Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
speedy56
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: FAlonso ALotterer

Re: NOVOSTI - Lipanj 2014.

Post Postao/la speedy56 »

Ma vidi se i po izjavama da bi svi oni rekli kaj misle o tome, ali ne vjerojatno ne smiju pa su to one fine izjavice tipa "možda to baš i nije najbolje ideja", "svi smo za to, ali trebali bi naći druge načine", "ova nova pravila baš i nisu fer"...
slika
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

nažalost vozači su zadnji koje se nešto pita (ako ih se uopče i pita)
novac je najvažnija stvar u cijeloj priči. novac sve diktira (ne samo u F1).
Danas nije bitno utrkivanje nego gdje i kako možemo ubrati što više para.

Već sad mi F1 nije napeta kao nekad. Nekoć sam sa nestrpljenjem čekao ne samo GP vikend nego svaku vijest na netu vezanu za F1.
Danas mi je tak svjedno, pogledam utrku jer eto, naviknuo sam gledat nedjeljom formulu. Ali ni to neće još dugo.
Michael is faster than you!!
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

meni samo u glavu ne ide zasto ali zasto nisu dopustili razvoj motora kroz prvu sezonu. WTF pa prije trke znaci prije prvog pravog testa izdrzljivost oni puknu homologaciju. Recimo 2006 je Mercedesov motor bio lošiji pa su kroz razvoj koji je bio omogucen do 2007 uspili sredit probleme. Ovako cijelu sezonu imaju prednost Mercedesove pogonjene momcadi. Tj Mercedes vjerovatno do kraja sezone nece imat nijednog pravog protivnika. Ferrari je vec odustao (ispostavilo se da je greska u motoru koja je nepopravljiva za ovu sezonu), a renault isto steka. Bas je s*anje kad ovako niti do polovice sezone koju si toliko cekao mozes odustat od gledanja jer je sve vec rijeseno. Bas se pitam kako bi to sve funkcioniralo da nema recimo Todta na celu FIA-e iako sam ocekivao da ce Todt bit za formulu koja je buducnost automotiva. Imam filing da je vise momcadi tvornickih da nebi bilo tih pi*darija sa homologiranjem odmah na pocetku nego bi pustili posto ih je puno i mogu si priustit to.
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

pa nema ni u WEC (isto FIA vodi natjecanje) puno tvorničkih momčadi u najjačoj klasi (LMP1)...samo 3...pa opet imaju mogućnost birati između različitih dizajna pogona, aerodinamika iako im je isto poprilično ograničena i dalje je dosta slobode...i da, nemaju glupih duplih bodova, guma koje ne mogu 2 kruga izdržati....
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

bas me zanima koliko ce Merc(kao momcad) zivit u F1 nakon skidanja s trona.
slika
speedy56
Legenda
Legenda

pa nema ni u WEC (isto FIA vodi natjecanje) puno tvorničkih momčadi u najjačoj klasi (LMP1)...samo 3...pa opet imaju mogućnost birati između različitih dizajna pogona, aerodinamika iako im je isto poprilično ograničena i dalje je dosta slobode...i da, nemaju glupih duplih bodova, guma koje ne mogu 2 kruga izdržati....
Zato mi se WEC sve više sviđa, pogotovo ove sezone kad ga se s tim hibridnim sustavima može direktno usporedit s F1. Najžalosnije je kaj ovi u WEC-u vjerojatno više (ili barem jednako) stišću nego u F1 (barem ja imam takav dojam kolko pogledam utrke, možda sam u krivu)
bas me zanima koliko ce Merc(kao momcad) zivit u F1 nakon skidanja s trona.
A kaj misliš, ko Red Bull će se početi buniti kad je Ferrari oprao cijeli grid (Alonso 1., Massa 3.) u Barceloni prošle godine.
Svi su se dizali na zadnje noge, od Hornera do Matešića kako su te gume sranje, kako je nevjerojatno da se s 4 stopa pobjeđuju F1 utrke, kako su oni oštećeni time, da to više nije F1 i slično...
A samo 2 godine ranije je Vettel na istoj stazi, također s 4 zasutavljanja pobjedio, onda im je pasalo...
Pa sami su u Mercedesu rekli da su razmišljali o povlačenju nakon 2013., ali su ostali zbog motora, dakle 4 sezone s nekoliko pobjeda i bez naslova im je bilo dosta da razmišljaju o odustajanju. Ne bih se iznendio da otiđu za manje od 8god (od danas)

