Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
F1_viewer

Post Postao/la F1_viewer »

Mladen Jergović je napisao/la:
F1_viewer je napisao/la:Poštovanje mladene!

Htio bih vas upitati za vaše mišljenje o novim pravilima što se tiče safety car-a!?

Koliko sam ja razumio to novo pravilo (neka me netko ispravi, ako nije tako):
- Prilikom izlaska safety car-a na stazu, vozačima je zabranjen ulaz u box-ove, sve dok se ne formira kolona, s tim da svi vozači koji zaostaju za cijeli krug imaju pravo vratiti se u trkači krug!
Tek tada se pale zelena svjetla za ulaske u boksove!

Ovo mi je jedno od najglupljih pravila ikad uvedeno u F1! ZAŠTO?!

Zamislite barcelonu 1996, kad je michael obišao skoro sve vozače za cijeli krug (drugoplasirani je zaostojao oko minute i malo je falilo da i on bude zaobiđen za cijel krug) i po novom pravilu da safety car iziđe na stazu, svi oni vozači koje je pretekao za cijeli krug vračaju se u trkači! Te ako se desi neka mala greška, sva maestralna vožnja uzalud! (Naravno do tog nije došlo, no to samo pokazuje jedan od nedostataka ovog novog pravila)

Drugi veliki nedostatak je nemogučnost ulaska u boksove, pri izlasku safety car-a!
Hm, mogučnosti zlouporabe ovog pravila su velike!
Zamislite situaciju da 2 vozača iz različitih momčadi ostanu u borbi za naslov do zadnje utrke, koja odlučuje o naslovu (pobjednik utrke = prvak), što ove sezone, kako se ona razvija i nije nemoguće!
Da ne izazovem daljnje polemike nazovimo te vozače N.N. i D.D.!
Sad recimo da se ovako razvijaju stvari na velikoj nagradi brazila:
Vodeći je N.N., a odmah iza njega je D.D. te su se njih dvojica znatno odvojila od konkurencije! Preostao je svakom od njih još jedan ulazak u boksove! D.D. ulazi prvi i vrača se opet na 2 poziciju!
A sad o zlouporabi ovog pravila!
D.D. -ov timski kolega pravi glupost na stazi i izlazi safety car! N.N. je prvi, a nije bio u boxu, D.D. je drugi ali je bio u boksu, te se obojica trenutno nalaze iza safety car-a, dok se ovaj ne makne sa staze!
Rasplet se sam nameće!

Da li je FIA nešto poduzela u međuvremenu da spriječi ovakav jedan rasplet?
Na žalost, moram vam reći da ste posve u pravu. Ovo jest jedna od glupljih promjena u pravilima u posljednje vrijeme. Do sada su se javljale samo tihe opaske o ovome, najviše zato jer se nitko nije osobito udubio u cijelu stvar! Jedino sad posljednjih dana vidim da se u Ferrariju sa zebnjom osvrću na razne mogućnosti o kojima govorite, i to u vezi s utrkom u Monaku, gdje je posve vjerojatno da imamo situaciju za Safety Car.
Kao i uvijek, FIA će reagirati tek nakon što se praktično utvrdi da je novo pravilo glupo. Nama ostaje da se nadamo da će se to dogoditi prije raspleta o svjetskom prvaku, o kojem govorite.
U svakom slučaju, hvala na odličnoj analizi. Nadam se da se neće ostvariti!
Zahvaljujem na odgovoru, prije svega!

Poznata izreka kaže "Bolje spriječiti, nego liječiti!"
Nadam se da su toga svjesni ljudi u FIA-i!

