Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
vidc
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: Formula 1 team - Scuderia Ferrari Mission Winnow [SF90]

Post Postao/la vidc »

Ako leclerc bude brži od vettela, debilno bi bili gurat vettela u prvi plan. Za očekivati je da će vettel bit brži i leclerc dok se ne ufura u sve normalno da bi trebo bit vodonoša i ne glumatat. Ima vremena za njega
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Naravno. Stoji i u članku da je na početku sezone Vettel u prednosti, ali ako se pokaže da je Leclerc u boljoj situaciji da se bori za naslov da će onda Vettel morati pomoći njemu
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Cuky je napisao/la: 16 vel 2019, 15:21 Možda jesu fantazije na slučaju poput bolida, ali na golf lopticama to itekako funckionira. Ovim udubljenjima mijenja se strujanje zraka oko loptice te time smanjuju drag i povećavaju brzinu i daljinu do koje loptica može biti udarena.

Na bolidu mislim da to ne funkcionira toliko očito. Najviše zbog toga što mat boja nije jednako "izobličena" kao npr. golf loptica. Al moguće da se uštedi na masi, vjerojatno koji sloj boje manje ide na bolid nego kada se isti sjaji.

Nego... novosti iz ekipe: Mattia Binotto kaže kako će, barem na početku sezone, Vettel imati status vodećeg vozača, dok će mu Leclerc čuvati leđa. Ako bude trebalo Leclerc će morati propustiti Vettela ili možda blokirati suparnike. To je naravno ako sezona ne krene naopako po Vettela pa Leclerc bude taj sa boljom šansom za naslov. Njegova logika: Vettel je dokazani vozač, četverostruki prvak i normalno je da se od njega očekuje da vodi ekipu. Leclerc je tek u svojoj drugoj sezoni i još ima za učiti

https://www.essentiallysports.com/ferra ... y-for-2019
To sam i mislio i sazeo u 2 recenice :D (fantazije na bolidu)
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
popeye
Veteran
Veteran
Navijam za: Mad Max

Post Postao/la popeye »

Cuky je napisao/la: 16 vel 2019, 17:41 Ako ćemo po rezultatima onda je Vettel cca. dvostruko bolji na ulasku u 5. sezonu u crvenom nego što je to bio Schumacher.
Fetel ne moze u istu recenicu sa Sumijem, Fetel je precenjen, mnogo gresi, gubio je od Rikarda a Sumi nikad nije izgubio od timskog kolege (ne racunam Sumija 2) itd.
slika
"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
mrd
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren

Post Postao/la mrd »

popeye je napisao/la: 16 vel 2019, 19:34
Cuky je napisao/la: 16 vel 2019, 17:41 Ako ćemo po rezultatima onda je Vettel cca. dvostruko bolji na ulasku u 5. sezonu u crvenom nego što je to bio Schumacher.
Fetel ne moze u istu recenicu sa Sumijem, Fetel je precenjen, mnogo gresi, gubio je od Rikarda a Sumi nikad nije izgubio od timskog kolege (ne racunam Sumija 2) itd.
Jake mu kolege - Barichello i Massa oba pod jakim pritiskom tima da moraju da ga puste. Postoji dosta argumenata zašto je (i da li je) Schumi bolji od Vetella, ovaj to nije.
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

A zašto ne bi računali drugi dio nastupanja u F1? To je i dalje ista osoba bila. Ili zato što ne paše tvojem viđenju situacije?

A dobar mi je komentar "Vettel precijenjen"... a čovjek je osvojio prvu pobjedu u bolidu koji je 2 godine prije još nosio ime Minardi, u svom debiju u F1 osvojio bodove vozeći za BMW koji je ipak teko godinu kasnije uspjevao parirati najboljima. Oh da, i osvojio je 4 naslova prvaka.

