P&O - Rujan 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Manager Fernanda Alonsa je izjavio da Alonso ostaje u McLarenu.
Mislite li Mladene da je stvarno tako ili to dotični manager maže oči ljudima iz McLarena iz straha da se ne bi protežiralo Hamltona nauštrb Alonsa ako bi ovaj otvoreno rekao da odlazi?
Dnohla Vopi

Post Postao/la Dnohla Vopi »

rnrboi je napisao/la:Mladene
Jeste li onu reportažu koju smo vidjeli u Studiu F1 vi pripremili?
Oprostite ako je spomenuto u emisiji ali sam se uključio tek kad je već krenula reportaža.
iskeno se nadam da jeste, jer to onda ide pod vase osobno misljenje kao strucnjaka, ako je to radio neki "novinar", onda treba uzeti diplomu i njemu i onome tko mu ju je dao.

a sad ja imam drugo pitanje, zasto ron dennis dozvoljava alonsu cijelu ovu paradu koju on provodi? od svojih izjava, nezadovoljstva, ukratko sr...a. kaj nije prva karakteristika svakog managera poslusnost i lojalnost njegovih zaposlenika? mislim, da sam ja na dennisovom mjestu, dogovorio bih sastanak sa alonsom i ukratko bi to izgledalo ovako: "gle idiote, ti si profesionalni sportas i ja koji te placam xy milijuna dolara godisnje ocekujem od tebe da se tako i ponasas. pocevsi od sad odmah smo si nas dvojica najbolji prijatelji. i ako ja kazem da ces za mojih xy milijuna ti svako jutro samnom pit capuccino od vanilije pred 20 novinara, onda ce ti to bit najdraza stvar koju si napravio u danu". jer ovo sto alonso radi je izvan svakog kriterija za jednog bogato placenog profesionalca
bolje cevap u ruci nego posao u struci

pretpostavka je majka svih zajeba
HamilonsoMcM
Početnik
Početnik

Post Postao/la HamilonsoMcM »

U studiu F1 se niste osvrnuli na Sutilovu vožnju a mislim da je čovjek zaslužio par riječi o svom izvrsnom plasmanu danas! Da li je to čisto Sutilovo umijeće ili ima nešto i Spykera u cijeloj priči? Pretpostavljam prvo...
[-$m0jk3-]
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la [-$m0jk3-] »

Pozdrav gosp. Mladene...

ovo je moj prvi post na forumu, i znam da ste vi daleko veci strucnjak od mene u F1, al cini mi se da stvarno ponekad pretjerate s favoriziranjem Alonsa i McLarena. Mislim da bi svi mi trebali prihvatiti da je McLaren posjedovao dokumente koji nisu trebali bit u njihovim rukama, i FIA je rekla da to nije u redu. Da se mene pita, diskvalificirao bih McLaren. Jesam Ferrarijevac, al moram priznat da bih dobro razmislio, ukoliko bi Ferrari imao kod sebe dokument protivnickog team-a na cca. 800 str, o daljnjem navijanju za njega.

S druge strane, obradovali ste me kada ste pohvalil Kimija... i konacno nismo slusali pricu o svemocnom Alonsu... koji je uz sve to jos i pokvaren. Ne samo s vase strane, vec i sa strane nasih komentatora :) :) :)

Takoder bih vam zelio dat do znanja da sam odusevljen vasim zivotopisom, vasim znanjem o F1 te vam pozelio jos puno uspjesnih godina u tom velicanstvenom sportu!!! Ovo mi je ujedno prilika da vam se zahvalim i na svakoj od nedjelja koju ste proveli radno zbog nas!

NHF.

Go Ferrari!

Edit: zaboravio sam pitat gdje se mogu u zgb kupit posteri (plakati) Ferrarija? ili opcenito F1? hvala.
kiby

Post Postao/la kiby »

Mladene, sta mislite nakon ove utrke, dali se kimi tek sad potpuno privikao na ferrari tj. tek sad izvlaci zadnji atom snage iz bolida. Jer njegova voznja pogotovo u prvom dijelu utrke je bila zastrasujuca i fenomenalna. To je definitivno bio onaj kimi iz 2005-e kao sto ste i vi sami rekli nakon utrke. Dali mozemo ocekivati na preostalim utrkama takvu dominaciju kimija, a i ferrarija?
McM fun
Spot

Post Postao/la Spot »

Pozdrav!!

