Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren

Re: NOVOSTI - Lipanj 2011.

Post Postao/la darky »

K1M1 je napisao/la:Pa i 80-ih su bili V6 turbo motori 1.5l zapremine. I nije ništa falilo, dapače, to su bile po meni najbolje godine za f1. Ne kužim čemu taj strah, bolidi će vjerojatno biti i dalje jednako brzi kao i ovi sad..
u biti turbo je bio zabranjen jer su McL i williams rasturali sa svojim motorima, ostale male momčadi im nisu mogli ni prismrditi (čak i kad su dobili ogranjičenje količine goriva po utrci) čak je bila i fora da su imali 3000 ccm motor bez ikakvih ograničenja i uopće se nisu mogli nositi sa turbo motorima.

tako da mi je ovaj strah od tubro motora smješan
King iCool
Veteran
Veteran
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

K1M1 je napisao/la:Pa i 80-ih su bili V6 turbo motori 1.5l zapremine. I nije ništa falilo, dapače, to su bile po meni najbolje godine za f1. Ne kužim čemu taj strah, bolidi će vjerojatno biti i dalje jednako brzi kao i ovi sad..
Da,ali naglasak stoji na “80-te“, sad smo u 2011. Uostalon ne razumijem zašto opet izmišljaju toplu vodu,zašto bi mjenjali ono šta je dobo? Isto je bilo i sa aerodinamikom,sistemom bodovanja,kvalifikacijama itd...
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

V6 nisu bili 1.5L zapremnine, to je tako mala kubikaža da nema smisla skoro ni redni 6tak
Ovaj je bio 1.5L redni4 - http://www.gurneyflap.com/Resources/BMW ... ne%201.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; te je u kvalama ispaljivao 1300ks a mnogi kažu da bi izdržao i 1500ks jedan krug. Ono što je razlika nekad i danas je puno izdržljiviji motori s boljim materijalima i legurama a da ne kažem koliko su turbine otišle daleko u razvoju.
Ja mislim da bi novim pravilnikom potrošnja se smanjila za 30% a moment bi išao gore bar za 20% tako da ništa ne gubimo osim navijenog zvuka.
slika
spacedoc
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Za kog ove godine navijat

Post Postao/la spacedoc »

ma ovi motori su sramota. Očeš veličina , okretaji , još k tome V4 . Umjesto ako oče zelene motore ograniče spremnik i da vrate točenje ali da bude ko na normalnim autima. Pa če bi jako isplativo malo trošit a okretaji vrti ti mašinu koliko te volja ali zato če prije riknut i više trošit.
A AKO OVO UVEDU ONDA TO NEĆE BITI F1 NEGO NEKA UTRKA NABRIJANIH KOSILICA A TO SRANJE SIGURNO NE GLEDAM .
slika
RedBull&Ferrari
Navijam za: RedBull Ferrari Schumi

Post Postao/la RedBull&Ferrari »

Slash je napisao/la:
elder je napisao/la:F1 bosses ban exhaust technology from British GP

Vise na
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/formula ... 739621.stm" onclick="window.open(this.href);return false;
Jedina stvar koja EVENTUALNO može spasiti sezonu. Samo eventualno.
I ovo je po vama u redu... znači kad napraviš odličan bolid onda će te fia oštetit da spasi sezonu, baš me zanima kako bi nekima od vas koji ovo podržavate bilo da ste vi ti koji ste napravili najbolji bolid na gridu...

i mclaren i ferrari, a i neke druge momčadi su imale dominantne bolide... tada se nije toliko pokušavalo poništavati to uvođenjem nekih restrikcija usred sezone... isto tako redbull u samoj utrci u zadnje 3 utrke nije taj koji je uvjerljivo najbrži... mclaren je u najmanju ruku tu negdje, da ne kažem i jednak, ako ne i bolji u nekim segmentima utrke... ferrari je također popravio formu zadnje 2 utrke makar se to u kanadi rezultatski(bodovno) nije vidjelo...
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

spacedoc je napisao/la:ma ovi motori su sramota. Očeš veličina , okretaji , još k tome V4 . Umjesto ako oče zelene motore ograniče spremnik i da vrate točenje ali da bude ko na normalnim autima. Pa če bi jako isplativo malo trošit a okretaji vrti ti mašinu koliko te volja ali zato če prije riknut i više trošit.
A AKO OVO UVEDU ONDA TO NEĆE BITI F1 NEGO NEKA UTRKA NABRIJANIH KOSILICA A TO SRANJE SIGURNO NE GLEDAM .
o bože koja klinčadija.... :roll: :roll:
dajte prestanite cmizdriti
pa turbo motor od 1.5 l je jači od ovoga kaj sad imaju
turbo era je bila zlatno doba F1.
imao si na raspolaganju 1.5L turbo motor ili 3.5L atmosferski bez ograničenja
kaj mislite koji je bio jači?
vidite ovo

