Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Buba
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Mclaren i Mercedes

Post Postao/la Buba »

Otkud vam sad to Gosp. Jergovicu da je Mclaren blizu Ferariju zbog zamrzavanja motora?Ako se pogledaju malo bolje zadnje utrke 2006. (recimo Japan-onboard sa Kimijem) moze se jasno vidjeti da se Mercedes vrtio na cak malo vise od 20 000 rpm (kao jedan od rijetkih,ako ne i jedini),i da je kao takav motor bez problema zavrsavao utrke (zadnjih par utrka koje su vozene sa tom specifikacijom),problemi jesu bili u pocetku sezone to ste u pravu.
A oni su nastali zbog promjene pravila,koje po obicaju zafrknu Mercedes,uzmimo samo za primjer 2001. kada je zabranjeno koriscenje berilijuma u izradi motora,tada je najvise nadrapao Mercedes,jer su najvise od svih drugih radili-eksperimentisali sa tim materijalom.
"Jebes pijanstvo ako te sutra nije sramota"
konig_karl

Post Postao/la konig_karl »

jel postoji jos ona utrka mehanicara u sklepanim camcima preko rijeke prije kanadskog GP-a? znam da je to prije postojalo jer sam ih vidio u pregledima prijasnjih sezona.
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

Šta mislite koliko je massa stvarno dobar vozač jer je sve pobjede ostvarivao sa polea!!!! Tko je po vama naj bolji vozač u ovoj sezoni gledajući na stil vožnje? unaprijed hvala
McLaren u <3
cule_STmanijak
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la cule_STmanijak »

Evo malo nevezano pitanje al...
Na kojoj stranici mogu nać sistem stezanja glave kod svih auta.
Ono redosljed,kilaža i to.Unaprijed hvala
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Buba je napisao/la:Otkud vam sad to Gosp. Jergovicu da je Mclaren blizu Ferariju zbog zamrzavanja motora?Ako se pogledaju malo bolje zadnje utrke 2006. (recimo Japan-onboard sa Kimijem) moze se jasno vidjeti da se Mercedes vrtio na cak malo vise od 20 000 rpm (kao jedan od rijetkih,ako ne i jedini),i da je kao takav motor bez problema zavrsavao utrke (zadnjih par utrka koje su vozene sa tom specifikacijom),problemi jesu bili u pocetku sezone to ste u pravu.
A oni su nastali zbog promjene pravila,koje po obicaju zafrknu Mercedes,uzmimo samo za primjer 2001. kada je zabranjeno koriscenje berilijuma u izradi motora,tada je najvise nadrapao Mercedes,jer su najvise od svih drugih radili-eksperimentisali sa tim materijalom.
Ako se malo bolje pogledaju rezultati posljednjih utrka 2006., vidi se da su McLaren jedino bio dovoljno dobar u Monzi, gdje je Räikkönen bio drugi, uz najbrži krug utrke. Od Turske prema kraju rezultati su bili ovi: 5-R-5-11-8 (de la Rosa) i CR-2-R-5-5 (Räikkönen). Ako su to vama rezultati koji se mogu mjeriti s Ferrarijevima (4 pobjede u posljednjih 5 utrka, plus 2. mjesto Masse u Japanu), onda ja nisam nešto dobro shvatio.
Očito, nije sve u okretajima, zar ne? To, naravno, znamo. Postoji i nešto što se zove najveći okretni moment, a također i nešto što se zove pouzdanost motora. Ono što se dogodilo preko zime bilo je da je Mercedesu najviše od svih pogodovalo limitiranje okretaja, jer im je to omogućilo da se posvete postizanju većeg okretnog momenta, bez puno rada na sačuvanju što većeg broja konja usljed ˝detjuniranja˝ motora, tj. snižavanja broja okretaja u minuti. To im je, automatski, omogućilo veću pouzdanost motora.
Na kraju, niste osobito u pravu kad velite da su Mercedesovi motori najviše koristili berilij i ostale ˝opasne˝ materijale. To je bio (prilično uvjerljivo) Ferrari, i pravilo o zabrani tih materijala nije uvedeno zato da ˝nadrapa˝ Mercedes, već zato da se malo smanje troškovi i da se poštedi zdravlje svih koji rade u okolici tih motora (i na njihovoj proizvodnji). Neki su tvrdili da je pravilo uvedeno i zato da se malo potkrešu krila Ferrariju i M Schumacheru. Osobno ne mislim da je to bio slučaj.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