Zanima me kolike su sanse po vasem misljenju da Hamilton zadrzi vodstvo u prvenstvu sad nakon sto mu Alonso vise nepokazuje gdje moze poboljsati svoje vrijeme i oko podesavanja bolida. mislim da je Hamilton jako dobar vozac ali da mu jos ipak fali iskustva i da se tu ipak pokazuje da ja Alonso bolji a tome ide u prilog da on smanjuje bodovnu razliku i da ga H nije nesto ugrozava tokom utrke u spa.

Zanima me i tko donosi odluku o duzem ostajanju na stazi sam vozac ili njegov trkaci inzinjer. To me zanima jer je H izgubio s tim sto je ostao duze.

Znam da ste veliki fan kartinga ,a ja sam ga tek otkrio pa me zanima dali ste vozili u spanskom i ako jeste sto mislite o toj stazi i ako znate koja ste vremena postavljali.
Fernando Alonso I will love you whatever happens!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

zvrkonja je napisao/la:Poštovani gospodine Jergović!

Zanima me, postoje li neki određeni razlozi zbog kojih se u F1 ne uključe autoindustrije poput Volkswagena ili Volva. Da li je pitanje samo financijske prirode ili nešto drugo?
Da, uglavnom se radi o marketinško-ekonomskim razlozima. Te tvornice jednostavno (trenutno) ne misle da ulaganje u projekt kakav je Formula 1 donosi - bilo u stvarnom, bilo u propagandnom smislu - dobit koja bi opravdala takvo ogromno ulaganje.
Bruce

Post Postao/la Bruce »

„Kad god pogledam u suštinu, shvatim da je suština u pogledu“ – Sidran

Podrav svima. Pratim F1 nekih 25 godina, i kao vecina nas sve informacije o F1 dobijao sam i dobijam preko medija, sto tiskanih, sto elektronskih i neta naravno. Moram reci, kao sto i sami znate, da je prije pojave interneta bilo puno teze pohvatati konce i steci neku pravu sliku o cjelokupnom svijetu F1. Danas je to puno, puno lakse.

Ono sto me je ponukalo da se prvi put javim, jesu vasi pokusaji da g-dinu Jergovicu osporite objektivnost i relevantnost. Ovaj put se njemu osobno ispricavam, jer ne zelim biti njegov odvjetnik (prekvalificiran je za takvo sto kad je F1 u pitanju), niti govoriti u njegovo ime. Medjutim, buduci da je g-din Jergovic ocito dovoljno pristojan i uljudan, niti zeli raspravljati i ulaziti u polemike, ja cu ovaj put uzeti slobodno da zarad opsteg interesa, i iz zahvalnosti prema g-dinu Jergovicu, stvari nazovem pravim imenom.

Naime, kako, nakon sto je stovani g-din Jergovic na ovom forumu odvojio vremena i prostora da s nama podjeli svoje prebogato znanje, odgovorio na preko 1000 pitanja, pri tom apsolutno niti jedno ne propustajuci, iznio svoje misljenje o citavom svijetu F1, prenio nam neka svoja iskustva i informacije o kojima smo donedavno samo mogli sanjati (nije li tako?), kako nakon svega toga mozete dovesti u sumnju njegovu objektivnost, njegovu procjenu, njegovu relevantnost i prije svega njegovu iskrenost. Kako, molim vas lijepo? Ako covjek koji poznaje vise ljudi i vozaca u paddocku nego sto smo ih mi vidjeli na tv-u, covjek koji razgovara sa svakim timom, u svakom timu ima prijatelje, covjek koji moze u po' bijela dana okrenuti telefonski broj vecine „big guns“ inzinjera iz F1, covjek koji je bio Bernieva desna ruka u FOM-u, covjek koji je instituciju F1 novinarstva P.Windsora primio na posao i Peter mu je best friend, ako on nije relevantan, ako njegovo misljenje o ljudima i odnosima u F1 trebamo dovoditi u pitanje, onda se stvarno trebamo zapitati dokle smo to mi dosli. Da li to mi, obicni smrtnici, koji btw svoje misljenje o svijetu F1 baziramo samo na informacijama koje dobivamo iz medija, da li to mi bolje poznajemo odnose i ljude u F1? Ko je od nas razgovarao s Flaviom, Frankom, Ronom, Berniem, R.Brownom, C.Dyerom, Sennom, Kimijem, Alonsom, Michaelom itd itd? Mi te ljudemo poznajemo samo s tv-a, a dajemo sebi za pravo tvrditi da g-din Jergovic, koji je s njima razgovarao, zivio sa njima, kretao se u tom drustvu, bio dio istog, nema pravo i da stvari posmatra subjektivno. Bullshit do jaja!

