Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
ivana.zagreb
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ivana.zagreb »

sepulctor je napisao/la:Osvrnuo bih se na vašu kolumnu u kojoj ste insinuirali da je današnji Renault dobar koliko i prošlogodišnji, samo ima
Fisichellu umjesto Alonsa za 1. vozača. Tamo ste rekli da je u prosjeku zaostajao 0.7s koliko zaostaje i sad.

Dolje je kompletna statistika! Prvi red označava Fisichellin zaostatak (+) ili prednost (-) u kvalifikacijama. Uzeo sam u
obzir apsolutno najbolji krug, jer u Q3 vozači često voze s različitom količinom goriva ili drugim gumama.
Drugi red je razlika između najboljeg kruga svakog vozača, a treći red je razlika na kraju utrke podijeljena s brojem
krugova. Naravno u obzir dolaze samo utrke koje su oba završila.

Bahrain Barcel Hocken Hungar Imola Indy Interlagos Istan Magny
+0.616 +0.061 -0.206 +0.790 +0.235 -0.677 +0.313 +0.429 +0.195
+1.786 +0.360 -0.275 +6.142 +0.784 -0.185 +0.160 +0.301 +0.287
-------- +0.363 +0.016 -------- +0.615 -0.162 +0.164 +0.695 +0.502

Melbour Monaco Montreal Monza Nürb Sepang Shangh Silv Suzuka
-0.094 +0.025 +0.452 +0.196 +1.378 -0.374 +0.358 +0.341 -0.051
+1.372 +0.248 +0.758 +0.496 +0.432 +0.491 +1.746 +0.639 +0.888
+0.674 +0.796 +0.224 ------- +1.173 -0.082 +0.734 +0.333 +0.452

Prosjek
Kvalifikacije +0.222s
Najbrži krug +0.913s / 0.605s bez Hungaroringa*
Utrka +0.433s

* Hungaroring (razliku najbržeg kruga) ne treba računati jer je Fisi odustao u 19. krugu dok je staza bila jako mokra, dok
je Alonso odustao u 52. krugu kad se već počela sušiti, pa je imao priliku voziti puno brže, otud 6.142s razlike!
Također bih se osvrnuo na utrku u Hockenheimu, gdje je, iako brži, morao pustiti Alonsa zbog očitih razloga.
zanimljivo
pa lijepo da si se potrudio ;)
Ma ja sam Fisico-fan...
"Životni izazovi nemaju zadaću uništiti te, njihova je uloga pomoći ti da otkriješ tko si" BERNICE JOHNSON REAGON
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Kenny je napisao/la:Gospodine Jergoviću!

Da li se može desiti da Michael Schumacher kupi STR što se je pisalo po internetu da će ih kupiti.

Unaprjed hvala.
Sumnjam. Michael je u četvrtak u Barceloni izjavio da ga (za sada) ne zanima biti vlasnik ili boss neke ekipe.
To ne znači da STR neće biti na prodaju u dogledno vrijeme.
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Nicu Rosberga

Post Postao/la Rosby »

Gospodine Jergoviću!

Da li vi znate da li su prošle godine Webber i Rosberg bili u jako lošim odnosima kako sam ja negdje čuo :?:
slika
a.novak
Početnik
Početnik
Navijam za: K.Raikkonen Scuderia Ferr

Post Postao/la a.novak »

Pozdrav g. Jergoviću imam jedno jednostavno pitanje mislim da mi vi jedini možete odgovoriti na to, a to je:zanima me kako se postaje u f1 član neke ekipe tj kako doć do toga da mjenjate kotače na formuli mislim dali su ti ljudi isto ižinjeri ili su samo spretni i brzi da skinu i postave kotaće za 3 i pol sekunde??
a.novak volim jelenu.p
Adriatic
Navijam za: Nikoga
Kontakt:

Post Postao/la Adriatic »

