Utrke 2014 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
vidc
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: VN Velike Britanije, Silverstone - 4/5/6 Srpanj. 2014

Post Postao/la vidc »

to je situacija gdje je vettel morao prikočiti,naravno da je alonso odletio naprijed. al u situaciji kod preticanja gdje obojica su već na izlazu iz zavoja, dakle nema više kočenja,nego opiči po gasu...ferrari je bio jednako brz, odnosno brži ali zbog unutrašnje putanje vettel je držao poziciju.
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

vidc je napisao/la:to je situacija gdje je vettel morao prikočiti,naravno da je alonso odletio naprijed. al u situaciji kod preticanja gdje obojica su već na izlazu iz zavoja, dakle nema više kočenja,nego opiči po gasu...ferrari je bio jednako brz, odnosno brži ali zbog unutrašnje putanje vettel je držao poziciju.
po nekoj mojoj logici Alonso je imao bolju trkaću putanju iz tog zavoja, Vettel je bio pola na pasicama, znači Alonso počinje s ubrzavanjem ali mu zadnji kraj malo pobjegne i tu gubi trakciju prema izlazu. Gume očito nisu više mogle izdržat tempo kojim je vozio Alonso. Onaj koji je na unutrašnjoj nema prednost na ubrzanju dok je bolid na vanjskoj pola dužine ispred jer mu diktira vanjski bolid koliko će njegova putanja bit uska/široka, dakle tu je sigurno počeo prvi ubrzavat Alonso samo nije više bilo trakcije.
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

ok..izgubio je trakciju i vettel mu se približio... ali je morao preko pasica jer mu je alonso bio s lijeve strane pa ni on nije imao idealan izlaz iz zavoja al dovljoljno da mu se ubaci da ga alonso ne može samo tako zatvorit... nakon toga vettel polako stiče prednost jer je na unutrašnjoj strani do trenutka kada izlaze na pravac i alonso opet odmiče. tako da ne vidim baš da je vettel zbog navodno puno mlađih guma i boljeg bolida to treba lagano odradit kad se vidi da je dosta dobro išao na izlazu iz zavoja i na pravcu. naravno, veliku ulogu igra i alonsova dobra vožnja,pa nije massa sjedio u ferrariju da možemo reć da je vettel nesposoban što tek tako nije prošao bolid ispred
delmusa
Navijam za: del racing bih

Post Postao/la delmusa »

gledam a ne vidim...vidim a ne znam... trakcija, 8 krugova svježije gume i sl...

neznanje je jako opasno...
vidc ...
ovaj tvoj gif je odličan !
čak pogledavši ga nekoliko puta i jos bolje rezimirajuči ono samo blic viđenje s utrke... moram apsolvirati na tu temu !
dakle sve što sam prvotno napisao u nekom postu gore- apsolutno podržavam bez izmjena i sl!
ovaj tvoj animirani dodatak učvrščuje sve ono što saam rekao na početku...
no krenimo redom...

to što misliš da je alonso ubacivao točkove ili kompletan bolid u lijevom zavoju ispred vettela, treba da shvatis da je vettel išao bezbjedno idealnom putanjom, naširoko track, a alonso je u to vrijeme dosao u krivini s race putanje i kada je bio kompletnim bolidom ispred ubacio se u idealnu putanju... pravilo glasi :
tek kada si ispred bolida imas pravo uči s race u idealnu putanju vozila iza sebe... a nikako suprotno !
da ne bi bilo anuliranja iste teze- proizišlo je još jedno pisano pravilo u FIA pravilniku za auto moto sport na kružnim stazama-uključujući i F1... svoju poziciju mjenjanjem putanja za vrijeme jednog kruga imaš pravo braniti samo jedan put u istom krugu !