Covjek koji ima snage, odnosno nije to uopste snaga vec nacin razmisljanja i prihvatanja stvari onakvim kakve jesu, sto je nesto sasvim normalno u svijetu gdje rijec ipak znaci nesto, za razliku od ovih nasih prostora ovdje, kazati: „da ja volim Ferrari, imam prijatelje tamo, ali ovaj put mislim da je tako i tako“. Njemu prisivati i spocitavati da favorizuje jednu ekipu od druge, jednog vozaca od drugog....ne mogu da vjerujem da se to dogadja. I to sve nakon sto je po 100-ti put ponovio da ne navija za nikoga, da je F1 njegov zivot, da mu je svako pretjecanje, svaka dobro odvozena utrka poezija za oci, da svaki dobar potez pohvali, svaki los pokudi itd...Hmm, sta reci nego Balkane moje.

Presaberite malo svoje stavove i pogledajte istini u oci. Zaslijepljenost od ljubavi prema voljenom timu u tome vam zasigurno nece pomoci. Covjek vam je kroz sve svoje postove dao naslutiti kakvi odnosi trenutno vladaju u F1. Na pocetku spy-afere je imao isto misljenje, kao i na kraju, slutio je da bi to mogla biti kuhinja na relaciji Ferrari - FIA, javno i rekao par puta na forumu da se sve cini da je to tako, bojao se, kao i vecina istinskih ljubitelja F1, da ipak nije tako, ali eto ispostavilo se na zalost da jest. I nije samo on imao takvo misljenje, dovoljno je bilo prosle sedmice vidjeti sta o svemu tome kazu veterani F1, od F.Williamsa, Stewarta itd. I sam g-din Jergovic kaze da vecina F1 „inside“ svijeta razmislja tako. Sto se to misljenje ne uklapa u vasu sliku, sto vam rusi neke istine i stereotipne predrasude, nemojte njemu prebacivati. Ako niste spremni sebe malo preispitati, onda radije nastavite zivjeti u vasem svijetu „istinitih zabluda“, a nas ostale postedite toga.

Toliko od mene. Znam da ce ovaj post izazvati reagovanja, ali jednostavno se moralo reci. Ne zelim, niti cu dalje polemisati o ovome, ko je dobronamjeran shvatit ce, ko nije sta cu mu ja. Bye-bye drustvo do sljedece sezone i sljedece afere kad ce siguran sam (a zivi bili pa vidjeli) Maranello family ponovo tuzakati glavnog konkurenta, a ko ce to biti njima je sasvim svejedno dok god imaju Ferrari International Assistance iza sebe.

Vama g-dine Jergovicu, jos jednom izvinjenje sto sam govorio u Vase ime. Zelim Vam puno srece u zivotu, puno lijepih F1 vikenda i zelim da nas jos dugo uveseljavate i educirate Vasim analizama i odgovorima. Zivi mi bili.

Almir Hebibović
"..I refused to be a fool, dancing on the string held by all those bigshots." - don Vito Corleone
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

One and only je napisao/la:Poštovani,

1. Danas je Kimi odlično odvozio do pole position-a, ali par puta ove godine je u Q3 griješio u zadnjem pokušaju i tu možda i izgubio neke bodove. Na većini utrka koje je završio je bio bolje pozicioniran na kraju utrke nego na startu. Da li se Kimi loše nosi s tim pritiskom kakav je posljednji brzi krug na Q3? Ocijenite, molim, njegovo nošenje s pritiskom.

2. Možda ste već pisali o tome, ali nisam nigdje to pronašao. Ocjenjivali ste neke vozače ovdje, tj, njihove + i -. Možete li to napisati za Ayrtona Sennu?