A sad zasad ne preostaje mi ništa drugo kao i vama, nada ti se da do ovakvog nečeg uopće ne dođe!
SAMO JE JEDNO U MOM ŽIVOTU VRIJEDNO
DA PUSTIM SUZU S OKA, JER TEBE VOLIM JA
ŽIVOT MI DALA, BAŠ KAO DA JE ZNALA
DA NIKAD NEĆE NESTAT SA MOJIH USANA - HRVATSKA
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

*Silver Arrows* je napisao/la:Ali zar u to vrijeme nije bilo kazni za takve prljave poteze tipa Schumacher-Hill/Villeneuve? A jos je i sljedece godine (1990) Senna (navodno namjerno, sto cisto sumnjam gledajuci snimku bezbroj puta) udario Prosta i obojica su odustali, cime Senna postaje prvak. Prost je poslije izjavio da je to sto je Senna ucinio odvratno i da je Ayrton covjek bez principa. Malo glupo s obzirom na to da mu je on godinu prije napravio istu stvar...
Stvar je u tome da su svo mediji poprilično obožavali Prosta koji je imao specifičan, malo snishodljiv, način da im udovolji i da se dopadne. Kao, ˝Profesor˝, fin čovjek, uvijek dostupan, uvijek korektan. Senna je bio puno manje dopadljiv jer je imao neke svoje principe, i tu neku auru dominantne arogancije (koja je, jasno, nestala kad je poginuo).
Usput, moje je mišljenje da Senna ipak jest namjerno udario u Prosta u Japanu 1990. Ovaj je napravio grešku i ostavio mu točno onoliko malo prostora. Senna je napravio ono što je mislio da je morao. Nije abgasao nego je ušao u taj prostor i pokupio Prosta. Uostalom, to je godinu dana kasnije manje-više otvoreno i priznao.
Ne kažem da je to bilo u redu, ali čovjek je priznao da nije mogao izdržati a da se ne osveti. To je bar ljudski. Prost nikad nije - do danas - priznao da je namjerno udario u Sennu u šikani.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sepulctor je napisao/la:

Htio bih vas upitati za vaše mišljenje o novim pravilima što se tiče safety car-a!?

- Prilikom izlaska safety car-a na stazu, vozačima je zabranjen ulaz u box-ove, sve dok se ne formira kolona, s tim da svi vozači koji zaostaju za cijeli krug imaju pravo vratiti se u trkači krug!

Zamislite barcelonu 1996, kad je michael obišao skoro sve vozače za cijeli krug (drugoplasirani je zaostojao oko minute i malo je falilo da i on bude zaobiđen za cijel krug) i po novom pravilu da safety car iziđe na stazu, svi oni vozači koje je pretekao za cijeli krug vračaju se u trkači! Te ako se desi neka mala greška, sva maestralna vožnja uzalud! (Naravno do tog nije došlo, no to samo pokazuje jedan od nedostataka ovog novog pravila)

Drugi veliki nedostatak je nemogučnost ulaska u boksove, pri izlasku safety car-a!
Zamislite situaciju da 2 vozača iz različitih momčadi ostanu u borbi za naslov do zadnje utrke, koja odlučuje o naslovu (pobjednik utrke = prvak), što ove sezone, kako se ona razvija i nije nemoguće!
Vodeći je N.N., a odmah iza njega je D.D. te su se njih dvojica znatno odvojila od konkurencije! Preostao je svakom od njih još jedan ulazak u boksove! D.D. ulazi prvi i vrača se opet na 2 poziciju!
D.D. -ov timski kolega pravi glupost na stazi i izlazi safety car! N.N. je prvi, a nije bio u boxu, D.D. je drugi ali je bio u boksu, te se obojica trenutno nalaze iza safety car-a, dok se ovaj ne makne sa staze!
Rasplet se sam nameće!

Na žalost, moram vam reći da ste posve u pravu. Ovo jest jedna od glupljih promjena u pravilima u posljednje vrijeme. Do sada su se javljale samo tihe opaske o ovome, najviše zato jer se nitko nije osobito udubio u cijelu stvar! Jedino sad posljednjih dana vidim da se u Ferrariju sa zebnjom osvrću na razne mogućnosti o kojima govorite, i to u vezi s utrkom u Monaku, gdje je posve vjerojatno da imamo situaciju za Safety Car.
Kao i uvijek, FIA će reagirati tek nakon što se praktično utvrdi da je novo pravilo glupo. Nama ostaje da se nadamo da će se to dogoditi prije raspleta o svjetskom prvaku, o kojem govorite.
Pa nije ni prošlogodišnje pravilo baš idealno! Upravo u Monaco 2006. Schumacher i Fisichella su nakon Safety cara izgubili cijeli krug za Alonsom! Prije togu su zaostajali nekih 20-ak sekundi ak se dobro sjećam!
Točno, ali jedna je stvar kad pravilo nije baš idealno, a posve druga kad ga se onda pretvori u pozitivno glupo pravilo, s ciljem da stvari budu, kao, jasnije TV gledateljima.
F1_viewer

