Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

sjubic je napisao/la:Pozdrav gos. Jergoviću.
Imam jedno pitanje za Vas.
Naime jako puno ljudi na stranim forumima uspoređuju pokojnog sennu i hamiltona po stilu vožnje i svi se uglavnom slažu da je veoma sličan.Pratio sam sennu i bio njegov navijač još od turbo ere.Isto tako več dugo pratim i hamiltona.Zanima me vaše mišljenje a isto tako što Vi predviđate za ovu sezonu što se hamiltona tiče.
Dosta su slični po stilu, ali kod Hamiltona još nismo vidjeli stvari koje smo vidjeli kod Senne. Recimo, njegove pole position vožnje (gledano iz on board kamere) iz Monte Carla. Bit će prilike uskoro.
Ali da, stil je sličan: suluda kontrola u svakom trenutku. Pogledajte samo momente (počeste) kad Hamilton zablokira unutrašnji prednji kotač. Normalno, to je mala pogreška. Kod njega, to je samo dostignuti limit. Ali, on ostaje u punoj kontroli. Vrlo fascinantno.
Osim kočenja, mislim da su dosta slični i u načinu skretanja u zavoje. Puno nježnije od, recimo, Alonsa i Kubice, ali ne još toliko nježno kao Button ili Fisichella. Ali možda je zato brži.
Na kraju, mislim da je Hamilton nešto kasnije ponovno na gasu, ali za to ima obješnjenje: Senna je, naravno, imao onu čuvenu igru s gasom kroz cijelu dužinu zavoja. Mislim da Hamilton to ne radi, premda je i on narastao na go-kartima.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

dalibort je napisao/la:Znate li možda koliko bi novca trebalo uložiti u Grobnik da bi odgovarao standardima F1?
Eh sad, kojim stadnardima? Staza u Šangaju je koštala 250 milijuna dolara. Ona u Turskoj oko 80.
Grobnik treba kompletno rušenje svega osim same staze, ali i ona treba širenje, i vjerojatno neke modifikacije, osobito oko prvog zavoja.
Pretpostavljam da je odgovor na vaše pitanje: bar 50-tak milijuna dolara.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

user je napisao/la:Gosp. Mladene Jergovicu student sam druge godine informatike, i pohadjam cisco akademije za racunarske mreze, kakve su sanse da se dobije neki posao u timu vezan za mreze, ili opcenito neki posao za racunarom kao npr: priprema podataka za obradu, njihova analiza i sl.
Da li postoji mogucnost da se covjek zaposli kao mehanicar i uz to nastavi edukaciju?
Gdje se obavlja interviju sa momcadima?
Hvala.
Za bilo koji kompjuterski posao u Formuli 1 morate biti čarobnjak u toj oblasti. Znam vrlo pouzdano da su tamo svi ljudi u tom sektoru posve nevjerojatni, sama probrana krema iz svih mogućih grana industrijske informatike.
Ali, šansa uvijek postoji. Već sam nekom odgovorio da se jednostavno trebaju pratiti oglasi za zaposlenja u Formuli 1, ili u nekim drugim kategorijama utrka, i onda polako kretati prema gore.
Osobito u Engleskoj (znam iz vkasitog iskustva) sve je moguće. Dakle, i vaša sugestija da se počne s nečim drugim (recimo, kao mehaničar) i onda pokuša nastaviti edukaciju. Ali, opet, morate biti više nego prvoklasni mehaničar.
Svi intervjui uvijek se obavljaju u baznim tvornicama ekipa.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: sistem bodovanja

Jelena je napisao/la:Jedno pitanje za Mladena:Kakvo je vase misljenje o sadasnjem sistemu bodovanja? Bernie misli da "Sustav ne funkcionira".Ako to on kaze,mozemo li uskoro ocekivati da se to i promjeni?

