Utrke 2012 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
F1NAC
Moderator
Moderator
Ja sam: Vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: VN SAD-a, Circuit of The Americas, 16-18.11.2012.

Post Postao/la F1NAC »

pa ovdje je webber promasio izlaz iz Stavelota i tako je bio sporiji i laki plijen za Barichella ..
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

padobranac je napisao/la:a što sa ovime onda.
ovo pobija i teoriju idealne putanje i teoriju praćenja bolida kroz brzi zavoj

http://www.youtube.com/watch?v=ZYN-4E_w2wg" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaš što ti je kolega F1NAC napisao, ovo ne pobija ništa. Webber je promašio skroz prethodni zavoj, razlika u brzini je bila ogromna i nije bilo problema za Barrichella. Pogledaj radije onboard snimke sa bolida koji prati ovog ispred kroz Maggots/Beckets na Silveru, S zavoje u Suzuki ili npr. onu lijevo-desno kombinaciju u Kini ili Maleziji. Uvijek se ovaj iza malo odmakne (naravno ne svojom voljom) jer gubi prednji downforce, više mu klizi prednji kraj i uništava gume. Radije pričekaju pravac pa na njemu prođu
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
padobranac
Početnik
Početnik

Post Postao/la padobranac »

ja opet kontriram da pogledate highlightse sa spa (ovaj video sam slučajno odabrao, nisam posebno gledao što se događa) i vidjet ćete da je 90% pretjecanja nakon eau rougea i nakon dijela prije autobusne stanice (gdje ovaj iza ako je brži već bude skroz na mjenjaču i prije nego se staza izravna prije same šikane, kao i nakon eau rougea uostalom jer ako pratite pretjecanja, tko je brži nadoknadi kroz sam eau rouge 2-3 dužine bolida prije nego se staza izravna). nisu svi brzi zavoji isti (i to treba znat projektirat da možda omogući male razlike u brzini prolaska kroz zavoj sa različitim putanjama) i nisu svi jednako brzi, ja prije svega mislim na one koji se prolaze punim gasom u 6. ili 7. brzini. takvi ultra brzi zavoji su po mom mišljenju puno učinkovitiji za pretjecanje nego ravnice (i puno su atraktivnija pretjecanja)
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

padobranac je napisao/la:ja opet kontriram da pogledate highlightse sa spa (ovaj video sam slučajno odabrao, nisam posebno gledao što se događa) i vidjet ćete da je 90% pretjecanja nakon eau rougea i nakon dijela prije autobusne stanice (gdje ovaj iza ako je brži već bude skroz na mjenjaču i prije nego se staza izravna prije same šikane, kao i nakon eau rougea uostalom jer ako pratite pretjecanja, tko je brži nadoknadi kroz sam eau rouge 2-3 dužine bolida prije nego se staza izravna). nisu svi brzi zavoji isti (i to treba znat projektirat da možda omogući male razlike u brzini prolaska kroz zavoj sa različitim putanjama) i nisu svi jednako brzi, ja prije svega mislim na one koji se prolaze punim gasom u 6. ili 7. brzini. takvi ultra brzi zavoji su po mom mišljenju puno učinkovitiji za pretjecanje nego ravnice (i puno su atraktivnija pretjecanja)
ja bih se djelomično složio.
po meni je najbolje da nakon brzog zavoja ide pravac
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

F1 teams get extra set of hard tyres for first practice at Austin
Formula 1 teams will have an extra set of hard tyres at their disposal for Friday practice for this weekend's United States Grand Prix.

Pirelli, which is taking the medium and hard tyres to the Austin race, will give the teams the chance to get additional running and get familiarised with the new circuit, where Formula 1 will compete for the first time.

Pirelli said the initial information for the 5.515-kilometre track suggests the surface will be quite smooth.

Motorsport boss Paul Hembery believes the Circuit of the Americas will be one of the biggest challenges for the tyre manufacturer this year.

"Stepping into the unknown is a situation that we are used to: last season the majority of tracks were completely new to us," he said.

"We've chosen the hard and the medium compounds as we think it will be quite a demanding track, based on the asphalt samples and simulation data we have gathered.