Post Postao/la F1_viewer »

sepulctor je napisao/la:

Rasplet se sam nameće!

Pa nije ni prošlogodišnje pravilo baš idealno! Upravo u Monaco 2006. Schumacher i Fisichella su nakon Safety cara izgubili cijeli krug za Alonsom! Prije togu su zaostajali nekih 20-ak sekundi ak se dobro sjećam!
Mišljenja sam da se ne sjećate baš najbolje!
Alonso je nakon drugih ulazaka u boksove bio za cijeli krug ispred Schumachera i Fisichelle, te ih propustio (da se vrate u trkači krug), jer su se izravno borili za pozicije!
Onda odustaje webber zbog kvara na motoru, safety car, te eto ih na 20 sekundi od vodećeg (alonsa)!

Uglavnom mišljenja sam da je prošlogodišnje pravilo o safety car-u bilo bolje, jer ako netko ostvari određenu prednost zbog svoje vožnje, onda ju je mogao iskoristiti ulaskom u boks i vračanjem na vodeću pozciju (ako je na njoj već bio)!

A drugi sam nedostatak već ranije spomenuo!
SAMO JE JEDNO U MOM ŽIVOTU VRIJEDNO
DA PUSTIM SUZU S OKA, JER TEBE VOLIM JA
ŽIVOT MI DALA, BAŠ KAO DA JE ZNALA
DA NIKAD NEĆE NESTAT SA MOJIH USANA - HRVATSKA
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sjubic je napisao/la:
*Silver Arrows* je napisao/la:Ali zar u to vrijeme nije bilo kazni za takve prljave poteze tipa Schumacher-Hill/Villeneuve? A jos je i sljedece godine (1990) Senna (navodno namjerno, sto cisto sumnjam gledajuci snimku bezbroj puta) udario Prosta i obojica su odustali, cime Senna postaje prvak. Prost je poslije izjavio da je to sto je Senna ucinio odvratno i da je Ayrton covjek bez principa. Malo glupo s obzirom na to da mu je on godinu prije napravio istu stvar...
Stvar je u tome da su svo mediji poprilično obožavali Prosta koji je imao specifičan, malo snishodljiv, način da im udovolji i da se dopadne. Kao, ˝Profesor˝, fin čovjek, uvijek dostupan, uvijek korektan. Senna je bio puno manje dopadljiv jer je imao neke svoje principe, i tu neku auru dominantne arogancije (koja je, jasno, nestala kad je poginuo).
Usput, moje je mišljenje da Senna ipak jest namjerno udario u Prosta u Japanu 1990. Ovaj je napravio grešku i ostavio mu točno onoliko malo prostora. Senna je napravio ono što je mislio da je morao. Nije abgasao nego je ušao u taj prostor i pokupio Prosta. Uostalom, to je godinu dana kasnije manje-više otvoreno i priznao.
Ne kažem da je to bilo u redu, ali čovjek je priznao da nije mogao izdržati a da se ne osveti. To je bar ljudski. Prost nikad nije - do danas - priznao da je namjerno udario u Sennu u šikani.
Jučer sam odgledao jedan dokumentarac koji sam dobio iz Engleske.Discovery Civilisation Rivals Prost And Senna.
Neznam dali ste to gledali.Veoma intersentno ali spominje se upravo taj sudar iz Suzuke 1989 i jedan od mehaničara upravo spominje Prostovo priznanje da je to namjerno učinio.Za Sennu se zna kako ste napisali da je to bilo namjerno.
Da, ali Prost je to priznao tiho, u privatnom krugu. Nikad u medijima.
SempreGilles
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač
Navijam za: Fernanda Alonsa

