Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- speedy56
- Legenda
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Re: Formula 1 team - Ferrari
Jooj daj, da je odvozio još taj krug i pol sad bi pričali kako su imali odličnu strategiju
, nitko ne bi spominjao debilizam

- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
zašto debilizam? Dramatiziraš nepotrebno...da im je "kocka uspjela" bila bi to fantastična odluka i genijalna strategija...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
Jest debilizam, i drago mi je da im ova kocka nije uspjela, je su forsirali gume do krajnih granica, a to na stazi kakva je Spa je veoma opasno za vozača. Ok je forsirati PU do krajnih granica, PU eksplodira i to je to, međutim kada guma eksplodira na stazi kakva je Spa može biti veoma opasno za vozača.
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Zato su dobili to što su dobili, jednu 0.F1NAC je napisao/la:kad se oslanjas na Pirelli...
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
O ovome ja pričam ali očigledno da me neki ovdje ne razumiju, naravno da i nova guma u prvom krugu može da eksplodira ali ja postavljam pitanja gdje je veće vjerovatnoća da dođe do eksplozije gume kod nove i kod gume koja se koristi 30 krugova posebno na stazi kakva je Spa i sa "kvalitetom" guma kakva je kvaliteta guma Pirelli.Sebastian Vettel: If the explosion happened 200m before, I wouldn't be here talking about it now...
- F1NAC
- Moderator
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Najgori vikend za Ferrari u 2015 ali i to se moralo dogoditi a ako se već moralo dogoditi bolje da se desilo u Spa nego u Monzi, najvažnije da niko nije stradao, i nadam se da će Ferrari iz ovoga izvući pouke.
U petak je već bilo problema sa setupom i vozači su se žalili na prednje krilo.
U kvalifikacijama kvar na Kimijevom bolidu, takođe taj kvar na Kimijevom bolidu imao je efekat i na Vettela jer je on bio započeo krug na softu u Q2 i na pola kruga morao je odustati zbog crvene zastave koju je izazvo Kimi i taj set softa je više bio neupotrebljiv za Vettela, takođe Vettel nije odvezao dobar krug u Q3 i kaže da je mogao izvući još 3 desetinke, možda su baš te tri desetinke falile da u kvalifikacijama bude 3 a ne 9.
U utrci Kimi je imao stari motor, koji je sporiji 4-5 desetinke od treće upadatovane PU, Vettel je imao taj peh sa puknućem gume za koji je kriv Ferrarijev pitwall tj Adami i Rueda, ali imao je sreće da je guma pukla 200m ranije mogao je završiti ovako
https://www.youtube.com/watch?t=10&v=nyIQNM-1hUc
Nadam se da Ferrari više neće birati ove defanzivne strategije, posebno je glupo to raditi na stazama gdje je moguće preticanje kao što je Spa i gdje je veliko opterećenje na gume.
Kvyat je u 28 krugu ušao u box po soft i opet je 2-3 kruga prije kraja zaobišao Pereza koji je u 28 kruga bio odmah iza njega kada je ulazio u box. Vettel je u 28 krugu imao prednost oko 4 s ispred Grosjeana, u boxu se gubi 17s minus 4 s, izašo bi 13 s iza Grosjeana iza Pereza i Massa ali na soft gumama koje su brže 1,5-2s po krugu, plus imao je podešen bolid za preticanje, vozio je najbolje S1 tako da bi bez problema mogao da zaobilazi bolide.
U petak je već bilo problema sa setupom i vozači su se žalili na prednje krilo.
U kvalifikacijama kvar na Kimijevom bolidu, takođe taj kvar na Kimijevom bolidu imao je efekat i na Vettela jer je on bio započeo krug na softu u Q2 i na pola kruga morao je odustati zbog crvene zastave koju je izazvo Kimi i taj set softa je više bio neupotrebljiv za Vettela, takođe Vettel nije odvezao dobar krug u Q3 i kaže da je mogao izvući još 3 desetinke, možda su baš te tri desetinke falile da u kvalifikacijama bude 3 a ne 9.
