Michael Schumacher

Povijesne utrke, vozači, timovi, bolidi...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Piquet stari
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač
Navijam za: Robert Kubica

Re: Michael Schumacher

Post Postao/la Piquet stari »

fanF1 je napisao/la:po meni kanada nije dokazala ništa. dobro Rosberg je bio ispred njega, ali je imao utrku bez većih problema i dobru strategiju. tu je MS (Brown) kiksao + probušena guma i sve ode.. da se nije guma probušila nebi vozio tako dugo na mekšim gumama i mogao je završit ispred njega. ali sta je tu je. bilo mi je lijepo vidjet da se još uvijek bori, i želi spasit šta se spasit da.
čovjek se može pitat koliko se još nakon toliko toga osvojenog može imat motiva za još više. ali mislim da ih ima. pogotovo zato jer se nije oprostio s naslovom, ni pobjedom (makar je odvozio odličnu utrku), a nije bilo puno ljudi koji su se vratili i osvojili naslov. a dok ima motiva ima i prostora za napredak. a na kraju krajeva da nema motiva nebi se ni vratio.
ove sezone teško da može do pobjede u normalnim uvjetima pogotovo ako ne budu razvijali bolid dalje, ali ako drugu sezonu bude imao bolid u vrhu može do pobjeda i do naslova.
a to s godinama da je sam mislo da se ne može nosit nebi se ni vratio. istina dobio je dobre pare za to, ali mislim da to nije bilo presudno.
vjerujem da cemo kad-tad opet gledat starog Schumy-a ;)
I da se guma nije probušila, bilo bi sve isto što se tiće Rozberga i njega. MS je išao po tvrđe gume u 12. krugu i onda je u 14. opet stavio tvrđe. One su izdržale samo do 33. kruga, kada je otišao u boks i stavio mekane za ostatak utrke. Dakle, tvrđe gume nisu izdržale više od 19 krugova na njegovom bolidu. Bilo je preoptimistićno očekivati da će mekše onda (bez obzira na poboljšanu podlogu pri kraju utrke) izdržati 37 krugova do kraja bez velikog pada performansi. MS je zapravo bio zreo za još jedan pit-stop. Ovako je na kraju zaostatak Rosberga bio 56 sekundi, a Schumachera 131 sekundu. Ako uzmemo da je MS realno izgubio 25 sekundi u boksu zbog neplaniranog pit-stopa, još uvijek bi bio 10-ak sekundi iza Rosberga. Završio bi utrku kao 8. iza Kubice. Rosberg je naprosto manje trošio gume u ovoj utrci.

Sličnu situaciju, tj. još malo goru sa tvrđim gumama je imao i Kubica. I njemu su u toj fazi utrke tvrđe gume izdržale svega 17 krugova (a one od starta svega 9!), a novi komplet tvrđih je izdržao 33 kruga u drugoj polovici utrke.

Općenito su svi pogriješili u procjeni trošenja tvrđih guma- trošile su se bitno brže nego očekivano, pogotovo u prvoj polovici utrke, i skoro da nisu bile ništa bolje od mekših.
deda
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Alonso

Post Postao/la deda »

padobranac je napisao/la:jel netko zna kako bi se posložile vozačke postave za 2007 (barem ovi jači timovi), da schumacher nije otisao 2006?
zanimljivo pitanje?
al zapravo radi se samo o tome gdje bi bili Kimi i Fernando (ostali vjerojatno nebi mjenjali momčadi)
znaci ili Raikko - Mclaren, Alonso - Renault ili obratno!
fenomeno
Početnik
Početnik
Navijam za: Kimi Raikkonen

Post Postao/la fenomeno »

deda je napisao/la:
padobranac je napisao/la:jel netko zna kako bi se posložile vozačke postave za 2007 (barem ovi jači timovi), da schumacher nije otisao 2006?
zanimljivo pitanje?
al zapravo radi se samo o tome gdje bi bili Kimi i Fernando (ostali vjerojatno nebi mjenjali momčadi)
Alonso je već krajem 2005 bio potpisa za McLaren 2007.Tako da je jedino tada ostalo pitanje gdje će Raikkonen
130R
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: sve i nikog

