user je napisao/la:Postovani Mladene Jergovicu sta mislite o Didier Pironiu kao vozacu, osobi? Mislim da ga neki nepravedno smatraju najomrazenijom osobom u historiji automoto sporta ponajvise okrivljujuci ga za smrt Gillesa Vileneuva. Ni meni nije omiljeni vozac, ali mislim da je ono u Zolderu ipak trkaci incident a ne njegova krivica? Sta vi o tome mislite?
Didier Pironi apsolutno nije bio kriv za nesreću Villeneuvea u Zolderu.On je već bio odvezao svoje kvalifikacijske krugove i u tom je trenutku bio desetinku brži od Villeneuvea. Zbog toga je ovaj grizao toliko jako na tim kvalifikacijskim gumama od samo jednog kruga. To je bila posljednja šansa da bude brži od Pironija, u toj prvoj utrci nakon Imole.
Je li Pironi kriv za bilo što u Imoli, teško je reći. Villeneuve je tvrdio da je u utrci trebao pobijediti on, da je takav bio dogovor s ekipom, da je ekipa čak obavještavala vozače da ostanu na svojim pozicijama (dok je Villeneuve vodio). Pironi se toga nije držao, već je vozio utrku za pobjedu, i na kraju i je pobijedio. Villeneuve je poslije utrke bio strašno ljut, ali činjenica je da nitko iz Ferrarija nije u ta dva tjedna prije Zoldera rekao ništa o tome kako je Pironi izigrao neki dogovor. A poslije Zoldera je, naravno, sve bilo besmisleno...
Pironi je, inače, bio jako solidan vozač. Osobito mu je dobra sezona bila 1980. kad je u Ligieru bio bolji od Jacquesa Laffitea, i svojim vožnjama osigurao angažman za Ferrari u 1981. i 1982. Prva godine s crvenima nije bila dobra, ali 1982. je Pironi bio na odličnom putu da postane prvi francuski svjetski prvak. Gotovo je sigurno da bi se to dogodilo da nije imao onu groznu nesreću u Hockenheimu koja je prekinula njegovu karijeru.
Baš sam neki dan u Parizu razgovarao s nekim ljudima koji su ga dobro poznavali. Oni tvrde da je Pironi do kraja života (tj. do 1987. kad je poginuo u nesreći brzinskim čamcima) bio uvjeren kako nije učinio ništa krivo u Imoli, i kako nikome nije više nego njemu krivo što je u Zolderu Villeneuuve poginuo mrzeći ga.