Unaprijed zahvaljujem.
1) Räikkönen je u dobrom dijelu sezone imao velikih problema s prilagođavanjem novoj šasiji i novim gumama, pa se, očito, rijetko mogao posve osloniti i imati povjerenja u auto. To je vjerojatno jako dolazilo do izražaja u najintenzivnijem dijelu cijelog GP vikenda, u Q3 kvalifikacijama. No, u Belgiji je, očito, sve štimalo i Räikkönen je bio onaj pravi Räikkönen, dakle strašno brz, i vozač koji ne radi puno pogrešaka pod pritiskom.

2) +: čista brzina (osobito u kvalifiakcijama), beskompromisnost, motiviranost, čudesna suptilnost kontrole auta
-: ego koji je mnogima smetao, beskompromisnost, manje pouzdan u napadu nego u obrani
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Luky je napisao/la:1.) Ako Alonso ode u Renault, što mislite tko će voziti uz njega? Heikki ili Nelsinho?

2.) Ako vam nije problem možete li mi malo objasniti funkciju Petera Windsora, znam da je tamo glavni u press centru, no čovjek se svuda mota. Inače mislim da je odličan novinar sa jako zanimljivom karijerom. Sigurno ste slinili kada vam je pričao o vožnji na Paul Ricardu...

3.)Imate li kakvih planova i želja za povratak u "veliki cirkus"?
1) Najnovije indicije govore da se to neće dogoditi, ali ako bi, vjerojatno bi Kovalainen ostao u ekipi.

2) Peter nije glavni u press centru, nego za FOM postavlja pitanja vozačima koja se izravno prenose - prije redovne press-konferencije - nakon utrka u cijelom svijetu. Također, on je TV reporter za američku stanicu Speed TV. I na kraju, kolumnist je i novinar (ali kao vanjski suradnik) za britanski magazin F1 Racing. Bio je menadžer nekoliko F1 vozača (uključujući Nigela Mansella i Carlosa Reutemanna), bio je press menadžer u nekoliko F1 ekipa, a od 1990. do 1992. je bio i glavni menadžer ekipe Williams.

3) Ja imam svakakvih planova i svakakve se mogućnosti vrte, uključujući i one vezane za Formulu 1, ali što će od svega ispasti, vidjet ćemo. Za sada još ne bih htio govoriti o tim mogućnostima.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

a.novak je napisao/la:Ovako gospodine Jergoviću prvo pozdrav,Evo već nekoliko dana udarna tema svijetu f1 je kazna za mclaren mercedes,koja je po meni jedan veliki k......ac,s mosleyeve strane ja sam inaće malo skloniji ferrariu al to nema veze s ovim događajem,pazite sad mclaren mercedes je kažnjen sa 100 mil usd i oduzimanjem mislim dosada osvojenih 156 bodova sad su na 0 i kakve logike ima to da se kazni team a nekazne vozaći tu je jasno da je fia upravo ta koja je naškodila cijelom svijetu F1 odnosno mosley koji energično radi kontra dennisa i cijele f1 činjenica sama posebi da je coulan imo sve tehnićke detalje f12007 bolida koje mu je dao stepney,ja mislim da bi najbolje bilo da se kaznio samo coulan i stepney,ali mene sad interesira kakve sankcije će dobiti spomenuti dvojac.Izašto se nesruši pobogu taj famozni max mosley,mislim da bi na to mijesto za dobrobit f1 i jedina osoba po meni koja bi ga spasila je sir frank williams ja mislim da je taj čovjek na toj poziciji da nebi bilo sranja o nekoj ekologiji i nekim nebuloznim pravilima na koje se mosleyev otac okreće u grobu kad ćuje šta mu sin predlaže kao boljitak za f1 a ustvari narušava ugledu f1 i što se tmovi konkretno neokrenu proiv maxa pa nek se prema članku 151c sportskog kodeksa fia-e ne sruši max mosley jer je on jedina osoba koja je istinski narušila ugledu f1.Mladene htio bih vas pitat zašto vam se nesviđa ron dali je on arogantan i bahat,a nakraju iskren i tvrdoglav.Znam da vam ovo zvući žiceroški al dal bi mi mogli preko mensoura ojjeha ili mu brata nabavit od rona dennisa autogram kartu s posvetom čovjek mi je idol,i stvarno kolko on bio tvrdoglav i arogantan on će bit ron i baš ga ljudi zbog toga vole kolko god vam se on nesviđo morate priznati bolje 15-oro rona dennisa u f1 nego jedan flavio briatore,I usput mladene dali mi možete ako budete uskoro išli van nabavit jednu kapu od ferraria mislim da jedna dođe 16-ak funti preko neta ali mi s carinom dođe 2 skuplje pa ako možete rađe ču vama dat taj novac za kapu nego za carinu to mi je za curu 11.10 ima rođendan već,pa ako slućajno budete išli negdje van do tad ako možete nije bitan novac već ako možete za rođendan ja bi vam platio poštarinu i sve samo ako biste mogli nabavit znam da zvući kurbanjski i malo prepotentno i arogantno al ja se unprijed izvinjavam ako sam vas s ovime uvrijedio.Hvala unaprijed..........Jelena P Volim te i oprosti za ono.............
Jel JelenaP trza na ove vaše izjave? To me osobito zanima.
Nema frke za Dennisov autogram, to ćemo srediti. Jedino ne znam točno kad. Ali, sredit ćemo.
Što se kape tiče, ja imam doma par komada, ali su sve sa M Schumacherovim autogramom, pa ne znam da li to smeta. Pošaljite mi adresu kroz privatnu poruku.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

