Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Keenado

Re: Ferrari

Post Postao/la Keenado »

-Briatore- je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:

Nisam baš siguran da ćemo vrlo uskoro saznati ulogu M Schumachera u Ferrariju. Na osnovu nekih stvari koje sam upravo danas saznao iz Italije, možda nas očekuje iznenađenje na posve drugom planu. Ali, o tome više kad informacije postanu pouzdanije.
Povratak u cockpit?!?
Ah, živim za taj dan!!! :mrgreen:
Hmm ... Možda novi šef nečega?

Nego ... Nešto nevezano uz aktualnosti ... Imam priliku ove godine otići na Hungaroring, pa da pitam - koje mjesto predlažete? Naravno, reći ćete gold, ali što ako nemamo TOLIKO love? Znam, znam, Hungaroring glasi kao dosadna utrka i sve, ali meni je prošle godine bio pravi užitak pratiti ju, doduše samo preko TV - a. Ove godine mogu uživo, pa me zanima koje da ulaznice kupimo?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Keenado je napisao/la:

Nisam baš siguran da ćemo vrlo uskoro saznati ulogu M Schumachera u Ferrariju. Na osnovu nekih stvari koje sam upravo danas saznao iz Italije, možda nas očekuje iznenađenje na posve drugom planu. Ali, o tome više kad informacije postanu pouzdanije.
Povratak u cockpit?!?
Hmm ... Možda novi šef nečega?

Nego ... Nešto nevezano uz aktualnosti ... Imam priliku ove godine otići na Hungaroring, pa da pitam - koje mjesto predlažete? Naravno, reći ćete gold, ali što ako nemamo TOLIKO love? Znam, znam, Hungaroring glasi kao dosadna utrka i sve, ali meni je prošle godine bio pravi užitak pratiti ju, doduše samo preko TV - a. Ove godine mogu uživo, pa me zanima koje da ulaznice kupimo?
Mislim da sam ovdje preije par tjedana nekome odgovporio na ovo pitanje.
Anyway. Meni je najbolji zavoj u Mađarskoj zavoj 4. Dakle, idealno, treba uzeti mjesto negdje na tribini koja je pored šikane (zavoji 6 i 7), što više gore, tako da vidite preko, prema zavoju 4.
Drugi izbog bio bio brzi zavoj 9, ali tu nećete vidjeti pretjecanja, već samo vozače u dobroj akciji.
Naravno, pretjecanja neće vidjeti nigdje, osim ako i ove godine ne padne kiša...
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Nadam se da vas ne gnjavim previše sa vozačkim stilovima, možete li mi nešto više reći o vozačkom stilu Juan Pabla Montoye kao i o njemu općenito, da li ste razgovarali s njim i zašto, po vašem mišljenju, nije uspio u F1, po čemu je njegov stil vožnje potpuno suprotan onome Kimi Raikkonena i sl.
LuDi_AnalBoy
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la LuDi_AnalBoy »

Povratak u cockpit?!?
Šumaher se vraća u kokpit???!!!???HURAAAAAA!!!!!!!
Izvor---Mladen Jergović!!!!! :oo: :mrgreen:
Joke! :D
Gnjida
Dexter
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Dexter »

Buba je napisao/la:
Keenado je napisao/la:Mene zanima kada sada možemo očekivati povratak Roberta Kubice, nakon ovoga loma noge? Da li se saznalo kakav je to točno prijelom bio ( koliko težak )? Ako se ne varam, slična je situacija bila jednom sa Michaelom Schumacherom, koji je također slomio nogu i ubrzo se vratio na utrke. Naravno, ipak je to Schumacher, i ova informacija nije provjerena, niti nužno točna, ali jednostavno me zanima koliko brzo se možemo nadati oporavku Kubice?

Druga stvar ... Današnja situacija sa safety carom je bila više nego katastrofalna, i ako se mene pita, dobar dio odustajanja je bio posljedica ulaska safety cara ( ipak smo ga gledali maltene trećinu utrke ), a sada ću reći i zašto. Safety car usporava sve bolide redom, nanižu se jedan iza drugoga i nastane gužva. U gužvi svi postaju nervozniji, neoprezniji i koncentracija im opada ( bar sam takav dojam imala ). Nakon toga kreću poteškoće, lagana izlijetanja, a onda i fatalnije pogreške, koje rezultiraju novim izlaskom safety cara. Mislim da bi netko od vodećih ljudi trebao shvatiti da F1 nije Indy Car i ovakvo izlaženje safety cara je iznimno loše.

