P&O - Studeni 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

M&@ ALONSO je napisao/la:Svi želimo kolumnu o Imoli!!
Pitanje za Mladena:
Kolike su zapravo realne šanse da Alonso 2009. vozi za Ferrari?
Jeste li ikad bili na Rabu?
Unaprijed hvala. :p
Obzirom da on toliko silno želi, čini se, jednogodišnji ugovor s nekom od ekipa u kojima je sada u kontatu, moguće je da je jedno od objašnjenja nekakav preliminarni dogovor s Ferrarijem za 2009. i kasnije.

Na Rabu sam, na žalost, bio samo u prolazu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Michael

Marko FF je napisao/la:Šta mislite o testiranjima koje će Michael obaviti za Ferrari, smeta li to Kimiu, osobno mislim da može puno pomoći oko poštimavanja bolida bez el. pomagala ali nije ni Kimi dijete u tim stvarima...prokomentirajte, volio bi znati koja je u stvari njegova funkcija u Ferrariu ali koliko sam Vas shvatio za sada se o tome šuti
Pretpostavljam da ekipi neće škoditi određena kvota impresija koje im može dati M Schumacher nakon testiranja auta. Pretpostavljam da se Räikkönen s tim složio. On se rijetko protiv nečeg buni.

Nisam vidio nikakvih novosti oko definiranja Schumacherove uloge unutar Ferrarija.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pedro3 je napisao/la:Gospodine Jergovicu, par pitanja sto se tice Michaelovog testiranja u Spanjolskoj- Da li je staza otvorena za posjetioce ili nitko ne smije prisustvovati? Ako se smije, kolika je cijena ili ulaz besplatan? Ako se ne smije prici stazi, ima li sanse da mi mozda Vi pomognete da ako vec ne u boksu to testiranje gledam makar sa tribine(pod uvjetom da se na stazu inace ne smije) i da li ikako mozete srediti da pridjem Michaelu , rukujem se sa najvecim vozacem svih vremena i naravno slikam? ozbiljno razmisljam o tome da nekako odvojim vremena i odem u Barcelonu vidjeti to testiranje, a uz Vasu pomoc to bi mogao biti jako veliki dozivljaj za mene.. A idealni scenarij- idete i Vi i jos ljudi sa foruma koje to zanima, organiziramo se, druzenje, boravak u Spanjolskoj, mozda reportaza za HRT..
Obično takva testiranja nisu zatvorena za javnost, pa mislim da neće biti ni ovo. Ulaz obično nije besplatan, ali cijena je simbolična.
Režim u boksovima je na zimskm testiranjima vrlo labav, ali uvjeren sam da će sada biti bar jednak onom na Grand Prix utrci, budući da je sigurno puno ljudi došlo na istu ideju kao i vi.
Ja nisam planirao odlazak u Barcelonu na taj test; imam dosta posla ovih dana, sve do kraja godine. Na daljinu će biti prilično teško organizirati susret sa Schumacherom, čak i pod uvjetom da uđete u boksove. Ljudi iz Ferrarija obično ga čuvaju kao zjenicu oka. Što se tiče HRT-a, kao i uvijek, probajte se obratiti Ivici na forum Studija F1.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

elbos je napisao/la:Pozdrav, pošto sam se priključio forumu evo i mojeg prvog posta.
Mladene, zanima me dali ukoliko se Alonso priključi Red Bullu ili Renaultu te ekipe mogu napravit bolid koji bi konkurirao za naslov? Naime, Renault je dokazao da može(makar je prošle sezome bio daleko od toga) ali Red Bull je relativno mala momčad i nema dovoljmo iskustva usprkos tome što je dizajner Newey, te se spominje dolazak Browna. Ukoliko Alonso uistinu pređe u neku manju momčad ne bi li to bio presedan s obzirom da je ipak dva puta osvajao naslov prvaka? Može li se još uvijek dobiti onaj članak Petera Windsora o Kimiju?
Teoretski, i Renault i Red Bull mogu Alonsu napraviti dovoljno dobar auto. Praktički, teško da se to može ostvariti već 2008. Odlazak svjetskog prvaka u manju ekipu nije potpuni presedan, ali je prilično rijetka stvar. Damon Hill, recimo, otpušten je na kraju 1996. iz Williamsa, i onda je otišao u Arrows.