U utrci Kimi je imao stari motor, koji je sporiji 4-5 desetinke od treće upadatovane PU, Vettel je imao taj peh sa puknućem gume za koji je kriv Ferrarijev pitwall tj Adami i Rueda, ali imao je sreće da je guma pukla 200m ranije mogao je završiti ovako
https://www.youtube.com/watch?t=10&v=nyIQNM-1hUc
Nadam se da Ferrari više neće birati ove defanzivne strategije, posebno je glupo to raditi na stazama gdje je moguće preticanje kao što je Spa i gdje je veliko opterećenje na gume.
Kvyat je u 28 krugu ušao u box po soft i opet je 2-3 kruga prije kraja zaobišao Pereza koji je u 28 kruga bio odmah iza njega kada je ulazio u box. Vettel je u 28 krugu imao prednost oko 4 s ispred Grosjeana, u boxu se gubi 17s minus 4 s, izašo bi 13 s iza Grosjeana iza Pereza i Massa ali na soft gumama koje su brže 1,5-2s po krugu, plus imao je podešen bolid za preticanje, vozio je najbolje S1 tako da bi bez problema mogao da zaobilazi bolide.
- vidc
- Veteran
ja ne vidim zašto je ferrari kriv za puknuće gume, gume su držale sasvim ok do puknuća. čak je imao bolju trakciju na izlazu iz prvog zavoja od grosjeana koji je imao mlađe gume, a nije puno ni gubio vremena (5-6 desetinki po krugu na ovako dugoj stazi nije ništa strašno, daleko od toga da su gume izgubile performanse ili došle do tkz. cliff-a).
- F1NAC
- Moderator
Vettelov zadnji stint. Ja ne vidim neko veliko odstupanje. Totalno sam snjim u vezi toga da je neprihvatljivo da guma odjednom pukne. Ali opet gledajuc sliku koju je cuky stavio di dolazi do stvaranja valova na gumi u eau rogue huh nezelim pomislit sto bi se desilo ranije. Al bi vidili onda kako bi se izmjenio sastav gume da traje cijelu trku
1:56.128
1:56.184
1:56.008
1:56.115
1:56.348
2:22.634 – VSC
2:04.049 – VSC
1:55.397
1:55.386
1:55.808
1:55.765
1:55.856
1:55.551
1:55.316
1:55.523
1:55.432
1:55.443
1:55.497
1:55.761
1:55.884
1:55.711
1:55.520
1:55.696
1:56.407
1:55.949
1:56.116

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
totalno ispravno. sveže gume i malo forsiranja mogu nabrzinu počistiti sve pred sobom , normalno ako su oni navidiku i da nisu predalekoF2004_the_best_ever je napisao/la: Kvyat je u 28 krugu ušao u box po soft i opet je 2-3 kruga prije kraja zaobišao Pereza koji je u 28 kruga bio odmah iza njega kada je ulazio u box. Vettel je u 28 krugu imao prednost oko 4 s ispred Grosjeana, u boxu se gubi 17s minus 4 s, izašo bi 13 s iza Grosjeana iza Pereza i Massa ali na soft gumama koje su brže 1,5-2s po krugu, plus imao je podešen bolid za preticanje, vozio je najbolje S1 tako da bi bez problema mogao da zaobilazi bolide.
- F1NAC
- Moderator
bitno da se uvijek opravdava pirelli. s njihove strane receno je da mogu trajat 40 krugova

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Ben Hoyle koji je radio u Mercedesovm PU odjelu bi trebao preći u Ferrari.
- F1NAC
- Moderator
Ta strategija je bila planirana daleko prije starta. Uostalom sve pise. Da se nazirao problem intervenirao bi inzenjer iz pirellija.
