Novosti - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Cuky
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Re: NOVOSTI - Veljača 2014.
ali sad isto čitam da za promjenu uvjeta u tekućoj sezoni treba biti jednoglasna odluka, a većina odlučuje samo kad se tiče slijedeće godine i unaprijed
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
A što je s onim Ferrarijevim vetom?
To mogu samo jednom koristit, mogu to uopće u ovakvoj situaciji koristit?
To mogu samo jednom koristit, mogu to uopće u ovakvoj situaciji koristit?

- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
Našao sam ovo na ESPNu. kolko je tocno (slicno je onome sto sam do sada mislio o tome).
Ono sto bi bilo iole fer, je da svima produlje rok do tad i tad...ali opet...Mozda nije prema prozivođacu koji misli da je do sada napravio najvise i da nece puno u tom dodatnom periodu, te da ce ih drugi sustici...
Sranje je to sto god da odluce neko ce najebat...A tu je FIA kriva jer dozvoljava takve stvari i omogucava svojim glupim nedorecenim i preko noci slozenim pravilima bez da ih razmotre do kraja.
Kada su donesli datum o homologaciji trebali su navesti striktno kaj ce se dogoditi sa onima koji se tog datuma nece moci pridrzati. i koje ce bit kazne i bonusi za momcadi / proizvođače
Također. Trebali su jednostavno definirati ako neki proizviđac hoce uc u F1 svijet proizvidnje motora nek se najave pa ce dobiti vrijeme za testiranje i homologaciju.
itd.
EDIT: zaboravio staviti link na clanak
http://en.espnf1.com/ferrari/motorsport ... 04589.html
Sad...pretp da nemaju direktnu mogucnost odredit da renault nece ili hoce dobit dodatni period za ispravljanje motora, (i za to sluzi ova napomena "(subject to certain exceptions)"). Ali da im to daj velik utjeca daje...The extent of Ferrari's power in F1 is buried deep in the 498-page prospectus for the flotation of F1 on the Singapore stock exchange which CVC has said it hopes will take place later this year. On page 179, in the section about the Team Agreements it states that "in respect of Ferrari only, Ferrari may terminate if the regulatory safeguards agreed between the FIA and Ferrari do not allow Ferrari to veto any change to the regulations already announced or introduced (subject to certain exceptions)."
Ono sto bi bilo iole fer, je da svima produlje rok do tad i tad...ali opet...Mozda nije prema prozivođacu koji misli da je do sada napravio najvise i da nece puno u tom dodatnom periodu, te da ce ih drugi sustici...
Sranje je to sto god da odluce neko ce najebat...A tu je FIA kriva jer dozvoljava takve stvari i omogucava svojim glupim nedorecenim i preko noci slozenim pravilima bez da ih razmotre do kraja.
Kada su donesli datum o homologaciji trebali su navesti striktno kaj ce se dogoditi sa onima koji se tog datuma nece moci pridrzati. i koje ce bit kazne i bonusi za momcadi / proizvođače
Također. Trebali su jednostavno definirati ako neki proizviđac hoce uc u F1 svijet proizvidnje motora nek se najave pa ce dobiti vrijeme za testiranje i homologaciju.
itd.
EDIT: zaboravio staviti link na clanak
http://en.espnf1.com/ferrari/motorsport ... 04589.html
I like to race, not to do laps alone.
-
- Legenda
Sad čitam kod Jergovića i on tvrdi da regulacija protoka goriva od 100 l kroz sat vrijedi samo za utrku. On zna često lupit, pa to uzimam s rezervom.
Zna netko nešto o tome? Ako je to istina, u kvalifikacijama će bolidi biti zvijeri. Bit će ful jaki i puno puno brži. Čudno mi je da se o tome onda ne priča. Nekako mi je bilo logično da su ih zapečatili na 100 l kroz sat kad su zgotovljeni i da je sad uvijek tako.
Zna netko nešto o tome? Ako je to istina, u kvalifikacijama će bolidi biti zvijeri. Bit će ful jaki i puno puno brži. Čudno mi je da se o tome onda ne priča. Nekako mi je bilo logično da su ih zapečatili na 100 l kroz sat kad su zgotovljeni i da je sad uvijek tako.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
Ukratko:
-dogovoreno je da će se dobivati ekstra set guma u Q3 (treba FIA-in koncil još potvrditi tu izmjenu).
-ukoliko je Renault tražio odgodu za homologaciju od 2 mjeseca (iako ništa službeno nije objavljeno da su tražili) ista je odbijena jer nikakva odgoda za homologaciju nije odobrena i svi moraju zaključno sa danas predati dokumentaciju o svojim pogonskim jedinicama
-dupli bodovi ostaju samo za zadnju utrku, a ne kako je Bernie htio za zadnje 3 utrke
-3 su se moguće ekipe prijavile za 1 ili 2 mjesta na gridu za 2016, a moguće i 2015. Danas je trebala biti donesena odluka, ali još ništa nije odlučeno
EDIT: Kravitz razgovara sa Taffinom iz Renaulta