Treća stvar ... Najbolje bi bilo da se ukinu kanadski i američki GP, jer koliko god je danas uzbuđenja bilo u utrci, pokazala se poprilično opasnom i skoro je izgubljen život jedne mlade nade. Naravno, Formula 1 je takav sport gdje treba biti spreman i na takve stvari, ali ako se već radi na tome da F1 postane što sigurniji sport ( brojnim šikanama i drugačijim pravilima ), trebalo bi se onda i ovakve staze malo srediti, zar ne? Ili samo bulaznim. Ako da, molim vas da me ispravite.

I još nešto ... Zna li se zašto je trebalo onoliko vremena da se kazni Massu i Fisichellu, ako ih se već trebalo kazniti, jer su kadrovi njihovog izlaska iz boksa bili prikazani 2o - ak krugova prije same kazne. Još smo se moj brat i ja čudili kako to tamo Kubica stoji, a ovo dvoje idu, no to nisu prokomentirali Ivica Blažičko i Neven Novak, pa se nismo na to više obazirali. Nekako to djeluje ... pa, sporo, zar ne? ( odluka o kazni )

Eto, ja zahvaljujem na odgovorima / komentarima, i nadam se da će Kubica ( inače jedan od mojih favorita ) izvući čitavu nogu što prije. Danas smo stvarno imali priliku gledati groznu nesreću, od koje sigurno nitko nije ostao ravnodušan.
Ovog trenutka nemam pojma kakav je točno taj prijelom noge, ako se uopće radi o prijelomu. Saznat ću uskoro jer znam čovjeka koji je njegov super frend i prvi susjed u Italiji. M Schumacher je 1999. propustio 6 utrka i izgubio vjerojatno svjetsko prvenstvo te godine.

Ovo što velite za Safety Car stoji. Ali, alternativa je, kao što je uvijek prije bilo u Formuli 1, da se utrka uslučaju velike nesreće (ili kiše) prekine, i onda opet nastavi kad se sve sredi. To, opet nije dobro iz dva razloga: prvo, (novi) start s mjesta je uvijek najopasniji dio utrke, i drugo, to je bilo moguće prije, kad nisu postojali skupi satelitski TV termini. U ovom vremenu Formula 1 si jednostavno više ne može dozvoliti čekanje. Safety Car je nekakava garancija da će se sve raščistiti unajkraćem mogućem roku, valjda.

Montreal i Indy su opasne staze, tu se posve slažem s vama. Danas ne samo da je Robert Kubica imao super-sreću, nego i ona dva-tri suca kod mjesta gdje je prvi put udario u zid. Zapravo me baš zanima hoće li pojaviti još neki glas (iz Formule 1) o tome koliko je Montreal opasna staza. Jako je brza, a zidovi su na puno mjesta jednostavno previše blizu.

Po mojim podacima direktoru utrke je trebalo 27 krugova da isključi Massu i Fisichellu iz utrke. To je posve nedopustivo, posve ste u pravu. Ne znam zašto su čekali toliko. Imam dojam da nisu odmah vidjeli TV snimke, niti im je netko odmah javio što se dogodilo. Onda se netko sjetio te ponovljene snimke i pokrenuo stvar, pa su to onda natenane pogledali, počeškali se po glavi i donijeli jedinu moguću odluku. Tko je mogao podsjetiti FIA-u na TV snimku? Imate samo jednu priliku za pogađanje.
Ron Denis????
Ako nisam upravu,recite mi,bas me interesuje tko? :?:
A tko bi drugi?
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač

Post Postao/la -Briatore- »

Povratak u cockpit?!?
Mladene, recite barem jel' toplo ili hladno... :D
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

Mladen Jergović je napisao/la: Nisam baš siguran da ćemo vrlo uskoro saznati ulogu M Schumachera u Ferrariju. Na osnovu nekih stvari koje sam upravo danas saznao iz Italije, možda nas očekuje iznenađenje na posve drugom planu. Ali, o tome više kad informacije postanu pouzdanije.
Povratak u cockpit?!?
Ah, živim za taj dan!!!

Mladene, recite barem jel' toplo ili hladno...
Teoretski, može. Ali, mislim da je izuzetno nevjerojatno da bi on na to pristao, osobito ako bi trebao zamijeniti Massu.
Nije samo pitanje njegovog fitnessa - jer je čovjek, koliko je meni ponato, i dalje u svom uobičajenom režimu treninga - već puno više komercijalnih okolnosti i njegovog stanja u glavi. Jednom kad prelomite i odlučite neku stvar, obično se nije tako lako predomisliti. Pogotovo, koliko ja poznajem Michaela, za osobu s njegovim karakterom.
(I naravno, ozljeda Masse servirala bi mu konfrontaciju s Räikkönenom, a zbog toga je lani i donio odluku u povlačenju.)
Marc Gene je, inače. Ferrarijev teoretski rezervni (dakle, treći) vozač. Ali, kad je 1999. Michael slomio nogu, oni nisu angažirali tada rezervnog vozača, Lucu Badoera, već su pozvali sa strane Miku Sala.
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Halo, Sepulctore, znam ja za taj Mladenov odgovor, jer sam na kraju krajeva pitanje postavio ja, ali Mladen govori o saznanjima od danas.