Post Postao/la SempreGilles »

sjubic je napisao/la:
sjubic je napisao/la: Znam na šta misliš ali takva odluka mi nije jasna.Zato sam postavio takvo pitanje.
Točno 1989 malo sam se zabunio.
Po meni, stvari su ovdje bile jasne. Prost je uistinu namjerno zatvorio Sennu. Na OBC snimkama dobro se vidi da on reagira (radije nego anticipira) kad vidi Sennu s desne strane, pri kočenju za šikanu, i pokušava ga zatvoriti. Auti se sudara i oba klize ravno, u onaj dio stare stazekojeg je šikana zaobilazila, po kojem je zabranjeno voziti (jer bi se tako šikana ˝rezala˝. Prostu se gasi motor i on izlazi iz auta. Senna mahnito daje znak sucima da ga malo gurnu, kako bi mogao ispraviti McLaren i maknuti ga s opasne pozicije, ali i kako bi mogao nastaviti utrku. (Staza je tu na znatnoj nizbrdici.) I onda Senna produžava po tom dijelu staze, pridružuje se ˝pravoj˝ stazi, nastavlja utrku, odlazi u boks promijeniti nos na autu, prelazi na stazi Nanninijev Benetton i pobjeđuje u utrci.
Onda na scenu stupa FIA, odnosno njen francuski predsjednik Jean-Marie Balestre, koji nalaže da se Senna diskvalificira zbog ˝rezanja˝ ili kraćenja šikane. Ovo je i učinjeno, što je automatski učinilo Prosta svjetskim prvakom. Senna se strašno naljutio, McLaren (za kojeg je vozio i Prost, ali znalo se da Prost iduće godine odlazi u Ferrari) je uložio službeni protest. Ništa nije koristilo. Prost je ostao vrlo kontroverznim i upitnim svjetskim prvakom, a Formula 1 je dobila golemu mrlju o kojoj se, evo, i nakon 18 godina priča.
Senna je sigurno skratio šikanu tog dana, tehnički gledano, ali a/ to nije bilo namjerno ili rezultat pogreške u vožnji, i b/ to nije donijelo nikakvu korist njegovom krajnjem rezultatu. Zapravo, bilo je obrnuto. I, naravno, Prost je namjerno udario u Sennu.
Ali, ostaje činjenica da je svjetski prvak 1989. bio Alain Prost.
Nije bilo ni prvi put da je netko prošao tim 'skračenim' putem zbog te šikane.Znam da je zbog toga bio diskalificiran ali očito glavnu ulogu u osvajanju naslova za Prosta ima Balestre.To je ono što mi nije jasno.No vratio mu je to Senna he,he.
Evo da se i ja ukljucim.
Kazna Senni je stvarno bila morbidna, smijesna... Kako mozete kazniti vozaca na kracenje sikane, kada je on na tom mjestu imao sudar?
Evo klip koji to dobro pokazuje. To je 1990. i vozacka konvekcija na kojoj se svi dogovaraju da se "kraćenjem šikane" neće smatrati slučaj kada vozač izleti i nastavi ravno, a ne natrag (jer je to dosta opasno)
Sam Piquet je to predložio, inaće veliki Sennin "nperijatelj" (njih dvojica se otvoreno nisu mogli smislit)
Senna je naravno, poludio i napustio konferenciju...
LINK: http://www.youtube.com/watch?v=49qF32Pazwc
slika
Fernando Alonso \The Night Master/
Hungary 03.
Malaysia 05., Bahrain 05., Imola 05., France 05. Nurburgring 05., Germany 05., China 05.
Bahrain 06., Australia 06., Spain 06., Monaco 06., Britain 06., Canada 06., Japan 06.
Malaysia 07., Monaco 07., Nurburgring 07., Monza 07.
Singapore 08.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sjubic je napisao/la:
sjubic je napisao/la: Jučer sam odgledao jedan dokumentarac koji sam dobio iz Engleske.Discovery Civilisation Rivals Prost And Senna.
Neznam dali ste to gledali.Veoma intersentno ali spominje se upravo taj sudar iz Suzuke 1989 i jedan od mehaničara upravo spominje Prostovo priznanje da je to namjerno učinio.Za Sennu se zna kako ste napisali da je to bilo namjerno.
Da, ali Prost je to priznao tiho, u privatnom krugu. Nikad u medijima.
Po Vama koje je rivalstvo u povjesti između vozača do sada bilo najveće?
Sigurno je najveće (neprijateljsko) rivalstvo bilo između Prosta i Senne. Ali, ima još. Recimo, Mansell i Piquet, pa Senna i Piquet, pa Jones i Reutemann, pa lauda i Reutemann. Zaniljivo, uvijek se radilo o rivalstvima i neprijateljstvima unutar iste ekipe.
SempreGilles
Početnik
Početnik