The 1988 Formula One season was again dominated by turbocharged engines limited to 2.5 bar and Honda with its RA168E turbo V6 producing 685 hp (511 kW) at 12500 rpm in qualification, this time with McLaren drivers Ayrton Senna and Alain Prost winning all the grands prix except one won by Ferrari with its 033E V6.

Znači vrača se 1988 samo što sad budu imali 4 cilindra, ali 25 godina noviju tehnologiju izrade
onaj koji neće imati turbo bude zgledao kao i HRT i virgin na zadnjim utrkama
ivan599
Početnik
Početnik
Navijam za: Michaela Schumachera

Post Postao/la ivan599 »

Blamaža i živi užaš.
Da je Ferrari u pitanju nebi se prstom mrdnulo ali u pitanju je momcad koja je ušla malte ne jucer u F1 i veliki ego ne dopušta da genijalci naprave odlicne stvari pa ih se pokušava sputavat na apsolutno svim mjestima gdje je to moguce.

Mora da je jako bolna cinjenica vidjet covjeka s olovkom i ravnalima kako crta po papiru i radi genijalne stvari, a mocnici se služe svim mogucim racunalnim programima pa ne uspjevaju napravit niti približno jednaku stvar.

Dokaz da pare cine cuda i da morala nema. Jadno i nadasve tragicno da nije tužno bilo bi smješno.

Od sporta koji je trebao biti sve samo ne okružen sa 101 pravilom smo dobili kastriranu F1.
Doba kad se pricalo o najnaprednijim bolidima današnjice lagano ali sigurno odlazi u povijest. Pokušavaju se uvesti motori koji se ugrađuju malte ne u Toyotu Yaris auti su sve posriji i sporiji koji je više smisao sveg ovog?
slika
K1M1
HNL kladionica majstor
HNL kladionica majstor
Navijam za: Kimi i Frijns

Post Postao/la K1M1 »

Ćale od Lewisa je napisao/la: V6 nisu bili 1.5L zapremnine, to je tako mala kubikaža da nema smisla skoro ni redni 6tak
kako ne? pogledaj ferrari od 81. do 88. : Ferrari 021 1.5 L V6 Turbo http://simple.wikipedia.org/wiki/Ferrar ... ix_results" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

darky je napisao/la: o bože koja klinčadija.... :roll: :roll:
vidite ovo

The 1988 Formula One season was again dominated by turbocharged engines limited to 2.5 bar and Honda with its RA168E turbo V6 producing 685 hp (511 kW) at 12500 rpm in qualification, this time with McLaren drivers Ayrton Senna and Alain Prost winning all the grands prix except one won by Ferrari with its 033E V6.

Znači vrača se 1988 samo što sad budu imali 4 cilindra, ali 25 godina noviju tehnologiju izrade
Darky, ti si jedini pobornik najavljenog teh.pravilnika i svaka ti čast! :D
I ja sam kolutao očima kad sam ono postao na prvoj stranici, samo zato što me (kao i ostatak ekipe, pretpostavljam) sve više ubija ograničavanje ili najave ograničavanja. Djeluje kao da netko guši sport...Sinoć sam se malo provrtio po nekim stvarčicama iz (turbo) prošlosti i stvarno je zanimljivo kako smo to bacili "iza nas". Evo kako su nekoć izgledali slični motori sličnih karakteristika (1500, 4 cilindra, 11.500rpm)

slika

E sad, pošto se ja slabo kužim u sve te odnose snage, ovog-onog, gore motori su bili s puno više bara ('86, kval.motor 5,5 bara= 1300 KS). KOliko snage bi mogli imati ovi budući? Naravno, današnja tehnologij je odmakla od svega toga...i eto, pitam one koji više znaju.
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