PS. Izvinjenje svima ako vas je uvrijedio moj pozdrav...Meni samo bi smijesno sto covjek rece da ce prestati pratiti F1 ako srbija dobije utrku!Meni je potpuno svejedno hoce li je dobiti Zagreb,Beograd,Sarajevo,Pristina ili neko drugi-samo neka je u ovim nasim krajevima.....u svakom slucaju,ne zelim vise o ovome,apsolutno.
Sistem bodovanja je glup, zato jer premalo stimulira pobjednike. Zato ljudi voze ziheraški i računaju da je bolje 8 bodova u ruci nego 10 na grani.
Trebate znati da je 1990. Senna tražio (i dobio već 1991.) od FIA-e da tadašnji sistem 9-6-4-3-2-1 promijeni u 10-6-4-3-2-1, upravo zato da se više nagrađuju oni koji pobijede u utrkama.
Ovaj sadašnji sistem uveden je prije svega kad se htjelo za 2003. proširiti (iz komercijalnih razloga) broj osvajača bodova s 6 na 8. Ali, pritom se ostalo na 10 maksimalnih bodova.
Možete biti sigurni da, ako Bernie za nešto veli da mu se ne sviđa, to neće ostati dugo na snazi. Dakle, treba očekivati promjene, prije svega u povećanju bodova za pobjedu.

Nisam siguran da sam posve shvatio vaš mali dodatak. Ja se sigurno ničim nisam uvrijedio. I posve se slažem s vama da je smiješno reći da Formula 1 ne valja ako Srbija dobije utrku. Možda prije treba pospremiti stvari u vlastitoj kući...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Buba je napisao/la:Gosp. Jergovicu da li ste ikada imali priliku pricati sa Hakkinenom ili Schumacherom o njihovoj borbi na GP Belgije 2000.Interesuje me vase misljenje o Hakkinenovom preticanju Schumachera,neki kazu da je to i najbolje preticanje ikad.Pozdrav
Pričao sam jednom s Häkkinenom o tome, sa Schumacherom ne. Mika baš ne filozofira puno oko toga. Veli da je htio normalno napasti Schumachera, ali onda se posred staze pojavio (iberundani) Zonta. I onda je jednostavno bio prisiljen prijeći Zontu. Kad ga je prešap, vidio da je o istom trošku prošao i Schumachera! Kaže daje sam sebi rekao ˝Yes!˝, ali onda je do kraja utrke brinuo da ne napravi pogrešku jer mu je Ferrari svo vrijeme ostao za petama.
Ja mislim da je to zbilja bilo senzacionalno pretjecanje. Mi smo ga (digitalnoj televiziji) pokrili uživo on-board kamerom i bilo je čudesno.
Meni osobno, međutim, možda je najbolje pretjecanje posljednjih godina ono u Japanu 2005., kad je Alonso prešao Schumachera u zavoju 130R izvana. Odmah zatim, Kimijev prelazak Fisichelle (izvana) u prvom zavoju u istoj utrci.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sepulctor je napisao/la:Pitanja za Mladena:

