Formula 1 team - McLaren F1 Team [MCL36]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: FERRARI

Re: Formula 1 team-McLaren

Post Postao/la nikolaa »

Moj pogled na MP4-25 je sljedeci:
-Bolid je jako radikalan potez dizajnera iz Woking-a.Prilicno smio dizajn cijelog koncepta..
-Izgleda lijepo i agresivno
-Mnogo "deblje" izgleda usporedjujuci ga sa F10,sto je mozda prednost a mozda i mana
-Difuzor je skriven
-Nos,odnosno prednje krilo su prilicno zatrpani,odnosno nema bas mnogo prostora za protok zraka,a to ce biti nuzno zbog uzih prednjih guma
-Nakovanj krilo,koncept Red Bull-a iz ove sezone
-Nos malkice uzlijebljen
-Ispusni sustav je totalno drugaciji od Ferrari-jevog.Pomjeren je vise nazad u odnosu na prosli bolid,dok je kod Ferrari-ja odradjen suprotan koncept
-Agresivne linije bocnih stranica naglasavaju pokusavanje da se zrak sto bolje usmjer ka zadnjem krilu
-Bolid su predstavili sa dosta dzidza,dok je Ferrari samo ono sto je nuzno prikazao javnosti,dok kompletna aerodinamika jos nije ugledala svjetlo dana.Vjerovatno ce i Ferrari izgledati dosta agresivnije kad se sve to uklopi..

Uporedjujuci sa Ferrari-jem,F10 je mnogo elegantniji i cisci,a MP4-25 je masivniji i agresivniji..Ferrari je isao na kartu mjesavine provjerenog i revolucionarnog,dok je McLaren jako radikalan..Razliciti su pravci u razvoju koncepta..
I kao sto vec neko rece,McLaren ce biti ili promasaj ili dominator,jer je to sve isuvise maksimizirano da i nema puno manevarskog prostora za razvoj,poput Brawn-a ove sezone,dok je Ferrari tu ostavio prostora i za nove elemente i sve ostalo,cim najavljuju i brojna aero i mehanicka poboljsanja tokom sezone...

Jos nesto,Mclaren mi se svidja,samo se nadam da ce mi se jos vise svidjati ako bude u retrovizorima Ferrari-ja..xexe..sala..
FORZA FERRARI!!!
IH!
Navijam za: McLaren

Post Postao/la IH! »

Ovo meni jako dobro izgleda.
Izgleda mi nekako "agresivan",sto moze biti samo izgled,al se i nadam da nije samo izgled. :D

Ja sam jako zadovoljan u ovom pocetnom momentu,samo ad se performnse pokazu isto ovako atraktivne kao sto je sam izgled... :biggrin: =D>
slika
slika
130R
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: sve i nikog

Post Postao/la 130R »

Evo i kacige dvojice prvaka, Button se vrača na staro.
slika
slika
"U moje vrijeme gume su bile tanke, a vozači debeli." J.M.Fangio
Zweki
Gerijatrija foruma
Gerijatrija foruma

Post Postao/la Zweki »

Ta mu je i bolja. A najbitnije lako će se razlikovat. ;)
slika
"The most important piece of equipment in your bag, is your attitude." by Joe McNally
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

evo mene je bolid oduševio, kao prvo nisam ni sanjao da ću vidjet koji ljep bolid ove i narednih sezona jer odkad su uveli ta pravila za široka i uska krila i visoke noseve bolidi su mi odvratni! Ipak sam ga ugledao :D
Ove sezone nema kersa ali mislim da će DDD imat glavnu ulogu i da će on evulirat tokom sezone više nego areodinamika i sve skupa na bolidu. Ajde ipak jeftinije je peć difuzore i isprobavat nego ulagat milijune u kers. Svi će se grebat za mrvicu više downforca
slika
ice_man
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ice_man »

Na prvi pogled izuzetno agresivana vizura bolida. Očekujem ih uz Mercedes na samom vrhu ovogodišnjeg prvenstva.
Lotus
Navijam za: sebe

Post Postao/la Lotus »

Ja Mercedes uopce ne ocekujem u vrhu.U vrhu očekujem McLaren,Ferrari i Renault (imam osjecaj da oni spremaju nesto posebno,jer samo sute,ne pojavljuju se u clancima,ne daju izjave cak ni u vezi vozaca broj dva...)
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

Što ga više gledam sve mi je ljepši i ljepši. :)
Gledam ovaj dio ispod nosa, to je neki kao "splitter" zraka?!

slika

...i ovdje se fino vidi http://www.motorsport-total.com/bilder/ ... 765233.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

