Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
Dani
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Hamiltona

Re: NOVOSTI - Prosinac 2012

Post Postao/la Dani »

Ili nekome nije u interesu da se promiješa odnos snaga. Znamo tko je jak u aerodinamici ,a slab na polju motora. Ako dodamo tome veselje nakon pobjede Vettela i stalna zajednička ljetovanja na Jadranu, sve vam je jasno.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

može se gledati i s druge strane... ako uzmemo u obzir da je mclaren bio najbrži bolid ove godine, i da svi imaju mišljenje da je mercedesov motor najbolji i da postoje dobre šanse da će mercedes napraviti najbolji motor za 2014. ,onda ova pravila itekako idu na ruku mclarenu, puno više nego red bullu.
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

vidc je napisao/la:može se gledati i s druge strane... ako uzmemo u obzir da je mclaren bio najbrži bolid ove godine, i da svi imaju mišljenje da je mercedesov motor najbolji i da postoje dobre šanse da će mercedes napraviti najbolji motor za 2014. ,onda ova pravila itekako idu na ruku mclarenu, puno više nego red bullu.
Previše netočnih ako. Mclaren nije bio najbrži jer je rb bio stalno tu, nekada i brži. A za turbo motore možemo samo nagađati.

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Dani je napisao/la:
vidc je napisao/la:može se gledati i s druge strane... ako uzmemo u obzir da je mclaren bio najbrži bolid ove godine, i da svi imaju mišljenje da je mercedesov motor najbolji i da postoje dobre šanse da će mercedes napraviti najbolji motor za 2014. ,onda ova pravila itekako idu na ruku mclarenu, puno više nego red bullu.
Previše netočnih ako. Mclaren nije bio najbrži jer je rb bio stalno tu, nekada i brži. A za turbo motore možemo samo nagađati.
jap, mclaren je bio najbrži bolid. potvrdili whitmarsh, hamilton, analize najbržih krugova na utrkama itd. itd. tako da tvoje premise padaju u vodu. s druge strane, da bernie i FIA stvarno toliko vole Red Bull tek onda bi forsirali promjenu pravila jer je očito da je mclaren sustigao red bull na tom polju, a znamo koji dizajner briljira kad su promjene aero-pravila u pitanju
Vuksa_KC
Veteran
Veteran
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Vuksa_KC »

Ak i je bil najbrži, nije bil najbolji.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Vuksa_KC je napisao/la:Ak i je bil najbrži, nije bil najbolji.
najbrži svakako. kao bolid, bio je pouzdaniji od red bulla. red bull je imao 4 odustajanja (vettel - valencia i monza, webber - monza i austin) zbog tehničkog kvara, mclaren 3 odustajanja (hamilton - abu dhabi i singapur, button - monza). ne sjećam se točno šta je bilo u njemačkoj s hamiltonom, al mislim da su odustali da sačuvaju motor jer su ionako zostajali cijeli krug tako da mislim da se to ne bi trebalo brojati kao kvar.

dakle, brži od red bull u najmanju ruku pouzdan kao i red bull, po mom i pouzdaniji... dakle mclaren je imao najbolji i najbrži bolid. mclarenov problem je bila ekipa, ljudski faktor, i zbog tog su prosuli hrpu bodova. dok je red bull tu bio znatno bolji. što se tiče toga, ferrari je bio uvjerljivo najbolji s minimalnim pogreškama ekipe tokom sezone i gotovo savršenom pouzdanošću bolida što je omogućilo Alonsu da se bori za naslov, naravno uz Alonsovu izuzetnu vožnju tokom cijele sezone
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

