Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

rs28 je napisao/la:imam jedno pitanje ako ste pratili testiranje i proslu utrku vremena po krugu renault ne izgleda lose mozda u monaku naprave neso vise.
Da, u Paul Ricardu je Renault bio dosta dobar. Ali, testiranja nisu, kao što znamo, posve pouzdani pokazatelj.
Međutim, u pravu ste za Barcelonu. Kovalainen je praktički bio jednako brz u utrci kao vozači McLarena. Jedino je Massa bio klasa za sebe. Da, znamo da je Renault bio na 3 stopa (pa, dakle, uvijek nešto lakši), ali je svejedno utrka Kovalainena bila vrlo impresivna. Ona Fisichelle već malo manje, ali za to sigurno nije kriv Renault.
Pat Symonds je, to uvijek ponavljam, jedan od dva ili tri najgenijalnija inženjera u Formuli 1 danas. Zato nije čudno da Renault na kraju uvijek ispliva iz problema. Na stazama koje Kovalainen poznaje, on će (a ne Fisichella) pokazati koliko auto trenutno stvarno vrijedi.
rs28
Ja sam: Vozač
Navijam za: alonso

Post Postao/la rs28 »

Mladen Jergović je napisao/la:
rs28 je napisao/la:imam jedno pitanje ako ste pratili testiranje i proslu utrku vremena po krugu renault ne izgleda lose mozda u monaku naprave neso vise.
Da, u Paul Ricardu je Renault bio dosta dobar. Ali, testiranja nisu, kao što znamo, posve pouzdani pokazatelj.
Međutim, u pravu ste za Barcelonu. Kovalainen je praktički bio jednako brz u utrci kao vozači McLarena. Jedino je Massa bio klasa za sebe. Da, znamo da je Renault bio na 3 stopa (pa, dakle, uvijek nešto lakši), ali je svejedno utrka Kovalainena bila vrlo impresivna. Ona Fisichelle već malo manje, ali za to sigurno nije kriv Renault.
Pat Symonds je, to uvijek ponavljam, jedan od dva ili tri najgenijalnija inženjera u Formuli 1 danas. Zato nije čudno da Renault na kraju uvijek ispliva iz problema. Na stazama koje Kovalainen poznaje, on će (a ne Fisichella) pokazati koliko auto trenutno stvarno vrijedi.
hvala na odgovoru
Schumy1
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Schumacher_Massa
Kontakt:

Post Postao/la Schumy1 »

Gospodine Jergović što vi mislite o ovom prijedlogu Mosleya o uvođenju 2.2 litrenih V6 turbo motora?
Ja mislim da to nije dobro za F1 jer bi je unazadilo.
slika

Schumy 4ever!!!!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Schumy1 je napisao/la:Gospodine Jergović što vi mislite o ovom prijedlogu Mosleya o uvođenju 2.2 litrenih V6 turbo motora?
Ja mislim da to nije dobro za F1 jer bi je unazadilo.
Slažem se. Nije mi previše jasno to Mosleyevo gnjavljenje o povezanosti cestovnih auta i Formule 1. Da, OK, neki izumi iz Formule 1 su kasnije uvedeni i kod običnih automobila, ali ne vidim zašto bi Formula 1 morala imati ikakve veze s običnim prometom. Radi se o sportskom natjecanju, koja funkcionira samo za sebe. To je kao da velimo da sada moramo svi trčati u školu ili na posao zato jer postoji trčanje u atletici. Zbilja ne vidim neku povezanost.
Moje je mišljenje da si Mosley peca političke (i financijske) poene. Uvijek mu je to bilo važno, i bit će. Bezveznjak.
Marko FF
Navijam za: Nikoga

komentatori

Post Postao/la Marko FF »

pozdrav Mladenu i svima, novi sam ovdje iako već dugo pratim događanja sada sam se odlučio piključiti. Jednostavno pitanje za početak, iskreno šta mislite o našim komentatorima za vrijeme utrke? kolega Blažičko i ostali
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Gospodine Mladene!