EDIT:
Lauda rekao ono što cijeli svijet već par godina trubi
http://www.gptoday.com/full_story/view/ ... em_a_joke/" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

F1NAC je napisao/la:bas me zanima koliko ce Merc(kao momcad) zivit u F1 nakon skidanja s trona.
dok god bude šanse da se bore za vrh će bit tu (šanse, ne nade). To su njemci, došli su s ciljem i odlaze s ciljem. Nema puno strasti ni ljubavi, samo pokazat moć.

BMW je s Williamsom a kasnije sauberom išao istim ciljem ali nikad nažalost nisu imali 100% svoj bolid ni prste u razvoju. Motore su radili najjače u povjesti te su im ova nova pravila opet zanimljiva i žele ponudit svoj agregat najvjerojatnije za 2016. ako bi se na koga kladio da će opet doć i obavit posao kao Mercedes to je onda BMW (ako naravno sjedne agregat u pravu šasiju).
slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

Monza nakon 2016. ispada iz kalendara????
Bernie: "I do not think we'll do another contract, the old one was a disaster from the commercial point of view. After 2016, bye bye!"
LINK
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

ma zeza se,gdje će monzu izbacit...
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ma izbacit Monzu i Ferrari, i otvoreno prventsvo Red Bulla, Fante i Coca cole.
p. s. po unutrašnjim garažama velikih trgovačkih centara...
Samo neka se trkaju.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Problem je da Monzi fali malo šeikova i malo pjeska i kakav izvor nafte. I obavezno neka varijacija na temu tilkedroma. Mrš. Najbolje neka se skupi par ekipa i otvore novo prvenstvo bez ovih šupka
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

"Ecclestone's statement on the Grand Prix at Monza is of great concern, and as a regional councillor I call on the government to help protect the Grand Prix of Italy, which has not only played an important part in the history of Formula 1 and, but also plays an important economic role and brings jobs to the region."

politics..

canada je vec bila otpisana pa eto novih 10 god.. uvijek je isto kad bernie zeli koji miljon vise iscjedit..
rFactor F1 HR server Info
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Citam izjavu ecclestone da zeli vodecima omoguciti 3 bolida a ovi koji nemaju para doviđenja
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ca je je - ca si stareji to si luji :=

jbga, nema nam druge nego cekat da ode u penziju il ga nesto strefi.. znaci jos nekih 5-10 god :(

jedino sto je meni ok u svim tim nekim novostima, je standing start nakon restarta.. iako kako vidim svima redom je to katastrofa.. nekuzim bas zasto.
nadam se da je to usvojeno i da ce ostat pri tome.. leteci start ne volim ni malo..
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

leteći start je dobar kad se izvede kako treba (mogla bi F1 malo baciti oko na Indy), dok je ovo kako imamo u F1 koma.