@vidc....bez namjere provociranja molim te elaboriraj mi na temelju čega je to McL bio najbrži bolid? Na temelju jednog kruga? Na temelju cijele utrke? Najbolji po top sped? Odnosno interesira me što si to ti izvukao kao zaključak iz onog iznad?
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

vidc je napisao/la:
najbrži svakako. kao bolid, bio je pouzdaniji od red bulla. red bull je imao 4 odustajanja (vettel - valencia i monza, webber - monza i austin) zbog tehničkog kvara, mclaren 3 odustajanja (hamilton - abu dhabi i singapur, button - monza). ne sjećam se točno šta je bilo u njemačkoj s hamiltonom, al mislim da su odustali da sačuvaju motor jer su ionako zostajali cijeli krug tako da mislim da se to ne bi trebalo brojati kao kvar.

dakle, brži od red bull u najmanju ruku pouzdan kao i red bull, po mom i pouzdaniji... dakle mclaren je imao najbolji i najbrži bolid. mclarenov problem je bila ekipa, ljudski faktor, i zbog tog su prosuli hrpu bodova. dok je red bull tu bio znatno bolji. što se tiče toga, ferrari je bio uvjerljivo najbolji s minimalnim pogreškama ekipe tokom sezone i gotovo savršenom pouzdanošću bolida što je omogućilo Alonsu da se bori za naslov, naravno uz Alonsovu izuzetnu vožnju tokom cijele sezone
uz to moras uracunati da se jensonu u bahreinu pokvario bolid te da je lewis u kini diobio +5 na startu zbog promjene mjenjaca... dakle nije najpouzdaniji.... i da, mclaren se kvario u najgorim mogucim trenutcima.... uvijek na vrhi uli pri samom vrhu....
McLaren u <3
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

McLewis je napisao/la:
vidc je napisao/la:

uz to moras uracunati da se jensonu u bahreinu pokvario bolid te da je lewis u kini diobio +5 na startu zbog promjene mjenjaca... dakle nije najpouzdaniji.... i da, mclaren se kvario u najgorim mogucim trenutcima.... uvijek na vrhi uli pri samom vrhu....
I u Korei i Japanu je bilo kvara na Hamovom bolidu, druga stvar je što je uspio završiti utrku...
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Alonso-champ
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Alonso-champ »

Toon je napisao/la:@vidc....bez namjere provociranja molim te elaboriraj mi na temelju čega je to McL bio najbrži bolid? Na temelju jednog kruga? Na temelju cijele utrke? Najbolji po top sped? Odnosno interesira me što si to ti izvukao kao zaključak iz onog iznad?
Kolega dozvoli da se umijesam,evo nasao sam jedan zanimljiv clanak bas o toj temi:

http://www.f1zone.net/news/mclaren-had- ... 2012/17115
Alonsista hasta la muerte..
maric
Početnik
Početnik
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la maric »

Prema analizi koju je proveo njemački magazin Speed Week, McLaren je ove sezone imao najbrži bolid. Iza njih su Red Bull, Lotus pa tek onda Ferrari.
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Slash je napisao/la:
McLewis je napisao/la:
vidc je napisao/la:naslov, naravno uz Alonsovu izuzetnu vožnju tokom cijele sezone
I u Korei i Japanu je bilo kvara na Hamovom bolidu, druga stvar je što je uspio završiti utrku...
RBR je isto imao par puta kvarove sa KERSom, pa su završili utrku
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

joj daj dosadni ste s tim kome se vise kvario bolid .. Sezone je gotova get over it !!
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Alonso-champ je napisao/la:
Toon je napisao/la:@vidc....bez namjere provociranja molim te elaboriraj mi na temelju čega je to McL bio najbrži bolid? Na temelju jednog kruga? Na temelju cijele utrke? Najbolji po top sped? Odnosno interesira me što si to ti izvukao kao zaključak iz onog iznad?
Kolega dozvoli da se umijesam,evo nasao sam jedan zanimljiv clanak bas o toj temi:

http://www.f1zone.net/news/mclaren-had- ... 2012/17115
"Based on all the fastest race laps this year, McLaren was just 1.8 tenths from perfection, the report claimed."
Vrlo važna rečenica. Znači na temelju najbržih krugova, a ne sveukupno najbrži.
I ova rečenica:
Another analysis, by Germany’s Auto Motor und Sport, shows that if the 2012 championship was in fact divided in two, a McLaren driver would not have been the champion or even the runner-up of either half.

