Novosti - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Dani
- Legenda
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Hamiltona
- Domi
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Schumacher - Kimi
Re: NOVOSTI - Listopad 2014
Ovo bi bio zadnji čavao u lijes F1.
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
Trenutna lista vozača po momčadima za 2015. U obzir su uzete samo potvrđene vijesti, a tamo gdje nije bilo nikakvih potvrda za sada je zapisano trenutno stanje
http://www.f1fanatic.co.uk/2015-f1-seas ... ers-teams/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.f1fanatic.co.uk/2015-f1-seas ... ers-teams/" onclick="window.open(this.href);return false;
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Zašto nikome na pamet nije pala nekakvom vrstom roll bara "okružiti" glavu vozača?
Istina, u tom slučaju bi kaciga još uvijek bila izložena nesreća tipa Massa Hungaroring, ali bi bila zaštićena u sudarima kao Bianchijev, Alonso i Grosjean, Schumacher i Sutil...
Istina, u tom slučaju bi kaciga još uvijek bila izložena nesreća tipa Massa Hungaroring, ali bi bila zaštićena u sudarima kao Bianchijev, Alonso i Grosjean, Schumacher i Sutil...

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
- speedy56
- Legenda
Pitaj Alonsa jel bi radije imao cijevi oko glave ili bolju aerodinamiku
Hint Spa '12
Hint Spa '12

- mrd
- Profesionalni vozač
- Navijam za: McLaren
Onda ce nekoga da udari nesto u glavu kao Massu pa ce svi da pljuju po FIA-i i njihovim sigurnosnim propisima. Ja ne znam, jako je to nezgodna stvar, po meni ne bi trebalo mijenjati stvari jer stvarno je puno napravljeno po pitanju sigurnosti u f1, pogledajte samo kubicu 2007 ili kovalainena 2010, prije 20 godina se ne bi bas izvukli nakon takvih sudara. Ovakve stvari kao sto je massina ili bianchieva nesreca su jednostavno freak situacije koje ne mozes bas da predvidis. Opet, tesko je svima kada se desi, ali neke stvari sport jednostavno nosi sa sobom.

- Dani
- Legenda
Jos samo fali da ugrade katapultirajuce siceve.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- speedy56
- Legenda
Ovako nešto sam ja mislio (kolko se to može skužit iz moje fantastične skice
)
Roll bar oko vozačeve glave i "U" oko sidepodsa (unutar U bi došli kuhleri i sve što već treba)

Roll bar oko vozačeve glave i "U" oko sidepodsa (unutar U bi došli kuhleri i sve što već treba)

- Cuky
- Moderator
na sidepodovima već postoje, od ove godine precizno određene pozicije i dimenzije karbonskih struktura koje su kao i nos dizajnirane da se raspadaju pri bočnom udaru i tako absorbiraju energiju.
Što se roll-bara oko glave tiče...ne iz 2 razloga: onemogućavaš jednostavan pristup vozaču u slučaju nezgode / izlazak vozača i blokiraš vozaču pogled sa strane.
Što se roll-bara oko glave tiče...ne iz 2 razloga: onemogućavaš jednostavan pristup vozaču u slučaju nezgode / izlazak vozača i blokiraš vozaču pogled sa strane.

- speedy56
- Legenda
Tnx, nisam znao za ovo prvoCuky je napisao/la:na sidepodovima već postoje, od ove godine precizno određene pozicije i dimenzije karbonskih struktura koje su kao i nos dizajnirane da se raspadaju pri bočnom udaru i tako absorbiraju energiju.
Da, za izlazak vozača bi sigurno bilo teže, razmišljao sam o tome pa bi taj roll bar ne bi bio drito kraj glave, nego dalje/šire (iako je još uvijek izlazak otežan, iako ni približno ne koliko s zatvorenim kokpitom.
Vidljivost? Da blokira se vidno polje, ali pitanje koliko zapravo vozači mogu vidjeti i gledaju tokom utrka u tom smjeru. S zatvorenim kokpitom bi i taj problem došao u pitanje, ne u tolikoj mjeri, ali bi