Peterov tekst možete dobiti ako mi pošaljete mail adresu (na privatnu poštu na oom forumu), i onda ću vam to poslati čim se dokopam mog kompjutera doma u kojem to čuvam. Sada sam na laptopu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dexter je napisao/la:
hmrkovic je napisao/la:Evo upravo pukla vijest o eventualnom Schumacherovom povratku u F1 i to za volanom McM.Međutim tu teoriju je iznio Patrick Head, nije on neozbiljan čovjek,vjerujem, ali ima li nešto u tome ili on lupa bezveze?
Evo bit ću slobodan malo se umiješati i pri tome zamoliti administratore da mi ne pobrišu ovaj post.
Dakle, da bi se ova "vijest" realnije mogla sagledati treba znati da je plasirana nakon što je cijeli svijet danima, na sva zvona, kao jednu od alternativa Fernandu Alonsu u McLarenov bolid "gurao" Nica Rosbnerga.
Takve sustavno (ili slučajno) plasirane glasine neminovno u mladoj i prespektivnoj glavi, kao što je, bez sumnje, ona Rosbergova, mogu izroditi (a vjerojatno donekle i jesu) svakakve primisli i velike ideje. Sve to skupa popriličnoo destabilizira samoga vozača koji odjednom sebe vidi kao nekoga tko u vrhunskom (ali što je najvažnije različitom od onoga koji trenutno vozi) automobilu ima realne šanse za osvajanje naslova. Koliko sve te teorije narušavaju, osim psihološkog mira samog vozača, odnose u samoj momčadi ne treba ni spominjati.
Zato je Patricku Headu trebalo nešto što će puno glasnije zazvoniti u ušima svjetske javnosti i tako odvratiti pažnju, a samim tim i donekle ukloniti osjećaj napetosti koji se zasigurno stvorio kod Nica Rosberga, a i u samoj ekipi. I čega (koga) se Head sjetio? Michaela Schumachera. "Vijest" koja najboljeg vozača u povijesti F1 ponovno vraća "među žive" i to kao zaposlenika Ferrarijevog najljućeg protivnika odjeknula je kao bomba o kojoj ovih dana bruji cijeli svijet.
I za kraj: što mislite o čemu ovih dana autosportski svijet uopće ne priča? O mogućem prijelazu Nica Rosberga u McLaren, naravno.
Mission acomplished, barem što se Patricka Heada tiče.

Volio bih kad bi g. Jergović dao komentar na ovaj moj odgovor.

Hvala
Posve zgodna teorija, osim što nisam posve siguran da drži vodu. Naime, moje je saznanje da bi Williams rado ustupio Rosberga McLarenu u zamjenu za Alonsa. (Tko ne bi?)
Ne smijete zaboraviti da su i Frank Williams i Patrick Head, obojica stari i vrlo prepredeni lisci, cijelom svijetu tvrdili da nema tih para koji bi ih odvojili od Jensona Buttona, s kojim su imali validni ugovor, prije tri godine. Nije bilo tih para, osim 36 milijuna dolara koje je onda iskašljala Honda.
Moje je saznanje da u Williamsu jako cijene Rosberga, ali ne toliko da za njega ne bi postojala prihvatljiva cijena.
Ako je ta priča s Headovom izjavom o Schumacheru u McLarenu uopće pouzdana, pretpostavljam da je razlog headovom rezoniranju negdje drugdje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

