Povijest

Povijesne utrke, vozači, timovi, bolidi...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač

Post Postao/la Piquet20 »

sepulctor je napisao/la:
Piquet20 je napisao/la:
schuey je napisao/la:mene to živo zanima,recimo 54. fangio pobjedi u italiji i dobije 8 bodova,a za istu pobjedu u belgiji 9,te sezone na utrci u britaniji oscar gonzalez dobija 8.15 bodova za pobjedu,kak se to odlučivalo,zašto i kako nije mi jasno
Mozda se radilo o nekim bonusima, ili vezano sa duzinom utrke. Ali iskreno govoreci - neznam.
Evo, ovo je pravo pitanje. Tko zna sa sigurnoscu odgovor neka se obavezno javi!
Dobivali su bodove za najbrži krug!
Aha, sad mi je jasno. 1 bod je bio za najbrzi krug, a ako bi vise njih postavilo najbrzi krug onda bi se taj bod dijelio (i zato bi dolazilo do situacije da vozac dobije recimo 0.15 boda bonusa).
Znao sam da ce sepulctor znati odgovor. ;-)

zizi je napisao/la:1988. senna-prost. drugi slučaj ne znam
Tocno :!:
A drugi slucaj je bio puno ranije. ;-)
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Navijam za: odlazak Montezemola
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

@piquet20 ali o.15 bodova ne ide u cijeli bod,a i bilo bi iznimno teško da odvoze njih 6 jednako brzi krug pa makar se i ne mjerio u tisućinkama ko danas. polovični bodovi su mi razumljivi a ovo mi je jedino logično ako su prije priznavali i bodove ako se prije polovice utrke završavalo tj zbog prekida pa neide po pola nego 30 posto iako je to malo vjerojatno. ajmo ljudi ko zna,ubija me ovo
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

schuey je napisao/la:@piquet20 ali o.15 bodova ne ide u cijeli bod,a i bilo bi iznimno teško da odvoze njih 6 jednako brzi krug pa makar se i ne mjerio u tisućinkama ko danas. polovični bodovi su mi razumljivi a ovo mi je jedino logično ako su prije priznavali i bodove ako se prije polovice utrke završavalo tj zbog prekida pa neide po pola nego 30 posto iako je to malo vjerojatno. ajmo ljudi ko zna,ubija me ovo
U Silverstone-u 1954. 7-orica su odvozila isto najbrže vrijeme!
Zašto nisi provjerio?

http://f1-facts.com/results/race/1954/55/classification
Zadnja izmjena: sepulctor, dana/u 12 svi 2008, 15:12, ukupno mijenjano 1 put.
Posjedujem velik izbor F1, Moto GP, Le Mans, WSBK, INDY, WRC i ostalih utrka, te nogometnih i hokej utakmica.
Svi zainteresirani za razmjenu nek se jave na pp.
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

schuey je napisao/la:@piquet20 ali o.15 bodova ne ide u cijeli bod,a i bilo bi iznimno teško da odvoze njih 6 jednako brzi krug pa makar se i ne mjerio u tisućinkama ko danas. polovični bodovi su mi razumljivi a ovo mi je jedino logično ako su prije priznavali i bodove ako se prije polovice utrke završavalo tj zbog prekida pa neide po pola nego 30 posto iako je to malo vjerojatno. ajmo ljudi ko zna,ubija me ovo
Njih 7 je odvozilo isto brz krug. A stvar je u tome da su tadasnji mjerni uredaji koji su se koristili na utrkama imali kao najmanju mjernu jedinicu desetinku sekunde, a na toj utrci (Silverstone '54.) se cini da je najmanja mjerna jedinica bila sekunda :!: i onda normalno da je puno vozaca imalo jednak najbrzi krug.
A 1:7=0.142857..., sto su oni zaokruzili na 0.15.

;-)
slika
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

sepulctor je napisao/la:
U Silverstone-u 1954. 7-orica su odvozila isto najbrže vrijeme!
Zašto nisi provjerio?

http://f1-facts.com/results/race/1954/55/classification
baš sam na toj stranici bio kad sam pregledavo da probam skužit al jednostavno nisam skopčo da 1.50 znači najbrži krug jer mi nije ni palo na pamet da je obračunska jedinica sekunda,mislio sam da je oduvijek bar desetinka,a i onda mi nije išlo u glavu kako se ti bodovi rijetko događali? uglavnom hvala na pojašnjenju ;)
Piquet20 je napisao/la:
Njih 7 je odvozilo isto brz krug. A stvar je u tome da su tadasnji mjerni uredaji koji su se koristili na utrkama imali kao najmanju mjernu jedinicu desetinku, a na toj utrci (Silverstone '54.) se cini da je najmanja mjerna jedinica bila sekunda :!: i onda normalno da je puno vozaca imalo jednak najbrzi krug.
A 1:7=0.142857..., sto su oni zaokruzili na 0.15.