Zanima me što znate o slučaju Trulli/Briatore 2004.?
Ne otpušta se čovjek koji je nešto uspješniji od Alonsa (te godine) samo tako.
Također vrlo sličan slučaj s Fisichellom - znam da mu niste skloni, ali čovjek je bio bolji od tamo nekih Ralfova, Wurzova, Buttona, Sata, MASSE...
Nije li politika jača od bilo kojeg vozača?
Nije politika jača od vozača, ali Briatore se voli praviti da je on jači od vozača. O njemu imam vrlo, vrlo, vrlo, vrlo nisko mišljenje.
Truli, po meni, nije bio zaista bolji od Alonsa te 2004., sigurne ne nakon one briljantne pobjede u Monaku, nakon koje je ponešto splasnuo. Ali slažem se da nikako nije zaslužio nogu. U pitanju su, međutim, bile neke Briatoreove menadžerske igre i manipulacije, pa je umjesto Trullija uzeo Fisichellu koji sigurno nije bolji (dapače), i kojeg je već jednom izbacio iz ekipe, krajem 2001., upravo da napravi mjesta za Trullija. Briatoreu nikad dosta para.
Fisichella je uistinu najčešće bio bolji od svih nabrojanih vozača, što, međutim, ne govori nužno da je on senzacionalan, već možda više da ti vozači nisu kalibar jednog Alonsa. S druge strane, kalibar Alonsa strašno je teško dostići.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Vertigo je napisao/la:Gospodine Jergoviću, što mislite o ovom postu, napisanom u afektu?
E baš zato, Senna je vozio sa srcem, dušom i emocijama, to je bilo pravo utrkivanje, SPORT a ne danas samo su pare u pitanju, sjetih se sad jedne od prljavaca - Dani ponosa i slave Smile
Šteta što nisam bio rođen 10 godina ranije da vidim prave utrke, najviše mi se sviđa kod Senne što je govorio što misli, što je odmah rekao da je sistem protiv njega, da je politika protiv njega, treba puno hrabrosti, dok je on to govorio ostali vozači su samo klimali glavama, jer su znali da je u pravu!
Takvih vozača više neće biti, sve je naklonjeno sponzorima i medijima, F1 polako postaje kao oni američki hrvači, sve se već unaprijed zna, kao da se vozi po nama nepoznatom scenariju, još jednom da kažem, super mi je imati 17 godina, ali većinom živim za F1 i žao mi je što nemam 27 da imam barem u sjećanju pravo utrkivanje sa srcem, da formula opet postane sport!
Iako znam da ja nemogu ništa napraviti u vezi toga pitanja, molio bih gospodina Mladena Jergovića da popriča malo sa Bernijem ili Maxom jer ovo nije ona formula o kojoj mi je otac pričao, o legendarnim Brabhamima, Lotusima, Tolemanima, Benettonima...
Znam da je gospodi na vrhu samo do zarade, ali nitko neće propasti zbog kojeg milijuna, da se ovaj sport vrati navijaćima i fanovima koji je obožavaju!
Na koncu ne kužim tko je ovo napisao, ali nije važno. Volim stvari napisane ˝u afektu˝ - jer su najčešće točne.
Senna je bio jedan, više ga nema i tu ne možemo ništa.
Tko mu je po glavi najsličniji od današnjih najboljih vozača? Osobno mislim - Alonso. On vam nikada neće reći ono što sponzori - ili ekipa - misle da se treba reći. Ima jednaki senzibilitet, jednaku pamet kao Senna. I kad mu učine nepravdu (kao u Monzi prošle godine), o tome zna cijeli svijet. On je još jako mlad (Senna još nije bio svjetski prvak u toj dobi) i od njega ćemo još svašta čuti u narednim godinama.
Osobno, ne mislim da je Formula 1 danas puno gora od one prije 20 ili 30 godina. Tada su ljudi kukali za utrkama iz pedesetih i šezdesetih. A tada, opet, za onima iz vremena Nuvolarija i Caracciole.
Mislim da trebamo uživati u ovom što imamo sada. Četiri ili pet sjajnih vozača u dvije ili tri podjednake ekipe. Nikada, zapravo, nije bilo puno drugačije, a često je bilo dosta gore. Jim Clark je bio genije, ali sve njegove pobjede bile su dosadne za poludit.
Neke stvari o kojima govorite - prije svega, komercijalizam i politikanstvo - jesu bez veze. S Berniejem sam nekoliko puta puno pričao o ˝pravoj˝ Formuli 1. On je u redu. On jest biznismen prije svega, ali u srcu je isti kao vi ili ja, kad je u pitanju prava ljubav prema Formuli 1. Mosley? O njemu nemam dobro mišljenje. On je političar i (vrlo loš) bivši vozač Formule 2. Na dulje staze, on nije bitan.
user

Post Postao/la user »

Pozdrav gosp. Jergovicu.
Pretpostavljam da poznajete Martina Brundela. Sta mislite o njemu kao vozacu, komentatoru, osobi.
Po meni je jako pohvalno sto je uradio par filmica o setupu bolida i ostalim tehnikalijama, poredjenju Ferrarijevog i Benettonovog bolida i td.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sjubic je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
sjubic je napisao/la:Pozdrav gos. Jergoviću.
Imam jedno pitanje za Vas.
Naime jako puno ljudi na stranim forumima uspoređuju pokojnog sennu i hamiltona po stilu vožnje i svi se uglavnom slažu da je veoma sličan.Pratio sam sennu i bio njegov navijač još od turbo ere.Isto tako več dugo pratim i hamiltona.Zanima me vaše mišljenje a isto tako što Vi predviđate za ovu sezonu što se hamiltona tiče.
Dosta su slični po stilu, ali kod Hamiltona još nismo vidjeli stvari koje smo vidjeli kod Senne. Recimo, njegove pole position vožnje (gledano iz on board kamere) iz Monte Carla. Bit će prilike uskoro.
Ali da, stil je sličan: suluda kontrola u svakom trenutku. Pogledajte samo momente (počeste) kad Hamilton zablokira unutrašnji prednji kotač. Normalno, to je mala pogreška. Kod njega, to je samo dostignuti limit. Ali, on ostaje u punoj kontroli. Vrlo fascinantno.
Osim kočenja, mislim da su dosta slični i u načinu skretanja u zavoje. Puno nježnije od, recimo, Alonsa i Kubice, ali ne još toliko nježno kao Button ili Fisichella. Ali možda je zato brži.
Na kraju, mislim da je Hamilton nešto kasnije ponovno na gasu, ali za to ima obješnjenje: Senna je, naravno, imao onu čuvenu igru s gasom kroz cijelu dužinu zavoja. Mislim da Hamilton to ne radi, premda je i on narastao na go-kartima.
Hvala na odgovoru g.jergoviću ali ostali ste rezervirani što se tiče vašeg predviđanja šta bi mogao hamilton napraviti ove sezone.Recimo Lauda ga vidi kao jednog od favorita čak za prvenstvo.Vaše mišljenje?
Aha, pardon. Previdio sam ovo na kraju.
Mislim da nije posve nemoguće da Hamilton bude u ozbiljnoj igri oko naslova prvaka, ali mislim da će Alonso i Räikkönen ipak biti vjerojatniji kandidati. U jedinoj utrci (u, ne zaboravimo, od samo tri - još je vrlo rano) u kojoj je bio ispred i Räikkönena i Alonsa niti jedan od ove dvojice nije bio baš u punoj snazi.
Hamilton je prava stvar. Ali, on to mora pokazati protiv Alonsa u punoj snazi (kao, recimo, u Španjolskoj ili Mađarskoj 2006.), ili protiv Räikkönena u punoj snazi (kao, recimo, u Monaku ili Japanu 2005.). Možda je moguće. Kamo sreće da je: imat ćemo super sezonu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

