stvar nalazila u PU, a i Ferrari je koristio Honeywellovu turbinu turbinu, a ovo je proizvod Magneti MarellijaCuky je napisao/la:raspored kod Ferrarija prošle godine je bio (od napried prema iza) intercooler, kompresor, MGU-H, turbina (kao što je na Scarbsovoj skici). Zato se i pričalo da je Ferrari kao i Mercedes razdvojio turbinu i kompresor, ali su oboje i dalje bili iza ICE-a, a ne jedan ispred i drugi iza. Bila se pojavila i ova slika sa turbinom i kompresorom koji u sendviču drže MGU-H
http://www.auto123.com/en/racing-news/f ... tid=147452" onclick="window.open(this.href);return false; (vidi datum - Monday, September 10, 2012)
Nema nikakvih slika koje bi pokazale da je bio split turbo koncept, postoje samo ta nagađanja i takve skice (u riječi koje npr Scarbs i slični ljudi dobivaju u paddocku neću ulaziti), nije bilo nikakve potvrde iz Ferrarija (ako je bila onda sam ju propustio).
Ta skica koja postoji je, kao što sam rekao rađena oko 5.-6.- mjeseca (30.5.2014. u Windsorovom videu se pojavila prvi put) i ima par stvari koje ne štimaju (o kojima sam pisao gore koje su se mogle skužiti tek nakon aukcije Marussijinih dijelova)
Mark Hughes je također došao do tog rasporeda komponeti http://www.motorsportmagazine.com/f1/fe ... 4-secrets/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gore sam već napisao, najvjerojatnije nije bili nikakve selidbe, nego je takav raspored bio i 2014.Ove je godine MGU-H preselio ispred turbine i sad se nalazi unutar V ICE-a, dok su turbina i kompresor jedan uz drugog

- F1NAC
- Moderator
Magneti marelli je zaduzen za elektroniko i taj mguH je njihov proizvod. Honeywell radi turbine dok marelli stvari poput mguH zato se tu vidi samo magneti marelli.speedy56 je napisao/la:Ona slika je iz 2012., zbog toga nisam baš siguran da se ista stvar nalazila u PU, a i Ferrari je koristio Honeywellovu turbinu turbinu, a ovo je proizvod Magneti MarellijaCuky je napisao/la:raspored kod Ferrarija prošle godine je bio (od napried prema iza) intercooler, kompresor, MGU-H, turbina (kao što je na Scarbsovoj skici). Zato se i pričalo da je Ferrari kao i Mercedes razdvojio turbinu i kompresor, ali su oboje i dalje bili iza ICE-a, a ne jedan ispred i drugi iza. Bila se pojavila i ova slika sa turbinom i kompresorom koji u sendviču drže MGU-H
http://www.auto123.com/en/racing-news/f ... tid=147452" onclick="window.open(this.href);return false; (vidi datum - Monday, September 10, 2012)
Nema nikakvih slika koje bi pokazale da je bio split turbo koncept, postoje samo ta nagađanja i takve skice (u riječi koje npr Scarbs i slični ljudi dobivaju u paddocku neću ulaziti), nije bilo nikakve potvrde iz Ferrarija (ako je bila onda sam ju propustio).
Ta skica koja postoji je, kao što sam rekao rađena oko 5.-6.- mjeseca (30.5.2014. u Windsorovom videu se pojavila prvi put) i ima par stvari koje ne štimaju (o kojima sam pisao gore koje su se mogle skužiti tek nakon aukcije Marussijinih dijelova)
Mark Hughes je također došao do tog rasporeda komponeti http://www.motorsportmagazine.com/f1/fe ... 4-secrets/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gore sam već napisao, najvjerojatnije nije bili nikakve selidbe, nego je takav raspored bio i 2014.Ove je godine MGU-H preselio ispred turbine i sad se nalazi unutar V ICE-a, dok su turbina i kompresor jedan uz drugog

- F1NAC
- Moderator
Koja katastrofa
od kanade williams sve bolji i bolji u odnosu na Ferrari. Sad smo i 3.

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Drugi put ove sezone su nas pobjedili u kvalifikacijama, ne pada mi toliko teško što su nas danas pobjedili, nego to što smo im svojim glupostima dosta poena dali.F1NAC je napisao/la:Koja katastrofaod kanade williams sve bolji i bolji u odnosu na Ferrari. Sad smo i 3.
Ako se ja ne varam Silverstone je aero staza, ovo posle Australije najveći zaostatak Ferrarija u kvalifikacijama, šasija je gora od PU. Takođe Kimi prvi put dobija Vettela u kvalifikacijama, čudno, možda je Vettel sinoć pretjerao sa pićem slaveći rođendan.