Po michelinu se sralo isto nakon indya pa su se povukli. Pirelli i dalje uspjeva bit u f1
Po michelinu se sralo isto nakon indya pa su se povukli. Pirelli i dalje uspjeva bit u f1
Here is Ferrari's take from Arrivebene:
“A one-stop race was our plan A. We decided that at 11am, using the data the engineers had collected during the practice sessions. There was a Pirelli engineer standing in our garage and he wasn’t just chewing bubblegum. He would have intervened if the data had shown anything suspicious. Our strategy was aggressive, but not risky.”

- Toon
- Veteran
Ni prva ni posljednja guma koja je riknula, nebitno od kojeg dobavljača...da je još ta dva kruga izdržala ne bi ni Vettel ni talijani zucnuli o nekvaliteti guma već bi ju u nebo dizali ali ovako ajmo još Pirelli optužiti i za pokušaj ubojstva....
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
- F1NAC
- Moderator
Nebi bio problem da se to vec nije ranije dogodilo tokom vikenda. Jedno je kad ti jamci dobavljac da ce trajat otrpilike toliko krugova i guma pukne na pola od tih predviđanja. Guma sto je najgore nije pokazala znakove degradacije. To je ono sto je bitno. Guma je ODJEDNOM pukla. Vremena su bila sasvim solidna sto znaci da guma i dalje drzi. Pa kad se blizi kraj i vidis da ti vozac ima konstantne krugove neces ga vadit u pit.Toon je napisao/la:Ni prva ni posljednja guma koja je riknula, nebitno od kojeg dobavljača...da je još ta dva kruga izdržala ne bi ni Vettel ni talijani zucnuli o nekvaliteti guma već bi ju u nebo dizali ali ovako ajmo još Pirelli optužiti i za pokušaj ubojstva....

- Toon
- Veteran
Ma sve jasno F1NCHE - ne branim ja Pirelli samo sam mišljenja da se malo previše napada od strane ljudi i vozača koji su davno trezveno donijeli odluku da će riskirati sa "agresivnom" strategijom i sad kad se izjalovila ajmo pljuvati samo po jednoj strani...recimo izdvojimo ovo:
Vettel launched an attack on Pirelli via the media after the race, but he reportedly also accosted Paul Hembery face-to-face in the paddock. There are differing accounts of what Vettel told the Briton, but Germany's Bild newspaper claims he said to Hembery: "Your tyres are extremely dangerous".
Pirelli na to odgovara ovako:
Pirelli hit back in the form of an official statement, saying teams refused to accept a proposal in 2013 to set a maximum number of laps per tyre set.
"These conditions, if applied today at Spa, would have limited the maximum number of laps on the medium compound to 22," the statement read. And Hembery told the press: "I understand Sebastian's frustration but Ferrari took a risk and it didn't come off."
Kratko i jasno (po meni) ako si u F1 (i ostalim moto inačicama sporta) preuzeo nekakav rizik moraš se i suočiti sa mogućim negativnim posljedicama...u krajnjem slučaju Mercedes je nakon puknuča gume čak razmatrao i još jedan odlazak u boks sa Rosbergom (We took measures after our puncture on Friday and even considered a third stop." - Toto Wolff) a Ferrari je bez obzira na to "upozorenje" od petka hrabro odlučio riskirati - i to je to, riskirali su i, nažalost, ovaj put im se to nije isplatilo...
...ovo su stvari koje se događaju u F1 i ostalim sličnim utrkama i ne treba sad to preuveličavati i pretvoriti u neku urotu ili nešto slično...
Vettel launched an attack on Pirelli via the media after the race, but he reportedly also accosted Paul Hembery face-to-face in the paddock. There are differing accounts of what Vettel told the Briton, but Germany's Bild newspaper claims he said to Hembery: "Your tyres are extremely dangerous".
Pirelli na to odgovara ovako:
Pirelli hit back in the form of an official statement, saying teams refused to accept a proposal in 2013 to set a maximum number of laps per tyre set.
"These conditions, if applied today at Spa, would have limited the maximum number of laps on the medium compound to 22," the statement read. And Hembery told the press: "I understand Sebastian's frustration but Ferrari took a risk and it didn't come off."
