Povijest

Povijesne utrke, vozači, timovi, bolidi...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
schuey
Počasni član
Počasni član
Ja sam: Vozač
Navijam za: odlazak Montezemola
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

meni bi bilo onda pšo pitanju logično da je bridgestone ?
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
Maestro
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Fernando Alonso
Kontakt:

Post Postao/la Maestro »

Michelin. Ili je Sava(lol).
kakav potpis staviti???
Toranosuke Takagi

Post Postao/la Toranosuke Takagi »

SA face je napisao/la:Tako je, Rubens B. 1997, od 17 utrka cak je na 14 odustao. Ovaj rekord dijeli sa jos tri vozaca samo sto su oni imali isti broj odustajanja ali sa 16 utrka. Uskoro ce Rubens postaviti jo jedan rekord ali o tome je vec bilo rijeci.
S tim da je te sezone bio 2. u Monzi. :)
SA face
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la SA face »

schuey je napisao/la:meni bi bilo onda pšo pitanju logično da je bridgestone ?
moze se reci da je tacan odgovor, ustvari bio je to Firestone ali to mu ga dodje isto. Ono sto je interesantno je da je tih godina Mclaren bio odan Michelinu.
Radi se ogromnoj sumi novca kojom je McLaren platio Firestoneu (Bridgestoneu), a posebno je neobicno da je u to vrijeme Firestone tek poceo ulaziti u poslove gradjevinarstva i bio je relativno neiskusan sto se tice te branse, pogotvo sto su u Evropi za razliku od USA bitumen i bitumenske mase bile neprikosnovene (a i sada su) u odnosu na gumene membrane.
neprijatelj nikad nespava
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Piquet20 »

SA face je napisao/la:
moze se reci da je tacan odgovor, ustvari bio je to Firestone ali to mu ga dodje isto. Ono sto je interesantno je da je tih godina Mclaren bio odan Michelinu.
Radi se ogromnoj sumi novca kojom je McLaren platio Firestoneu (Bridgestoneu), a posebno je neobicno da je u to vrijeme Firestone tek poceo ulaziti u poslove gradjevinarstva i bio je relativno neiskusan sto se tice te branse, pogotvo sto su u Evropi za razliku od USA bitumen i bitumenske mase bile neprikosnovene (a i sada su) u odnosu na gumene membrane.
Ali pitanje kada je McLaren dogovorio taj posao sa Firestonom (Bridgestonom) jer je upravo McLaren bio prvi od vecih timova koji je odlucio preci sa Goodyear na Bridgestone, i moguce da su vec tada dogovorili suradnju (prije nego je McLaren presao na Michelin). ;-)

A sad da ja postavim jedno pitanje: koje godine i na kojoj utrci su vozaci jedini put u povijesti na pobjednickom postolju slavili ispijanjem pive, a ne sampanjca?
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

nemam pojma al na blef il australija zbog toga jer je fosters sponzor-no malo vjerorovatno ili njemačka? godina reeči ćemo recimo 1990?
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
SA face

Post Postao/la SA face »

Piquet20 je napisao/la:
SA face je napisao/la:
Ali pitanje kada je McLaren dogovorio taj posao sa Firestonom (Bridgestonom) jer je upravo McLaren bio prvi od vecih timova koji je odlucio preci sa Goodyear na Bridgestone, i moguce da su vec tada dogovorili suradnju (prije nego je McLaren presao na Michelin). ;-)

DA, NA TO NISAM MISLIO

A sad da ja postavim jedno pitanje: koje godine i na kojoj utrci su vozaci jedini put u povijesti na pobjednickom postolju slavili ispijanjem pive, a ne sampanjca?
aUSTRALIJA '88
neprijatelj nikad nespava
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

SA face je napisao/la: aUSTRALIJA '88
znači tako sam blizu a tako daleko :D
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

SA face je napisao/la:
Piquet20 je napisao/la:

DA, NA TO NISAM MISLIO

aUSTRALIJA '88
Da vam pomognem - nije Australija i prije '88.

@ SA face: Ovo "DA, NA TO NISAM MISLIO" si vjerojatno ti napisao, ali ispada kao da sam ja jer si krivo quotao. Btw: sigurno radis u Officeu ili AutoCADu kada imas ukljucena velika slova. ;-)
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

JAR recimo 80?
red_devil
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumacher - Ferrari

Post Postao/la red_devil »

Zanima me povijest mjenjača, kako se kretala ;)
.
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

schuey je napisao/la:JAR recimo 80?
Blizu (vremenski)...jos samo malo ranije...i drugi kontinent ;-)