Post Postao/la 130R »

fenomeno je napisao/la:
deda je napisao/la:
zanimljivo pitanje?
Alonso je već krajem 2005 bio potpisa za McLaren 2007.Tako da je jedino tada ostalo pitanje gdje će Raikkonen
Išao bi u Ferrari sa MS-om, a Masasa otišao. Kimi je potisao za Ferrari prije nego je MS najavio odlazak.
slika
"U moje vrijeme gume su bile tanke, a vozači debeli." J.M.Fangio
deda
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la deda »

Išao bi u Ferrari sa MS-om, a Masasa otišao. Kimi je potisao za Ferrari prije nego je MS najavio odlazak.
Mislim da je da je prije Shumi najavio odlazak al nisam siguran.
Šteta kaj se nije to dogodilo bila bi to stvarno lijepa kombinacija vozaca samo ako timske odredbe nebi sve pokvarile?
gradski
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la gradski »

aj sad malo prelistajte ovaj post od početka
pročitajte svoje postove u predsezoni, pa nakon prve utrke, pa nakon što je najavljeno da će raditi produženu verziju bolida...
ja uopće ne govorim da je MSC loš, nije, al je PROSJEČAN. ustvari ovu sezonu me najviše podsjeća na Trullija. Tu i tamo koji bljesak, niko ga nemože preteć bez incidenta i brz onoliko koliko mu bolid ponudi...
šta će biti u budućnosti vidjet ćemo, al trenutno je situacija takva
Senna Lotus Renault 1985 i jedan kišni Portugal. Bila je to ljubav na prvi pogled.
Prva pobjeda, a svi ostali jedan ili vise krugova zaostali!
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

gradski je napisao/la:aj sad malo prelistajte ovaj post od početka
pročitajte svoje postove u predsezoni, pa nakon prve utrke, pa nakon što je najavljeno da će raditi produženu verziju bolida...
ja uopće ne govorim da je MSC loš, nije, al je PROSJEČAN. ustvari ovu sezonu me najviše podsjeća na Trullija. Tu i tamo koji bljesak, niko ga nemože preteć bez incidenta i brz onoliko koliko mu bolid ponudi...
Isto kao i Rosberg kojeg se u utrkama uopće ne vidi, nema nikakvih pretjecanja nikakvih zanimljivih situacija, ništa.
Poklopili su mu se neki rezultati-najviše spletom sretnih okolnosti (podbacivanjem i lošim taktičkim odlukama drugih vozača) takođe prosječne vožnje, kao i Schumachera (da me nebi napali).
Za Schumacher (voljeli ga vi ili ne) mora se dati kredita u uvodnim utrkama jer je kao što se to 1000 puta reklo treba određeno vrijeme prilagodbe novim okolnostima.
To vrijeme prilagodbe u velikom dijelu je prošlo, stvar je bolida koji i jednom i drugom ne daje mogućnosti da voze bolje od ovoga.

Gle, Rosberg je u naponu snage i odličan je vozač al šta je to odvozio ove sezone? Ništa jel tako? Nit je bio u nekoj situaciji da napada i prestiže, ništa, dosada bi se reklo nezanimljiv vozač za kojeg se sjetiš da je vozio tek na kraju utrke kad se pokažu rezultati.
Nije stvar u mogućnostima Rosberga ili Schumachera, jednostavno u rukama imaju bolid koji nije konkurentan, koji očito ima problema i sa gumama i sa prilagođavanjem setup-a i oba vozača zasada ne pronalaze načina ili jednostavno u bolidu nema mogućnosti za neki napredak po pitanju performansa samog bolida.
Michael is faster than you!!
pantera
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Schumacher Ferrari