-
- Legenda
Znači, renault ostaje kakav je...
Ne znam stavit sliku - možete na sky-u vidjet slike od jutros od prednjeg Ferrarijevog krila (netko je pričao da bi moglo ostat jednostavno
)
I nitko mi ne odgovara na ovo, a živo me zanima:
"Sad čitam kod Jergovića i on tvrdi da regulacija protoka goriva od 100 l kroz sat vrijedi samo za utrku. On zna često lupit, pa to uzimam s rezervom.
Zna netko nešto o tome? Ako je to istina, u kvalifikacijama će bolidi biti zvijeri. Bit će ful jaki i puno puno brži. Čudno mi je da se o tome onda ne priča. Nekako mi je bilo logično da su ih zapečatili na 100 l kroz sat kad su zgotovljeni i da je sad uvijek tako."
Ne znam stavit sliku - možete na sky-u vidjet slike od jutros od prednjeg Ferrarijevog krila (netko je pričao da bi moglo ostat jednostavno

"Sad čitam kod Jergovića i on tvrdi da regulacija protoka goriva od 100 l kroz sat vrijedi samo za utrku. On zna često lupit, pa to uzimam s rezervom.
Zna netko nešto o tome? Ako je to istina, u kvalifikacijama će bolidi biti zvijeri. Bit će ful jaki i puno puno brži. Čudno mi je da se o tome onda ne priča. Nekako mi je bilo logično da su ih zapečatili na 100 l kroz sat kad su zgotovljeni i da je sad uvijek tako."
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
@dmarijon
O krilu smo već pričali u Ferrari temi, ali evo usporedbe

Ovako na prvi pogled krilo i nije toliko drukčije od onog predstavljenog, ali je očito više truda uloženo u detalje. No opet je to ovako naizgled dosta jednostavno krilo u odnosu na neke druge
Što se ovog tvog pitanja tiče...nisam odgovarao jer neznam točan odgovor
O krilu smo već pričali u Ferrari temi, ali evo usporedbe

Ovako na prvi pogled krilo i nije toliko drukčije od onog predstavljenog, ali je očito više truda uloženo u detalje. No opet je to ovako naizgled dosta jednostavno krilo u odnosu na neke druge
Što se ovog tvog pitanja tiče...nisam odgovarao jer neznam točan odgovor

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Misli se samo na trku, nema bas smisla za kvale jer bolidi su cesto natankani za krug dvadmarijon je napisao/la:Sad čitam kod Jergovića i on tvrdi da regulacija protoka goriva od 100 l kroz sat vrijedi samo za utrku. On zna često lupit, pa to uzimam s rezervom.
To enforce this focus, the 2014 regulations limit the total fuel consumption for an entire race at 100kg with a maximum fuel flow limit of 100kg/h. This means that for a 90 minute race, the average fuel flow can only average around 66kg/h, while at the Singaporean GP, which often lasts close to two hours, it will have to be around 50kg/h.

