P&O - Srpanj 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

HamilonsoMcM je napisao/la:Vidio sam da spominjete super licencu. Jel se za to polaže neki test ko u autoškoli? kako izgleda test? Ko može dobiti super licencu?
Superlicenca se dobije ako se osvoji jedno od važnijih prvenstava pod jurisdikcijom FIA-e. Recimo, osvojeno britansko, japansko, talijansko ili francusko prvenstvo donosi Superlicencu, kao i sva međunarodna prvenstva u manjim formulama (GP2, World Renault serija itd.).
Dakle, da bi dobio Superlicencu vozač mora biti ozbiljno dobar, jer niti jednu od tih serija nije lako osvojiti. Kad se jednom dobije Superlicenca, ona omogućuje izravan ulazak u Formulu 1, bez onih obaveznih i minimalnih 300 kilometara F 1 testiranja.
redcode
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la redcode »

Pozdrav gospodine Jergoviću....

Ovo mi je prva poruka i mislim da je pitanje vrlo zanimljivo.
Vezano je za Hamiltonovu nesreću na treningu:

Primjetio sam na usporenoj snimci da je on prije udara u zaštitnu ogradu okretao volan u lijevu stranu ali da se ni lijevi kotać koji nije oštećen ne pomiće.....to je zbunjujuće jer smo čuli u prijenosu da sudar nije rezultat neispravnosti bolida
Možete li to prokomentirati...
Hvala...
DTF

Pritisak

Post Postao/la DTF »

Evo samo jedno pitanje. Kako se mjeri tlak u gumama, te s kolikom preciznosti se on mjeri. Kako se informacije o tlaku guma prenosi do bolida, prije nego što te informacije dođu u boks.
Postoje dvije vrste ljudi; jednima je najvažnije kako izgleda, a drugima istina
Kenny
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Mladene mene zanima zašto u Formuli 1 timovi mjenjaju boje svojih auta kada promjene i sponzora?
Ovako nešto mislim da se ne događa u nogometu, košarci barem ja mislim jer to toliko i ne pratim.
Da li se u Formuli 1 može potpisati ugovor da timovi ne mjenjaju boje kada promjene sponzora?
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

redcode je napisao/la:Pozdrav gospodine Jergoviću....

Ovo mi je prva poruka i mislim da je pitanje vrlo zanimljivo.
Vezano je za Hamiltonovu nesreću na treningu:

Primjetio sam na usporenoj snimci da je on prije udara u zaštitnu ogradu okretao volan u lijevu stranu ali da se ni lijevi kotać koji nije oštećen ne pomiće.....to je zbunjujuće jer smo čuli u prijenosu da sudar nije rezultat neispravnosti bolida
Možete li to prokomentirati...
Hvala...
Nemam sad snimku pri ruci, ali mislim da nije bilo oštećeno ništa u upravljačkom mehanizmu. Možda se samo ne vidi dobro da se kotač ipak malo okrenuo. Na ovom stazi granica okretanja nije jako velika jer ona harnadla na dnu staze nije jako oštra. Ali, velim, nisam detaljno pregledao snimku prije mog odlaska na put u Zagreb.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Pritisak

DTF je napisao/la:Evo samo jedno pitanje. Kako se mjeri tlak u gumama, te s kolikom preciznosti se on mjeri. Kako se informacije o tlaku guma prenosi do bolida, prije nego što te informacije dođu u boks.
Mjeri se isto ko kod običnog auta (u kojim god je ono mjerama). Znate ono: 22 ili 23, samo što u Formuli 1 ide i na desetinke. Vozač može vidjeti ako pritisak padne jer su na ventilima senzori. Također, ti se podaci telemetrijski šalju u boks. Gume se mogu pumpati samo u boksu. Na autu nema mehanizma za pumpanja zraka u gume. Također, telemetrija ide samo u jadnom pravcu, iz auta u boksove.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Kenny je napisao/la:Mladene mene zanima zašto u Formuli 1 timovi mjenjaju boje svojih auta kada promjene i sponzora?
Ovako nešto mislim da se ne događa u nogometu, košarci barem ja mislim jer to toliko i ne pratim.
Da li se u Formuli 1 može potpisati ugovor da timovi ne mjenjaju boje kada promjene sponzora?
Do 1968. auti su nosili nacionalne boje. Onda su stvar preuzeli sponzori. Obično se preboja čitav auto u dominantnu boju sponzora. To je različito od ostalih sportova, možda i zato jer su ovdje u pitanju vrlo, vrlo veliki novci, pa sponzori imaju pravo zahtijevati takvu stvar. Definitivno je, recimo, ove godine ING inzistirao da Renault preuzme ovu prilično groznu kombinaciju boja. Ali, kad za to dobijete 50 milijuna dolara na godinu...
Darac F1