Pozdrav Mladene
Što mislite o Craigu Pollocku kakav je to tip, ja osobno nemam visoko mišljenje o njemu. Što mislite zašto Jacques Villeneuve nije napravio više u svojoj karijeri, je li Pollock kriv? jer ga nije usmjerio u veliki tim nakon osvajanja naslova, je li Villieneuve mogao bolje iskoristiti situaciju kad je bio prvak, npr.. da zamijeni Coultharda u Mclarenu je li to bilo moguće?
slika
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la Rosby »

Gospodine Jergoviću , da li ste ikada razgovarali sa Nicom Rosbergom?
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rosberg's biggest fan je napisao/la:Gospodine Jergoviću!

Da li vi znate da li su prošle godine Webber i Rosberg bili u jako lošim odnosima kako sam ja negdje čuo :?:
Da, i ja sam načuo da nisu baš bili u bajnim odnosima, već nakon Malezije, kad je Nico zatvorio Webbera na startu. Kasnije se to samo pogoršalo, što se često dogodi u ekipi koja je u krizi. Plus, Webber je dosta prgave naravi, nipošto posve bezbrižni Australac kakvim ga neki žele prikazati.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

a.novak je napisao/la:Pozdrav g. Jergoviću imam jedno jednostavno pitanje mislim da mi vi jedini možete odgovoriti na to, a to je:zanima me kako se postaje u f1 član neke ekipe tj kako doć do toga da mjenjate kotače na formuli mislim dali su ti ljudi isto ižinjeri ili su samo spretni i brzi da skinu i postave kotaće za 3 i pol sekunde??
Ti ljudi nisu inženjeri već, najčešće, mehaničari. U Formuli 1 gotovo nitko ne obavlja samo jedan posao, pa su tako vozači kamiona često također i mehaničari. Za vrijeme utrke ionako nitko ništa fizički ne radi (osim kad pred kraj utrke počne pakiranje za put kući), pa su oni ljudi koje vidite kod pit-stopa mehaničari.
Oni nisu ˝samo˝ spretni i brzi. To jedan od najzahtjevnijih i najstresnijih poslova u Formuli 1 koji se dugo i brižljivo vježba, čak na svakoj utrci, najčešće u nedjelju ujutro.
Kako postati mehaničarom u Formuli 1 sam već ranije odgovorio. To je vrlo, vrlo teško, i najbolje je, ako ste jako (ali stvarno jako) dobar mehaničar, početi u nekoj od nižih kategorija auto-utrka. Najbolji su izgledi u Engleskoj jer ta zemlja ima daleko najjači auto-sport na svijetu, ali može i u Italiji ili Njemačkoj. I kad se u tim nižim kategorijama afirmirate, onda treba pratiti oglase F1 ekipa u specijaliziranoj štampi, nadati se da će vas pozvati na razgovor u Englesku, i to je to.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Adriatic je napisao/la:Pozdrav Mladene
Što mislite o Craigu Pollocku kakav je to tip, ja osobno nemam visoko mišljenje o njemu. Što mislite zašto Jacques Villeneuve nije napravio više u svojoj karijeri, je li Pollock kriv? jer ga nije usmjerio u veliki tim nakon osvajanja naslova, je li Villieneuve mogao bolje iskoristiti situaciju kad je bio prvak, npr.. da zamijeni Coultharda u Mclarenu je li to bilo moguće?
slika
Craig Pollock je bezveznjak koji se ne razumije ni u što osim u skijanje. On je originalno bio Jacquesov učitelj skijanja, i tu mu je onda sjekira upala u med, jer su se toliko skomplai da ga je Jacques angažirao kao svog menadžera. Sve što je u Formuli 1 radio je, manje-više, propalo. Villeneuve je, međutim, sam kriv za svoju sudbinu nakon osvajanja naslova u Williamsu jer je odabrao uzeti goleme novce u posve novoj ekipi BAR (predvođenoj Pollockom), radije nego otići u McLaren, za što je, uistinu, postajala lagana prilika 1999.
Ali, nikad nećemo znati što bi se uistinu dogodilo.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rosberg's biggest fan je napisao/la:Gospodine Jergoviću , da li ste ikada razgovarali sa Nicom Rosbergom?
Nikad. Vele mi moji dečki u Formuli 1 da je Nico malo hladan, ali da ga u Williamsu mehaničari i inženjeri dosta vole. Navodno se s njima dosta dobro zeza, dugo ostaje na stazi za vrijeme GP vikenda, a kod kuće je vrlo često u matičnoj tvornici. To je uvijek dobar znak.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Za one koji žele koju dodatnu stvar o kvalifikacijama u Barceloni:
- Alonso je vjerojatno nešto lakši od Hamiltona
- Massa je vjerojatno nešto (ali ne puno) lakši od Räikkönena
- Massa i Räikkönen startaju na boljoj strani staze
- Heidfeld mora startati bolje od Trullija ukoliko ne želi ostati zaglavljen iza njega u utrci. Ovo neće biti jako teško jer Heidfeld je na boljoj strani staze, ali, s druge strane, možda nije posve lagan.
- Ferrariji, McLareni i BMW-i su svi načeli jedan set guma manje od svih ostalih u kvalifikacijama
- Massa je do sada sve tri svoje pobjede ostvario nakon starta s pole positiona
- Alonso je u Q3 kvalifikacijama u oba navrata namjerno čekao u boksu, nakon promjene guma, da mu inženjer javi točno najbolji trenutak za izlazak na stazu. Zato je on bio posljednji od velikih koji je prešao preko ciljne crte, ali je na kraju fulao za 3 stotinke.
Schumy1
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Schumacher_Massa
Kontakt:

Post Postao/la Schumy1 »

Gospodine Jergoviću znam da vaše mišeljenje o massi i nije baš bajno, ali evo ga po treći put zaredom na pole poziciji što baš i nije tako jednostavno napravit naručito u ovako jakoj konkurenciji pa bi volio ćut vaš komentar o tome.
slika

Schumy 4ever!!!!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Schumy1 je napisao/la:Gospodine Jergoviću znam da vaše mišeljenje o massi i nije baš bajno, ali evo ga po treći put zaredom na pole poziciji što baš i nije tako jednostavno napravit naručito u ovako jakoj konkurenciji pa bi volio ćut vaš komentar o tome.
Moram priznati da sam maloprije sam sebe uhvatio kako razmišljam kako taj mali stvarno nije baš tako loš. Ozbiljno, ovo mora značiti da je ipak vrlo, vrlo dobar. I ja ću biti prvi koji će reći da sam ga nepravedno potcijenio ako ovako nastavi.
Međutim, moram još uvijek napomenuti da mi se čini da je, zapravo, ovogodišnji Ferrari jako, jako dobar. Ono što je zanimljivo je da se čini kao da Räikkönen ima s tim autom (to jest s Bridgestone gumama) više problema nego se činilo u Australiji, i na nekim testovima kasnije.
Ne želim oduzeti puno od Massinog pole positiona, ali mislim i dalje da bi M Schumacher u tom autu bio za možda 0,3 sekunde brži. To bi trebao biti i Kimi, i bit će kad konačno riješi svoje probleme.
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la Rosby »

Gospodine Jergoviću, možete li napisati što mislite o rookieima:Hamiltonu,Kovalainenu i Sutilu :?:
slika
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la Rosby »

Gospodine Jergoviću može jedna prognoza VN Španjolske.Oprostite što vam postavljam puno pitanja ali puno toga me zanima.
slika
ogi
Navijam za: Michael Schumachera

Post Postao/la ogi »