Mene zanima kako se u Hrvatskoj mogu početi voziti nekakve auto utrke.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: potraga za snimkama F1

blazenko je napisao/la::badgrin: Poštovani! Izuzetno poštujem Vaše veliko znanje o F1 i veliki sam poklonik toga sporta. Molim da mi odgovorite da li bi se negdje mogle pronaći snimke sa utrkama velikog majstora Michaela Schumachera? Hvala i svako dobro!!
Kao što veli čovjek, ako želuite downloadati, ima svega na internetu. Ako želite duže komade ili cijele utrke, potražite razne kompilacije u (britanskim ili njemačkim) specijaliziranim autosport knjižarama. Ja znam dvije u Engleskoj: Chater's i Motor Books. Morat ćete na Google, jer ne znam adrese.
Posljednja opcija (ali neprihvatljivo skupa) je FOM. To ne preporučujem.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: komentatori

Marko FF je napisao/la:pozdrav Mladenu i svima, novi sam ovdje iako već dugo pratim događanja sada sam se odlučio piključiti. Jednostavno pitanje za početak, iskreno šta mislite o našim komentatorima za vrijeme utrke? kolega Blažičko i ostali
Iskreno, mislim da su najbolji koje smo do sada imali.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Kenny je napisao/la:Gospodine Mladene!

Mene zanima kako se u Hrvatskoj mogu početi voziti nekakve auto utrke.
Da vam budem full iskren, ja vam i nisam neki ekspert za (današnji) auto-sport u Hrvatskoj. Malo sam dugo izbivao, pa sam se malo pogubio.
Onak teoretski, ovisno o tome koliko imate godina, i novaca: uvijek je dobro početi s go-kartima, i onda se poslije možda prebaciti na neki od monotype kupova.
Ali, mislim da bolji odgovor može dati netko s ovog foruma tko više prati zbivanja u ovoj zemlji.
user

Post Postao/la user »

Pitanje za Mladena, da li ste imali priliku upoznati Zanardia i sta mislite o njemu. Covjek je cini mi se bio u vodstvu kada je imao onaj strasan udes i morao na amputaciju nogu, ali to ga nije sprijecilo da ide na rehabilitaciju i da se ponovo nastavi utrkivati.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

user je napisao/la:Pitanje za Mladena, da li ste imali priliku upoznati Zanardia i sta mislite o njemu. Covjek je cini mi se bio u vodstvu kada je imao onaj strasan udes i morao na amputaciju nogu, ali to ga nije sprijecilo da ide na rehabilitaciju i da se ponovo nastavi utrkivati.
Zanardija sam upoznao u Monzi 1993., dva tjedna nakon njegove prilično strašne nesreće u zavoju Eau Reouge u Belgiji. Alex više nije vozio (za Lotus) te godine, ali se pojavio u Monzi kao gledatelj. O toj vam nesreći mogu reći samo to da je Alex još u Monzi imao posve crvene bjeloočnice, kao posljedica centrifugalnih sila pri nesreći u Spa!
Ali, to je sjajan tip koji je kasnije napravio veliku karijeru u Americi, i onda nastradao u Njemačkoj. Posve u skladu s njegovim karakterom, on se danas ponaša kao da je sve posve OK, kao da nije izgubio obje noge. Njegova knjiga ˝My Story˝ možda je najljepši priručnik (nakon one Lancea Armstronga) o ljubavi prema životu kojeg je napisao jedan sportaš.
user

Post Postao/la user »

user je napisao/la:Pitanje za Mladena, da li ste imali priliku upoznati Zanardia i sta mislite o njemu. Covjek je cini mi se bio u vodstvu kada je imao onaj strasan udes i morao na amputaciju nogu, ali to ga nije sprijecilo da ide na rehabilitaciju i da se ponovo nastavi utrkivati.
Zanardija sam upoznao u Monzi 1993., dva tjedna nakon njegove prilično strašne nesreće u zavoju Eau Reouge u Belgiji. Alex više nije vozio (za Lotus) te godine, ali se pojavio u Monzi kao gledatelj. O toj vam nesreći mogu reći samo to da je Alex još u Monzi imao posve crvene bjeloočnice, kao posljedica centrifugalnih sila pri nesreći u Spa!
Ali, to je sjajan tip koji je kasnije napravio veliku karijeru u Americi, i onda nastradao u Njemačkoj. Posve u skladu s njegovim karakterom, on se danas ponaša kao da je sve posve OK, kao da nije izgubio obje noge. Njegova knjiga ˝My Story˝ možda je najljepši priručnik (nakon one Lancea Armstronga) o ljubavi prema životu kojeg je napisao jedan sportaš.
Malo sam samarao youtube.com i nasao ova dva zanimljiva clipa o njemu, ne znam da li ste imali priliku gledati ovu emisiju (ako niste isplati se pogledati ;) ) mislim da se stvarno moze vidjeti kako se radi o jednom stvarno velikom covjeku.