Što se gubljenja od Ricciarda tiče: Red Bull je pao uvođenjem hibrida i nakon 4 jake sezone nije bio u prilici da se bori za vrh. Svakome bi to poljuljalo samopouzdanje. S druge strane Ricciardo je dobio u ruke najbrži bolid svoje karijere i normalno da je bio pun želje da se dokaže. Pa pričalo se da je tokom 2014. Vettel čak razmišljao da ode iz F1, ali se oslobodilo mjesto u Ferrariju i tako si je ispunio san. I kažeš griješi. Drugi vozači nikada nisu griješili? Senna nikada nije izgubio sigurnu pobjedu tako da je pritiskao kad nije trebalo pa završio u zidu? Hamilton nikada nije izbacio vozača iz utrke koji je uredno čekao na crvenom svijetlu na kraju boksa? Schumacher nikada nije imao loš dan i izbacio nekog iz utrke (npr. Sennu 2012 u Barceloni, jednog od TR-a u Singapuru mislim da iste godine)...

Ako je on precijenjen, što su onda ljudi poput Laude, Senne, Hakkinena i ostalih koji su ostvarili manje uspjehe od njega?

slika
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

Vodis 3:2 sa dva gola u drugom poluvremenu. Ali evo ja ne racunam drugo poluvrijeme pa je moja pobjeda.
I like to race, not to do laps alone.
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

Navodno ovo prednje krilo Ferarija( i Alfu....Toro Roso...Mklrn) daje odlicne rezultate i Mercedes već razvija svoju verziju
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

gjoko-mkd je napisao/la: 16 vel 2019, 21:54 Navodno ovo prednje krilo Ferarija( i Alfu....Toro Roso...Mklrn) daje odlicne rezultate i Mercedes već razvija svoju verziju
Na koji nacin su dosli do tih rezultata?
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

zonelsk je napisao/la: 16 vel 2019, 22:04
gjoko-mkd je napisao/la: 16 vel 2019, 21:54 Navodno ovo prednje krilo Ferarija( i Alfu....Toro Roso...Mklrn) daje odlicne rezultate i Mercedes već razvija svoju verziju
ccording to an engineer of a team of the circus, the front wing solution shown by Toro Rosso, Sauber, Mclaren and Ferrari, in the wind tunnel showed clear advantages compared to a more classic wing specification. Advantages that also manifest themselves in terms of reduction of the resistance to progress making the most efficient wing accordingly. And it is very interesting that, as far as we could understand, Mercedes has remained a bit displaced by these wing specifications so much so that in these hours a wind wing will be placed in the wind tunnel to increase the effect of outwash. There is certainly to be underlined as the W10 is a car with a unique aerodynamic concept (very hard step and low rake) and rather particular.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Ah, sve su to špekulacije. Vidjet cemo kak to bude na stazi izgledalo.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

zonelsk je napisao/la: 16 vel 2019, 22:04
Puknut cu ovako manji nagib profila uz rub i usmjereni prema van, kreira se efekt outwasha (kao i lani samo ne onako agresivno), no elementi zavrsavaju dosta nize gledano u odnosu na gumu i generiraju se nizi vrtlozi koji obilaze gumu te popunjavaju supljinu koja se dogodi odmah iza gume (podrucje nizeg zraka se popuni vrtlogom te se tako poveca energija struji koja se odvaja odiza gume te je manja razlika u tlaku ispred/iza gume te samim time i manji drag.