- Cuky
- Moderator
A gle...ako bi se roll-bar postavio više iznad glave onda bi se blokirao otvor koji služi motoru za disanje. Također, postavljanjem roll-bara oko glave vozača dobivaš zaštitu pri bočnim udarima, dok su frontalno i dalje izloženi kao i sada. Što se pak tiče blokiranja vidnog polja, roll-bar da bi ih štitio od odletjelih djelova/kotača, a ne samo od prevrtanja, morao bi biti malo krupniji kako bi se pokrila veća površina. A često možemo vozače vidjeti kako gledaju lijevo-desno kada su u borbi (barem oni kvalitetniji i pošteniji tipa Alonso, Kimi, Vettel, Webber, Hamilton, Rosberg, Schumacher...oni koji se znaju fajtati...) a ako pomakneš naprijed onda im blokiraš pogled u retrovizore.
Kod zatvorenog kokpita problem sa vidljivošću, barem u idealnim suhim uvjetima je nikakav zato jer je staklo (ako bi se radilo kao kod zrakoplova) poprilično prozirno, a uz to ne blokira pogled sa strane jer je na prednjem i stražnjem dijelu te je dizajniran tako da cijela struktura zajedno podnosi opterećenje, a ne samo jedan dio sam za sebe.
Ali pustimo to nadležnima neka odrade...da se mene pita, nebi se ništa po tom pitanju mijenjalo jer je stvarno jako rijetko da netko dobije sa nečime u glavu. Pa nije ni Bianchi (nakon čije se nezgode opet krenulo o ovome) dobio u glavu nego je zadobio ozljede mozga prouzročene velikim silama prilikom naglog usporenja. Ono što bi se po mom mišljenju mijenjalo je način na koji se vode utrke, počevši od vremena starta, neignoriranja upozorenja o nevremenu, pravovremeno izlaženje SC-a, te striktnije poštivanje signalizacije
EDIT: I zaboravih...imati kao glavne suce na svakoj točki stalne ljude koji će biti isti na svim stazama i koji će biti za to obučeni od strane FIA-e...
Kod zatvorenog kokpita problem sa vidljivošću, barem u idealnim suhim uvjetima je nikakav zato jer je staklo (ako bi se radilo kao kod zrakoplova) poprilično prozirno, a uz to ne blokira pogled sa strane jer je na prednjem i stražnjem dijelu te je dizajniran tako da cijela struktura zajedno podnosi opterećenje, a ne samo jedan dio sam za sebe.
Ali pustimo to nadležnima neka odrade...da se mene pita, nebi se ništa po tom pitanju mijenjalo jer je stvarno jako rijetko da netko dobije sa nečime u glavu. Pa nije ni Bianchi (nakon čije se nezgode opet krenulo o ovome) dobio u glavu nego je zadobio ozljede mozga prouzročene velikim silama prilikom naglog usporenja. Ono što bi se po mom mišljenju mijenjalo je način na koji se vode utrke, počevši od vremena starta, neignoriranja upozorenja o nevremenu, pravovremeno izlaženje SC-a, te striktnije poštivanje signalizacije
EDIT: I zaboravih...imati kao glavne suce na svakoj točki stalne ljude koji će biti isti na svim stazama i koji će biti za to obučeni od strane FIA-e...

- F1NAC
- Moderator
Cujte to je f1. Sigurna je pri sudarima. Tj najsigurniji sport je po tom pitanju ili najcvrsci. To ako sad doleti kotac to je situacija 1 naprema milijun. Za to nije dizajnirana f1. Ako razmisljas tim putem zasto se onda auto ne proizvodi od karbonskih vlakana?. Ljudi stalno umiru u sudarima.jebiga neke stvari nemores mjenat to je DNK

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- speedy56
- Legenda
Da, sve stoji.
Za vidljivost u zatvorenom kokpitu sam računao s tim da neće cijela kupola (ili barem cijeli taj dio oko glave) biti u staklu, nego da bi bilo i nekih ojačanja koja bi opet smetala pogledu vozača, no to nije ni bitno sad, ionako lupam šbbkbb
Back to the topic
Pitlanetalk
Zanima me bili ovo možda moglo otvoriti vrata Palmeru u Force Indiji
Za vidljivost u zatvorenom kokpitu sam računao s tim da neće cijela kupola (ili barem cijeli taj dio oko glave) biti u staklu, nego da bi bilo i nekih ojačanja koja bi opet smetala pogledu vozača, no to nije ni bitno sad, ionako lupam šbbkbb
Back to the topic
Pitlanetalk
Zanimljivo...According to our sources, Sergio Perez is evaluating a 2015 Lotus deal to replace Grosjean. The Frenchman wants to leave the team.
Zanima me bili ovo možda moglo otvoriti vrata Palmeru u Force Indiji