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

definiraj "sveukupno najbrži"

Valjda je najbrži krug, bilo u utrci ili kvalifikacijama najjasniji pokazatelj brzine...ili je to možda brzina ekipe u boksu? negriješenje ekipe u boksu? manje kvarova=brži bolid?? jednostavno, ne shvaćam to "sveukupno najbrži"
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Zbroj svih krugova, a ne samo jedan "glory hunt" krug. Jer se neki krugovi računaju iako je neki vozač otišao po nove gume ,te je vozio daleko brže krugove nego unatoč tome što je nekih 30 sekundi iza vodećeg ( Senna u Spa 1:52.822, Button 1:54.293, Vettel 1:54.198) pa ti reci da je to točna računica brzine.

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Cuky je napisao/la:definiraj "sveukupno najbrži"

Valjda je najbrži krug, bilo u utrci ili kvalifikacijama najjasniji pokazatelj brzine...ili je to možda brzina ekipe u boksu? negriješenje ekipe u boksu? manje kvarova=brži bolid?? jednostavno, ne shvaćam to "sveukupno najbrži"
button i hamilton imaju prosječno bolju startnu poziciju od webbera i vettela, a znamo da button i nije baš na razini ove trojice kad su kvalifikacije u pitanju...

al sad će još ispast da je mclaren samo najbrži u kvalifikacijama ali ne i u utrci. a to onda nije najbrži bolid :roll: :roll: :roll:
a kad je vettel 2010. imao sličnu situaciju onda se govorilo kako vettel vozi svemirski brod s warp pogonom
Dani je napisao/la: I ova rečenica:
Another analysis, by Germany’s Auto Motor und Sport, shows that if the 2012 championship was in fact divided in two, a McLaren driver would not have been the champion or even the runner-up of either half.
ovo svejedno ne govori da bolid nije najbrži nego da je sramotno kako ga nisu uspjeli iskoristiti kako treba
goran007
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la goran007 »

Cuky je napisao/la:definiraj "sveukupno najbrži"

ako je najbrži krug u utrci najjasniji pokazatelj brzine onda ispada da Senna i nije baš sinonim za brzinu kak ga ljudi shvaćaju s obzirom da ih za njega ipak ima premalo ...kaj se tiče kvalifikacija tu opet ispada da ih neki više žrtvuju radi utrka...
poanta je da je apsolutno glupo izdvajati takav krug iz konteksta utrke jer ima dosta faktora koji uvjetuju postavljanje takvog kruga...pogotovo u uvjetima kad nema tankanja pa si to brži što imaš manje goriva...ako u tim trenucima već imaš osiguranu poziciju zbilja ne vidim razlog za jurenje istog
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

ok, šta je onda pokazatelj brzine i na osnovu čega je dosta vas uvjereno da je baš red bull bio najbrži bolid tokom cijele godine????
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

vidc je napisao/la:ok, šta je onda pokazatelj brzine i na osnovu čega je dosta vas uvjereno da je baš red bull bio najbrži bolid tokom cijele godine????
...vrtimo se u krug...na temelju čega si ti uvjeren da je McL najbrži bolid? Ja ne tvrdim da je RB najbrži. Sve ovo je poprilično nespretno...mislim da je nemoguće interpretirati logično bilo što kako bi netko bio u pravu. Izvlače se dijelovi iz konteksta. Meni nekakva logika nalaže da je najbrži onaj koji prvi stigne do cilja.
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Mislim da bodovno stanje na tablici zorno prikazuje koji je bolid bio najbrži. Ajde da jedan vozač toliko zaostaje. Ali oba?