gringo73 je napisao/la:
E sad, pošto se ja slabo kužim u sve te odnose snage, ovog-onog, gore motori su bili s puno više bara ('86, kval.motor 5,5 bara= 1300 KS). KOliko snage bi mogli imati ovi budući? Naravno, današnja tehnologij je odmakla od svega toga...i eto, pitam one koji više znaju.
Problem je što vjerojatno neće nova pravila dozvolit toliko 'prednabijanja' kao nekada. Al s današnjom tehnologijom ovakva konecpija motora bi mogla daleko dogurat.
Sam primjer ti je ova specifikacija koju si postavio, isti motor 4 godine i svake godine mu snaga u trci mu se penje za 50tak KS. Velika je razlika onda i danas što ćemo imat BiTurbo. 2 turbopunjača ugrađena na ispušni sistem te time izbjeć nekadašnju turbo 'rupu', "mala" turbina će podizat iz nižih okretaja do područja gdje počne nabijat velika turbina dok je nekad bila sam velika. Pa kad su bolidi recimo kao u ovom gore primjeru BMW-a ulovili tih 8000rpm (područje najvećeg momenta) vozač je doslovno dobio udarac u sjedalo jače nego bilo kakav kers da je uključio. Gledalo se mjenjat brzine u području gdje radi turbina jer ono ispod je bilo mrtvo.
Iskreno nemam pojma s 2,5bara i 12.000okr koliko bi mogli danas izvuć. Bubnut ću oko 700ks, samo je razlika što će biturbo motor za razliku od atmosferca imat bolju akceleraciju. Kad bi bar dozvolili u kvalifikacijama da navijaju za brzi krug koliko ih je volja to bi bilo prava stvar. Tad bi vidjeli čiji motor/inženjeri imaju petlju i bolji kliker. Jer u kvalama navit turbinu koja bi oštetila motor za nekoliko % bi se puno odrazilo na utrku. Motor bi se jednostavno mogao skuhat od prednabijanja.
Opet danas su druge legure i softiciraniji materijali tako da bi vjerojatno izdržali al opet razlika od motora do motora bi se sigurno više vidjela nego danas.
Turbo je sasvim drugi svjet. Da se F1 zadrži 5 godina na turbu auto industrija bi imala ogromnu korist
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Armanini »

"nevazna" je litraza posto se sve dobija turbom.. zato i nema smisla v6 za konjazu koju misle dobit..
escudo je imao litreni motor i preko tisucu konja..
ono sto je velika razlika izmedju ovih gore bolida i onog sto nas ceka je sto su tada motori trajali ako treba samo za jednu utrku, a ove misle uciniti trajnijima od sadasnjih koji prodju vise km nego neki kineski cestovni auto.. .. uz puno manji pritisak, sto ce reci da no way da ce to bit strojevi kao nekad, naravno ni blizu 1000, bit ce oko nekih 700 ks..

meni je jasno da automobilizam ne ide i nece ici u progresivnom smjeru.. doduse, f1 uz sva ogranicenja i dalje rastura vremena svake godine, kvalifikacijski krugovi su vrlo brzi..
tuzno je to sto se uskracuje utrkivanje zbog aerodinamickog pristupa, al jbga, tako je kako je..

ugl.. ja sam za turbake samo ako ce imat barem 800 konja i bit nemoguci za upravljanje :)
rFactor F1 HR server Info
slika
zizi
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zizi »

gringo73 je napisao/la:
darky je napisao/la: o bože koja klinčadija.... :roll: :roll:
vidite ovo

Darky, ti si jedini pobornik najavljenog teh.pravilnika i svaka ti čast! :D
I ja sam kolutao očima kad sam ono postao na prvoj stranici, samo zato što me (kao i ostatak ekipe, pretpostavljam) sve više ubija ograničavanje ili najave ograničavanja. Djeluje kao da netko guši sport...Sinoć sam se malo provrtio po nekim stvarčicama iz (turbo) prošlosti i stvarno je zanimljivo kako smo to bacili "iza nas". Evo kako su nekoć izgledali slični motori sličnih karakteristika (1500, 4 cilindra, 11.500rpm)

slika

s današnjom tehnologijom samo nebo je granica. snagu će znači odrediti ograničenja koja im nametnu. ukoliko im definiraju baš sve parametre i ne ostave im niti malo slobode u razvoju, svi će završiti s manje više istim motorima. što manje stvari bude striktno defenirano, to bolje. idealno bi bilo da im samo odrede broj motora po sezoni i odrede veću kaznu za svaki idući motor koji raspakiraju. to bi dalo veliku slobodu za razvoj motora i dovelo do velike razlike među konačnim proizvodima.