user je napisao/la:Pozdrav gosp. Jergovicu.
Pretpostavljam da poznajete Martina Brundela. Sta mislite o njemu kao vozacu, komentatoru, osobi.
Po meni je jako pohvalno sto je uradio par filmica o setupu bolida i ostalim tehnikalijama, poredjenju Ferrarijevog i Benettonovog bolida i td.
Kao vozač, Brundle je bio OK, ali nikad najviša klasa. Premda, kad je bio sa Sennom u britanskoj Formuli 3 1983., bio mu je skoro (ali ipak, skoro) ravan. Možda, zapravo, nikada nije prebolio taj kompleks Senne.
Kao osoba i komentator, mislim da je sjajan. Ima krasan smisao za humor, vrlo je bistar i brz. I jako dobro poznaje stvari (i ljude).
Krajem 1992. u Monzi smo radili veliku TV anketu među svim mogućim ljudima iz Formule 1. Pitanje je bilo: koji je glavni razlog zbog kojeg je Mansell osvojio naslov svjetskog prvaka? Svi su trtljali o stilu vožnje, o preciznosti ulaska u zavoje, o talentu, o kasnom kočenju, o trkačkoj inteligenciji...
Brundle je pogledao u kameru i rekao, nakon sekunde pauze: ˝Mišići i muda.˝
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: dva pitanja

novinar amater je napisao/la:pozdrav gosp. Jergović! imam dva pitanja za vas, prvo je vezano uz grobnik zanima me zašto na grobniku nisu vožene utrke formule 3, gp2, ili serie renault iako je staza licencirana za navedene utrke, možda bi neka takva utrka približila jednog dana i formulu 1...
Moje drugo pitanje vezano je uz Miloša Pavlovića, vi bolje od mene znate o kome se radi, mislim da je on vozač svjetske razine a i jednostavan dečko kojeg sam mailom pito nekoliko savjeta i osobno mi je odgovorio i puno pomogao. zanima me koje su po vama realne šanse da on dođe u f1?

puno pozdrava iz Crikvenice!
Staza možda je licencirana za svašta, ali realno, u stanju u kakvom je sada, tamo se ne može baš puno toga održati. Dijelom je razlog u (ne)sigurnosti, puno većim dijelom u onome što sam opisao u posljednjoj kolumni na ovom siteu.
U toj kolumni sam spomenuo i Mološa Pavlovića, Mislim, i to sam i napisao, da su njegove šanse da dođe do Formule 1 (prije svega kao treći ili test vozač, bar u početku) vrlo,vrlo velike.
parabolica

Post Postao/la parabolica »

Poštovani gosp. Jergoviću, hvala na prethodnom odgovoru. S obzirom da ste dugo u formuli možete li nam reći par anegdoda kojima ste bili svjedoci na utrkama iz novije povjesti unazad 10-15 godina. npr neka komična situacija koja je zadesila vozače i sl....
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

47 je napisao/la:Slažem se totalno sa Rindtom!
Ako nema profita za njega, neće on ništa radit. uažs, ne bi sad o politici, al tako je i sad, i zato ova zemlja ni ne ide u nekom dobrom smjeru.