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
-
- Legenda
Ne, krivo su razumio. To su dvije različite stvari:
trke su uvjetovane s maksimalnim tankom od 100 kg (cca 130 litara)
A kad su se donosila pravila za izradu motora, jedno od pravila je da maksimalni protok goriva (kao karburator dizna, je li
) smije biti 100 litara kroz sat iznad 10.500 okretaja, a ispod tih okretaja proporcionalno okretajima.
Na ovo drugo se misli.
A kad su se donosila pravila za izradu motora, jedno od pravila je da maksimalni protok goriva (kao karburator dizna, je li

Na ovo drugo se misli.
Samo neka se trkaju.
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
aha za litre govorisdmarijon je napisao/la:Ne, krivo su razumio. To su dvije različite stvari:
A kad su se donosila pravila za izradu motora, jedno od pravila je da maksimalni protok goriva (kao karburator dizna, je li) smije biti 100 litara kroz sat iznad 10.500 okretaja, a ispod tih okretaja proporcionalno okretajima.
Na ovo drugo se misli.

@Cuky
kad pogledas krilo od Ferrarija, cini se jednostavnije al zato jer je to tek pocetni razvoj, za razliku kad pogledas Mercedesov koji je razvijan jos od prošle godine tako da kod Ferrarijevog krila ima jos mjesta za usavrsavanje dok će kad tad vjerovatno i prije Mercedes doć do onog djela di nece vise bit mjesta za nadogradnje. Kad pogledas ovo na Ferrariju mozes vidit da s tim prorezom nagornjem flapu i 7 elemenata na bocnim stranicama uspiju jos vise zavit zrak oko gume

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Vuksa_KC
- Veteran
Super ovo za Q3, ak sam dobro shvatil, onda će moći voziti u Q3 na limitu bez razmišljanja o čuvanju guma za trku i sl.
- Cuky
- Moderator
a takva je ideja da...16 vozača koji postave vrijeme u Q2 će morati startati na tim gumama, uključujući i 10 iz Q3. Uz to, ovi u Q3 će dobiti jedan ekstra set option guma koje imaju na raspolaganju samo za Q3 te ih na kraju moraju vratiti, koristili ih oni ili ne

- zonelsk
- Veteran
za sad mi se ideja sviđa..ali cek ne tolko zbog q3 nego q2.
Zadnjih par min. svi po nove gume, svi na stazu i juris..a to je 16 bolida..
bit ce i guzve i smetanja i svega....
Zadnjih par min. svi po nove gume, svi na stazu i juris..a to je 16 bolida..

I like to race, not to do laps alone.
-
- Test vozač
- Navijam za: Za kog ove godine navijat
kad vec rade sva ta sranja zaš ne stave da svakih x krugova zadnji bude eliminiran pa da vidiš onda belaja i problema s strategijama

- Cuky
- Moderator
utrka od 21 kruga i na kraju svakog kruga otpada jedan. Starta se porektom obrnutim od onog u prvenstvu, a grid se popunjava tako da prvi koji otpadne starta zadnji, a onaj koji ostane do kraja starta 1.

- Cuky
- Moderator
- Domi
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Schumacher - Kimi
Re: NOVOSTI - Ožujak 2014.
1. zavoj u Bahreinu bit će nazvat po Schumiju

Bahrain Grand Prix organisers are to name the Sakhir track's first corner in honour of Michael Schumacher.
The seven-time Formula 1 world champion, who remains in hospital following his skiing accident at the end of last year, won the inaugural Bahrain GP in 2004.
Track chairman Zayed Al Zayani said Schuamcher's family had given the move their blessing.
"With the support of his family, it is a great privilege to be able to honour arguably the greatest racing driver in the history of F1 and someone who the people of Bahrain hold close to their hearts," said Al Zayani.
"From his first appearance at the BIC in 2004, he immediately became an inspiration for all those who love motorsport in the Kingdom and it is therefore natural for us to recognise him in this way.
"The team at the BIC continues to offer Michael and his family its best wishes."
Source: autosport