konig_karl je napisao/la:jel postoji jos ona utrka mehanicara u sklepanim camcima preko rijeke prije kanadskog GP-a? znam da je to prije postojalo jer sam ih vidio u pregledima prijasnjih sezona.
Na žalost, ne. Koliko je meni poznato, tu je zgodnu inicijativu minirao Ron Dennis, kojem se nije dopalo to cirkusiranje u vrijeme Grand Prixa. Plus, nije mu se dopadalo što je ekipa svake godine koristila sve više i više materijala iz garaže za gradnju tih blesavih plovila, a niti to što su mehaničari više energije i diskusija ulagali u taj dio vikenda nego u pravu F1 utrku.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

*silberpfeil je napisao/la:Šta mislite koliko je massa stvarno dobar vozač jer je sve pobjede ostvarivao sa polea!!!! Tko je po vama naj bolji vozač u ovoj sezoni gledajući na stil vožnje? unaprijed hvala
Kad Massa pobijedi sa 17. startne pozicije (kao Räikkönnen u Japanu 2005.) ili kad napravi ono što je M Schumacher napravio lani u Brazilu, onda ću reći da je stvarno dobar vozač. Ovako, mislim da je dosta dobar, osobito kad starta s pole positiona. Ali, po meni, u ovoj sezoni su od njega sigurno bili bolji Alonso i Hamilton. Räikkönen ne, ali o tome sam već puno pisao. Ako se uzme u obzir relativna kvaliteta automobila, onda su mu negdje dosta blizu oba vozača BMW-a.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

cule_STmanijak je napisao/la:Evo malo nevezano pitanje al...
Na kojoj stranici mogu nać sistem stezanja glave kod svih auta.
Ono redosljed,kilaža i to.Unaprijed hvala
Evo posve razočaravajućeg odgovora: nemam pojma.
Ali, siguran sam da zna netko drugi s ovog foruma.
Buba
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la Buba »

Mladen Jergović je napisao/la:
Buba je napisao/la:Otkud vam sad to Gosp. Jergovicu da je Mclaren blizu Ferariju zbog zamrzavanja motora?Ako se pogledaju malo bolje zadnje utrke 2006. (recimo Japan-onboard sa Kimijem) moze se jasno vidjeti da se Mercedes vrtio na cak malo vise od 20 000 rpm (kao jedan od rijetkih,ako ne i jedini),i da je kao takav motor bez problema zavrsavao utrke (zadnjih par utrka koje su vozene sa tom specifikacijom),problemi jesu bili u pocetku sezone to ste u pravu.
Ako se malo bolje pogledaju rezultati posljednjih utrka 2006., vidi se da su McLaren jedino bio dovoljno dobar u Monzi, gdje je Räikkönen bio drugi, uz najbrži krug utrke. Od Turske prema kraju rezultati su bili ovi: 5-R-5-11-8 (de la Rosa) i CR-2-R-5-5 (Räikkönen). Ako su to vama rezultati koji se mogu mjeriti s Ferrarijevima (4 pobjede u posljednjih 5 utrka, plus 2. mjesto Masse u Japanu), onda ja nisam nešto dobro shvatio.
Očito, nije sve u okretajima, zar ne? To, naravno, znamo. Postoji i nešto što se zove najveći okretni moment, a također i nešto što se zove pouzdanost motora. Ono što se dogodilo preko zime bilo je da je Mercedesu najviše od svih pogodovalo limitiranje okretaja, jer im je to omogućilo da se posvete postizanju većeg okretnog momenta, bez puno rada na sačuvanju što većeg broja konja usljed ˝detjuniranja˝ motora, tj. snižavanja broja okretaja u minuti. To im je, automatski, omogućilo veću pouzdanost motora.
Na kraju, niste osobito u pravu kad velite da su Mercedesovi motori najviše koristili berilij i ostale ˝opasne˝ materijale. To je bio (prilično uvjerljivo) Ferrari, i pravilo o zabrani tih materijala nije uvedeno zato da ˝nadrapa˝ Mercedes, već zato da se malo smanje troškovi i da se poštedi zdravlje svih koji rade u okolici tih motora (i na njihovoj proizvodnji). Neki su tvrdili da je pravilo uvedeno i zato da se malo potkrešu krila Ferrariju i M Schumacheru. Osobno ne mislim da je to bio slučaj.