Možda postoji nekakav novi "moment"! :!:
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Nadam se da vas ne gnjavim previše sa vozačkim stilovima, možete li mi nešto više reći o vozačkom stilu Juan Pabla Montoye kao i o njemu općenito, da li ste razgovarali s njim i zašto, po vašem mišljenju, nije uspio u F1, po čemu je njegov stil vožnje potpuno suprotan onome Kimi Raikkonena i sl.
Po tome što njemu nikako nije odgovarao lagani ˝tail happy˝ stil Kimija. S time što se Kimi (bio) prilagodljiviji, pa je mogao vozi i McLaren s laganim podupravljanjem (što bi više odgovaralo Montoyi), ali nije htio.

Montoyu zapravo dobro poznajem, jer smo s njim napravili nekoliko blesavih intervjua još kad je vozio u Formuli 3000 1998. Vrlo vedra, živahna narav, bar u to vrijeme. Plus, nosili smo identični, relativno rijedak, ručni sat... (I ne, nije jako skup, samo prilično rijedak.)
Onda je on, naravno, otišao u Ameriku. Vratio se, bogat i slavan, u Formulu 1 2001. U Melbourneu sam hodao paddockom, kad mi netko priđe odostraga i povuče me za uho. Naravno, Juan Pablo i osmijeh od uha do uha.
Sjajan tip, ali možda malo previše temperamentan i tvrdoglav. Već je u Williamsu imao problema kad je skužio da su ovi u Francuskoj 2003., valjda da se malo uvuku BMW-u, posložili stopove u boksovima tako da Ralf lakše pobijedi.
U McLarenu Rona Dennisa Pablo nije imao šansi od početka. Ne znam dva čovjeka u Formuli 1 s različitijim karakterima, životnim svjetonazorima, načinom izražavanja, you name it.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:Halo, Sepulctore, znam ja za taj Mladenov odgovor, jer sam na kraju krajeva pitanje postavio ja, ali Mladen govori o saznanjima od danas.

Možda postoji nekakav novi "moment"! :!:
Postoji novi moment, ali, na žalost, ne odnosi se na povratak u cockpit. Dakle, hladno...
Keenado

Post Postao/la Keenado »

Keenado je napisao/la: Nego ... Nešto nevezano uz aktualnosti ... Imam priliku ove godine otići na Hungaroring, pa da pitam - koje mjesto predlažete? Naravno, reći ćete gold, ali što ako nemamo TOLIKO love? Znam, znam, Hungaroring glasi kao dosadna utrka i sve, ali meni je prošle godine bio pravi užitak pratiti ju, doduše samo preko TV - a. Ove godine mogu uživo, pa me zanima koje da ulaznice kupimo?
Anyway. Meni je najbolji zavoj u Mađarskoj zavoj 4. Dakle, idealno, treba uzeti mjesto negdje na tribini koja je pored šikane (zavoji 6 i 7), što više gore, tako da vidite preko, prema zavoju 4.
Drugi izbog bio bio brzi zavoj 9, ali tu nećete vidjeti pretjecanja, već samo vozače u dobroj akciji.
Naravno, pretjecanja neće vidjeti nigdje, osim ako i ove godine ne padne kiša...
Uf, ispričavam se ... Učinilo mi se da je bilo o nekoj drugoj utrci riječ? Ma nije ni bitno. Hvala na odgovoru. Hmmm ... Može vaš komentar na Alonsovu izjavu ... "Imam britanskog momčadskog kolegu u britanskoj momčadi i on obavlja sjajan posao, te znamo da sva podrška i pomoć odlazi njemu. To sam shvaćao od početka." Jesmo li i ove godine suočeni s gledanjem Alonsa kako postaje nervozan i znači li to da će se on i Hamilton "zakrviti"? Znam da se o nečem sličnom u vezi Alonsa već pričalo ovdje, ali pitam sad konkretno za ovu zadnju izjavu. Nekako mi iziritirano zvuči cjela izjava, kao da nije mogao naći druge riječi, pa je posegnuo za ovima koje djeluju kao potez nekog tko nema apsolutno ništa drugo za reći. Mislim, ako je već mislio da će tako biti od samoga početka, zašto je to morao javno reći? To mi nije jasno baš ... Da još malo zahukta sve? Hmm ... Privuče pažnju na sebe? Jasno je da McM stvarno izgleda kao da blago naginje prema Lewisu sada, jer on je nova mlada nada, ali hej - oni imaju dva izvanredna vozača. Nije mi jasan potez Alonsov sada, koliko god on iskreno ovo rekao. Mislim, nije ovakva izjava ništa što nema nikakvih temelja, ali opet ... Naravno, i temperament pridonosi njegovoj .. pa, jezičini, ali smije li si jedan dvostruki prvak dozvoliti takvo nešto? Ili sam to samo ja tako teško prihvatila? ( da se razumijemo, protiv Alonsa nemam apsolutno ništa, time više me ovo čudi )
Rosby
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Nicu Rosberga