"Naturally we've leaned towards a slightly more conservative choice in order to cover every possibility at a brand new circuit, but the tyre choice in Abu Dhabi was also conservative and yet we saw one of the most exciting races of the year."
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ma brzo zavoji su zeznuti. Ubija ti downforce ako si blizu (koji je važan samim time što je brzina velika) i to je frustrirajuće. Cuky je prije opisao zašto u sporim zavojima ima više prednosti, mogućnosti. A Tilke je (ili netko tko se time bavi-nisam skroz siguran) baš u jednom intervjuju govorio kako je ideja da ravnica ide nakon sporog lakat zavoja. Tako pokušavaju napraviti "dio za preticanje". Koliko ja kužim, tu se potpuno ne uklapa ideja DRS-a jer se on može koristiti (tj. iskoristiv je) tek na velikim brzinama. Sad sam se sjetio - ne Njemačka, nego Mađarska je to dobro pokazala.
Samo neka se trkaju.
padobranac
Početnik
Početnik

ja ne mislim da je tako jer ako se ne varam, miti jedna staza sa lakat zavojem prije pravca ne omogućava pretjecanje, čak sa DRS-om je gotovo znanstvena fantastika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

padobranac je napisao/la:ja ne mislim da je tako jer ako se ne varam, miti jedna staza sa lakat zavojem prije pravca ne omogućava pretjecanje, čak sa DRS-om je gotovo znanstvena fantastika
Ovako na pamet Canada poslje onog lakat zavoja i bez DRSa omogućava prestizanja
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Barry
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Barry »

Kenny je napisao/la:
padobranac je napisao/la:ja ne mislim da je tako jer ako se ne varam, miti jedna staza sa lakat zavojem prije pravca ne omogućava pretjecanje, čak sa DRS-om je gotovo znanstvena fantastika
istina.
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Kenny je napisao/la:
prije lakat zavoja je kratki pravac prije kojeg dolazi brzi zavoj i ključno je na tom kočenju se približiti. upravo ti flat-out ili skoro pa flat -out zavoji su nešto što ja mislim je ključno za preticanje. znači flat-out zavoj+malo pravca+ spori zavoj s kočenjem, tim redoslijedom i to je recept za preticanje i bez DRS-a.
evo primjera:
- spa: eau-rouge+kemmel+les combes i blanchimont + pravac nakon + kočenje za šikanu
- suzuka: 130R+kratki pravac nakon+ casio šikana
- melbourne: zavoji 11-12 + pravac+kočenje za zavoj 13
- interlagos: zavoji 13-14-15 + startnociljna+ kočenje za senna s
- monza: curva grande + kratki pravac + variante della roggia
- nurburgring: zavoj 12+pravac+kočenje za šikanu
vjerojatno ima još primjera...
hm,ovako kad pogledam,pa ovakva kombinacija se nalazi kod starih staza, kod novih baš i ne... a ipak mislim da stare staze još uvijek pružaju najbolje utrke i preticanja upravo zbog toga...
padobranac
Početnik
Početnik

hvala ti na ovoj analizi. ja sam bio na tragu tome, al ti si to bolje elaborirao.

i čini mi se da nakon takve kombinacije uopće nisu potrebne duge i dosadne ravnice od 1+km
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

stvar je u tome da svi ti navedeni zavoji za današnje F1 bolide jedva da se i mogu nazvati zavojima. To su sve zavoji koji se prolaze punim gasom, u slučaju treninga i kvala sa otvorenim DRS-om (osim Eau Rouge gdje je deaktiviran) i gdje su pomaci volana za skretanje gotovo zanemarivi jer je bitno zadržati što veću brzinu bez da se naruši stabilnost bolida.

Najbolji primjer takvog slučaja meni je Hockenheim ove sezone. Onaj hairpin nakon dugog pravca (koji se zapravo vodi kao dugačak lijevi zavoj) nakon kojeg ide kratki pravac, mali desni zavoj (ili kako englezi kažu "kink"), opet kratki pravac i onda kočenje za spori lijevi zavoj.

Zbog toga mislim da bi moglo biti dosta prilika za pretjecanje u zavoju 11 na ovoj stazi. Nakon sporog zavoja 8 (ja ga nisam u rFactoru uspio proći iznad 2 brzine, da si ne pokvarim izlazak iz zavoja 9) kreće ubrzanje kroz zavoj 9, zatim kratka korekcija smijera u zavoju 10 i onda kočenje (i to na jako širokom dijelu staze) za zavoj 11. Jedino što je zeznulo to mjesto za pretjecanje je to što je DRS zona nakon tog pravca. Tako da očekujem da će zavoj 11 biti korišten kao nekakva vrsta varke, da bi se vozača ispred natjeralo na defanzivan pristup, a samim time si onda on pokvari izlazak iz zavoja 11 i ostaje lakši plijen na pravcu i kočenju za zavoj 12
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Cuky je napisao/la:stvar je u tome da svi ti navedeni zavoji za današnje F1 bolide jedva da se i mogu nazvati zavojima. To su sve zavoji koji se prolaze punim gasom, u slučaju treninga i kvala sa otvorenim DRS-om (osim Eau Rouge gdje je deaktiviran) i gdje su pomaci volana za skretanje gotovo zanemarivi jer je bitno zadržati što veću brzinu bez da se naruši stabilnost bolida.