Nisam ni mislio da su bili brzi kao Ferari ili Reno u to vrijeme,nego sam misljena da motor uopce nije bio krivac (u drugom dijelu sezone) brzine Mclarena,postojalo je sigurno dosta drugih stvari koje su mucili Mclaren,bolovali su sigurno i od faktora zvani Newey.Evo Spyker koristi Ferarijeve motore pa ih ne vidim vise od 15. mjesta.Mislim da motor nije toliko presudan za ukupne performanse bolida,proslih godina isto a pogotovu ove. Sto se tice pouzdanosti nije uvijek bio kriv Mercedes,svaki put kada bi Mclaren stao na stazi ljudi bi udarali drvlje i kamenje po Mercedesu,koliko je puta otkazala elektronika,hidraulika,neka od pumpi zbog koje su morali mijenjati i citav motor iako bi on bio ispravan ali bi se ta pumpa nalazila u onom dijelu bolida,tj neposredno pored motora,koji se ne smije dirati izmedju dvije utrke (cest slucaj kod McM u 2005.) ili bi slucajno krilo otpalo..ili ne znam vec sto...Ispravite me ako grijesim,ovo je samo neko moje vidjenje,ne moram uopste biti upravu...Ne kazem da Mercedes nije imao svojih propusta ali nije i uvijek bio kriv....
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Buba je napisao/la:

Nisam ni mislio da su bili brzi kao Ferari ili Reno u to vrijeme,nego sam misljena da motor uopce nije bio krivac (u drugom dijelu sezone) brzine Mclarena,postojalo je sigurno dosta drugih stvari koje su mucili Mclaren,bolovali su sigurno i od faktora zvani Newey.Evo Spyker koristi Ferarijeve motore pa ih ne vidim vise od 15. mjesta.Mislim da motor nije toliko presudan za ukupne performanse bolida,proslih godina isto a pogotovu ove. Sto se tice pouzdanosti nije uvijek bio kriv Mercedes,svaki put kada bi Mclaren stao na stazi ljudi bi udarali drvlje i kamenje po Mercedesu,koliko je puta otkazala elektronika,hidraulika,neka od pumpi zbog koje su morali mijenjati i citav motor iako bi on bio ispravan ali bi se ta pumpa nalazila u onom dijelu bolida,tj neposredno pored motora,koji se ne smije dirati izmedju dvije utrke (cest slucaj kod McM u 2005.) ili bi slucajno krilo otpalo..ili ne znam vec sto...Ispravite me ako grijesim,ovo je samo neko moje vidjenje,ne moram uopste biti upravu...Ne kazem da Mercedes nije imao svojih propusta ali nije i uvijek bio kriv....
Ne zbog toga da vas ispravljam, nego zato jer su me vaše tvrdnje zaintrigirale, malo sam pogledao u službene razloge odustajanja McLarena i Ferrarija u utrkama od sezone 2000. (uključno) sve do posljednje u 2007.
Stvari stoje ovako: McLareni su u tom periodu sveukupno odustali 74 puta, Ferrari 39 puta. McLareni su zbog kvara na motoru odustali 25 puta (što znači da je trećinu kvarova prouzročio kvar motora), Ferrariji su zbog kvara na motiru odustali 4 puta (ili oko 10 posto od ukupnog broja odustajanja). McLareni su zbog kvara na autu (dakle, ne motoru) odustali 30 puta (ili 40 posto), Ferrariji 17 puta (44 posto).

Koji bi bili zaključci?

Premda su zapravo odustali manje puta (17 prema 30) nego McLareni, možda se može reći da su u Ferrariju gradili aute za nijansu slabije od McLarena jer je, u odnosu na McLaren, postotak njihovih odustajanja zbog kvara auta veći nego onaj kod McLarena.
Ta odustajanja, međutim, nisu ih sprečavala da u ovom razdoblju pet puta pokupe dvostruke naslove svjetskih prvaka.
S druge strane, McLaren-Mercedes je u istom razdoblju osvojio nulu.

