P&O - Kolovoz 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Tamara
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Tamara »

Poštovani g. Jergoviću,

Pratim ovaj forum od kada ste počeli odgovarati na pitanja, no sada se prvi puta uključujem. Zahvaljujem na svim veoma inteligentnim, iskrenim i otvorenim odgovorima kojima nas darujete. Informacije koje dobivate iz prve ruke i dijelite sa nama jako mi puno znače. Uglavnom se raspravlja o svemu aktualnom pa je moja znatiželja do sada uglavnom zadovoljena. Jedino sam vas htjela pitati (ako nije velika gnjavaža) da mi predložite na koje bi mjesto u gledalištu u Monzi stali, a da je pogled na stazu i bolide najatraktivniji? Prvi puta idemo na utrku pa bi nam dobro došao pokoji savjet (u koliko sati doći na stazu, gdje se smjestiti, ima li šanse približiti se i tražiti autogram, itd.).

Neizmjerno zahvalna!
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la LeoZGB »

Mladen Jergović je napisao/la:
LeoZGB je napisao/la:
1. Nisam siguran da je Räikkönen izgubio 0.2 sekunde zbog Alonsa. Možda i je. Ali, druga stvar koju ste rekli je važna: Kimi bi startao na prljavoj strani staze. Jako je malo vjerojatno da bi prešao Hamiltona prije prvog zavoja. Po ovom startu s treće pozicije ne možemo suditi upravo zato jer je to bio start po ˝gumenoj˝ strani staze
Ne mogu niti zelim uvjeravat vas u suprotno ali zar nismo u par navrata vec vidjeli da taj start sa prljave strane staze i nije bas toliki hendikep?

Npr. kada smo vodili raspravu je li hamilton 2 puta zatvorio kimija u jednoj od prethodnih utrka a tada je kimi bio na prljavoj strani i definitivno ga je imao na startu
Apsolutno točno, ali u Mađarskoj je prljava strana osobito prljava, budući da se staza koristi jedno tri puta godišnje i puna je prašina.
Hvala na odgovoru, nemogu reci da se osobito slazem jer smo vidli sta bi Alonso napravio na startu po toj prljavoj strani staze (vjerojatno osigurao postolje) da nije morao kocit zbog mislim kubicinog zatvaranja

p.s. ne zelim vas terat da mijenjate svoje misljenje niti navodit na nepotrebnu raspravu samo sam i ja sada iznio svoje misljenje cijelog dogadzaja

p.p.s. Hvala jos jednom na odgovoru
ipenezi3
Početnik
Početnik

Post Postao/la ipenezi3 »

Mladene, zavidim vam na X5-ici, i pohvale na Aston Martin, bogme imate ukusa(preporučam DB9)

A sad o formuli.

Kako to da jedino McLaren koristi onu tanku (njušku), koje su njene prednosti? Da li je već netko imao sličnu koncepciju, pa je, kako to već biva, sve to palo u vodu ili je to jedino McLaren imao? Jer McM to ima još od (propalog) MP4-18. Pa koja je prednost, u pračenju bolida, to mi je nekak najlogičnije pošto F2007 Ferrari, s onim velkim nosom nemre pratit bolid ispred, varam li se?

Molim vas da to prokomentirate, Hvala!
Penza
refer

Post Postao/la refer »

Pozdrav g. Jergoviću, imam nekoliko pitanja:

1. Ovo me posebno zanima, kakav je bio svijet formule 1 prije Bernia i njegove komercijalne politike zgrtanja para(što ne mogu znati sa svojih 15)

2. Što mislite o stilu vožnje Takume Sata i Juana Pabla Montoya(nikad prežaljen) koji po meni imaju vrlo sličano ponašanje na stazi(ispravite me ako griješim)

3. Koja bi po vašem mišljenju bila idealna postava na gridu?(strateg, direktor, inženjer...)

4. Po vašem mišljenju koji vozač je talentiraniji N. Rosberg ili R.Kubica

Hvala unaprijed
Heikki Kovalainen is one.
Nedja
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač

Post Postao/la Nedja »

ipenezi3 je napisao/la:Mladene, zavidim vam na X5-ici, i pohvale na Aston Martin, bogme imate ukusa(preporučam DB9)

A sad o formuli.