- Cuky
- Moderator
Zato jer, baš sam čitao neki dan članak o karbonskim vlaknima u cestovnim autima, jedna funta (jedinica mase) čelika za izradu auta košta manje 1$, dok ista masa karbonskih vlakana košta 10$ i po procjenama proizvodnja automobila od karbona bi proizvođačima isplativa bila tek kada bi funta karbonskih vlakana pala ispod 5$ (1 funta = 0,4539 kg). Drugi veliki problem je taj što se karbonska vlakna jako teško recikliraju, a ona dobivena reciklažom su nedovoljno jaka da bi se od njih ponovo radio automobil.F1NAC je napisao/la:Ako razmisljas tim putem zasto se onda auto ne proizvodi od karbonskih vlakana?
Ja iskreno nebih na Perezovom mjestu išao u Lotus. Force India je financijski i tehnički po meni stabilnija ekipa od Lotusa i uz to imaju godinu dana više iskustva sa Mercedesovom PU.

- Cuky
- Moderator
Haas kaže da mu se čini da je greška koja je koštala života HRT, a čini se i Caterham, ta što su htjeli što prije se pojaviti na gridu te da su sklapali partnerstva koja su na kraju bila štetna za njih te da ne namjerava ponoviti te greške. Također kaže da će prvih 5 utrka cilj biti preživjeti od starta do cilja, a ako u prvih 5 sezona pobjede da će to biti neočekivan rezultat. Također, kaže da bi bio ponosan kad bi se mogli zvati Ferrarijevom B momčadi
http://www.f1fanatic.co.uk/2014/10/23/h ... -mistakes/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.f1fanatic.co.uk/2014/10/23/h ... -mistakes/" onclick="window.open(this.href);return false;

- F1NAC
- Moderator
Predsjednik Totala umro u avionskoj nesreci

- ivancina
- Početnik
- Navijam za: McLaren
I to bizarnoj. Avion se pri poljetanje zaletio u ralicu kojom je po magli upravljao navodno pijani rus
- Cuky
- Moderator
Naletjeh na F1Technical forumu...nažalost nije postavljen link na izvorni članak....navodno bi Audi trebao u F1 2016.
The pre-war German domination of Formula One could soon be reborn, with Audi rumoured to be readying itself for a 2016 return to Grand Prix racing. Insiders at Audi and its parent, the Volkswagen Group, have revealed that Audi is set to abandon both Germany’s touring car championship (the DTM) and the iconic Le Mans 24 Hour race in favour of the world’s top open-wheel formula.
Insiders say it will combine its WEC and DTM budgets, plus a Red Bull sponsorship package to try to make its mark again on Grand Prix racing, an arena it hasn’t entered since the advent of the modern Formula One championship in 1950. Multiple sources have also confirmed that Audi will bow to internal Volkswagen Group pressure and leave the Le Mans and World Endurance Championship to its sister brand, Porsche.
It’s understood that Audi was close to entering F1 in 2013, and was the driving force behind the sport’s aborted plan to use four-cylinder turbocharged engines. At Audi’s urging, the FIA’s World Motor Sport Council proposed, in late in 2010, to turn F1 into a four-cylinder turbo formula. Audi backflipped on joining the sport, though, and the F1 Commission changed the engine formula to turbocharged V6. Insiders insist Audi and the Volkswagen Group have now been working on a 1.6-litre V6 turbo Formula One engine since early this year.
While it will contain the engine and electric hybrid development in-house, Audi is said to prefer buying an existing Formula One operation, rather than building up an F1 operation from scratch. Either Red Bull Racing or its Italian-based development team, Toro Rosso, are understood to be the prime targets, citing Audi’s (and Volkswagen Group chairman, Ferdinand Piech’s) historic links to Austria and its close relationship with Red Bull boss, Dietrich Mateschitz. Red Bull has long been the major sponsor of Audi’s leading team in the DTM.
Giving fuel to the Formula One leak is Audi’s hiring this month of former Ferrari Formula One team principal Stefano Domenicali. The Italian Domenicali has no experience of Le Mans-style sports cars, has no experience of touring car racing and does not even speak German. The sources are insistent that Formula One is only possible reason why Audi, which is the successor of the legendary pre-war Auto Union brand and carries its four-ringed badge, would have just hired the Italian, even under the temporary pretense of a non-racing role.
In terms of drivers Fernando Alonso, the double World Champion who is leaving Ferrari this year, is a potential target, Should he not sign with McLaren-Honda for 2015, may be forced to take a sabbatical year in 2015. Alonso has a close relationship with Domenicali, having driven for him at Ferrari for several years, and could return to his team leadership via Audi in 2016.
A successful return to the top level of motorsport by Audi could spark a head-to-head rivalry with Mercedes-Benz that has lain dormant since the beginning of WWII, with the final years before the war seeing the two state-sponsored car companies dominate racing and land-speed record runs across Europe.
Audi’s departure from Le Mans will end an extraordinary period of dominance at La Sarthe. It has won the round-the-clock classic 13 times since 2000 and was beginning to threaten Porsche’s record of 16 wins. It has been genuinely beaten just once since 2000 (by Peugeot in 2009) and became both the first marque to win Le Mans with a diesel-engined car and the first to win with a hybrid.