- F1NAC
- Moderator
Ovaj sistem s maticama je velik problem. U pocetku smo radili 2.3 pitstopove sad nemozemo ispod 3 sekunde. Kimi peh, Seb dobitak.
EDIT:
S ovakvim 3. mjesto nema zadovoljstva. Na suhom iza Williamsa i Mercedesa. Dokaz da i sasija nije toliko blistava. Do mađarske će imat sto za analizirat
EDIT:
S ovakvim 3. mjesto nema zadovoljstva. Na suhom iza Williamsa i Mercedesa. Dokaz da i sasija nije toliko blistava. Do mađarske će imat sto za analizirat

- K1M1
- HNL kladionica majstor
- Navijam za: Kimi i Frijns
Ne kužim zašto su kimija tako rano povukli u boks, ili je on sam zahtjevao? Uglavnom preloše, još jedan u nizu 'kako sam sebi shebat utrku' by ferrari
Vettel slab početak, odličan kasnije, i uz malo sreće odlično 3. mjesto na kraju.
Vettel slab početak, odličan kasnije, i uz malo sreće odlično 3. mjesto na kraju.

- F1NAC
- Moderator
K1M1 je napisao/la:Ne kužim zašto su kimija tako rano povukli u boks, ili je on sam zahtjevao? Uglavnom preloše, još jedan u nizu 'kako sam sebi shebat utrku' by ferrari
#Kimi7 'The track was slippery I almost spun so I decided to come in for inters. Probably I made the call 4 laps too early' #BritishGP

- speedy56
- Legenda
Da, i to je odlučio nakon Stowe-a
Kimi: "Ok, Sebastian has just overtook me, so box this lap"

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Loš vikend ali eto zahvaljujući Vettelu smo izvukli to treće mjesto.
Kimi opet loš, čini mi se da je i Vettela usporavao posle pit stopa, mislim da je Vettel mogao voziti bar 0,2-0,3s brže ali nije mogao od Kimija, kada je počela kiša Kimi je vozio još lošije, da je ostao na stazi posle Vettela bi ga vjerovatno zaobišao i Kvyat, koji je u tom periodu vozio brzo ko i Vettel možda čak malo i brže.
Kimi opet loš, čini mi se da je i Vettela usporavao posle pit stopa, mislim da je Vettel mogao voziti bar 0,2-0,3s brže ali nije mogao od Kimija, kada je počela kiša Kimi je vozio još lošije, da je ostao na stazi posle Vettela bi ga vjerovatno zaobišao i Kvyat, koji je u tom periodu vozio brzo ko i Vettel možda čak malo i brže.
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
https://vid.me/1n0N" onclick="window.open(this.href);return false;
krug u kojem je Vettel zaobišao Kimija, odlična kotrola bolida prilikom izlaska na stari sartno ciljni pravac, tu se uspio približiti Kimiju da bi kasnije u DRS zoni ga zaobišao, na 0:35s izgleda kao da maše publici
međutim on provjerava intenzitet kiše.
krug u kojem je Vettel zaobišao Kimija, odlična kotrola bolida prilikom izlaska na stari sartno ciljni pravac, tu se uspio približiti Kimiju da bi kasnije u DRS zoni ga zaobišao, na 0:35s izgleda kao da maše publici

- vidc
- Veteran
Vettel očekivano dobar na mokroj stazi,čovjek jednostavno ima znanje. kod Kimija došao do izražaja standardni problem grijanja guma.
- F1NAC
- Moderator
U Mađarskoj će ferrariju biti 900ti grandprix vikend (Startali su 898 puta) tako da u monzi ce bit 900 utrka startanih! ForzaFerrari!

- speedy56
- Legenda
Ako su startali 898 puta, onda im je 901. start u Monzi [Mađarska, pa Spa nakon ljetne stanke i onda Monza], ako će im tek biti 898. start (kao što si rekao da će biti 900. vikend) onda je 900. start u MonziF1NAC je napisao/la:U Mađarskoj će ferrariju biti 900ti grandprix vikend (Startali su 898 puta) tako da u monzi ce bit 900 utrka startanih! ForzaFerrari!

- F1NAC
- Moderator
Na ovo drugo sam mislio. Trenutno su na 897

- Cuky
- Moderator
Anketa na kraju članka na F1 Fanaticu:

http://www.f1fanatic.co.uk/2015/07/12/s ... -for-2016/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.f1fanatic.co.uk/2015/07/12/s ... -for-2016/" onclick="window.open(this.href);return false;