Kako to da jedino McLaren koristi onu tanku (njušku), koje su njene prednosti? Da li je već netko imao sličnu koncepciju, pa je, kako to već biva, sve to palo u vodu ili je to jedino McLaren imao? Jer McM to ima još od (propalog) MP4-18. Pa koja je prednost, u pračenju bolida, to mi je nekak najlogičnije pošto F2007 Ferrari, s onim velkim nosom nemre pratit bolid ispred, varam li se?

A shta mislite o novom maseratio gran turismo, najavljena cena oko 75 do 80 hiljada evra. NIje mnogo skuplje od jacih x-5 petica???
adelaide
Kontakt:

TRI PITANJA = 3 PITANJA = THREE QUESTIONS

Post Postao/la adelaide »

Dobar dan gospodinu Mladenu i svim forumašima!

Imam 3 pitanja!

1. Start VN Kanade 1998.

Pole position: DCoulthard
Drugi: MHakkinen

Kakvi su propisi u vezi parkiranja bolida na startnu poziciju?

David je parkirao tako da mu prednji tockovi budu tik uz bijelu crtu, a Mika tako da mu je tik uz crtu prednji spojler. Po tome je David nekih 30-40 cm ispred u odnosu na Miku, u smislu pozicije na njihovom (1. i 2.) startnom mjestu. Radi se o prvom startu na VN Kanade 1998. nakon kojeg se Wurz u Benetton - PlayLife-u razbio i napravio piruetu u prvom zavoju zakacivsi se s Trulli-jem. Na ponovljenom startu nije kamera prikazivala start iz istog kuta pa se ne vidi jesu li opet McLarenovci stali isto kao i na prvom startu.

Što je pravilno?

2. Od 1984. do 1994. (nisam 100% siguran za godine) nije bilo sistema za nadoljevanje goriva u bolid.

*Ako nije problem i ako ne traži previše vremena opišite nam/mi malo pobliže kako se takav pun tank goriva odražavao na samu utrku, taktiku i gume. Koliko sam uvidio tada u to vrijeme su Fastest lap-ovi u utrkama bili oko 4, 5 sekundi sporiji od Pole Position vremena. A prekjučer je Raikkonen-ov F.Lap a ujedno i F.Lap u utrci bio čak brži od onoga koji je Raikkonen odvezao na kraju Q3.
*Koliko su u to vrijeme gume bile tvrde/meke i koliko su puta morali vozači ići u PIT STOP na promjenu guma, npr. u Montrealu a koliko puta u Mađarskoj?
*Jel bilo tada od GOOD YEAR onakvih raspadnih guma kao tokom 1997 budući da je tada (neko vrijeme) sudjelovao i Pirelli u F1?

Pratim od 1996, a nisam uspio nabaviti nikakve ranije utrke pa nemam pojma a zanima me.

3. Odakle potječe riječ bolid? Svi u F1, koliko sam primjetio, na engleskom uvijek kažu ''car'' ili ''racing car''.

Odakle onda taj izraz bolid (kod nas)? Zvuči puno moćnije nego automobil ili trkači automobil.

Pozdrav!

Hvala unaprijed!
McLarenMercedes
Navijam za: Alonsa

Post Postao/la McLarenMercedes »

Mladene, možete li reći šta mislite kako bi funkcionisao vozački par Alonso - Montoya da je Juan Pablo ostao u McLarenu ove sezone?
I još nešto, rekli ste da je za vas ono Alonsovo preticanje Schumachera u 130R najbolje ikada, a šta mislite o onom preticanju u Hungaroringu sa spoljne strane (naravno duel Alonso - Schumacher)? Po mom mišljenju to je Alonso čak izveo bolje nego 2005. u 130R. Hvala.
Zadnja izmjena: McLarenMercedes, dana/u 08 kol 2007, 10:41, ukupno mijenjano 2 puta.
Ivan 26
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač
Navijam za: Kimi
Kontakt:

Post Postao/la Ivan 26 »

Pozdrav gosp. Mladene 8)

Imam par pianjaca........
Krenuvsi redom.....1)Da li je po vama Michael Schumacher kriv za onaj "incident" u Monte Carlu prosle godine a da mozete zaboraviti na tren njegove budalastine od prije.
2) Primjetio sam da mnogi veliki vozaci (Senna, Prost.Michael, Alonso,...) rade neke nesportske poteze, to je ukratko jedan moj prijtelj definirao kao da ne mogu prihvatiti poraz pa se sluze svim srestima da dodu do pobjede.....(Senna-Suzuka, Prost-Suzuka, Michael-kada bi krenu zavirsio bih sutra, Alonso-Mađarska...) ili mi primjetimo samo velike vozace a ove malo slabije ne gledamao sa dovoljnom pozornoscu....
3) Jeste li primjetili da se Rosu Brownu(ne znam kao se pise) prosle godine tj. u sezoni prije "pauze" dogodile dvije velike pogreske sa Michaelom, prva je bila za gume na Hungaroringu kada je Michael odusto, a druga je bila u Turskoj kada je povukao Michaela i Massu u isto vrjeme u bok i Alonso ih je ladno ostavio da 5-6 sekundi....

HVALA NA ODGOVORU...
POZDRAV :D
amaster

Alonso

Post Postao/la amaster »

Gospodine Jergoviću:

Imam jednu zanimljivu usporedbu! Naime radi se o nurburgringu gdje su hamiltona izvadili iz pijeska sa bagerom zato jer mu je bio upaljen motor. Postavio sam link na video kada se Alonsu dogodila slična situacija: Okrenuo se na stazi, samo zadnji kotači su bili u šljunku, jasno se čuje kako radi motor i vidimo Alonsa kako pokazuje sucima da ga poguraju, međutim oni to odbijaju. Zašto?

http://www.youtube.com/watch?v=fojK1fERB-4

I još jedna stvar: Mislite li da hamiltonu previše stvari ide na ruku: Prvo nurburgring, a sada bezvezna kazna njemu u korist.
amaster

alonso

Post Postao/la amaster »

ili da li je fia-i i ecclestoneu dosadilo da alonso osvaja naslove pa ga tako kažnjavaju
Dnohla Vopi

Post Postao/la Dnohla Vopi »

Mladene, biste li nam mogli objasniti proces izrade prijenosa, posto je to ipak vase podrucje.
bolje cevap u ruci nego posao u struci

pretpostavka je majka svih zajeba
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Magic Alonso je napisao/la:
Shikannen je napisao/la:Mladene, tko je po tebi najveći favorit za osvajanje naslova? U redu, staze koje slijede vjerojatno će više odgovarati Ferrariju (doduše i Indy je trebao odgovarati pa nije), ali da li je prednost Mclarena u ovako tijesnoj borbi prevelika i kome daješ prednost u duelu Fernando-Lewis?
Fernando Alonso.
ne želim biti dosadna, ali ako nije problem iznijeti razloge za takvo mišljenje.
dijelimo isto mišljenje, ali zanima me na čemu vi temeljite vaše?
Na činjenici da je Alonso bar jednako brz kao Hamilton, s tim da je nešto kompletniji vozač, i na činjenici da će postojati enorman pritisak McLarenovih glavnih sponzora da Alonso bude svjetski prvak radije nego Hamilton, ove godine.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Tamara je napisao/la:Poštovani g. Jergoviću,

Pratim ovaj forum od kada ste počeli odgovarati na pitanja, no sada se prvi puta uključujem. Zahvaljujem na svim veoma inteligentnim, iskrenim i otvorenim odgovorima kojima nas darujete. Informacije koje dobivate iz prve ruke i dijelite sa nama jako mi puno znače. Uglavnom se raspravlja o svemu aktualnom pa je moja znatiželja do sada uglavnom zadovoljena. Jedino sam vas htjela pitati (ako nije velika gnjavaža) da mi predložite na koje bi mjesto u gledalištu u Monzi stali, a da je pogled na stazu i bolide najatraktivniji? Prvi puta idemo na utrku pa bi nam dobro došao pokoji savjet (u koliko sati doći na stazu, gdje se smjestiti, ima li šanse približiti se i tražiti autogram, itd.).