Post Postao/la Rosby »

Mladene , da li mislite da li je Wurz Kanadu završio na 3. mjestu zato što je jako dobro odvozio ili zato što je imao sreće zbog puno odustajanja.
slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Keenado je napisao/la:
Keenado je napisao/la: Nego ... Nešto nevezano uz aktualnosti ... Imam priliku ove godine otići na Hungaroring, pa da pitam - koje mjesto predlažete? Naravno, reći ćete gold, ali što ako nemamo TOLIKO love? Znam, znam, Hungaroring glasi kao dosadna utrka i sve, ali meni je prošle godine bio pravi užitak pratiti ju, doduše samo preko TV - a. Ove godine mogu uživo, pa me zanima koje da ulaznice kupimo?
Uf, ispričavam se ... Učinilo mi se da je bilo o nekoj drugoj utrci riječ? Ma nije ni bitno. Hvala na odgovoru. Hmmm ... Može vaš komentar na Alonsovu izjavu ... "Imam britanskog momčadskog kolegu u britanskoj momčadi i on obavlja sjajan posao, te znamo da sva podrška i pomoć odlazi njemu. To sam shvaćao od početka." Jesmo li i ove godine suočeni s gledanjem Alonsa kako postaje nervozan i znači li to da će se on i Hamilton "zakrviti"? Znam da se o nečem sličnom u vezi Alonsa već pričalo ovdje, ali pitam sad konkretno za ovu zadnju izjavu. Nekako mi iziritirano zvuči cjela izjava, kao da nije mogao naći druge riječi, pa je posegnuo za ovima koje djeluju kao potez nekog tko nema apsolutno ništa drugo za reći. Mislim, ako je već mislio da će tako biti od samoga početka, zašto je to morao javno reći? To mi nije jasno baš ... Da još malo zahukta sve? Hmm ... Privuče pažnju na sebe? Jasno je da McM stvarno izgleda kao da blago naginje prema Lewisu sada, jer on je nova mlada nada, ali hej - oni imaju dva izvanredna vozača. Nije mi jasan potez Alonsov sada, koliko god on iskreno ovo rekao. Mislim, nije ovakva izjava ništa što nema nikakvih temelja, ali opet ... Naravno, i temperament pridonosi njegovoj .. pa, jezičini, ali smije li si jedan dvostruki prvak dozvoliti takvo nešto? Ili sam to samo ja tako teško prihvatila? ( da se razumijemo, protiv Alonsa nemam apsolutno ništa, time više me ovo čudi )
Kao i Senna i M Schumacher prije njega, i Alonso misli da ima pravo biti u ekipi koja neće preferirati drugog vozača, ili koja će preferirati njega drugom vozaču.
Mi sad možemo pričati tri dana o tome ima li na to pravo ili ne, ali čovjek nije dvostruki svjetski prvak bez veze.
Nije to jezičina, nije to privlačenje pažnje na sebe, to je njegovo pravo da za sebe želi najbolje uvjete, jer misli da ih zaslužuje.
Dennis je odmah reagirao i rekao da je Alonso, kad se dobro analiziraju njegove riječi, posve u pravu. On će i dalje omogućiti da oba vozača imaju posve identične uvjete, itd, itd.

Osobno, mislim da, ako smo to dozvolili Senni (i M Schumacheru), moramo dozvoliti i Alonsu. On je vraški dobar vozač, vjerojatno ovog trenutka najbolji na svijetu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

rosberg's biggest fan je napisao/la:Mladene , da li mislite da li je Wurz Kanadu završio na 3. mjestu zato što je jako dobro odvozio ili zato što je imao sreće zbog puno odustajanja.
Alex Wurz je u utrci vozio 11. najbrži krug, 1,6 sekundi sporije od najbržeg kruga utrke. Mislim da je završio utrku na postolju jer je puno vozača poispadalo. Ali, on nije ispao, i definitivno je posljednjih petnaestak krugova odvezao vrlo dobro.
Ljudi su u povijesti Formule 1 znali i pobjeđivati utrke jedino zato jer su drugi poispadali. Ali, to samo znači da su bili u pravoj poziciji, kad su ovi ispadali.
Fiorano04

