Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
Kenny
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Williams i MS

Re: Novosti - Svibanj 2015

Post Postao/la Kenny »

Cuky sasvim je normalno da Bernie pljuje ove motore kada su GP2 i GP3 bolidi glasniji od F1 bolida, a nikako ni neprivlače nove fanove, neko kad neko čuje ovo rađe prebaci sa F1, a meni se čini da se i većini nas sere kad čujemo zvuk ovih motora tj power unita ili kako se već to zove

Pa dobro jesu oni normalni, zarje potrebno vraćat to sa prednjim krilom i ovako su prejednostavni ovi bolidi da se voze. Ko će cjelu subotu da gleda samo F1, cjela nedjelja provedena za utrku i kvalifikacije 3 sata provedenih pred TVom da gledam kako se neko trka :roll: još ako gledam kao sada da pogledan na skyu skoro sve prije i poslje utrke znači cjela nedjelja treba biti za F1 :roll: pa oni nisu normalni, ko da mi ostali nemamo šta pametnije da radimo di su tu ljudi koji su zaposleni, jel to znači da ti ljudi pola godine nemogu radit ništa osim da idu na posao i gledaju F1 :roll: . Umjesto da približe nekako F1 svima nama oni nam ju žele udaljiti da svi izgubimo i ovo malo volje za F1 što nam je ostalo, pa čestitam im =D>

Jedino je pozitivno da će povećat okretaje motora, smanjit broj korištenja glupavog DRSa, povećat snagu onog elektičnog govna, ali džabe to sve ako naprave negledljivu F1
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

ja bi osobno lošiji zvuk prihvatio svaki put ako mi netko u zamjenu ponudi bolju, napredniju i efikasniju tehnologiju. Kakve veze ima da su GP2 i GP3 bolidli glasniji? F1 nije simfonijski orkestar ili eurovizija pa da se ocjenjuje zvuk, F1 je natjecanje u kojem se natječu momčadi koje svojim znanjem tehnologiju guraju naprijed. Taj napredak je doduše malo usporen striktnim pravilima, ali inovacije su i dalje moguće.

Bernie pljuje motore jer je senilni starkelja, jer misli da je nešto tiši zvuk uzrok pada gledanosti u F1...e pa problemi su puno veći od zvuka: ekonomski problemi, utrke na neatraktivnim stazama, udaljavanje od obične publike, pristup gridu i boksevima samo za najbogatije i u slučaju grida najzgodnije dame, loše informiranje gledatelja tokom prijenosa, političke igrice iza kulisa....to je ono što tjera gledatelje od F1, ne ove hibridne PU.

Što se tiče ovog drugog odlomka, to nije službeni prijedlog. U anketi koju je kolega speedy linkao zadnje pitanje je da u maksimalno 250 riječi napišeš ako imaš koji prijedlog i to je prijedlog kojeg je napisao SomersF1. Kao što vidiš, i sa time se slažem, predložio je da se DRS ne koristi samo u zonama nego da ga svatko može koristiti kad poželi, ali da imaju ograničeno koliko ga u utrci mogu koristiti (on je predložio koliko ga vremenski mogu koristiti, ali može se i kao u WSbR određeni broj puta koliko smiješ u utrci). Time bi se i onome koji se brani dala mogućnost da pametnim korištenjem DRS-a bude u prilici obranit se, a ne da suparnik samo projuri pokraj njega.

Prijedlog sa prednjim krilom mu isto ima smisla: imati default poziciju i promijenjenu poziciju u kojoj krilo smije biti određeno vrijeme u utrci. Pametnim korištenjem te postavke onome iza bi se omogućilo da lakše u zavoju prati ovog ispred i pokuša napasti, a opet bi trebao paziti koliko koristi jer kad iskoristi maksimalno vremenski onda do kraja utrke više ne smije.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Cuky je napisao/la:ja bi osobno lošiji zvuk prihvatio svaki put ako mi netko u zamjenu ponudi bolju, napredniju i efikasniju tehnologiju. Kakve veze ima da su GP2 i GP3 bolidli glasniji? F1 nije simfonijski orkestar ili eurovizija pa da se ocjenjuje zvuk, F1 je natjecanje u kojem se natječu momčadi koje svojim znanjem tehnologiju guraju naprijed. Taj napredak je doduše malo usporen striktnim pravilima, ali inovacije su i dalje moguće.

Bernie pljuje motore jer je senilni starkelja, jer misli da je nešto tiši zvuk uzrok pada gledanosti u F1...e pa problemi su puno veći od zvuka: ekonomski problemi, utrke na neatraktivnim stazama, udaljavanje od obične publike, pristup gridu i boksevima samo za najbogatije i u slučaju grida najzgodnije dame, loše informiranje gledatelja tokom prijenosa, političke igrice iza kulisa....to je ono što tjera gledatelje od F1, ne ove hibridne PU..