Najbolji primjer takvog slučaja meni je Hockenheim ove sezone. Onaj hairpin nakon dugog pravca (koji se zapravo vodi kao dugačak lijevi zavoj) nakon kojeg ide kratki pravac, mali desni zavoj (ili kako englezi kažu "kink"), opet kratki pravac i onda kočenje za spori lijevi zavoj.

Zbog toga mislim da bi moglo biti dosta prilika za pretjecanje u zavoju 11 na ovoj stazi. Nakon sporog zavoja 8 (ja ga nisam u rFactoru uspio proći iznad 2 brzine, da si ne pokvarim izlazak iz zavoja 9) kreće ubrzanje kroz zavoj 9, zatim kratka korekcija smijera u zavoju 10 i onda kočenje (i to na jako širokom dijelu staze) za zavoj 11. Jedino što je zeznulo to mjesto za pretjecanje je to što je DRS zona nakon tog pravca. Tako da očekujem da će zavoj 11 biti korišten kao nekakva vrsta varke, da bi se vozača ispred natjeralo na defanzivan pristup, a samim time si onda on pokvari izlazak iz zavoja 11 i ostaje lakši plijen na pravcu i kočenju za zavoj 12
s ovim boldanim se slažem, ali svejedno baš u tim "jedva" zavojima vidimo da bolidi koji su iza uspjevaju puno nadoknaditi. objašnjenje mora postojati... možda s obzirom na to da su u pitanju flat-out zavoji, u tim zavojima bolid iza uspjeva napraviti razliku u brzini zbog nedostatka downforce-a uslijed zavjetrine bolida ispred. dok bolid ispred malo gubi na brzini zbog trenja guma prilikom skretanja (koliko god mala ta promjena smjera bila,taj efekt postoji), bolid iza ima zavjetrinu bolida ispred i taj gubitak brzine zbog skretanja kompenzira smanjenim otporom zraka. zbog manjeg otpora zraka, manji je i downforce a samim time i trenje guma zbog skretanja pa je i taj efekt manje izražen nego kod bolida koji je ispred...

nisam aerodinamičar i strojar pa možda pričam gluposti, ali po mom sjećanju ti flat-out zavoji su zavoji u kojim se pravi razlika.
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

mrd
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren

Post Postao/la mrd »

Ameri rade na promociji F1 punom parom ($$$), al ipak mislim da formiula nije baš toliko nepopularna kod njih.
Jel to F2012 na toj slici?
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Ha! Osnove F1, ali neka. Pošteno :)
Čitam Vašem postove i gledam Coultharda. Mislim da bi puno njih moglo vikati kao on: Austin, austin, we have a problem! http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... YBoVewR0B8" onclick="window.open(this.href);return false;

Točno što je Cuky opisao, ako se braniš pred zavoj 11, gubiš ritam za glavnu DRS ravniciu Tu bi moglo biti dosta preticanja.
Ali čini mi se i da bi puno Harakiri poteza moglo biti na ciljnoj ravnici, pred uzbrdici, gdje će se (pre)hrabri na uzbrdici ubacivati na unutarnju stranu.
Samo neka se trkaju.
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

dmarijon je napisao/la: Nego, asfalt? Nitko ne komentira? Meni osobno zanimljivo. Kakav će biti i kome će odgovarati?
Ovako su napisali ovi iz Marussije: "VERY abrasive asphalt. Will be interesting for tyres"

Upravo počinje konferencija za medije: Fernando Alonso (Ferrari), Pedro de la Rosa (HRT), Lewis Hamilton (McLaren), Sergio Perez (Sauber), Kimi Raikkonen (Lotus), Sebastian Vettel (Red Bull) - LINK
slika
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

A evo Ameri si još napravili vodič za nešto prije GP-a :)

http://www.redbull.com/cs/userfiles/fil ... rmula1.jpg
dmarijon
Legenda
Legenda

Ha. naviše upada u oči: Lateral G force.
Također, sve cifre su puno manje, osim plaća vozača.
Samo neka se trkaju.
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Najveća je razlika u broju zavoja :D
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Na volanu još uvijek imaju tc gumb.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Kada je FP1?
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

Kenny je napisao/la:Kada je FP1?
16:00
elder
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Lewis Hamilton

Post Postao/la elder »

Iso miki kako je ona sirena upozorenja da bolid ulazi u box iritantna :)
Darkness rises when silence dies
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

F1 je na MUTE u pozadini a sluša se i gleda dolazak naših heroja doma :)
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
Zaključano