1 Red Bull Racing-Renault 460
3 McLaren-Mercedes 378

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Toon je napisao/la:
vidc je napisao/la:ok, šta je onda pokazatelj brzine i na osnovu čega je dosta vas uvjereno da je baš red bull bio najbrži bolid tokom cijele godine????
...vrtimo se u krug...na temelju čega si ti uvjeren da je McL najbrži bolid? Ja ne tvrdim da je RB najbrži. Sve ovo je poprilično nespretno...mislim da je nemoguće interpretirati logično bilo što kako bi netko bio u pravu. Izvlače se dijelovi iz konteksta. Meni nekakva logika nalaže da je najbrži onaj koji prvi stigne do cilja.
ja mogu temeljiti na nekakvim brojkama koje mogu pokazati brzinu bolida na stazi. ako brojke ništa ne govore, onda se bez problema može tvrditi da je ferrari brži od red bulla ali da je vettel puno brži od alonsa i zato je vettel prvak a alonso nije?
red bull i mclaren imaju po 7 pobjeda. red bull ima jedno odustajanje s čistog prvog mjesta, mclaren dva...
Dani je napisao/la:Mislim da bodovno stanje na tablici zorno prikazuje koji je bolid bio najbrži. Ajde da jedan vozač toliko zaostaje. Ali oba?

1 Red Bull Racing-Renault 460
3 McLaren-Mercedes 378
bodovno stanje ne prikazuje apsolutno ništa...
ako misliš da govori, kako onda jedan hamilton završi 4. u poretku a ima treći najbrži bolid a ispred njega je raikkonen koji ima četvrti najbrži bolid?? raikkonen brži vozač od hamiltona?
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Da li to znači da ni Šumi nije ništa bolji od Mike iako ima 7 naslova, a ovaj 2. ? Što se Kimija tiče, on je imao vrhunski bolid sve do kraja sezone. Često najbolji . Pogotovo u utrci gdje je nježnost prema gumama dolazila do izražaja. Kimijev problem su bile kvale, gdje ga je Romain često dobivao.

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Dani je napisao/la:Da li to znači da ni Šumi nije ništa bolji od Mike iako ima 7 naslova, a ovaj 2. ? Što se Kimija tiče, on je imao vrhunski bolid sve do kraja sezone. Često najbolji . Pogotovo u utrci gdje je nježnost prema gumama dolazila do izražaja. Kimijev problem su bile kvale, gdje ga je Romain često dobivao.
a da li znači da je schumacher duplo bolji od senne? mislim da je o ovom suvišno raspravljati
ovo za kimija i lotus...vidiš,bodovno stanje to ne prikazuje jer jednostavno ono ne prikazuje baš koji bolid je najbrži jer bodove ne osvaja samo najbrži bolid jer se za bodove mora:
- imat vozača koje će ga iskoristiti kako treba,
- završit utrka bez kvarova,
- ne radit izmjene guma od 10ak sekundi,
- donijeti prava odluka kod setupa,
- donijeti prava odluka koje krilo koristiti,
- nalit dovoljno goriva u kvalifikacijama da se vozača ne bi kaznilo,
- izbjegavat nepotrebne sudare
- i naravno imat malo sreće da ti se gume ne buše i da ne pokupiš nekakve tepihe na stazi itd.
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran

Post Postao/la Ferrari-BiH »

jao koji rat...kao u jeku sezone :biggrin:

Mislim da bi trebalo napraviti razliku izmedju najbrzeg bolida, najkompletnijeg bolida i najbrzeg tima.

1. najbrzi bolid je definitovno bolid koji moze najbrze izvesti krug na nekoj stazi
2. najkompletniji bolid je bolid koji dovoljno brzo, bez kvarova moze da ostvaruje vrhunske rezultate
3. najkompletniji tim je tim koji ima dovoljno brz i pouzdan bolid i koji nece praviti "izmjene guma od 10-ak sekundi"
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
Zaključano