Sebastian Vettel [#5]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
K1M1
HNL kladionica majstor
HNL kladionica majstor
Ja sam: Vozač
Navijam za: Kimi i Frijns

Re: Sebastian Vettel

Post Postao/la K1M1 »

Prvo mi nije jasno zašto govori u množini (we)... (pogotovo zato jer je usporedba s ricciardom koji mu je timski kolega, dakle ista ekipa, zašto 'mi'?)
al dobro, valjda je mislio da je on mogao pobjedit...

I zapravo uopce nije u krivu kad se malo pogleda. U kanadi je bio brži u kvalama, u utrci je isto bio ispred do 2. ulaska u boks, imao je jednako dobar tempo kao Ricciardo... Uglavnom, ricciardo ga je kroz bokseve prošao zbog nešto bolje strategije (mislim da je ostao u 2. stintu 3 kruga duze od vettela ili tako nesto, i krace je bio u boksu). Dakle definitivno je vettel to trebao pobijediti, sitnice su odlučile...
U mađarskoj opet ista stvar, vettel brži u kvalama i u utrci ispred ricciarda sve do onog SC-a, koji je došao po položajima na stazi u idealan trenutak Ricciardu, a u najgori mogući Vettelu. Naravno, ricciardo je odlično odvozio, ali definitivno je imao i puno sreće što se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu. Da su se stvari malo drugačije odvijale oko tog SC-a vettel je mogao do pobjede...
Što se tiče belgije, e tu je pak ricciardo definitivno bio brži i bolji. To vettel nije mogao pobjedit nikako. (čitam i da je imao nekih problema sa bolidom, zato je imao tako loš pace, u monzi dobiva novu šasiju...)

Tako da, što se tiče kanade i mađarske, definitino je Ricciardo fantastično odvozio, to mu nitko ne može osporit, ali se mora priznat i da je imao dosta sreće. S druge strane te dvije utrke je i vettel odlično odvozio, ali nije imao sreće... Definitivno je mogao te dvije pobijediti da su se stvari mrvicu drugačije odvijale.
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

I meni se tako čini. Ricciardo je na kraju toliko bolji, a kao da su baš nijanse te koje čine razliku. Pa i u belgiji je vettel bio bolji, do tog čudnog izleta van. Baš je i izgledalo da je bolid kriv.
Jedino to s čuvanjem guma, tu ipak kao da je Ricci na svom terenu.
Stalno mi se mota po glavi kako bi izgledalo da je riici došao prošle godine, u prošlogodišnnji bolid. Imam dojam da bi ga vettel izdominirao.
p. s - ne podcjenjujem riccijeve uspjehe, da me se ne bi krivo shvatilo.
Samo neka se trkaju.
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

dmarijon je napisao/la: Stalno mi se mota po glavi kako bi izgledalo da je riici došao prošle godine, u prošlogodišnnji bolid. Imam dojam da bi ga vettel izdominirao.
p. s - ne podcjenjujem riccijeve uspjehe, da me se ne bi krivo shvatilo.
Iskreno mislim da nebi.

Rici se proslih sezona naviknuo voziti u bolidu s kojim imas puno vise posla da zadržiš sto idealniju putanju dok Vettelov RB je išao / ide (to kazem jer mislim da je i dalje nabolji bolid za vozit ako izuzmemo merca) "ko po tračnicama". Ove godine rici vozi bolid sa kojim ima puno manje posla, dok vettel se muci sa time. Da je Rici dosel prosle god jos bi mu bilo lakse nego ove godine (vozit bolid ne pobjedti Vettela). Vettel bi vjerojatno bio ispred zbog iskustva sa tim tipom bilda (3 godine iskustva) a definitivno sam uvjeren da nebi izdominiral Ricija. Po meni je rici puno bolji vozac od webbera a webber je itekako znao pokazati zube vettelu (rijetko) ali je.
I like to race, not to do laps alone.
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

K1M1 je napisao/la: I zapravo uopce nije u krivu kad se malo pogleda. U kanadi je bio brži u kvalama, u utrci je isto bio ispred do 2. ulaska u boks, imao je jednako dobar tempo kao Ricciardo... Uglavnom, ricciardo ga je kroz bokseve prošao zbog nešto bolje strategije (mislim da je ostao u 2. stintu 3 kruga duze od vettela ili tako nesto, i krace je bio u boksu). Dakle definitivno je vettel to trebao pobijediti, sitnice su odlučile...
U mađarskoj opet ista stvar, vettel brži u kvalama i u utrci ispred ricciarda sve do onog SC-a, koji je došao po položajima na stazi u idealan trenutak Ricciardu, a u najgori mogući Vettelu. Naravno, ricciardo je odlično odvozio, ali definitivno je imao i puno sreće što se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu. Da su se stvari malo drugačije odvijale oko tog SC-a vettel je mogao do pobjede...
U kanadi vettel do kraja nije niti rosberga uspio proci, za razliku od ricciarda, koji se dobrano namucio prvo da pereza prodje....