Nije i je F1 simfonijski orkestar, među prvim pitanjima nam je svima kad neko ode uživo na utrku koji bolid je najglasniji, kako se to uživo čuje, koliko je bučno, a sada toga nema, kosilica je glasnija od njih. Mene nezanima nikaki napredak, jer ga nevidim, 80ih su turbaci razvijali do 1500 konja, a ovi nerazvijaju ni 1000, tako da nema napredka. Utrke na neatraktivnim stazama jesu problem, pristup boksevima po meni nije, nisam baš siguran da su i prije ljudi mogli doć do boksa ko je htjeo, a F1 je bila zanimljiva, mislim da nebi funkcionoralo to da se 100k ljudi šeta po boksevima. političke igre jesu sranje i mrzim ih, ali i one su tu prije bile, pa su ljudi pratili F1. Ekonomski problemo dolaze iz tko zna koliko razloga, među nima su ovi što si ti nabrojo, ali isto tako da od kako nema duhanske industrije u F1 osim kod povlaštenog tima, ima manje love. Nezanimljive utrke tome isto pridonose, a one nisu nezanimljive jer nema prestizanja i toga, ima ga više nego ikad prije, nezanimljive su jer imamo glupave staze, jer je F1 bolide prelagano za vozit, vozači izađu iz bolida, a nisu ni oznojeni, a prije to nije bilo. F1 bolid mora jednostavno biti najbrži, najbolji, najbučniji i treba da svaki vozač nema muda da sjedne u te bolide koliko ih je teško za vozit, a ne ovo ko danas što je lagano. Uvjek se sjetim kada je jedan od vozača prije kojih 15ak godina završio utrku na podiju i nije imo snage da kaže koju rječ na presici, a danas imam osjećaj da mogu odma odvest još 1 utrku. Loše informacije isto meni puno neznače, čak ako su utrke dobre i zanimljive kao prije netrebaju mi nikakve informacije. F1 su potrebni najbrži mogući bolidi, bolidi koje nije ovako jednostavno vozit, staze da imanju pješčanu zonu izljetanja, pa onda neka izeću sa staze koliko hoće i naravno bučniji motori. Priznaj Cuky da ti je drago kada čuješ neki bučan bolid, ili auto (nemislim kada seljačina stavi auspuh na neko sranje od auta)

Cuky je napisao/la:Što se tiče ovog drugog odlomka, to nije službeni prijedlog. U anketi koju je kolega speedy linkao zadnje pitanje je da u maksimalno 250 riječi napišeš ako imaš koji prijedlog i to je prijedlog kojeg je napisao SomersF1. Kao što vidiš, i sa time se slažem, predložio je da se DRS ne koristi samo u zonama nego da ga svatko može koristiti kad poželi, ali da imaju ograničeno koliko ga u utrci mogu koristiti (on je predložio koliko ga vremenski mogu koristiti, ali može se i kao u WSbR određeni broj puta koliko smiješ u utrci). Time bi se i onome koji se brani dala mogućnost da pametnim korištenjem DRS-a bude u prilici obranit se, a ne da suparnik samo projuri pokraj njega.

Prijedlog sa prednjim krilom mu isto ima smisla: imati default poziciju i promijenjenu poziciju u kojoj krilo smije biti određeno vrijeme u utrci. Pametnim korištenjem te postavke onome iza bi se omogućilo da lakše u zavoju prati ovog ispred i pokuša napasti, a opet bi trebao paziti koliko koristi jer kad iskoristi maksimalno vremenski onda do kraja utrke više ne smije.
To je OK da ga koriste di žele i koliko žele i ograničen broj puta, ali nevolim te stvari koje toliko olakšavaju prestizanje, pa ni to podesivo prednje krilo. Kada bi to bilo u kombinaciji sa DRSom bilo bi se još teže odbraniti. Neka im to ukinu, pa da vidimo tko stvarno zna da prestiže
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Kenny je napisao/la:Nije i je F1 simfonijski orkestar, među prvim pitanjima nam je svima kad neko ode uživo na utrku koji bolid je najglasniji, kako se to uživo čuje, koliko je bučno, a sada toga nema, kosilica je glasnija od njih.
To pitaju oni koje ne zanima utrkivanje i tehnologija nego ih zanima da se pohvale "uuu bio sam na utrci F1, ne moreš vjerovat kako je to glasno frendeeee"