flying finn je napisao/la:Mladene, evo Williams je potvrdio Nakajimu. Mislite li da je Frank učinio to samo zato da zadrži partnerstvo s Toyotom ili je onaj Brazil zaista bio toliko impresivan? Što mislite kako će proći protiv Rosberga?
Prije dva mjeseca sam razgovorao s Williamsom. On je tada stvarno mislio da je Nakajima jako dobar. Onda su ga probali u Brazilu. Osim kvalfikacija i onog prvog zaustavljanja u boksovima, gdje se malo zaigrao, malac je odlično odradio posao (5. najbrži krug utrke!) i, očito, dobro ih sve impresionirao. Naravno, međutim, da angažiranje Nakajime uopće ne može naškoditi odnosima između Williamsa i Toyote.
Mislim, s druge strane, da Rosberg s njim neće imati puno problema.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:Mladene kada bi Nico Rosberg našao u mclarenu i kada bi dobio jednako dobar bolid kao i hamilton tko bi od njih dvoje bio bolji?
Hvala
:bye:
Lewis Hamilton, by a mile.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Adriana Lima fan je napisao/la:Mladene zamolio bih vas nesto o Glocku. Vaza ocekivanja od njega u sljedecoj sezoni. Kvaliteta naspram ostalih vozaca. Bolji od Trullia u sljedecoj sezoni?
Po meni ce on biti iznenađenje sezone među top 10 vozaca u F1 sigurno po vozackoj kvaliteti.
Timo Glock je vrlo, vrlo solidan vozač, ali ja nisam toliko uvjeren da je neka senzacija. On je, naravno, već 2004. bio u Formuli 1, u onom slabom Jordanu, i čak je u Kanadi osvojio dva boda (premda tek nakon što su čak 4 auta ispred njega na cilju bila diskvalificirana zbog tehničkih nepravilnosti), ali stvarno nikad nije briljirao.
Zapravo je njegova forma ove godine u seriji GP2 za mene najveće iznenađenje, premda je vozio za najbolju ekipu.
Ako uopće bude vozio u prvoj postavi Toyote (tj. ako ne bude tek test vozač, što bi se, teoretski, moglo dogoditi ako tamo dođe Alonso), mislim da bi Trulli trebao biti brži. A ja ne mislim baš strašno dobro o ovom Trulliju danas...
No, možda me dečko (Glock, mislim) demantira.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

The Greatest je napisao/la:Mladene. da li ste čuli za Susie Stoddart? Ako jeste, šta mislite o njoj? Mislim cura izgleda odlično, ali da li bi ona mogla dogurati do Formule 1?
Naravno da sam čuo. Nije loša bila ove godine u DTM-u, ali mislim da je Formula 1 za nju malo previsoko. Osim ako se ne uspentra zahvaljujući tome što je cura i što bi to bilo marketinški zgodno. Sumnjam.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

alain prost je napisao/la:Pozdrav svima!
Ne javljam se puno, ali čitam sve.
I sad pitanja za Mladena.
1. Koliko je bitno to da je proizvođač zajedničke elektronike za slijedeću sezonu Mc Laren. Da li oni po bilo kojoj osnovi zbog toga mogu biti u nekakvoj prednosti, ako radi ničeg, onda radi toga jer su s tim ranije mogli planirati i auto za 2008. prilagoditi tom sustavu, lupam bez veze ali tu mi dosta toga nije jasno?

2. da li mislite da bi Pedro de la Rosa mogel biti kompromis i kompenzacija španjolskim sponzorima koji su u Mc Laren ušli radi Alonsa?
Čovjek bi, po mojem mišljenju bil sjajan vodonoša Hamiltonu. Nije ambiciozan, poslušan je i ima iskustva.
1/ McLaren je dobio taj posao, u konkurenciji s puno drugih firmi, u javnom natječaju FIA-e. E sad, koliko je takva odluka bila mudra, o tome treba razmišljati FIA. Premda ECU ne radi ista kompanija, unutar Mclarenove grupacije, koja se natječe u Formuli 1, naravno da nije posve nelogično da neke vitalne informacije mogu do McLarena F1 doći nešto ranije nego do drugih. Ali, na kraju je sve isto. ECU će biti striktno posve identičan za sve. Obično se takva prednost u startu, ako je uopće ima, izgubi relativno brzo.

2/ De la Rosa je u svemu idealno rješenje za McLaren, osim zbog činjenice da nije osobito brz i zanimljiv vozač. Da sam ja gazda, ostavio bih ga da radi to što radi sada.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Scorpyo je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
Scorpyo je napisao/la: Kako onda objasnjavate ima/nema SPA posljednjih par sezona?
Prije svega, zbog interne i lokalne politike vlasti u Belgiji, a zatim i zbog ekonomskih okolnosti regije u kojoj se staza nalazi.
Ako sam Vas dobro shvatio, oni nikada nisu bili ispali sa Bernieve liste, nego su sami otkazivali?