a madjarska, i dalje vidim samo onaj vettelov spin poput pocetnika, tako da mozes pricat i o sc-u i o bilo cemu, ali ricci je pokazao u tim utrkama vise....
McLaren u <3
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

dmarijon je napisao/la:I meni se tako čini. Ricciardo je na kraju toliko bolji, a kao da su baš nijanse te koje čine razliku. Pa i u belgiji je vettel bio bolji, do tog čudnog izleta van. Baš je i izgledalo da je bolid kriv.
Nije bolid kriv nego je Vettel kriv. On se i dalje igra sa srećom te prelazi pasice punom širinom bolida gdje god je moguće. U Belgiji je više puta bio skroz vani sa sva 4 preko pune a u toj poziciji gas jače stisnut može te tako spinat da neznaš gdje si, što mu se i dogodilo u Mađarskoj. Bolid je namješten u totalni understeering i kad mu se neko približi na guzicu on počne stiskat još više i više a bolid ide preko nosa pa izlazi na sve strane van staze pregrijavajući prednje gume naravno.

Nebi nijedan od njih pobjedio da Mercedes nije imao loš dan po oba vozača ;)
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Armanini »

On se i dalje igra sa srećom te prelazi pasice punom širinom bolida gdje god je moguće.

to se ne tako davno zvalo voznja na granici, a eto danas je to igra sa srecom..

moj stav o plavima je da je vettel lagano izgubljen ove sezone, sto je zapravo skroz ocekivano, jer nakon toliko sezona voznje u winner mentalitetu sa bolidom koji sam vozi i uz loseg timskog uz sebe, sad je potpuno obrnuta prica i em su ambicije drukcije em je bolid dosta drukciji nego prijasnjih godina, toliko da mjenjaju sam karakter bolida nakon 5 godina maximalnog downforcea sada konacno stelaju za neko utrkivanje..

a rici.. rici vozi iznad svih ocekivanja, barem mojih.. i koliko god vettel neimao srece, riciju je ovo prva sezona u pravom timu i stvarno radi maximalni posao, tako da se nemoze nista oduzet riciju i uspjesima.. jedino sto on nema je to nekakvo prilagodjavanje na drukciji bolid jer je on s magarca na konja, dok je kod vettla obrnuto..

a kimi - "we" im je zato jer su u svakom timu 2 garaze i 2 tima i pogotovo danas kada vozac ima minimalno inputa u utrci svi oni zajedno voze taj bolid pa je zato we :)
rFactor F1 HR server Info
slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

Cinjenica je. Vettel u svojoj karijeri nije vozio bolid s malo downforce. 2007 i 2008 bolidi su crpili ogromne kolicone downforcea s onim difuzorčinama. Od 2009 redbull lagano usavrsava EBD i sad odjedanput nemaju difuzorcine toliko i nemaju ebd.Rekao bih da mi nije ni cudno da je Ricci bolji posto je ovaj prije redbulla vozio pikun za pikunom
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
zizi
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zizi »

F1NAC je napisao/la:Cinjenica je. Vettel u svojoj karijeri nije vozio bolid s malo downforce. 2007 i 2008 bolidi su crpili ogromne kolicone downforcea s onim difuzorčinama. Od 2009 redbull lagano usavrsava EBD i sad odjedanput nemaju difuzorcine toliko i nemaju ebd.Rekao bih da mi nije ni cudno da je Ricci bolji posto je ovaj prije redbulla vozio pikun za pikunom

opet istrijani u akciji
ne znaju svi da to znači mašklin :D
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

zar je došlo do toga da ga ja kao njegov navijač moram kritizirat. ili je već toliko normalno postalo da ga ricciardo dere da se više nitko ni ne zamara s time :D
mislim da je jučer odvozio prosječno... prvi stint je zaglavio iza magnusena koji je ima 10kmh veći top speed i puno brže spalio gume nego što je planirano... za to vrijeme ricciardo se vozikao u praznom prostoru i čuvao gume. uz to,ricciardov najbolji top speed je bio 362 a vettel 340
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

jučer je imao sreće da ga je momčad prije povukla u boks jer je taj potez bio ključan da je izašao ispred Magnussena i cjelog onog vlakića. Povukli su ga ranije da ga spase i od napada Bottasa a bottas je kasnije opet ga morao prolazit što znači da je Williams imao jako lošu strategiju (sve je morao dvaput radit dok je Vettel bez ikakve borbe izbio ispred svog protivnika, čak i kad loše vozi ima sreće tj dobru logistiku). Tko god je išao ranije u boks je profitirao ako je izašao u čist prostor, Rosberg je išao prije Hamiltona pa se odmakao više od 2 sec.