Kenny je napisao/la:Mene nezanima nikaki napredak, jer ga nevidim, 80ih su turbaci razvijali do 1500 konja, a ovi nerazvijaju ni 1000, tako da nema napredka.
Vidiš, to je po meni problem. Ljudima je previše ugodno sada i ne žele promjene. Ljudi misle da je sada dovoljno dobro i da ništa bolje nije potrebno (drugim riječima ne zanima ih napredak ako ga ne osjete odmah). Srećom kroz povijest, uvijek su glasniji i brojniji bili oni koji su gurali granice sve dalje i dalje iz dana u dan i zato danas imamo stvari poput interneta, satelita, letimo na mjesec, osobni su automobili dostupni praktički svakome...
80ih su turbači razvijali 1500KS u kvalifikacijama, dok su u utrci 1000-1200. Taj motor koji bi se koristio u kvalifikacijama bi nakon tog jednog treninga išao u smeće jer više nije bilo moguće koristiti ga zbog oštećenja koja bi nastala pri tolikom pritisku i tolikoj snazi. Danas turbo motori koji su manji, troše daleko manje nego ti u 80ima i razvijaju sve zajedno oko 150-200KS manje u utrci nego njihovi daleki rođaci odrade duljinu cijele sezone (Mercedes i Lotus na testiranju ove zime)...neznam kako taj napredak nije očit? Jedan motor koji razvija 850KS odradio je više od 6000km u mjesec dana; drugi razvija oko 1200-1500KS (ovisno o proizvođaču), traje 20-30km i nakon toga ide u smeće. Ove iste PU bi uz manje preinake od 2017. trebale razvijati više od 1000KS što je na razini trkaćih motora iz 80-ih. I opet, tadašnji motori bi se nakon utrke bacali (ako bi uopće izdržali utrku), a slijedeću bi čekali novi; ovi će morati trajati 5, a ako se kalendar proširi onda i više utrka. Da ne govorim da će tu istu snagu od preko 1000KS postizati sa svega 100kg goriva za cijelu utrku, dok su 1988 imali maksimalno 150kg, a 1987. maksimalno 195kg. U odnosu na 1987. imamo motore koji razvijaju sličnu snagu, traju 5x dulje i uz to troše dvostruko manje goriva. I to nije napredak??
Kenny je napisao/la:Utrke na neatraktivnim stazama jesu problem, pristup boksevima po meni nije, nisam baš siguran da su i prije ljudi mogli doć do boksa ko je htjeo, a F1 je bila zanimljiva, mislim da nebi funkcionoralo to da se 100k ljudi šeta po boksevima. političke igre jesu sranje i mrzim ih, ali i one su tu prije bile, pa su ljudi pratili F1. Ekonomski problemo dolaze iz tko zna koliko razloga, među nima su ovi što si ti nabrojo, ali isto tako da od kako nema duhanske industrije u F1 osim kod povlaštenog tima, ima manje love. Nezanimljive utrke tome isto pridonose, a one nisu nezanimljive jer nema prestizanja i toga, ima ga više nego ikad prije, nezanimljive su jer imamo glupave staze, jer je F1 bolide prelagano za vozit, vozači izađu iz bolida, a nisu ni oznojeni, a prije to nije bilo. F1 bolid mora jednostavno biti najbrži, najbolji, najbučniji i treba da svaki vozač nema muda da sjedne u te bolide koliko ih je teško za vozit, a ne ovo ko danas što je lagano. Uvjek se sjetim kada je jedan od vozača prije kojih 15ak godina završio utrku na podiju i nije imo snage da kaže koju rječ na presici, a danas imam osjećaj da mogu odma odvest još 1 utrku. Loše informacije isto meni puno neznače, čak ako su utrke dobre i zanimljive kao prije netrebaju mi nikakve informacije. F1 su potrebni najbrži mogući bolidi, bolidi koje nije ovako jednostavno vozit, staze da imanju pješčanu zonu izljetanja, pa onda neka izeću sa staze koliko hoće i naravno bučniji motori. Priznaj Cuky da ti je drago kada čuješ neki bučan bolid, ili auto (nemislim kada seljačina stavi auspuh na neko sranje od auta)
Sa većim djelom se slažem, ali me jedna stvar zanima: zašto bi F1 bolide trebalo biti teško voziti? Nisu bolidi lagani za voziti zato jer su pravilima olakšani za vožnju. Bolidi su lagani za voziti zato jer današnji inžinjeri znaju stvari koje njihovi prethodnici prije 10-20 godina nisu znali. Inžinjer nije tu da napravi bolid "u toliko % slučajeva mora se nepredvidljivo ponašati". Inžinjerima je posao: "tu je pravilnik, poštivajući isti želimo da budemo najbrži" i inžinjer će svo svoje znanje upotrijebiti da napravi bolid koji je brži od ostatka. Bolid koji je predvidljiv i "lagan" za vožnju je najčešće i najbrži jer su stvari na njemu posložene kako treba. Uz to, sumnjam da je mačji kašalj voziti 90+ minuta konstantno pod silama i preko 5G.
I priznajem, drago mi je kad hodam uz cestu a pored mene prođe neki manji Ferrari, Porsche ili Lambo...čak i McLaren MP4-12C odlično zvuči kad prođe. Ali zvuk meni nikad nije bio niti će biti nešto što će mi određivati je li mi neka serija utrka zanimljiva ili ne. Pa Formula E zvuči poput autića sa kojima sam se igrao po dvorištu kad sam bio klinac, pa su opet utrke (osim ove zadnje u Monaku) bile zanimljive, tehnologija je nova i interesantna nama geekovima i zato Formulu E pratim. WEC isto nema neke prezvučne aute u najjačoj klasi, ali mi je svejedno LMP1 klasa najzanimljivija jer su ti auti daleko napredniji od GTEPro auta koji s druge strane bolje zvuče. I u slučaju Formula E i u slučaju WEC natjecanja utrkivanje je daleko bolje, utrke su posjećenije, a opet nisu baš toliko bolji zvukom. Pa na Formula E utrkama ja još nisam vidio praznu tribinu, pune su svaki put (osim opet u Monaku).