Evo dodatna pomoc...mislim da bi te sada zbilja trebali znati:
Na vec spomenutoj utrci pobijedio je domaci vozac. Tom vozacu to je bila prva pobjeda u karijeri, a zanimljivo je i da je upravo na toj stazi godinu ranije odvozio prvu utrku za tim u kojem je proveo vecinu svoje karijere.
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

nemam pojma,al imam jedno,čak i lagano,samo treba se sjetit. to bi trebali svi znat.
u povijesti se samo jedan jedini put dogodilo da je Ferrari startao iz zadnjeg reda. Gdje,ko i kada?za napredne i zašto?
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

schuey je napisao/la:nemam pojma,al imam jedno,čak i lagano,samo treba se sjetit. to bi trebali svi znat.
u povijesti se samo jedan jedini put dogodilo da je Ferrari startao iz zadnjeg reda. Gdje,ko i kada?za napredne i zašto?
Monaco 2006.
Schumacher diskvalificiran zbog famoznog zaustavljanja na stazi.
A Massa je imao problema sa motorom ako se ne varam (to nisam 100% siguran).

p.s. treba samo malo hrabrosti i pogodit ces ;-)
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

neću probavat,već sam 2 puta a SA možda zna pa da i pogodim nebi bilo fer,btw znao sam da buš baš to odma odg.čim si bil online ;)
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

schuey je napisao/la:neću probavat,već sam 2 puta a SA možda zna pa da i pogodim nebi bilo fer,btw znao sam da buš baš to odma odg.čim si bil online ;)
Btw: a mogu i ostali odgovarati, nemoramo se samo nas 5-6 vrtiti ovdje...zabavno je, a uz to svatko moze nesto i nauciti. ;-)

Evo, dok iscekujemo odgovor vezan uz pivu na postolju :lol: , da otvorim novo pitanje:

Danas se puno prica o tome da bi prvak trebao biti onaj koji ostvari vise pobjeda u sezoni i slicno (sto je po meni osobno glupost - pravila su ista za svih - jedino bi trebalo povecat bodove za 1.mjesto, ili smanjiti za drugo). No, u proslosti su se (iz danasnje perspektive) dogadale jos nezamislivije stvari kao npr. da je prvak postao covjek koji je sakupio manje bodova u sezoni, a to je bilo moguce zbog tadasnjih pravila (sto je takodjer vezano uz vec spomenutu dilemu) koja su dozvoljavala da se vozacu zbrajaju samo bodovi na odredenom broju utrka, a ne na svima. Npr. kao da kazu da se u ovoj sezoni od 18 utrka svakom vozacu zbraja samo njegovih 12 najboljih plasmana, a ne svih 18. Dakle, dvaput se u povijesti F1 dogodilo da je covjek sa manje osvojenih bodova, zbog takvih pravila postao prvak.
Pitanje glasi: kojih godina se dogodila ta situacija, koja su dva prvaka bila u tim sezonama, a koja dvojica vozaca su ostala zakinuta za naslov tadasnjim pravilima?
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

bilo je i to nedavno govora na forumu baš o toj problematici ali nisam zapamtio ni tko ni godine koje su se dogodile. nažalost,ali imam i ja jedno pitanjce još,ne preteško- 6 sezona je bio u konačnom šporetku prvak za samo jedan bod odlučen no u jednoj sedmoj rezultat je odlučen u samo pola boda,dali znate koja dva vozača su imala tu čast i možda u kojoj sezoni?
Icy
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Crvenog Baruna

Post Postao/la Icy »

schuey je napisao/la: imam i ja jedno pitanjce još,ne preteško- 6 sezona je bio u konačnom šporetku prvak za samo jedan bod odlučen no u jednoj sedmoj rezultat je odlučen u samo pola boda,dali znate koja dva vozača su imala tu čast i možda u kojoj sezoni?
jedan je lauda, to sam sigurna, mislim da je drugi prost, a godinu neznam točno :D
F1 bez Schumachera je kao atom bez jezgre
slika
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

icegirl_no1 je napisao/la:
schuey je napisao/la:bilo je i to nedavno govora na forumu baš o toj problematici ali nisam zapamtio ni tko ni godine koje su se dogodile. nažalost,ali imam i ja jedno pitanjce još,ne preteško- 6 sezona je bio u konačnom šporetku prvak za samo jedan bod odlučen no u jednoj sedmoj rezultat je odlučen u samo pola boda,dali znate koja dva vozača su imala tu čast i možda u kojoj sezoni?
jedan je lauda, to sam sigurna, mislim da je drugi prost, a godinu neznam točno :D
1984.
1. Lauda
2. Prost