Drugim rijecima pozdravimo se sa Imolom definitivno? :(
Sve je kod Ecclestonea moguće, ali ovo mi se čini ozbiljno izgubljenim slučajem.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

joto je napisao/la:Molim vas da komentirate uvredu koju je kolumnist hrvatskog F1 Racinga Goran Dijaković uputio vama i svim članovima foruma F1 HR u novom broju.
Ovo što on govori je nedopustivo,ne vrijeđa samo vas nego i sve članove ovoga foruma.
Taj čovjek se spustio izgleda na jako nisku razinu.Citiram:

"Naš najveći autoritet me blati gdje god stigne.Nakon što sam bio najbolji,najdraži i sl.,postao sam najgori i najslabiji pa su čak i njegovi polupismeni čitaoci,koji F1 prate tek nekoliko sati,"za mene doktori nauka".Sve me to jako zabavlja jer volim raspravljati čak i sa slabijima od sebe."
Tko raspravlja? I da, od Gorana sam sigurno slabiji...
Ne, nisam to čitao, ali, evo, baš ću danas nazvati izdavače tog časopisa u Engleskoj da vidim što oni o tome misle.
Zadnja izmjena: Mladen Jergović, dana/u 08 stu 2007, 16:54, ukupno mijenjano 1 put.
Dexter
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Dexter »

Dexter je napisao/la:
hmrkovic je napisao/la:Evo upravo pukla vijest o eventualnom Schumacherovom povratku u F1 i to za volanom McM.Međutim tu teoriju je iznio Patrick Head, nije on neozbiljan čovjek,vjerujem, ali ima li nešto u tome ili on lupa bezveze?
Evo bit ću slobodan malo se umiješati i pri tome zamoliti administratore da mi ne pobrišu ovaj post.
Dakle, da bi se ova "vijest" realnije mogla sagledati treba znati da je plasirana nakon što je cijeli svijet danima, na sva zvona, kao jednu od alternativa Fernandu Alonsu u McLarenov bolid "gurao" Nica Rosbnerga.
Takve sustavno (ili slučajno) plasirane glasine neminovno u mladoj i prespektivnoj glavi, kao što je, bez sumnje, ona Rosbergova, mogu izroditi (a vjerojatno donekle i jesu) svakakve primisli i velike ideje. Sve to skupa popriličnoo destabilizira samoga vozača koji odjednom sebe vidi kao nekoga tko u vrhunskom (ali što je najvažnije različitom od onoga koji trenutno vozi) automobilu ima realne šanse za osvajanje naslova. Koliko sve te teorije narušavaju, osim psihološkog mira samog vozača, odnose u samoj momčadi ne treba ni spominjati.
Zato je Patricku Headu trebalo nešto što će puno glasnije zazvoniti u ušima svjetske javnosti i tako odvratiti pažnju, a samim tim i donekle ukloniti osjećaj napetosti koji se zasigurno stvorio kod Nica Rosberga, a i u samoj ekipi. I čega (koga) se Head sjetio? Michaela Schumachera. "Vijest" koja najboljeg vozača u povijesti F1 ponovno vraća "među žive" i to kao zaposlenika Ferrarijevog najljućeg protivnika odjeknula je kao bomba o kojoj ovih dana bruji cijeli svijet.
I za kraj: što mislite o čemu ovih dana autosportski svijet uopće ne priča? O mogućem prijelazu Nica Rosberga u McLaren, naravno.

Hvala
Posve zgodna teorija, osim što nisam posve siguran da drži vodu. Naime, moje je saznanje da bi Williams rado ustupio Rosberga McLarenu u zamjenu za Alonsa. (Tko ne bi?)
Ne smijete zaboraviti da su i Frank Williams i Patrick Head, obojica stari i vrlo prepredeni lisci, cijelom svijetu tvrdili da nema tih para koji bi ih odvojili od Jensona Buttona, s kojim su imali validni ugovor, prije tri godine. Nije bilo tih para, osim 36 milijuna dolara koje je onda iskašljala Honda.
Moje je saznanje da u Williamsu jako cijene Rosberga, ali ne toliko da za njega ne bi postojala prihvatljiva cijena.
Ako je ta priča s Headovom izjavom o Schumacheru u McLarenu uopće pouzdana, pretpostavljam da je razlog headovom rezoniranju negdje drugdje.
Ako bi Rosbergov prijelaz u McLaren istovremeno značio Alonsov potpis za Williams onda definitivno moja teorija ne stoji, jer bi Alonso za sobom u Williams dovukao "proračun Kraljevine Španjolske", što Sir Frank definitivno nebi odbio. Međutim ja sam ovu teoriju izveo na osnovu otvorenih opcija za popunjavanje upražnjenog mjesta u McLarenu, ali uz uvjet da Alonso neće u Williams (zapravo, izvodeći ovu teoriju to mi nije niti palo na pamet). Ako, dakle, postoji plan (i ako isti uspije) da se Alonsa dovede u Williams onda bi Nico Rosberg bio samo kolatralna žrtva za kojom sigurno nitko u Williamsu nebi puno plakao.
Ayrton Veliki