Kenny je napisao/la:To je OK da ga koriste di žele i koliko žele i ograničen broj puta, ali nevolim te stvari koje toliko olakšavaju prestizanje, pa ni to podesivo prednje krilo. Kada bi to bilo u kombinaciji sa DRSom bilo bi se još teže odbraniti. Neka im to ukinu, pa da vidimo tko stvarno zna da prestiže
Slažem se, to je nekako umjetno. Ali današnji su bolidi napravljeni da rade odlično kad su sami na stazi i svaki poremećaj te samoće im remeti performanse. Iz toga razloga ja podržavam DRS i pomično prednje krilo, da bi se vozaču dalo da se prilagodi u letu situaciji koja nije idealna. Doduše, ne podržavam način na koji je trenutno odrađeno jer preferira jednog vozača (ovog iza)

slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

Neka maknu powersteering pa ce bit veselice. Podignu limit protoka goriva i evo feste
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Cuky je napisao/la:
Kenny je napisao/la:To je OK da ga koriste di žele i koliko žele i ograničen broj puta, ali nevolim te stvari koje toliko olakšavaju prestizanje, pa ni to podesivo prednje krilo. Kada bi to bilo u kombinaciji sa DRSom bilo bi se još teže odbraniti. Neka im to ukinu, pa da vidimo tko stvarno zna da prestiže
Slažem se, to je nekako umjetno. Ali današnji su bolidi napravljeni da rade odlično kad su sami na stazi i svaki poremećaj te samoće im remeti performanse. Iz toga razloga ja podržavam DRS i pomično prednje krilo, da bi se vozaču dalo da se prilagodi u letu situaciji koja nije idealna. Doduše, ne podržavam način na koji je trenutno odrađeno jer preferira jednog vozača (ovog iza)
U sridu...
Baš sam si razmišljao dok sam gledao gp2 sprint utrku ovaj vikend kak ovakav DRS nema nikakvog smisla.
Ako su samo 2 vozača, i ovaj iza znatno brži, te uz to dobije DRS će ovog ispred samo zaobići. Da je DRS ograničen ga možda ne bi trošio na tog sporijeg.
Kad se formiraju oni DRS vlakići efekt DRS-a se poništava jer ga svi imaju (osim vodećeg). Da je ograničen bi jedan od (npr) 5 vozača ga iskoristio i probao nešto.

Ono što svi imaju na raspolaganju tokom utrke po meni nije umjetno dotjerivanje. Svi imaju dozvoljenih 100kg benze, pa neka imaju i npr 30s DRS-a. Mogao bi se koristiti i u čistome zraku za bijeg, ne samo za napad

Ovo podešavanje pr. krila će možda biti i nužno, treba vidjeti kako će doći do više DF-a
slika
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

Ili po tom broju korištenja ili vremenski ukupno, 60 ili kolko već sekundi po utrki ukupno može biti korišten DRS.

Dobro je Cuky objasnil za napredak.
Zvuk motora kojeg svi nostalgično oponašaju glasom i o kojem se priča je vrišteći V10 koji je u autoindustriji na rubu izumiranja (mislim da novi ima samo Hurracan i naravno srodni Audi), tak da ga nema smisla vraćat u nijedno natjecanje.