Iz svega navedenog možda se može zaključiti da je (ne)pouzdanost motora drastično odlučujući faktor za krajnji uspjeh u Formuli 1.
Buba
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la Buba »

Dexter je napisao/la:
Oprosti što se miješam, ali mislim da ama baš ni u čemu ovdje nisi u pravu.
Slobodno se umijesaj Dexteru,svatko ima pravo na misljenje,zar ne?
Koliko se Mercedes vrtio u Japanu i drugom dijelu sezone za to postoje dokazi....
A sto se tice berilijuma,samo znam da ga je Mercedes koristio i da su kukali pocetkom 2001 kada se trebalo prebaciti na nove materijale....
A mozda su moji izvori u krivu,mozda ga je Ferari ili neko drugi vise koristio...to nam je odgovorio Gosp. Jergovic....vjerujem covjeku ako kaze suprotno...ipak puno vise zna o F1 od svih nas zajedno i sretni smo sto ga uopce imamo na forumu!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Kupnja Minardija

zoxy-x je napisao/la:Bok!

Imam jedno pitanjce za gospodina Jergovića:

Gdje se može kupiti bolid Minardija iz 2000. godine? :?:
Hmmm, zgodno pitanje. Vrlo je vjerojatno da u bazi u Faenzi imaju nešto tih starijih auta. Ali, trebalo bi provjeriti.
Druga opcija je oglasiti moguću kupnju u nekom specijaliziranom časopisu (recimo, Autosportu) i onda pričekati hoće li se javiti neki od kolekcionara koji znaju imati i neke ˝dupliće˝ (jer su, recimo, kupili dvije ili tri šasije iz iste godine).
Treće mjesto gdje vjerojatno imaju taj auto je muzej u Doningtonu. Ali, oni obično ne prodaju svoje aute.
pospani gad
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

Usput, Mario Theissen je, zapravo, jedan od toplijih, ljudskijih bossova u Formuli 1. Da je fanastično efikasan i precizan, to stoji, ali on je vrlo daleko od Ronna Dennisa ili Jeana Todta.

Tri pitanja:

1) Da li je Mario Theissen ipak bio manje "topao" kada je dao nogu Jacqouesu? Doduše, sve je to biznis i dr. Theissen nije bio za Jacquesa u 2006. Ugovor je bio jači. Ali to se vuklo od BAR-a, što se tiče Jacquesa...Podpitanje (nešto slično ste komentirali): David Richards je prilično ocrnjavao Jacquesov angažman u BAR-u. Tome je pridonio i Jacquesov nonšalatni, bezbrižni "mogu, kako hoću" pristup. Dakle podpitanje; da li je stvarno Jacques, da tako napišem, tako malo vrijedio u tim danima (do GP Njemačke '06.)? Mi, njegovi navijači očekivali smo da će uspjeti, kada mu je već izmakla uspješna 2004.-ta BAR-ova (pobijedio bi bar jednu utrku, kad Taku i Jenson nisu, priznajte!). Očekivali smo da će uspjeti u 2007/2008. u uspinjućem BMW-u, ali DR. u njemu nije vidio mladog, naočitog, discipliranog Nijemca... Nemojte mi samo reći da je Jacques to sve prokockao, jer ipak "volan" je bio u njegovim rukama...

2) Koliko je dugačak (hvala Bogu da je) ovaj FORUM sa Vama Mladene, ne sjećam se gdje sam pročitao (ovdje ili gdje drugdje) da ste Vi samo jedanput pravo razgovarali sa Ayrtonom, dan, dva prije nego što će poginuti u Imoli... da li se ja to krivo sjećam? Dajte me korigirajte i recite da ste osobno poznavali tog majstora svih pista F1 i puno puta se s njime susretali, baš kao sa M.Schumacherom?