Neizmjerno zahvalna!
U Monzi su dobra mjesta koja gledaju na prvu šikanu (ali tako da vidite što više ravnine koja dolazi do te šikane), i zatim Variante Ascari (opet tako da vidite ili onu ravninu prije, ili onu prema Parabolici). Dobra je i druga šikana (tribina koja, opet, gleda u pravcu ravnine koja prilazi šikani).
U subotu i nedjelju na stazu treba doći u cik zore, inače ćete se zaglaviti u neizmjernoj gužvi na prilaznim cestama. Meni je lokalni kamerman davno pokazao nekakav selski put kroz kukuruz koji je fantastičan i koji izbjegava sve te gužve, ali mi ga je nemoguće sada opisati jer ne znam imena referencijalnih točaka, ni sela.
Što se tiče smještaja po meni je najbolje kampirati u kampu na samoj stazi, između glavne tribine i prve šikane. Ja sam tu uvijek bio prije nego što sam radio u FOM-u (a i onda bih, da mi je dozvolilo). Ako vam se ne sviđa kampiranje, morat ćete potražiti neki hotelčić, ali probajte izbjeći zonu Monze i Milana (zbog tih gužvi), već radije krenite u pravcu Coma i probajte tamo.
Za autograme je Monza, pretpostavljam, dosta dobra jer vozači obično stanu na izlasku iz paddocka (prema parkinzima) i potpisuju autograme, istina kroz nekakvu ogradu. Tu bude velika gužva, ali ako ste strpljivi i malo se progurate, doći ćete do autograma
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

LeoZGB je napisao/la:
LeoZGB je napisao/la: Ne mogu niti zelim uvjeravat vas u suprotno ali zar nismo u par navrata vec vidjeli da taj start sa prljave strane staze i nije bas toliki hendikep?

Npr. kada smo vodili raspravu je li hamilton 2 puta zatvorio kimija u jednoj od prethodnih utrka a tada je kimi bio na prljavoj strani i definitivno ga je imao na startu
Apsolutno točno, ali u Mađarskoj je prljava strana osobito prljava, budući da se staza koristi jedno tri puta godišnje i puna je prašina.
Hvala na odgovoru, nemogu reci da se osobito slazem jer smo vidli sta bi Alonso napravio na startu po toj prljavoj strani staze (vjerojatno osigurao postolje) da nije morao kocit zbog mislim kubicinog zatvaranja

p.s. ne zelim vas terat da mijenjate svoje misljenje niti navodit na nepotrebnu raspravu samo sam i ja sada iznio svoje misljenje cijelog dogadzaja

p.p.s. Hvala jos jednom na odgovoru
Možda bi, ali nije, nego je prvi krug završio kao osmi. Kad netko zbilja dobro starta u Mađarskoj s desne strane, i ne pokupi toliko prljavštine u gume da ga onda ljudi još i prestignu u prvom krugu, promijenit ću mišljenje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Mladene, zavidim vam na X5-ici, i pohvale na Aston Martin, bogme imate ukusa(preporučam DB9)

A sad o formuli.

Možda, ali stvarno ne znam sigurno. Mclaren ima taj konecpt uskog nosa, jer je to bio omiljeni koncept Adriana Neweya. Ali, kao što sam več odgovorio na slično pitanje, sumnjam da to donosi neku presudnu prednost, inače bi već svi to kopirali.
Ali, teško je reći. Aerodinamika je crna magija, i niti vi niti ja ne znamo niti izbliza dovoljno da bi o tome mogli relevantno govoriti.
Zapravo, o tome sam pričao jednom s Neweyem. Čak i on veli da sve svoje odluke bazira na instinktu, kojeg onda pokušava verificirati u aero tunelu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

refer je napisao/la:Pozdrav g. Jergoviću, imam nekoliko pitanja:

1. Ovo me posebno zanima, kakav je bio svijet formule 1 prije Bernia i njegove komercijalne politike zgrtanja para(što ne mogu znati sa svojih 15)

2. Što mislite o stilu vožnje Takume Sata i Juana Pabla Montoya(nikad prežaljen) koji po meni imaju vrlo sličano ponašanje na stazi(ispravite me ako griješim)

3. Koja bi po vašem mišljenju bila idealna postava na gridu?(strateg, direktor, inženjer...)

4. Po vašem mišljenju koji vozač je talentiraniji N. Rosberg ili R.Kubica

Hvala unaprijed
1. Da, prije Ecclestonea u Formuli 1 nije bilo toliko komercijalizma, ali to je bio sport bez dobre organizacije i relativno opskuran u svijetu, recimo ponešto na nivou današnje motonautike. Dobro, malo pretjerujem, ali tu negdje. Ecclestone je doveo organiziranu televiziju, što je dovelo novac, što je dovelo još bolju i brojniju televiziju, što je dovelo još novca, što je dovelo... Ali, prije svega, Bernard ima fantastično sređenu glavu i smisao za vrhunsku organizaciju i red. I onda, kad to obučete u organiziranu televiziju, dobijete ovu eksploziju globalnog uspjeha. Ništa od toga nije postojalo prije Ecclestonea. OK, novac je prevažan, ali, opet, bez novca ne bi bilo ničega.

2. Obojica su vrhunski vozači, s tim što je, po meni, Montoya veći prirodni talent, vozač nadnaravne kontrole auta. Sato je je odličan vozač, po meni jedan od top 10 u Formuli 1, ali možda malo manje dobar od Montoye.

3. Fernando Alonso, Chris Dyer (inženjer), Ross Brawn (strateg), Pat Symonds (tehnički direktor), Adrian Newey (glavni dizajner), Peter Windsor (menadžer ekipe), Bernie Ecclestone (vođa ekipe).

4. Robert Kubica.
rindt

Post Postao/la rindt »

ipenezi3 je napisao/la:Pozdrav Mladene, pohvala za majcu i kratke rukave u studiu F1.

Možete li mi reći neke granice tolerancije unutar McLarena, što se smije, što ne smije? I ak vam nije problem da malo tu atmosferu usporedite s ostalim momčadima, da li je to kod Dennisa isključivo bečka škola ili...?

I još samo nešto, znate li možda od kolko se kreću cijene onih "oriđiđi" kapa, majica, itd. na utrkama? Ja sam čuo negdje oko 200 eura.

Unaprijed hvala,
By the way, kolumna vam je super!
Thanks.
Granice tolerancije? Tolerancije? Molim? Dennisu su njegovi principi i principi ekipe sve. Nema tolerancije. Lewis Hamilton je napravio nešto na svoju ruku u Mađarskoj (nećemo sada objašnjavati zbog čega i zbog koje logike - čovjek je to pokušao objasniti drugdje) i odmah ga se išlo razapinjati na križ. Mislim, so fucking what što je Alonsu uskraćen taj jedan extra krug u Q3 kvalifikacijama? Ako je to bila ona kritična nijansa zbog koje je mogao dobiti ili izgubiti utrku, onda znači da su se svi stvarno usrali od tog Hamiltona. No, ono što je bilo najvažnije je da se Hamilton usudio napraviti nešto na svoju ruku. To je Dennisu crvena krpa, vrijeđa liniju koju je zacrtao, uništava njegov svijet.
Dennis je über-pošten i pravocrtan, ali je čovjek koji će vas ostaviti ošamućenim i na rubu života svojim predavanjima o tome što je ispravno a što nije. Znam to iz osobnog iskustva.

Te su cijene, mislim, znatno niže, osim ako se ne radi o jaknama i tim težim stvarima. Ali, opet, ne znam točno. Nikad nisam kupovao te stvari. Uglavnom sam ih dobivao, i dijelio dalje.
Mala pomoć od mene, g.Mladen mi je pomogao prilikom odlaska u M.Carlo glede kupnje. Cijene originalne robe kreće se od oko 25 Eura za kapu ili majicu kratkih rukava, nisam vidio komada robe skupljeg od čini mi se 100 eura za jaknu. Kao i u Imoli uz more neuglednih štandova ima desetak štandova koje postavljaju same ekipe, gdje je i izložen bolid.