na žalost, gledajući zbivanja posljednjim godina prvi scenarij je vjerojatniji. po svoj prilici će im striktno zadati ama baš sve i imati ćemo rat klonova :cry:
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

morao si kvotati kilometar texta samo da odgovoris na pol recenice? :)

jasno da ce bit sve definirano, vec su i definirali..
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

oni koji kažu da F1 i autoindustrija nisu povezani rekao bi da se varaju.
Jedan primjer offtopic-a

motor BMW Brabhama M12/13 kojeg je Gringo stavio specifikacije gore je upravo motor iz BMW 320 Turba Grupe 5 (DRM-a) auta kojeg vidite u mom potpisu. U taj auto sredinom 70tih je došao isti motor iz BMW-a Formule 2 (300ks). U ovom autu je taj iz F2 2.0 motor s turbom mogao davat čak 600ks. Ponavljam ovo su 70te! Krajem 70tih auto je derao sve u klasi.
Početkom 80isti motor uzima F1 Brabham te smanjuje zapremninu na 1.5 al provrti cilindra i mnoge stvari ostaju ne promjenjene. Razvijeni M12 grupe 5 u f1 se zove M12/13. Sredinom 80tih ponovo isti motor ide na 2.0 litre zapremnine te bez turba uz razvoj daje 320ks u BMW M3-u koji postaje najtrofejniji touring auto svih vremena. Da bi tek krajem 80tih došao u prvi cestovni M3 (potpuno isti motor) samo smanjenih performansi zbog vjeka trajanja i homologacije na 200ks. Znači jedan te isti motor se vrtio preko 10godina po trkalištima dok nije provjereno bio ugrađen u cestovni auto.
"Truly great high-performance cars cannot be built in the laboratory"
slika
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

gringo73 je napisao/la: E sad, pošto se ja slabo kužim u sve te odnose snage, ovog-onog, gore motori su bili s puno više bara ('86, kval.motor 5,5 bara= 1300 KS). KOliko snage bi mogli imati ovi budući? Naravno, današnja tehnologija je odmakla od svega toga...i eto, pitam one koji više znaju.
sa 2.5 bara možeš očekivati 650 do 750 KS po motoru, koliko će točno biti ovisi o domišljatosti inžinjera

uz to kad se porsche i WV i Audi ubace u F1 kao proizvođači motora biti će rusvaj, tko zna, možda i Honda ponovo dovuće i modernizira zmaja koji je vladao stazama 80-ih :biggrin:

edit:
eh da još jedna stvar
za utrku nije toliko bitna krajnja brzina, bitnije je ubrzanje i duljina zone kočenja
a trubo je zakon za to
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

cale - odlican post!
puno nas je naucilo nesto novo :)

@darky
ma ubacit ce se moj k, a ne porsche i vw.. ja ne ocekujem nikog novog, mooozda jednog proizvodjaca, ako..

sto se tice brzine, jasno da ona nije presudna, vec je samo stvar sto je f1 vrhunac autosporta i kao takva zelis da bude brza barem od motora koji imaju manje konja po kilu od bolida..
sto se tice duljine zone kocenja tu nemoze bit turbak u prednosti..
slika
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

Armanini je napisao/la:@darky
ma ubacit ce se moj k, a ne porsche i vw.. ja ne ocekujem nikog novog, mooozda jednog proizvodjaca, ako..
http://www.f1fanatic.co.uk/2010/05/19/v ... e-formula/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autoblog.com/2009/11/29/rumo ... er-in-201/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.yallaf1.com/2010/12/13/volks ... ine-rules/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.worldcarfans.com/10911302329 ... ly-in-2012" onclick="window.open(this.href);return false;
imo još gro linkova oko toga
WV je preozbiljna grupacija da bi samo tako bacala floskule
sto se tice brzine, jasno da ona nije presudna, vec je samo stvar sto je f1 vrhunac autosporta i kao takva zelis da bude brza barem od motora koji imaju manje konja po kilu od bolida..
sto se tice duljine zone kocenja tu nemoze bit turbak u prednosti..
turbo je prednost u ubrzanju, kvaliteta kočnica u preticanju i kasnom kočenju

sa turbom ponovo Eau Rouge postaje izazov vozačima
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ma znam da se pricalo naveliko, al ocito od toga nis.. vw je rekao da bi razmisljao o ulasku jedino ako bi pol grida placalo njihove motore..

neznam kakve veze imaju kocnice i turbina :)
al opcenito turbaci "losije" koce jer nema puno kocenja motorom..

za eau se slazem.. iako sumnjam da ce taj novi turbo sutnuti kao nekad da te iznenadi..
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Armanini je napisao/la:ma znam da se pricalo naveliko, al ocito od toga nis.. vw je rekao da bi razmisljao o ulasku jedino ako bi pol grida placalo njihove motore..

neznam kakve veze imaju kocnice i turbina :)
al opcenito turbaci "losije" koce jer nema puno kocenja motorom..
Bolidu čak i nije potrebno kočenje motorom. Inače kažu da F1 bolid kad se abgasa koči motorom tolikom silom kao obični auto pod punim pritiskom papučice kočnice.
Istina da mu pomaže malo u zonama kočenja.