Post Postao/la Ayrton Veliki »

schuey je napisao/la:mladene, pošto dugo pratite formulu,mene zanima kako biste vi napravili povjesni dream team koji uključuje sve čelne ljude i u kojoj bi to momčadi bilo?
i dali možda znate koji su bili najdeblji,namršaviji,najviši i najniži vozači u povijesti?
1/ Mislim da sam to već negdje odgovorio. Ali, otprilike ovako:
Boss: Frank Williams
Glavni menadžer: Peter Windsor
Tehnički direktor: Ross Brawn
Glavni dizajner: Adrian Newey
Glavni inženjer: Pat Symonds
Glavni inženjer za stazu: Chris Dyer
Glavni softveraš: Ted Czapsky
Glavni mehaničar: Nigel Stepney
Vozač: Ayrton Senna
Vozač: Fernando Alonso

.
1.Posto znam da Vi nista ne pisete bez razloga,mozete li mi reci zasto je Alonso dobio prednost nad Schumacherom,Petersonom,Clarkom...?
2.Kakvu ste ulogu namenili Alonsu u ovoj situaciji(odlican drugi vozac,sjajan mladi naslednik velikog sampiona,ravnopravan klupski kolega ili nesto cetvrto)?
raikkonen

Post Postao/la raikkonen »

Poštovanje Mladene.

Zanima me malo ovo u vezi sa istragom mclarenovog bolida. meni nije jasno jedno. Pa zar ne dijele svi bolidi neke zajedničke dijelove. Npr mcalren je napravio onaj most odmah ga je iskopirao williams i sad bi njih trebalo tužit za to. Na šta će se oni tačno bazirat. Ista stvar je npr sa rogovima na BMWu i na Mclarenu prije. I šta bi se recimo sad desilo da je ferrari imo rogove i mclaren ih stavio na svoj bilid sljedeće godine bili bi kažnjeni.

Dakle moje pitanje je kako će se provodit ta istraga. Nije mi baš jasno to. Ja zaista vjerujem da svi bolidi imaju dosta sličnih pa čak i identičnih dijelova. sad mi to izgleda praktično nemoguće da mclaren prodje nekažnjeno.
McLaren
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:Naišao sam na podatak da su za učestvovanje u sezoni 2008. odbijeni slijedeći timovi:

* European Minardi F1 Team Ltd
* Jordan Grand Prix
* Direxiv
* Carlin Motorsport

Da li možete reći nešto više o tome, zašto su odbijeni i slično.

Također sam naišao na neke promjene u pravilima:

* Bridgestone will be the official tyre supplier for the 2008-2010 seasons.
* A standard Electronic Control Unit (ECU) supplied by McLaren Electronic Systems (badged as Microsoft)
* Long life gearboxes
* Long life engines
* Restrictions on the ability of the teams to change their aerodynamics during the season
* Restrictions on the ability of the teams to change their engines during and between the season(s)
* Rev-limited engines
* Full cockpit will be added to shield the driver from flying debris
* Additional 2 groves to be added on rear tyres [citation needed]
* It was announced on March 30, 2007 that traction control is going to be banned from the 2008 season.

Zanima me ako su navedene promjene točne, i posebno ovo boldano redom:

1. Mjenjač - nisam siguran da li je to pravilo bilo do sada, ali da li ovo znači kaznu ukoliko se bude radilo ili mijenjalo nešto na mjenjaču unutar "zabranjenog" vremena?
2. Restrikcije na aerodinamici? Povezano sa restrikcijama na motorima ne vidim gdje je ovdje mjesto za kakav napredak?
3 Ovo s kokpitom ne razumijem što bi trebalo značiti baš najbolje pa ako može objašnjenje molim.

Thanx.
1/ Nisu odbijene samo ove ekipe, nego još 7 drugih. Razlog je u tome što je FIA bila odlučila da u 2008. može doći samo jedna nova ekipa, i onda je odlučeno da to bude Prodrive. Ali, kao što znamo, niti to se neće dogoditi.