red_devil je napisao/la:1. Gospodine Jergoviću prije par godina naši su komentatori spominjali da momčad koja ne osvoji ni boda plaća milijun dolara FIA-a, jeli to još vrijedi?

2. Mislim da ste jednom spominali da Bernie zapravo održava Mosleya na čelu FIA-e i da se Mosley pravi važan... Pa zašto ga ovaj ne nogira kad uništava Formulu 1, sa kaznama i glupim pravilima? Kakav korist Berniu?

Ako niste spominjali onda se ispričavam :oops:
1) Ne bih znao o tome, sada sigurno ne vrijedi.

2) Predlažem da pročitate moju posljednju kolumnu na ovom siteu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Da li je Alonso "spoiled brat"?

Brijach je napisao/la:Pozdrav, gosp. Jergoviću.
Pratim F1 nekih 20ak i kusur godina, nov sam na forumu, i imam par pitanja za vas.
1. Alonso...izuzetno ga cijenim kao vozača, mislim da je trenutno najkompletniji vozač na gridu, ali imam osjećaj da vrlo lako gubi živce i da se ponaša kao "spoiled brat". Čak bi se ova situacija oko e-mailova, njegovog odnosa prema Dennisu itd mogla podvesti pod to da je Alonso izgubio živce jer mu Dennis neće da dadne status prvog vozača (svi su znali da je Hamilton dobar, ali ne ovoliko dobar). Vaš komentar i još podpitanje, kolike su šanse da Alonso ode i McLarena (osobno mislim da Alonso ostaje)?
2. Alesi...odličan u F3000, odličan (na momente) u Tyrrellu, onda previd i odlazak u Ferrari, a ne Williams. Vaše mišljenje o njemu, je li mogao do titule u fenomenalnom Williamsu?
hvala unaprijed
1) Točno, malo je izgubio živce iz razloga kojeg ste naveli. Ovog trenutka izgleda kao da Alonso ostaje u McLarenu, između ostalog i zato jer ima trogodišnji ugovor iz kojeg bi se bilo jako skupo izvaditi.

2) Ovo spada u ono ˝što bi bilo kad bi bilo˝. Sigurno je da je 1991. Williams već bio sjajan auto, a 1992. posve nepobjediv. Ferrari je baš u te dvije godine (i kasnije) prolazio kroz veliku tehničku i organizacijsku krizu. Jean Alesi je bio briljantan u Tyrrellu. Bi li nastavio tako i u Williamsu? Vjerojatno, premda nisam siguran da bi njegov (vrlo vatreni) temperament posve odgovarao ovoj ekipi. Ali, auto je bio toliko dobar da bi Alesi sigurno pobijedio u više utrka nego što mu je uspjelo u Ferrariju (samo jedna).
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Buba je napisao/la:1)G. Jergovicu mislite li da ce Mclaren dodatno "pogurati" Mercedes i ostali sponzori da se isplati tih 100 milijuna,kako god uzeli ovo sa oduzimanjem bodova,opet je to 100 milijuna jer je taj novac od bodova ili TV-prava,cega vec,sto ce im biti isplacen prema dosadasnjim bodovima,trebao ici u budzet za narednu sezonu,ili ce to oni sami morati iz budzeta?