Danas smo mogli vidjeti da je prije starta Q3 kao i obićno McLaren tj. Hamilton dosta dugo čekao sa upaljenim motorom. Znamo da to za njih nije problem jer imaju jako efikasan sustav hlađenja motora. No zanimljivo je da je to učinio i ako se ne varam Massa ali u svakom slučaju jedan od Ferrarija. Dali to znači da su u Ferrariju riješili eventualni problem hlađenja motora koji su imali na prethodnim utrkama kao npr. u Maleziji?
I još jedno pitanje. Dali na ovoj stazi dolazi do izražaja ako netko ostane na stazi duže? Što je bolje - kombinacija malo goriva/istrošene gume ili puno goriva/nove gume?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rosberg's biggest fan je napisao/la:Gospodine Jergoviću, možete li napisati što mislite o rookieima:Hamiltonu,Kovalainenu i Sutilu :?:
O Hamiltonu sam već puno puta rekao i napisao što mislim: da je jedan od najvećih talenata koji su se u Formuli 1 pojavili nakon Senne.
Kovalainen ima težak zadatak pokazati koliko vrijedi s Renaultom koji ove sezone očito nije više top ekipa. Ali, mislim da je znatno bolji od Fisichelle, i ukoliko to i počne pokazivati u utrkama, nema problema oko njegove budućnosti u Formuli 1.
Adrian Sutil je u Formuli 3 bio jedini koji je mogao parirati Hamiltonu. To je odličan mladi vozač koji je u identičnoj situaciji kao Alonso 2001. u Minardiju. Za sada Sutil radi dobar posao: sustavno je brži od Christijana Albersa, i to je u ovom trenutku jedino što treba činiti. Ako u drugom dijelu sezone (uz pomoć Mikea Gascoynea) počne ugrožavati i neke druge vozače - što bi se lako moglo desiti - možda dobije mjesto u boljoj ekipi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rosberg's biggest fan je napisao/la:Gospodine Jergoviću može jedna prognoza VN Španjolske.Oprostite što vam postavljam puno pitanja ali puno toga me zanima.
Baš ne volim prognozirati, ali evo: Alonso, Massa, Räikkönen.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ogi je napisao/la:Danas smo mogli vidjeti da je prije starta Q3 kao i obićno McLaren tj. Hamilton dosta dugo čekao sa upaljenim motorom. Znamo da to za njih nije problem jer imaju jako efikasan sustav hlađenja motora. No zanimljivo je da je to učinio i ako se ne varam Massa ali u svakom slučaju jedan od Ferrarija. Dali to znači da su u Ferrariju riješili eventualni problem hlađenja motora koji su imali na prethodnim utrkama kao npr. u Maleziji?
I još jedno pitanje. Dali na ovoj stazi dolazi do izražaja ako netko ostane na stazi duže? Što je bolje - kombinacija malo goriva/istrošene gume ili puno goriva/nove gume?
Mislim da ovo nije toliki problem dok god su ambijentalne temperature relativno niske. U kvalifikacijama je zrak bio 27 stupnjeva. primijetili ste na Ferrarijima jako puno rešetki za strujanje zraka na bočnim stranama. To, očito, pomaže, ali zato odmaže aerodinamici.
Što se strategije tiče, puno ovisi o prometu na ovoj stazi na kojoj je gotovo nemoguće pretjecati. Ja osobno - da sam skroz naprijed - startao bih s manje goriva, pokušao napraviti razmak na mekšim gumama, i onda probao jako forsirati u vrijeme kad drugi idu u boks, i tako ostati naprijed. Ako je točno - a neke informacije iz Barcelone to sugeriraju - da je Alonso relativno lagan, onda bi takva mogla biti i njegova strategija.
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

Pozdrav Mladene. Jedno pitanje se pojavilo u Spanjolskoj sto me natjeralo da se prvi put javim s molbom za odgovor.