That's my take :D

Na ovom videu da se vidi taj preljev iza koji pocinje. Cisto za referencu

https://youtu.be/bsQcPNCm0_8
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ako vidimo ovakvo krilo na Mercedesovim bolidom na neki FP.....znači da ima rezultata bar u simulatoru ili u aero tunelu
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Stvar je, koliko sam skužio gledajući analize Autosporta i Scarbsa, da momčadi ni prethodnih godina nisu koristile cijelu širinu krila za generiranje downforcea nego su dobar dio krila bliže bočnoj stranici koristili za tjeranje zraka oko prednjeg kotača. To su ove ekipe sa takvim dizajnom napravile i ove godine, unutrašnji dio krila koriste za downforce, dok su dio bliže bočnoj stranici napravili kako bi "olakšali" strujanje i time potaknuli zrak da prati smijer koji mu je određen nagibom krila te lagano zakrivljenom bočnom stranicom.

slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Rb testira sa Toro Rosom...Ferarijevi bolidi već imaju...izgleda na svu sreću samo Mercedes nije uhvatio korak sa ovim trikom

Ima nade za ovu sezonu
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Cuky je napisao/la: 16 vel 2019, 20:07
A zašto ne bi računali drugi dio nastupanja u F1? To je i dalje ista osoba bila.
Ma di je isti covek posle 40-te
A dobar mi je komentar "Vettel precijenjen"... a čovjek je osvojio prvu pobjedu u bolidu koji je 2 godine prije još nosio ime Minardi, u svom debiju u F1 osvojio bodove vozeći za BMW koji je ipak teko godinu kasnije uspjevao parirati najboljima. Oh da, i osvojio je 4 naslova prvaka.
I posle toga? Na starim uspesima se ne zivi to se brzo zaboravi ako pocne brljati a Fetel je itekako brljao u zadnje 2 godine i sad se vidi da je bio precenjen. Sumi je uvek bio konstantno fenomenalan. Sa proslogodisnjim Ferarijem Sumi bi 100% uzeo titulu.
Što se gubljenja od Ricciarda tiče: Red Bull je pao uvođenjem hibrida i nakon 4 jake sezone nije bio u prilici da se bori za vrh. Svakome bi to poljuljalo samopouzdanje.
Ma izgovori, to nije nikakvo opravdanje za poraz protiv Rikija, mozes ti pricati sta hoces ali on je izgubio (a naslusao sam se raznih izgovora do taga da je Fetel cak namerno izgubio #-o ).
I kažeš griješi. Drugi vozači nikada nisu griješili?
Obrati paznju sta sam napiso "mnogo gresi". Evo ti da se podsetis https://www.dailymail.co.uk/sport/formu ... years.html
Hamilton nikada nije izbacio vozača iz utrke koji je uredno čekao na crvenom svijetlu na kraju boksa?
Pa evo daj mi jednu Hamiltonovu gresku 2018. A gore imas sve Fetelove (ustvari nisu sve ima ih jos) prebroj ih pa da vidimo dal je to isto.
Schumacher nikada nije imao loš dan i izbacio nekog iz utrke (npr. Sennu 2012 u Barceloni, jednog od TR-a u Singapuru mislim da iste godine)...
ostavi se Sumija 2. Videcu Fetela dal ce voziti u tim godinama.
Ako je on precijenjen, što su onda ljudi poput Laude, Senne, Hakkinena i ostalih koji su ostvarili manje uspjehe od njega?
Svi koji su osvojili 4 i manje titula su precenjeni wtf ko je to rekao :lud: Kad slozis pravo pitanje onda ti odgovorim jer na ovu budalastinu ne mogu.

edit: e da jos da dodam Sumi je u svakoj sezoni imao pobedu a Fetel nije u 2. Al sad ce neko da mi prica o Sumiju 2... jbg. E pa evo vam odgovor Sumi se nije ni morao vracati iz penzije :bye:
slika
"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Cuky je napisao/la: 16 vel 2019, 20:07

A dobar mi je komentar "Vettel precijenjen"...
Ako ti se moj ne svidja evo ti ovi:
Is Sebastian Vettel overrated?

If you are asking that question you probably have the answer already, and I agree with you: he probably is. As a Ferrari fan I thought so well before he ever made it to Ferrari, I was sure about that even when he won his four consecutive WDCs at Red Bull, because at least two of them (2011 and 2013) came easily, and the other two were both won out of luck. He was not the best driver then and he is not the best driver right now, given his lack of ability to handle pressure and the tens of points that it cost him, I would rate him behind Verstappen and not just Hamilton.