2)Mislite li da je Raikkonen pozalio sto je ove godine u Ferrariju,kada uzmemo u obzir Mclarenovu pouzdanost i brzinu.I da li mislite da ce se ikada vratiti u McM? To je vozac kojeg izuzetno cijenim bez obzira sto vozi za Ferrari,Mislim da je ostao u Mclarenu ove godine da bi obrisao pod sa Alonsom s obzirom da se ne bi morao privikavati na novu momcad?

Hvala na ulozenom trudu i vremenu!
1) Vjerojatno će doći do kompliciranih pretakanja iz jednih firmi u druge, unutar grupacije McLaren. Što se sponzora tiče, oni su - svi do jednog, kažu - već podržali Mclaren i posve se solidalizirali. što to konkretno znači, nemam pojma.

2) On nikad neće priznati, ali vjerojatno je zažalio. U Formuli 1 je sve moguće. Koliko ja razumijem, Räikkönen nije otišao iz Mclarena u nekakvoj svađi. Dakle, uopće nije isključeno da se tamo i vrati. I da, slažem se s vama da bi, bar u prvih šet ili sedam utrka ove sezone, on imao tehničku prednost pred Alonsom, što bi mu vjerojatno omogućilo solidnu prednost u prvenstvu. Ali, ˝što bi bilo, kad bi bilo˝...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

kompa je napisao/la:Pozdrav g. Jergoviću

Jučer sam pročitao kako je Alonso navodno ucjenjivao Rona Denisa "nekim materijalima koji bi mogli zanimati FIA-u". Neznam koliko je ta informacija provjerena ali ako je to istina da li bi se mogao Ron Denis osvetiti Fernandu Alonsu za tu ucjenu? Meni Ron Denis kao šef momčadi ne izgleda netko koga bi Alonso mogao imati za budalu. Da li bi bilo moguće da (ukoliko ta Alonsova prijetnja postoji) Ron Denis na neki način kompromitira Alonsove izglede za osvajanje naslova svjetskog prvaka i na taj način mu se osveti ?
Protpostavljam da nikakve osvete neće biti, i da neće biti kompromitiranja Alonsovih izgleda u prvenstvu. Mislim da se to vidjelo već u Belgiji, i u Dennisovim izjavama nakon te utrke, recimo o borbi McLarenovih vozača u prvim zavojima utrke.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

makcan je napisao/la:Gosp. Jergovic,
Molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje. U sezoni 2008 koji boks ce pripasti McLaren timu. Jeli poslednji ili oni mogu da biraju.

Puno hvala i samo napred, najbolji ste
Sa sigurnošću vam mogu reći da će Ferrari imati prvi boks, a McLaren posljednji, iza Spykera.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

registracija je napisao/la:Zdravo Mladene.

Zasto bolidi F1 imaju ovaj gotovo okomiti dio stakla/plastike cega vec postavljen ispred volana?

slika
Veličina tog ˝prozora˝ ovisi od vozača do vozača, i služi da se stabilizira struja zraka prma kacigi vozača i spriječi tzv. ˝buffeting˝ ili ritmično udaranja struje zraka o kacigu pri najvećim brzinama, pojava koja nastaje zbog vrtloga zraka što ostaju za kotačima i prednjim dijelom auta, i koja je izuzetno neprijatna i jako ometa koncentraciju vozača.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Oprostite ako je spomenuto u emisiji ali sam se uključio tek kad je već krenula reportaža.
Da.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tvojnov2 je napisao/la:Pozdrav gosp. Jergovicu i ostalim forumasima

Mladene mozete li pojasniti malo sto znace oni virtualni bodovi vezani za mclaren koje ste spominjali u emisiji?
Kako biste ocijenili utrku Masse.Meni se cini da je jako dobro startao i odbio napade alonsa?Ispravite me ako grijesim ali cini mi se da je napravio i najbrzi krug utrke.
Moze i komentar Kimieve voznje?Cini mi se da je danas vozio onako kako on zna.Kolko je u prosjeku bio brzi od masse na stazi?