Post Postao/la pantera »

sad sam gledala sve krugove kako su vozili i ovako stoje stvari:
u prvih 5 krugova R kasnio za M 3.696s
u 5. krugu R u boks
do 11 kruga kasni još 19.763
u 12. i 14 M u boks i u periodu od 12 do 26 kruga kasni M za R 42.514 s
27 krug R u boks
period od 27 do 49 kruga M kasni za R samo 0.592 s (od 13 pa sve do 38 kruga kasni za R, a od 38 do 49 nadoknađuje u prosjeku 1 s po krugu)
od 50 do kraja utrke M kasni za R 52.885 s!!!!!!!!!
usporedila sam vremena u boksovima + krug nakon( dok gume dođu na svoje)
Schumacherova vremena u prva 2 boksa 31.753 s
zadnji ulazak: 18.513 s
Rosberg: prvi 16.562 s
drugi 13.472 s
ukupno S: 50.266 s
R: 30,034 s
znači S je od R bio 20,232 s više u boksu = gubitak zbog gume!!
u utrci ukupno od 1 do 50.kruga schumacher kasni 19.647 s
a 19.647 < 20.232 znači teoretski je ispred Rosberga do 50. kruga za 0.585 s kad počinje gubit prosječno oko 2,6 s po krugu!!!!
da nije bilo ekstra zaustavljanja po brojkama bi se S vratio iza R na stazu za oko 9 s. ali treba uzet u obzir promet: 1 ul u boks ispred Kubice je bio Button neke 3,4 s - znači čista staza za S, a kad se ponovo vratio bio je u prometu. prije zadnjeg ulaska u boks (33krug) je kasnio oko 1 s za R, a nakon toga bio otprilike isto toliko brži.
to su brojke ;) i teoretski bi se vodila borba zadnjih 20 krugova..
vidi se i da je bila velika greška ne ponovo promjenit gume, jer se u boksu gubi oko 15 s a Schumacher je u 20 kruguva izgubio oko 53..
ne možemo znat kada bi u normalnim okolnostima išao po meke gume, ali sigurno nebi više od pola utrke vozio na njima.
ali realno postojala je šansa da bude brži od Rosberga jer kao što sam rekla do 50. kruga, s oba dva seta tvrdih guma i bez ekstra boksa bili su jaako blizu, a vremena Buttona i Rosbrga (15-27 krug- ulaze u boks) su podjednaka, Button je brži, ali ne drastično. tako da bi S imao dovoljno čistu stazu za steć dovoljnu prednost pred R za zadnji ulazak, ili ako bi se ipak vratio iza njega bili bi blizu i možda bi i vidjeli njihovu borbu.

to je sve teorija i šta bi stvarno bilo ne znamo, ali meni se čini da su bili blizu jedan drugome i da je S imao šansu završit ispred njega.
možda sam malo zakomplicrala, ali bolje ne znam objasnit moje viđenje situacije :?
'cause everything is possible for those who believe..
Piquet stari
Početnik
Početnik
Navijam za: Robert Kubica

Post Postao/la Piquet stari »

vidi se i da je bila velika greška ne ponovo promjenit gume, jer se u boksu gubi oko 15 s a Schumacher je u 20 kruguva izgubio oko 53..
...ne možemo znat kada bi u normalnim okolnostima išao po meke gume, ali sigurno nebi više od pola utrke vozio na njima.
Sa prvim se slažem, mislim da je trebao otići još jednom u boks po gume. Ne mislim da bi završio ispred Rosberga i Kubice, ali bi im sigurno bio blizu, a svakako ispred Buemija.

Sa drugim se ne slažem. U "normalnim" okolnostima on je u 12. krugu stavio tvrđe gume i nema teorije da bi mu taj komplet trajao duže nego ovaj što ga je morao uzeti u 14. U stvari, to su dodatna dva kruga više u fazi utrke kad je graining bio jako izražen, pa je vjerojatnije da bi on taj kompet potrošio možda i krug-dva ranije nego onaj drugi. Dakle, on bi svakako završio u boksu tada ili još i prije nego što jest.
pantera

Post Postao/la pantera »

ne kažem da bi sigurno bio bolji, ali bilo bi moguće
pantera

Post Postao/la pantera »