Kratko i jasno (po meni) ako si u F1 (i ostalim moto inačicama sporta) preuzeo nekakav rizik moraš se i suočiti sa mogućim negativnim posljedicama...u krajnjem slučaju Mercedes je nakon puknuča gume čak razmatrao i još jedan odlazak u boks sa Rosbergom (We took measures after our puncture on Friday and even considered a third stop." - Toto Wolff) a Ferrari je bez obzira na to "upozorenje" od petka hrabro odlučio riskirati - i to je to, riskirali su i, nažalost, ovaj put im se to nije isplatilo...
...ovo su stvari koje se događaju u F1 i ostalim sličnim utrkama i ne treba sad to preuveličavati i pretvoriti u neku urotu ili nešto slično...
- vidc
- Veteran
izgleda da se treba pomirit s tim da odsad u strategije pod normalno se mora uračunat i mogućnost neočekivanog puknuća gume bez ikakvog razloga
edit: a ovo s ovim glupostima iz 2013. je nevjerojatno. pa kakva su to imbecilna opravdavanja od strane pirellija. jadno.
nitko im ne bi prigovorio da su fino rekli da će istražiti detaljno šta se dogodili i poduzeti sve mjere da se isto ne ponovi
edit: a ovo s ovim glupostima iz 2013. je nevjerojatno. pa kakva su to imbecilna opravdavanja od strane pirellija. jadno.
nitko im ne bi prigovorio da su fino rekli da će istražiti detaljno šta se dogodili i poduzeti sve mjere da se isto ne ponovi
Zadnja izmjena: vidc, dana/u 24 kol 2015, 13:13, ukupno mijenjano 1 put.
- Toon
- Veteran
...može i tako vidc...sad lijepo na google i istražiti koliko je to ove godine guma puklo u utrci F1 a ako ti se da možeš provjeriti i neke druge moto sportove pa usporediti...
- vidc
- Veteran
to je jako teško istražiti. neobjašnjiva puknuća guma su rijetka, obično se guma nekako probuši ili dobrano potroši prije nego se raspadne.
to što pirelli tvrdi da su gume bile potrošene je glupost
to što pirelli tvrdi da su gume bile potrošene je glupost
- Toon
- Veteran
Vidim da se neki ovdje love na izjave oko toga da guma (medium) izdrži nekakvih 40ak krugova...ne uzimate pri tome u obzir da 40 krugova na Spa nije isto kao i (da karikiram) Monaco...Vettel je odvozio 189km na gumama prije nego se desilo puknuće...samo je Manor u engleskoj odvozio više km na istim gumama (212km) a uspoređivati brzine (znači i potrošnju guma) te dvije momčadi je suludo - to su recimo staze sa koliko toliko sličnim potrošnjama guma...na mediumima je na puno "blažim stazama" voženo manje km (Massa u Bahrainu 172km i Rosberg u Barceloni 138km) - znam da ispada da branim Pirelli ali mi je samo namjera ukazati da nije Pirelli zbog ovog zaslužio toliko napada...