Zvao ga je (Senna Prosta) The Frenchman. Sve druge vozače je zvao imenima.... :lol:
slika
Hungary 03.
Malaysia 05., Bahrain 05., Imola 05., France 05. Nurburgring 05., Germany 05., China 05.
Bahrain 06., Australia 06., Spain 06., Monaco 06., Britain 06., Canada 06., Japan 06.
Singapore 08.
FICHO
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari Marlboro
Kontakt:

Post Postao/la FICHO »

I Schumachera je ako se ne varam zvao The German. slika
slika
>>>>>>>>>>> Forza Ferrari! ~ Sempre Ferrari! <<<<<<<<<<
vrny4
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la vrny4 »

pitanje za mladena,puno se očekivalo od kovalainena što mislite hoće li krenuti nabolje ili...i još jedno pitanje što mislite treba li zabraniti traction control
massa je car
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

vrny4 je napisao/la:pitanje za mladena,puno se očekivalo od kovalainena što mislite hoće li krenuti nabolje ili...i još jedno pitanje što mislite treba li zabraniti traction control
Kovalainen će sigurno krenuti na bolje na europskim stazama koje (bolje) poznaje i, osobito, ako Renault još malo bolje shvati ponašanje Bridgestone guma. On će, kao što je bio u Barceloni, vjerojatno postati bolji Renaultov vozač. Ne nužno u Monaku, jer to je staza koja, uz Montreal, najbolje odgovara Fisichelli.

Osobno mislim da apsolutno treba maknuti traction control jer taj sistem izjednačava vozače, odnosno one manje dobre (umjetno) približava najboljima. Osjećaj za gas jedan je od nekoliko ključnih elemenata vožnje F1 auta, i on je sada s tim sistemom bio posve neutraliziran.
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

[quote="Mladen Jergović"]Osobno mislim da apsolutno treba maknuti traction control jer taj sistem izjednačava vozače, odnosno one manje dobre (umjetno) približava najboljima. Osjećaj za gas jedan je od nekoliko ključnih elemenata vožnje F1 auta, i on je sada s tim sistemom bio posve neutraliziran.[/quote]

Da tu se slažem i ja, ali zašto ga Max Mosley onda hoće da vrati.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Kenny je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:Osobno mislim da apsolutno treba maknuti traction control jer taj sistem izjednačava vozače, odnosno one manje dobre (umjetno) približava najboljima. Osjećaj za gas jedan je od nekoliko ključnih elemenata vožnje F1 auta, i on je sada s tim sistemom bio posve neutraliziran.
Da tu se slažem i ja, ali zašto ga Max Mosley onda hoće da vrati.
Ne znam da li se razumijemo. TC sada jest legalan i svi ga koriste. Od iduće sezone i do 2011. bi trebao biti zabranjen. Sada Mosley govori da bi se moglo dogoditi da se, s novin, potpuno novim pravilima TC vrati te godine jer će F1 biti prepuna novih elektroničkih novotarija, pa će biti (opet) vrlo teško kontrolirati da netko ne koristi neki skriveni oblik TC-a. Ali, on još nije decidiran da će se sistem vratiti. On samo veli da bi se to moglo dogoditi, i da je još sve otvoreno.
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Ne znam da li se razumijemo. TC sada jest legalan i svi ga koriste. Od iduće sezone i do 2011. bi trebao biti zabranjen. Sada Mosley govori da bi se moglo dogoditi da se, s novin, potpuno novim pravilima TC vrati te godine jer će F1 biti prepuna novih elektroničkih novotarija, pa će biti (opet) vrlo teško kontrolirati da netko ne koristi neki skriveni oblik TC-a. Ali, on još nije decidiran da će se sistem vratiti. On samo veli da bi se to moglo dogoditi, i da je još sve otvoreno.[/quote]