Ali standing start nakon SC-a mi nema nikakve logike...čemu onda SC, koji je tu da bi se omogućilo redarima da sigurno očiste stazu bez da se utrka zaustavlja...zašto nebi umjesto da onda puštaju SC van lijepo odmah svih zaustavili na gridu i kad se staza počisti startaju.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Leteci start bi bio fora kad bi recimo morali odrzavat brzinu do startne crte i onda pun gas. Zapravo zasto to nisu uveli. Umjesto da vodeci radi cep neka odrede neku brzini koju moraju svi postivat i nakon startnr crte ili recimo da stave crvena svijetla na semaforu i kad okinu zelena neka pestaju po gasu.
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

zašto nebi umjesto da onda puštaju SC van lijepo odmah svih zaustavili na gridu i kad se staza počisti startaju.
pa tako ce valjda nekako i bit? nece se valjda vozikat 5 krugova pa se tek onda namjestat na start..

da ne bude zabune, leteci start naravno da ima vise smisla i sluzi kao resume, i ok je sto vodeci vozac ima prednost da zadrzi poziciju.. al sam za standing start cisto zbog akcije i zabave.. u startu ima nesto skilla, i moguca su pretjecanja, u letecem bas i ne.. da je bedasto da se utrka nastavlja sa standing startom - je, bedasto je, al je zabavnije :=

Leteci start bi bio fora kad bi recimo morali odrzavat brzinu do startne crte i onda pun gas. Zapravo zasto to nisu uveli. Umjesto da vodeci radi cep neka odrede neku brzini koju moraju svi postivat i nakon startnr crte ili recimo da stave crvena svijetla na semaforu i kad okinu zelena neka pestaju po gasu.
mislim da upravo o tome cuky prica :)
slika
speedy56
Legenda
Legenda

Armanini je napisao/la:pa tako ce valjda nekako i bit? nece se valjda vozikat 5 krugova pa se tek onda namjestat na start..
E hoće, zato svi pljuju po tome, sad znaš zašto :) Problem s varijantom crvene zastave je taj da bi onda mehaničari trebali dolaziti na grid postaviti sve one hladnjake, grijače guma i slično, a to ne da je komplicirano nego vjerojatno i malo košta.
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

F1NAC je napisao/la:Citam izjavu ecclestone da zeli vodecima omoguciti 3 bolida a ovi koji nemaju para doviđenja
Sjećam se da je ta priča bila aktualna i tamo 96.
A slažem se da samo prijete Monzi da iscjede nešto više.
Samo neka se trkaju.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

da, dobro zboris :=
nisam bas puno razmisljao o tome hehe..

al opet.. meni je i dalje atraktivnija opcija.. nije li start najzanimljiviji dio utrke? pa zas ne uzivat vise puta u jednoj utrci..
iako sam sebi zvucim kao bernijeva objasnjenja, al kad je f1 vec toliko zastranila mozda je bolji pristup promjenama trazit pozitivne strane nego stalno bit ogorcen i ljut na majmune koji su napravili sprd od sporta.. promjenit nemozemo nis, a jedina je alternativa prestat pratit a to je jos teze :/
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

meni se sviđa kod amera leteći start...na izlasku iz zadnjeg zavoja poslože se u 2 kolone (i vodeći ima pravo birati hoće li biti lijevo ili desno pa se drugi prilagode njemu) i voze ograničenom brzinom tako skupljeni dok sudac ne mahne zelenom zastavom kad opet mogu krenuti sa jurnjavom. Puno bolje nego kao u F1 kada vozač koji vodi može zadržati cijelu kolonu kad SC ugasi svijetla i kad mu se prohtije ubrzati, čime su šanse da možda bude napadnut nikakve

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Ides kao Alesi dok ovi cekaju zastavu ovaj komonto po gasu :biggrin:
slika
K1M1
HNL kladionica majstor
HNL kladionica majstor
Navijam za: Kimi i Frijns