- F1NAC
- Moderator
Kazem s njima je prilikom rasprave o strategiji bio covjek iz Pirellija koji sigurno za svojstva gume i njenu trajnost. Znalo se otpocetka kakva ce bit strategija i ocito on nije vidio problem u tome. Stavi se u poziciju inzinjera tokom trke. Vozac ti radi puno krugova na istoj komponenti guma i oni su konstantni tj nema pada u krugovima. Po tome se moze izvuc da se gume ponasaju onda ok i nema ih smisla mijenjat. Gore mozes pogledat stint. Znaci nije bilo tragova degradacije i guma je otisla. Bilo se radilo o spa monzi ili monacu. Ne postavlja svaki bolid jednako opterecenje na gumu. Guma je otisla sama od sebe iznenada i to je stvar o kojoj se treba raspravit. Da su međutim vremena pocela padat u stintu i da se vidi da je doslo do degradacije velike rekao bih ok zajebali su i moraju u box. Problem kod ovih pirellija onaj tzv cliff. Vozis vozis i odjednom paf nema vise preformansi o ukoliko si i dalje vani vjerovatno ce se guma raspekmezit, ali ni to se nije dogodilo u nedjeljuToon je napisao/la:Vidim da se neki ovdje love na izjave oko toga da guma (medium) izdrži nekakvih 40ak krugova...ne uzimate pri tome u obzir da 40 krugova na Spa nije isto kao i (da karikiram) Monaco...Vettel je odvozio 189km na gumama prije nego se desilo puknuće...samo je Manor u engleskoj odvozio više km na istim gumama (212km) a uspoređivati brzine (znači i potrošnju guma) te dvije momčadi je suludo - to su recimo staze sa koliko toliko sličnim potrošnjama guma...na mediumima je na puno "blažim stazama" voženo manje km (Massa u Bahrainu 172km i Rosberg u Barceloni 138km) - znam da ispada da branim Pirelli ali mi je samo namjera ukazati da nije Pirelli zbog ovog zaslužio toliko napada...

- vidc
- Veteran
ovih 40 krugova se odnosilo na 40 krugova na stazi spa-francorchamps.i nije bitno koliko je pređeno ako guma nije pokazivala skoro pa nikakve znakove potrošenosti. kao što reče f1nac, da je gubio 3-4 sekunde po krugu pa uništio gume i onda pukla, onda bi ispali glupi. ovako su dobro pogodili strategiju i sve i onda guma odjednom pukne.Toon je napisao/la:Vidim da se neki ovdje love na izjave oko toga da guma (medium) izdrži nekakvih 40ak krugova...ne uzimate pri tome u obzir da 40 krugova na Spa nije isto kao i (da karikiram) Monaco...Vettel je odvozio 189km na gumama prije nego se desilo puknuće...samo je Manor u engleskoj odvozio više km na istim gumama (212km) a uspoređivati brzine (znači i potrošnju guma) te dvije momčadi je suludo - to su recimo staze sa koliko toliko sličnim potrošnjama guma...na mediumima je na puno "blažim stazama" voženo manje km (Massa u Bahrainu 172km i Rosberg u Barceloni 138km) - znam da ispada da branim Pirelli ali mi je samo namjera ukazati da nije Pirelli zbog ovog zaslužio toliko napada...
znači ubuduće bi trebali imat situaciju da tim veli vozaču:
"znam da je sve ok i da ti gume dobro drže, al hajd ti ipak u boks da ne bi slučajno pukla jedna"
ne radi se to tako.
Pirelli treba preuzet odgovornost za ovo a ne optužit Ferrari
- Toon
- Veteran
ne treba...krivica ako je uopće ima treba biti 50/50 - no ja ostajem kod onoga da ovdje krivca nema - dogodilo se nešto što se događa u ovom sportu...i kad već debatiramo o puknućima guma u Spa evo malo sam kopao po internetu onaj incident od petka i Rosberga koji se kune da mu je guma puka iz čistog mira, a Vettel govori ovo: “‘Yeah well there was cut debris, there may be something wrong with the bodywork, the driver went wide’ – bullshit”,” he said. “If Nico tells us that he didn’t go off the track, he didn’t go off the track. Why should he lie to us?”vidc je napisao/la:Pirelli treba preuzet odgovornost za ovo a ne optužit Ferrari
e pa iz priloženog videa ako ga zaustaviš na 16 sekundi vidjeti čete da Rosberg laže...bio je vani i vjerojatno oštetio gumu te par sekundi kasnija ista puca...
- F1NAC
- Moderator
njegova guma se pocela raspadati nesto ranije. Cak mislim da je taj komad koji je tamniji na toj sekundi odletio nakon radilliona
EDIT:
EDIT:
Onboard cameras showed that the 'thread' from the inside of the tyre had started to unravel on the outside on the Kemmel Straight, progressively worsening as Rosberg headed towards Blanchimont