Post Postao/la Darac F1 »

Poštovani Gosp. Jergoviću

u maloj sam dilemi glede 10. startne pozicije Lewisa Hamiltona jer je on zapravo uništio svoj bolid i ako će nastupiti na VN Europe koristiti će rezervni bolid.
smatra li se korištenje rezervnog bolida isto kao i promjena motora i slične situacije koje uzrokuju pomicanje 10 mjesta unatrag , ako da po mom mišljenju Hamilton bi trebao startati sa 20 mjesta jer je na kraju bio 10 i zamjena bolida daje 20 mjesto .
ispravite me ako sam u krivu ili ako postoji neka rupa u praviliniku u kojeg nisam jako upućen.

pozdrav i svako dobro.
Cesta prema Tuhelju je HIGHWAY TUHELJ !
B-Link

Post Postao/la B-Link »

Evo jedno pitanje u vezi G-sile prilikom nesreća u F1. Da li još uvijek David Purley drži "rekord" od 178G, koji je najveći G koji je čovjek ikada preživio? I da li postoji negdje snimka tog udesa?

Inače za one koji ne znaju David Purley je bio nad-čovjek koji je pokušao spasiti Rogera Williamsona kada je doživio nesreću, tako da je odustao od utrke i borio se protiv plamena i vremena da spasi prijatelja... uostalom pogledajte snimku
http://www.youtube.com/watch?v=39yGEap1K-8

I još jedno pitanje da li je sila pri kojoj je Greg Moore (CART) udario u ogradu približno 100-120G, ako možete procijeniti? Nisam našao podatke o tome.
http://www.youtube.com/watch?v=LWcNTBQZe0E
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Darac F1 je napisao/la:Poštovani Gosp. Jergoviću

u maloj sam dilemi glede 10. startne pozicije Lewisa Hamiltona jer je on zapravo uništio svoj bolid i ako će nastupiti na VN Europe koristiti će rezervni bolid.
smatra li se korištenje rezervnog bolida isto kao i promjena motora i slične situacije koje uzrokuju pomicanje 10 mjesta unatrag , ako da po mom mišljenju Hamilton bi trebao startati sa 20 mjesta jer je na kraju bio 10 i zamjena bolida daje 20 mjesto .
ispravite me ako sam u krivu ili ako postoji neka rupa u praviliniku u kojeg nisam jako upućen.

pozdrav i svako dobro.
Budući da na Hamiltonovom autu od subote nije oštećen motor, ekipa ga je premjestila u novu šasiju, i onda on može startati s 10. pozicije. Pravilo vrijedi za motore, ne za šasije.
ipenezi3
Početnik
Početnik

Post Postao/la ipenezi3 »

Pozdrav Mladene,
Znate li možda na kakvoj su taktici McLarrenovi vozači?
Na Kakvoj taktici je Alonso, vidjeli ste i sami da je nakon one greške ipak završio drugi!
Penza
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

B-Link je napisao/la:Evo jedno pitanje u vezi G-sile prilikom nesreća u F1. Da li još uvijek David Purley drži "rekord" od 178G, koji je najveći G koji je čovjek ikada preživio? I da li postoji negdje snimka tog udesa?

Inače za one koji ne znaju David Purley je bio nad-čovjek koji je pokušao spasiti Rogera Williamsona kada je doživio nesreću, tako da je odustao od utrke i borio se protiv plamena i vremena da spasi prijatelja... uostalom pogledajte snimku
http://www.youtube.com/watch?v=39yGEap1K-8

I još jedno pitanje da li je sila pri kojoj je Greg Moore (CART) udario u ogradu približno 100-120G, ako možete procijeniti? Nisam našao podatke o tome.
http://www.youtube.com/watch?v=LWcNTBQZe0E
Da, Purleyev rekord nije samo rekord za utrke, nego svjetski rekord u preživljavanju (registriranih) G sila koje je preživjelo bilo koje ljudsko biće, ikada.
Snimka njegove nesreće iz 1977. ne postoji. Radilo se o pred-kvalifikacijama za britanski GP u Silverstoneu, pa to TV nije pokrivala.
Međutim, olupina njegovog Lec-Coswortha čuva se u muzeju trkaćih auta u Doningtonu. Bio sam tamo, vidio to i mogu vam reći da je samo pogled na tu hrpu metala i fiberglasa zastrašujući. Kompletno mi je nejasno kako je netko iz toga izvađen živ. (Zapravo, jedva živ, jer je Purley bio u vrlo, vrlo lošem stranju, ali je nekako preživio i čak se vratio utrkama nakon puno mjeseci oporavljanja i rehabilitacije. U srpnju 1985., međutim, poginuo je pilotirajući akrobatskim avionom na jugu Engleske.)