;-)
je,imaš pravo,kao što sam gore napiso,nisam razmišljo na taj način;)
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
Icy
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Crvenog Baruna

Post Postao/la Icy »

tex je napisao/la:imam ja jedno pitanje, ako nije već bilo postavljeno onda me ipravitie
ali već sigurno znate odgovor na to pitanje, nije teško :D

na kojoj stazi, i u kojem zavoju je izletio Schumacher i strgao si nogu. i nije ga bilo veći dio sezone? I koji ga je vozač zamjenio?
1999. Silverstone u zavoju Stowe, zamijenio ga Mika Salo.
Zadnja izmjena: Icy, dana/u 12 svi 2008, 16:24, ukupno mijenjano 1 put.
F1 bez Schumachera je kao atom bez jezgre
slika
Icy
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Icy »

tex je napisao/la:ali koji zavoj?
previdjela sam to pitanje pa sam nadodala ;)
slika
Icy
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Icy »

tex je napisao/la:a šta drugo reći, pa cura zna
a koji Schumijev fan to nezna? :D

Evo jedno lakše i od mene: koji je jedini posthumni svjetski prvak, gdje je poginul i koje godine?
slika
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nicu Rosberga

Post Postao/la Rosby »

icegirl_no1 je napisao/la:

Evo jedno lakše i od mene: koji je jedini posthumni svjetski prvak, gdje je poginul i koje godine?
Jochen Rindt, 1970. g., na talijanskom GP-u!
slika
Icy
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Icy »

rosberg's biggest fan je napisao/la:

Jochen Rindt, 1970. g., na talijanskom GP-u!
:thumbup: još točnije na kvalifikacijama u Parabolici.
slika
keexx
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren-Mercedes

Post Postao/la keexx »

Evo jedno pitanje i od mene:

U kojoj je utrci poredak prvih 6 vozača bio jednak konačnom poretku u svjetskom prvenstvu? To je JEDINI takav slučaj u povijesti.
slika slika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Što je kod tog sudara zanimljivo da mu je neka od hostesa rekla prije starta break leg, što je neka engleska verzija za poželjeti sreću.
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
red_devil
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumacher - Ferrari

Post Postao/la red_devil »

red_devil je napisao/la:Zanima me povijest mjenjača, kako se kretala ;)
BUMP, zar nitko :(
.
sale
Site Admin
Site Admin
Navijam za: F1
Kontakt:

Post Postao/la sale »

red_devil je napisao/la:
Tex, p@rtibrejker, muamert i možda admin ti mogu najviše pomoći - oni su malo više informirani u tehnikalalije ;)
$@Ł€: Tražite prije postanja slika
admin
Site Admin
Site Admin
Navijam za: Nikoga
Kontakt:

Post Postao/la admin »

red_devil je napisao/la:
mogu pomoć, ali mi malo specificiraj, povijest mjenjača općenito ili samo u F1 kako se kretalo to?
The only difference between men and boys is the cost of their toys!
red_devil
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumacher - Ferrari

Post Postao/la red_devil »

Treba mi od kad do kad je manualni, automatski, poluautomatski...
.
admin
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin »

red_devil je napisao/la:Treba mi od kad do kad je manualni, automatski, poluautomatski...
e sad, napamet neznam, ali mislim da automatski nikad nije bilo (ne kažem da nije bilo pokušaja), a ovo ostalo ti mogu istražiti ali mi daj par dana jer sam u gužvi...
The only difference between men and boys is the cost of their toys!
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

admin je napisao/la:
red_devil je napisao/la:Treba mi od kad do kad je manualni, automatski, poluautomatski...
e sad, napamet neznam, ali mislim da automatski nikad nije bilo (ne kažem da nije bilo pokušaja), a ovo ostalo ti mogu istražiti ali mi daj par dana jer sam u gužvi...
automatski pocetkom 90-ih...po nekim podacima cak 89.
a na poluautomatski su presli kada su dosta high-tech stvari zabranili - '94. ako se ne varam...

inace imas o svemu tome mislim pod podforumom tehnologija...posluzi se malo trazilicom ;-)
slika
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

Piquet20 je napisao/la:
admin je napisao/la:
automatski pocetkom 90-ih...po nekim podacima cak 89.
a na poluautomatski su presli kada su dosta high-tech stvari zabranili - '94. ako se ne varam...

inace imas o svemu tome mislim pod podforumom tehnologija...posluzi se malo trazilicom ;-)
Hm, nije baš tak.