na ovom tvom gif-u se idealno vidi tek kada ga je pretekao-alonso se ubacuje s trkače u idealnu putanju ispred vettela- u protivnom bi ga kipovao,katapultirao- a ne dodirnuo ili izgurao..jer je to strašan ugao naspram preteknutog bolida ( u ovom slučaju vettela)

aktion 2.
oni jesu iz izlaska iz zavoja potezali dugim pravcem- gdje vettel ima mogučnost korištenja DRS... no vettel na ulasku i postavljanju putanje pred krivinu nije uspio ni dijelom vozila biti ispred ( ako cemo realno-voziti u onom sendviču- veči je pokazatelj da gura alonsa van race track! jer da je za debljinu gume alonso išao još lijevo- bio bi van staze-da ne govorim o gripu i eventualnom gubljenju kontrole nad vozilom...) zasto vettel nije se odmakao za debljinu gume i vozio svojim trackom?
nije jer je to bilo prljavo...
koliko nesportski i grubo povrijeđen pravilnik u takvom sportu?
pogledaj kada je alonso uspio izmanevrisati-odmaknuti se blago u lijevo- tada vettel u momentu prolaska (sada vec debelo na idealnoj liniji- bježi još za metar u lijevo da bi ušao potom manevrom u desnu krivinu)...šta misliš vidc da se alonso nije sklonio-kakav bi to kuršlus bio?
evidentno- da nije alonso popustio- tu bi im obojici bio kraj !
imaš oči vidc !
ok... možemo manipulisati s ovim ili onim...možemo se lagati i ne priznavati drugima...
ali duboko u sebi pogledaj kamo ide vettelov bolid od inercije i koliko u lijevo kada ga je alonso pustio?
mislim da je ovim alonso pokazao koliko kopalja je vozač nad ovim šeferhundom...
nadalje mogu ti reči u povjerenju, da je tu bio raikonnen , malo bi duži prekid bio zbog duela kimi-vettel, nego ono u prvom krugu kimi sensation control...

http://gfycat.com/WarlikeNippyAmazontreeboa#" onclick="window.open(this.href);return false;

obzirom da vec slijedeci vikend imam treninge i utrku... nemam vremena s tobom ovo dalje raspravljati...
pa to istinski raceri kuže s prve...
obični mali za računarom prave strašan medijski i virtualni svijet...
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

taj pravac nije DRS zona... za početak... nemoj paušalno ulazit u rasprave.
a fino si se raspisao, još samo da si dao svoje stručno mišljenje o situaciji na koju se ustvari odnosio moj komentar...

a ovaj komentar "a što misliš da se alonso nije maknuo-kakav bi to kuršlus bio"... pa toga ima u svakoj utrci koliko hoćeš... naravno da vozači trebaju gledat jedni na druge i pazit da se ne sudare,valjda zato imaju retrovizore?... u svakom dvoboju se može reći tako nešto... pa i u ovom npr.kad alonso trza bolidom prema vettelu da ga prepadne ili šta već da postigne? šta da je vettel trznuo i izgubio kontrolu (ne očekuješ da će netko tek tako na pravcu skrenut u tebe) i da su se sudarili?
tebi sretno na treninzima i utrci,veliki!
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Ferrari-BiH »

Ne znam sta je gore...pametnjakovici, oni koji pokusavaju da to budu, danasnja F1 ili Jergovicevi vanzemaljci...

Stalno kukamo kako nema akcije, a kada se ona napokon desi, i to kakva akcija...borba na noz, pravo utrkivanje, prljavo u granicama legalnog...onda nam ni to ne odgovara...

Kukaju na radiju...pa sta....mozete li zamisliti sa su Prost i Senna izgovarali dok su se "klali" po stazi? Ili Villeneuve i Arnoux u onoj epskoj borbi 1979? Samo sto tada nismo imali team radio pa da cujemo kako psuju, galame urlaju...

Trazili smo fight, dobili smo fight..kakav takav...bolji od onih "spektakularnih" preticanja na kilometarskim pravcima sa umjetnim napravama...napokon je bolid koji je sporiji 2sec po krugu uspijevao da odrzi poziciju ispred brzeg bolida na stazi koja nije Monaco ili Hungaroring...na kraju se sve svelo na vozacko umijece, na cojones i na igru zivaca...Alonso je popustio...vjerovatno vodeći se onom bolje vrabac u ruci nego golub na grani...svakako je znao da su mu gume skroz gotove, a sa ovakvim inferiornim Ferrarijem jos je prilicno visoko na tablici poretka vozaca..