Nisam nigdje našao podatak o G silama pri Mooreovoj nesreći. Ali, one čak nisu toliko važne (iako su sigurno bile pogoleme), jer je Mooreov auto udario u zid gornjom stranom. Ne bočno, ili prvo nosom ili repom, nego s bokom auta prema dolje. Nije bilo nikakve šanse da preživi taj sudar, premda nije poginuo za licu mjesta, već je umro sat kasnije u bolnici.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ipenezi3 je napisao/la:Pozdrav Mladene,
Znate li možda na kakvoj su taktici McLarrenovi vozači?
Na Kakvoj taktici je Alonso, vidjeli ste i sami da je nakon one greške ipak završio drugi!
Pretpostavljam da je Alonso nešto lakši od Räikkönena, i sigurno još više od Masse. Za Hamiltona je nemoguće reći jer je njegov leteći krug prekinut nesrećom, ali on će morati startati utrku sa strategijom koja je određena prije Q3 kvalifikacija.
icegirl78

Post Postao/la icegirl78 »

Pozdrav Mladene,
Zanima me jos jedna sitnica u vezi G sile.
Dali se sila od 75 G kod Kubice odnosila na njega ili na bolid, te kako bolid rasporedjuje tu silu nakon udarca!
S@sa

o ferrariu

Post Postao/la S@sa »

Pozdrav gospodinu Jergovicu
Mene zanima sta menjaju desnom rukom dole desno u ferrariju.
tg

steta?

Post Postao/la tg »

U depresiji sam Mladene. Kimi je odustao a bio je u dobroj poziciji u trci. Kakve su njegove sanse za naslov sada? Znam da njemu i Ferrariju odgovara Monca, Spa i Madjarska. kakve su mu sanse na Hungaroringu?
ivana.zagreb
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ivana.zagreb »

Mladene...što vi mislite da li je massa ovo namjerno napravio (dvoboj massa-alonso) ?

još nešto sam primjetila...kod vaganja, kada je alonso pričao massi (vjerojatno, to se ne radi 3 kruga prije kraja, bla bla bla) niti jedan put ga nije pogledao
mislim kad nekome nešto govoriš bar se okreneš prema njemu

ako je alonso htio massi nešto reći neka mu kaže kao svi normalni ljudi, ovako je ispalo kao da nekaj mulja
prvo započne "razgovor", kaže što ima i okrene se od osobe koja bi mu trebala odgovoriti
kao da je massu htio isprovocirati
Zadnja izmjena: ivana.zagreb, dana/u 22 srp 2007, 16:54, ukupno mijenjano 1 put.
Ma ja sam Fisico-fan...
"Životni izazovi nemaju zadaću uništiti te, njihova je uloga pomoći ti da otkriješ tko si" BERNICE JOHNSON REAGON
bish
Navijam za: formulu
Kontakt:

Re: o ferrariu

Post Postao/la bish »

S@sa je napisao/la:Pozdrav gospodinu Jergovicu
Položaj krilca.
kiby

Re: o ferrariu

Post Postao/la kiby »

bish je napisao/la:
S@sa je napisao/la:Pozdrav gospodinu Jergovicu
Položaj krilca.
Ne nego brake bias. Tj. postotak sile kocenja između prednih i zadnjih kotaca
McM fun
LeoZGB
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la LeoZGB »

Mladene imam pitanje u vezi Hamiltona.

Kakva je ono bedastoca da se sa dizalicom vraca Hamiltona na stazu, jos malo buju ih sa helikopterima vozikali po stazi da se nemogu sudarit
Zadnja izmjena: LeoZGB, dana/u 23 srp 2007, 10:17, ukupno mijenjano 1 put.
Sex is like hacking...U go In..U go out...and U pray that U didn´t left something behind

Bolje proliti malo s Parkinsonom, nego zaboraviti popiti s Alzheimerom.
slika
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

LeoZGB je napisao/la:Mladene imam dva pitanja u vezi hamiltona.