"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
- zonelsk
- Veteran
- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Pirelli otkrio gume za prve 4 utrke
Pirelli has announced tyre allocations for the first four 2014 Formula 1 races, with just a single 'step' gap between the compounds used.
The Italian firm is confident its choices will result in two or three-stop grands prix in Australia, Malaysia, Bahrain and China.
Teams will get medium and soft tyres for Melbourne, Sakhir and Shanghai, with hards and mediums for Sepang.
A Pirelli statement said that although there was on paper a smaller difference between tyre types at each grand prix than under its usual 2013 practice of a 'two step' gap between compounds, pre-season testing had suggested the 2014 options were sufficiently distinct from each other.
"The results of the final test showed an increased performance gap between the hard and the medium compound, and the medium and the soft compound," said the statement.
"This will give plenty of scope for the teams to formulate interesting strategies to boost their race prospects."
Pirelli motorsport chief Paul Hembery added that the 2014 tyres had proved more durable than last year's to date.
"The conclusion we can draw so far is that the 2014 tyres are more consistent and wear less than their predecessors, without compromising performance," he said.
"We're also meeting another of our objectives with one more step towards the

-
- Legenda
Kako sam pretpostavljao: Jergović se zajebo i pokušava se izvući. 100 litara je uvijek.dmarijon je napisao/la:Znači, renault ostaje kakav je...
Ne znam stavit sliku - možete na sky-u vidjet slike od jutros od prednjeg Ferrarijevog krila (netko je pričao da bi moglo ostat jednostavno)
E, ali još jedna stvar mene muči, a za koju nigdje nisam našao odgovor

Ako netko zna u čemu je kvaka, molim odgovor

Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
mislim da je kvaka u tome da to do sada nije bilo moguće u F1 jer izravno ubrizgavanje goriva nije bilo dopušteno...također, cestovnim autima su maksimalni okretaji niži nego oni na kojima se F1 motor vrti dok stoji u garaži pa su stvari ipak malo složenije.

-
- Legenda
Da, moguće. I meni se čini logičnim da je kod formule zbog drugačije principa rada (ili nekih pravila) to bilo neizvedivo. Smiješno - da stari Renault iz 88. to ima a Ferrari bolid se 2014. hvali kako su to uspjeli napraviti 
Ali tu bi stvarno mogli uštediti koju litricu, što bi moglo imati značaja u utrkama. Vidjet ćemo.
p.s. u prethondom postu sam krivo napisao, ne 97. nego 87.!

Ali tu bi stvarno mogli uštediti koju litricu, što bi moglo imati značaja u utrkama. Vidjet ćemo.
p.s. u prethondom postu sam krivo napisao, ne 97. nego 87.!
Samo neka se trkaju.
-
- Legenda
Samo da provjerim datum. Nije danas 1. april? 
Britanski Daily Mail piše da će bivši šef Renaulta, Flavio Briatore, vjerojatno biti u centru pažnje što se tiče dovođenja VN Azerbajdžana na ulice glavnog grada Bakua. Razlog tome je poslovanje Talijana u tom gradu. Iako Ecclestone nije bio u mogućnosti potvrditi točan datum za predloženu utrku, bio je ustrajan u namjeri da se utrka dovede u Baku.
“Idemo u Azerbajdžan. Ljudi tamo govore o održavanju utrke već iduće godine. To je možda malo prerano, osim ako bi bilo na kraju sezone. Ali 2016. je već izvjesnija opcija”, rekao je za Daily Mail.
S obzirom na povratak VN Austrije te potvrdu VN Rusije ove godine, utrka u Bakuu bi značila da bi iduće sezone mogli imati 22 utrke, jer se iduće sezone vraća VN Indije, a moguća je i utrka u New Jerseyu.
Azerbajdžan bilježi značaj rast ekonomije i turizma zahvaljujući svojim bogatstvima naftom i plinom, a prošle godine su po prvi puta ugostili međunarodni motorsportski događaj, završnu rundu FIA GT Serije ulicama Bakua.