A ovo da vožnja bude teža, 'muda' i slične kombinacije nemaju tolko smisla jer više manje opet bi se sve vrtilo oko istih vozača.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Vuksa_KC je napisao/la:
Dobro je Cuky objasnil za napredak.
Zvuk motora kojeg svi nostalgično oponašaju glasom i o kojem se priča je vrišteći V10 koji je u autoindustriji na rubu izumiranja (mislim da novi ima samo Hurracan i naravno srodni Audi), tak da ga nema smisla vraćat u nijedno natjecanje.
Zato jer pravi muškarci voze V12 :biggrin:
slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Cuky je napisao/la:To pitaju oni koje ne zanima utrkivanje i tehnologija nego ih zanima da se pohvale "uuu bio sam na utrci F1, ne moreš vjerovat kako je to glasno frendeeee"
A gle i ti ljudi su od kojih F1 živo koji će otić na koju utrku, popunit tribine, gledat na TVu poneku utrku. Ta buka je jedna stvar koju F1 čini takvom kakva je puno mi je ljepše da se deru ti bolidi nego ovi koji se nečuju

Cuky je napisao/la:Vidiš, to je po meni problem. Ljudima je previše ugodno sada i ne žele promjene. Ljudi misle da je sada dovoljno dobro i da ništa bolje nije potrebno (drugim riječima ne zanima ih napredak ako ga ne osjete odmah). Srećom kroz povijest, uvijek su glasniji i brojniji bili oni koji su gurali granice sve dalje i dalje iz dana u dan i zato danas imamo stvari poput interneta, satelita, letimo na mjesec, osobni su automobili dostupni praktički svakome...
Nisam ja protiv napredka ljudskog, ali po meni je jako bitna stvar kod utrkivanja i sportskih auta ta buka, kako idu ti auti, da F1 mora biti najbrža, a ne ovo da su bolidi od prije 10 godina bili brži nego ovi sada

Da Cuky imamo internet, postoje ti sateliti, odabrani lete na mjesec, a obični ljudi neće još uskoro letit na mjesec, tako da ja i ti nemamo nikakvu korist od toga. Auti nisu danas ništa pristupačniji nego prije, danas je klasika uzet kredin na cca 10 godina i kupiš si neki auto kojeg ti ni neposjeduješ dok neotplatiš kredit nego postane tvoj kada otplatiš taj kredit, a auto ti postane obični krš, dok su ljudi prije puno jednostavnije uzimali aute, kuće i sve ostalo, kredit je bio na par godina i to je to, pogledaj samo svoje starce, bake, djedove da su gradili kuće, imali aute dok mi danas ništa od toga nemamo. Ja živim u kući sa starcima, nemam svoj auto, nego moram žicat od starog, posla ponekad malo ima i jel to rješenje?

Cuky je napisao/la:80ih su turbači razvijali 1500KS u kvalifikacijama, dok su u utrci 1000-1200. Taj motor koji bi se koristio u kvalifikacijama bi nakon tog jednog treninga išao u smeće jer više nije bilo moguće koristiti ga zbog oštećenja koja bi nastala pri tolikom pritisku i tolikoj snazi. Danas turbo motori koji su manji, troše daleko manje nego ti u 80ima i razvijaju sve zajedno oko 150-200KS manje u utrci nego njihovi daleki rođaci odrade duljinu cijele sezone (Mercedes i Lotus na testiranju ove zime)...neznam kako taj napredak nije očit? Jedan motor koji razvija 850KS odradio je više od 6000km u mjesec dana; drugi razvija oko 1200-1500KS (ovisno o proizvođaču), traje 20-30km i nakon toga ide u smeće. Ove iste PU bi uz manje preinake od 2017. trebale razvijati više od 1000KS što je na razini trkaćih motora iz 80-ih. I opet, tadašnji motori bi se nakon utrke bacali (ako bi uopće izdržali utrku), a slijedeću bi čekali novi; ovi će morati trajati 5, a ako se kalendar proširi onda i više utrka. Da ne govorim da će tu istu snagu od preko 1000KS postizati sa svega 100kg goriva za cijelu utrku, dok su 1988 imali maksimalno 150kg, a 1987. maksimalno 195kg. U odnosu na 1987. imamo motore koji razvijaju sličnu snagu, traju 5x dulje i uz to troše dvostruko manje goriva. I to nije napredak??
Meni je isto jedna čar bila u F1 da crkaju motori, da se bolidi kvare, da nikad neznaš koji će bolid završit utrku, pa na taj način i manji timovi se popnu na podij, osvoje koji bod, dok im je danas to skoro pa nemoguće. Jel misliš da bi današnji motori izdžali 5 utrka da nemoraju zbog pravila? Nekažem da nema napredka tu, ali te neke stvari ubijaju F1