1.Vec ste rekli zasto nije startao kao 20 ili iz boksa, ali mene zanima zasto nije startao kao 4 jer je njegovo vrijeme u kvalama bilo 4 po redu

I drugo kakvi su ono kretenizmi da se sa dizalicom vraca Hamiltona na stazu, jos malo buju ih sa helikopterima vozikali po stazi da se nemogu sudarit
sale i sena oprostite što pišem vamo ali koliko su puta schumija gurali redari kad zaglavi????
McLaren u <3
ivana.zagreb
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ivana.zagreb »

Mladene još jedno pitanje

dal su smjeli pustiti hamiltona nakon što su ga digli sa dizalicom?
s obzirom da je on bio zakopan dosta dugo u pijesku, praktički je već ispao iz utrke

isto tako su mogli i nekog drugog uzeti i staviti na stazu, ako se već može
Ma ja sam Fisico-fan...
"Životni izazovi nemaju zadaću uništiti te, njihova je uloga pomoći ti da otkriješ tko si" BERNICE JOHNSON REAGON
Toranosuke Takagi

Post Postao/la Toranosuke Takagi »

ivana.zagreb je napisao/la:
ako je alonso htio massi nešto reći neka mu kaže kao svi normalni ljudi, ovako je ispalo kao da nekaj mulja
prvo započne "razgovor", kaže što ima i okrene se od osobe koja bi mu trebala odgovoriti
kao da je massu htio isprovocirati
Istina. Čovjek ima odrješitosti reći nešto i to mi se svidjelo, ali mogao se bar gledati u oči.

Mladene, nešto sam primjetio. Mislim da se previše poklanja simpatija Hamiltonu. Nemojte misliti da sam protiv Mclarena ili Hamiltona (dapače, on mi je bio na početku sezone draži od Alonsa). Vi imate samo riječi hvale za Lewisa... i to mi se čini O.K. Niste pretjerivali. No danas na utrci, slušao sam naše komentatore i nije mi se svidjelo dizanje u nebesa i prenemaganje oko Hamiltonovih pretjecanja. Mislim da on nije tolika velika faca s predobrim autom. Gospodin Blažićko se tako uzbudio kad je prešao Fisica, a uopće nije uzeo u obzir da je potonji bio teži i u sporijem autu. Svaka čast Hamiltonu ali mislim da su Wurz i Webber napravili veći posao danas. Što želim reći...da bi se trebalo pričekati...sa kovanjem Hamiltona u zvijezde. On je odličan vozač. Ali treba se uzimati sve sa rezervom. Odličan vozač u odličnom autu - to je u redu. Ali on nije najbolji vozač koji se pojavio. A komentatori svršavaju na njegovo pretjecanje. Koje i nije nešto senzacionalno. Senzacionalno je Alonsovo pretjecanje danas, i kad je Schumija stigao, ili Barrichelova kišna trka. Da skratim...lako njemu u takvom autu. Naglašavam, nemam ništa protiv NJEGA, samo konstatiram da nije takav genijalac kakvim nam ga neki žele prikazati.
Molim komentar.

Isto tako...je li ovo danas bio presedan u F1? Vraćanje Hamiltona na stazu? Mislim da to nije bilo fer, bez obzira što mu se nije ugasio motor. Jer nije on prvi u povijesti koji je izletio na travu ili šljunak pa da mu se nije ugasio motor. Ne sjećam se da su i druge izvlačili.

Pitanje: mora li toliko biti reklama tokom prijenosa? Stvarno nas prisiljavaju da okrećemo druge programe jer se VIP crno-bijela reklama svima gadi.

Kako komentirate Heidfeldovu vožnju danas?
Tko je po vama bolje vozio cijelu utrku Heidfeld/Kubica?

Hoće li Heidfeld snositi odgovornost za eliminiranje Ralfa?

P.S. Svaka čast komentatorima, znam da ih uvijek branite :) ali u životu uvijek treba dizati kriterije na maksimum. Ne tvrdim da ima vještijih od njih, ali mogli bi malo bolje :) Pogotovo zbog danas: idu DVA BMW-a i on nešto izvali. To je Wurz. :)
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Mladene imam pitanje vezano za safety car.
Kada je safety car izašao na stazu bio je jako sporo išao i tek kada mu se je Liuzi približio on je krenio, pa me zanima zašto nije ranije krenio? Ja smatram safety car krivim za izljetanje Liuzija, da li se i vi slažete?
I još 2 pitanja. Da li se safeti car može kazniti ako bi FIA to sitražila ako ga proglase krivim? što bi se desilo ba se je u tom trenutku Liuzi sudario sa safety carom?
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

mladene dali je po vama bila fer borba od strane masse prema alonsu? ja mislim da je mogao ostavit malo više prostora jer je bilo vidljivo da je alonso već sa pola bolida bio ispred!! i ako možete prokomentirajte razgovor masse i alonsa
McLaren u <3
Zaključano