2/ Malo su mi čudni ti podaci koje navodite. Mislim da je to bio neki prijedlog, ali čini mi se da nisu sve ove stvari prošle. Recimo, dodatna dva utrora na stražnjim gumama sigurno nećemo vidjeti.
Pojašnjenja: 1. Ne, samo se radi o tome da se uvodi pravilo, slično onom za motore, o tome da mjenjači moraju trajati više od jedne utrke. Četiri.
2. Restrikcije u aerodinamici bi, zapravo, bile i te kakav napredak, bar što se tiče povećanih mogućnosti za pretjecanja, ali mislim da se ekipe oko ovoga nisu složile.
3. Definitivno nećete vidjeti nikakav kompletni pokrov kokpita.
schuey
Počasni član
Počasni član
Ja sam: Vozač
Navijam za: odlazak Montezemola
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

g.Jergović,
čitam da se otvara i istraga protiv renaulta,sad me zanima vaše mišljenje prema tome. dali je to malo prekasno?dali će utjecati na pregovore oko vozača?dadli će biti financijski kažnjeni? osobno mislim da je fia to uzela na razmatranje tako da nebi bilo da se okomila samo na mclaren,no u svakom slučaju ukoliko kazne renault,po meni,teško će to podnijeti,jer oni nisu ni upola jaka financijska momčad kao mclaren.
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

shrkec je napisao/la:Mladene
Imam jedno pitanjce za Vas.
kad su Vas pitali ko je bolji alonso ili schumacher rekli ste schumacher . Zašto ste onda u svom dream teamu postavili alonsa za 2. vozača?
Zato što mislim da bi nešto bolje funkcionirao sa Sennom.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:
shrkec je napisao/la:Mladene
Imam jedno pitanjce za Vas.
kad su Vas pitali ko je bolji alonso ili schumacher rekli ste schumacher . Zašto ste onda u svom dream teamu postavili alonsa za 2. vozača?
Da se nadovežem na ovu temu.Ako može koje su najveće prednosti michaela schumachera u odnosu na alonsa a koje alonsa nad schumacherom i što vas je najviše uvjerilo da je schumacher bolji?
Mislim da je Schumacher bio fokusiraniji i samouvjereniji od Alonsa, i nije bio toliko političan kao Alonso. Također, mislim da je bio tehnički jači od Alonsa.
Alonso je možda za malu nijansu brži, i ima čak i nešto veću sposobnost da kontrolira utrku (kad nema problema s autom) nego Schumacher.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pospani gad je napisao/la:Mladene,

Što mislite za Alonsovo "približavanje" Red-Bullu, zbog toga što je najnoviji ( a i budući ) uradak RB-03 od Adriana vjerovatno donekle sličan posljednjem McLarenu Mp4-22 koji je Alonso vozio, što bi mu pasalo, radi bolje prilagodbe nakon promjene kokpita? Skužili ste me, zar ne, što sam mislio reći?
Mislim da bi Alonso, kao i svaki vozač danas, volio raditi s Neweyem. Moguće je da smatra da su Neweyevi sadašnji auti samo nastavak onog što je radio u McLarenu, ali nisam siguran da je to glavni razlog zbog kojeg mu je (možda) zanimljiv Red Bull.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dexter je napisao/la:
Dexter je napisao/la: Evo bit ću slobodan malo se umiješati i pri tome zamoliti administratore da mi ne pobrišu ovaj post.

Hvala
Ako bi Rosbergov prijelaz u McLaren istovremeno značio Alonsov potpis za Williams onda definitivno moja teorija ne stoji, jer bi Alonso za sobom u Williams dovukao "proračun Kraljevine Španjolske", što Sir Frank definitivno nebi odbio. Međutim ja sam ovu teoriju izveo na osnovu otvorenih opcija za popunjavanje upražnjenog mjesta u McLarenu, ali uz uvjet da Alonso neće u Williams (zapravo, izvodeći ovu teoriju to mi nije niti palo na pamet). Ako, dakle, postoji plan (i ako isti uspije) da se Alonsa dovede u Williams onda bi Nico Rosberg bio samo kolatralna žrtva za kojom sigurno nitko u Williamsu nebi puno plakao.
Točno. Rosberg bi, mislim otišao iz Williamsa samo u zamjeni s Alonsom. Ali, mislim da je ovo pitanje sada akademsko, budući da je Williams jučer prilično napadno potvrdio oba svoja vozača za 2008. Čini mi se da su tako cijelom svijetu rekli: ˝OK, Alonso ne dolazi u Williams.˝
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ayrton Veliki je napisao/la:
schuey je napisao/la:mladene, pošto dugo pratite formulu,mene zanima kako biste vi napravili povjesni dream team koji uključuje sve čelne ljude i u kojoj bi to momčadi bilo?
i dali možda znate koji su bili najdeblji,namršaviji,najviši i najniži vozači u povijesti?
1/ Mislim da sam to već negdje odgovorio. Ali, otprilike ovako:
Boss: Frank Williams
Glavni menadžer: Peter Windsor
Tehnički direktor: Ross Brawn
Glavni dizajner: Adrian Newey
Glavni inženjer: Pat Symonds
Glavni inženjer za stazu: Chris Dyer
Glavni softveraš: Ted Czapsky
Glavni mehaničar: Nigel Stepney
Vozač: Ayrton Senna
Vozač: Fernando Alonso