3) Pred Sjeverno-američki izlet F1, ide jedna trač partija što se tiče Toyote i Ralfa. Da li bi se tu latentno skrivala "želja"(čarobnjak prijašnjih godina bio je sam Bernie) francuza da za svoj domaći GP (i dalje) opet gledaju francuza (Montagny) u kokpitu bolida F1? Ralf i Toyota su blijedi. Ni Jarno ne blista. Dajte da malo skrenem sa pitanja; tj. što je sa tom Hondom i Toyotom u F1? Ponašaju se kao da imaju bezgranično novaca i vremena za pravi uspjeh u F1, pa si mogu dozvoliti dvije loše sezone pa jednu osrednju i tako dalje. Podpitanje, ustvari je; kad se oni, (u ovom spominjanju japanski veliki proizvođači automobila), žele dokazivati na razini F1, zašto im je pristup tako "neozbiljan"? Da se vratim na dio glavnog pitanja, malo prejudicirajući, zašto onda oni na neki način "prožvaču i ispljunu" tolike mlade/dobre vozače (Jenson, Ralf, Jacques,.. itd.), a to bi se moglo dogoditi eventualno, Nicku Heidfieldu, Adrianu Sutilu, Marku Webberu,... moždaaaa i Hamiltonu. Jer zaista koliko bi oni potrošili vremena i novaca, da nešto možda naprave kod Japanaca? Kod njih se dolazi pokupiti cash (Jenson, Ralf, Jacques), ali slava i uspjeh nešto ili ništa?! I da: što bi moglo biti sa Ralfom? Vaše mišljenje o "starim vozačima" u Vašoj kolumni je poznato, ali koliko Vam uistinu "smrde" ove spomenute glasine? Da li će voziti do kraja ugovora ili do prekida dolazi ranije? Dajte nam recite prije Ralfovih rezultata sa dva slijedeća GP-a..... Pozdrav iz maglovite Slavonije...
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la -Briatore- »

Evo jedno aktualno za Mladena.
Što mislite o stazi u Montrealu? Meni je osobno među 5 najomiljenih u kalendaru, odmah pored Spa, Interlagosa, Suzuke :( ...
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

Pozdrav!
Puno puta sam čuo da su vozači među sobom 2002. izabrali Fisichellu za vozača godine, pa me, jasno, zanimaju i ostali laureati. Nisam uspio pronaći na netu, pa ako ste upoznati s time, molio bih odgovor. Hvala!
Scorpyo
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Dobre utrke

Post Postao/la Scorpyo »

Kao prvo veliki pozdrav gosp. Jergoviću, a kao drugo, naravno pitanje.

Zanimalo bi me da li ste ikada razgovarali sa Norbertom Haugom i kakav je on po Vašem mišljenju?

Ja ga doživljavam kao jednog od najpozitivnijih likova u F1 paddocku.

E da, još jedno pitanje, koja je Vaša prognoza gdje će N.H provesti ovaj vikend? Da li će biti u Kanadi na F1 utrci, ili u UK na DTM utrci?
Michael_Schumacher
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Michael_Schumacher »

pozdrav za g. Jergovića, genijalca kojeg sam do nedavno mogao samo gledat na televiziji, ali zahvaljujući f1.hr, sad ga mogu i pitati što me zanima !

a sad pitanje... mene zanima jeste li ikad pričali sa Jeanom Todtom i kakav je on, je li susretljiv u razgovoru, voli li razgovarati ili je hladan i jedva čeka da razgovor završi? hvala unaprijed na odgovoru !
slika
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pospani gad je napisao/la:
Usput, Mario Theissen je, zapravo, jedan od toplijih, ljudskijih bossova u Formuli 1. Da je fanastično efikasan i precizan, to stoji, ali on je vrlo daleko od Ronna Dennisa ili Jeana Todta.

Tri pitanja:

1) Da li je Mario Theissen ipak bio manje "topao" kada je dao nogu Jacqouesu? Doduše, sve je to biznis i dr. Theissen nije bio za Jacquesa u 2006. Ugovor je bio jači. Ali to se vuklo od BAR-a, što se tiče Jacquesa...Podpitanje (nešto slično ste komentirali): David Richards je prilično ocrnjavao Jacquesov angažman u BAR-u. Tome je pridonio i Jacquesov nonšalatni, bezbrižni "mogu, kako hoću" pristup. Dakle podpitanje; da li je stvarno Jacques, da tako napišem, tako malo vrijedio u tim danima (do GP Njemačke '06.)? Mi, njegovi navijači očekivali smo da će uspjeti, kada mu je već izmakla uspješna 2004.-ta BAR-ova (pobijedio bi bar jednu utrku, kad Taku i Jenson nisu, priznajte!). Očekivali smo da će uspjeti u 2007/2008. u uspinjućem BMW-u, ali DR. u njemu nije vidio mladog, naočitog, discipliranog Nijemca... Nemojte mi samo reći da je Jacques to sve prokockao, jer ipak "volan" je bio u njegovim rukama...