I da...navijam prije svega za Ferrari pa tek onda za ove vozace ispod potpisa, nema potrebe da mi neko soli pamet...eto...pozdrav za Toona :biggrin: (vjerovatno kupuje pink accesorries negdje)
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

Evo konacno i ja pogledal trku cijelu.

Sasvim solidna trka, jedino steta kaj je ros odustal da vidimo borbu za prvo.

Alonso pokazao Vettelu kako se vozi, i drzal ga je duze ispred sebe sa 2 sec sporijim bolidom nego kaj sam mislil da bude. Cendranje mi je bilo super (pogotovo jer su obadva u pravu i kaj smo culi puno vise od njih nego kaj bi culi inace (kad ima dosta sadrzaja i u drugim borbama) ), i nadam se da bude jos takvih bliskin između njih...lijepo je to vidjeti malo za promjenu u ovoj F1.

Obadva se zale za neke kaj su obojca radila, s tim da alonso je dobio zastavu zbog roga, vettel ne... (mozda sam u krivu) ali mislim da je vettel vise puta bil sa sva 4 van staze.

Alonso ga je malo agresivno zatvaral ali ni bilizu bilo kakvoj kazni.
I like to race, not to do laps alone.
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

zonelsk je napisao/la: Obadva se zale za neke kaj su obojca radila, s tim da alonso je dobio zastavu zbog roga, vettel ne... (mozda sam u krivu) ali mislim da je vettel vise puta bil sa sva 4 van staze.
Alonso je zbog toga dobio crno-bijelu zastavu još prije 30. kruga kad se Button na to žalio. Vettel niti nakon Alonsovih prigovora (i siguran sam Ferrarijevih jer je bio TR u kojem su rekli da razgovaraju sa sucima), niti nakon kad je napokon prešao Alonsa većinom zbog izlaženja izvan linija u Clubu nije dobio nikakvu zastavu. Ali dobro, njemu već godinama toleriraju širenje (i rezanje) staze bez ikakvih problema pa ne vidim gdje je ovdje problem
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Ferrari-BiH je napisao/la:Ne znam sta je gore...pametnjakovici, oni koji pokusavaju da to budu, danasnja F1 ili Jergovicevi vanzemaljci...

Stalno kukamo kako nema akcije, a kada se ona napokon desi, i to kakva akcija...borba na noz, pravo utrkivanje, prljavo u granicama legalnog...onda nam ni to ne odgovara...

Kukaju na radiju...pa sta....mozete li zamisliti sa su Prost i Senna izgovarali dok su se "klali" po stazi? Ili Villeneuve i Arnoux u onoj epskoj borbi 1979? Samo sto tada nismo imali team radio pa da cujemo kako psuju, galame urlaju...

Trazili smo fight, dobili smo fight..kakav takav...bolji od onih "spektakularnih" preticanja na kilometarskim pravcima sa umjetnim napravama...napokon je bolid koji je sporiji 2sec po krugu uspijevao da odrzi poziciju ispred brzeg bolida na stazi koja nije Monaco ili Hungaroring...na kraju se sve svelo na vozacko umijece, na cojones i na igru zivaca...Alonso je popustio...vjerovatno vodeći se onom bolje vrabac u ruci nego golub na grani...svakako je znao da su mu gume skroz gotove, a sa ovakvim inferiornim Ferrarijem jos je prilicno visoko na tablici poretka vozaca..