Radi se o novom, radikalnom McLarenovom prednjem krilu. Tehnicki i designerski je to potpuno nov nacin implementiranja "double decker" sistema na prednje krilo, kod svih ostalih takvo krilo je vezano na nos bolida, dok je kod McLarena samostalno i ide preko nosa (vjerovatno radi tako malog i niskog nosa bolida?). Jos od zime je prakticki najavljivano, doduse ne direktno, ali kao izjava da ce McLaren od Spanjolske imati veliko aerodinamicko unaprijedjenje.

Pitanje je slijedece: posto je ovo potpuno novi (makar stari) aerodinamicki element sa uocljivom fleksibilnosti, da li je to negdje striktno obuhvaceno FIA-inim pravilnikom kakvo to krilo moze/mora biti, tj koliki je otklon dopusten, ili nas uskoro ocekuje jos jedno preuredjivanje pravila. Volio bih cuti i osobno misljenje o takvom krilu, njegovoj legallnosti i (potencijalnom) dobitku u performansama.

Ja osobno mislim da velik tim kao McLaren ne bi izasao na utrku da to krilo nema povoljan ucinak na brzinu (bez obzira na oprecne izjave clanova tima), da je novo krilo maksimalno istestirano i po pitanju performansi i po pitanju legalnosti, i mislim da ne bi isli, da kazem varati, sa tako ocitom komponentom, pa cak ni pod pretpostavkom da "idu, pa ako prodje ok".
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:Pozdrav Mladene. Jedno pitanje se pojavilo u Spanjolskoj sto me natjeralo da se prvi put javim s molbom za odgovor.

Radi se o novom, radikalnom McLarenovom prednjem krilu. Tehnicki i designerski je to potpuno nov nacin implementiranja "double decker" sistema na prednje krilo, kod svih ostalih takvo krilo je vezano na nos bolida, dok je kod McLarena samostalno i ide preko nosa (vjerovatno radi tako malog i niskog nosa bolida?). Jos od zime je prakticki najavljivano, doduse ne direktno, ali kao izjava da ce McLaren od Spanjolske imati veliko aerodinamicko unaprijedjenje.

Pitanje je slijedece: posto je ovo potpuno novi (makar stari) aerodinamicki element sa uocljivom fleksibilnosti, da li je to negdje striktno obuhvaceno FIA-inim pravilnikom kakvo to krilo moze/mora biti, tj koliki je otklon dopusten, ili nas uskoro ocekuje jos jedno preuredjivanje pravila. Volio bih cuti i osobno misljenje o takvom krilu, njegovoj legallnosti i (potencijalnom) dobitku u performansama.

Ja osobno mislim da velik tim kao McLaren ne bi izasao na utrku da to krilo nema povoljan ucinak na brzinu (bez obzira na oprecne izjave clanova tima), da je novo krilo maksimalno istestirano i po pitanju performansi i po pitanju legalnosti, i mislim da ne bi isli, da kazem varati, sa tako ocitom komponentom, pa cak ni pod pretpostavkom da "idu, pa ako prodje ok".
Klasična priča: McLaren tvrdi da je krilo legalno, FIA (još) šuti, drugi gunđaju da je krilo previše fleksibilno. Ovo posljednje je lako moguće jer se čini kao da se to vidi i na on-board snimkama. Ali, dok FIA ne veli posljednju riječ, teško je nešto reći. Činjenica je da McLaren (koji je uvijek prvi kad se treba buniti protiv tuđih inovacija) sada ima nešto protiv čega se drugi, za sada još tiho, bune.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Samo na brzaka o nečem što ćete možda pitati u vezi sa Španjolskom. Moje mišljenje je da je Massa bio otraga kad je zatvorio Alonsa u prvom krugu. Dakle, on je trebao pustiti Fernanda jer je fizički izgubio prednost. Ali, nije ga pustio. Bio je to pravi schumacherovski (ili, pazi sad, sennovski) potez i vjerojatno je vrijedan pohvale zbog beskompromisnosti itd. Ali, osobno mislim da je Massa znao da Alonso može izgubiti puno više ako se dobro bubnu, i računao da će ovaj ili usporiti ili otični bočno van. Ako je među njima došlo do kontakta (kao što izgleda) onda je krivica Massina, jer je bio otraga, a Alonso nije imao kud nego van staze.
Ali, to nije bio prljav potez, više vrlo, vrlo agresivan, i bilo bi (uzimajući u obzir mnoge slučajeve iz prošlosti) nepravedno Massi bilo što spočitnuti.