2) Koliko je dugačak (hvala Bogu da je) ovaj FORUM sa Vama Mladene, ne sjećam se gdje sam pročitao (ovdje ili gdje drugdje) da ste Vi samo jedanput pravo razgovarali sa Ayrtonom, dan, dva prije nego što će poginuti u Imoli... da li se ja to krivo sjećam? Dajte me korigirajte i recite da ste osobno poznavali tog majstora svih pista F1 i puno puta se s njime susretali, baš kao sa M.Schumacherom?

3) Pred Sjeverno-američki izlet F1, ide jedna trač partija što se tiče Toyote i Ralfa. Da li bi se tu latentno skrivala "želja"(čarobnjak prijašnjih godina bio je sam Bernie) francuza da za svoj domaći GP (i dalje) opet gledaju francuza (Montagny) u kokpitu bolida F1? Ralf i Toyota su blijedi. Ni Jarno ne blista. Dajte da malo skrenem sa pitanja; tj. što je sa tom Hondom i Toyotom u F1? Ponašaju se kao da imaju bezgranično novaca i vremena za pravi uspjeh u F1, pa si mogu dozvoliti dvije loše sezone pa jednu osrednju i tako dalje. Podpitanje, ustvari je; kad se oni, (u ovom spominjanju japanski veliki proizvođači automobila), žele dokazivati na razini F1, zašto im je pristup tako "neozbiljan"? Da se vratim na dio glavnog pitanja, malo prejudicirajući, zašto onda oni na neki način "prožvaču i ispljunu" tolike mlade/dobre vozače (Jenson, Ralf, Jacques,.. itd.), a to bi se moglo dogoditi eventualno, Nicku Heidfieldu, Adrianu Sutilu, Marku Webberu,... moždaaaa i Hamiltonu. Jer zaista koliko bi oni potrošili vremena i novaca, da nešto možda naprave kod Japanaca? Kod njih se dolazi pokupiti cash (Jenson, Ralf, Jacques), ali slava i uspjeh nešto ili ništa?! I da: što bi moglo biti sa Ralfom? Vaše mišljenje o "starim vozačima" u Vašoj kolumni je poznato, ali koliko Vam uistinu "smrde" ove spomenute glasine? Da li će voziti do kraja ugovora ili do prekida dolazi ranije? Dajte nam recite prije Ralfovih rezultata sa dva slijedeća GP-a..... Pozdrav iz maglovite Slavonije...
Uau, vi ste tu nabubali jedno 86 pitanja, sve o istom trošku.
Ali, ajmo redom.
1) Theissen je s Velleneuveom napravio istu stvar koju bih, vjerojatno, napravio i ja. Pazite, ja sam bio jedan od Jacquesovih velikih fanova (čak sam 2005. napisao na ovom siteu i jednu kolumnu o njegovoj odličnoj vožnji u Imoli te sezone), i da lje mislim da je super lik, otkačen i vrlo nezavisan u iznošenju svog mišljenja o svemu i svakome.
Ali, mislim da je kao vozač u Formuli 1 od 1997. išao samo nizbrdo. Njegovu je karijeru u znatnoj mjeri uprskao njegov frend (i menadžer)Craig Pollock. Previše para, premalo stvarno dobrih auta. Čovjek se smekša i u poboljnijoj situaciji. Jednostavno je prestao gristi i to se previše osjetilo. Dosta sam dobar s Davidom Richardsom, i jednom smo prilikom pričali o Villeneuveu. Među njima nije bilo nekakvog osobnog animoziteta. DR je, kao i dr, jedino želio puni doprinos, a ne zvijezdu koja se stalno na nešto žali, a na stazi ne pruža sve što (tako očito) može. I da, posve točno, Jacques je prokockao svoju priliku u BMW-u. Ta ga je ekipa, silom prilika, naslijedila od Saubera, i najmanje što je trebao učiniti bilo je da se stvarno potrudi i zadrži to mjesto. Nije to učinio i Theissen je napravio jedinu logičnu stvar.