Hvala na strpljenju :bye:
McLaren ne osvaja bodove (štoviše, svi su im oduzeti), ali im se bodovi koji bi osvojili (dakle, 11 u Spau) računaju u nekakvom finalnom hipotetičkom zbroju. Prema tim virtualnim bodovima odredit će se koje bi mjesto Mclaren na kraju osvojio u poretku konstruktora. Ako bi osvojio prvo mjesto, pripalo bi im nekih 75 milijuna dolara iz FOM-ovog fonda nagrada (koji dolazi iz naplate TV prava širom svijeta). Od kaznenih 100 milijuna dolara potom će se oduzeti ta svota koji bi McLaren tako primio, i to će onda biti ono što će McLaren morati stvarno platiti FIA-i.

Massa je odvezao odličnu utrku, dobro je obranio drugu poziciju u prvom zavoju i potom nije napravio niti jednu pogrešku. Nevolja je u tome što je, u ovakvom Ferrariju, Räikkönen bio još brži. Koliko? Za možda tri desetinke po krugu, kad se najžešće prašilo. I to je upravo ono u čemu je razlika u klasama ova dva vozača, po meni.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Manager Fernanda Alonsa je izjavio da Alonso ostaje u McLarenu.
Mislite li Mladene da je stvarno tako ili to dotični manager maže oči ljudima iz McLarena iz straha da se ne bi protežiralo Hamltona nauštrb Alonsa ako bi ovaj otvoreno rekao da odlazi?
Ne znam. Ali, morate znati da Alonso ne može otići tek tako, osobito nakon što FIA nije učinila ništa što bi smanjilo, ili uništilo, šanse Alonsa da obrani naslov. Vjerojatno Alonsu u ugovoru stoji da može otići ukoliko se, krivicom ekipe, kompromitiraju njegove šanse za osvajanjem prvenstva. Budući da se to nije dogodilo, vjerojatnost je da Alonso može otići samo ukoliko netko plati otkupninu. Koliku? Ne znam, ali Honda je prije godinu i pol morala platiti Williamsu 36 milijuna dolara da izvadi Jensona Buttona iz njegovog važećeg ugovora.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dnohla Vopi je napisao/la:
iskeno se nadam da jeste, jer to onda ide pod vase osobno misljenje kao strucnjaka, ako je to radio neki "novinar", onda treba uzeti diplomu i njemu i onome tko mu ju je dao.

a sad ja imam drugo pitanje, zasto ron dennis dozvoljava alonsu cijelu ovu paradu koju on provodi? od svojih izjava, nezadovoljstva, ukratko sr...a. kaj nije prva karakteristika svakog managera poslusnost i lojalnost njegovih zaposlenika? mislim, da sam ja na dennisovom mjestu, dogovorio bih sastanak sa alonsom i ukratko bi to izgledalo ovako: "gle idiote, ti si profesionalni sportas i ja koji te placam xy milijuna dolara godisnje ocekujem od tebe da se tako i ponasas. pocevsi od sad odmah smo si nas dvojica najbolji prijatelji. i ako ja kazem da ces za mojih xy milijuna ti svako jutro samnom pit capuccino od vanilije pred 20 novinara, onda ce ti to bit najdraza stvar koju si napravio u danu". jer ovo sto alonso radi je izvan svakog kriterija za jednog bogato placenog profesionalca
Srećom, ne moram vraćati diplomu jer je nemam...

Posve se slažem s vama. Alonso ponašanje je ponešto čudno i izmijenjeno, vjerojatno kao posljednica njegove povelike frustracije u McLarenu. Zašto je točno došlo do tako velike frustracije da se čini kao da je promijenila samu srž karaktera ovog vozača, za sada ne želi nitko reći.
Ali, vaša metoda bi točno odgovarala metodi koju bih ja primijenio. Dakle, bez zezanja, ja bih posjeo Alonsa i rekao mu: ˝Gle idiote...˝
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

HamilonsoMcM je napisao/la:U studiu F1 se niste osvrnuli na Sutilovu vožnju a mislim da je čovjek zaslužio par riječi o svom izvrsnom plasmanu danas! Da li je to čisto Sutilovo umijeće ili ima nešto i Spykera u cijeloj priči? Pretpostavljam prvo...
Imate pravo, zaboravili smo spomenuti Adriana Sutila, i sad mi je žao.
Bio je na menakim gumama, iauto je imao malo benzina i očito je bitno popravljen, ali svejedno. Bila je to dobra vožnja, u skladu s njegovim potencijalom. Pretpostavljam da ćemo takvih njegovih vožnji vidjeti još u ove preostale tri utrke.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