Alex Zanardi on Late Show with David Letterman
http://youtube.com/watch?v=gDJ4Dwt1h2c& ... ed&search=

Alex Zanardi on the Late Show with David Letterman - Part 2
http://youtube.com/watch?v=oknye0LfSqY& ... ed&search=
rindt

Post Postao/la rindt »

Gospodine Mladene ! Idem ovaj vikend na utrku u Monaco i imam jedno pitanje. Pošto nisam nikad bio na utrci u Monte Carlu zanima me da li na stazi postoji "F1 selo" nešto kao u Imoli, gdje se mogu kupit suveniri a ako ne gdje to mogu učinit na stazi ili oko nje ? hvala na odgovoru ?
slika
prljavi harry
Početnik
Početnik

Post Postao/la prljavi harry »

Da vas i ja zagnjavim sa jednim pitanjem. Što mislite o Damonu Hillu kao vozaču? (vraćamo se malo u prošlost) Navijao sam za njega jer je u godinama iz Williamsa bio glavni rival meni jako omraženom Schumiju. Ipak, objektivan sam i znam da nije bio baš vrhunski vozač, što je kasnije još više došlo do izražaja (Jordan). Vaše mišljenje...
Čovjek mora biti svjestan svojih ograničenja.
47
Moderator
Moderator
Navijam za: Crveno
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

Ajde da i ja priupitam nešto.

Vidio sam neki dan na dnevniku, kratki prilogić samo, da je gospodin IVAN VANJA FRANČIŠKOVIĆ (meni skroz nepoznat) napisao knjigu 'Grobnik via Opatija' o autosportu u hrvata.
Pa me samo zanima, ako znate, da ubacite koju riječ o knjizi i autoru.

Unaprijed hvala,
47
slika
rs28
Navijam za: alonso

Post Postao/la rs28 »

gos Jergovic imam jedno cudno pitnje ako imate infomaciju koj je najbolji plasman minardija hvala
47
Moderator
Moderator
Navijam za: Crveno
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

rs28 je napisao/la:gos Jergovic imam jedno cudno pitnje ako imate infomaciju koj je najbolji plasman minardija hvala
haha, to ti je najbolje pitat sennu :)

jel nije webber bio 6 u australiji jedne godine? ispravite me ako griješim (vjerovatno)
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rindt je napisao/la:Gospodine Mladene ! Idem ovaj vikend na utrku u Monaco i imam jedno pitanje. Pošto nisam nikad bio na utrci u Monte Carlu zanima me da li na stazi postoji "F1 selo" nešto kao u Imoli, gdje se mogu kupit suveniri a ako ne gdje to mogu učinit na stazi ili oko nje ? hvala na odgovoru ?
Ne postoji selo kao u Imoli, prije svega jer je Monte Carlo (ili točnije, Monako) sam velik kao to selo. Ali, nema frke: postoji bezbroj dućana i štandova gdje se mogu kupiti sve moguće stvari. Jedna ulica (Rue Grimaldi), koja ide paralelno sa startno-ciljnom ravninom, zapravo se cijela sa svim svojim dućanima pretvori u veliki F1 dućan. Uživajte.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

prljavi harry je napisao/la:Da vas i ja zagnjavim sa jednim pitanjem. Što mislite o Damonu Hillu kao vozaču? (vraćamo se malo u prošlost) Navijao sam za njega jer je u godinama iz Williamsa bio glavni rival meni jako omraženom Schumiju. Ipak, objektivan sam i znam da nije bio baš vrhunski vozač, što je kasnije još više došlo do izražaja (Jordan). Vaše mišljenje...
Damon je bio jedan od onih vrlo dobrih vozača iz klase koju bih zvao ˝dobar koliko mu je dobar auto˝. Dakle, kad se našao (zahvaljujući odličnim test doprinosima i odlasku Mansella krajem 1992.) u Williamsu 1993., Hill je odmah postao velika zvijezda i počeo vrlo uvjerljivo pobjeđivati te iste sezone. Iduće godine je trebao biti pravi drugi vozač uz Sennu, ali je nakon Imole postao glavni vozač Williamsa i za dlaku izgubio naslov prvaka na kraju godine. Ovo više govori o tome koliko je FW16 bio dobar auto, nego o tome koliko je dobar bio Hill. 1995. Damon je u briljantnom autu bio posve zasjenjen od M Schumachera u nešto malo manje briljantnom Benetton-Renaultu. I konačno, kad je 1996. M Schumacher otišao u (tada slabi) Ferrari, Damon je uspio osvojiti naslov prvaka, ali i to je gotovo izgubio protiv Jacquesa Villeneuvea u identičnom Williamsu.
Sve nakon toga ne vrijedi niti spominjati (da, znam za Spa 1998.) jer - auti više nisu bili u klasi Williamsa.
Dakle sve u svemu, Damon je imao odličnih utrka (recimo, Suzuka 1994. po kiši), ali nije bez vraga na kraju dobio nogu iz Williamsa. Frank i Patrick su ljudi koji na pet kilometara nanjuše kad jedan vozač nije klasa kakva su mislili da je, i onda ga se riješe.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

47 je napisao/la:Ajde da i ja priupitam nešto.