2) Točno je. Sa Sennom sam prvi put ozbiljnije razgovarao u subotu, 30. travnja 1994., oko 9 navečer, dok je s bratom izlazio iz F1 paddocka. Iz nekog je razloga stao, pozdravio i počeo pričati sa mnom. najprije o televiziji, onda o svemu i svačemu. Brat je otišao, a Ayrton je ostao pričati samo sa mnom nekih pola sata.
On nije inače bio neki jako pristupačan čovjek. Čak su mu mnogi pripisivali da je obično ponešto hladan i odmjeren. Ja nemam takva sjećanja. Jednostavno, ja sam tada bio još relativno nov u Formuli 1 (od ljudi koji su išli na sve utrke), i, važnije, nisam još imao neku jako veliku funkciju. Naši se putevi nisu često ukrštali, a i Formula 1 nije neka sredina u kojoj samo tako stanete i počnete s nekim pričati. To je mnogo više izuzetak nego pravilo, bar što se tiče tih velikih vozača koji, čim stanu, budu opsjednuti s 30 foto-reportera.
Ali, te večeri u Imoli nije bilo nikog. Čovjek je stao i počeo me ispitivati neke stvari o televiziji. Na kraju smo pričali stvarno o svemu, ali nisam siguran da želim baš sve otkriti. Senna je bio moj posljednji veliki idol u Formuli 1, i želim tih magičnih pola sata zadržati samo za sebe.

3) Osobno, dosta bih se iznenadio da Ralf odradi ovu sezonu do kraja. Da, niti Trulli ne blista, ali ima nekih relativno dobrih trenutaka (poput kvalifikacija u Monaku). Ralfove vožnje u dvije-tri posljednje utrke pravo su oličenje stagnacije i nemotiviranosti.
Inače se prilično slažem s vašom pričom o Japancima. Imate pravo: tim ekipama nedostaje onaj posljednji, pravi trkački štih. To je, po mom mišljenju zato a/ jer nisu izrasli iz ničega u Formuli 1, nego su pali izvana kao multi-milijunaške operacije i b/ jer ih vode krivi ljudi koji klimaju glavom japanskoj korporativnoj logici koja je, jednostavno, neprimjenjiva za Formulu 1, koliko god bila uspješna u svijetu proizvodnje cestovnih automobila. Zato se i dešava ovo što velite: uzmu dobre vozače, dobro ih plate, prožvaču i onda ispljunu kad su već prošli svoje bolje dane.
Ne znam, vjerojatno nedostaje onaj pravi instinkt borbe za (financijski) opstanak. Morate znati da jedna Toyota za svoju F1 operaciju - koja je debelo najbogatija u paddocku - izdvaja nešto oko jednog postotka svojeg godišnjeg svjetskog profita. Borba za opstanak? Motiviranost? Sposobnost da se prepoznaju i dovedu ljudi koji će stvarno gristi? Priče za malu djecu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:Evo jedno aktualno za Mladena.
Što mislite o stazi u Montrealu? Meni je osobno među 5 najomiljenih u kalendaru, odmah pored Spa, Interlagosa, Suzuke :( ...
Montreal je super staza. Nije posve slučajno što obično donese dobru utrku. To je staza koju vole i vozači, premda je jedna od najtežih za aute. Inače, ova je staza popularna i zato jer je skoro gradska staza. To je kao da se kod vozi Grand Prix u Maksimiru, ili oko Marjana. U dane utrke Montreal, koji je i inače sjajan grad, postane jedan veliki party s milijun mjesta na kojima se nešto dobro zbiva, svaki dan i svaku noć.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sepulctor je napisao/la:Pozdrav!
Puno puta sam čuo da su vozači među sobom 2002. izabrali Fisichellu za vozača godine, pa me, jasno, zanimaju i ostali laureati. Nisam uspio pronaći na netu, pa ako ste upoznati s time, molio bih odgovor. Hvala!
Zgodno pitanje, ali moram vam reći da niti ja nisam nigdje čuo za te ostale izbore, ako ih je bilo. Još ću se malo raspitati, pa kad (ako) nešto saznam, to ćemo nekako obznaniti.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Scorpyo je napisao/la:Kao prvo veliki pozdrav gosp. Jergoviću, a kao drugo, naravno pitanje.