Od ostalog treba spomenuti sjajnu utrku Davida Coultharda, unatoč problemima s mjenjačem, povremeno (ali ne uvijek) dobru vožnju Nica Rosberga, koji je grizao samo kad je bilo očito da treba, ali ne i kad nije bilo tako očito, Kubice, koji bi bio ispred Heidfelda čak i da je ovaj ostao u utrci i Kovalainena, koji je po prvi put pokazao ono što sam u nekoliko navrata rekao: da bi trebao biti bolji od Fisichelle.

Sad me neće biti par dana jer sam na putu izvan Hrvatske.

Hvala na zanimljivim pitanjima i lijepi pozdrav svima!
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

Mladen Jergović je napisao/la:Klasična priča: McLaren tvrdi da je krilo legalno, FIA (još) šuti, drugi gunđaju da je krilo previše fleksibilno. Ovo posljednje je lako moguće jer se čini kao da se to vidi i na on-board snimkama. Ali, dok FIA ne veli posljednju riječ, teško je nešto reći. Činjenica je da McLaren (koji je uvijek prvi kad se treba buniti protiv tuđih inovacija) sada ima nešto protiv čega se drugi, za sada još tiho, bune.
Hvala na odgovoru ali nisam tražio taj (tj takav) odgovor. Više me direktno zanimalo da li je to krilo FIA uopće testirala u Španjolskoj ili će čekati da se netko požali da bi to napravili? Da li je FIA bila obavještena da će McLaren početi koristiti taj dodatak i da li su joj dostavljene kakve specifikacije sa momčadskih testiranja legalnosti (ako takve postoje). I da li to krilo mora biti potpuno nepomično, ili ima neki stupanj tolerancije (ne vjerujem da se niti jedno krilo na bolidu ne savija pod pritiskom), i kako (će) se uopće testira(ti) takvo krilo?

P.S. Odgovor mi se čini kao napisan jako nabrzinu; mene je ovo krilo jako zaintrigiralo, pa bih molio više mišljenja i informacija ako je to moguće. Hvala.
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Emerson Fittipaldi
Početnik
Početnik
Navijam za: McLaren

Post Postao/la Emerson Fittipaldi »

Gospodine Jergoviću zanima me zašto su Hamilton i Massa ove sezone bolji od svojih timskih kolega koji se u dosta iskusniji od njih. Hvala.
Zadnja izmjena: Emerson Fittipaldi, dana/u 16 svi 2007, 22:47, ukupno mijenjano 1 put.
Dexter
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Dexter »

Mladen Jergović je napisao/la:Samo na brzaka o nečem što ćete možda pitati u vezi sa Španjolskom. Moje mišljenje je da je Massa bio otraga kad je zatvorio Alonsa u prvom krugu. Dakle, on je trebao pustiti Fernanda jer je fizički izgubio prednost. Ali, nije ga pustio. Bio je to pravi schumacherovski (ili, pazi sad, sennovski) potez i vjerojatno je vrijedan pohvale zbog beskompromisnosti itd. Ali, osobno mislim da je Massa znao da Alonso može izgubiti puno više ako se dobro bubnu, i računao da će ovaj ili usporiti ili otični bočno van. Ako je među njima došlo do kontakta (kao što izgleda) onda je krivica Massina, jer je bio otraga, a Alonso nije imao kud nego van staze.
Ali, to nije bio prljav potez, više vrlo, vrlo agresivan, i bilo bi (uzimajući u obzir mnoge slučajeve iz prošlosti) nepravedno Massi bilo što spočitnuti.