Još mala napomena, obavezno pregovarat o cijeni pogotovo nakon utrke.
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Nedja je napisao/la:

A sad o formuli.

A shta mislite o novom maseratio gran turismo, najavljena cena oko 75 do 80 hiljada evra. NIje mnogo skuplje od jacih x-5 petica???
Jednom sam se vozio u Maseratiju, onom prethodnom. Malo tvrdo. Osim toga, Aston Martini su mi najljepši auti danas, skulpture na kotačima.
rindt

Post Postao/la rindt »

Sad bi ako mogu postavio par pitanja za vas: Iz kojeg su razloga brojevi na bolidima (osim honde) skoro nevidljivi, što već traje godinama , to kažem iz razloga što praćenje postaje napornije, lako je tamo gdje su kacige vozača skroz različite, što smo i svjedoci prilikom prijenosa na tv, mi stariji sjetit ćemo se sigurno najčuvenije 5. i to one crvene, što sigurno nije bilo bez razloga.

Ako sam dobro razumio jedan od vaših prethodnih odgovora, nije vam baš sjeo Mansell. Ako je tako koji je razlog osim vjerojatno poznate britanske bahatosti, u svakom slučaju zabava je bila zajamčena do zadnjeg atoma snage bolida i IL Leonea.

Po vama koje su kvalifikacije bolje, one iz 80-tih i 90-ih, ili ove od nazad nekoliko godina, meni osobno one davne sa svim bolidima na stazi.

Hvala kao i uvijek na odgovoru !
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: TRI PITANJA = 3 PITANJA = THREE QUESTIONS

adelaide je napisao/la:Dobar dan gospodinu Mladenu i svim forumašima!

Imam 3 pitanja!

1. Start VN Kanade 1998.

Pole position: DCoulthard
Drugi: MHakkinen

Kakvi su propisi u vezi parkiranja bolida na startnu poziciju?

David je parkirao tako da mu prednji tockovi budu tik uz bijelu crtu, a Mika tako da mu je tik uz crtu prednji spojler. Po tome je David nekih 30-40 cm ispred u odnosu na Miku, u smislu pozicije na njihovom (1. i 2.) startnom mjestu. Radi se o prvom startu na VN Kanade 1998. nakon kojeg se Wurz u Benetton - PlayLife-u razbio i napravio piruetu u prvom zavoju zakacivsi se s Trulli-jem. Na ponovljenom startu nije kamera prikazivala start iz istog kuta pa se ne vidi jesu li opet McLarenovci stali isto kao i na prvom startu.

Što je pravilno?

2. Od 1984. do 1994. (nisam 100% siguran za godine) nije bilo sistema za nadoljevanje goriva u bolid.

*Ako nije problem i ako ne traži previše vremena opišite nam/mi malo pobliže kako se takav pun tank goriva odražavao na samu utrku, taktiku i gume. Koliko sam uvidio tada u to vrijeme su Fastest lap-ovi u utrkama bili oko 4, 5 sekundi sporiji od Pole Position vremena. A prekjučer je Raikkonen-ov F.Lap a ujedno i F.Lap u utrci bio čak brži od onoga koji je Raikkonen odvezao na kraju Q3.
*Koliko su u to vrijeme gume bile tvrde/meke i koliko su puta morali vozači ići u PIT STOP na promjenu guma, npr. u Montrealu a koliko puta u Mađarskoj?
*Jel bilo tada od GOOD YEAR onakvih raspadnih guma kao tokom 1997 budući da je tada (neko vrijeme) sudjelovao i Pirelli u F1?

Pratim od 1996, a nisam uspio nabaviti nikakve ranije utrke pa nemam pojma a zanima me.