Piquet stari je napisao/la: Dakle, on bi svakako završio u boksu tada ili još i prije nego što jest.
slažem se samo bi vjerojatno imao dovoljnu prednost da se vrati ispred Rosberga zbog čiste staze. i morao bi još jednom u boks. e sad kakve gume bi stavili 2 a kakve 3. put i kad, promet?? hm..
ali mislim da su i na početku planirali 3 ulaska, jer je onaj prvi bio rano i gume su se još dobro držale, 11. krug je njegov prvi ispod 1:21. osim ako nisu gledali na Kubicu koji je vozio brže od njega.
nakon prvog ulaska u boks se vratio ispred Rosbrga. (Kubica je bio ispred R oko 12 s) . znači da su vozili ista vremena prilikom 2. ulaska u boks Schumacher bi bio ispred. pitanje je druga pol. utrke gdje bi Schumacher morao steć oko 20 s prednosti za još jedan ulazak u boks. u utrci je od 38 do 49 kruga stekao 11.520 s. znači tih 11 + onih 12 s koliko se vratio prije njega na stazu u 1. boksu = oko 23 a to je taman dosta za bit ispred.
teoretski moguće, a u praksi nećemo nikad saznat. mislim da su šanse bile realno dobre, ali puno bi ovisilo i o prometu.
gradski
Početnik
Početnik

Post Postao/la gradski »

Igor18 je napisao/la:
Isto kao i Rosberg kojeg se u utrkama uopće ne vidi, nema nikakvih pretjecanja nikakvih zanimljivih situacija, ništa.
Poklopili su mu se neki rezultati-najviše spletom sretnih okolnosti (podbacivanjem i lošim taktičkim odlukama drugih vozača) takođe prosječne vožnje, kao i Schumachera (da me nebi napali).
Za Schumacher (voljeli ga vi ili ne) mora se dati kredita u uvodnim utrkama jer je kao što se to 1000 puta reklo treba određeno vrijeme prilagodbe novim okolnostima.
To vrijeme prilagodbe u velikom dijelu je prošlo, stvar je bolida koji i jednom i drugom ne daje mogućnosti da voze bolje od ovoga.

Gle, Rosberg je u naponu snage i odličan je vozač al šta je to odvozio ove sezone? Ništa jel tako? Nit je bio u nekoj situaciji da napada i prestiže, ništa, dosada bi se reklo nezanimljiv vozač za kojeg se sjetiš da je vozio tek na kraju utrke kad se pokažu rezultati.
Nije stvar u mogućnostima Rosberga ili Schumachera, jednostavno u rukama imaju bolid koji nije konkurentan, koji očito ima problema i sa gumama i sa prilagođavanjem setup-a i oba vozača zasada ne pronalaze načina ili jednostavno u bolidu nema mogućnosti za neki napredak po pitanju performansa samog bolida.
pa ja se slažem sa tim mišljenjem, al gdje je onda MSC u svemu tome, ako je nico tako loš, a na kraju je u prosjeku puno bolji
Senna Lotus Renault 1985 i jedan kišni Portugal. Bila je to ljubav na prvi pogled.
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

gradski je napisao/la:
Igor18 je napisao/la:

pa ja se slažem sa tim mišljenjem, al gdje je onda MSC u svemu tome, ako je nico tako loš, a na kraju je u prosjeku puno bolji
A čuj, do sada u sezoni Schumacher je imao više nesreće recimo to tako. Australia-sudar u 1.zavoju, u Maleziji mu otkazao bolid, onaj kišni kaos u Kini bogtepitaj kaj se tam događalo i zbog čega onakva katastrofalna vožnja, u Monacu ona kazna, sad u Kanadi malo nesreće sa probušenom gumom pa možda kasnije i kriva procjena (ekipna) gdje se možda trebalo otići po 4.put u box... puno bodova se izgubilo tako nekim čudnim i pomalo nesretnim spletom okolnosti... Kad je sve bilo "normalno" bez sudara, probušenih guma bil je tu kod, čak i ispred Rosberga. No i tad su se motali oko 5 mjesta što je pokazatelj da bolid nema mogućnosti za nešto bolje.
Michael is faster than you!!
FerrariF1
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari - RAI - HAM

Post Postao/la FerrariF1 »

Slazem se 100% Igore
Hvala MSC i RAI sto su Ferrari F1 Team drzali u vrhu
gradski
Početnik
Početnik

Post Postao/la gradski »

znači da sumiram
rosberg je prosječno bezvezan, a
MSC nema sreće
V3GI
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: VETTEL I SCHUMI