Cuky je napisao/la:Sa većim djelom se slažem, ali me jedna stvar zanima: zašto bi F1 bolide trebalo biti teško voziti? Nisu bolidi lagani za voziti zato jer su pravilima olakšani za vožnju. Bolidi su lagani za voziti zato jer današnji inžinjeri znaju stvari koje njihovi prethodnici prije 10-20 godina nisu znali. Inžinjer nije tu da napravi bolid "u toliko % slučajeva mora se nepredvidljivo ponašati". Inžinjerima je posao: "tu je pravilnik, poštivajući isti želimo da budemo najbrži" i inžinjer će svo svoje znanje upotrijebiti da napravi bolid koji je brži od ostatka. Bolid koji je predvidljiv i "lagan" za vožnju je najčešće i najbrži jer su stvari na njemu posložene kako treba. Uz to, sumnjam da je mačji kašalj voziti 90+ minuta konstantno pod silama i preko 5G.
I priznajem, drago mi je kad hodam uz cestu a pored mene prođe neki manji Ferrari, Porsche ili Lambo...čak i McLaren MP4-12C odlično zvuči kad prođe. Ali zvuk meni nikad nije bio niti će biti nešto što će mi određivati je li mi neka serija utrka zanimljiva ili ne. Pa Formula E zvuči poput autića sa kojima sam se igrao po dvorištu kad sam bio klinac, pa su opet utrke (osim ove zadnje u Monaku) bile zanimljive, tehnologija je nova i interesantna nama geekovima i zato Formulu E pratim. WEC isto nema neke prezvučne aute u najjačoj klasi, ali mi je svejedno LMP1 klasa najzanimljivija jer su ti auti daleko napredniji od GTEPro auta koji s druge strane bolje zvuče. I u slučaju Formula E i u slučaju WEC natjecanja utrkivanje je daleko bolje, utrke su posjećenije, a opet nisu baš toliko bolji zvukom. Pa na Formula E utrkama ja još nisam vidio praznu tribinu, pune su svaki put (osim opet u Monaku).
Evo ti šta kaže Alonso kakvi su ovi bolidi za vozit http://www.gp1.hr/alonso-promjena-pravi ... om-smjeru/" onclick="window.open(this.href);return false; naravno da je cilj inžinjerima napravit loš bolid, ali ako su pravila kompliciranija biti će i njima kompliciranije napravit savršen bolid i onda će vozačima biti teže za vozit ih, manje ćemo se svi pitat jel je vozač dobar zbog bolida, ili zdog sebe, utrke bi isto bile nepredvidljivije, a to donosi više fanova u sportu. Moraš isto tako pogledat da puno nas nismo geekovi koje zanima svaka sitnica poput tebe, nego želimo vidjet dobro utrkivanje, malo ćemo ptočitat o tome svemu, ali ne kao ti, a utrka nam je najbitnija i naravno da imaš i one koji neće čitat nikako o tehnologiji nego žele samo utrkivanje, a takva je većina

Cuky je napisao/la:Slažem se, to je nekako umjetno. Ali današnji su bolidi napravljeni da rade odlično kad su sami na stazi i svaki poremećaj te samoće im remeti performanse. Iz toga razloga ja podržavam DRS i pomično prednje krilo, da bi se vozaču dalo da se prilagodi u letu situaciji koja nije idealna. Doduše, ne podržavam način na koji je trenutno odrađeno jer preferira jednog vozača (ovog iza)
Znam da im nije savršeno kada se nekom približe, ali ni tako davno im nije bilo lagano se nekom približit i prestić ga, zato smo imali par prestizanja po utrci, ali su to bila ona prava prestizanja, koja smo svi cjenili, živili da vidimo još jedno prestizanje, jer je to trebalo znat napravit, dok ih danas imamo masu, a jako su rjetka ona koja su dobra, a dobra dudu izvan te DRS zone. Dobro je napravljeno u WSRu sa DRSom, ali meni je opet puno draže vidit prestizanje bez ti pomagala

Vuksa: nemora nužno biti V10, danas se još koristi i V8, V12, a meni se čini da su turbaci iz 80ih bili dosta glasniji od ovih danas. Zašto nebi imali u F1 da mogu koristit V10, V8, V12, V6 turbo, boxer motore, da imamo boxer možda bi htjeli u F1 uć Porshe i Subaru? Neka imaju i ove hibridne motore, pa neka si zabere tko želi radit kakav motor
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Sa većim dijelom posta se ili slažem ili se ponavljamo ja i ti u krug pa mi se neda raspravljat dalje kad imamo svaki svoje mišljenje i oboje imamo dobre argumente za svoje i kontra ovog drugog.