Mišljenja sam da Alonso nikako ne može dobiti povlašteni tretman u McLarenu, samo jednaki kao i Hamilton no smatram da je trebao pokazati više samouvjerenosti, jer kako ste i sami Mladene rekli Hamilton je još uvijek vozački jednu malu nijansu ispod Alonsa.
Pitanje: Ne postupa li Kimi trenutno pametnije i racionalnije od Alonsa jer umjesto da "plaće" medijima on pokazuje samouvjerenost (iako trenutno stoji daleko lošije od Alonsa i u prvenstvu i prema momčadskom kolegi) i pokušava momčad vezati uz sebe hvaleći ih u medijima. Hoće li Alonsova nervoza (u Montrealu je nepotrebno forsirao) koštati ga naslova prvaka, poznato je da pobjedu odnose oni najhladnije glave?
Fiorano04

Dozvolite mi Mladene još jedno pitanje:
Zašto je Ferrari 1979. odlučio da prednost u prvenstvu treba dati Scheckteru a ne Villenevueu? Znam da je Gilles prihvatio odluku, pomogao momčadskom kolegi i na kraju ga pohvalio da je najbolji. Mene je osvojio tom gestom jer je pokazao da nije egoist, pokazao je da je ljudska veličina koja zna prihvatiti i drugo mjesto.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Mišljenja sam da Alonso nikako ne može dobiti povlašteni tretman u McLarenu, samo jednaki kao i Hamilton no smatram da je trebao pokazati više samouvjerenosti, jer kako ste i sami Mladene rekli Hamilton je još uvijek vozački jednu malu nijansu ispod Alonsa.
Pitanje: Ne postupa li Kimi trenutno pametnije i racionalnije od Alonsa jer umjesto da "plaće" medijima on pokazuje samouvjerenost (iako trenutno stoji daleko lošije od Alonsa i u prvenstvu i prema momčadskom kolegi) i pokušava momčad vezati uz sebe hvaleći ih u medijima. Hoće li Alonsova nervoza (u Montrealu je nepotrebno forsirao) koštati ga naslova prvaka, poznato je da pobjedu odnose oni najhladnije glave?
Od svih vozača danas u Formuli 1, upravo Alonso zna najbolje kako se osvaja naslov svjetskog prvaka. Zato je nepotrebna bilo kakva rasprava oko toga je li njegova taktika s medijima ovakva ili onakva. Čovjek je vrlo inteligentan, i vrlo dobro zna kako ponekad treba indirektnim putevima okrenuti neke stvari na svoj mlin. Nisam siguran da njegova taktika s medijima nije upravo suprotno od onog što mislite da jest. Hoću reći, Alonso je vjerojatno najhladnokrvniji analitičar među svim vozačima, i ova je taktika rezultat njegove pragmatične analize trenutne situacije.
Uostalom, Dennis je promptno reagirao, vjerojatno upravo na način i s javnim potvrdama koje je Alonso upravo i priželjkivao.

I još: mi nikada ne možemo sa sigurnošću znati je li Alonso uistinu ˝nepotrebno forsirao˝. Možda je, recimo, njegov McLaren bio u toliko lošem stanju da bi nekom mirnijom (i sporijom) vožnjom bio posve van bodova. Stvari ponekad nisu onako jednostavne za analizirati kakvim se čine samo na osnovu gledanja TV prijenosa.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Dozvolite mi Mladene još jedno pitanje:
Zašto je Ferrari 1979. odlučio da prednost u prvenstvu treba dati Scheckteru a ne Villenevueu? Znam da je Gilles prihvatio odluku, pomogao momčadskom kolegi i na kraju ga pohvalio da je najbolji. Mene je osvojio tom gestom jer je pokazao da nije egoist, pokazao je da je ljudska veličina koja zna prihvatiti i drugo mjesto.
Vrlo jednostavno, i iz istih razloga zbog kojih trenutno imaju problem i u McLarenu i Ferrariju. naime, iz komercijalnih razloga. Scheckter je došao u Ferrari kao velika zvijezda. Njegovu su plaću plaćali veliki Ferrarijevi sponzori u to vrijeme, Fiatu je bilo super-važno afričko tržište, itd, itd. Villeneuveu je rečeno da će njegova prilika doći drugi put. Naravno, više nikada nije došla.
nazgul77

Post Postao/la nazgul77 »