Vidio sam neki dan na dnevniku, kratki prilogić samo, da je gospodin IVAN VANJA FRANČIŠKOVIĆ (meni skroz nepoznat) napisao knjigu 'Grobnik via Opatija' o autosportu u hrvata.
Pa me samo zanima, ako znate, da ubacite koju riječ o knjizi i autoru.

Unaprijed hvala,
47
Vanja je oduvijek vezan uz Rijeku, Opatiju i Grobnik. Kad su na Preluci i kasnije Grobniku bile vožene moto urtke za svjetsko prvenstvo one je bio službeni komentator za gledatelje uz stazu. Vrlo dobar i kompetentan poznavaoc svega o čemu je govorio, i alfa i omega riječkog auto-moto sporta.
Knjigu (još) nisam vidio, ali imam doma njegovu raniju knjigu ˝Velike nagrade˝ koja obrađuje istu tematiku, dakle povijest utrka na Preluci i Grobniku. Sjajan dokument.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rs28 je napisao/la:gos Jergovic imam jedno cudno pitnje ako imate infomaciju koj je najbolji plasman minardija hvala
Najbolje rezutate za Minardi postizao je Talijan Pierluigi Martini koji je dva puta bio četvrti 1991. (u Imoli i Estorilu) s modelom M191, pogonjenim Ferrarijevim V12 motorom. Možda treba spomenuti i drugo mjesto u startnom poretku, opet Martijnija, ali u Phoneixu 1990., s modelom M189, ovaj put s Cosworthom V8.
Minardi je jednom vodio Grand Prix utrku - jedan krug u Estorilu 1991. (s Martinijem), nakon što su veliki otišli u boksove.
Usput, Webber je u Melbourneu 2002. bio peti, što je, naravno, jedan od boljih Minardijevih rezultata uopće.
rindt

Post Postao/la rindt »

prljavi harry je napisao/la:Da vas i ja zagnjavim sa jednim pitanjem. Što mislite o Damonu Hillu kao vozaču? (vraćamo se malo u prošlost) Navijao sam za njega jer je u godinama iz Williamsa bio glavni rival meni jako omraženom Schumiju. Ipak, objektivan sam i znam da nije bio baš vrhunski vozač, što je kasnije još više došlo do izražaja (Jordan). Vaše mišljenje...
Damon je bio jedan od onih vrlo dobrih vozača iz klase koju bih zvao ˝dobar koliko mu je dobar auto˝. Dakle, kad se našao (zahvaljujući odličnim test doprinosima i odlasku Mansella krajem 1992.) u Williamsu 1993., Hill je odmah postao velika zvijezda i počeo vrlo uvjerljivo pobjeđivati te iste sezone. Iduće godine je trebao biti pravi drugi vozač uz Sennu, ali je nakon Imole postao glavni vozač Williamsa i za dlaku izgubio naslov prvaka na kraju godine. Ovo više govori o tome koliko je FW16 bio dobar auto, nego o tome koliko je dobar bio Hill. 1995. Damon je u briljantnom autu bio posve zasjenjen od M Schumachera u nešto malo manje briljantnom Benetton-Renaultu. I konačno, kad je 1996. M Schumacher otišao u (tada slabi) Ferrari, Damon je uspio osvojiti naslov prvaka, ali i to je gotovo izgubio protiv Jacquesa Villeneuvea u identičnom Williamsu.
Sve nakon toga ne vrijedi niti spominjati (da, znam za Spa 1998.) jer - auti više nisu bili u klasi Williamsa.
Dakle sve u svemu, Damon je imao odličnih utrka (recimo, Suzuka 1994. po kiši), ali nije bez vraga na kraju dobio nogu iz Williamsa. Frank i Patrick su ljudi koji na pet kilometara nanjuše kad jedan vozač nije klasa kakva su mislili da je, i onda ga se riješe.
Ispričavam se što ću bit slobodan pa upast u riječ. Čini mi se da je najbolja utrka Damona Hilla 1997 na velikoj nagradi Madžarske kada je vodio do pred sam kraj utrke, onda je navodno zbog kvara na mjenjaču izgubio vodeću poziciju i došao kao drugi. Ne toliko radi plasmana, već zbog toga što je u tada jadnom Arowsu kao rijetko do tad pokazao da ima "muda", što je naravno zasluga i staze na kojoj se vozilo.