[-$m0jk3-] je napisao/la:Pozdrav gosp. Mladene...

ovo je moj prvi post na forumu, i znam da ste vi daleko veci strucnjak od mene u F1, al cini mi se da stvarno ponekad pretjerate s favoriziranjem Alonsa i McLarena. Mislim da bi svi mi trebali prihvatiti da je McLaren posjedovao dokumente koji nisu trebali bit u njihovim rukama, i FIA je rekla da to nije u redu. Da se mene pita, diskvalificirao bih McLaren. Jesam Ferrarijevac, al moram priznat da bih dobro razmislio, ukoliko bi Ferrari imao kod sebe dokument protivnickog team-a na cca. 800 str, o daljnjem navijanju za njega.

S druge strane, obradovali ste me kada ste pohvalil Kimija... i konacno nismo slusali pricu o svemocnom Alonsu... koji je uz sve to jos i pokvaren. Ne samo s vase strane, vec i sa strane nasih komentatora :) :) :)

Takoder bih vam zelio dat do znanja da sam odusevljen vasim zivotopisom, vasim znanjem o F1 te vam pozelio jos puno uspjesnih godina u tom velicanstvenom sportu!!! Ovo mi je ujedno prilika da vam se zahvalim i na svakoj od nedjelja koju ste proveli radno zbog nas!

NHF.

Go Ferrari!

Edit: zaboravio sam pitat gdje se mogu u zgb kupit posteri (plakati) Ferrarija? ili opcenito F1? hvala.
Na žalost, ne bih vam znao odgovoriti na ovo o posterima. Kao i uvijek, vjerojatno zna netko od forumaša ovdje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

kiby je napisao/la:Mladene, sta mislite nakon ove utrke, dali se kimi tek sad potpuno privikao na ferrari tj. tek sad izvlaci zadnji atom snage iz bolida. Jer njegova voznja pogotovo u prvom dijelu utrke je bila zastrasujuca i fenomenalna. To je definitivno bio onaj kimi iz 2005-e kao sto ste i vi sami rekli nakon utrke. Dali mozemo ocekivati na preostalim utrkama takvu dominaciju kimija, a i ferrarija?
Nadam se, jer meni, kao što vjerujem znate, uopće nije bitno tko će biti prvak. Ali, kad vidim vožnju kao što je bila Räikkönenaova u prvih 15 krugova, onda znam zašto volim Formulu 1.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Spot je napisao/la:Pozdrav!!

Zanima me kolike su sanse po vasem misljenju da Hamilton zadrzi vodstvo u prvenstvu sad nakon sto mu Alonso vise nepokazuje gdje moze poboljsati svoje vrijeme i oko podesavanja bolida. mislim da je Hamilton jako dobar vozac ali da mu jos ipak fali iskustva i da se tu ipak pokazuje da ja Alonso bolji a tome ide u prilog da on smanjuje bodovnu razliku i da ga H nije nesto ugrozava tokom utrke u spa.

Zanima me i tko donosi odluku o duzem ostajanju na stazi sam vozac ili njegov trkaci inzinjer. To me zanima jer je H izgubio s tim sto je ostao duze.

Znam da ste veliki fan kartinga ,a ja sam ga tek otkrio pa me zanima dali ste vozili u spanskom i ako jeste sto mislite o toj stazi i ako znate koja ste vremena postavljali.
Mislim da će Hamiltonu sada biti dosta teško, jer je Alonso ušao u ritam i, čini se, prevladao probleme koje je imao s Bridgestone gumama. Njegovo veće iskustvo lako bi moglo presuditi u završnici prvenstva.
No, Hamilton je već pokazao da se lako prilagođava novim uvjetima. Siguran sam da on neće jako puno griješiti, i tu je možda čak i jači od Alonsa.

Obično inženjer donosi glavnu odluku, ali rijetko bez da to potpuno ne odobri i vozač.

Špansko je super staza, ali ako su go-karti dovoljno jaki. Ja sam tamo bio samo jednom, dosta davno, i bili su neki šljuka go-karti. Mislim da sam samo jednom morao kočiti u cijelom krugu. Na žalost, ne sjećam se vremena.
Zaključano