Fiorano04 je napisao/la:Mišljenja sam da Alonso nikako ne može dobiti povlašteni tretman u McLarenu, samo jednaki kao i Hamilton no smatram da je trebao pokazati više samouvjerenosti, jer kako ste i sami Mladene rekli Hamilton je još uvijek vozački jednu malu nijansu ispod Alonsa.
Od svih vozača danas u Formuli 1, upravo Alonso zna najbolje kako se osvaja naslov svjetskog prvaka. Zato je nepotrebna bilo kakva rasprava oko toga je li njegova taktika s medijima ovakva ili onakva. Čovjek je vrlo inteligentan, i vrlo dobro zna kako ponekad treba indirektnim putevima okrenuti neke stvari na svoj mlin. Nisam siguran da njegova taktika s medijima nije upravo suprotno od onog što mislite da jest. Hoću reći, Alonso je vjerojatno najhladnokrvniji analitičar među svim vozačima, i ova je taktika rezultat njegove pragmatične analize trenutne situacije.
Uostalom, Dennis je promptno reagirao, vjerojatno upravo na način i s javnim potvrdama koje je Alonso upravo i priželjkivao.

I još: mi nikada ne možemo sa sigurnošću znati je li Alonso uistinu ˝nepotrebno forsirao˝. Možda je, recimo, njegov McLaren bio u toliko lošem stanju da bi nekom mirnijom (i sporijom) vožnjom bio posve van bodova. Stvari ponekad nisu onako jednostavne za analizirati kakvim se čine samo na osnovu gledanja TV prijenosa.
Osobno mislim da je ovo što je izjavio slično onome što je Hamilton izjavio nakon Monte Carla a zapravo je to borba van staze koja se meni osobno previše ne sviđa.
Uz dužno poštovanje Vama gospodine Jergoviću i uz činjenicu da znate puno više od svih nas mislim da ni vi ne znate kakav bolid vozi Alonso odnosno Hamilton, a na kraju nekad je i bolje ne znati sve.
U svakom slučaju ako netko napravi najbrži krug u utrci pa valjda taj bolid i nešto ide.

Nego imam jedno pitanje za Vas, radi se o pretjecanju Alonsa od strane Takume.
Je li možda Alonso odabrao krivu (unutarnju) stranu staze za braniti poziciju.
Pitam Vas zato jer su oba vozača neposredno prije ulaska u zavoj bila u paraleci a Sato je bio na optimalnoj putanji koja mu je omogućila da ga prođe.
Molio bih Vas za mišljenje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

nazgul77 je napisao/la:

Osobno mislim da je ovo što je izjavio slično onome što je Hamilton izjavio nakon Monte Carla a zapravo je to borba van staze koja se meni osobno previše ne sviđa.
Uz dužno poštovanje Vama gospodine Jergoviću i uz činjenicu da znate puno više od svih nas mislim da ni vi ne znate kakav bolid vozi Alonso odnosno Hamilton, a na kraju nekad je i bolje ne znati sve.
U svakom slučaju ako netko napravi najbrži krug u utrci pa valjda taj bolid i nešto ide.

Nego imam jedno pitanje za Vas, radi se o pretjecanju Alonsa od strane Takume.
Pitam Vas zato jer su oba vozača neposredno prije ulaska u zavoj bila u paraleci a Sato je bio na optimalnoj putanji koja mu je omogućila da ga prođe.
Naravno da ne možemo znati kakvo je točno bilo tehničko stanje Alonsovog auta. Ali, jedno je sigurno: on ne ni bio sedmi na kraju, i ne bi ga prešao Sato da je auto bio OK. Ono što primjećujem da ljudi (na ovom forumu i drugdje) strašno često rade je da su jako brzo skloni ocrniti vozača nakon samo jedne slabije utrke, ili jedne izjave, i dizatu ga u nebo isto tako nakon jedne dobre utrke.
Ej ljudi, to su isti vozači. Vi zaboravljate da je Fernando Alonso vanzemaljac, da je on u vožnji trkaćeg auta jedan od umjetnika kakvi se pojave jednom u desetak ili više godina, među tolikima koji voze sve moguće vrste utrka, od kartinga do Formule 1 u cijelom svijetu.
On (kao niti Räikkönen) nije zaboravio voziti između Monaka i Kanade, ili od prošle sezone do ove. Čovjek je imao problem, i to ne jedan. Otišle su mu gume, i kočnice.
Da, naravno, moguće je da je sam djelomično kriv za to, pa je jednostavno odvozio taj najbrži krug prerano u utrci. Ali, to nam je lako sada reći. Niste nikada bili u toj situaciji, pretpostavljam, pa ne možete imati pojma koliko je teško odraditi jednu stvar kao što je utrka Formule 1, osobito kao ova u Kanadi.
Hamiltona nije omeo Safety Car, Alonsa jest. Kad se u idućoj, ili nekoj drugoj utrci, stvar obrne, vi ćete vjerojatno misliti da je Hamilton papak, a Alonso genije. Stvar je u tome da su obojica geniji.