Moze se reci da je Prost izgubio naslov u kontroverznoj utrci u Monacu u kojem smo vidjeli fenomenalnog mladog vozaca - Ayrtona Sennu.
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

svaka čast :) godina 84. sad onaj dio povijesti ne znam ali mogu tu postat sigurno netko zna-zašto se 80ih a možda i duže,neda mi se provjeravat,za pobjedu dobivalo 9 bodova i kad je to promjenjeno?
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

schuey je napisao/la:svaka čast :) godina 84. sad onaj dio povijesti ne znam ali mogu tu postat sigurno netko zna-zašto se 80ih a možda i duže,neda mi se provjeravat,za pobjedu dobivalo 9 bodova i kad je to promjenjeno?
Do 1990. Neznam tocno kada je poceo taj sistem, ali bio je i 70.-ih, a mislim i prije. Znam da je sve pocelo sa 8 bodova za pobjedu, a kada se to promijenilo na 9 neznam. A na 10 su promijenili ponovno zbog one price - da se vise vrednuje pobjeda - 1990 bodovni sistem je bio 10-6-4-3-2-1.
Tko zna potpunu pricu neka me nadopuni. ;-)
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

Piquet20 je napisao/la:
schuey je napisao/la:svaka čast :) godina 84. sad onaj dio povijesti ne znam ali mogu tu postat sigurno netko zna-zašto se 80ih a možda i duže,neda mi se provjeravat,za pobjedu dobivalo 9 bodova i kad je to promjenjeno?
Do 1990. Neznam tocno kada je poceo taj sistem, ali bio je i 70.-ih, a mislim i prije. Znam da je sve pocelo sa 8 bodova za pobjedu, a kada se to promijenilo na 9 neznam. A na 10 su promijenili ponovno zbog one price - da se vise vrednuje pobjeda - 1990 bodovni sistem je bio 10-6-4-3-2-1.
Tko zna potpunu pricu neka me nadopuni. ;-)
mene to živo zanima,recimo 54. fangio pobjedi u italiji i dobije 8 bodova,a za istu pobjedu u belgiji 9,te sezone na utrci u britaniji oscar gonzalez dobija 8.15 bodova za pobjedu,kak se to odlučivalo,zašto i kako nije mi jasno
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

schuey je napisao/la:mene to živo zanima,recimo 54. fangio pobjedi u italiji i dobije 8 bodova,a za istu pobjedu u belgiji 9,te sezone na utrci u britaniji oscar gonzalez dobija 8.15 bodova za pobjedu,kak se to odlučivalo,zašto i kako nije mi jasno
Mozda se radilo o nekim bonusima, ili vezano sa duzinom utrke. Ali iskreno govoreci - neznam.
Evo, ovo je pravo pitanje. Tko zna sa sigurnoscu odgovor neka se obavezno javi!
slika
zizi
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la zizi »

Piquet20 je napisao/la:
schuey je napisao/la:neću probavat,već sam 2 puta a SA možda zna pa da i pogodim nebi bilo fer,btw znao sam da buš baš to odma odg.čim si bil online ;)
Btw: a mogu i ostali odgovarati, nemoramo se samo nas 5-6 vrtiti ovdje...zabavno je, a uz to svatko moze nesto i nauciti. ;-)

Evo, dok iscekujemo odgovor vezan uz pivu na postolju :lol: , da otvorim novo pitanje:

Danas se puno prica o tome da bi prvak trebao biti onaj koji ostvari vise pobjeda u sezoni i slicno (sto je po meni osobno glupost - pravila su ista za svih - jedino bi trebalo povecat bodove za 1.mjesto, ili smanjiti za drugo). No, u proslosti su se (iz danasnje perspektive) dogadale jos nezamislivije stvari kao npr. da je prvak postao covjek koji je sakupio manje bodova u sezoni, a to je bilo moguce zbog tadasnjih pravila (sto je takodjer vezano uz vec spomenutu dilemu) koja su dozvoljavala da se vozacu zbrajaju samo bodovi na odredenom broju utrka, a ne na svima. Npr. kao da kazu da se u ovoj sezoni od 18 utrka svakom vozacu zbraja samo njegovih 12 najboljih plasmana, a ne svih 18. Dakle, dvaput se u povijesti F1 dogodilo da je covjek sa manje osvojenih bodova, zbog takvih pravila postao prvak.
Pitanje glasi: kojih godina se dogodila ta situacija, koja su dva prvaka bila u tim sezonama, a koja dvojica vozaca su ostala zakinuta za naslov tadasnjim pravilima?

1988. senna-prost. drugi slučaj ne znam
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

Piquet20 je napisao/la:
schuey je napisao/la:mene to živo zanima,recimo 54. fangio pobjedi u italiji i dobije 8 bodova,a za istu pobjedu u belgiji 9,te sezone na utrci u britaniji oscar gonzalez dobija 8.15 bodova za pobjedu,kak se to odlučivalo,zašto i kako nije mi jasno
Mozda se radilo o nekim bonusima, ili vezano sa duzinom utrke. Ali iskreno govoreci - neznam.
Evo, ovo je pravo pitanje. Tko zna sa sigurnoscu odgovor neka se obavezno javi!
Dobivali su bodove za najbrži krug!
Posjedujem velik izbor F1, Moto GP, Le Mans, WSBK, INDY, WRC i ostalih utrka, te nogometnih i hokej utakmica.
Svi zainteresirani za razmjenu nek se jave na pp.
Odgovori