A što se tiče difuzora, sviđa mi se ova rečenica: "This is the first car in which we have had a clean sheet of paper to really exploit the interpretation [of diffusers] that was developed last year for a design of floors. You will see we have produced a fairly extreme incarnation of that but we won't be alone in that. We believe you will see some pretty extreme solutions on our competitors' cars as well."
slika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

gringo73 je napisao/la:....
A što se tiče difuzora, sviđa mi se ova rečenica: "This is the first car in which we have had a clean sheet of paper to really exploit the interpretation [of diffusers] that was developed last year for a design of floors. You will see we have produced a fairly extreme incarnation of that but we won't be alone in that. We believe you will see some pretty extreme solutions on our competitors' cars as well."
A što se difuzora tiče :biggrin: što više gledam sve više mi se čini da se iza pokrova sa natpisom "no photographing please" ne krije baš ništa tj kao da ni nema difuzora na ovom bolidu... osim toga, postoji još jedan spliter osim ovog koji si primjetio - usis zraka za motor. Stvarno jedva čekam fotke bolje rezolucije jer mislim da sam nešto primjetio na početku podnice ... na ovima koje su mi dostupne je nejasno ... kao nekakav otvor (dvostruka podnica),
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

zvjerko je napisao/la:
A što se difuzora tiče :biggrin: što više gledam sve više mi se čini da se iza pokrova sa natpisom "no photographing please" ne krije baš ništa tj kao da ni nema difuzora na ovom bolidu... osim toga, postoji još jedan spliter osim ovog koji si primjetio - usis zraka za motor. Stvarno jedva čekam fotke bolje rezolucije jer mislim da sam nešto primjetio na početku podnice ... na ovima koje su mi dostupne je nejasno ... kao nekakav otvor (dvostruka podnica),
Ovdje nisu loše fotke (1024px × 685px) - http://www.flickr.com/photos/47033236@N03/?s" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

gringo73 je napisao/la:
zvjerko je napisao/la:
Ovdje nisu loše fotke (1024px × 685px) - http://www.flickr.com/photos/47033236@N03/?s" onclick="window.open(this.href);return false;
Ma pojavile se i na gourneyflapu ali ima samo 4 pa ću probat ujutro sa njima. Fala za link :thumbup:
... a evo šta sam mislio u prethodnom postu: crvena strelica za difuzor (da ga ima nebi bila tolika praznina) i plava za podnicu no ni tu se ništa ne vidi ali da bar znate na šta sam mislio.
slika
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la Arai »

Ma imate na F1 Fanaticu velike slike, već su stavili usporedbu MP4-24 vs. MP4-25, a i usporedbu s novim F10...
Rezolucije su poprilično velike, evo linkova: MP4-24 vs. MP4-25, MP4-25 vs. F10, MP4-25 launch & studio
slika
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Meni je najsmješnije kada mi priučeni fanatici idemo davati svoja mišljenja o radu inženjera koji su radili na tim bolidima 1 godinu, te tvrditi "ovaj bolid je ograničen za napredak"( možda kao i mp4-24? ), ili "ovaj bolid izgleda elegantnije". I koji su usput majstori svoga zanata. Možda to jesu samo naša mišljenja , ali ipak... Želje su jedno, a realnost nešto drugo. Čekaju nas prva testiranja, a nakon njih utrke. Tu ćemo dobiti sve odgovore. 8)
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Bernardinac
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Bernardinac »

Dani je napisao/la:Meni je najsmješnije kada mi priučeni fanatici idemo davati svoja mišljenja o radu inženjera koji su radili na tim bolidima 1 godinu, te tvrditi "ovaj bolid je ograničen za napredak"( možda kao i mp4-24? ), ili "ovaj bolid izgleda elegantnije". I koji su usput majstori svoga zanata. Možda to jesu samo naša mišljenja , ali ipak... Želje su jedno, a realnost nešto drugo. Čekaju nas prva testiranja, a nakon njih utrke. Tu ćemo dobiti sve odgovore. 8)
Neću da se petljam i nagađam oko aerodinamike ali gledajući ovako bolide i koliko su se produžili(posebno McLaren), dobijam dojam kako će to biti kao da voze autobuse. Kad još dodamo 26 bolida i gužvu na startu heheh biće svega :biggrin:
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Dani je napisao/la:Meni je najsmješnije kada mi priučeni fanatici idemo davati svoja mišljenja o radu inženjera koji su radili na tim bolidima 1 godinu, te tvrditi "ovaj bolid je ograničen za napredak"( možda kao i mp4-24? ), ili "ovaj bolid izgleda elegantnije". I koji su usput majstori svoga zanata. Možda to jesu samo naša mišljenja , ali ipak... Želje su jedno, a realnost nešto drugo. Čekaju nas prva testiranja, a nakon njih utrke. Tu ćemo dobiti sve odgovore. 8)
A šta drugo i možeš sada nego špekulirat i iznosit svoja mišljenja? Bolje i to nego pričati o ljepotama trkaćih auta.
BTW i kod Ferrarija je primjećeno takvo nešto na početku podnice (na fazon dvostrukog poda), međutim kako čitam dvostruki pod je ilegalan.
Sad je pitanje jesu li i jedni i drugi uspjeli nekako zaobići pravila što čisto sumnjam, al živi bili pa vidjeli.
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

ja nekako mislim da je MCM glavni favorit predsezone (dok ne počnu testiranja)
razlog je prošlogodišnji fijasko i ona silna testiranja sa krilima
nije bilo treninga na stazi a da nisu farbali auto sa bojom za aerodinamiku
tako su odradili najviše stvarnih aero testova na modelu 1:1, daleko više od svih drugih a moguće i sa dijelovima za novu sezonu
osim toga vidjeli smo i silni napredak auta kroz prošlu sezonu te pred kraj hamliton bio vrlo dominantan i brz (prekasno za sezonu no dobra najava za novu sezonu)
Schumy.d
Legenda
Legenda