Ferrari 640 iz 1989. je prvi bolid s poluautomatskim mjenjačem (vidi moj topic STAZE - Nizozemska - SAD pod Portugal). Sigurno je bilo i prije pokušaja sa full automatikom (mislim da sam o tome čitao u nekom Autopartneru). Isto tako, čini mi se da je Lotus početkom 80-ih nešto brljao s poluautomatikom.
No, oficijelno, u utrkama, Ferrari 640 je prvi. 1991. Williams FW14 je to dobio, a 1992. na Interlagosu McLaren MP4/7A, 1993. Benetton B193B i još poneki. Mislim da su do 1996. svi imali poluautomatske mjenjače.
Dok je full automatska opcija bila omogućena 1993. Williamsu i McLarenu, no nisam siguran koliko su oni to uopće koristili...
Posjedujem velik izbor F1, Moto GP, Le Mans, WSBK, INDY, WRC i ostalih utrka, te nogometnih i hokej utakmica.
Svi zainteresirani za razmjenu nek se jave na pp.
zvjerko
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Pirelli i DRS

Post Postao/la zvjerko »

Prvo da raščistimo šta je poluautomatski/automatski mjenjač u f1. Sam mjenjač nema ništa zajedničko sa klasičnim automatskim mjenjačima nama poznatim iz serijskih vozila. To je klasični mehanički mjenjač potpomognut elektrohidraulikom, dakle, za promjenu brzine nemaš mehaničku polugu već prekidač. U početku je ideja bila omogućiti vozaču da cijelo vrijeme ima obje ruke na volanu. Daljnjim razvojem elektronika je preuzimala sve više posla na sebe i dolazimo do trenutka kada taj isti mjenjač možemo nazvati automatskim. Elektronika je mogla mijenjati brzine na više/niže shodno brzini i optimalnom području okretaja motora ali vozač je u (gotovo) svakom trenutku mogao utjecati polugama iza volana. Istina je i da neke ekipe (vozači) to nisu koristili npr Sato u BAR-u je često "spalio" motor šaltanjem na niže i pritom tjerao motor u "nezdrave" okretaje. Najbolji primjer rada mjenjača u full automatic modu je lounch controll. Dakle, mehanički do `89 , poluautomatski/automatski do danas s tim šta je full auto zabranjen prije dvije (valjda) godine.
Ovo je ugrubo i sorry što ne nabacujem točne podatke tipa tko i kada.

@admin/mod pitanje je postavljeno ovdje pa sam tu i postao, ako smatrate da treba prebaciti...
SA face

Post Postao/la SA face »

Piquet20 je napisao/la:
SA face je napisao/la:
Piquet20 je napisao/la:
Ali pitanje kada je McLaren dogovorio taj posao sa Firestonom (Bridgestonom) jer je upravo McLaren bio prvi od vecih timova koji je odlucio preci sa Goodyear na Bridgestone, i moguce da su vec tada dogovorili suradnju (prije nego je McLaren presao na Michelin). ;-)

DA, NA TO NISAM MISLIO

A sad da ja postavim jedno pitanje: koje godine i na kojoj utrci su vozaci jedini put u povijesti na pobjednickom postolju slavili ispijanjem pive, a ne sampanjca?
aUSTRALIJA '88
AutoCAD, MAX Studio, Corel, Photoshop ni sam vise neznam u kojem sam programu...
G. Villeneuve, Kanada, 1978

Da vam pomognem - nije Australija i prije '88.

@ SA face: Ovo "DA, NA TO NISAM MISLIO" si vjerojatno ti napisao, ali ispada kao da sam ja jer si krivo quotao. Btw: sigurno radis u Officeu ili AutoCADu kada imas ukljucena velika slova. ;-)
neprijatelj nikad nespava
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

SA face je napisao/la:
Piquet20 je napisao/la:
SA face je napisao/la: aUSTRALIJA '88
AutoCAD, MAX Studio, Corel, Photoshop ni sam vise neznam u kojem sam programu...

@ SA face: Ovo "DA, NA TO NISAM MISLIO" si vjerojatno ti napisao, ali ispada kao da sam ja jer si krivo quotao. Btw: sigurno radis u Officeu ili AutoCADu kada imas ukljucena velika slova. ;-)
wtf?
Piquet20
Svjetski prvak
Svjetski prvak

SA face je napisao/la:
Piquet20 je napisao/la:
SA face je napisao/la: aUSTRALIJA '88

Tocno SA face...ali daj se koncentriraj kada quotas ;-)
Inace, piva je bila Labatt. ;-)

I imas jos neka neodgovorena pitanja...

p.s.kuzim te jer sam i ja u AutoCAD-u pa imam slicnih problema...
slika
SA face

Post Postao/la SA face »

keexx je napisao/la:Evo jedno pitanje i od mene:

U kojoj je utrci poredak prvih 6 vozača bio jednak konačnom poretku u svjetskom prvenstvu? To je JEDINI takav slučaj u povijesti.

Ovo pojma nemam
Inace rendam neke slike i drogiram se kospicama i sjemenkama suncokreta pa sam malo le deconcetration :oops:
neprijatelj nikad nespava
keexx
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren-Mercedes

Post Postao/la keexx »

SA face je napisao/la:
keexx je napisao/la:Evo jedno pitanje i od mene:

Ovo pojma nemam
Inace rendam neke slike i drogiram se kospicama i sjemenkama suncokreta pa sam malo le deconcetration :oops:
Evo onda malo pomoći....Bilo je to pred više od 30 godina... ;)
slika slika
Odgovori