3. Odakle potječe riječ bolid? Svi u F1, koliko sam primjetio, na engleskom uvijek kažu ''car'' ili ''racing car''.

Odakle onda taj izraz bolid (kod nas)? Zvuči puno moćnije nego automobil ili trkači automobil.

Pozdrav!

Hvala unaprijed!
1. U biti, Coulthard je bio legalan, Mika, iz nekog razloga, previše otraga. Na gidu vozači imaju na svakoj poziciji ucttanu i jednu tanju crtu koja im je orijentacija za postaviti prednje kotače, tako da prednji rub kotača ne prelazi onu bijeli, glavnu crtu.

2. U to vrijeme nije bilo zaustavljanja u boksovima, osim ako je netko imao neki problem, mehanički ili s gumama. Ali, gume se nisu mijenjale rutinski. Naravno da su taktike non-stop vožnje zahtijevale drugačiji pristup, i omžda malo više mozga. Također, to je razlog zbog kojeg su vremena po krugovima bila sporija. Kad su gume bile nove, auto je bio težak 8s perko 200 litara benzina), a kad je auto postao lagan, gume su već bile dobro istrošene.
Ovo s raspadnim gumama nisam shvatio.

3. Mislim da riječ bolid potječe iz francuskog, gdje originalno znači prijektil ili metak. Vjerojatno niste primijetili, ali ja ja osobno nikad ne koristim tu riječ (ni u pisanju ni u govoru), jer je ne volim. Možda i pod utjecajem engleskog, uvijek korsitim F1 auto. Vjerojatno je siromašnije, ali radi se o nekakvoj iracionalnoj averziji koju si ne mogu izbiti iz glave.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

McLarenMercedes je napisao/la:Mladene, možete li reći šta mislite kako bi funkcionisao vozački par Alonso - Montoya da je Juan Pablo ostao u McLarenu ove sezone?
I još nešto, rekli ste da je za vas ono Alonsovo preticanje Schumachera u 130R najbolje ikada, a šta mislite o onom preticanju u Hungaroringu sa spoljne strane (naravno duel Alonso - Schumacher)? Po mom mišljenju to je Alonso čak izveo bolje nego 2005. u 130R. Hvala.
1) Oni su se dolično privatno slagali, i siguran sam da bi odlično funkcionirali u istoj ekipi.

2) I to je sjajno preticanje, ali je bilo nešto lakše, radi različitih guma po kiši. Plus, naravno, ono u Suzuku je bilo pri 306 na sat (ili 117 metara u sekundi!), dakle neizmjerno zahtjevnije, teže i hrabrije.
puba
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la puba »

Poštovanje gospodin Jergović,

Ovak, koliko Kimi zarađuje godišnje u Ferrariju? Našao sam podatak o 22 mil; negdje 50 mil. ?
Vrlo vijerojatno ste već odgovorili na to pitanje, ali mi se neda tražit ( bar priznam) :D
rindt

Post Postao/la rindt »

McLarenMercedes je napisao/la:Mladene, možete li reći šta mislite kako bi funkcionisao vozački par Alonso - Montoya da je Juan Pablo ostao u McLarenu ove sezone?
1) Oni su se dolično privatno slagali, i siguran sam da bi odlično funkcionirali u istoj ekipi.

2) I to je sjajno preticanje, ali je bilo nešto lakše, radi različitih guma po kiši. Plus, naravno, ono u Suzuku je bilo pri 306 na sat (ili 117 metara u sekundi!), dakle neizmjerno zahtjevnije, teže i hrabrije.
PO meni je opasnije i brže bilo preticanje Renaulta od strane Kimija na toj istoj utrci zadnji krug, iz razloga što je brzina bolida bila sigurno veća, a i jedan veliki razlog, za razliku od Michaela koji nije komplicirao Alonsu, Fisico se opirao do zadnje. I da je nedaj bože došlo do kontakta u tim dvobojima sigurno bi lošije prošao Kimi, što samo govori nevjernim tomama koliko je dobar vozač i koliko mu je srce. Molim za vaš komentar.
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ivan 26 je napisao/la:Pozdrav gosp. Mladene 8)