Zanimalo bi me da li ste ikada razgovarali sa Norbertom Haugom i kakav je on po Vašem mišljenju?

Ja ga doživljavam kao jednog od najpozitivnijih likova u F1 paddocku.

E da, još jedno pitanje, koja je Vaša prognoza gdje će N.H provesti ovaj vikend? Da li će biti u Kanadi na F1 utrci, ili u UK na DTM utrci?
Norbert je zanimljiv lik, bivši novinar i jedan od individualnijih persona u F1 paddocku. Jedino što je kod njega problematično jer što, kad ga jednom nešto pitate pred kamerama, teško stane. Pitate ga A, a on vam odgovori ABCDEFGHIJKLMNOP... To, naravno, često zna biti dobro, jer saznate i nešto niste planirali. Jedino je nezgodno kad ste u stisci s vremenom.
Mislim da će ovaj vikend definitivno biti u Montrealu. Ja se ne sjećam da je ikada propustio ovu utrku, između ostalog i zato jer je sjeverna Amerika jedno od ključnih tržišta njegove firme.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Michael_Schumacher je napisao/la:pozdrav za g. Jergovića, genijalca kojeg sam do nedavno mogao samo gledat na televiziji, ali zahvaljujući f1.hr, sad ga mogu i pitati što me zanima !

a sad pitanje... mene zanima jeste li ikad pričali sa Jeanom Todtom i kakav je on, je li susretljiv u razgovoru, voli li razgovarati ili je hladan i jedva čeka da razgovor završi? hvala unaprijed na odgovoru !
Sa Jean Todtom sam i pričao i ručao i večerao. On je strašno čudan lik, najčešće natmuren i nerazgovorljiv. Ali, onda odjednom, s vremena na vrijeme, živne i postane vrlo ugodan i čak izuzetno duhovit. On je, kažu u Ferrariju, apsolutno savršen boss. Osobito ga hvali Mio Kotur, naš čovjek i moj dobar frend, njegova dugogodišnja desna ruka, još iz vremena dok su obojica bili u Peugeotu.
Buba
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la Buba »

Gosp. Jergovicu ko vam je najdrazi od vozaca 2007 generacije,odnosno za koga navijate,jeste li ikada imali svog nekog velikog favorita?
Imate li svoga favorita medju momcadima?
Emerson Fittipaldi
Početnik
Početnik
Navijam za: McLaren

Post Postao/la Emerson Fittipaldi »

Gospodine Jergoviću možete li mi reći nešto o Johnnyu Herbertu, kakav je on kao vozač, kakav je čovjek, jeste li ikad pričali s njim, kakav mu je bio uspjeh u formuli 1. Hvala
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Buba je napisao/la:Gosp. Jergovicu ko vam je najdrazi od vozaca 2007 generacije,odnosno za koga navijate,jeste li ikada imali svog nekog velikog favorita?
Imate li svoga favorita medju momcadima?
Ja sam vam davno prošao fazu navijanja za nekog pozača ili ekipu. Kad ste toliko unutra u Formuli 1, osobito kad radite TV prijenose, onda jednostavno ne razmišljate na takav način.
Naravno da imam svoje mišljenje o svakom pojedinom vozaču i ekipi, i mislim da sam to mišljenje do sada prilično često iznosio i ovdje na ovom websiteu, i na televiziji u emisijama ˝Studio F1˝.
Inače, nekada davno moj je najdraži vozač bio Ronnie Peterson, i onda nakon njega Ayrton Senna. Nakon 1994. sam izuzetno cijenio još nekoliko drugih vozača, ali nikada mi više kasnije nitko nije bio idol. Velim, vjerojatno zato jer sam i sam radio u Formuli 1, pa vam se u glavi drugačije poslože stvari.
Zaključano