- Dani
- Legenda
Red Bull sponzorstvo. Mogao bi RB opet dominirati.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- F1NAC
- Moderator
Mislim da su fulali sport. U f1 se ne vozi na dizel 

- speedy56
- Legenda
Bilo bi dobro za F1 da uđu. Tada bi dobili 2 nove, ozbiljne momčadi.
Haas mi se za sada čini prizemljen i uz Ferrarijevu pomoć mislim da bi mogli biti u sredini grida nakon sezone-dvije, a za VAG ne treba trošiti riječi. U većini slučajeva gdje se pojave pobjeđuju - Seat u WTCC-u, Audi u WEC-u, VW u WRC-u, i Porsche je ok krenuo u prvu sezonu.
Vjerojatno je ovo (ako je) bilo duže u planu i prelazak Porschea u WEC sad ima smisla
Haas mi se za sada čini prizemljen i uz Ferrarijevu pomoć mislim da bi mogli biti u sredini grida nakon sezone-dvije, a za VAG ne treba trošiti riječi. U većini slučajeva gdje se pojave pobjeđuju - Seat u WTCC-u, Audi u WEC-u, VW u WRC-u, i Porsche je ok krenuo u prvu sezonu.
Vjerojatno je ovo (ako je) bilo duže u planu i prelazak Porschea u WEC sad ima smisla

- F1NAC
- Moderator
počinju konkurenti ozbiljno prijetiti svrgavanju s trona. Prvenstveno od strane Toyote. Ove godine su imali srece u Le Mansu kad su svi pocrkavali ili posudarili se pa su uzeli pobjedu. U Wtccu nisu poprilično uzimali pobjede. a za WRC stoji. Moćni su. Samo da se ne desi BMWspeedy56 je napisao/la:Bilo bi dobro za F1 da uđu. Tada bi dobili 2 nove, ozbiljne momčadi.

- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
hm hm hm....ovo mi je dosta super (obozavam audi) ali hmmm....godina pauze....Alonso i Dominicali opet skupa?..
eh....nek onda ode na jednu godinu u McLrn pa onda u audi.
eh....nek onda ode na jednu godinu u McLrn pa onda u audi.
I like to race, not to do laps alone.
- speedy56
- Legenda
Pa govori se da je takav ugovor s Hondom, 1+2 godine.
Sad, kolko bi se to isplatilo je drugi par cipela, jer ne vjerujem da ce Audi od prve godine imati pobjednicki bolid
Audi ce morati PU iz prve sloziti vrhunski, kasnije ce se sve manje moći mijenjati
Sad, kolko bi se to isplatilo je drugi par cipela, jer ne vjerujem da ce Audi od prve godine imati pobjednicki bolid
Audi ce morati PU iz prve sloziti vrhunski, kasnije ce se sve manje moći mijenjati