Tako da ću odgovoriti samo na ovaj dio:
Kenny je napisao/la:Znam da im nije savršeno kada se nekom približe, ali ni tako davno im nije bilo lagano se nekom približit i prestić ga, zato smo imali par prestizanja po utrci, ali su to bila ona prava prestizanja, koja smo svi cjenili, živili da vidimo još jedno prestizanje, jer je to trebalo znat napravit, dok ih danas imamo masu, a jako su rjetka ona koja su dobra, a dobra dudu izvan te DRS zone. Dobro je napravljeno u WSRu sa DRSom, ali meni je opet puno draže vidit prestizanje bez ti pomagala

ako pogledaš od prelaska u novi milenij pa prema dalje u povijest aerodinamika je bila nešto što još nije bilo ni blizu usavršeno danas. Momčadi su jednostavno imale na izbor nekoliko opcija:
- biti brz na pravcu (mali drag) ali gubiti u zavojima (mali downforce)
- biti ni tamo ni vamo pa ovisi o stazi kako ćeš završiti
- biti sporiji na pravcu (veći drag) ali zato puno dobiti u zavojima (veliki downforce)

Kako je sa tadašnjim znanjem o aerodinamici i primitivnom tehnologijom za simulacije bilo teško to sve optimizirati momčadi su najčešće radile potpuno nove aero pakete za svaku stazu posebno, ovisno o njenoj konfiguraciji. Pa svejedno, ti su bolidi i dalje imali poveći drag i zato je slip stream bio izraženiji kada bi se dva bolida našla blizu jedno drugom i ovaj je iza imao šanse približit se ovome ispred u slipu i onda ga pokušati napast na kraju pravca.

Zadnjih 10-ak godina aerodinamika je enormno napredovala, kako u F1 tako i općenito u svijetu gdje se primjenjuje. Bolidi sada razvijaju velike količine downforcea, ali je strujanje zraka oko bolida puno uglađenije što stvara manji drag na bolid i on je brži na pravcu. A samim time što je to strujanje uglađenije to je onda i efekt slipa bolidu iza manje izražen i teže se približiti na pravcu. To je jedan od razloga zašto je DRS uveden, da bi se donekle vratilo ono što se izgubilo zbog napretka u tehnologiji. I ja stvarno nemam ništa protiv DRS-a jer bi inače gledali procesije sa ovim bolidima, ali ponavljam, nimalo mi se ne sviđa način na koji se trenutno u F1 koristi DRS jer je totalno nepošten prema onome tko je ispred jer mu neda šansu da se obrani kad ga suparnik napada. Kod prirodnog slipa kad ovaj otraga se izmakne u stranu onda se i njemu poveća drag i više ne može samo projuriti pokraj suparnika, dok sa DRS-om kad dođe pored on i dalje tu prednost zadržava sve do kraja pravca.

Po meni bi strateška grupa trebala napraviti neku malo detaljniju anketu među fanovima što mi želimo vidjeti. Uzeti to u obzir i onda napraviti nekoliko prijedloga koje bi se testiralo detaljno u CFD-u i možda u zračnom tunelu da vide koji daje najbolje rezultate i to propisati. Tako bismo mi dobili možda bliskije borbe, sport bi postao atraktivniji, sponzori bi se vratili i možda bi to sve krenulo naprijed.

slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Jano da napreduje aerodinamika kao i sve ostalo, zato bi FIA trebala reć da se neke stvari nesmiju radit, nešto promjenit da sa aerodimanikom utječu na prestizanja, ako je to moguće
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

pa moguće je, DRS aerodinamikom utječe na pretjecanja ;)

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Ferrari je vec probao testirati pomicno prednje krilo :P samo polovicno :D

slika
slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Cuky je napisao/la:pa moguće je, DRS aerodinamikom utječe na pretjecanja ;)
Ma jasno da s tim mogu, ali sam ja mislio da utječu pravilinom da izmjene neke druge stvari oko bolida, da omoguće lakše praćenje bolida ispred, a da im DRS za to nije potreban

Finac šta im je bilo sa ovim krilom?
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

pokušano je to 2009. kada su promjenjena pravila i zabranjeni svi oni aero dodaci po bolidima. Praćenje je ponešto lakše nego što je bilo u periodu prije, ali je zato hvatanje nekog na pravcu teže.