I da...navijam prije svega za Ferrari pa tek onda za ove vozace ispod potpisa, nema potrebe da mi neko soli pamet...eto...pozdrav za Toona :biggrin: (vjerovatno kupuje pink accesorries negdje)
nemoj tako, vettelu treba oduzet licencu jer ga je malo inercija ponijela u zavoju zbog čega je alonso morao u sred dvoboja gledat u retrovizor i s čak pola gume izać na pasicu čime je vettel na nevjerojatno prljav i nekorektan način stekao prednost...
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

speedy56 je napisao/la:
zonelsk je napisao/la: Obadva se zale za neke kaj su obojca radila, s tim da alonso je dobio zastavu zbog roga, vettel ne... (mozda sam u krivu) ali mislim da je vettel vise puta bil sa sva 4 van staze.
Alonso je zbog toga dobio crno-bijelu zastavu još prije 30. kruga kad se Button na to žalio. Vettel niti nakon Alonsovih prigovora (i siguran sam Ferrarijevih jer je bio TR u kojem su rekli da razgovaraju sa sucima), niti nakon kad je napokon prešao Alonsa većinom zbog izlaženja izvan linija u Clubu nije dobio nikakvu zastavu. Ali dobro, njemu već godinama toleriraju širenje (i rezanje) staze bez ikakvih problema pa ne vidim gdje je ovdje problem
teško možemo znati koliko puta od početka utrke je alonso izašao izvan staze a koliko vettel... al iskreno jadno je to što se o ovome mora raspravljat... trebali su drugačije riješit i ograničit stazu... 50 cm obične trave između pasice i asfaltirane zone za izlijetanje rješava stvar a ne ovako stavljat široke niske pasice , pa iza njih asfalt. naravno da će svaki vozač pokušat tu izvlačit prednost koliko god puta može dok ne primi upozorenje. sad ću pretjerat i iskarikirat...al možda je alonso izlascima izvan staze početkom utrke dobio na vremenu sveukupno par desetinki koje su mu omogućile da dođe vettelu u DRS zonu i pretekne ga nakon što je vettel izašao iz boksa
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Svi napadaju Vettela, a Vidc ga neumorno i nbeumorno brani :biggrin:
Alonso je sigurno bolje iskorištavao skromnije mogućnosti Ferrarija. Ali mislim da je to zato što se Vettel ove godine (u nesavršenom bolidu) ne osjeća najbolje. To ne znači da nije odličan vozač, možda samo nije toliko prilagodljiv kao Alonso. Da je Vettel komotan u red bullu, mislim da bi to bilo jedno spektakularnow elegantno pretjecanje, vjerojatno s vanjske strane..
Samo neka se trkaju.
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

VN Njemačke - Hockenheimring, 18/19/20 srpanj 2014

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

slika

Fri 18 July 2014
Practice 1 10:00 - 11:30
Practice 2 14:00 - 15:30

Sat 19 July 2014
Practice 3 11:00 - 12:00
Qualifying 14:00

Sun 20 July 2014
Race 14:00

2014 tires: Soft(prime), Super Soft (Option)

2012 Pole lap
dmarijon
Legenda
Legenda

Re: VN Njemačke - Hockenheimring, 18/19/20 srpanj 2014

Post Postao/la dmarijon »

Bio sam na ovoj trci 2012. i subjektivan sam... :P. Još je Alonso pobijedio (sada skoro pa nepojmljivo).
Najluđe je bilo što je unutar same staze na malom poligonu bila prezentacija tada nove A klase, i to za vrijeme trke :)
Jel zna netko šta je bilo na kraju s onom pričom da su organizatori ponudili 11 eura popusta za svaki gol koji Njemačka da protiv Brazila?
Samo neka se trkaju.
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

dmarijon je napisao/la:Jel zna netko šta je bilo na kraju s onom pričom da su organizatori ponudili 11 eura popusta za svaki gol koji Njemačka da protiv Brazila?
Pa valjda vrijedi (vrijedilo je mislim 48 sati) ako se nisu sami sebi posrali u usta...to je bio način na koji su htjeli "napuniti" prazna mjesta jer su imali problema sa zainteresiranošću (to me baš čudi a tako je dobro i zanimljivo ovo sve)
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Scuderia
Moderator
Moderator
Navijam za: Michael-Mick Schumacher

Post Postao/la Scuderia »

dmarijon je napisao/la:Bio sam na ovoj trci 2012. i subjektivan sam... :P. Još je Alonso pobijedio (sada skoro pa nepojmljivo).
Najluđe je bilo što je unutar same staze na malom poligonu bila prezentacija tada nove A klase, i to za vrijeme trke :)
Jel zna netko šta je bilo na kraju s onom pričom da su organizatori ponudili 11 eura popusta za svaki gol koji Njemačka da protiv Brazila?
Isao bih, ali radim tad, tako da nista od toga. :x