Post Postao/la V3GI »

kako mi idete na zivce vi "mrzitelji MSC" ak se samo oces svađati ne dolazi u ovu temu
ova je tema se rasprave pokrepljene argumentima. Ne kazem da 9 mjesto u poretku nije argument ali svako ko je i malo pratio ove godine formulu zna sta se sve desavalo i da nije sve crno i bijelo
slika
deda
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la deda »

Ricxpa
Test vozač
Test vozač
Navijam za: [Alonso] [Ferrari]

Post Postao/la Ricxpa »

Našao se dežurni dušebrižnik :)
ELESSAR
Navijam za: Pretjecanja

Post Postao/la ELESSAR »

deda je napisao/la:Coulthard ga je popljuvo!
http://sport.dnevnik.hr/clanak/rubrika/ ... ektno.html
Sad će se svi schumoljupci javit, da šta coulthard to govori on je bija ovaki onaki... al David ne govori bezveze, i u pravu je... schumi nije nijednom vozaču da prostora u kanadi, i zato je i sam ima problema....
slika
Ignore: Chuck Norris, ostoja, The Greatest, 7times, alogoc, dmarijon
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

@vegi696,
zašto u svom potpisu imaš znak Ferrari-ja? :?:
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

ELESSAR je napisao/la:
Sad će se svi schumoljupci javit, da šta coulthard to govori on je bija ovaki onaki... al David ne govori bezveze, i u pravu je... schumi nije nijednom vozaču da prostora u kanadi, i zato je i sam ima problema....
koliko god mi navijači znamo biti neobjektivni,mrzitelji stvarno znaju pretjerat.
situacije u kanadi su već prožvakane,sve snimke pregledane i jasno se vidi da je svim vozačima ostavljeno dovoljno prostora ili se nije uopće bilo obvezno ostavljati prostora i da su sve situacije savršeno čiste i poštene...al eto,nekom je očito trn u oku zato što je to schumacher u pitanju a ne netko drugi.
schumacher je imao problema zbog guma a ne zbog toga što se borio za poziciju s drugim vozačima...
kakav coulthard, pravi se našao komentirat
kowalski
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la kowalski »

Jel' taj papak ikad priznao ono iz spa '98 ?
Bilo bi mu pametnije da začepi gubicu.
"Just being a mediocre driver has never been my ambition. That's not my style." /Michael Schumacher/
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Armanini »

al vam fali litra objektivnosti..

ms je napravio 2 pomjeranja u slucaju sa massom sto je protivno pravilima i tu je prici kraj..

al recimo interesantnu stvar - nakon utrke kad su trojac coulthard, jordan i onaj voditelj raspravljali o potezima i o msu, tako i za situaciju s kubicom, gdje su ovi dosta ostro napali msa, coulthard je rekao da je to po njemu trkaci incident, da je ms bolje gledao u zavoj..

poslije na forumu je brundle poceo kamenjima po msu, al tada vise nije bilo coluthardov stav da je ono bilo oke, vec je samo potvrdio kako je bilo lose..

al budimo fer.. potez sa massom je bio protivan pravilima, kad je izlazio, kubicu je stisnuo i kubicu poslao na travu (kubica je doduse svojom voljmo nastavio sukob jer nije ni on tip koji ce popustit, zato su i zavrsili kako su zavrsili), tako da nemojte bit smjesni..

bilo kako bilo, takve situacije su uvijek zabavne za gledat, tenzije i rivalstva koja nastaju su zabavne, to je ono sto treba u f1 i zbog toga palac gore..

da je po pravilniku/kodeksu/moralu nije, al da je krvava borba je..

tko voli msa, voli ga zbog upravo toga, tko ga ne voli ne voli ga upravo zbog toga.. simple as that!
rFactor F1 HR server Info
slika
FerrariF1
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari - RAI - HAM

Post Postao/la FerrariF1 »

Ko ne voli MS onda stvarno ne treba ni pisati ovdje jer nema smisla dolazi do prepiranja ovo-ono
Hvala MSC i RAI sto su Ferrari F1 Team drzali u vrhu
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

kowalski je napisao/la:
Jel' taj papak ikad priznao ono iz spa '98 ?
Bilo bi mu pametnije da začepi gubicu.
Upravo si potvrdil ono šta je ELESSAR nekoliko postova prije napisal.
Odgovori