Yeah, he won his four championships…against whom? Two of them against Alonso taking it into the last race twice despite a much inferior car? What about the other two? No one remembers who he was up against, except that his immediate competitor was far behind and does not even have a name one can remember. And you may add that to the fact that he never faced competition from anyone in his team, and when it came in the form of Daniel Ricciardo he ended up leaving for Ferrari.

Hamilton, on the other hand, outperformed the reigning champion Alonso in his rookie year coming close to the title, found intrateam competition in Rosberg and won his first and last two titles racing against Vettel himself in a competitive Ferrari.

I’m quite sure that if Vettel does not win the WDCs next year Ferrari will drop him.

He is overrated in the sense that his four title run is a much smaller endeavor than it seems. He is a good driver but my guess is that if Alonso (who has half of Vettel’s titles) had stayed at Ferrari he would have won the title with this year’s car, who found himself spun around more times than I can count.
'Overrated' Vettel slammed by ex-Ferrari driver

Former Ferrari driver Eddie Irvine has launched a scathing attack on current Scuderia star Sebastian Vettel, branding the German "massively overrated" and a "one-trick pony". Vettel has fallen short to Lewis Hamilton in the past two seasons, prolonging Ferrari's now decadelong wait for a title win in Formula 1.

The 2008 constructors' title is the last crown to have made its way to Maranello, while Kimi Raikkonen's success the year prior is the team's last drivers' championship win.

Vettel was an outside shot in 2017, with Ferrari still recovering from a slow start to the V6 Hybrid era, but he was the favourite for spells last year, having traded the lead with Hamilton in the first half of the campaign.

However, his bid fell apart soon after he slid out of his home race in Germany, with Hamilton putting together a seven-race winning streak as Vettel and Ferrari became beset with errors.

Irvine says Vettel's standing as a four-time world champion belies his true ability – claiming his racecraft is not worthy of such a lofty tag.

"I think Vettel is good if he is at the front and doesn't have anybody to race," the Northern Irishman told BBC Sport.

"When you watch Lewis race, he's focused on racing and Lewis is really focused on getting ahead of the other guy.

"Vettel, when he is racing is someone, is focused as much on the other guy as he is on where he is going and inevitably crashes into the other guy, which happens nearly all the time.

"I think Vettel is a good driver, but as a four-times world champion, I just don't see it. I think he is massively overrated, he's a one-trick pony and Lewis has a much broader talent."

Irvine partnered Michael Schumacher at Ferrari in the 1990s and finished second in the championship in 1999 behind Mika Hakkinen after Schumacher had broken his leg at Silverstone, forcing him to miss a chunk of the season.
Vettel has “meltdowns” when races don’t go to plan – Webber

Sebastian Vettel’s former team mate Mark Webber says the Formula 1 world championship leader is prone to cracking in uncertain race situations.

Webber said high-profile errors by Vettel such as at Azerbaijan in 2017, when he drove into Lewis Hamilton’s car during a Safety Car period, were examples of his “meltdowns”.
The pair were team mates at Red Bull from 2009 until Webber’s retirement at the end of 2013. Vettel “had flashes of a meltdown” at times, Webber told the official F1 podcast.

“Sebastian has had those and does have those. I think he has a plan and often these meltdowns are outside our normal routine of a grand prix. So: Safety Cars.”

“Abu Dhabi [in 2012] he’s been off behind the Safety Car, hitting DRS boards,” Webber added. “We saw Azerbaijan.

“So it’s amazing how he has this maximum intense focus and concentration that he can do. Winning off pole off the front, breaking the DRS, that was his signature punch. He was deadly with that. But as soon as there was another complication that became a little more tricky…”

Vettel made another such mistake when he collided with Webber during a Safety Car period in the 2007 Japanese Grand Prix. Webber, who was running in second place for Red Bull at the time, was hit from behind by Vettel, who was driving in his seventh F1 race with Toro Rosso.