A sto se te akcije tice :
mmer wenn die deutsche Nationalelf ein WM-Vorrundenspiel gewinnt, erhalten Formel 1-Ticketkäufer einen Rabatt von 11 Euro pro Treffer. Das Angebot gilt für die Wochenend-Ticketkategorien 1 bis 6 bei einer maximalen Bestellmenge von sechs TICKETS. Die Basispreise liegen je nach Tribüne zwischen 265 und 515 Euro.

Wenn Götze, Müller und Co. richtig treffen, kann der Preis für ein Live-Erlebnis der Formel 1 beträchtlich sinken. Zur Erinnerung. Unsere Gegner heißen PORTUGAL, Ghana und USA. Die Bestellung muss bis 48 Stunden nach Abpfiff des Spiels bei der Hockenheim-Ring GmbH eingegangen sein.
Da, bilo je govora kao sto si ti rekao, ali, u zadnjem odlomku pise da se narudzba karata mora izvrsiti 2 dana poslje zavrsetka utakmica, i to kod njih Hockenheim Ring GmbH
slika
pospani gad
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

Susie Wolff je bila odlična na 1. slobodnjaku,..... mislim s obzirom na vrijeme, koje je postavio njen "partner" ( :) ),..... Felipe Massa.

:driver:
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Hockenheimring FP1

slika
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
speedy56
Legenda
Legenda

Sve po starom do sad.
Merđa napred (iako je dojam da je malo manja prednsot), RB iza, Ferrari i Williams jako blizu do RB-a, a Force India u race simu slična Williamsu i Ferrariju, ali u kvalifkacijama gubi.
Marblesi su se vratili (onim obilnijim količinama), to baš i ne bi trebalo najbolje utjecati na pretjecanja
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Marbelse bi ja vise pripisao tome sto nitko pa cak ni pirelli nije mogao predvidit temp staze koja je bila nevjerovatnih 58 stupnjeva.
slika
Alonso-champ
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Alonso-champ »

Vettel OBOŽAVA izlazit sa staze sa sva cetiri kotaca i u Njemackoj...lol
Alonsista hasta la muerte..
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

da se provodi pravilo iz VB na izlasku iz zadnjeg zavoja tamo bi pola grida bilo zbrisano vrijeme
slika
speedy56
Legenda
Legenda

Da, Whiting teorizira da se ovdje izlijetanjem sa staze ne dobiva nego gubi vrijeme (Vettel kao namjerno hoće gubit vrijeme pa ide van bijelih linija) pa ne poništava vremena :roll:
Ako se ne smije izlazit sa staze ne smije se izlazit i točka, bilo kad bilo gdje (osim na onih nekoliko mjesta gdje su se dogovorili da su iznimke, tipa izlaz iz Ascarija)

U Q3 će najviše odlučivati kakav se krug uspije složiti. WIlliams, Ferrari i RB su blizu jako, a i McLaren je tu (izgleda da su dobili malo updateovima i micanjem FRIC-a).
Za utrku će Force India biti jako važan faktor, samo se trebaju dobro kvalificirati
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

jebale ih bijele linije.nek ih puste da voze...fizički ograničit ili dozvolit da idu dokle hoće i to je to... nećemo valjda svi postat ko rosberg i upirat prstom ko tužibaba svaki put kad netko pređe bijele crte
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

Tak je, pravila su ista za sve, u Austriji se nije toleriralo i svima su brisana vremena, ovdje se tolerira pa nek svatko nađe svoju granicu. Ne vidim razloga kolutat očima na Vettela ako je on svoju granicu našao najdalje preko linija. ;)
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Cinjenica je da nije fora ako idu siroko van staze jer je asfaltirana zona izlijetanja. Neka stave pijesak pa da vidimo ko ce onda izlazit van staze
slika
Zaključano