Enivej, imam ja pitanje za Mladena. Ne sjećam se tih događaja prije 23 godine, pošto se još nisam ni rodio :) al se sjećam priča s početka 90ih, isto o Berniu i utrci i da na kraju neće biti ništa.

A kolumna je odlična, ali kao da sam čitao neki tužni roman. baš tužno. Da nikoga ne zanima ta staza toliko da se to sredi. Mislim da je infrastruktura u istom stanju kao i prije 20 godina, užasna!
Tužno...
Zapravo, to je točno. Nekoliko puta u toku 90-tih Bernie je pokušavao podgrijati tu temu. Jednom sam čak i ja bio na Grobniku pregledati stazu i analizirati što bi sve trebalo napraviti. Čak sam napisao i nekakav izvještaj Bernieju. Naravno, nikad od ničeg ništa.
Schumy1
Test vozač
Test vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Schumacher_Massa
Kontakt:

Post Postao/la Schumy1 »

Gospodine Jergoviću zamolio bih vas da mi kažete koje bi vi osobno promjene napravili na bolidima i općenito da se poveća broj pretjecanja?
Zadnja izmjena: Schumy1, dana/u 08 svi 2007, 22:49, ukupno mijenjano 1 put.
slika

Schumy 4ever!!!!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

parabolica je napisao/la:Poštovani gosp. Jergoviću, hvala na prethodnom odgovoru. S obzirom da ste dugo u formuli možete li nam reći par anegdoda kojima ste bili svjedoci na utrkama iz novije povjesti unazad 10-15 godina. npr neka komična situacija koja je zadesila vozače i sl....
Nemojte se ljutiti, ali ovo bi mi oduzelo jako puno vremena i prostora. Ima zbilja puno svakakvih cveba.
Predlažem da takve stvari pustimo za moju kolumnu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Schumy1 je napisao/la:Gospodina Jergoviću zamolio bih vas da mi kažete koje bi vi osobno promjene napravili na bolidima i općenito da se poveća broj pretjecanja?
Ovak na brzinu, recimo da bih odmah maknuo karbonske kočnice i stavio čelične. Maknuo bih gume s utorima i vratio slikove. Drastično bih smanjio - ili čak posve ukinuo - stražnji difuzor i maknuo one grde barge-boardove sa strane. I smanjio bih veličinu krila (i prednjih i stražnjih), ili bih pojednostavio prednja krila. Spustio bih nos auta bliže zemlji. Ukinuo bih launch-control i traction control (što će i biti 2008.).
Iz čisto estetskih razloga, proširio bih aute natrag na 2 metra.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Mislim da ću sada polako zatvoriti dućan za danas.

Samo da podjetim, makar samo one koju posjećuju ovaj dio foruma, da je na današnji dan prije 25 godine poginuo Gilles Villeneuve.

Puno vas se, naravno, ne može uopće sjetiti ovog vozača jer niste još bili ni u planu, ali želim samo reći da je bio jedan od onih pravih.
Ako možete, potražite po netu (YouTube to ima, mislim) posljednja dva kruga iz Grand Prixa Francuske 1979. To je bio Gilles Villeneuve.
booky_boy
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la booky_boy »

Zanima me šta gospodin Mladen misli o Kimijevom stilu vožnje, ja mislim da je to čisti limit.
FUEL
FIRE
DESIRE
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la -Briatore- »

Mladen Jergović je napisao/la:Mislim da ću sada polako zatvoriti dućan za danas.

Samo da podjetim, makar samo one koju posjećuju ovaj dio foruma, da je na današnji dan prije 25 godine poginuo Gilles Villeneuve.

Puno vas se, naravno, ne može uopće sjetiti ovog vozača jer niste još bili ni u planu, ali želim samo reći da je bio jedan od onih pravih.
Ako možete, potražite po netu (YouTube to ima, mislim) posljednja dva kruga iz Grand Prixa Francuske 1979. To je bio Gilles Villeneuve.
Stvarno fenomenalno utrkivanje sa Arnouxom.
Možete li nam reći razloge pogibije u Belgiji, ako se ne varam, 1982?
Koliko sam vidio, Ferrari je opasno izletio sa staze.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

booky_boy je napisao/la:Zanima me šta gospodin Mladen misli o Kimijevom stilu vožnje, ja mislim da je to čisti limit.
Räikkönen gotovo uvijek vozi, kao i Alonso, najbrže što se određeni auto može voziti. Jedina mi je mistaerija ono oko povlačenja Safety Cara u Bahreinu, kada kao da je zaspao. To je bilo netipično, ali vjerojatno ima neko objašnjenje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:Mislim da ću sada polako zatvoriti dućan za danas.