Imam par pianjaca........
Krenuvsi redom.....1)Da li je po vama Michael Schumacher kriv za onaj "incident" u Monte Carlu prosle godine a da mozete zaboraviti na tren njegove budalastine od prije.
2) Primjetio sam da mnogi veliki vozaci (Senna, Prost.Michael, Alonso,...) rade neke nesportske poteze, to je ukratko jedan moj prijtelj definirao kao da ne mogu prihvatiti poraz pa se sluze svim srestima da dodu do pobjede.....(Senna-Suzuka, Prost-Suzuka, Michael-kada bi krenu zavirsio bih sutra, Alonso-Mađarska...) ili mi primjetimo samo velike vozace a ove malo slabije ne gledamao sa dovoljnom pozornoscu....
3) Jeste li primjetili da se Rosu Brownu(ne znam kao se pise) prosle godine tj. u sezoni prije "pauze" dogodile dvije velike pogreske sa Michaelom, prva je bila za gume na Hungaroringu kada je Michael odusto, a druga je bila u Turskoj kada je povukao Michaela i Massu u isto vrjeme u bok i Alonso ih je ladno ostavio da 5-6 sekundi....

HVALA NA ODGOVORU...
POZDRAV :D
1) Moje mišljenje je uvijek bilo da M Schumacher nije namjerno zaustavio auto u Rascasseu da bi onemogućio sve druge (a najviše Alonsa) u kvalifikacijama da poprave njegovo pole position vrijeme.

2) Veliki vozači vjerojatno imaju nevjarojatno veliki poriv za uspjehom i pobjedama. zato i jesu veliki, i zato i jesu posve beskompromisni, ili, kako veli Niki Lauda, sebični. To je dio paketa. Plus, da, oni jesu puno više u centru pažnje, pa se svaki njihov potez osobito secira.

3) U Mađarskoj Schumacher nije odustao. Ali, da, Brawn je pozivao Schumachera u boks na promjenu guma, ali se dao nagovoriti da će sve biti u redu i sa starima. U Turskoj se slažem da nije trebalo pozivati oba vozača istovremeno. No, vjerojatno se u Ferrariju nisu usuđivali prvo pozvati Schumachera da im poslije ne predbacuju (ili ih ne optuže) za timske odredbe. No, ja bih svakako prvo pozvao Schumachera po nove gume, a poslije raspravljao. Zato mislim da to je bila pogreška.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Alonso

amaster je napisao/la:Gospodine Jergoviću:

Imam jednu zanimljivu usporedbu! Naime radi se o nurburgringu gdje su hamiltona izvadili iz pijeska sa bagerom zato jer mu je bio upaljen motor. Postavio sam link na video kada se Alonsu dogodila slična situacija: Okrenuo se na stazi, samo zadnji kotači su bili u šljunku, jasno se čuje kako radi motor i vidimo Alonsa kako pokazuje sucima da ga poguraju, međutim oni to odbijaju. Zašto?

http://www.youtube.com/watch?v=fojK1fERB-4

I još jedna stvar: Mislite li da hamiltonu previše stvari ide na ruku: Prvo nurburgring, a sada bezvezna kazna njemu u korist.
Zato što suci smiju s bagerom u pijesak samo ako je vozač dao znak da odustaje, ili pristao na sugestiju sudaca da odustaje. Hamilton je imao sreće zato što su u pijesku bili i drugi auti, s ugašenim motorima, vozača koji su, očito, odustali. Njemu nije bio ugašen motor i po pravilima je mogao nastaviti utrku. Suci su ga vratili na stazu, jer ih je to tražio. Ni suci ni Hamilton nisu učinili eksplicitno ništa protiv pravila. Da su ga, međutim, tražili da ugasi motor i da je on to učinio, ni to ne bi bilo protiv pravila.
Hamilton je imao vrlo, vrlo sretnu situaciju, jer nije ugasio motor i jer su u pijesku bili drugi auti zbog kojih je bager mogao u pijesak. To je situiacija koja se dogodi jednom u sto godina, i dogodila se.
Zaključano