Britanski Daily Mail piše da će bivši šef Renaulta, Flavio Briatore, vjerojatno biti u centru pažnje što se tiče dovođenja VN Azerbajdžana na ulice glavnog grada Bakua. Razlog tome je poslovanje Talijana u tom gradu. Iako Ecclestone nije bio u mogućnosti potvrditi točan datum za predloženu utrku, bio je ustrajan u namjeri da se utrka dovede u Baku.
“Idemo u Azerbajdžan. Ljudi tamo govore o održavanju utrke već iduće godine. To je možda malo prerano, osim ako bi bilo na kraju sezone. Ali 2016. je već izvjesnija opcija”, rekao je za Daily Mail.
S obzirom na povratak VN Austrije te potvrdu VN Rusije ove godine, utrka u Bakuu bi značila da bi iduće sezone mogli imati 22 utrke, jer se iduće sezone vraća VN Indije, a moguća je i utrka u New Jerseyu.
Azerbajdžan bilježi značaj rast ekonomije i turizma zahvaljujući svojim bogatstvima naftom i plinom, a prošle godine su po prvi puta ugostili međunarodni motorsportski događaj, završnu rundu FIA GT Serije ulicama Bakua.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
hmmm izgleda da će morati otpast još pokoja EU staza...
Ove godine imamo 19 utrka...dogodine se vraća Indija, Meksiko čeka u redu, još uvijek je za dogodine u planu New Jersey, Koreja isto nije skroz odbačena, a čitam da i organizatori utrke u Long Beachu žele vratiti F1 na tu uličnu stazu...a pošto su momčadi jasno dale do znanja da ne žele više od 20 utrka u sezoni imamo problem...19 trenutnih + ovih 6 što su tu u okolici je 5 previše
Ove godine imamo 19 utrka...dogodine se vraća Indija, Meksiko čeka u redu, još uvijek je za dogodine u planu New Jersey, Koreja isto nije skroz odbačena, a čitam da i organizatori utrke u Long Beachu žele vratiti F1 na tu uličnu stazu...a pošto su momčadi jasno dale do znanja da ne žele više od 20 utrka u sezoni imamo problem...19 trenutnih + ovih 6 što su tu u okolici je 5 previše

-
- Legenda
Ovo je baš zanimljivo, ako je istina. Izjavljuje to Lauda, pa ću uzeti s velikom rezervom. S druge strane, po komentaru Helmuta kao da bi i moglo biti istina. Ipak djeluje dosta malo - pogotovo ako se uzmu u obzir fantastične max. brzine pokazane na testovima.
"Niki Lauda je otkrio da novi Mercedesov V6 turbo motor razvija oko 580 konjskih snaga. To je jedno od rijetkih priznanja u strogo tajanstvenom svijetu Formule 1, ali neizvršni predsjednik Mercedes F1 tima nije htio otkrivati detalje. Upitan da superiornost njemačke marke na predsezonskim testovima prikaže u brojkama, Lauda je za austrijski Servus TV rekao:
“Motor s unutarnjim izgaranjem razvija oko 580 konjskih snaga. Zatim imamo i električnu stranu”, rekao je bez ikakvog elaboriranja.
Poznato je da sustav za povrat energije ERS dodaje još 160 konjskih snaga, ali Laudine brojke su nasmijale njegovog prijatelja, također Austrijanca Helmuta Marka iz Red Bulla.
“Zanimljiv podatak,” nasmijao se Marko. “Ja bih bio sretan da imamo toliku snagu.”"
"Niki Lauda je otkrio da novi Mercedesov V6 turbo motor razvija oko 580 konjskih snaga. To je jedno od rijetkih priznanja u strogo tajanstvenom svijetu Formule 1, ali neizvršni predsjednik Mercedes F1 tima nije htio otkrivati detalje. Upitan da superiornost njemačke marke na predsezonskim testovima prikaže u brojkama, Lauda je za austrijski Servus TV rekao:
“Motor s unutarnjim izgaranjem razvija oko 580 konjskih snaga. Zatim imamo i električnu stranu”, rekao je bez ikakvog elaboriranja.
Poznato je da sustav za povrat energije ERS dodaje još 160 konjskih snaga, ali Laudine brojke su nasmijale njegovog prijatelja, također Austrijanca Helmuta Marka iz Red Bulla.
“Zanimljiv podatak,” nasmijao se Marko. “Ja bih bio sretan da imamo toliku snagu.”"
Samo neka se trkaju.