Jel se onda nešto može napraviti sa elektronikom da bi se tako nešto sprječilo 2011 i poslje?
SempreGilles
Početnik
Početnik

Evo, da i ja postavim pitanje gospodinu Jergoviću...

Kao prvo, čast mi je da se vi uopće upuštate u raspravu s nama "smrtnicima" :D

A pitanje.... Dakle, uz Sennu i (nedavno) Alonsa, moj (daleko) najdraži vozač i idol je Gilles Villeneuve, tzv. "Avijatičar".
Zamolio bih vas da iznesete vaše stručne mišljenje o njemu.
Kakav je zaista bio?
Da li bi ikada osvojio prvenstvo, ili je bi (kako neki tvrde) previše "zaigran" u bolidu za tako nešto.
Tambay (Patrick, Francuz koji ga je zamijenio u kokpitu Ferrarija nakon njegove pogiblji u Zoldenu 1982.) smatra je bio inteligentan vozač i da bi sigurno, da nije morao slušati timske odredbe i čuvati leđa Jodyju Schekteru, osvojio prvenstvo 1979.
Poznato je ipak da je on zadnji "romantik" formule 1 i da je osvojio milijune srca i dokazao da statistika ne znači ništa (imao je samo 6 GP pobjeda)
Uglavnom, želio bih čuti više o tom veličanstvenom čovjeku.... ;)
Hvala unaprijed
slika
Hungary 03.
Singapore 08.
majstor iz maranella
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Schumachera

Post Postao/la majstor iz maranella »

Mladene jeste li ikad sjedili, ili se možda provozali u f1 autu?
stipest

Fisichella

Post Postao/la stipest »

Poštovani g.Jergoviću!

Moje pitanje se odnodi na Fisichellu i njegov nastup u Monte Carlu.Kako to da vozač o kojem mnogi nemaju baš preveliko mišljenje odvozi svaki put odličnu trku u Monacu?Uvjek je baš Monaco bio staza gdje se govorilo da se vidi ko je pravi vozač ,a ko nije i da dolaze do izražaje više vozačke sposobnosti od kvalitete auta.Usput,da je Fisichella napravio grešku kao Kimi danas na treningu svi bi ga popljucali i tražili čak i da ga potjeraju iz Renaulta.
Hvala na odgovoru
stipest

F1 Magazin

Post Postao/la stipest »

Evo još jedno pitanje,ali pošto je tema skroz drukčija otvaram novi post.
Možete li nam objasnit razloge Vašeg osdlaska iz F1 magazina i kako Vam se čini ovo novo izdanje?Znam da pitanje može biti škakljivo,pa koliko možete da nam kažete.Meni u novom izdanju fali barem malo hrvatskog štiha šta je bilo prije
Hvala na odgovoru
red_devil
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumacher - Ferrari

Post Postao/la red_devil »

Gospodine Jergoviću imam pitanje vezano za JPM.