Alonso je otišao unutra jer se nadao da Sato neće imati toliko više krajnje brzine da ga prijeđe izvana. Imao je i mogućnost da ostane vani, ali onda bi Sato ušao unutra, u klasično pretjecanje, i Alonso ne bi mogao obraniti poziciju, čak i da Sato nije imao više brzine.
Alonso je napravio jedino što je mogao. Sato nije imao puno više brzine, ali njegove su kočnice - skoro sam siguran - bile u toj fazi utrke puno bolje, i mogao je kočiti dosta kasnije. Dakle, dublje prije zavoja imao je veću ulaznu brzinu i to mu je omogućilo da prijeđe Alonsa.
Budite uvjereni da Super Aguri ne može prijeći McLarena, niti Sato Alonsa, u normalnim okolnostima. To kažem, premda sam jedan od rjeđih koji misle da je Sato jako, jako dobar vozač.
M. Schumacher

Post Postao/la M. Schumacher »

nazgul77 je napisao/la:Nego imam jedno pitanje za Vas, radi se o pretjecanju Alonsa od strane Takume.
Mladen Jergović je napisao/la:Naravno da ne možemo znati kakvo je točno bilo tehničko stanje Alonsovog auta. Ali, jedno je sigurno: on ne ni bio sedmi na kraju, i ne bi ga prešao Sato da je auto bio OK. Ono što primjećujem da ljudi (na ovom forumu i drugdje) strašno često rade je da su jako brzo skloni ocrniti vozača nakon samo jedne slabije utrke, ili jedne izjave, i dizatu ga u nebo isto tako nakon jedne dobre utrke.
Ej ljudi, to su isti vozači. Vi zaboravljate da je Fernando Alonso vanzemaljac, da je on u vožnji trkaćeg auta jedan od umjetnika kakvi se pojave jednom u desetak ili više godina, među tolikima koji voze sve moguće vrste utrka, od kartinga do Formule 1 u cijelom svijetu.
On (kao niti Räikkönen) nije zaboravio voziti između Monaka i Kanade, ili od prošle sezone do ove. Čovjek je imao problem, i to ne jedan. Otišle su mu gume, i kočnice.
Da, naravno, moguće je da je sam djelomično kriv za to, pa je jednostavno odvozio taj najbrži krug prerano u utrci. Ali, to nam je lako sada reći. Niste nikada bili u toj situaciji, pretpostavljam, pa ne možete imati pojma koliko je teško odraditi jednu stvar kao što je utrka Formule 1, osobito kao ova u Kanadi.
Hamiltona nije omeo Safety Car, Alonsa jest. Kad se u idućoj, ili nekoj drugoj utrci, stvar obrne, vi ćete vjerojatno misliti da je Hamilton papak, a Alonso genije. Stvar je u tome da su obojica geniji.

Alonso je otišao unutra jer se nadao da Sato neće imati toliko više krajnje brzine da ga prijeđe izvana. Imao je i mogućnost da ostane vani, ali onda bi Sato ušao unutra, u klasično pretjecanje, i Alonso ne bi mogao obraniti poziciju, čak i da Sato nije imao više brzine.
Alonso je napravio jedino što je mogao. Sato nije imao puno više brzine, ali njegove su kočnice - skoro sam siguran - bile u toj fazi utrke puno bolje, i mogao je kočiti dosta kasnije. Dakle, dublje prije zavoja imao je veću ulaznu brzinu i to mu je omogućilo da prijeđe Alonsa.
Budite uvjereni da Super Aguri ne može prijeći McLarena, niti Sato Alonsa, u normalnim okolnostima. To kažem, premda sam jedan od rjeđih koji misle da je Sato jako, jako dobar vozač.
Htio bih postaviti jedno pitanje tiče se baš Sata i njegove momčadi,Super Agurija,o izjavi njihovog direktor menadžera Daniela Audetta koji tvrdi da će pobjediti iduće sezone?htio bih da prokomentirate malo tu izjavu,Mladene?HVALA
Schumi KRALJ
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