Stvarno fenomenalno utrkivanje sa Arnouxom.
Možete li nam reći razloge pogibije u Belgiji, ako se ne varam, 1982?
Koliko sam vidio, Ferrari je opasno izletio sa staze.
To je bilo vrijeme super-mekanih i super-kratkotrajnih kvalifikacijskih guma. Villeneuve je naprosto morao odvoziti najbrži krug baš u tom jednom krugu. Nešto ispred njega vozio je Nijemac Jiochen Mass, koji je već odvezao svoj jedan brzi krug i bio je na (sporom) putu u boksove. Kad mu je Villeneuve došao iza leđa punom brzinom, Mass se maknuo u desno želeći osloboditi stazu s lijeve strane. Villeneuve je u tom trenutku krenuo u desno želeći prijeći Massa s te strane. Ferrarijev prednji lijevi kotač je prešao preko Massovog stražnjeg desnog, auto je poletio u zrak i počeo seriju prevrtanja preko nosa. Villeneuveovi pojasevi su pukli i on je odletio iz auta, udario u drvene nosača zaštitne mreže u zoni za izlijetanje i slomio vrat. Nikakve druge ozljede. Umro je u bolnici kasnije tog popodneva.
parabolica

Post Postao/la parabolica »

Gosp. Jergoviću, nisam od onih što pamte Gilesa ali pratim formulu od svoje 10-11 godine tj od sredine osamdesetih i sjećam se kroz maglu da sam navijao za RENAULT bili su žuto bijeli mislim brojevi 14 i 15, ali nevažno... Često se raspravljam s prijateljima o načinima vožnje pojedinih vozača i koja im staza najviše odgovara.... Pošto sam veliki navijač vozača a ne momčadi tako je moj favorit trenutno Kimi.... Možete li mi Pojasniti način vožnje Kimija i ostalih i da li je istina da je Monza upravo ta staza koja njemu po njegovom stilu vožnje odgovara tj. klizanje bolida preko nosa u brzim dugim zavojima..........
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nicu Rosberga

Post Postao/la Rosby »

Gospodine Jergoviću, što vi mislite ,zašto je Williams zadnjih godina lošiji nego prije :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
slika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Gospodine Jergoviću.

Koje je vaše mišljenje za Rossa Bravwna da li će se vratiti u Ferrari ili bi mogao otići u Hondu što sam čitao na internetu da ga Honda želi ili bi mogao otići u ngdje drugdje ili je moguće da se ne vrati u Formulu1.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

parabolica je napisao/la:Gosp. Jergoviću, nisam od onih što pamte Gilesa ali pratim formulu od svoje 10-11 godine tj od sredine osamdesetih i sjećam se kroz maglu da sam navijao za RENAULT bili su žuto bijeli mislim brojevi 14 i 15, ali nevažno... Često se raspravljam s prijateljima o načinima vožnje pojedinih vozača i koja im staza najviše odgovara.... Pošto sam veliki navijač vozača a ne momčadi tako je moj favorit trenutno Kimi.... Možete li mi Pojasniti način vožnje Kimija i ostalih i da li je istina da je Monza upravo ta staza koja njemu po njegovom stilu vožnje odgovara tj. klizanje bolida preko nosa u brzim dugim zavojima..........
To je apsolutno točno, premda ne mislim da je Räikkönen dobar samo u takvim, dugim klizećim zavojima. On je prije svega vozač fenomenalnog instinkta i nevjerojatne kontrole auta. Tako, recimo, on može biti dobar u svim tim zavojima u kojima su potrebne sićušne super-brze korekcije, ali i u Monte Carlu, gdje, prije svega, morate biti užasno precizni u namještanju auta za idući zavoj. Senna je rekao za Monako da je uvijek zapravo bio mentalno u idućem zavoju dok je stvarno prolazio ovaj ovdje. Kimi je vozač koji tako vozi.
Zaključano