Što je najviše utjecalo na Montoyin odlazak iz McLarena :?: Pisalo se o tome dosta, ali ne znam koliko je to pouzdano :roll:
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Kenny je napisao/la:Ne znam da li se razumijemo. TC sada jest legalan i svi ga koriste. Od iduće sezone i do 2011. bi trebao biti zabranjen. Sada Mosley govori da bi se moglo dogoditi da se, s novin, potpuno novim pravilima TC vrati te godine jer će F1 biti prepuna novih elektroničkih novotarija, pa će biti (opet) vrlo teško kontrolirati da netko ne koristi neki skriveni oblik TC-a. Ali, on još nije decidiran da će se sistem vratiti. On samo veli da bi se to moglo dogoditi, i da je još sve otvoreno.
Jel se onda nešto može napraviti sa elektronikom da bi se tako nešto sprječilo 2011 i poslje?[/quote]

Ako se FIA boji da ne bi mogla efikasno kontrolirati takve stvari, onda im treba vjerovati. Oni imaju neke od najpametnijih softveraša za koje sa zna u Formuli 1, ali ekipe su vjerojatno uvijek u maloj prednosti, jer oni izmišljaju nove stvari, a FIA ih uvijek tek lovi. Tko je uvijek bilo i tako će biti i ubuduće.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

SempreGilles je napisao/la:Evo, da i ja postavim pitanje gospodinu Jergoviću...

Kao prvo, čast mi je da se vi uopće upuštate u raspravu s nama "smrtnicima" :D

A pitanje.... Dakle, uz Sennu i (nedavno) Alonsa, moj (daleko) najdraži vozač i idol je Gilles Villeneuve, tzv. "Avijatičar".
Zamolio bih vas da iznesete vaše stručne mišljenje o njemu.
Kakav je zaista bio?
Da li bi ikada osvojio prvenstvo, ili je bi (kako neki tvrde) previše "zaigran" u bolidu za tako nešto.
Tambay (Patrick, Francuz koji ga je zamijenio u kokpitu Ferrarija nakon njegove pogiblji u Zoldenu 1982.) smatra je bio inteligentan vozač i da bi sigurno, da nije morao slušati timske odredbe i čuvati leđa Jodyju Schekteru, osvojio prvenstvo 1979.
Poznato je ipak da je on zadnji "romantik" formule 1 i da je osvojio milijune srca i dokazao da statistika ne znači ništa (imao je samo 6 GP pobjeda)
Uglavnom, želio bih čuti više o tom veličanstvenom čovjeku.... ;)
Hvala unaprijed
Sutra, prije utrke u Monaku, bit će u emisiji ˝Studio F1˝ moja mali prilogić o Gillesu Villeneuveu, tek mali homage na njegovu pogibiju.
Ja sam prošli tjedan bio u parizu i tamo sam se vidio s Tambayem (s kojim se dugo poznajem), i dosta smo pričali o Villeneuveu. Patrick veli da je Gilles stvarno bio super čovjek, posve cijepljen od bilo kakvog bullshita, prilično jedinstven u tadašnjoj F1 atmosferi (a bio bio, dakle, i danas). Ja ga, jasno, nisam poznavao, ali svi koji jesu vele da je bio vrlo drag, iskren i nrepretenciozan. I malo lud za volanom.
Moje je mišljenje da bi 1982. bila njegova godina, jer je Ferrari tada bio uvjerljivo najbolji auto, nakon što je šasiju sredio Harvey Postlethwaite. Uostalom, i Didier Pironi je trebao osvojiti to prvenstvo, nakon smrti Villeneuvea, ali onda je i on imao nesreću u Hockenheimu. Na kraju je još uvijek bio drugi u prvenstvu, samo 5 bodova iza Rosberga.
Villeneuve je, međutim ,anjjači bio 1979., kad nije osvojio prvenstvo samo zato jer je dogovor unutar Ferrarija bio da ga osvoji Jody Scheckter. Dogovor je za Gillesa bio svetinja, i tako je on ostao lojalan te godine, a kasnije, do 1982., prilika više nije došla.
I da, točno, Villeneuveom primjer najbolje pokazuje koliko statistika ponekad zna biti varljiva, jer on je bio jedan od uistinu najvećih.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

majstor iz maranella je napisao/la:Mladene jeste li ikad sjedili, ili se možda provozali u f1 autu?
Vozio F1 auto nisam nikad. Sjedio sam u njima puno puta, najčešće u svim mogućim Brabhamima. Dok sam radio u FOM-u, odmah iza poslovnog dijela zgrade bio je ogromni hangar u kojem je Ecclestone držao sve svoje nekadašnje Brabhame. Prilike koliko hoćeš, u dugim zimskim večerima...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Fisichella

stipest je napisao/la:Poštovani g.Jergoviću!