Što se tog krila kod Ferrarija tiče: oštećenje na lijevoj strani (desno na slici) nastalo kada je Vettel izletio, to je bilo u Bahrainu

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Radi kome GPDA survey? http://gpda.motorsport.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Inace GPDA udruga vozača na čijem je čelu Alex Wurz u suradnji s Berniem su otvorili anketu za sve fanove da također daju svoje misljenje i doprinesu poboljsanju sporta
slika
speedy56
Legenda
Legenda

Srušilo mi se negdje oko 15%...
slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

speedy56 je napisao/la:Srušilo mi se negdje oko 15%...
Ja nerazumijem, šta se srušilo?
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

meni se nit ne otvori
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

meni napiše ovo:
We are experiencing an incredible response to the GPDA Survey and are currently extending our servers' capacity. We will be back online soon.

slika
speedy56
Legenda
Legenda

Upravo ispunio...
Ideja odlična, realizacija loša
Predugo to traje, a neka pitanja se de facto ponavljaju u malo drugačijem formatu. Ako je već bilo toliko dugo mogli su ubaciti i par detaljnijih pitanja oko PU što se tiče protoka goriva, ideja o biturbo motorima, 2 spec. motora... Ovak se većina toga svodi na sviđa mi se-ne sviđa mi se

Edit:
Brundle testira 18" na gp2 bolidu
slika
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Još malo udara na ionako sve težu ekonomsku situaciju u F1
F1 under pressure to ban alcohol sponsorship

Formula 1 bosses faced fresh pressure on Friday to ban alcohol sponsorship amid claims that it could be breaching European code of conduct practices.

A report published on Friday by the European Alcohol Policy Alliance (Eurocare), a collection of 57 public health bodies across 25 European countries, suggested that fan exposure to alcohol brands in grand prix racing was too much.

It suggested that F1's sponsorship practices went against the spirit of the EU Audiovisual Media Services Directive, as well as going against voluntary code of conducts agreed by the alcohol industry.

At the moment Johnnie Walker is a sponsor of McLaren and F1, Martini is title sponsor of Williams and Force India has sponsorship from Smirnoff and Kingfisher Beer.

Eurocare urged the FIA, which under president Jean Todt has focused heavily on road safety, to impose a ban on alcohol brands.

Mariann Skar, Secretary General in Eurocare, said: "The amount of alcohol related exposure in F1 settings is extreme by anyone's standards.

"The relationship between motorsport and drink driving is now beyond doubt. There seems to be a lack of recognition within the F1 community about their responsibility when showing alcohol adverts every five second to an audience to 500 million viewers.

"We now urge the involved bodies in F1 to move away from alcohol sponsorship".

Eurocare claimed that it had been in contact with the FIA about the matter, but had not seen any willingness from it to take action.

"Eurocare has already raised the issue of alcohol sponsorship in F1 to Jean Todt, the President of the Federation International de l'Automobile (FIA), who then claimed no responsibility for the matter," it said in a press statement.
Report findings

The Eurocare report, called "Alcohol Advertising And Sponsorship In Formula 1: A Dangerous Cocktail" suggested that analysis of last year's Monaco Grand Prix television footage showed that there were 11 references to alcohol brands per minute.

It said that there were 1352 identified references to alcohol: 74 pre-race (0.8 per min, lasted 93 min), 1177 during the race (10.9 per min, lasted 109 min) and 77 post-race (0.9 per min, lasted 82 min).

The location of references during the race were track- side signage (1072), gantries (bridge over the track) (54) and on the car (48).

The report can be found here

http://www.motorsport.com/f1/news/f1-un ... ponsorship" onclick="window.open(this.href);return false;

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Ode Force India, a i tezak udarac za WIlliams bi to bio. najbolje neka svaki bolid reklamira eu onako sa zvjezdicama
slika
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

Aha, a kaj onda s Heinekenom i Ligom prvaka...

Lako za Williams, ne mora na takvom 'liveryu' nužno i pisati Martini da bi se znalo da je Martini.
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Dobar zaključak vuksa, nego jel oni misle da su ljudi glupi i da vozači piju alkohol prije nego sjednu u bolid, ako imaju takvog sponzora? Ja neznam tko može postat alkoholičar ako vidi reklamu na F1 bolidu, jedino što se može promjenit je da čovjek popije neko drugo pivo, popije Martini jer je vidio taj logo na tom bolidu. Kakve bi to trebale biti reklame na F1 bolidima, samo neke tamo sa bliskog istoka? neka slova na Kineskom koja niko živ nerazumije? Baš si nešto razmišljam da odem u trgovinu i kupim sve proizvode od Rexone, nakupujem litre Martinija da se napijem, a moram i provjerit koji su ostali sponzori na Williamsu, mislim da ima neki Kemmpi ili kako već pa da saznam i to kupim
slika
Zaključano