Post Postao/la K1M1 »

ne mogu se nikako složiti sa zadnjih par postova...
Armanini je napisao/la:jedino sto je meni ok u svim tim nekim novostima, je standing start nakon restarta.. iako kako vidim svima redom je to katastrofa.. nekuzim bas zasto.
ne kuzis zasto? pa daj razmisli malo, dakle prvo ce se vozit par krugova iza sc-a dok počiste stazu, pa ce onda jos par krugova bit sc dok puste ove otraga da se vrate u isti krug s vodećima, i onda se nakon toga svi poslažu na grid, start s ohlađenim gumama, pa opet nekakav dodir ili pak krš i lom na tom startu... onda opet izadje SC, pa se opet voze iza njega dok se ne počisti staza, i onda kolko sam skužio imamo normalan leteći start, woohoo koja zabava, pol utrke ce nam proc u gledanju sc-a, ludilo. :)
A da tek ne govorim koliko je nepošteno i glupo...
Cuky je napisao/la:leteći start je dobar kad se izvede kako treba (mogla bi F1 malo baciti oko na Indy), dok je ovo kako imamo u F1 koma.
ne, ovo u f1 kako je sad definitivno nije koma nego najbolje moguće rješenje, koje koriste sve ow serije na svijetu (osim američkih)...
i definitivno je najpoštenije, jer vodeći bira kad ce krenuti, kako bi trebalo i bit..
Armanini je napisao/la: al sam za standing start cisto zbog akcije i zabave.. u startu ima nesto skilla, i moguca su pretjecanja, u letecem bas i ne.. da je bedasto da se utrka nastavlja sa standing startom - je, bedasto je, al je zabavnije :=
a ovo ti je tek blesava izjava, ajmo onda uvest u nogometu 5 kornera penal, 'cisto zbog akcije i zabave', 'bedasto je, al je zabavnije'
Cuky je napisao/la:meni se sviđa kod amera leteći start...na izlasku iz zadnjeg zavoja poslože se u 2 kolone (i vodeći ima pravo birati hoće li biti lijevo ili desno pa se drugi prilagode njemu) i voze ograničenom brzinom tako skupljeni dok sudac ne mahne zelenom zastavom kad opet mogu krenuti sa jurnjavom. Puno bolje nego kao u F1 kada vozač koji vodi može zadržati cijelu kolonu kad SC ugasi svijetla i kad mu se prohtije ubrzati, čime su šanse da možda bude napadnut nikakve
meni je puno bolje u f1, jer je poštenije...

uglavnom, napokon su se i vozači počeli javljat...
http://www.autosport.com/news/report.php/id/114752" onclick="window.open(this.href);return false;
dobro je to ricciardo objasnio, pogotovo ovo:
"I don't want to go into it too much, but if you are leading the race by 20 seconds, the safety car comes out and you lose that 20 seconds advantage, then what was looking like an easy victory is still questionable.

"That is already a big disadvantage for the leader who has worked hard to build up that gap.

"To then put him on the start, and anything can happen at the starts, not only an accident, but you get a poor start you can be from first to fourth before Turn 1, it seems harsh on the leader.

Meni jedino nije jasno kako glupa FIA može donijeti takvu odluku bez da išta prethodno najave i istraže. Prvo bi trebalo vidjet u nekoj nižoj seriji ili na nekom testu kako bi to funkcioniralo, i naravno najavit pa vidjet što fanovi, vozači, ekipe misle o tome...
Ono što me smeta je što u zadnje vrijeme sve odluke oko pravila donesu iz vedra neba, bez prethodne nekakve najave. Prije su uvijek takve stvari prvo bile prijedlog pa bi se onda još vidjelo dal ce uvest neko pravilo ili ne, a sada samo odjednom pročitaš: uvedeni dupli bodovi, uveden standing start nakon sc-a, bez da si prije išta čuo o tome da bi takvo nešto mogli uvest...

A Todt me strašno razočarao, ja sam mislio da ce on radit za dobrobit f1, da ce mu cilj ipak bit da ta f1 na nesto slici, kad ono katastrofa, sve gore i gore. :thumbdown:
slika
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Potpisujem sve što si rekao K1M1.