Post Postao/la Schumy.d »

darky je napisao/la:ja nekako mislim da je MCM glavni favorit predsezone (dok ne počnu testiranja)
razlog je prošlogodišnji fijasko i ona silna testiranja sa krilima
nije bilo treninga na stazi a da nisu farbali auto sa bojom za aerodinamiku
tako su odradili najviše stvarnih aero testova na modelu 1:1, daleko više od svih drugih a moguće i sa dijelovima za novu sezonu
osim toga vidjeli smo i silni napredak auta kroz prošlu sezonu te pred kraj hamliton bio vrlo dominantan i brz (prekasno za sezonu no dobra najava za novu sezonu)
Pričekaj testiranja ipak. ;) Dosta se pravila promijenilo za ovu sezonu i bolid nije isti kao i lani.
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

ma znam da se opet sve mijenjalo, ali za razliku od ostalih koji su proše godine "testirali" jedino je McM javno i naočigled sviju testirao gomile krila i ko zna čega sve ne
Schumy.d
Legenda
Legenda

Post Postao/la Schumy.d »

darky je napisao/la:ma znam da se opet sve mijenjalo, ali za razliku od ostalih koji su proše godine "testirali" jedino je McM javno i naočigled sviju testirao gomile krila i ko zna čega sve ne
A Ferrari??
Oni su na pola sezone počeli razvijati bolid za ovu sezonu. ;)
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

ali oni su skrivečki razvijali (isto tako je i BMW pretprošele sezone skrivečki razvio veliko ništa)
ja vjerujem da je ferari napravio dobar auto, ali oni su javno rekli da idu na radikalni rez, dok je MCM krenuo u evoluciju koju smo vidjeli uživo....
e a kako će stvarno to izgledati budemo vidjeli već idući tjedan kad se pojave na stazama
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

i honda je razvijala skrivećki tokom 2008.godine ,pa se pretvorila i brawn gp,pobjednički bolid 2009.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Zanimljivi komentari Jamesa Allana:
Q: "James, can you expand a little more on the details of the Ferrari rumours"

James Allen: "I’m not sure at the moment whether this is to do with the general aero numbers or specifically to do with interpretations of the diffuser, with Ferrari possibly being left behind there. I’ve heard McLaren rumours about aero numbers too, but this is normal for this time of year and you only really find out the truth when the cars hit the track, there’s no point asking the team at this stage!"

Q: "What were the rumours about the Mclaren aero figures? Impressive or disappointing?"

James Allen: "Disappointing, but it could be smoke and mirrors, we’ve seen it before. Last year it turned out to be true, however"
slika

McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

One and only je napisao/la:Zanimljivi komentari Jamesa Allana:

James Allen: "I’m not sure at the moment whether this is to do with the general aero numbers or specifically to do with interpretations of the diffuser, with Ferrari possibly being left behind there. I’ve heard McLaren rumours about aero numbers too, but this is normal for this time of year and you only really find out the truth when the cars hit the track, there’s no point asking the team at this stage!"

Q: "What were the rumours about the Mclaren aero figures? Impressive or disappointing?"

James Allen: "Disappointing, but it could be smoke and mirrors, we’ve seen it before. Last year it turned out to be true, however"
mozes malo pojasnit na hrvatskom????
McLaren u <3
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak

McLewis je napisao/la:
One and only je napisao/la:Zanimljivi komentari Jamesa Allana:

mozes malo pojasnit na hrvatskom????
Pitanje: "James možeš li biti malo određeniji o glasinama o Ferrariju?"

James Allen: "Nisam siguran da li se radi generalno o aerodinamičkim rezultatima (misli se na brojeve iz zračnog tunela) ili specifično o interpretaciji difuzora. Moguće je da je Ferrari tu (misli se na difuzor) zaostao. Čuo sam glasine i o McLarenovim aerodinamičkim rezultatima, ali to je normalno u ovo doba godine. Istinu jedino možeš saznati kad auta izađu na stazu. Nema smisla ni pitati timove sada."

P:"Kakve su glasine o McLarenovoj aerodinamici? Impresivne ili razočaravajuće?"

JA:"Razočaravajuće, ali to može biti i mazanje očiju. Viđali smo to i prije. Doduše prošle godine se ispostavilo istinitim".
slika

dribler
Navijam za: Mercedes GP

Post Postao/la dribler »

Vrlo dobro rečeno!
Odgovori