Neznam je li jučer imao loš dan/bolid ali nije mu bilo svejedno kad je vidio da će preteć kolega, branio se ko da vidi Alonsa u retrovizorima :)
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

tolika kritičnost već nema smisla... mislim,kao da vettel nije htio preteć magnusena...al u monzi s 10kmh sporijim bolidom stvarno ne znam kako to izvesti...boks je bio jedina mogućnost da napravi nešto...al s obzirom na to da je prvi otišao u boks na kraju je imao najstarije gume i normalno da ga je ricciardo lako skinuo još uz toliko bolji top speed...
na kraju, vettelov odlazak u boks je povukao cijelu ekipu oko njega što ostavilo ricciarda u slobodnom prostoru da odvozi čiste krugove prije odlaska u boks
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Ja bi prije postavil pitanje, zasto cetverostruki svjetski prvak mora imati tolko downforcea na bolidu da na speed trapu ga ubija momcadski kolega za 22km/h.
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Pretpostavio bi da su svaki bolid podešavali u skladu sa sugestijama vozača. vettelu je (tipično) odgovaralo što više downf.
Samo neka se trkaju.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Jasno, na temelju toga sam i napisao ovo gore, ali to puno govori o vozacu i njegovim sposobnostima odrzavanja bolida u trkacoj putanji i stabilnog na stazi. I tu se vidi prednost ricija. I ponavljam ono kaj govorim vec pa godina. Alonso (i jos neki, ali namjerno necu imenovati jer mi se neda raspravljati) bi bio prebrutalan u tom bolidu.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

zonelsk je napisao/la:Ja bi prije postavil pitanje, zasto cetverostruki svjetski prvak mora imati tolko downforcea na bolidu da na speed trapu ga ubija momcadski kolega za 22km/h.
u kvalifikacijama je razlika u top speedu bila 0.3 kmh... tako da sumnjam da je baš do setup-a
ricciardo je imao dosta slipstreama kad je došao do 360...vettel se ni jednom u toku utrke nije približio svom top speedu iz kvalifikacija unatoč DRS-u i slipstreamu iza magnussena...
u istom periodu utrke kad je i vettel postavio svoj najbolji top speed koji je 5kmh lošiji od onog iz kval., hamilton je postavio 8 kmh veći top speed od svog iz kvalifikacija...
ne želim tražit izlike, ali nekako sumnjam da držanje volana ravno iza bolida ispred s gasom iza do kraja traži nekakvo posebno umijeće...
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

vidc je napisao/la:nekako sumnjam da držanje volana ravno iza bolida ispred s gasom iza do kraja traži nekakvo posebno umijeće...
Pitaj Maldonada :badgrin:
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

vidc je napisao/la:
zonelsk je napisao/la:Ja bi prije postavil pitanje, zasto cetverostruki svjetski prvak mora imati tolko downforcea na bolidu da na speed trapu ga ubija momcadski kolega za 22km/h.
u kvalifikacijama je razlika u top speedu bila 0.3 kmh... tako da sumnjam da je baš do setup-a
ricciardo je imao dosta slipstreama kad je došao do 360...vettel se ni jednom u toku utrke nije približio svom top speedu iz kvalifikacija unatoč DRS-u i slipstreamu iza magnussena...
u istom periodu utrke kad je i vettel postavio svoj najbolji top speed koji je 5kmh lošiji od onog iz kval., hamilton je postavio 8 kmh veći top speed od svog iz kvalifikacija...
ne želim tražit izlike, ali nekako sumnjam da držanje volana ravno iza bolida ispred s gasom iza do kraja traži nekakvo posebno umijeće...
Vettel i malo downforcea nemores stavit u istu recenicu i bok :D
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

sto puta dokazano na mokroj stazi...
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Otkad po mokrom voze s malp DF-a?
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Bas to. Onda je pitanje gripa
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

grip nema veze s downforceom? downforce se proizvodi da bi se povećao grip, caljda
po kiši grip je jako loš što se može izjednačit s bolidom koji ima jako malo downforce-a...a ispade da bi vettel trebao biti katastrofičan u tim uvjetima...
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

razlika je u tome da kad kiša padne svi izgube grip...tako da opet onaj koji ima najviše gripa ostaje u prednosti
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

vidc je napisao/la:grip nema veze s downforceom? downforce se proizvodi da bi se povećao grip, caljda
po kiši grip je jako loš što se može izjednačit s bolidom koji ima jako malo downforce-a...a ispade da bi vettel trebao biti katastrofičan u tim uvjetima...
WTF dude?'?? mislis suprotno jer ocito njegov bolid ima vise gripa u odnosu na ostale.

pa ako po kisi ponistimo istu kolicinu DFa u oba bolida, ako si u startu imao vise DF, imat ces i nakon sto kisa / mokra staza uzme svoje. Vettel je ocito majstor kise vise zbog bolida i nacina na koji bolid mora biti podesen za njega nego sto fakat zna vozit.

Stavio bi ja njega u identican bolid ko i hamu, alonsa ili schumija pa da vidim kolko je on dobar po kisi.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

sad odjednom Vettel ne zna vozit ni po suhom ni po kiši :roll:
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

hh, nisam bas to rekel, ali ako ti je lakse tak zakljucivati onda je tako...
Odgovori