Zahvaljujem na odgovoru, prije svega!Mladen Jergović je napisao/la:Na žalost, moram vam reći da ste posve u pravu. Ovo jest jedna od glupljih promjena u pravilima u posljednje vrijeme. Do sada su se javljale samo tihe opaske o ovome, najviše zato jer se nitko nije osobito udubio u cijelu stvar! Jedino sad posljednjih dana vidim da se u Ferrariju sa zebnjom osvrću na razne mogućnosti o kojima govorite, i to u vezi s utrkom u Monaku, gdje je posve vjerojatno da imamo situaciju za Safety Car.F1_viewer je napisao/la:Poštovanje mladene!
Htio bih vas upitati za vaše mišljenje o novim pravilima što se tiče safety car-a!?
Koliko sam ja razumio to novo pravilo (neka me netko ispravi, ako nije tako):
- Prilikom izlaska safety car-a na stazu, vozačima je zabranjen ulaz u box-ove, sve dok se ne formira kolona, s tim da svi vozači koji zaostaju za cijeli krug imaju pravo vratiti se u trkači krug!
Tek tada se pale zelena svjetla za ulaske u boksove!
Ovo mi je jedno od najglupljih pravila ikad uvedeno u F1! ZAŠTO?!
Zamislite barcelonu 1996, kad je michael obišao skoro sve vozače za cijeli krug (drugoplasirani je zaostojao oko minute i malo je falilo da i on bude zaobiđen za cijel krug) i po novom pravilu da safety car iziđe na stazu, svi oni vozači koje je pretekao za cijeli krug vračaju se u trkači! Te ako se desi neka mala greška, sva maestralna vožnja uzalud! (Naravno do tog nije došlo, no to samo pokazuje jedan od nedostataka ovog novog pravila)
Drugi veliki nedostatak je nemogučnost ulaska u boksove, pri izlasku safety car-a!
Hm, mogučnosti zlouporabe ovog pravila su velike!
Zamislite situaciju da 2 vozača iz različitih momčadi ostanu u borbi za naslov do zadnje utrke, koja odlučuje o naslovu (pobjednik utrke = prvak), što ove sezone, kako se ona razvija i nije nemoguće!
Da ne izazovem daljnje polemike nazovimo te vozače N.N. i D.D.!
Sad recimo da se ovako razvijaju stvari na velikoj nagradi brazila:
Vodeći je N.N., a odmah iza njega je D.D. te su se njih dvojica znatno odvojila od konkurencije! Preostao je svakom od njih još jedan ulazak u boksove! D.D. ulazi prvi i vrača se opet na 2 poziciju!
A sad o zlouporabi ovog pravila!
D.D. -ov timski kolega pravi glupost na stazi i izlazi safety car! N.N. je prvi, a nije bio u boxu, D.D. je drugi ali je bio u boksu, te se obojica trenutno nalaze iza safety car-a, dok se ovaj ne makne sa staze!
Rasplet se sam nameće!
Da li je FIA nešto poduzela u međuvremenu da spriječi ovakav jedan rasplet?
Kao i uvijek, FIA će reagirati tek nakon što se praktično utvrdi da je novo pravilo glupo. Nama ostaje da se nadamo da će se to dogoditi prije raspleta o svjetskom prvaku, o kojem govorite.
U svakom slučaju, hvala na odličnoj analizi. Nadam se da se neće ostvariti!
Poznata izreka kaže "Bolje spriječiti, nego liječiti!"
Nadam se da su toga svjesni ljudi u FIA-i!
A sad zasad ne preostaje mi ništa drugo kao i vama, nada ti se da do ovakvog nečeg uopće ne dođe!