Moje pitanje se odnodi na Fisichellu i njegov nastup u Monte Carlu.Kako to da vozač o kojem mnogi nemaju baš preveliko mišljenje odvozi svaki put odličnu trku u Monacu?Uvjek je baš Monaco bio staza gdje se govorilo da se vidi ko je pravi vozač ,a ko nije i da dolaze do izražaje više vozačke sposobnosti od kvalitete auta.Usput,da je Fisichella napravio grešku kao Kimi danas na treningu svi bi ga popljucali i tražili čak i da ga potjeraju iz Renaulta.
Hvala na odgovoru
Fisichelli leže dvije staze: Monte Carlo i Montreal. U Monaku je pobijedio, vrlo uvjerljivo, u Formuli 3 1994., u Montrealu je uvijek imao odlične utrke.
Fisichella je fantastičan vozač, precizan, vrlo dorađenog stila, stvoren za staze poput ove u Monaku. Bilo koji F1 vozač će vam satima pričati o Fisichellinom stilu i umijeću. Na žalost, on nije tako dobar vozač utrka, posebno na drugim stazama. Jednostavno u situaciji utrke nije tako dobar kao Alonso, Raikkonen ili Hamilton, čak niti kao Massa.
U Monaku je možda dobar i zato jer su tu pretjecanja tako teška, pa nema puno stvarne borbe kotač o kotač, osim kad pada kiša.
Ove godine, ako ne padne kiša, Fisichella, i zbog odlične startne pozicije, ima dobru priliku za postolje na kraju utrke.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: F1 Magazin

stipest je napisao/la:Evo još jedno pitanje,ali pošto je tema skroz drukčija otvaram novi post.
Možete li nam objasnit razloge Vašeg osdlaska iz F1 magazina i kako Vam se čini ovo novo izdanje?Znam da pitanje može biti škakljivo,pa koliko možete da nam kažete.Meni u novom izdanju fali barem malo hrvatskog štiha šta je bilo prije
Hvala na odgovoru
Iz F1 racinga sam otišao zato jer se izdavač nije pridržavao onog što smo se ranije dogovarali, i to čak nakon što sam bio gotovo primoran da radim taj posao bez financijske naknade. Također, izdavač se pokazao krajnje nekorekntim po pitanju tretmana prevodilaca iz moje ekipe, ljudi koje je on smatrao tek nevažnim kotačićima u cijeloj operaciji. Njima sam jedino važan bio ja, zbog mog imena i televizije, a ne i ostali ljudi koji su do tada radili magazin. Zbog toga su izgubili i mene i te ljude.
Nakon mog odlaska ne čitam hrvatsko izdanje F1 Racinga, već samo britansko. Ne vidim razlog da se bez veze nerviram, ili ocjenjujem izgled nečeg što sam ja (na početnu inicijativu Gorana Dijakovića) doveo u Hrvatsku.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

red_devil je napisao/la:Gospodine Jergoviću imam pitanje vezano za JPM.

Što je najviše utjecalo na Montoyin odlazak iz McLarena :?: Pisalo se o tome dosta, ali ne znam koliko je to pouzdano :roll:
Dva su razloga. Prvi je nemogućnost, ili nevoljkost, McLarena da ima dva vozača s radikalno različitim stilovima vožnje, i potrebama podešavanja automobila. Drugi razlog, po meni, bila je psihološka nekompatibilnost Montoye i atmosfere u McLarenu. Kad biste poznavali Rona Dennisa, i Montoyu, znali biste o čemu govorim. Ne znam da li su ikada u Formuli 1 postojala dva čovjeka po svemu različitija.
Zaključano