Vraćanje turbo ere bi bilo mnogima čini mi se primamljivo i prihvatljivo. FIA ako odluči da to budu 4cilindraši te da budu jeftini, onda ni Fiat-u neće bit problem ponudit motor za F1. A VW, BMW s Mini-em u WRC već su uložili i napravili 1.6 Turbo četverocilindraše. U startu su jači iako nisu u F1 od recimo Ferraria ili Mercedesa.
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Uh čitajući ovih zadnjih nekoliko postova počinje mi se sviđati turbo ideja :)
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

meni je samo glupo ako ti turbaši budu dosli 2013. da ce zamzrznut brzo razvoj motora , ako to naprave onda drek. Pa neka ljudi rade na motorima usavršavaju ih .
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Centurion
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Centurion »

ima još 2 godine do mijenjanja motora, zar mislite da će Ferrari i Mercedes čekati zadnji trenutak,
i još da naprave loše motore... smiješno,
pa ponovno će napraviti jako jake motore, imaju ako ništa drugo već nacrte od naših auta na cesti xD
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ćale od Lewisa je napisao/la: Vraćanje turbo ere bi bilo mnogima čini mi se primamljivo i prihvatljivo. FIA ako odluči da to budu 4cilindraši te da budu jeftini, onda ni Fiat-u neće bit problem ponudit motor za F1. A VW, BMW s Mini-em u WRC već su uložili i napravili 1.6 Turbo četverocilindraše. U startu su jači iako nisu u F1 od recimo Ferraria ili Mercedesa.

velika je razlika motorcic za wrc i motorcina za f1 :) misleci pritom na troskove jasno..

sto se tice fiata - on vec ima sasvim dobar motor i tim u f1 :)
slika
zizi
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zizi »

Armanini je napisao/la:
Ćale od Lewisa je napisao/la: Vraćanje turbo ere bi bilo mnogima čini mi se primamljivo i prihvatljivo. FIA ako odluči da to budu 4cilindraši te da budu jeftini, onda ni Fiat-u neće bit problem ponudit motor za F1. A VW, BMW s Mini-em u WRC već su uložili i napravili 1.6 Turbo četverocilindraše. U startu su jači iako nisu u F1 od recimo Ferraria ili Mercedesa.

velika je razlika motorcic za wrc i motorcina za f1 :) misleci pritom na troskove jasno..

motor je dobar, ali tim u zadnje vrijeme ...... #-o :zid:
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Armanini je napisao/la: velika je razlika motorcic za wrc i motorcina za f1 :) misleci pritom na troskove jasno..

pa ne bi se baš složio, dao sam primjer gore kako je motor iz F2 došao u grupu 5 pa tek onda u F1. Do F1 je prošao put smanjenja zapremnine ali isto tako provjereno je već bio spojen na turbinu i tlačen u nižoj trkaćoj klasi. Tako da svaka informacija i ispitivanje dobro dođe u razvoju.
To što su ti 1.6 Turbo motori u WRC-u i WTCC-u puno manje snage nego u F1 ne znači da se iz njih ne može više izvuć i da u laboratoriju nisu pokazali puno više.
Koncepcija i kalup će ostat isti samo će se ić na smanjivanje mase i žešćih materijala možda. Klipovi, bregaste za 12.000okr i još koje kakve preinake...
Ferrari npr nikad koliko ja znam nije imao iskustva s 4cilindrašima i Turbom tako da će za njih to bit novo iskustvo. Čak mi se čini i onaj prototip Ferraria s kojim su htjeli uć u slavnu Rally Grupu B je bio čisti atmosferac V motor.
Želim reć da neki niži proizvođači koji već duže razvijaju turbo tehnologiju u kombinaciji s 4 cilindrašima su u prednosti zbog tog što već imaju laboratorije za takve motore, stručne ljude i vrše razna ispitivanja na tim motorima što će neke tek čekat ako dođe do toga.
slika
Zaključano