M. Schumacher je napisao/la:Htio bih postaviti jedno pitanje tiče se baš Sata i njegove momčadi,Super Agurija,o izjavi njihovog direktor menadžera Daniela Audetta koji tvrdi da će pobjediti iduće sezone?htio bih da prokomentirate malo tu izjavu,Mladene?HVALA
Daniele Audetto je jedan od iskusnijih, kvalitetnijih i oštroumnijih sportskih direktora (ili šefova ekipa) danas u Formuli 1. Zato njegove (ne prečeste) izjave treba uzeti ne samo kao vježbu iz publiciteta, nego i kao nešto što on stvarno misli. Da vam je netko lani, nakon četiri ili pet utrka, rekao da će Super Aguri u utrci prestići najbolji auto na stazi, valjali biste se od smijeha, zajedno sa mnom.
Naravno, ovaj Super Aguri je, zapravo, lanjska Honda, a lanjska Honda je bio auto za redovno osvajanje bodova. Jasno, Super Aguri neprekidno razvija tu Hondu za uvjete 2007. i baš taj moment vjerojatno daje osnove Audettu za njegovu prognozu. Jer, iduće godine Super Aguri će, valjda, dobiti Hondu iz 2007. i, u teoriji, ovog trenutka izgleda kao da im se crno piše. Ali, Honda može samo prema gore, vjerojatno će ove godine napraviti kompletno novi auto prije kraja europskeog dijela sezone. Super Aguri će, a to će Audetto znati, vjerojatno dobiti tu novu Hondu za razvoj za 2008. I to je možda ono zbog čega je on optimističan.
Osobno, ipak mislim je prognoza mrvicu preoptimistična. Mislim da su, u za njih dobrom razvoju događaja, postolja realna mogućnost.

Vozači? Takuma Sato je, po meni jedan od 8 najboljih F1 vozača danas u svijetu. Ovo velim zato jer sam ga 2001. gledao u Formuli 3 u Silvestoneu. U zavoju Copse bio je nevjerojatan, za tri glave bolji od svih drugih u dobrim autima. Na nekim stazama, u nekim zavojima, odmah možete vidjeti koji je vozač nešto specijalno. Naravno, kasnije je svašta radio u Formuli 1, ali mislim da je, u osnovi, super-dobar i da mu samo treba malo mira u glavi, uz odličan auto, pa će doći i rezultati.
Anthony Davidson je bio u istoj ekipi (Carlin) kao i Sato te godine. Imao je nekih odličnih utrka, ali Sato je obično s njim brisao pod. Sada se ne čini da je među njima tolika razlika, ali ne znamo koliko blizu svog potencijalnog maksimuma trenutno vozi Sato, a koliko Davidson.
zozo

Post Postao/la zozo »

Znam možda ste već odgovorili na slično pitanje.
Jućer sam pregledao snimku i nije mi jasno zbog čega je bilo upaljeno crveno svijetlo na izlasku iz boksa kad su izlazili Massa i Fisico,kad na ciljnoj ravnini nije bilo nikog.Premda mislim da nisu ništa utjecali na utrku kad je bio s.car na stazi,mogli su ih kazniti sa prolaskom kroz boks barem u ovom slučaju,premda pravilo govori da trebaju biti diskvalificirani.
I zbog čega otvarati pit-line kad ne možeš izaći van.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

zozo je napisao/la:Znam možda ste već odgovorili na slično pitanje.
Jućer sam pregledao snimku i nije mi jasno zbog čega je bilo upaljeno crveno svijetlo na izlasku iz boksa kad su izlazili Massa i Fisico,kad na ciljnoj ravnini nije bilo nikog.Premda mislim da nisu ništa utjecali na utrku kad je bio s.car na stazi,mogli su ih kazniti sa prolaskom kroz boks barem u ovom slučaju,premda pravilo govori da trebaju biti diskvalificirani.
I zbog čega otvarati pit-line kad ne možeš izaći van.
Nemam pojma zbog čega je bilo upaljeno crveno svjetlo. I ja sam pregledao snimku i došao do istog zaključka.
Ne znam je li zabranjeno ići van kad je SC na drugom kraju staze. To bi bilo enormno glupo, jer bi značilo da vozači u boksovima samo gube još više vremena, što ih onda tjera da, kad im upale zeleno svjetlo, jure još brže da uhvate priključak (ili nadoknade izgubljeni krug).
Kao što sam već rekao, o svjetlu na kraju boksova odlučuju Charlie Whiting i sudac na tom mjestu. Je li svjetlo ostalo crveno nehotice (jer su ga, u strci oko SC-a, zaboravili) ili je postojala neka namjera, ne znam.
Ali, Massa i Fisichella jednostavno nisu smjeli proći kroz crveno. Pravilo je tu jednostavno i vrlo strogo, i nema provizija. Massa veli da nije vidio jer je gledao u retrovizor. Greška je i od ekipe, jer su ga trebali upozoriti preko radija.
Vaše pitanje je posve na mjestu. Nema baš puno smisla otvoriti pit-lane na ulasku, i zatvoriti na izlasku. Prilično bedasto.
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Mladene, nedavno je (čini mi se prošle ili pretprošle godine) bilo govora o angažmanu Valentina Rossija u Ferrariju. O čemu se radilo? O čistoj propagandi ili je bilo nakakvih realnih temelja za to? Kada bi se to i dogodilo, što vi mislite o tome? Čovjek je iznimnan talenat, čini mi se, za vožnje općenito, mislim da sam čuo od nekoga, da iz hobija vozi reli(nemojte me držati za riječ)?
Zaključano