Od ostalog treba spomenuti sjajnu utrku Davida Coultharda, unatoč problemima s mjenjačem, povremeno (ali ne uvijek) dobru vožnju Nica Rosberga, koji je grizao samo kad je bilo očito da treba, ali ne i kad nije bilo tako očito, Kubice, koji bi bio ispred Heidfelda čak i da je ovaj ostao u utrci i Kovalainena, koji je po prvi put pokazao ono što sam u nekoliko navrata rekao: da bi trebao biti bolji od Fisichelle.

Sad me neće biti par dana jer sam na putu izvan Hrvatske.

Hvala na zanimljivim pitanjima i lijepi pozdrav svima!
Pozdrav gospodine Jergoviću.
Odgledao sam "Barcelonski incident" dvadesetak puta i moram vam reći da se baš i ne slažem s vama. Naime smatram da je sami Alonsov pokušaj bio malo previše ambiciozan (ali očekivan, obzirom da je njegov zaštitni znak napad na samone startu, ili negdje kroz prvi krug utrke) i da na onaj način nije nikako mogao proći. Sad više uopće nije pitanje jeli ga Massa trebao propustiti, ili ne, nego jeli Massa uopće imao prostora za učiniti bilo što? Naime on ulazi u zavoj držeći normalno svoju putanju. Usporedno s njim s vanjske strane ulazi i Alonso koji u tome trenutku NIJE ispred Masse. Brazilac i dalje zadržava putanju, dok Alonso krati put prema unutarnjoj strani zavoja oduzimajuću Massi prostor, koji već ne zbog sebe, nego upravo zbog takvog Alonsovog manevra dobrano jaše po pasici. Tek tu je u jednom trenutku Mc Laren malo ispred Ferrarija, ali je zbog Alonsovog skraćivanja putanje prema unutra fizikalno upitno hoće li pri tolikoj brzini tu poziciju uspjeti i zadržati. Do dodira (da, upravo dodira, jer da je bilo udarca stvari bi možda i za obojicu završile drugačije) je, po meni, došlo zato što Massa jednostavno nije imao gdje, a ne zato što je učinio nešto krivo. I tu onda dolazi ona fizkalna komponenta koja je "pomogla" Alonsu da se nađe u prašini. Massa tu, slažem se s vama, nije učinio ništa spornoga, a kamoli namjerno udario i izgurao Alonsa. Da bi Alonso sigurno izveo onakav manevar trebao je ili biti ispred suparnika već prije ulaska u prvi zavoj, ili da ga taj isti suparnik unaprijed odustavši od dvoboja propusti naprijed. Massa to nije učinio, a bogme nije ni trebao, jer je, ponavljam, zadržao svoju putanju, a Asturijanac je taj koji je inzistirao i razbilo mu se o glavu. I onda nakon utrke, na pressici, na vidjelo izlazi ona komponenta Alonsove osobnosti zbog koje ga nikako ne mogu probaviti. Kuknjava u javnosti. Isti Senna (čiju sam karijeru otpratio u cijelosti), koji je stalno na stazi čačkao mečku i sve je bilo u redu dok je ta mečka spavala. E ali kad bi se našao netko tko na stazi pred Ayrtonom nije pognuo glavu onda bi se Brazilac redovito nalazio uvrijeđen i sazivao pressice na kojima bi se jadao novinarima i javno popljuvavao dotične kolege. Bila je to odvratna osobina jednog od najvećih vozača u povijesti koja se danas namjerno prešućuje. Alonso ima isti takav uzorak ponašanja i zato mi, kao i nekad veliki Brazilac, nikad nije bio drag.
O gornjem incidentu ste svoje rekli i tu se donekle ne slažemo, što i ne moramo, ali molim da mi date svoj komentar o ovome drugom dijelu koji se tiče osobnosti. Hvala vam.
Zaključano