.
1.Posto znam da Vi nista ne pisete bez razloga,mozete li mi reci zasto je Alonso dobio prednost nad Schumacherom,Petersonom,Clarkom...?
2.Kakvu ste ulogu namenili Alonsu u ovoj situaciji(odlican drugi vozac,sjajan mladi naslednik velikog sampiona,ravnopravan klupski kolega ili nesto cetvrto)?
1/ Zato što mislim da je Alonso vozač kojeg bi Senna poštovao, i obrnuto. među njima ne bi bilo problema.

2/ Bili bi posve ravnopravni, s tim da bih striktno poslije 10. utrke u sezoni okrenuo ekipu onom s više bodova.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

raikkonen je napisao/la:Poštovanje Mladene.

Zanima me malo ovo u vezi sa istragom mclarenovog bolida. meni nije jasno jedno. Pa zar ne dijele svi bolidi neke zajedničke dijelove. Npr mcalren je napravio onaj most odmah ga je iskopirao williams i sad bi njih trebalo tužit za to. Na šta će se oni tačno bazirat. Ista stvar je npr sa rogovima na BMWu i na Mclarenu prije. I šta bi se recimo sad desilo da je ferrari imo rogove i mclaren ih stavio na svoj bilid sljedeće godine bili bi kažnjeni.

Dakle moje pitanje je kako će se provodit ta istraga. Nije mi baš jasno to. Ja zaista vjerujem da svi bolidi imaju dosta sličnih pa čak i identičnih dijelova. sad mi to izgleda praktično nemoguće da mclaren prodje nekažnjeno.
Apsolutno ste u pravu. Postoje dvije mogućnosti: ili će FIA posve izvjesno kazniti McLaren, što god ovi napravili, ili je sve ovo samo kokodakanje da bi izgledalo kao da su principijelni, ali u biti neće moći napraviti ništa.
Cijela stvar je, naravno, kompletna farsa.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

schuey je napisao/la:g.Jergović,
čitam da se otvara i istraga protiv renaulta,sad me zanima vaše mišljenje prema tome. dali je to malo prekasno?dali će utjecati na pregovore oko vozača?dadli će biti financijski kažnjeni? osobno mislim da je fia to uzela na razmatranje tako da nebi bilo da se okomila samo na mclaren,no u svakom slučaju ukoliko kazne renault,po meni,teško će to podnijeti,jer oni nisu ni upola jaka financijska momčad kao mclaren.
Mislim da FIA to mora odraditi da ne bi izgledalo kako su stvarno samo protiv McLarena (jer, kao, nisu). Ali, sumnjam da će pasti nekakava bitna kazna.
zborzic@htnet-dsl
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zborzic@htnet-dsl »

M&@ ALONSO je napisao/la:Svi želimo kolumnu o Imoli!!
Pitanje za Mladena:
Kolike su zapravo realne šanse da Alonso 2009. vozi za Ferrari?
Jeste li ikad bili na Rabu?
Unaprijed hvala. :p
Obzirom da on toliko silno želi, čini se, jednogodišnji ugovor s nekom od ekipa u kojima je sada u kontatu, moguće je da je jedno od objašnjenja nekakav preliminarni dogovor s Ferrarijem za 2009. i kasnije.

Na Rabu sam, na žalost, bio samo u prolazu.
Mislite li bili to bilo dobro Ferrariju, a i samom Alonsu.Recimo da Alonso dođe u Ferrari Massu maknu,a Kimi ostane.To bi moglo izgledat kao McM ove sezone.Ne čini mi se kao dobra ideja.
Zaključano