Pozdrav i isprika još jednom.
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rindt je napisao/la:
Ispričavam se što ću bit slobodan pa upast u riječ. Čini mi se da je najbolja utrka Damona Hilla 1997 na velikoj nagradi Madžarske kada je vodio do pred sam kraj utrke, onda je navodno zbog kvara na mjenjaču izgubio vodeću poziciju i došao kao drugi. Ne toliko radi plasmana, već zbog toga što je u tada jadnom Arowsu kao rijetko do tad pokazao da ima "muda", što je naravno zasluga i staze na kojoj se vozilo.

Pozdrav i isprika još jednom.
Nema nikakve potrebe za ispričavanjem, na ovom dijelu foruma. Apsolutno ste u pravu. Treba jedino reći da je Damon u toj utrci (znam jer sam bio tada tamo) uživao izuzetan sklop okolnosti. Auto je bio OK, ali još više Bridgestone gume, koje su po prašini i vrućini Hungaroringa, s tom šasijom, jednostavno radile perfektno. I da, naravno da je Damon tu odradio sjajan posao. On voli tu stazu: tu je pobijedio prvi out u Formuli 1.
user

Post Postao/la user »

Postovani Mladene Jergovicu sta mislite o Didier Pironiu kao vozacu, osobi? Mislim da ga neki nepravedno smatraju najomrazenijom osobom u historiji automoto sporta ponajvise okrivljujuci ga za smrt Gillesa Vileneuva. Ni meni nije omiljeni vozac, ali mislim da je ono u Zolderu ipak trkaci incident a ne njegova krivica? Sta vi o tome mislite?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

user je napisao/la:Postovani Mladene Jergovicu sta mislite o Didier Pironiu kao vozacu, osobi? Mislim da ga neki nepravedno smatraju najomrazenijom osobom u historiji automoto sporta ponajvise okrivljujuci ga za smrt Gillesa Vileneuva. Ni meni nije omiljeni vozac, ali mislim da je ono u Zolderu ipak trkaci incident a ne njegova krivica? Sta vi o tome mislite?
Didier Pironi apsolutno nije bio kriv za nesreću Villeneuvea u Zolderu.On je već bio odvezao svoje kvalifikacijske krugove i u tom je trenutku bio desetinku brži od Villeneuvea. Zbog toga je ovaj grizao toliko jako na tim kvalifikacijskim gumama od samo jednog kruga. To je bila posljednja šansa da bude brži od Pironija, u toj prvoj utrci nakon Imole.
Je li Pironi kriv za bilo što u Imoli, teško je reći. Villeneuve je tvrdio da je u utrci trebao pobijediti on, da je takav bio dogovor s ekipom, da je ekipa čak obavještavala vozače da ostanu na svojim pozicijama (dok je Villeneuve vodio). Pironi se toga nije držao, već je vozio utrku za pobjedu, i na kraju i je pobijedio. Villeneuve je poslije utrke bio strašno ljut, ali činjenica je da nitko iz Ferrarija nije u ta dva tjedna prije Zoldera rekao ništa o tome kako je Pironi izigrao neki dogovor. A poslije Zoldera je, naravno, sve bilo besmisleno...
Pironi je, inače, bio jako solidan vozač. Osobito mu je dobra sezona bila 1980. kad je u Ligieru bio bolji od Jacquesa Laffitea, i svojim vožnjama osigurao angažman za Ferrari u 1981. i 1982. Prva godine s crvenima nije bila dobra, ali 1982. je Pironi bio na odličnom putu da postane prvi francuski svjetski prvak. Gotovo je sigurno da bi se to dogodilo da nije imao onu groznu nesreću u Hockenheimu koja je prekinula njegovu karijeru.
Baš sam neki dan u Parizu razgovarao s nekim ljudima koji su ga dobro poznavali. Oni tvrde da je Pironi do kraja života (tj. do 1987. kad je poginuo u nesreći brzinskim čamcima) bio uvjeren kako nije učinio ništa krivo u Imoli, i kako nikome nije više nego njemu krivo što je u Zolderu Villeneuuve poginuo mrzeći ga.
Zaključano