“There was podium for sure, which was unheard of,” Webber recalled. “Red Bull and a Toro Rosso on the podium together, this was like, never been done before.”

The pair were running behind race leader Hamilton at the time. “I pulled up beside Lewis in the last sector saying, mate, the gap to the Safety Car’s ginormous. I was looking at him saying come on, the lights are still on, it’s not like we’re doing a restart, we’re still under Safety Car and he was pulling a long way back and mucking around so I pulled up beside him.

“The next minute, boom. Behind the Safety Car [Vettel] just absolutely harpooned the back of me, Sebastian and I went out. I know Seb was bawling his eyes out after that, he was shattered.”
Vettel was originally given a 10-place grid penalty for the collision, which was subsequently reduced to a reprimand after the stewards examined new video of the crash filmed by a fan.

“Lewis was really at fault to a degree,” added Webber. “He was yo-yoing around. I think McLaren had some different brake material.

“It was a cold day, it was raining, it was a disgusting grand prix. I had food poisoning on the day, I was feeling pretty rough. We got through so much of the difficult part of the grand prix. All the aquaplaning. Fernando [Alonso] shunted which was rare. There was a lot of tricky moments throughout that race.”

Webber added Vettel also found it harder to perform at his best in qualifying when the team could not judge whether the tyres would produce their best on the first or second lap.

“He hated that. Hated that. Because it wasn’t bang, bang, German, what’s clear. It’s still a little bit open. Are the tyres ready on the first lap, maybe we’ll do two timed or one timed? He often hated that.”
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

koliko vrijedi raspraviti sa tobom dalje o ovome pokazuje izjava da je Schumacher pobjedio u svakoj sezoni...
Schumacher nije pobjedio u 1991., 2010., 2011. i 2012.

Kako uspiješ tako jednostavan statistički podatak promašiti stvarno mi nije jasno

Također, doduše manje bitno i spada u ŠBBKBB, ne bi pobjedio ni 2005. da 14 bolida nije odbilo startati u utrku.

slika
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Cuky je napisao/la: 17 vel 2019, 00:29 koliko vrijedi raspraviti sa tobom dalje o ovome pokazuje izjava da je Schumacher pobjedio u svakoj sezoni...
Schumacher nije pobjedio u 1991., 2010., 2011. i 2012.
'91 nije bila puna sezona i namerno sam je izostavio kao i Fetelovu prvu sezonu (2007) koja isto nije bila puna i gde ni on nije pobedio.

Sto se tice Sumija 2 to sam objasnio on se nije ni morao vracati i eto ti. Eto pogledaj kolko je Sumi imao godina kad se povukao ja mislim 37 pa vidi Fetela do 37 uporedi ih-Sumi ni jednom nije izgubio od timskog kolege i u svakoj godini (punoj) ima pobedu. Fetel se time ne moze pohvaliti.
Također, doduše manje bitno i spada u ŠBBKBB, ne bi pobjedio ni 2005. da 14 bolida nije odbilo startati u utrku.
hehe znao sam da ces ovo spomenuti pa da su ti vozaci startali morali bi svaki cas u boks imas na youtubu objasnjeno sta se tu desilo posto vidim da si zaboravio.
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Svaki post dalje brisem koji nema veze s temom.
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ako neko nađe video sa današnim filmskim danom u Braceloni......neka spodeli....
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

gjoko-mkd je napisao/la: 17 vel 2019, 14:41 Ako neko nađe video sa današnim filmskim danom u Braceloni......neka spodeli....
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Lepo reži...nadamo se da će biti i brz
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Po gumama se vidi da su iskoristili dosta od dozvoljenih 100 km filmskog dana...

slika
Odgovori