Dodatno, za ovaj retardirani restart, jedno pitanje za one koji misle da je to super ideja. Koji će im k*r*c safety car?? Ako se utrka ponovo starta ko na početku nek svi odu u boks kad je nesreća dok se staza ne počisti i poredaju se onim poretkom kak su bili posloženi i amen, SC je tu suvišan...
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pa daj razmisli malo, dakle prvo ce se vozit par krugova iza sc-a dok počiste stazu, pa ce onda jos par krugova bit sc dok puste ove otraga da se vrate u isti krug s vodećima,
ovi otraga se vise ne vracaju u isti krug.. to bi trebalo bit rjeseno..
nema potrebe kad se slazu na gridu.. dakle bolje nego sad da ih se ceka da se unlapaju..
i onda se nakon toga svi poslažu na grid, start s ohlađenim gumama, pa opet nekakav dodir ili pak krš i lom na tom startu...
start sa ohladjenim gumama.. potpuno isto kao na samom startu utrke.. krs i lom na tom startu? to isto propisano il to ti tek tako zamisljas? kamo srece da bude krsa i loma, to znaci da se nesto dogadja i da netko nesto pokusava..

a ovo ti je tek blesava izjava, ajmo onda uvest u nogometu 5 kornera penal, 'cisto zbog akcije i zabave', 'bedasto je, al je zabavnije'

zasto moras vuc neke paralele? cemu? penal u nogometu nije akcija, korner u nogometu je akcija ;)
ako je nekome penal zabavan, onda .. bo..
pa kazem, nema previse smisla pravilo jer start nakon safetya ne bi trebao bit start vec samo resume, al kad je ovakva formula kao sto je danas, nikad gora, bez okusa, nema veze s utrkivanjem i voznjom na limitu, nema potjera i ganjanja, cisto me briga jel ovakvo i onako, onda mi je ovakva stvar ok.. jer standing start je standing start, nema kalkuliranja i iako ovisi dosta o autu, vise ovisi o vozacu, jedna od rijetkih stvari koje jos ovise o vozacu danas u f1.. i 2 kruga nakon starta su jedini dio utrke koji izgleda kao utrka.. tako da - yes - ja bi zelio to gledat par puta kroz utrku ako mogu, jer ostatak utrke je samo cekanje kraja da mogu ic nesto drugo radit..

neposteno prema vodecem? je.. i nemoze me bit manje briga za vodece..
Koji će im k*r*c safety car?? Ako se utrka ponovo starta ko na početku nek svi odu u boks kad je nesreća dok se staza ne počisti i poredaju se onim poretkom kak su bili posloženi i amen, SC je tu suvišan...
to sam i ja mislio.. samo sto je pun grid (minus bolid zbog kojeg je safety :) jako tesko smjestit u boxeve odjednom, auti se nece gasit, nemogu stajat na mjestu, moraju se kretat..

a bez safetya nemoze, kakava bi to f1 bila bez mercedesa safetya :)

"That is already a big disadvantage for the leader who has worked hard to build up that gap.

"To then put him on the start, and anything can happen at the starts, not only an accident, but you get a poor start you can be from first to fourth before Turn 1, it seems harsh on the leader.
ovo sve stoji i normalno da je to najveci problem (iako neki puuuno vise naprave za neko 5. mjesto recimo)..
al to bi bilo tako da postoji vise od jednog konkurentnog tima i vozaca koji pobjedjuju..
leader who has worked hard to build up that gap.. oh yes.. kako da ne.. bas se jako namuce vettli, lewisi i rosbergi u toj moderoj f1.. dusu ispuste za volanom..
upravo zato, jer su vodeci u toliko dominantnim bolidima, jedini konkurent je u timu, i to je relativno, voze utrke coastajuci i jos k tome povecavajuci prednost, bas ih i treba dovest malo u nepovoljniju poziciju.. i zato mi je to ok.. previse im je lako danas bez protivnika i svaka mala sitnica koja mozebitno moze dovest do toga da se vozac koji dobije 20m po sezoni mora malo i oznojit da bi donio xm u utrci timu, ja sam za..
slika
Zaključano